Άρθρο 5 – Έλεγχος διαρροών φθοριούχων αερίων

Για την πρόληψη και ελαχιστοποίηση των διαρροών φθοριούχων αερίων του Κανονισμού (ΕΚ) 842/2006 από εγκαταστάσεις που τις χρησιμοποιούν καθώς και για την παρακολούθηση της προόδου μείωσης των εκπομπών των ουσιών αυτών στο περιβάλλον σε επίπεδο χώρας, λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

Α.1.   Τα νομικά και φυσικά πρόσωπα, του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και Οργανισμών, όπως βιομηχανίες, αποθήκες συντήρησης ευπαθών προϊόντων, εμπορικές επιχειρήσεις πάσης φύσεως, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια, σχολικές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α., που χρησιμοποιούν ελεγχόμενες ουσίες του Κανονισμού (ΕΚ) 842/2006 σε εγκαταστάσεις σταθερού εξοπλισμού ψύξεως, κλιματισμού και αντλιών θερμότητας καθώς και σε εγκαταστάσεις πυροπροστασίας,  προλαμβάνουν τυχόν διαρροές και τις επισκευάζουν το ταχύτερο δυνατόν σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 1 του Καν (ΕΚ) 8452/2006, αναθέτουν δε τον έλεγχο για διαπίστωση τυχόν διαρροών φθοριούχων αερίων στις εγκαταστάσεις τους, σε πιστοποιημένο σύμφωνα με το άρθρο 7 της παρούσης προσωπικό ή εταιρείες.

Α.2.   Η συχνότητα των ελέγχων είναι αυτή που ορίζεται στο Άρθρο 3, παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΚ)  842/2006 ανάλογα με το φορτίο ψυκτικού ή πυροσβεστικού μέσου.

Α.3.   Οι έλεγχοι γίνονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στους Κανονισμούς (ΕΚ) 1516/2007 για τις εγκαταστάσεις κλιματισμού, ψύξης και αντλιών θερμότητας και (ΕΚ) 1497/2007 για τις εγκαταστάσεις πυρόσβεσης.

Β.1.   Τα ως άνω υπόχρεα φυσικά και νομικά πρόσωπα υποβάλλουν ετησίως μέχρι 31ης Μαρτίου, προς την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ συμπληρωμένο για το προηγούμενο έτος, το έντυπο  «Δελτίο Ελέγχου Εγκατάστασης Κλιματισμού, Ψύξης, Αντλίας Θερμότητας σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 842/2006» του Παραρτήματος ΙΙ ή το «Δελτίο Ελέγχου Εγκατάστασης Πυροπροστασίας σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 842/2006» του Παραρτήματος ΙΙΙ, ανάλογα με την εφαρμογή.

Β.2.   Τα ανωτέρω δελτία θα πρέπει να είναι υπογεγραμμένα από το πιστοποιημένο προσωπικό ή εταιρεία που διενήργησε τους ελέγχους.

Β.3.   Τα δελτία διενέργειας ελέγχων με τα στοιχεία του Άρθρου 3, παρ. 6 του Κανονισμού (ΕΚ) 842/2006 τηρούνται και στα αρχείο των υπόχρεων φυσικών και νομικών προσώπων για τουλάχιστον μια πενταετία.