Αιτιολογική έκθεση

Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται η εξειδίκευση και εφαρμογή των χωροταξικών κατευθύνσεων του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ν. 1515/1985, όπως συμπληρώθηκαν με το άρθρο 11 του ν. 3481/2006), με τις οποίες προβλέφθηκε η δημιουργία δύο υπερτοπικών-μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα αφενός στο Βοτανικό, στην περιοχή του Ελαιώνα Αττικής, και αφετέρου στο Ο.Τ. 22, περιοχής 69, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας των Αμπελοκήπων. Για τις δύο ανωτέρω περιοχές, οι οποίες ρητώς χαρακτηρίζονται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας ως υποβαθμισμένες και χρήζουσες ποιοτικής αναβάθμισης, καθορίζονται με την παρούσα ρύθμιση οι γενικοί κανόνες και προϋποθέσεις της επιδιωκόμενης από την Πολιτεία χωροταξικής και πολεοδομικής επέμβασης, ενώ παραλλήλως εισάγεται ειδική διοικητική διαδικασία για την εφαρμογή της όλης ρύθμισης που μπορεί να ανταποκριθεί στις  ιδιαίτερες απαιτήσεις και στο σύνθετο χαρακτήρα του εγχειρήματος της διπλής ανάπλασης.

Ειδικότερα, με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκονται τα εξής:

α) Η απομάκρυνση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου από την περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου σήμερα είναι εγκατεστημένες, και η μετατροπή της έκτασης (Ο.Τ. 22) σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής. Έτσι, υλοποιείται ένα από τα οράματα του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, όπως αποτυπώθηκε στον ν. 1515/1985, και το οποίο προβλέπει τη δημιουργία «κυρίου δικτύου ροής πεζών» που ενώνει τον χώρο πρασίνου του Λυκαβηττού με την περιοχή των Τουρκοβουνίων και διέρχεται μεταξύ άλλων από τον χώρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, τον οποίο καταλαμβάνουν  σήμερα οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.

β) Η μεταφορά των αθλητικών εγκαταστάσεων στην υποβαθμισμένη και προβληματική σήμερα περιοχή του Ελαιώνα/Βοτανικού, με ταυτόχρονη μετατροπή της τελευταίας από άναρχη ζώνη βιομηχανίας-βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου σε ορθολογικώς πολεοδομούμενη περιοχή με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινοχρήστους χώρους και χώρους πρασίνου καθώς και κτίρια κεντρικών λειτουργιών. Η μετατροπή αυτή όχι μόνον άγει σε ουσιαστική βελτίωση της υφιστάμενης πραγματικής καταστάσεως και στην πολεοδομική εξυγίανση της περιοχής του Ελαιώνα, η οποία παρά τις θεσμοθετημένες ήδη από το 1985 προβλέψεις του ΡΣΑ και των αλληλοδιαδόχως ισχυσάντων π.δ/των 1991 και 1995-1995 ουδέποτε μπόρεσε να υλοποιηθεί, αλλά και σε διεύρυνση των επιλογών αναψυχής, ψυχαγωγίας και εργασίας στην περιοχή αυτή, προς όφελος κυρίως των δυτικών και λοιπών υποβαθμισμένων συνοικιών της πρωτεύουσας.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις υλοποιούνται πλείονες στόχοι και συγκεκριμένες προβλέψεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, όπως αποτυπώθηκαν στον ν. 1515/1985, και ιδίως η «αποσυμφόρηση της κεντρικής περιοχής της Αθήνας» (άρθρο 3 παρ. 4 περ. β), η  «αναβάθμιση ιδιαίτερα υποβαθμισμένων περιοχών» (άρθρο 2 περ. ε), η «εξισορρόπηση των κοινωνικών ανισοτήτων από περιοχή σε περιοχή» και η «διεύρυνση των επιλογών κατοικίας και εργασίας, αναψυχής και ψυχαγωγίας σε κάθε περιοχή της πρωτεύουσας» (άρθρο 3 περ. γ και δ) καθώς και η «άμβλυνση των ανισοτήτων στην κατανομή του κοινωνικού εξοπλισμού και στην ποιότητα του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος με ανακατανομή χρήσεων, λειτουργιών και επενδύσεων προς όφελος κυρίως των δυτικών και των λοιπών υποβαθμισμένων περιοχών» (άρθρο 3 παρ. 3 περ. ε). Επίσης, επιτυγχάνεται αδαπάνως για το κράτος, ιδίως στην παρούσα δυσχερή οικονομική συγκυρία, η προώθηση ενός μείζονος προγράμματος ανάπλασης για την πόλη της Αθήνας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του ελληνικού Δημοσίου. Για την επίτευξη των σκοπών αυτών, καθίσταται αναγκαία η αναπροσαρμογή προγενέστερων πολεοδομικών προβλέψεων, ιδίως αυτών που είχαν περιληφθεί στο π.δ. της 20.9./30.11.1995 (ΦΕΚ 1049 Δ΄) και στο από 21.6/11.7.1996 τροποποιητικό αυτού (ΦΕΚ 742 Δ΄) για την περιοχή του Ελαιώνα, οι οποίες έχουν από μακρού καταστεί ανεφάρμοστες ιδίως εν όψει της οικονομικής αδυναμίας πραγματώσεώς τους και κατ’ επέκταση της αδυναμίας τους να καταστήσουν εφικτή την εκπλήρωση βασικών χωροταξικών κατευθύνσεων του ΡΣΑ, όπως αυτών που επιδιώκονται με την παρούσα ρύθμιση.

Η λογική που διατρέχει την προτεινόμενη ρύθμιση είναι απλή και σαφής. Με αυτήν καθορίζονται οι επιτρεπόμενες γενικές χρήσεις γης και οι επιτρεπόμενοι γενικοί όροι και περιορισμοί δόμησης στις δύο περιοχές ανάπλασης που συναπαρτίζουν την όλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση, ενώ παράλληλα εισάγεται ειδική διοικητική διαδικασία για την έγκριση και πραγματοποίηση του όλου προγράμματος η οποία προβλέπει κατά στάδια τα εξής:

α) Έκδοση π.δ/τος με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά από γνώμη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και πρόταση του Δήμου Αθηναίων, για τον καθορισμό των ειδικότερων πολεοδομικών ρυθμίσεων στις δύο περιοχές ανάπλασης (έγκριση ειδικών χρήσεων γης και ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης, έγκριση σχεδίου γενικής ή και ειδικής διάταξης των κτιρίων, των εγκαταστάσεων και των συνοδευτικών τους δραστηριοτήτων, τροποποίηση ρυμοτομικού, έγκριση στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης του προγράμματος κ.λπ.). Η προσφυγή στον νομικό τύπο του προεδρικού διατάγματος για την εξειδίκευση της πολεοδομικής διαρρύθμισης παρίσταται επιβεβλημένη εν όψει της πολυπλοκότητας και της πρωτοτυπίας του όλου πολεοδομικού εγχειρήματος.

β) Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για όσα έργα και δραστηριότητες του προγράμματος ανάπλασης υπέχουν τέτοια υποχρέωση.

γ) Έκδοση οικοδομικών αδειών και λοιπών εγκρίσεων για όσα έργα του προγράμματος υπέχουν τέτοια υποχρέωση. Υπογραμμίζεται ιδίως το γεγονός ότι, σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της άδειας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων στη περιοχή του Βοτανικού, οι οποίες προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αναγκών του  ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου του Παναθηναϊκού, είναι η προηγούμενη έκδοση της άδειας κατεδάφισης των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεών του στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, καθώς πρωταρχική μέριμνα της ρύθμισης είναι η απελευθέρωση του χώρου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση αντικαθίσταται το άρθρο 12 του ν. 3481/2006, με το οποίο είχε επιχειρηθεί για πρώτη φορά η εξειδίκευση και εφαρμογή των χωροταξικών κατευθύνσεων του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ν. 1515/1985, όπως συμπληρώθηκαν με το άρθρο 11 του ν. 3481/2006), για την προώθηση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης στις περιοχές του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας του Δήμου Αθηναίων. Με την προτεινόμενη ρύθμιση επέρχονται οι εξής αλλαγές στο ουσιαστικό περιεχόμενο του προγράμματος ανάπλασης, σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον ν. 3481/2006:

–         Καταργείται πλήρως το δημοτικό πολυλειτουργικό κτίριο του Δήμου Αθηναίων.

–         Καταργείται πλήρως το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού.

–         Μειώνονται οι εμπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί στην δόμηση που θα καταλάμβανε το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού, το οποίο πλέον καταργείται.

–         Ενσωματώνονται  στο κτίριο του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου και στο όμορο εμπορικό κτίριο οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου ποδοσφαίρου, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί εκτός του κελύφους του γηπέδου.

–         Αυξάνονται σε ποσοστό 50% περίπου οι αθλητικές χρήσεις του Ερασιτεχνικού Αθλητικού Σωματείου του Παναθηναϊκού με ταυτόχρονο περιορισμό κατά το ήμισυ περίπου της κάλυψης της εγκατάστασης (οι χρήσεις αυτές θα ανέρχονται συνολικά σε 7.500 τμ περίπου, η υλοποίηση των οποίων τίθεται σε απόλυτη χρονική προτεραιότητα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χρήσεις).

–         Μειώνονται οι θέσεις στάθμευσης των αθλητικών εγκαταστάσεων, οι οποίες εφεξής θα εξυπηρετούνται συμπληρωματικά από τους χώρους στάθμευσης του ΟΤ 45α της Περιοχής Ανάπλασης ΙΙ, με παραχώρηση κατά χρήση των λοιπών απαιτουμένων θέσεων.  Οι θέσεις στάθμευσης που προορίζονται αμιγώς για τις ανάγκες των αθλητικών εγκαταστάσεων περιορίζονται σε 450 περίπου, εκ των οποίων οι 300 τοποθετούνται κάτω από το γήπεδο ποδοσφαίρου.

–         Μειώνεται δραστικά ο συντελεστής δόμησης 1,6 στο Ο.Τ. 45α της Περιοχής Ανάπλασης ΙΙ, με τον προσδιορισμό νέου ανώτατου συντελεστή δόμησης, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2.

Με τον παραπάνω ανασχεδιασμό του προγράμματος ανάπλασης επιτυγχάνονται τα εξής:

–         Μειώνεται η συνολική δόμηση του προγράμματος στην περιοχή του Βοτανικού κατά 66.000 τ.μ. περίπου, δηλαδή μειώνεται η προβλεφθείσα με τον ν. 3481/2006 δόμηση  κατά ποσοστό 60% περίπου.

–         Η νέα επιτρεπόμενη δόμηση στην περιοχή του Βοτανικού θα είναι σαφώς μικρότερη από την αρχική δόμηση που είχε υλοποιηθεί πριν από την κατεδάφιση των εργοστασίων της ΕΤΜΑ.

–         Αυξάνονται, στην περιοχή του Βοτανικού, οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου κατά 30.000 τ.μ. περίπου, πέραν αυτών που είχαν προβλεφθεί με τον ν. 3481/2006. Με την αύξηση αυτή, οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου στις δύο περιοχές του προγράμματος ανάπλασης (Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικός) ανέρχονται πλέον σε 100.000 τ.μ. περίπου.

Τα οφέλη (πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά κ.λπ.) από την επιχειρούμενη ρύθμιση και τον ανασχεδιασμό τoυ όλου προγράμματος καθίστανται  πρόδηλα τόσο για τις περιοχές της Λεωφ. Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, όσο και για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ενώπιον ριζικών δημογραφικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολεοδομικών μεταβολών. Σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, δεν μπορεί να αποτελέσει πολιτική επιλογή η εγκατάλειψη του πολεοδομικού σχεδιασμού λόγω δημοσιονομικής στενότητας. Οφείλουμε όλοι να βρούμε λύσεις που και τις αναγκαίες πολεοδομικές διαρρυθμίσεις θα προωθούν και τη δυνατότητα πραγματικής εφαρμογής τους μέσα από εγχειρήματα, όπως αυτό της διπλής ανάπλασης.

  • Καλημέρα και από μένα,

    θεωρώ ότι όπως έχουν αναφέρει και μερικοί άλλοι, ο βασικός στόχος θα πρέπει να είναι να αποκτήσει η Αθήνα όσο το δυνατόν περισσότερο πράσινο!

    Και όταν λέω πράσινο εννοώ όχι μόνο το να φτιάξουμε μία νέα πλατεία, είτε ένα νέο πάρκο, αλλά να έχουμε φροντίσει να έχουμε τις υποδομές και τα λεφτά να τα συντηρήσουμε.

    Άρα αν με την διπλή ανάπτυξη θα δημιουργηθούν οι προυποθέσεις και τα έσοδα που θα μπορέσουν να μας εξασφαλίσουν την σωστή, καθαρή και ομαλή λειτουργία χώρων πρασίνου και του γηπέδου, τότε τάσομαι υπέρ αυτής της πρότασης. Αν μπορούσε ο Παναθηναικός να χρησιμοποιήσει το ΟΑΚΑ για γήπεδο και γινόντουσαν πάρκα η Λεωφόρος Αλεξάνδρας και ο Βοτανικός, ακόμα καλύτερα! Αλλά με τι κονδύλια θα κατασκευαζόντουσαν και με τι χρήματα το κράτος θα τα συντηρούσε;

    Το θέμα πιστεύω είναι καταρχάς οικονομοτεχνικό και ειδικά στις μέρες που έχουμε πρόβλημα ως Χώρα θα έπρεπε να σκεφτόμαστε πιο πρακτικά σε πολλά θέματα.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 10:22 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΙΤΣΟΣ

    Γενικά συμφωνώ με τη διπλή ανάπλαση. Επισημαίνω το γεγονός ότι δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά το Δημόσιο και θα αυξηθεί το πράσινο συνολικά.
    Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε μην δημιουργηθούν νέοι χώροι για τους ναρκομανείς και τους περιθοριακούς και να εξασφαλισθεί η λειτουργία των χώρων με πόρους που θα διασφαλισθούν μέσα από τις ίδιες εγκαταστάσεις.
    Και η εύλογη απορία, γιατί δεν συνυάζεται η ανάπλαση με τα προσφυγικά;

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 00:11 | ΗΡΩ

    ‘Οπως αναφέρθηκε σε πολλά από τα σχόλια που είδα ,ναι ,κάθε αλλαγή με σκοπό την βελτίωση της πολύ δύσκολης διαβίωσης στο κέντρο είναι καλοδεχούμενη πόσο μάλλον όταν αφορά πνεύμονες πρασίνου . Βέβαια εγώ ζω σε μικρότερη πόλη με διαφορετικές συνθήκες αλλά και μια μόνο βολτα στα μέρη όπου προβλέπονται οι αλλαγές νομίζω πως αιτιολογεί πλήρως τα υπό εξέταση σχέδια .
    Όμως θα ήθελα να δω πέραν των αιτιολογημένων σχεδίων μια ακόμα πιο »αιτιολογημένη» και καθαρή κατασκευή , από την μελέτη , τους διαγωνισμούς έως και την ολοκλήρωση των έργων …. ήτοι για μια φορά να γίνουν όλα όπως πρέπει και ακολουθώντας την νομοθεσία , καθαρά , να υλοποιηθούν σε λογικά χρονικά πλαίσια και όχι σε βάθος χρόνου απροσδιόριστο , να προβληφθούν ηλεκτρομηχανολογικές κατασκευές έτσι ώστε να μην χρειάζεται να προστεθούν κατόπιν με νέες εργασίες (υπολογισμός ομβρίων , πρόβλέψεις ΟΚΩ για την περιοχή κ.λ.π.), να χρησιμοποιηθούν κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό ΑΠΕ για τις καταναλώσεις και πάνω από όλα το τελικό αποτέλεσμα να είναι όντως σε ελέυθερη πρόσβαση του πολίτη και να βελτιώσει την ζωή στις περιοχές αυτές .
    Δουλέψτε το σωστά .

  • Αντί το κοινοβούλιο ν’ ασχολείται συνέχεια με τη «σύνταξη, συζήτηση και ψήφιση νέων νόμων» μήπως χρειάζεται ν’ ασχοληθεί με την τήρηση του Συντάγματος;

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 19:26 | Greg Lazarakos

    Συμφωνώ απόλυτα με το σχέδιο της διπλής ανάπλασης με τη προσθήκη του ακόλουθου σχολίου. Να προβλεφθεί η κάλυψη της ταράτσας του εμπορικού κέντρου με φωτοβολταικά πάνελ και επίσης στο σκέπαστρο του γηπέδου με thin film φωτοβολταικά panels. Έτσι προσφέρουμε και ενέργεια από ΑΠΕ που δυστυχώς σαν χώρα είμαστε πολύ πίσω ακόμη.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 15:49 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Η Αθήνα χωλαίνει. Κάθε μέρα που παιρνάει προχωράει η υποβαθμίση, από το κέντρο της πόλης ( Ομόνοια ) προς τα άκρα και οι κάτοικοι της ταλαιπωρούνται και βλέπουν ότι η καθυμερινότητα στην πόλη γίνεται όλο και ποιό τραγική.
    Αν είναι μεσαίου ή υψηλού εισοδήματος μεταφέρεται στα προάστια. Αν είναι χαμηλού εισοδήματος ή από την κατηγορία των Νέοχαμηλοεισοδηματιούχων που όλο και αυξάνουν, παραμένουν στα κεντρικά κομάτια της Αθήνας, παρακολουθούν την αύξηση της πορνείας έξω από τα σπίτια τους, μπλεγμένη με την καθημερινότητα τους, την εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά, τα σκουπίδια, μαζί με ένα επίπεδο ανθρώπων που τους στοιβάζουν σε περιοχές της Αθήνας χωρίς να έχουν το επιπεδο ζωής των υπαρχόντων, κατοικούντων αλλά και χωρίς κανένας να τους ενημερώνει για τις υποχρεώσεις τους.
    Αλλά αυτό που κυρίως διαπιστώνουν και καθημερινά βιώνουν, είναι η αδιαφορία του Κράτους, της Αστυνομίας, των αρχών γενικά, που όλα γίνονται καθημερινά μπροστά στα μάτια τους, αλλά δεν κάνουν τίποτα, έστω για να φανούν ικανοί και να διεκδικήσουν τον ψήφο των πολιτών. Και είναι εντυπωσιακό, που όλο τους αλλάζουν αλλά και επόμενοι το ίδιο κάνουν, αδιαφορία σε αυτή την τραγική καθημερινότητα τεράστιου αριθμού συμπολιτών μας, των κατοίκων της Αθήνας. Μήπως είναι σκόπιμο ?
    Τώρα επί του προκειμένου, ότι, έστω και ελάχιστο, γίνει που θα βελτειώσει την ζωή των Αθηναίων είναι καλοδεχούμενο και θα αλλάξει λίγο την καθημερινότητα προς το καλύτερο. Το πάρκο που θα δημιουργηθεί στην πυκνοκατοικημένη Αλεξάνδρας θα δώσει ανάσα, ελπίδα στους ανθρώπους της περιοχής, αρκή να γίνει σωστά, γρήγορα και χωρίς πονηρές σκοπιμότητες.
    Το γήπεδο στον ελαίώνα, που για να είμαστε πρακτικοί, δεν είναι πυκνοκατοικημένος δεν είναι κάτι που καταστρέφεται, δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο κάλως, θα πρέπει να γείνει το συντομότερο, με γνώμωνα να αναπτυχθεί η περιοχή από τεράστια περιοχή παράνομης δόμισης και αυθαιρέτων σε κάτι ωραίο για τον πολίτη, φυσικά και για τους παναθηναικούς, αλλά κυρίως σαν βάση για την περετέρω ανάπτυξη της περιοχής.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 13:12 | Χρήστος Χάρος

    Πιστεύω στην αναβάθμιση των κρατικών κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως αυτών των Υπουργείων στο πνεύμα του Χ.Αξιών Αθηνών.
    Ετσι, χωρίς να έχω ολόπλευρη άποψη των κρατικών αναγκών, πιστεύω οτι κρίνεται αναγκαία η μεταφορά του Υπουργείου Υγείας απο την πλατεία Βάθης στο γήπεδου του Παναθηναικού, η κατάργηση του Σταθμού Κτελ Λιοσίων και Κηφισού και η μεταφορά τους, στην περιοχή του Ελαιώνα, όπως στη Θεσσαλονίκη, με τη διαφορά, τους επιπλέον κοινοχρήστους χώρους και χώρους πρασίνου. Τέλος στο Βοτανικό όχι Αθλητικές εγκαταστάσεις «γήπεδο ΠΑΟ» καθώς ο Αγ. Κοσμάς είναι κοντά αλλα και το Ελληνικό. Ο Βοτανικός πρέπει να συνδεθεί χωροταξικά με τη Ακρόπολη και το Θησείο ώστε να γίνει πόλος ελξης των τουριστών που τόσο παλύ, παρα ποτέ χρειάζομαστε σήμερα, με κεντρική πλατεία ‘piatsa Navona’ στη Ρώμη, ώστε η παλαιά Πλάκα να μεταφερθεί σε ένα ενιαίο χώρο κατάλληλα και προσεγμένα διαρυθμισμένο στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα .

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 13:02 | leonant

    Σε θετική κατεύθυνση, κυρίως γιατί δεν παραπέμπεται το ζήτημα της 2πλης ανάπλασης στις ελληνικές καλένδες, κινείται η αναθεωρημένη πρόταση. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τεχνικά ζητήματα, είμαι όμως σε θέση να διατυπώσω την ανησυχία μου -και εύχομαι να διαψευστώ- ότι δεν υπάρχει μία ρητή δέσμευση στην αιτιολογική έκθεση ότι τόσο στον Βοτανικό όσο -κυρίως- στην Αλεξάνδρας ο χώρος θα διατεθεί στους πολίτες για αναψυχή (πράσινο κλπ. δηλαδή και όχι shopping…) και για άθληση. Αυτό το τελευταίο είναι κρίσιμης σημασίας για την Αθήνα γιατί απουσιάζουν από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου σοβαρής και ευρείας έκτασης εγκαταστάσεις για να αθληθεί άνετα και ευχάριστα ένας πολίτης, ανεξαρτήτου ηλικίας. Και «αθλητικές εγκαταστάσεις» δε σημαίνει μόνο γήπεδα ποδοσφαίρου 5χ5 και μπασκέτες αλλά και εγκαταστάσεις π.χ. για τένις (ένα λαϊκό άθλημα που έχει παραδοθεί από την πολιτεία σε πανάκριβα ιδιωτικά κλαμπ!) όπως και για άλλα αθλήματα (βόλεϊ, χάντμπολ, πινγκ πονγκ, ποδήλατο κλπ.). Ο χώρος της Αλεξάνδρας αποτελεί ιδανική τοποθεσία για τους κατοίκους και τους νέους του κέντρου, αν συνδεθεί μάλιστα και με την βύθιση της Λ.Αλεξάνδρας στο ύψος του γηπέδου: Δίπλα ακριβώς υπάρχουν μεγάλα σχολικά συγκροτήματα και γήπεδα μπασκετ και ποδοσφαίρου που προσελκύουν ήδη πολλούς νέους, υπάρχει εύκολη πρόσβαση με μετρό και ΜΜΜ κλπ.
    Πρέπει να αποφύγουμε το άθλιο παράδειγμα του ΟΑΚΑ που μετά τους Ολυμπιακούς έχει ουσιαστικά αποκλειστεί από τους πολίτες που θέλουν να αθληθούν και πάντως δεν εξυπηρετεί τους κατοίκους της Αθήνας που θέλουν απλώς να αθληθούν και όχι να κάνουν πρωταθλητισμό μέσω συλλόγων, και ρημάζει στο μεγαλύτερο μέρος του. Το μεν ΟΑΚΑ στο βόρεια προάστια και ο Άγιος Κοσμάς στα νότια, και με όλα τους τα προβλήματα στη συντήρηση και λειτουργία, δεν είναι κέντρα άθλησης που απευθύνονται στους κατοίκους των Αθηνών που θέλουν να αθληθούν πηγαίνοντας με τα πόδια, το ποδήλατο ή έστω τα ΜΜΜ σε λογική απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 01:53 | Bαγγελης

    Καλησπέρα,
    Θεωρώ πως όλοι θέλουμε πράσινο.Το σημαντικότερο όμως είναι να μπορούμε να επισκεφθούμε το πράσινο και να είναι ασφαλές και καθαρό.Προς το παρόν το λίγο πράσινο που έχουμε δεν είναι προσβάσιμο διότι έχει καταντήσει περιοχή διαφόρων ομάδων αλλοδαπών οι οποίοι έχουν μετατρέψει τις πλατείες και τις παιδικές χαρές σε στέκια συνάντησης.Οι πεζόδρομοι οι οποίοι δεν ελέγχονται ούτε από την αστυνομία ούτε από τον Δήμο έχουν μετατραπεί σε καφενεία και ουρητήρια κυρίως αλλοδαπών.Η πόλη έχει καταντήσει ένας απέραντος θορυβώδες υπόνομος.Αυτοκίνητα με τέρμα την μουσική από στερεοφωνικό που θα ζήλευε κάθε μπαρ(περνάνε και μπροστά από αστυνομικούς)! Μηχανάκια με τρύπιες εξατμίσεις που μαρσάρουν και ακούγονται σε όλη την περιοχή(ανύπαρκτος έλεγχος ανύπαρκτη τιμωρία!)Ομάδες ανθρώπων που μαζεύονται στις πλατείες και στους πεζόδρομους παίζοντας μπάλα ή συζητώντας έως τις πρώτες πρωινές ώρες(το 100 έρχεται μετά από 2-5ώρες και αν έρθει)
    Είναι η πόλη της αυθαιρεσίας της ατιμωρησίας και φυσικά η πόλη της ΦΑΣΑΡΙΑΣ.
    Βάλτε σε μία σειρά αυτά που έχουμε ώστε όλοι να μπορούμε να αξιοποιούμε τουλάχιστον τους χώρους που έχουμε,να μπορούμε να κοιμηθούμε με ανοιχτά παράθυρα,να μην μυρίζουμε στους ελεύθερους χώρους ούρα ή άλλα…και ρωτήστε με σε ένα χρόνο για την διπλή ανάπλαση.Και εγώ θα ήθελα να κάνω στο σπίτι μου μία διπλή ανακαίνιση αλλά δεν θα μπορώ να το συντηρήσω!!!

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 00:25 | Αθανάσιος

    Πραγματικά τελειώνετε μ’αυτήν την ιστορία. Αλλά να σκεφτήτε ότι όλος ο δήμος Αθηναίων, πλην του Κωλονακίου, είναι πίτα στους αλλοδαπούς, μερικές περιοχές σε πραγματικά άθλια κατάσταση και εμείς μιλάμε για…………την διπλή ανάπλαση! ! ! ! ! Είμαστε για γέλια. Εδώ δεν έχουμε να φάμε ραπανάκια γιά την όρεξη δηλαδή!
    Μάλλον θα πρέπει να επιστρέψουν στο κέντρο όλες οι υπηρεσίες, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί και να αναβαθμιστεί το κέντρο της πόλης και οι γύρω περιοχές του ως αμιγής κατοικία, αλλά με προγραμματισμό και όχι με βιαστικές κηνήσεις και παράλληλα συζητάμε και για την διπλή ανάπλαση (πάρκου και εμπορικού κέντρου) στο αστικό περιβάλλον της Λ.Αλεξάνδρας με τα προσφυγικά και του Ελαιώνα αντίστοιχα!
    Σημειωτέο ότι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η ανάπλαση του γηπέδου του Παναθηναϊκού δίδετε ως μελέτη σύνθεσης στο 7ο εξάμηνο με καταπλικτικές προτάσεις των σπουδαστών, για να το προσέξει το Υπουργείο.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 23:42 | Σπυριδων Τσαμαϊδης

    Εχω ήδη φηφίσει θετικά σε ολα τα σχόλια ΥΠΕΡ της ΔΙΠΛΗΣ ανάπλασης, ΑΝΕΥ Κρατικής επιβέρυνσης.

    Αν και με ενθουσιάζει η ιδέα του πάρκου στο κέντρο των Αθηνών, έχω να κάνω μία παρατήρησι,

    – Πρέπει το πάρκο να είναι εύκολα προσβάσιμο απο πολίτες και Αστυνομία, να έχει – εστω. μικρούς, αλλά πολλούς – χώρους αναψυχής (καφετέριες, περίπτερα κλπ), ελεύθερους χώρους παρκαρίσματος, και κίνητρα για να παραμείνουν μόνιμοι κάτοικοι στην περιοχή.

    – Αλλως, όπως σε πολλές πόλεις του εξωτερικού με πάρκα και πεζοδρόμους, θα γίνει εστία κακοποιών στοιχείων, ή, τουλάχιστον. θα αποφεύγεται απο τους πολλούς πολίτες.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 22:26 | Κωνσταντινος

    Σε κάθε περίπτωση, αν και μακριά από την Αθήνα, και με τα σημερινά δεδομένα επιβάλλεται μια τέτοια ανάπλαση – επένδυση. Αν λάβουμε υπόψη τον αριθμό των ανθρώπων που θα απασχοληθούν κατά την κατασκευή αλλά και μετέπειτα την λειτουργία των εγκαταστάσεων στις δύο περιοχές θεωρώ ότι αξίζει να παραχωρηθεί επιπλέον συντελεστήσ δόμησης (έστα και μεμεταφορά) προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση μιας επένδυσης. Έχω την αίσθηση ότι αν απασχολούσσε Καταριανούς ή Γερμανούς αυτή τη στιγμή ούτε καν θα το συζητούσαμε.
    Άλλωστε, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό μπούσουλα για ανάλογες ενέργειες ώστε να αποδεσμευτούν ανενεργές εκτάσεις του ελληνικού δημοσίου

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 21:03 | ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΟΥΚΑΡΙΩΤΗΣ

    1. Πάψτε να πετάτε τα λεφτά του Έλληνα Φορολογούμενου, για να δημιουργείτε υποδομές, που κάνουν πλούσιους ορισμένους, οι οποίοι μετά φυγαδεύουν τα χρήματα στην Ελβετία.
    2. Η Αθήνα δεν σώζεται με τίποτε, εκεί που έφτασε. Προσπαθήστε να κάνετε την ζωή των κατοίκων της λίγο πιο ανθρώπινη.
    Καθαρίστε τις γειτονιές από τα επικίνδυνα στοιχεία, που σκοτώνουν για λίγα ευρώ.
    3. Οι τουρίστες που έρχονται και βλέπουν αυτά τα χάλια, παθαίνουν ΣΟΚ και ΔΕΝ ΞΑΝΑΕΡΧΟΝΤΑΙ και φυσικά λένε στους φίλους τους να αποφύγουν αυτήν την πόλη’έκτρωμα!
    4. Τα δισεκατομμύρια των Ολυμπιακών Αγώνων πήγαν στον βρόντο. Εκεί θα καταλήξουν και τα χρήματα για τις αναπλάσεις που σχεδιάζετε.

    Για τους ανωτέρω λόγους: Διαθέστε τα χρήματα για να ανακουφισθεί ο κοσμάκης που υποφέρει από την κρίση και χάνει την δουλειά του, αφού (ακόμη)ν δεν μπορούν να διατεθούν στην Ανάπτυξη! (Ηλίθιοι επενδυτές δεν υπάρχουν, ποιός θα επενδύσει σε μία χώρα π.χ. με φορολογία επιχειρήσεων στο 20%, ενώ στις διπλανές χώρες υπάρχει το 10%; Για να κατονομάσω ένα μόνο μειονέκτημα.)

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 20:50 | Vasileios Manasis

    Δεν χρειάζεται η Αθήνα άλλο τσιμέντο – γήπεδο. Μπορεί κάλιστα να παίξει ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ που το έχει χρυσοπληρώσει ο Ελληνικός λαός και να γίνουν 2 παρκα, ενα στην Λ. Αλεξάνδρας και ενα στον Βοτανικό. Αν πραγματικά έχετε κάποια αντίληψη πως πρέπει μια χώρα να χειρίζετε τα οικονομικά της για το κοινό καλό οποιαδήποοτε άλλη απόφαση κρίνεται απαράδεκτη.

    Δεν είναι δυνατόν 2 απο τις μεγαλύτερες ομάδες στην ΕΥΡΏΠΗ (ΜΙΛΑΝ και ΙΝΤΕΡ) να παίζουν σε κοινό γήπεδο στο Μιλάνο και εμείς οι Ελληνες να φτιάχνουμε συνέχεια γήπεδα.

    Εχουν ξεμείνει τόσα απο τους Ολυμπιακούς Αγώνες (π.χ. Αρσης Βαρώ, Γαλάτσι, Λιόσια κ.α.) μην φορτώσουμε και με άλλα την Αθήνα.

    Οι ελπίδες μας βασίζονται στις νέες ιδέες και την τεχνοκρατική αντίληψη της Υπουργού. Μην μας απογοητεύσετε !!!

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 18:46 | Efi katrana

    Τίποτε δεν σώζει πλέον την άναρχα δομημένη και τσιμεντοποιημένη Αθήνα. Τα γήπεδα, τα πάρκα, τα τζαμία και τα mall, είναι ασπιρίνες, ετσι που κατάντησε αυτή πόλη.
    ΤΟ ΠΡΏΤΟ που πρέπει να γίνει επειγόντως είναι να ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ η πόλη από τα περιτώματα στους δρόμους που κανουν την Αθήνα να μοίαζει με απέραντο ουρητήριο και ύστερα να μηλίσουμε για γήπεδα πολυκαταστήματα κλπ. Κιδυνεύειη υγεία μας!
    Άλλωστε ποιος έχει λεφτά για να ψωνίζει στα πολυκαταστήματα.
    Ας ασχοληθούμε να νοικοκυρέψουμε αυτά που έχουμε και ας αφήσουμε τα μεγαλεπίβολα σχέδια.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 15:57 | Γιαννουλης Δημητρης

    Ακουμε για την διπλή ανάπλαση εδω και αρκετα χρονια
    Τελειώνετε επι τελους με την γραφειοκρατια γκλαζώστε δεν παει αλλο

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 15:09 | ΓΙΑΝΝΙΚΟΥΡΗΣ Γ

    Η όποια ανάπλαση χώρου για δημιουργικούς λόγους γίνεται αναγκαία συνθήκη. Η αύξηση χώρου πρασίνου στην τσιμεντένια Αθήνα είναι επιβεβλημένη υποχρέωση των διοικούντων για την βελτίωση της ζωής των κατοίκων της πόλης. Απαραίτητα πρέπει να διασφαλίζονται χώροι σταυθμευσης ανάλογοι των δραστηριοτήτων αλλά σύγχρονα να υπάρχει εύκολη και αποτελεσματική προσβασιμότητα με ΜΜΜ ώστε να μην είναι δελεαστική η χρήση ΙΧ

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 14:01 | Ανδρονικος π.

    τα πολλα τα λογια ειναι περητα.
    ανθρωποκεντρικη λυση με βαση το πρασινο των πολεων.
    ευχαριστω.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 14:20 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Προσωπικά θεωρώ οτι καλό είναι το πράσινο και οι αρχαιολογικοί – πολιτιστικοί χώροι, εφόσον έχουν λυθεί τα λοιπά προβλήματα Στην Αθήνα δεν μπορείς να περπατήσεις ή να παρκάρης εκεί είναι το πρόβλημα.
    Θέσεις παρκιν να φύγουν τα αυτοκίνητα από τους δρόμους. Στην Ισπανία έχουν σκαψει όλους τους δρόμους που έχουν πάνω από 2 λωρίδες κυκλοφορίας και τα πάρκα και εχουν κάνει παρκιν. Μήπως πρέπει να παραδειγματιστούμε και να προβλέψουμε υπόγεια πάρκιν. Πώς θα εξυπηρετούνται 70000 θεατές των ποδοσφαιρικών αγώνων με 450 θέσεις?

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 13:29 | Πολίτης

    Θεωρώ το παρόν σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας ΘΕΤΙΚΟ σε γενικές γραμμές. Έχω όμως μια διαφορετική σκέψη που εκπορεύεται από την ιδέα «ότι θεωρώ απαράδεκτο έως καταστροφικό για μια χώρα, ο μισός πληθυσμός της να ζει στην πρωτεύουσα, και ότι πραγματική αποκέντρωση σημαίνει ομοιόμορφη,όσο είναι αυτό δυνατόν, κατανομή του πληθυσμού σε όλη τη χώρα».
    Προτείνω λοιπόν να μελετηθεί από ΤΩΡΑ σχέδιο απομάκρυνσης της διοίκησης- κυβέρνησης από την Αθήνα. Με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και σε συνδιασμό με τις αρμοδιότητες των ‘περιφερειών’, δεν είναι απαραίτητο οι επιτελικες κυβερνητικές υπηρεσίες να είναι στην Αθήνα.
    Πρακτικά δηλ. να μεταφερθεί η πρωτεύουσσα σε μια ή περισσότερες επαρχιακές πόλεις, και η Αθήνα να παραμείνει απλά μια μεγαλούπολη.
    Ίσως η σκέψη ακούγεται περίεργη, αλλά αξίζει να μελετηθεί ακόμα και με την προοπτική απόρριψής της.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 12:43 | Αθηναίος από το 1951

    Για το τμήμα του σχεδίου διπλής ανάπλασης που αφορά την Λεωφόρο Αλεξάνδρας λίγα μπορεί να σχολιαστούν. Η διατήρηση μερικών από τα κτίρια του προσφυγικού συνοικισμού για ιστορικούς λόγους είναι απαραίτητη για ιστορικούς λόγους, με νέες χρήσεις όπως γραφεία πολιτιστικών συλλόγων κλπ. Στον αντίστοιχο χώρο αυτών που θα κατεδαφιστούν να υπάρχει σημάδι ότι εκεί υπήρχε το κάθε κτίριο σαν π.χ.
    παρτέρι ή δρομάκια η άλλος τρόπος που να χωνεύει μέσα στο αρχιτεκτονικό πνεύμα της ανάπλασης του χώρου.
    Το γήπεδο στο Βοτανικό ας γίνει μια κυψέλη για άθληση και ψυχαγωγία αν είναι δυνατόν 24ωρης χρήσης. Ο σχεδιασμός εύχομαι να λάβει υπ’ όψιν του όλα τα αθλήματα και ενδιαφέροντα και όχι μόνο το αμαρτωλό ποδόσφαιρο που είναι βουτηγμένο στη διαφθορά. Όσο για το χώρο του «επιχειρηματία του τσιμέντου» να γίνει υπόγειος, διότι αρκετά έγιναν με τις μεταφορές συντελεστών στα κτίρια του στην Λεωφόρο Κηφισίας.
    «Σπεύστε βραδέως» διότι η μελέτη των λεπτομερειών που δεν υπάρχει δυνατότητα να γνωρίζει ο σχολιάζων στη διαβούλευση είναι το κλειδί της αποτυχίας ‘η της επιτυχίας του σχεδίου ανάπλασις.
    Η δημόσια διαβούλευση είναι φάρσα όταν λαμβάνει κάποιος το μήνυμα συμμετοχής στις 4/12!! και πρέπει ν’ απαντήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο 4-5/12 διότι στις 6/12 λήγει η διαβούλευση. Ενώ ο χρόνος διαβούλευσης άρχισε στις 22/11.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 11:09 | Φίλιππος

    Γράφετε:«Μειώνεται δραστικά ο συντελεστής δόμησης 1,6 στο Ο.Τ. 45α της Περιοχής Ανάπλασης ΙΙ, με τον προσδιορισμό νέου ανώτατου συντελεστή δόμησης, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2.»

    Η γνώμη μου είναι πως δεν μπορεί να θεωρείται χώρος πρασίνου και ανάπλασης αν ο συντελεστής δεν πέσει κάτω από το 0,8. Το 1,2 είναι υπερβολικό.

    Να μην ξεπουλάμε έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους που υπάρχουν στην Αττική τόσο εύκολα.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 11:14 | pananap

    ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΓΗΠΕΔΟ, ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΝΑΙ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 06:45 | ΘΟΔΩΡΗΣ

    Αρχικά να τονίσω πως θεωρω το σχεδιο της διπλης ανάπλασης εξαιρετικά καινοτόμο και ουσιαστικό στην επίλυση μιας σειράς προβληματων του ευρύτερου χώρου του κέντρου των Αθήνων.Εν συνεχεία θα ήθελα να θέσω μερικά ρητορικά ερωτήματα σε όσους μάχονται την διπλή ανάπλαση.
    Οπώς όλοι θα έχουμε παρατηρήσει προβάλλουν επιχειρήματα κατα της διπλης ανάπλασης υποστηριζοντας πως αυξανεται ο συντελεστης δόμησης κ.λ.π.Αν καταλαβαίνω όρθά δηλαδη είναι υπέρμαχοι της προστασίας του περιβαλλοντος και της περιοριζόμενης οικοδόμησης του.
    Θεωρω ότι οι περισσότεροι εξ’αυτών στα σπίτια τους η μικρότερη οικοδομικη παρανομία που υπάρχει είναι ότι θα έχουν κάποιο ημιυπαιθριο χώρο χτισμένο.Συμβάλλοντας οι ίδιοι στην αύξηση του συντελεστή δόμησης.
    Για αυτό ας αφήσουν τους φαρισαισμούς,και ας γίνει επιτέλους το γήπεδο του ΠΑΟ,που αν μη τι άλλο έχει προσφέρει πάρα πολλά σε αυτή την πόλη.
    Μήπως θα πρέπει σε αυτην την χώρα επιτέλους ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του?

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 21:11 | Μαρακος Γ.

    Διαβασα με προσοχη τις αποψεις οσων εχουν γραψει ως τωρα και θα σας παραθεσω διαφορα γεγονοτα , τα οποια πολλοι μπορει να μην γνωριζουν.
    Κατα αρχας, κατοικω στο Αιγαλεω, ενα δημο, οπου ειναι σχεδον αδυνατο να περπατησεις στα πεζοδρομια και τους δρομους, απο το πληθος των παρκαρισμενων και κινουμενων τροχοφορων. Τα παρκα της γειτονιας ειναι βρωμικα και παρατημενα, ενω για να βρεις μια καθαρη και ασφαλης παιδικη χαρα θα πρεπει να επισκεφτεις πανω απο 6 ή 7…
    Συχνα αναγκαζομαι και παιρνω την οικογενεια μου , για να παμε να παιξουμε στο Δαφνι, στο Φλοισβο ή στη Μεταμορφωση προκειμενου μα ειμαστε σε ενα ομορφο χωρο, ενω αν βρεχει, μια ευκολη λυση ειναι να παμε στο Mall.Να μην αναφερθω στο θεμα της ατμοσφαιρικης και ηχητικης ρυπανσης της περιοχης….
    Στον Ελαιώνα τωρα, εγκατελειμενα εργοστασια, βρωμια, πρακτορεια, φορτηγα, και παρακμη αρκουν για να περιγραψουν την περιοχη.
    Το βραδυ, φοβασαι να κυκλοφορησεις στα στενα, ενω το πρωι παρακαλας να μην ακινητοποιηθεις απο τα φορτηγα στην ιερα οδο, και δε τολμας καν να μπεις στη αγ.Αννης…
    Θα με ενοχλουσε λετε, να υπηρχε ενα εμπορικο κεντρο, ομορφο , καθαρο με πρασινο, πλατειες και πεζοδρομια στα 10 λεπτα απο το σπιτι μου??
    Με χωρους διασκεδασης και αναψυχης, ποδοσφαιρικο γηπεδο και αλλες αθλητικες εγκαταστασεις???
    Τα καταστηματα του Αιγαλεω, αν θελουν να επιβιωσουν, ας χτυπησουν το νεο mall, με χαμηλες τιμες.. Ετσι κι αλλιως οι τιμες στα καταστηματα του Mall στην Ατ.οδο, ειναι αρκετα υψηλες, οποτε να η λυση…
    Οσο για το αν θα πλουτισει ο Βωβος… αδιαφορω…
    Τοσοι και τοσοι πλουτιζουν στις πλατες μας, χωρις καν να το παιρνουμε ειδηση..( απλα αρκει να δειτε ποσοι απο τους πολιτικους μας αποσυρθηκαν φτωχοι μετα απο το περας της ενασχολησης τους με τα κοινα).
    Το εργο αυτο μπορει να κανει την καθημερινοτητα μου λιγο πιο ομορφη…
    Οσοι κυνηγανε το κεφαλαιο λοιπον, ας μας πουνε πως θα ολοκληρωθει χωρις τις εκτασεις του Βωβου…
    Γιατι η κατασκευη παρκου στην περιοχη, ειναι θεμα που συζητιεται δεκαετιες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ας μην αναφερθω και στο Ελληνικο…
    Το μονο που εχω να πω, ειναι ωριμαστε, και δειτε πως μπορειτε να κερδισετε εστω και κατι, γιατι χρονια τωρα το κεφαλαιο πλουτιζει, οι αρχοντες πλουτιζουν, οι εχοντες πλουτιζουν, και μεις απο το κακο στο χειροτερο…
    Υγ. Θερμα συγχαρητηρια στο δημαρχο εκαλης, οπου συναντησα την καλυτερη κι ομορφοτερη παιδικη χαρα. Τυχαιο????

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 21:02 | ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΙΑΡΑΣ

    Συμφωνώ απόλυτα στην ανάπλαση των 2 χώρων με τη δημιουργία χώρου πρασίνου και αναψυχής στη λεοφώρο Αλεξάνδρας που ανέκαθεν υπήρξε ιδιοκτησία του δήμου Αθηναίων και τη δημιουργία πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων στο βοτανικό περιοχή ελαιώνα, για χρήση από κάθε ενδιαφερόμενο αθλητικό σωματίο.
    Διαφωνώ με τη δημιουργία μεγαθηρίων τύπου MALL για να οφεληθεί ο επιχειριματίας κύριος Βοβός.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 16:22 | Αχιλλέας Βοτανικός

    Νέα 2/12/2010

    «Το εξώδικο αυτό δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο Δήμο Αθηναίων αφού η σύμβαση προέβλεπε ρητά την καταβολη ποινικής ρήτρας και αποζημίωσης στον Παναθηναϊκό εάν το έργο δεν προχωρούσε χωρίς δική του υπαιτιότητα. Το επιζητούμενο ποσό ανέρχεται συνολικά στα 25,9 εκατομμύρια ευρώ και ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε αυτήν την κίνηση για να διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα του.»

    ΑΥΤΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ 200ριά ακόμα που θα ζητήσει ο Βωβός που γκρέμεισε 2 ρυπογόνα εργοστάσια με έξοδά του και έχτισε μισό εμπορικό ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΟΙΟΣ?

    Η ερώτηση απευθύνεται στους «ΔΩΡΕΑΝ» εύκολους πολέμιους της ρύθμισης!

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 18:14 | ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΟΤΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ Η ΕΤΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΥΣΤΕΡΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΣ

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 15:07 | ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ

    Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αιγάλεω στη συνεδρίαση της 20ης Μαρτίου 2010 ενέκρινε κατά πλειοψηφία Ψήφισμα με το οποίο εκφράζει τις θέσεις του για την περιοχή του Ελαιώνα :

    Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω εκφράζει την ριζική αντίθεσή του στη διαφαινόμενη πρόταση της Υπουργού κας Μπιρμπίλη για νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την κατασκευή εμπορικών κέντρων «τύπου Mall» στην περιοχή του Ελαιώνα, σε συνδυασμό με το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει επίσης την αντίθεση του σε κάθε ενέργεια που ανατρέπει το ισοζύγιο πρασίνου, αυξάνει τον συντελεστή δόμησης και την τσιμεντοποίηση στην περιοχή.

    Απαιτεί από την κυβέρνηση να απαλλοτριώσει άμεσα τους κοινόχρηστους χώρους του Ελαιώνα και να εισπράξει η ίδια την εισφορά σε χρήμα ώστε να διασφαλισθούν σήμερα οι αναγκαίοι για το Λεκανοπέδιο χώροι.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 10:23 | gm2263

    Είναι λυπηρό το πόσο επιλεκτικά εκδηλώνονται οι ευαισθησίες ορισμένων συμπολιτών μας σχετικά με τη διπλή ανάπτυξη. Σχεδόν αέρινα, βελούδινα, ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι αποτελεί «τσιμεντοποίηση» η κατασκευή αναπτύξεων στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή της πρωτεύουσας όπου το μόνο που δεν υπάρχει είναι… πράσινο, λες και μιλάμε για κατασκευές μέσα στον Εθνικό κήπο!!!

    Αν διαβάσει κανείς τα επιχειρήματα των αντιθέτων με την ανάπλαση θα διακρίνει την εχθρικότητα προς αυτό που χαρακτηρίζει την αστικότητα των μεγάλων πόλεων: Δηλαδή μεγάλα μεγέθη, οργανωμένες λειτουργίες, τόπους συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων, επικερδείς δραστηριότητες κλπ.

    Από την άλλη, κανείς δεν ενοχλείται από την τσιμεντένια πανούκλα που κατατρώγει βουνά και αιγιαλούς, κανείς δεν ενοχλείται από την εικόνα του μικροεργολάβου «Ρομπέν των Μπετών» μου με καπατσοσύνη και αξιοπρόσεκτη μαεστρία «κλέβει» σε ύψος και πλάτος οικοδομών αντιπαλεύοντας στα μουλωχτά με τους παράλογους και άκρως περιοριστικούς πολεοδομικούς κανονισμούς, και εκτείνει την παρουσία του όχι σε ήδη υποβαθμισμένες εκτάσεις αλλά πάνω σε παρθένα γη στις παρυφές της πόλης αφανίζοντας κανονικό πράσινο και όχι ήδη ερειπωμένες εκτάσεις.

    Νομίζω ότι οι άκρως περιοριστικοί κανονισμοί της πολεοδομίας δεν εξυπηρετούν πλέον τον σκοπό για τον οποίο έχουν συνταχτεί εδώ και δεκαετίες. Αναφέρονται σε άλλα δεδομένα και μεγέθη. Η Αθήνα έχει πλέον ανάγκη από σύνθετες αναπλάσεις που θα περιλαμβάνουν όλους τους τρόπους επέμβασης μέσα στην πόλη όπως ΚΑΙ δημιουργία χώρων πρασίνου, ΚΑΙ δημιουργία ελευθέρων χώρων αλλά ΚΑΙ κατασκευές μεγάλων κλιμάκων, συμπεριλαμβανομένων και ψηλών κτιρίων – ουρανοξυστών σε επιλεγμένα σημεία μακράν ιστορικού κέντρου.

    Δεν είναι τυχαίο το ότι σε αντίθεση με τα ισχύοντα, ιδίως σε περιόδους κρίσεων σαν και αυτή που διανύουμε, τα περισσότερα μηνύματα των κατοίκων σε αυτό το βήμα είναι αναφανδόν ΥΠΕΡ της υπό διαβούλευση ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο το ότι σε αυτή την περίοδο κρίσης κάθε νέο έργο μεγάλης κλίμακας είτε είναι μουσείο και χώρος πολιτισμού (πχ μουσείο Ακροπόλεως και δέστε τι θα γίνει με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνασείου ιδρύματος), αλλά και εμπορικά κέντρα, στην ουσία βουλιάζουν από τους επισκέπτες, ενώ το ίδιο αύριο θα γίνει και με την κατασκευή ενός επισκέψιμου αξιόλογου ψηλού κτιρίου σε κάποια περιοχή μακράν κέντρου. Ας μην κωφεύουν οι ταγοί μας στα αιτήματα των δεκάδων πολιτών όπως διαμορφώνονται εδώ πέρα. Δεν είναι μόνον η διάσωση των θέσεων εργασίας (που και αυτό θα έπρεπε να αρκεί σαν αιτιολογία, εκτός αν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων είναι πολίτες δεύτερης διαλογής επειδή έτυχε να εργάζονται εκεί που εργάζονται) στην εταιρεία του επίτηδες στοχοποιημένου κατασκευαστή, άσχετα από το ποιος είναι και τι κάνει. Είναι το ότι διαμορφώνεται μια (όχι και τόσο) σιωπηλή πλειοψηφία η οποία θέλει μιαν άλλη Αθήνα από αυτή που πάει να της επιβληθεί από κάποιους επί δεκαετίες αυτόκλητους προστάτες της αισθητικής μας οι οποίοι ούτε το πράσινο αύξησαν, ούτε το τσιμέντο μείωσαν, ούτε κατόρθωσαν να αναστρέψουν την πορεία της πόλης μας παρόλη την επί δεκαετίες υπεροχή τους και στα ΜΜΕ, και στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, και στον πόλεμο των εντυπώσεων στην κοινωνία ελλείπει συντεταγμένου αντιλόγου.

    Καιρός να ακουστεί και κάποια άλλη άποψη. Αρκετά κράτησε ο μονόλογος του μη-λόγου!!! Θέλουμε την πόλη που μας αξίζει ΤΩΡΑ!!!

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 17:27 | Βασιλάκης Μανόλης

    Και για όποιον θέλει να ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα να πάει να αγοράσει γη με δικά του λεφτά στην πραγματική της αξία όμως, και όχι να εκμεταλλεύεται την νομοθετική πρωτοβουλία των κυβερνήσεων καρπούμενος τεράστιες υπεραξίες. Με λίγα λόγια αγοράστηκαν κάποιες εκτάσεις σε τιμές αγροτεμαχίων και κάποιοι τις εκμεταλλεύονται σαν οικόπεδα στην πλατεία συντάγματος.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 17:54 | Βασιλάκης Μανόλης

    Με το πρόσχημα της λεγόμενης διπλής ανάπλασης λοιπόν προχωρήσατε στην περιοχή του Βοτανικού σε μια σειρά ευνοϊκών, για τους εργολάβους και τους ιδιώτες ιδιοκτήτες του Αθλητικού Σωματείου που είναι και «Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία» (άρα κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδιωτικό νομικό πρόσωπο) με την επωνυμία «Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος», ρυθμίσεων που ανεξάρτητα από την όποια αγνότητα των προθέσεων θα οδηγήσουν σε δημιουργία τεράστιας υπεραξίας την οποία και θα καρπωθούν οι ιδιώτες επενδυτές.
    Από την άλλη προσπαθείτε να μας πείσετε ότι στα πλαίσια της διπλής ανάπλασης θα δημιουργήσετε «όαση πρασίνου» στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
    Δυστυχώς δεν μπορείτε να μας πείσετε. Ο Ελαιώνας θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο που θα υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας.
    Γιατί θα επιβαρυνθεί σε καθημερινή βάση ο κυκλοφοριακός φόρτος στην περιοχή.
    Γιατί η εδώ και λίγα χρόνια έκρηξη της οικοδομικής δραστηριότητας και η αλματώδης αύξηση της εγκατάστασης επιχειρήσεων στην Λεωφόρο Αθηνών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ακόμα επιβάρυνση της περιοχής.
    Γιατί η τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην ήδη φλεγόμενη από την άσφαλτο Αθήνα.
    Γιατί ακόμα και η περιοχή του γηπέδου στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας δεν θα οδηγήσει στην δημιουργία όασης πρασίνου αλλά σε ένα ακόμη τσιμεντένιο τερατούργημα όπως αυτό που με την ανοχή του Δήμου (συμπολίτευσης και δήθεν «αντιπολίτευσης») δημιουργήθηκε στην απέναντι γωνία του πάλαι ποτέ κτήματος Θων.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 12:08 | Γιάννης .Π

    Έχω την εντύπωση πως τώρα που τελείωσαν οι εκλογές δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται η μικροπολιτική με την διπλή ανάπλαση. Ο κόσμος ανέχτηκε τα παιχνίδια προ εκλογών δεν θα μπορέσει να κάνει πολύ υπομονή ακόμη. Το έργο έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό και όχι να κολλάει σε….κορμοράνους.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 19:34 | Petros

    Γραφω ως κατοικος της γειτονικης με το Βοτανικο,περιοχης του Αιγαλεω και θελω να εκφρασω την θετικη μου αποψη γιατι την υλοποιηση του εργου της διπλης αναπλασης για τους παρακατω λογους:

    1.Πληρης ανβαθμιση της πλεον υποβαθμισμενης,βρωμικης και εν γενει παρακμιακης περιοχης του Βοτανικου.
    2.Δυνατοτητα αποσυμφορησης του κεντρου (Λ.Αλεξανδρας) απο το ηδη υπαρχον ιστορικο γηπεδο Α.Νικολαιδης και δημιουργια ‘ανασας’ πρασινου για τους κατοικους των Αμπελοκηπων.
    3.Δημιουργια αθλητικου κεντρου για τον μεγαλυτερο εν Ελλαδι αθλητικο συλλογο συμπεριλαμβανομενων ολων των τμηματων και οχι μονο του ποδοσφαιρου,οντας κατοχος 509 και πλεον τιτλων,αποτελει τουλαχιστον ντροπη αυτος ο συλλογος να μην εχει ακομα το συγχρονο σπιτι του.
    4.Ακομα στο ενδεχομενο της ανεγερσης του εμπορικου κεντρου του κ.Βωβου ας σκεφτουμε ποσες νεες θεσεις εργασιας θα δημιουργηθουν για τους κατοικους των γυρω περιοχων και οχι μονο.

    Ευελπιστω να τελειωσει συντομα το θεμα αλλα αναρωτιεμαι την ομαδα κατοικων που ειχε κανει την προσφυγη κατα του εμπορικου κεντρου ποιες θα ειναι οι προθεσεις τις σχετικα με την ενδεχομενη ανεργεση τζαμιου στην περιοχη του βοτανικου??Αραγε δεν θα εχουμε μειωση του πρασινου της περιοχης με την κατασκευη αυτη.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 13:54 | Αχιλλέας Βοτανικός

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ…

    Ενημερώνω οτι οι εκτάσεις στον Βοτανικό ανήκουν ήδη στον ΔΑΘ
    και στον ΒΩΒΟ ο οποίος παραχωρεί τις δικές του στους ΔΑΘ και ΠΑΕ
    με αντάλλαγμα το εμπορικό.

    Είναι αστείο να γράφει κάποιος για διασφάλιση ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ
    σε ένα έργο που:

    – Θα προκύψει από βελτιωμένη πριβαλλοντικά ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ δυνατό ρύθμιση
    – ΤΟ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ και οι εκτάσεις ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ.
    – ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ που κάποιοι συντηρητικοί αρνούνται να κατανοήσουν. Πρόκειται για σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτών με σκοπό την παράδοση ενός έργου στον λαό που ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ.

    Ας έχουμε πιό αντικειμενική σκέψη και ας μην γινόμαστε εύκολοι αποδέκτες ρηχών ερμηνειών και φοβικών συνδρόμων.

    ΑΣ ΚΟΙΤΑΜΕ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 01:14 | LEYTERHS

    H προτεινόμενη ρύθμιση, ακολουθεί την αυτή πρακτική που ακολουθήθηκε για την μεταφορά συντελεστού δόμησης, ώστε να καλυφθούν χάριν Δημοσίου συμφέροντος και αμοιβαία συμφέροντα τρίτων. Δεν λαμβάνεται όμως καμιά μέριμνα , όπως πάντα, για την προστασία του Δημοσίου συμφέροντος σε ζήτημα ιδιοκτησίας του στις υπο ρύθμιση περιοχές. Εκτιμώ ότι προς διασφάλιση αυτού του δημοσίου συμφέροντος θα πρέπει η τελευταία διατύπωση στο εδάφιο γ της παραγράφου 2 να αναδιατυπωθεί- συμπληρωθεί ως κάτωθι:¨»Η μετάσταση της κυριότητας των ακινήτων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε κατόπιν συμβάσεως του ιδιωτικού δικαίου, εφ’ όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις των παραγράφων 1 και 2 άρθρου 12 του Ν.3208/2003 (ΦΕΚ Α 188), πιστοποιουμένης της συνδρομής υπό του προϊσταμένου της οικείας ΚΥΔ, είτε με την διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτριώσεως τους υπέρ και με δαπάνες του Δήμου Αθηναίων.» Είναι διαπιστωμένο, ότι μέσα από τέτοιες ρυθμίσεις , αυτό που τελικά γίνεται, είναι να καταπατώνται κατά τρόπο εύσχημο, οι Εθνικές γαίες, δηλαδή η Εθνική κληρονομιά του Ελληνικού λαού.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 12:55 | αλεξανδρος τακτικός

    1. Η Αθήνα παρουσιάζει δυστυχώς την όψη αναρχης πρωτευουσας απο την βόρεια Αφρική ή την Μέση Ανατολή. Είναι με διαφορά η πιο άσχημη πρωτεύουσα της Ευρώπης και για την κατάσταση αυτή φταίει η πελατειακή και διάτρητη νομοθεσία για την πολεοδομία.

    2. Η διπλή ανάπλαση πρεπει να γίνει προσέχοντας πάρα πολύ τους παρακάτω τομείς:

    Α. Πραγματική αναβάθμιση του πρασσίνου και όχι νέα παρκιν και απο επάνω δυο παρτέρια με πράσσινο, ή πεζοδρόμηση με μαγαζιά και καφετέριες.

    Β. Εφόσον ο ιδιώτης επιθυμεί την μετατροπή του ρυθμιστικού σχεδίου προς όφελος του στην περιοχή του Ελαιώνα, προτείνω:

    Απαλοτρίωση μεγαλύτερης έκτασης στον Ελαιώνα με έξοδα του ιδιώτη έτσι ωστε να συμπεριληφθει χώρος ο οποίος θα δοθεί (με έργο Συμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα) για την κατασκευή πολύ υψηλού κτιρίου (ουρανοξύστη), ο οποίος θα στεγάσει το δυνατόν μεγαλύτερες δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες στεγάζονται τωρα σε ακίνητα έναντι μισθώματος. Ή συμβαση για το κτίριο θα είναι τύπου παραχώρησης και με το περας αυτής η κυριότητα θα περάσει στο δημόσιο. Επιπλέον στο κτίριο αυτό θα μπορέσουν να στεγαστούν υπηρεσίες του ερύτερου δημόσιου τομέα, ετσι ώστε οι τωρινες έδρες τους να αξιοποιηθούν προς τον τομέα του περιβάλλοντος-ποιότητας ζωής.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 01:03 | Βαγγέλης Δ.

    Όσον αφορά το την ανάπτυξη του πάρκου στην Αλεξάνδρας θα ήθελα να την συσχετίσω με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων.
    Όταν πεζοδρομήθηκαν οι δρόμοι στην αρχή οι πάντες διαμαρτύρονταν ενώ τελικά απεδείχθη ως η καλύτερη παρέμβαση στην πόλη της Αθήνας για δεκαετίες.
    Στην Αλεξάνδρας υπάρχει αυτή η δυνατότητα επίσης. Προτείνω ενοποίηση με πεζόδρομους από τον Λυκαβηττό στο πάρκο της Αλεξάνδρας και από εκεί στο Αττικό άλσος (και ύστερα άλσος Βεΐκου) και το πεδίο του Άρεως μέσω ενός δικτύου πεζοδρομήσεων και καλής φωταγώγησης φυσικά. Αυτό το έργο θα έδενε την Αθήνα καλύτερα από κάθε μέσο μαζικής μεταφοράς.
    Το πετυχημένο παράδειγμα από γκάζι – μοναστηράκι -σύνταγμα και ακρόπολη από την άλλη δίνει τον τόνο.
    Όσον αφορά το επίπεδο της ανάπτυξης στο Γήπεδο της Αλεξάνδρας θα προτείνω να εκμεταλλευτεί την θέση του με μία δύο υπερυψωμένες αίθριες ή ημιυπαίθριες καφετέριες και τρία τέσσερα μικρά γηπεδάκια για μπάσκετ κ ποδόσφαιρο 5χ5 όπως έφτιαξαν και στο αττικό άλσος με μεγάλη επιτυχία. Το πάρκο καλά θα ήταν να μήν είναι όλο στο επίπεδο το δρόμου ώστε να μή γίνει «υπερβολικά μεγάλο πέρασμα» Τα γήπεδα και οι καφετέρειες να είναι πλησίον μεταξύ τους και στον δρόμο. Ελπίζω να ήταν χρήσιμες οι απόψεις μου

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 14:28 | dora

    Επιτέλους σε τετοιες εποχές που απολύεται κόσμος, αναπτυξη μηδέν ας ψηφιστεί ενα νομοσχέδιο που θα δωσει δουλεια σε ανθρώπους και φαι σε οικογένειες.τοσο καιρό ακούω για την διπλή ανάπλαση και βλέπω διάφορα σχόλια του τύπου θα καταστραφει ο χώρος, γιατί ο Βωβός να το κάνει, ας το κάνουν αλλου.ερωτώ.εχει παέι καποιος από όλους αυτούς στην περιοχή;για ποιο περιβάλλον μιλάτε;οτιδήποτε γίνει στον Βοτανικό θα είναι καλύτερο από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.και στο τέλος τέλος της γραφής με την ανεργία στο κόκκινο την ανύπαρκτη ανάπτυξη ας υπάρξει και ένα εργο μεγάλο που όσο να είναι θα κάνει την περιοχή καλύτερη και το ξέρουν όλοι αυτό.δεν με νοιάζουν οι εργολάβοι αλλά δεν μπορώ να καταλάβω και το μένος κάποιοων ανθρώπων κατά αυτών που στο κάτω κάτω δουλειά δίνουν.δηλαδή τη μια βρίζουμε γιατί δεν υπα΄ρχουν εργα να δουλέψει ο κόσμος και την άλλη βρίζουμε αυτούς

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 14:01 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Αποψη μου είναι οτι αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίς ήπιες εμπορικές χρήσεις και χώρους παιδικής αναψυχής δέν αποδίδουν κανένα οικονομικό όφελος και το αποτέλεσμα θα είναι το κοστος συντήρησης του περιβάλλοντος χώρου κυρίως, να πληρώνεται από τήν τσέπη μας. Κινηματογράφος, ενα δύο εστιατόρια και γρήγορου φαγητού, καθώς και εμπορικά καταστήματα (οχι απαραίτητα φιρμάτα)και εως 10-12, θα μπορούν να κρατούν τήν ευρύτερη περιοχή σε ζωντάνια 7 ημέρες την εβδιμάδα. Αλλιώς η περιοχή θα καταντήσει ένα ΟΑΚΑ. Σε κάθε προηγμένη χώρα όπου κατασκευάστηκε νέο γήπεδο υπήρξαν ήπιες εμπορικές χρήσεις. Εμείς είμαστε πιό έξυπνοι φτιάχνοντας τερατώδη κτίρια ( βλέπε mall) ή βλάκες αν δέν φτιάξουμε καθόλου στα πλαίσια μιάς κακώς εννοούμενης αντίστασης σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Στο τέλος, ας ανήκουν οι εμπορικοί χώροι στήν Κτηματική εταιρεία Δημοσίου ή στόν Δήμο και ας εκμεταλλεύεται το δημόσιο εισπράττωντας έσοδα. Το έργο πρέπει να γίνει και σ αυτό να στεγαστούν οριστικά όλα τα τμήματα για να ζήσει και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός του συλλόγου (βόλλευ , πόλο , στίβος , πυγμαχία κλπ)

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 13:34 | Karakatsanis Michalis

    Δυστυχώς το νομοσχέδιο «κουτσουρεύει» την ανάπτυξη της περιοχής. Ένα «πάρκο» χωρίς χώρους άθλησης, ψυχαγωγίας και εμπορίου σύντομα θα γίνει χώρος μάζωξης περιθωριακών και κακοποιών στοιχείων. Το αρχικό νομοσχέδιο ήταν πολύ ορθότερο και είναι πραγματικά λυπηρό να διακινδυνεύεται μία επένδυση εκατομμυρίων για το γινάτι κάποιων αντιδραστικών.

    Στο Ελληνικό, στο Γουδί και στο Γαλάτσι υπάρχουν εκτάσεις για πάρκα οι οποίες μένουν ανεκμεταλεύτες. Το «γιατί» ας το αναρωτηθούν όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν πάρκα σε χώρους που προσφέρονται περισσότερο για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 07:25 | dimitris z.

    ksekiniste k kanena ergo to psomi teleiose, me vlepo na troo tous synadelfous mou

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 23:22 | periklis

    Αθλητισμος σημαινει πολιτισμος, και ο Παναθηναικος ειναι ο μεγαλυτερος αθλητικος συλλογος της χωρας και πιο συγκεκριμενα της πολης
    Στα πλαισια μιας αυξημενης εναχολησης της νεολαιας της πολης με τον αθλητισμο θεωρω πως πρεπει να γινει το γηπεδο του Παναθηναϊκου στο συνολο του-ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ- και να μην υπαρξουν εκπτωσεις ειδικα στις εγκαταστεις του Ερασιτεχνη,η Αθηνα δεν εχει εγκαταστεις που να ευνοουν τον ερασιτεχνικο αθλητισμο.
    Αν το προβλημα ειναι το κοστος,ας δημιουργησουν προτυπες εγκαταστεις για πολλους νεους και σε συνεργασια με το Δημο-δωρεαν η με εκπτωση συμμετοχη των νεαρων δημοτων στις ακαδημιες του ΠΑΟ, να καλυψουν το κοστος απο χορηγιες,αυξημενο ενδιαφερον και κινηση σε καθημερινη βαση,σιγουρη προσελκυση χορηγων
    Εξαλλου διαφωνω καθετα με τη καταργηση ολων των εμπορικων χωρων
    Σημασια για μενα εχει η δημιουργια ενος χωρου πρασινου-παρκου που θα περιλαμβανει το γηπεδο και αθλητικες εγκαταστεις στις οποιες θα αθλουνται σε καθημερινη βαση οι δημοτες
    Δε θελουμε ενα γηπεδο μεσα σε ενα παρκο που θα εχει κινηση μονο καθε δευτερη κυριακη-αυτο θα μαραζωσει το εργο και θα οδηγησει στην βαθμιαια αυτοκαταστροφη του μεσω δημιουριας γκετο περιθωριακων στοιχειων της κοινωνιας μας-μηπως χρειαζεται να αναφερω εδω μεσα τι γινεται τα βραδυα σε παρκα οπως του Αρεως η το Ζαππειο επειδη δε χρησιμοποιουνται?
    Ενα παρκο ομως με εμπορικες χρησεις-φυσιολογικες,δε χρειαζεται ενα νεο Mall εκει,και εγκαταστεις αθλητισμου που θα χρησιμοποιουνται σε καθημερινη βαση θα αναβαθμισει ολη την πολη της Αθηνας
    Φοβαμαι πως η δημιουρια ενος τζαμιου εξαλλου στην περιοχη μπορει η να εχει καλα αποτελεσματα αν ολη η Αθηνα χρησιμοποιει το παρκο και ενσωματωσει τους μεταναστες στη ζωη της σε ενα παρκο που θα ενωνονται λαοι και κουλτουρες μεσω του αθλητισμου και της αναψυχης η θα φερει καταστροφικα αποτελεσματα με τη δημιουργια γκετο και την υποβαθμιση της περιοχης-βλεπε περιοχη σοφοκλεους κλπ, και θα ειναι αυτο τραγικο για ενα τετοιο τοσο μεγαλο και πρωτοπορο για την Ελλαδα εργο.
    Συνοψιζοντας προτεινω δημιουργια οσο το δυνατον μεγαλυτερων αθλητικων εγκαταστεων ερασιτεχνικου αθλητισμου υπο την αιγιδα του ΠΑΟ και του Δημου που θα χρησιμοποιουνται σε καθημερινη βαση λογω και της κινησης που θα υπαρχει στο παρκο λογω της υπαρξης εμπορικων καταστηματων ηπιας μορφης.Αν το γηπεδο βρισκεται σ ενα παρκο που δε χρησιμοποιειται θα εχουμε ενα νεο ΟΑΚΑ με πρασινο περιτυλιγμα,ενα πολυχωρο που καθημερινα τον επισκεπτονται μολις μερικες δεκαδες ανθρωποι και κοστιζει εκατομμυρια καθε μερα…
    Εγκαταστεις με λιγοτερο αλλα παντα πολυ πρασινο που θα τις επισκεπτονται για αθληση καθε μερα χιλιαδες δημοτες ειναι καλυτερες απο εγκαταστεις που θα ερημωσουν αφου κανεις δε θα τις χρησιμοποιει
    Επιτελους καταθεστε μια προταση με οραμα σ αυτη τη χωρα
    Αρπαξτε την ευκαιρια,την μοναδικη για την πρωτευουσα ισως και τελευταια και αναδιαμορφωτε την…παρκο στη Λεωφορο,παρκο στον Πανελληνιο-με μεγαλες εκαταστεις στον Ελαιωνα ας απαλλοιτροιωθουν οι εγκαταστεις της Κυψελης,παρκο στον Ελαιωνα με ηπιες εμπορικες χρησεις καθημερινης ενασχολησης και εγκαταστεις αθλητισμου προτυπες για τη χωρα…
    Δωστε στον ΠΑΟ γηπεδο για να γιγαντωθει σα συλλογος και να γιγαντωσει την αθλητικη ζωη της Αθηνας και των αθηναιων,μη του δωσετε ενα ΟΑΚΑ ενα Παγκρητιο,ενα Πανθεσσαλικο κλπ,γηπεδα χωρις καμια εκμεταλλευση που μονο ματωσαν και ματωνουν την τσεπη μας
    Δημιοιυργηστε το προτυπο παρκο πρασινης αναπτυξης μεσα στην καρδια της πρωτευουσας και δωστε μια νεα ωθηση για να τη ξαναφτιαξουμε οπως της αξιζει
    ΥΓ Καλη ιδεα θα ηταν το παρκο να αυτοσυντηρειται ενεργειακα με καποιο τροπο ισως εναλλακτικης ενεργειας,αυτο θα εδινε ενα τεραστιο παραδειγμα οτι η χωρα μας κινειται σε νεα εναλλακτικα πρωτοπορα ενεργιακα πεδια και επισης δε θα κοστιζε το εργο ετησια τοσο πολυ οσο αλλα

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 21:51 | Κωστας Τ.

    Συμφωνούμε σε κάθε προσπάθεια ανάπλασης και δημιουργίας θέσεων εργασίας κλπ… Το θέμα είναι τι ζητάμε σαν κοινωνία. Να έχουμε ένα καινούριο στάδιο και ένα πολύ όμορφο πάρκο στην Αθήνα μας και να προσλάβουμε πολλούς ανασφάλιστους εργάτες να τα τελειώσουν και γρήγορα μάλιστα (ορισμένος χρόνος απασχόλησης). Ή προτιμάμε ένα καινούριο σύγχρονο νοσοκομείο και δυο τρία όμορφα σχολεία για τα παιδιά μας και πολιτιστικά κέντρα και να προσλάβουμε μόνιμους επιστήμονες Ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και άνεργους καθηγητές να μορφώσουν τα παιδιά και να είμαστε ευτυχισμένοι. Ο Βοτανικός έχει όλα τα παραπάνω ή θα καταφέρουμε την ανάπλαση που ονειρευόμαστε σαν κοινωνία όπως την ονειρεύεται ο επιχειρηματίας που θέλει να βγάλει λεφτά; Υπάρχουνε και άλλα μέρη να κατασκευαστεί το γήπεδο των 40.000 θέσεων και να αναβαθμιστεί και κάποιος άλλος πιο φτωχός δήμος από τις εισφορές κλπ. Ας αποφασίσουν οι δήμαρχοι της Αττικής που θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτό σε συνεργασία και όχι το υπουργείο, γιατί αφορά άμεσα τους πολίτες αυτό το έργο.

    Συγκεκριμένα, λοιπόν, ποιος είναι ο λόγος που δεν υπάρχει άλλη πρόταση στο τραπέζι;

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 20:49 | kostis

    Πλην μίας (την μείωση των θέσεων στάθμευσης) όλες οι αλλαγές του σχεδίου της διπλής ανάπλασης είναι πράγματι υπέρ του περιβάλλοντος. Το ερώτημα είναι: Ικανοποιούν πλέον όσα απαιτεί το ΣτΕ η πρέπει να γίνουν και άλλες αλλαγές γιά να εναρμονιστεί πλήρως η διπλή ανάπλαση με την δικαστική απόφαση;

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 19:24 | Αλέξανδρος Αλεξάκης

    Θα ζητήσω εκ των προτέρων συγνώμη για το σχόλιό μου προς όλους. Οφείλω όμως να αναφέρω αυτό που νιώθουν ως επί το πλείστον οι κάτοικοι της «περιφέρειας».
    Θεωρώ ότι αρκετά έγιναν με την Ολυμπιάδα στην Αττική. Πολλά έργα τα οποία πληρώνονται (ποιος ξέρει μέχρι πότε) από όλους τους Έλληνες. Αναφέρεται στην Αιτιολογική έκθεση ότι «δεν μπορεί να αποτελέσει πολιτική επιλογή η εγκατάλειψη του πολεοδομικού σχεδιασμού λόγω δημοσιονομικής στενότητας.» Αν είναι έτσι υπάρχουν πολλά πολεοδομικά συγκροτήματα σε όλη την χώρα που χρήζουν την ανάγκη νέας σχεδίασης. Από την άλλη δεν μπορώ να δεχτώ και εγώ όπως και άλλοι συνάδελφοί μου να μας περικόπτονται οι αποδοχές της οικογενείας μας και να γίνονται και άλλα έργα στην Αττική. Δυστυχώς είμαι κάθετα αρνητικός στο σκεπτικό του Υπουργείου. Αν μπορεί ας κάνει κάτι καλό για την πόλη του ο δήμος με δική του χρηματοδότηση.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 19:29 | Βασίλης Μασσέλος

    Όταν το 30% των καταστημάτων του κέντρου των Αθηνών αλλά και των περιφερειακών αγορών είναι κλειστά η προσθήκη 50.000 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων εμπορικών χώρων θα οδηγήσει σε πλήρη γκετοποίηση της Αθήνας αλλά και σε απώλεια πολύ περισσότερων θέσεων εργασίας από αυτές που θα δημιουργήσει το νέο, τερατώδες, εμπορικό κέντρο.

    Εάν η κυρία Μπιρμπίλη είναι πραγματική οικολόγος πρέπει επίσης να δει το συνολικό ενεργειακό αποτύπωμα του Εμπορικού κέντρου σε σχέση με αντίστοιχα τ.μ. σε μικρά καταστήματα (τα οποία η σχεδιαζόμενη επένδυση θα αφανίσει κατά χιλιάδες εάν τελικώς γίνει) καθώς και το αποτύπωμα άνθρακα, τη ρύπανση & το κυκλοφοριακό έμφραγμα από τις άσκοπες μετακινήσεις χιλιάδων επισκεπτών. Ας μελετήσει π.χ. τα αποτελέσματα από τα αμερικανικά strip malls μετά το 1960 και ας μας πει εάν θέλει να έχει και το κέντρο της Αθήνας αυτή την τύχη.

    Γενικότερα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα τα οποία δεν είναι ενταγμένα στον οικιστικό ιστό αποτελούν, για μία χώρα με το κλίμα της Ελλάδος, ανόητη και επικίνδυνη επιλογή με πολύ αρνητικές συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 16:55 | ΔΩΡΑ

    1. Ανάγκη και στις 2 περιοχές και κυρίως για την Αλεξάνδρας για ολοκληρωμένο δίκτυο αθλητικών εγκαταστάσεων και χρήσεων, στο οποίο μεταξύ των άλλων να προβλέπεται οπωσηποτε σκεπαστή πισίνα με οζον για ενήλικες και παιδάκια – δεδομένου ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη στην γύρω περιοχή -ούτε του πανελληνίου – στην οποία δυστυχώς ελυκολα προσλαμβάνειες ασθένεις λόγω ακαταλληλότητας του νερού -το έχω υποστεί προσωπικά -.
    2. Στις πολιτιστικές / κοινωνικές χρήσεις να προβλεφθεί
    α) αίθουσα πολλαπλών δραστηριοτήτων με πλήρη εξοπλισμό για συνέδρια, συναντήσειw ,workshops κυρίωw για χρήση με χαμηλό μίσθωμα απο ΜΚΟ , οι οποίες συνήθωw δεν έχουν ανθηρά οικονομικά ,
    β) κυλικείο , χώρος εκθέσεων και χώρος Δημιουργικής Απασχόλησης και εθελοντισμοού ηλικιωμένων και 50+ (κοινωνική επιχείρηση με συμμετοχή δήμου , ευπαθών ομάδων και τοπικής κοινωνίας) στα πλαίσια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας – το νομοσχέδιο και το χρηματοδοτικό πλαίσιο της οποίας είναι υπο προώθηση-)
    γ) Μουσείο / εκθεσιακός φωτογραφίας και λαογραφικών συλλογών για να καταγράφεται η ιτορία και η ανάπτυξη των περιοχών

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 14:56 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    δεν νομίζω πως το έργο θα δώσει περισσότερο ζωή στην ήδη πολύπαθη περιοχή,
    αν νομίζουμε ότι δημιουργώντας περισσότερο μπετό, θα έρθει και ο κόσμος, είμαστε γελασμένοι ,κερδισμένοι θα βγουν οι εργολάβοι και αυτοί που θα νέμονται τις εγκαταστάσεις,
    μια πρόταση είναι στον ίδιο χώρο να δημιουργηθεί το τζάμι,που έχει δοθεί χώρος λίγο πιο κάτω στις εγκαταστάσεις ναυτικού.
    άλλη μια πρόταση είναι για κάθε τ,μ δημιουργίας εγκαταστάσεων προς εμπορική εκμετάλλευση να ισούται με κάποιες θέσεις εργασίας από την λίστα ανέργων και με συμβάσεις για όσο ισχύει η εμπορική εκμετάλλευση.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 14:19 | KOSTAS GEORGIOU

    Οτιδήποτε κάντε στο χώρο του Βοτανικού φτάνει να αλλάξει η τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί. Ο ευρύτερος χώρος αποτελεί ντροπή για το Ελληνικό κράτος του 2010.
    Παράλληλα με τα έργα ανάπλασης και το γήπεδο πρέπει να εξευρεθεί κατάλληλη έκταση-΄ισως προς το Θριάσιο) όπου θα μεταφερθούν όλες οι μεταφορικές εταίρίες σε σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα πληρούν τις ευρωπαίκές προδιαγραφές.
    Σήμερα στο Βοτανικό οι Μεταφορικές ελάχιστα διαφέρουν από καταυλισμό τσιγγάνων ενώ το οδικό δίκτιο της περιοχής μοιάζει με αυτό Αφρικανικού χωριού. Καλό θα ήταν επιτέλους να μεταφερθούν εκεί σε ένα σύγχρονο σταθμό και τα ΚΤΕΛ. Το έργο έχει καταντήσει «της Αρτας το Γεφήρι».