Άρθρο 8 Μεταβατικές διατάξεις

1. Κάθε διάταξη που έρχεται συνολικά ή εν μέρει σε αντίθεση με τις διατάξεις του παρόντος Διατάγματος ή που ανάγεται σε θέματα που ρυθμίζονται από αυτό, καταργείται αντιστοίχως συνολικά ή κατά το μέρος εκείνο στο οποίο έχει επέλθει μεταβολή σύμφωνα με το παρόν.

2. Η λειτουργία, εκτέλεση έργων και υλοποίηση δραστηριοτήτων που δεν αναφέρονται στο άρθρο 3 του παρόντος απαγορεύονται. Εξαιρούνται από την ως άνω απαγόρευση τα εξής: ι. Τα έργα και οι δραστηριότητες που κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος διατάγματος:

α. υφίσταντο και λειτουργούσαν νομίμως,

β. ευρίσκοντο στο στάδιο της κατασκευής με βάση σύννομη άδεια,

γ. είχαν δημοπρατηθεί ή ευρίσκοντο στο στάδιο της δημοπράτησης,

δ. είχε παραχωρηθεί το γήπεδο αυτών από αρμόδια Υπηρεσία Υπουργείου για αυτή τη χρήση,

ε. είχαν άδεια εγκατάστασης ή και λειτουργίας,

στ. είχε εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια,

ζ. είχαν περιβαλλοντικά αδειοδοτηθεί.

Εφόσον από το εγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την «επίδραση των εξαιρουμένων από τις απαγορεύσεις του άρθρου 3 του παρόντος χρήσεων γης, έργων και δραστηριοτήτων που υφίστανται στην περιοχή», προκύψει ότι τα ανωτέρω έργα, δραστηριότητες και χρήσεις γης δεν έρχονται σε αντίθεση με τους σκοπούς προστασίας της περιοχής. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται η απομάκρυνση αυτών από την προστατευόμενη περιοχή, εντός του προβλεπόμενου από την κείμενη νομοθεσία χρονικού διαστήματος.

Έως την εκπόνηση και έγκριση του προαναφερθέντος προγράμματος δράσης, τα ανωτέρω έργα και δραστηριότητες, εντός δύο(2) ετών από την υπογραφή του παρόντος διατάγματος, θα επανεξετασθούν από ειδική επιτροπή, που συγκροτείται για το σκοπό αυτό με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου και στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος του οικείου Φορέα Διαχείρισης. Η Ειδική επιτροπή, εισηγείται τη διατήρηση ή μη των προαναφερθέντων έργων και δραστηριοτήτων μετά από σχετική διερεύνηση και τεκμηρίωση (αριθμός, είδος μέγεθος, οχλήσεις, κτλ).

ιι. Τα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα και κατασκευές εφόσον δεν κριθεί αναγκαία η απομάκρυνσή τους από το προαναφερθέν εγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, μπορούν να αλλάξουν τη χρήση τους μόνο για λόγους προστασίας και διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής ή για άλλη επιτρεπόμενη από το παρόν διάταγμα χρήση, να βελτιωθούν, εκσυγχρονισθούν για λόγους υγιεινής, ασφάλειας, εξοικονόμησης ενέργειας και αποθήκευσης νερού και σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου Φορέα Διαχείρισης και Έγκριση Περιβαλλοντικών όρων σύμφωνα με το άρθρο 9 της της ΚΥΑ 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/20.3.2003).

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 18:29 | ΠΟΠΗ Φ

    ο όρος «έργα και Δραστηριότητες» δεν παραπεμπει σε χρήσεις του εν λογω διατάγματος, η κατοικία που περιλαμβάνεται? μήπως οι χρήσεις όπως ορίζονται από το ΦΕΚ166Δ/87 θα ήταν πιο διευκρινιστικές?
    Το αρθρο 26 του ν.2831/00 δεν θα έχει εφαρμογή? ή θα ισχύουν εκ παραλλήλου? και πως θα εφαρμόζονται αυτά χωρίς «σπαζοκεφαλιές»