Άρθρο 2 Χαρακτηρισμός και οριοθέτηση περιοχής και ζωνών

1. Χαρακτηρίζεται ως περιοχή «Οικοανάπτυξης», με περιφερειακή Ζώνη, η υδάτινη, χερσαία και ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Παμβώτιδας ( Ιωαννίνων), νομού Ιωαννίνων, που βρίσκεται εκτός εγκεκριμένων ορίων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Γ.Π.Σ.). και εκτός των ορίων των οικισμών προ του 1923, των οριοθετημένων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, και γενικότερα των οικισμών με θεσμοθετημένα όρια των Δήμων Ιωαννιτών, Δωδώνης και Ζίτσας, όπως τα όριά της φαίνονται με μεγάλη έντονη διακεκομμένη γραμμή στα ( ) πρωτότυπα διαγράμματα σε κλίμακα 1:25.000 που Θεωρήθηκαν από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τοπογραφικών Εφαρμογών με την………….2011 Πράξη του και που αντίτυπά τους σε φωτοσμίκρυνση δημοσιεύονται με το παρόν διάταγμα.

2. Εντός της έκτασης της περιοχής «Οικοανάπτυξης» καθορίζονται οι ακόλουθες ζώνες προστασίας, όπου οι πολυγωνικές γραμμές αυτών περιγράφονται με συντεταγμένες στο σύστημα ΕΓΣΑ ΄87, οι οποίες αναγράφονται στο παράρτημα Ι, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος:

Ι. Ζώνη Α ( χερσαία και υδάτινη περιοχή κυρίως εντός περιοχών Ζ.Ε.Π : Νήσου Ιωαννίνων, λίμνης Παμβώτιδας, παραλίμνιων εκτάσεων και εποχιακής λίμνης Βρέλη). Περιοχή «Προστασίας της Φύσης». Ως ζώνη Α ορίζεται η περιοχή που περιλαμβάνεται μεταξύ πολυγωνικών γραμμών Α και διακρίνεται ως: Α1, Α2, Α3 & Α4. Ειδικότερα: 1. Η Ζώνη Α1 περιλαμβάνει την υδάτινη περιοχή της λίμνης Παμβώτιδας, 2. Η Ζώνη Α2 περιλαμβάνει την παραλίμνια περιοχή πλάτος 300μ που περιβάλλει τη Ζώνη Α1, 3. Η Ζώνη Α3 περιλαμβάνει τη νήσο Ιωαννίνων, 4. Η Ζώνη Α4 περιλαμβάνει την κατακλύζουσα υδάτινη έκταση της εποχιακής λίμνης Βρέλη, στην οποία απαντάται οικότοπος προτεραιότητας της οδηγίας 92/43/ΕΕ. και διακρίνεται σε Α4.1 & Α4.2.

ΙI. Ζώνη B (χερσαία και υδάτινη περιοχή κυρίως εντός περιοχών Ζ.Ε.Π : δασών, δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων, γης υψηλής παραγωγικότητας και γεωργικού τοπίου, πηγών Κρύας και Τούμπας, τάφρου Λαμψίστας, αρχαιολογικών χώρων και σπηλαίων, αισθητικού δάσους Ιωαννίνων). Περιοχή «Προστατευόμενων Φυσικών Σχηματισμών» και «Προστατευόμενων Τοπίων». Ως ζώνη B ορίζεται η περιοχή που περιλαμβάνεται μεταξύ πολυγωνικών γραμμών και διακρίνεται σε: B1, Β2, B3, Β4 και Β5. Ειδικότερα: 1. Η Ζώνη Β1 περιλαμβάνει δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις και διακρίνεται σε B1.1, B1.2, B1.3, Β1.4, Β1.5, Β1.6, 2. Η Ζώνη Β2 περιλαμβάνει γεωργικό τοπίο και γη υψηλής παραγωγικότητας, και διακρίνεται σε Β2.1( γεωργικό τοπίο): Β2.1.1, Β2.1.2, και Β2.2 (γη υψηλής παραγωγικότητας): Β2.2.1, Β2.2.2, Β2.2.3. 3. Η Ζώνη Β3 περιλαμβάνει τις πηγές Κρύας–Τούμπας-Σεντενίκου και τάφρο Λαψίστας και διακρίνεται σε: B3.1, Β3.2, Β3.3, Β3.4. 4. Η Ζώνη Β4 περιλαμβάνει τους κυρηγμένους αρχαιολογικούς χώρους και τα σπήλαια που αναφέρονται στη παρ. Β. του παραρτήματος ΙΙ του παρόντος και διακρίνεται σε: B4.1, Β4.2, Β4.3 & 5. Η Ζώνη Β5 περιλαμβάνει το αισθητικό δάσος Ιωαννίνων .

ΙΙΙ. Ζώνη Γ (χερσαία έκταση, κυρίως εντός περιοχών Ζ.Ε.Π, εκτός ζωνών Α και Β). Περιοχή «Οικοανάπτυξης». Ως ζώνη Γ ορίζεται η περιοχή που περιλαμβάνεται μεταξύ πολυγωνικών γραμμών, και διακρίνεται ως: Γ1 και Γ2. Ειδικότερα: 1. Η Ζώνη Γ1 αποτελεί το τμήμα της Γ Ζώνης που εμπίπτει σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) και διακρίνεται σε: Γ1.1, Γ1.2, Γ1.3. 2. Η Ζώνη Γ2 αποτελεί το τμήμα της Γ Ζώνης που δεν εμπίπτει σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) και διακρίνεται σε: Γ2.1, Γ2.2, Γ2.3, Γ2.4.

3. Εκτός της έκτασης της περιοχής «Οικοανάπτυξης» καθορίζεται Περιφερειακή Ζώνη Δ, όπου οι πολυγωνικές γραμμές αυτής περιγράφονται με συντεταγμένες στο σύστημα ΕΓΣΑ ΄87, οι οποίες αναγράφονται στο παράρτημα Ι, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος και διακρίνεται σε: Δ1 και Δ2. Ειδικότερα: 1. Η Ζώνη Δ1 περιβάλλει την περιοχή οικοανάπτυξης και εμπίπτει σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε). & 2. Η Ζώνη Δ2 περιβάλλει την περιοχή οικοανάπτυξης, δεν εμπίπτει σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε) και διακρίνεται σε: Δ2.1, Δ2.2, Δ2.3, Δ2.4. .

  • 6 Φεβρουαρίου 2011, 18:37 | Δρ.Γεώργιος Ζαγαλίκης

    Η παρούσα οριοθέτηση της υδάτινης περιοχή της λίμνης Παμβώτιδας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της προχειρότητας που χαρακτηρίζει το παρών Π.Δ. Αυτή θα ήταν αποδεκτή αν είχε γίνει με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 ή νεότερες.
    Με ποιο σκεπτικό επιλέχτηκαν τα 300μ. ως πλάτος ζώνη και όχι 15μ, 50μ , 400μ, ή 600μ, και γιατί αυτά δεν τηρούνται σε όλη την περίμετρο της λίμνης.
    Γενικά η οριοθέτηση όπως αυτή εμφανίζεται στον αντίστοιχο χάρτη είναι επιεικώς απαράδεκτη από άποψη ακρίβειας.

  • Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος παρακαλούμε να ληφθεί σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι στο νοτιοδυτικό τμήμα της λίμνης Παμβώτιδας, στην περιοχή «Κατσικά», σε έκταση που σήμερα ανήκει κυρίως στο Δήμο Ιωαννιτών και στο Σταθμό Γεωργικής Έρευνας του ΕΘΙΑΓΕ σχεδιάζεται να γίνει το «Περιβαλλοντικό – Υγροτοπικό Πάρκο Παμβώτιδας».

    Η περιοχή αυτή είναι ένας από τους σημαντικότερους βιοτόπους της λίμνης, αποτελούμενη από ρηχές εκτάσεις και παροδικά πλημμυριζόμενα υγρά λιβάδια, μοναδικής αξίας για την άγρια ζωή και το φυσικό περιβάλλον της λίμνης γενικότερα.

    Οι παροδικά πλημμυρισμένες εκτάσεις, τα υγρά λιβάδια με τα ψηλά χόρτα αποτελούν χώρους όπου αποτίθεται το οργανικό φορτίο της λίμνης, όπου αναπτύσσεται πρωτογενής βιομάζα, η οποία με βόσκηση απομακρύνεται από το λιμναίο οικοσύστημα, συντελώντας στον αυτοκαθαρισμό του. Σήμερα η κύρια τάφρος εισροής νερού στην Παμβώτιδα η Λαψίστα και η διπλανή τάφρος Κουτσελιού διέρχεται μέσα από την προτεινόμενη έκταση, εκβάλλοντας όμως και μεταφέροντας απευθείας όλο το οργανικό φορτίο στη λίμνη. Οι σημερινές δραστηριότητες που ασκούνται στις προτεινόμενες εκτάσεις, περιορισμένης έκτασης κτηνοτροφία, μπορούν να διατηρηθούν και να αναδειχθούν.

    Η δημιουργία του Περιβαλλοντικού Πάρκου στοχεύει:
    – Στη διοχέτευση των νερών των τάφρων στους υγρότοπους η οποία θα μειώσει σημαντικά το οργανικό φορτίο που εισρέει στη λίμνη, συμβάλλοντας αποφασιστικά στον περιορισμό του ευτροφισμού, στη βελτίωση της ποιότητας του νερού και στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων.
    – Στην αποκατάσταση των υγροτοπικών εκτάσεων και την επανασύνδεσή τους με τη λίμνη. Οι εκτάσεις αυτές αποκόπηκαν από τη λίμνη το 1970-72 με την κατασκευή τεχνητού αναχώματος το οποίο οριοθέτησε με αυθαίρετο τρόπο τη λίμνη (πίσω από το ανάχωμα οι εκτάσεις βρίσκονται μέχρι και 1,80m χαμηλότερα από τη μέγιστη στάθμη της λίμνης +469,54).
    – Στη δημιουργία κατάλληλων βιοτόπων για τα προστατευόμενα και απειλούμενα είδη πανίδας και χλωρίδας και ιδιαίτερα των πουλιών της Παμβώτιδας, οι οποίοι θα συμβάλουν στη διατήρησση της βιοποικιλότητας.
    – Στη χρήση του πάρκου ως χώρου αναψυχής (περίπατος, ποδηλασία, παρατήρηση πουλιών) περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης.
    – Στην προστασία των δύο χωνεύτρων (καταβόθρων) Μπενίκοβας. Παλαιά εκεί υπήρχε παραδοσιακός Νερόμυλος ο οποίος μπορεί να ανακατασκευασθεί συμβάλλοντας στη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς, αυξάνοντας την τουριστική επισκεψιμότητα της περιοχής
    – Τον συνδυασμό των δράσεων αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος με την ανάδειξη της σπουδαίας αρχαιολογικής του αξίας της περιοχής, με τη γειτονική παλαιολιθική εγκατάσταση στο Σπήλαιο της Καστρίτσας, τη μονή Καστρίτσας και το αρχαιολογικό χώρο της ελληνιστικής ακρόπολης Καστρίτσας, (πιθανώς αρχαίας Τέκμωνως) η ανάδειξη της οποίας έχει ήδη ενταχθεί στις δράσεις πολιτισμού του ΕΣΠΑ, δίνουν ένα ακόμη κίνητρο.

    Κατόπιν των ανωτέρω η Ορνιθολογική προτείνει να οριστεί ο συγκεκριμένος χώρος ως μία ενιαία ζώνη «Περιοχή Προστασίας της Φύσης (Α5)» με αποκλειστική επιτρεπόμενη δραστηριότητα τη δημιουργία Περιβαλλοντικού – Υγροτοπικού Πάρκου, του οποίου η λειτουργία θα εναρμονίζεται πλήρως και αποκλειστικά με τους στόχους που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο.

    Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνηση.

  • 2 Φεβρουαρίου 2011, 21:21 | Δρ. Βασιλική Κατή

    Οφείλω να αναγνωρίσω πως το προτεινόμενο σχέδιο Π.Δ. είναι σαφώς βελτιωμένο εν συγκρίσει με την προηγούμενη Κ.Υ.Α. η οποία και καταρρίφθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από προσφυγές τριών ΜΚΠΟ όσον αφορά (α) στη ζώνη 300μ που αφήνει περιμετρικά του αναχώματος – και σήμερα πεζοδρόμου/ποδηλατοδρόμου και όσον αφορά (β) στην ένταξη των πλημμυρικών εκτάσεων της εποχιακής λίμνης Βρέλη σε στη ζώνη προστασίας. Στο σημείο (β) συνηγορεί και η εύρεση του είδους Chorthippus lacustris, είδους που είναι κρίσιμα κινδυνεύον (Endangered) στην εποχιακή λίμνη Βρέλη, το οποίο και αποτελεί είδος του Ελληνικού Κόκκινου Βιβλίου, και το οποίο θα πρέπει να εισαχθεί στα Παραρτήματα του Π.Δ.

    Η άποψή μου είναι όμως πως το προτεινόμενο σχέδιο Π.Δ. συνεχίζει να μην οριοθετεί σωστά και έγκυρα την υδάτινη περιοχή της Λίμνης Παμβώτιδας. Συγκεκριμένα, το σχέδιο Π.Δ. θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως την κείμενη νομοθεσία και τους στόχους προστασίας όπως αναγράφονται στο πρώτο άρθρο, ώστε ορθώς να συμπεριλάβει στην υδάτινη περιοχή της λίμνης Παμβώτιδας, δηλαδή στη ζώνη Α1, όλη την έκταση η οποία βρέχεται από τις μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της λίμνης, θεωρώντας το φυσικό ανάγλυφο της λίμνης Παμβώτιδας και όχι τα τεχνητά αναχώματα. Η συμβιβαστική λύση των 300μ εξωτερικά του τεχνητού αναχώματος, το οποίο αυθαίρετα οριοθέτησε τη λίμνη προς το νότιο κομμάτι της, και επιπλέον επίσης αυθαίρετα μετατράπηκε σε ποδηλατόδρομο/ πεζόδρομο δημιουργώντας μόνιμες δομές συρρίκνωσης της λίμνης, δεν είναι επαρκής. Προφανώς η υδάτινη έκταση της Λίμνης διαφαίνεται καθαρά σε παλαιότερους ορθοφωτοχάρτες πριν τη δημιουργία των αναχωμάτων και των επιχωματώσεων (παράνομων μπαζωμάτων) περιμετρικά αυτής εντός παλαιάς όχθης.

    Με το παρόν δημόσια εκφράζω την πεποίθηση πως η απώλεια των υγρολιβαδικών εκτάσεων της λίμνης Παμβώτιδας, η οποία θα νομιμοποιηθεί με το παρόν Π.Δ. θα είναι υποβαθμιστική για το οικοσύστημα της περιοχής του Λεκανοπεδίου και την αειφόρο χρήση των βιοτικών πόρων, όπως επίσης και επικίνδυνη για τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα παρουσιαστούν στο μέλλον, καθώς:
    a) Θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλεια ειδών (χλωρίδας, ασπόνδυλης πανίδας και ορνιθοπανίδας συμπεριλαμβανομένων ειδών προτεραιότητας των Παραρτημάτων των Οδηγιών 92/43 και 79/409 ΕΚ),
    b) Θα υποβαθμίσει τις οικολογικές υπηρεσίες που θα προσέφερε το οικοσύστημα εάν δεν υπήρχε το ανάχωμα στη θέση αυτή όπως η ρύθμιση του υδρολογικού ισοζυγίου, η κλιματική ρύθμιση, η εκτόνωση πλημμυρικών φαινομένων, ο αυτοκαθαρισμός της λίμνης από τα λύματα και εν γένει το οργανικό φορτίο, η παραγωγικότητα (χώρος αναπαραγωγής ιχθυοπανίδας) κτλ.
    c) Θα οδηγήσει στην εκτόνωση της Λίμνης σε περιοχές που δεν κατακλύζονταν στο παρελθόν από τα νερά της, με επίκεντρο περιοχές υψηλού κινδύνου για πλημμύρες όπως οι αγροτικές εκτάσεις ανατολικά της Λίμνης, η περιοχή της Αμφιθέας, ή το νησί
    d) Θα οδηγήσει πιθανόν σε ακραία πλημμυρικά φαινόμενα τόσο στις άνω περιοχές υψηλού κινδύνου, όσο και εντός του ίδιου του Δήμου Ιωαννιτών, απειλώντας την ίδια την ασφάλεια των πολιτών, καθώς και των ιδιοκτησιών τους.

    Πρόταση τροποποίησης Η Ζώνη Α1 θα πρέπει να περιλαμβάνει την υδάτινη περιοχή της λίμνης Παμβώτιδας, ορίζοντας στο χάρτη την υδάτινη περιοχή όπως ορίζεται από τον παλαιά όχθη (παλαιός αιγιαλός) με βάση ορθοφωτοχάρτες πριν το 1970, χωρίς να λαμβάνονται υπό όψη τα τεχνητά αναχώματα.

    Παρακαλώ όπως λάβετε υπ όψη τα παρακάτω θέματα για τη σωστή οριοθέτηση της Λίμνης Παμβώτιδας.
    a) Το άρθρο 1 του Νόμου 2971/2001 / Α-285 περί αιγιαλού, ο οποίος αναφέρεται τόσο στη θάλασσα όσο και στις μεγάλες λίμνες όπως η λίμνη Παμβώτιδα, όπου πριν το δίδονται οι παρακάτω ορισμοί: «Αιγιαλός» είναι η ζώνη της ξηράς, που βρέχεται από τη θάλασσα από τις μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της, «Όχθη» των μεγάλων λιμνών είναι η χερσαία ζώνη, που περιστοιχίζει αυτές και βρέχεται από τις μεγαλύτερες αλλά συνήθεις αναβάσεις των υδάτων τους, «Παλαιός αιγιαλός» είναι η ζώνη της ξηράς, που προέκυψε από τη μετακίνηση της ακτογραμμής προς τη θάλασσα, οφείλεται σε φυσικές προσχώσεις ή τεχνικά έργα και προσδιορίζεται από τη νέα γραμμή αιγιαλού και το όριο του παλαιότερα υφιστάμενου αιγιαλού, ενώ «Παλαιά όχθη» των μεγάλων λιμνών είναι η ζώνη της ξηράς, που προέκυψε από τη μετακίνηση της οριογραμμής της όχθης των μεγάλων λιμνών.
    b) Το άρθρο 2 του Νόμου 2971/2001 / Α-285 περί κυριότητας του αιγιαλού, όχθης κτλ, όπου αναφέρεται ρητά πως : «Ο αιγιαλός, η παραλία, η όχθη και η παρόχθια ζώνη είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται», και πως «Στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη και την παρόχθια ζώνη δεν επιτρέπεται η κατασκευή κτισμάτων και εν γένει κατασκευασμάτων…» πλην εξαιρέσεων «για λόγους χρησιμεύσουν για «κοινωφελείς περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς σκοπούς και για απλή χρήση της παραγράφου 1 του άρθρου 13, καθώς επίσης και για την εξυπηρέτηση υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος». Τέλος αναφέρεται πως «Ο παλαιός αιγιαλός και η παλαιά όχθη ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και καταγράφονται ως δημόσια κτήματα
    c) Παλαιές αεροφωτογραφίες της δεκαετίας του 1940 και πιο σύγχρονες, οι οποίες άλλωστε με βάση τον άνω Νόμο 2971/2001 / Α-285 θα πρέπει να λαμβάνονται υπό όψη για την οριοθέτηση της των μεγάλων Λιμνών όπως η Λίμνη Παμβώτιδα, όπως υφίστανται στις αρμόδιες υπηρεσίες
    d) Έγκυρη επιστημονική δημοσίευση με τίτλο «Kati V., Mani P., von Helversen O., Willemse F., Elsner N., Dimopoulos P. 2006. Human land use threatens endemic wetland species: the case study of Chorthippus lacustris (Orthoptera: Acrididae) in Epirus, Greece. Journal of Insect Conservation 10: 65-74.», όπου δίδεται χάρτης συγκριτικός με την πραγματική έκταση της Λίμνης πριν τη δημιουργία του τεχνητού αναχώματος και νυν πεζοδρόμου το έτος 1963 και αργότερα το έτος 1986. Σε αυτήν τη δημοσίευση αποδεικνύεται η απώλεια άνω του 85% των υγρών εκτάσεων του Λεκανοπεδίου λόγω έργων αποξήρανσης και τεχνητών επιχωματώσεων, θέμα μείζονος οικολογικής καταστροφής.

    Προφανώς, ως μέλος της ομάδας σύνταξης της Ε.Π.Μ. της Λίμνης Παμβώτιδας, ως πρώην μέλος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης, ως επιστήμονας με γνώση του διεθνούς γίγνεσθαι επί του δικτύου Φύση 2000, ως ειδικός επιστήμονας επί της διατήρησης και διαχείρισης της βιοποικιλότητας, και ως ακαδημαϊκός, είμαι στη διάθεση του ΥΠΕΚΑ να παρέχω χάρτες και τα απαιτούμενα επιστημονικά στοιχεία για την επί χάρτου τροποποίηση και βελτίωση της παρούσας οριοθέτησης.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 21:55 | Σάκης Βλέτσας

    Στην παρ. 1, χαρακτηρίζεται ως περιοχή «Οικοανάπτυξης» ΜΟΝΟΝ Η ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ Γ.Π.Σ. και εκτός των ορίων των οικισμών κλπ.

    ΚΑΚΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ και γίνεται διάκριση μεταξύ ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ.

    Πρέπει να συμπληρωθεί «… και εκτός εγκεκριμένων ΣΧΟΟΑΠ … ».

    Οι δημοτικές ενότητες Εκάλης, Μπιζανίου κλπ έχουν εγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ, όπως επίσης έχει εγκεκριμένο ΓΠΣ (71877/3169/ΦΕΚ 58Δ/9-2-1987) [http://www.et.gr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=104&lang=en] η δημοτική Ενότητα Ιωαννιτών του Δήμου Ιωαννιτών.

  • 19 Ιανουαρίου 2011, 13:24 | Σάκης Βλέτσας

    • Α. ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΠΡΟΩΡΑ (ΑΚΑΙΡΑ) ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΠΕΙΔΗ :

    1. Είναι προς ψήφιση στη Βουλή το Σ/Ν του ΥΠΕΚΑ «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» (http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=23c33559-46cf-44f7-b5df-c4cec04ec4de ).

    2. Μέχρι στιγμής ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΗΚΕ η διαδικασία του άρθ. 72 του Ν.3463/06 (http://www.eetaa.gr/kodikas/k_arthra.jsp?arthro=77 ).
    Δηλαδή ΔΕΝ ΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ. [Γνώμη των δημοτικών και κοινοτικών αρχών για ειδικά θέματα] {η γνώμη πρέπει να παρέχεται στην αρμόδια αρχή μέσα σε δύο (2) μήνες, από τότε που ο Δήμος ή η Κοινότητα ή η ένωση έλαβε το σχετικό ερώτημα}.

    3. Η τήρηση της διαδικασίας αυτής και των όποιων άλλων (επεξεργασία από ΣτΕ κλπ), ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ Π.Δ. ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», όπως αυτός θα ψηφισθεί και διαμορφωθεί τελικά.

    4. Στο Σ/Ν (όπως κατατέθηκε) ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ Ο ΟΡΟΣ «ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ». Με το άρθ. 4 του Σ/Ν αντικαθίσταται το άρθρο 19 του Ν.1650/86, αντικαθίσταται ο όρος και προβλέπονται νέες διαφορετικές κατηγορίες προστασίας.

    5. Το παρόν υπό διαβούλευση Π.Δ. Λίμνης Παμβώτιδας, μετά την δημοσίευση σε ΦΕΚ του Νόμου «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με το άρθ. 21 παρ.3 του Σ/Ν «Μεταβατικές διατάξεις», ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΜΕ τις αντίστοιχες νέες πράξεις χαρακτηρισμού και οριοθέτησης στις νέες κατηγορίες προστασίας που ορίζει το άρθρο 5 του Σ/Ν.

    6. Συνεπώς με το άρθ.21 παρ.7 του Ν.1650/86, όπως το αντικαθιστά το άρθ. 6 του Σ/Ν, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΟΤΕ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.

    7. Τότε εξ άλλου θα είναι γνωστή και η ακριβής διατύπωση του Νόμου, αλλά και ο κατά το (με το άρθ. 5 του Σ/Ν) τροποποιημένο άρθρο 19 του Ν.1650/86 ΑΚΡΙΒΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ της περιοχής του Π.Δ. Λίμνης Παμβώτιδας, ΑΝΤΙ του καταργηθησόμενου χαρακτηρισμού «περιοχή οικοανάπτυξης» και ΚΥΡΙΩΣ των ειδικότερα οριζομένων για την νέα κατηγορία.

    Β. Στην παρ. 1, χαρακτηρίζεται ως περιοχή «Οικοανάπτυξης» ΜΟΝΟΝ Η ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ Γ.Π.Σ. και εκτός των ορίων των οικισμών κλπ.

    ΚΑΚΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ και γίνεται διάκριση μεταξύ ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ.

    Πρέπει να συμπληρωθεί «… και εκτός εγκεκριμένων ΣΧΟΟΑΠ … ».
    Οι δημοτικές ενότητες Εκάλης, Μπιζανίου κλπ έχουν εγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ, όπως έχει εγκεκριμένο ΓΠΣ (71877/3169/ΦΕΚ 58Δ/9-2-1987) [http://www.et.gr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=104&lang=en] η δημοτική Ενότητα Ιωαννιτών του Δήμου Ιωαννιτών.

    Τα όρια των περιοχών Natura της περιοχής του Π.Δ. Λίμνης Παμβώτιδας κλπ υπάρχουν στις διευθύνσεις :
    1. http://filotis.itia.ntua.gr/biotopes/ βάζοντας Γεωγραφική Περιοχή τον Νομό Ιωαννίνων και
    2. http://geodata.gov.gr/maps/ τσεκάροντας αριστερά τα αντίστοιχα κουτάκια.