Άρθρο 7 Αντικείμενο του Διαχειριστικού Σχεδίου, των Προγραμμάτων Δράσης και του Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας

Για την επίτευξη του σκοπού του παρόντος διατάγματος, η διαχείριση και διοίκηση της περιοχής «Οικοανάπτυξης» και της περιφερειακής της Ζώνης της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της Λ. Παμβώτιδας, πρέπει να συντελείται σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ.5 του ν. 1650/86 όπως ισχύει, με την εφαρμογή του εγκεκριμένου πενταετούς:

α. σχεδίου διαχείρισής της και των προγραμμάτων δράσης που θα το συνοδεύουν και β. κανονισμού διοίκησης και λειτουργίας της.

Ειδικότερα:

ι. Τα αντικείμενα που συγκροτούν το Σχέδιο Διαχείρισης, της περιοχής «Οικοανάπτυξης» και της περιφερειακής της Ζώνης, δύναται κατ΄ελάχιστον να είναι:

  1. Η κατάρτιση των στόχων διαχείρισης της περιοχής.
  2. Η κατάρτιση των στόχων και των μέτρων διατήρησης και αποκατάστασης των προστατευομένων τύπων οικοτόπων και ειδών που απαντώνται στις Ζ.Ε.Π. για την άγρια ορνιθοπανίδα και Τ.Κ.Σ. της περιοχής.
  3. Η ιεράρχηση των στόχων διαχείρισης σε σχέση με τις τυχόν συγκρούσεις που αντιμετωπίζονται στην περιοχή.

  4. Η μελέτη και παροχή σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων για την περιοχή (προστατευόμενοι τύποι οικοτόπων-είδη χλωρίδας- πανίδας- ορνιθοπανίδας και αξιολόγηση της σημερινή τους κατάστασης), καθώς και της υφιστάμενης κατάστασης του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα εντός αυτής. Ειδικότερα, η οργάνωση συστήματος μόνιμης παρακολούθησης της κατάστασης του περιβάλλοντος και των παραμέτρων του (οικοτόπων, χλωρίδας, πανίδας, ορνιθοπανίδας, υδάτινων πόρων, εδάφους κτλ).
  5. O προσδιορισμός των κατευθύνσεων και προτεραιοτήτων για την εφαρμογή των έργων, δράσεων και μέτρων που απαιτούνται για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των κατά περίπτωση προστατευόμενων αντικειμένων.
  6. Η εκπόνηση της κατά το άρθρο 21 παρ. 4 του ν.1650/86 μελέτης αξιολόγησης των προστατευομένων αντικειμένων και εισήγηση για τυχόν τροποποίηση των ορίων ζωνών και των μέτρων προστασίας τους.

  7. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής προηγούμενου σχεδίου διαχείρισης.

  8. Ο προσδιορισμός του κόστους της διαχείρισης και οι δυνατότητες κάλυψης αυτού.

  9. Η κατάρτιση Σχεδίου ΚΥΑ έγκρισης πενταετούς σχεδίου διαχείρισης της περιοχής «Οικοανάπτυξης», καθώς κα της περιφερειακής της Ζώνης, της Λ. Παμβώτιδας, και των προγραμμάτων δράσεων που το συνοδεύουν.

ιι. Τα προγράμματα δράσης που συνοδεύουν το πενταετές σχέδιο Διαχείρισης της περιοχής, έχουν ως αντικείμενο την εξειδίκευση των αναγκαίων μέτρων, δράσεων, έργων και προγραμμάτων, τις φάσεις, το κόστος, τις πηγές και τους φορείς χρηματοδότησής τους, καθώς και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής τους και τους φορείς εφαρμογής τους.

Ειδικότερα, μεταξύ των αντικειμένων των προγραμμάτων δράσης της περιοχής «Οικοανάπτυξης» και της περιφερειακής της Ζώνης δύναται κατ΄ελάχιστο να είναι:

  1. Η προστασία και διατήρηση των προστατευόμενων τύπων οικοτόπων και ειδών (χλωρίδας, πανίδας- ορνιθοπανίδας) της περιοχής, σε σχέση με τα έργα και δραστηριότητες του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα ( προσδιορισμός των δυνατοτήτων ανάπτυξης του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, σε σχέση με τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και το καθεστώς προστασίας της).
  2. . Η ορθολογική εγκατάσταση των Α.Π.Ε., ώστε να διασφαλίζεται η προστασία και διατήρηση των προστατευόμενων ειδών ορνιθοπανίδας της περιοχής, καθώς και των ενδιαιτημάτων της.
  3. Η ελεύθερη βόσκηση, όπου θα καθορισθεί η βοσκοϊκανότητα κατά είδος, ο χρόνος, η διάρκεια και οι χώροι βόσκησης, ο αριθμός και το είδος ζώων και κυψελών μελισσών που θα επιτρέπονται εκάστοτε.
  4. Η ορθολογική διαχείριση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των φυσικών πόρων, εδάφους και διατήρηση των ενδιατημάτων των προστατευόμενων ειδών ορνιθοπανίδας της περιοχής.
  5. Η αλιεία (σχεδιασμός και υλοποίηση έργων που αφορούν την αποκατάσταση και βελτίωση των ιχθυοαποθεμάτων και γενικότερα έργα βελτίωσης της αλιευτικής δραστηριότητας ).
  6. Οι υδατοκαλλιέργειες.

  7. Η ορθολογική διαχείριση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της περιοχής, η οποία πρέπει να εναρμονίζεται με τα σχέδια διαχείρισης των αντίστοιχων λεκανών απορροής καθώς και με τα σχετικά προγράμματα μέτρων παρακολούθησης της κατάστασης υδάτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα του ν. 3199/2003.
  8. Ο καθαρισμός και η συντήρηση της λίμνης Παμβώτιδας, της εποχιακής λίμνης Βρέλλη της τάφρου Λαψίστας και των αποστραγγιστικών τάφρων της περιοχής.
  9. Τα υφιστάμενα αναχώματα (Περάματος-Αμφιθέας-Ανατολής) της περιοχής.
  10. Η ορθολογική διαχείριση της λίμνης (εξειδίκευση όρων, μέτρων προϋποθέσεων στα υφιστάμενα έργα και δραστηριότητες που εκτελούνται στην υδάτινη επιφάνειά της. Λίμνης )
  11. Η ορθολογική διαχείριση δασών, δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων της περιοχής.
  12. Η ορθολογική διαχείριση των αστικών λυμάτων της περιοχής.

  13. Η ορθολογική διαχείριση των στερεών απορριμμάτων της περιοχής.

  14. Η ορθολογική διαχείριση των ζωϊκών αποβλήτων της περιοχής.
  15. Η επίδραση των εξαιρουμένων από τις απαγορεύσεις του άρθρου 3 του παρόντος χρήσεων γης, έργων και δραστηριοτήτων που υφίστανται στην περιοχή (παρ. 2ι του άρθρου 8 του παρόντος).
  16. Η καταπολέμηση των κουνουπιών, με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, ώστε να μην προκαλείται καταστροφή, αλλοίωση, ή επιβάρυνση στους προστατευόμενους φυσικούς οικοτόπους (ενδιαιτημάτων) της άγριας ορνιθοπανίδας, καθώς και των άγριων ειδών πανίδας και χλωρίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος, που απαντώνται στην περιοχή.
  17. Η αξιοποίηση και ανάδειξη των ιστορικών, λαογραφικών και πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής, η οποία πρέπει να εναρμονίζεται με τα σχετικά προγράμματα του υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού.

  18. Η λειτουργία του αεροδρομίου Ιωαννίνων.

ιιι. Ο κανονισμός διοίκησης και λειτουργίας της περιοχής, έχει ως αντικείμενο τον καθορισμό των αναγκαίων μέτρων οργάνωσης και λειτουργίας των προστατευόμενων αντικειμένων που αναφέρονται στο άρθρο 1 του παρόντος διατάγματος και την εξειδίκευση των γενικών όρων και περιορισμών άσκησης δραστηριοτήτων και εκτέλεσης έργων, που καθορίζονται με το παρόν διάταγμα.

Ειδικότερα μεταξύ των αντικειμένων του κανονισμού διοίκησης και λειτουργίας της περιοχής «Οικοανάπτυξης» και της περιφερειακής της Ζώνης δύναται κατ΄ελάχιστο να είναι:

  1. Η οργάνωση ερμηνείας περιβάλλοντος με την ανάπτυξη συστήματος έργων, δράσεων, υποδομών για την προστασία και διατήρηση των ευαίσθητων περιοχών (όπως: σήμανση των ορίων των ζωνών προστασίας, ενημερωτική σήμανση συμπεριφοράς επισκεπτών, φυλάκια, παρατηρητήρια, περιφράξεις, οδόφρακτα, αποκατάσταση περιοχών).
  2. Η διοίκηση της περιοχής προστασίας με την εποπτεία και φύλαξή της (προσωπικό, αρμόδιοι φορείς, υποδομή, διαδικασίες) και οι δημόσιες σχέσεις -συνεργασίες με άλλους φορείς και αρμόδιες αρχές στο πλαίσιο εισηγήσεων, αναφορών κτλ που συνιστούν παραβάσεις των διατάξεων του παρόντος, με σκοπό την επιβολή κυρώσεων.

  3. Η ανάπτυξη προγραμμάτων – δράσεων για την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση κοινού και φορέων καθώς και εκπαίδευσης σε θέματα προστασίας και διαχείρισης των ευαίσθητων περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό επιβάλλεται η απρόσκοπτη λειτουργία των Κέντρων Ενημέρωσης της περιοχής.
  4. H αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής προηγούμενου κανονισμού διοίκησης και λειτουργίας.
  5. Ο προσδιορισμός του κόστους του κανονισμού διοίκησης και λειτουργίας και οι δυνατότητες χρηματοδότησης αυτού.
  6. Η κατάρτιση Σχεδίου ΚΥΑ έγκρισης πενταετούς κανονισμού διοίκησης και λειτουργίας της Περιοχής Οικοανάπτυξης, με περιφερειακή Ζώνη της υδάτινης , χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της Λ. Παμβώτιδας.

Ο ανωτέρω κανονισμός διοίκησης και λειτουργίας, καταρτίζεται εντός έτους από τη δημοσίευση του παρόντος διατάγματος και εγκρίνεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών. Με την ίδια ή όμοια υπουργική απόφαση εγκρίνεται το πενταετές σχέδιο διαχείρισης της περιοχής και τα εξειδικευμένα προγράμματα δράσης που το συνοδεύουν.

  • 2 Φεβρουαρίου 2011, 22:42 | Δρ. Βασιλική Κατή

    1. «Η ορθολογική διαχείριση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της περιοχής, η οποία πρέπει να εναρμονίζεται με τα σχέδια διαχείρισης των αντίστοιχων λεκανών απορροής καθώς και με τα σχετικά προγράμματα μέτρων παρακολούθησης της κατάστασης υδάτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα του ν. 3199/2003.»
    Σε αυτήν την παράγραφο θα πρέπει να προστεθεί «Εντός της Λεκάνης απορροής του Λεκανοπεδίου της Λίμνης Παμβώτιδας και χωρίς τη μεταφορά νερού από άλλη λεκάνη απορροής», ώστε να διασφαλισθεί η μη μεταφορά νερού από άλλο υδατικό σύστημα και να αποφευχθεί τέτοιο λάθος, το οποίο σαφώς αντιβαίνει και στην Κοινοτική Οδηγία για τα Νερά.

    2. Ο καθαρισμός και η συντήρηση της λίμνης Παμβώτιδας, της εποχιακής λίμνης Βρέλλη – θα προσέθετα εδώ, «χωρίς να διαταρράσεται το οικοσύστημα και τα αυτόχθονα είδη».

    Θα πρέπει με κάποια καλή διατύπωση να αποθαρρυνθεί η εφαρμογή του καθαρισμού από μη σχετικούς με την έννοια π.χ. της εκβάθυνσης με εκσφαφέα και άλλα μηχανικά μέσα της λίμνης Βρέλη π.χ., για τουριστικούς λόγους, καθώς θα ήταν καταστροφικό για τους οικοτόπους προτεραιότητας και τα είδη που επιζητούν ακριβώς ρηχές εποχικά κατακλυζόμενες εκτάσεις.

    3. Τα υφιστάμενα αναχώματα (Περάματος-Αμφιθέας-Ανατολής) της περιοχής. Είναι γνωστό πως προωθείται το σχέδιο ποδηλατοδρόμησης όλης της Λίμνης περιμετρικά, και πάνω στα αναχώματα. Ας λάβει γνώση η πολιτεία και ο Φ.Δ. πως είναι άριστη η ποδηλατοδρόμηση/πεζοδρόμηση ως έργο βιωματικής προσέγγισης των πολιτών με τη Λίμνη και τη φύση μας, αλλά ακριβώς δίπλα στην ΟΧΘΗ της Λίμνης και όχι πάνω στα υφιστάμενα αναχώματα που είναι ΜΕΣΑ στη Λίμνη.

    Τέλος, ως γενικά σχόλια θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής αν έβλεπα πιο έντονα την έννοια της αποκατάστασης σε όλο το Π.Δ. και ιδιαίτερα στο παρόν άρθρο, καθώς το οικοσύστημα πρέπει να επανέλθει, και να αποσυρθούν μπαζώματα για να έρθει τουλάχιστον στην κατάσταση που περιέγραφε η ΕΠΜ πριν 10 έτη.

    Επιπλέον, θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής αν έβλεπα πιο γενναίες παρεμβάσεις εκ μέρους της πολιτείας και του ΥΠΕΚΑ, όπως η μερική αποκατάσταση της Λίμνης Λαψίστας και της Λαγκάτσας, οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν χώρους εκτόνωσης των πλημμυρικών φαινομένων της Παμβώτιδας (Λαψίστα), υδροληψίας (Λαψίστα), αυτοκαθαρισμού της Λίμνης (Λαψίστα) και μείωσης των φερτών υλικών προς τη Λίμνη (Λαγκάτσα).

    Εύχομαι τουλάχιστον όλος ο χώρος του προτεινόμενου υδροβιολογικού πάρκου, και νυν ορνιθολογικού – περιβαλλοντικού πάρκου στην περιοχή της Κατσικάς και στις εκτάσεις του ΕΘΙΑΓΕ να ενταχθούν στη ζώνη προστασίας της Φύσης – μη δόμησης και να αποκατασταθούν ως φυσικοί χώροι υγρολιβαδικοί. Εύχομαι αν οι παρούσες προτάσεις μου για σωστή οριοθέτηση δεν γίνουν σεβαστές, τουλάχιστον να σωθούν τα υγρά λιβάδια της άνω περιοχής, ως φυσικά υγρολίβαδα (και όχι βέβαια ως γήπεδα γκολφ, ποδοσφαίρου κτλ) για τη διαβίωση φυσικών πληθυσμών ορνιθοπανίδας.