Άρθρο 3 Επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες εντός περιοχής «Οικοανάπτυξης» και Περιφερειακής Ζώνης.

Ι. Ζώνη Α ( Χερσαία και υδάτινη περιοχή κυρίως εντός περιοχών Ζ.Ε.Π : Νήσου Ιωαννίνων, λίμνης Παμβώτιδας, παραλίμνιων εκτάσεων και εποχιακής λίμνης Βρέλη). Περιοχή «Προστασίας της Φύσης». Επιτρέπονται:

α. Η επιστημονική έρευνα που σχετίζεται με την παρακολούθηση, προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων οικοσυστημάτων και ενδιαιτημάτων της περιοχής, καθώς και των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

β. Τα αναγκαία μέτρα, δράσεις, έργα και δραστηριότητες, που προβλέπονται στο εγκεκριμένο πενταετές σχέδιο διαχείρισης της περιοχής και στα εγκεκριμένα προγράμματα δράσης που το συνοδεύουν, καθώς και στον κανονισμό διοίκησης και λειτουργίας της και αποσκοπούν στη αναβάθμιση, διατήρηση ή και αποκατάσταση σε ικανοποιητικό βαθμό των προστατευόμενων τύπων οικοτόπων και ειδών που απαντώνται σ΄αυτήν.

γ. Η επίσκεψη με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την παρατήρηση της φύσης.

δ. Τα αντιπλημμυρικά έργα και έργα διευθέτησης της ροής υδάτων της 2ης ομάδας έργων και δραστηριοτήτων της ΚΥΑ 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β/5.8.2002) όπως αυτή ισχύει. Έως την έγκριση του προγράμματος δράσης για την ΄΄ορθολογική διαχείριση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων της περιοχής΄΄, όπου θα εξειδικεύονται οι όροι και περιορισμοί για τα έργα αυτά, απαιτείται μεταξύ άλλων, η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Υδάτων και Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της ΚΥΑ 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/20.3.2003).

ε. Η χρήση, συντήρηση, και επισκευή των υφιστάμενων έργων, δραστηριοτήτων και ειδικότερα δικτύων υποδομής.

Ι.1. Ζώνη Α1 (υδάτινη περιοχή της λίμνης Παμβώτιδας). Περιοχή «Προστασίας της Φύσης». Επιτρέπονται, επιπλέον των αναφερομένων στην παράγραφο Ι του παρόντος:

  1. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων που αφορούν τη διατήρηση και ενίσχυση ιχθυοαποθεμάτων καθώς και διατήρησης της αλιευτικής δραστηριότητας, που θα προβλέπονται στο εγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την «αλιεία».
  2. Τα υφιστάμενα έργα και δραστηριότητες στην υδάτινη έκταση της λίμνης όπως: αλιεία, κίνηση σκαφών, υδροπλάνων, αθλητισμός – αναγκαίες υποδομές αυτών για , διεξαγωγή αγωνιστικών εκδηλώσεων (όπως ιστιοπλοϊας) τοπικού, εθνικού ή διεθνούς επιπέδου, εφόσον δεν επιβαρύνουν το οικοσύστημα (όπως τα τζετ σκι) και λαμβάνουν όλα τα μέτρα, καθώς και τους εξειδικευμένους όρους και περιορισμούς για αυτές, που θα προβλέπονται στο εγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την ΄΄ορθολογική διαχείριση της λίμνης΄΄. Έως την έγκριση του προαναφερθέντος προγράμματος δράσης, για την συνέχιση της εκτέλεσης των προαναφερόμενων δραστηριοτήτων στην υδάτινη επιφάνεια της λίμνης, απαιτείται μεταξύ άλλων, η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Υδάτων και του οικείου Φορέα Διαχείρισης.
  3. Οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης της λίμνης όπως: απομάκρυνση φερτών υλικών, εκβάθυνση, των υφιστάμενων στραγγιστικών τάφρων και λοιπών εγγειοβελτιωτικών έργων. Έως την εκπόνηση και έγκριση του σχετικού προγράμματος δράσης, τα έργα αυτά θα εκτελούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της εκάστοτε κείμενης νομοθεσίας, μετά από Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της ΚΥΑ 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/20.3.2003) και τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Υδάτων και του οικείου Φορέα Διαχείρισης.

Ι.2. Ζώνη Α2 (παραλίμνια περιοχή πλάτους 300,0μ, περιβάλλουσα τη ζώνη Α1). Περιοχή «Προστασίας της Φύσης». Επιτρέπονται, επιπλέον των αναφερομένων στην παράγραφο Ι του παρόντος:

  1. Οι εγκαταστάσεις – απαραίτητες υποδομές για την εξυπηρέτηση της επίσκεψης με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την παρατήρηση της φύσης και την αναψυχή, όπως: βελτίωση μονοπατιών, στέγαστρα – παρατηρητήρια, πινακίδες πληροφόρησης, υπαίθριοι χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, υποδομές εστίασης σε συγκεκριμένα σημεία, καθώς και η συντήρηση – βελτίωσή τους, για την οργάνωση και εξυπηρέτηση των προαναφερθέντων δράσεων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Μέχρι την εκπόνηση και έγκριση του πενταετούς Σχεδίου Διαχείρισης, των προγραμμάτων δράση που το συνοδεύουν, καθώς και του κανονισμού διοίκησης και λειτουργίας της περιοχής, οι προαναφερθείσες δραστηριότητες και υποδομές υλοποιούνται, μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου Φορέα Διαχείρισης της περιοχής και Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της ΚΥΑ Η.Π. 11014/703/Φ104/14.03.2003 (ΦΕΚ 332/Β/20.3.03).
  2. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, με χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων και, οι απαιτούμενες υποδομές και εγκαταστάσεις για την παραγωγή και μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας (ειδικά έργα ομάδας 10ης) έως και υποκατηγορίας 3 της δεύτερης κατηγορίας της ΚΥΑ 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β/5.8.2002) όπως αυτή ισχύει.
  3. Η συντήρηση και βελτίωση των υφιστάμενων έργων, δραστηριοτήτων και δικτύων υποδομής όπως: ιχθυόσκαλας, μεμονωμένων προβλήτων, ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων ανέλκυσης, καθέλκυσης και συντήρησης σκαφών, αθλητικών εγκαταστάσεων, εγκαταστάσεων αεροδρομίου, μετά από Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, τουλάχιστον σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της ΚΥΑ 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/20.3.2003). .
  4. Η μελισσοκομία, καθώς και η βόσκηση χωρίς σταυλικές και λοιπές κτηνοτροφικές υποδομές (εκτός αν στο εγκεκριμένο πενταετές σχέδιο διαχείρισης της περιοχής, καθώς και στα εγκεκριμένα προγράμματα δράσης που το συνοδεύουν ορισθεί διαφορετικά) . Έως την εκπόνηση και έγκριση του προγράμματος δράσης για την ΄΄ελεύθερη βόσκηση΄΄, οι δραστηριότητες αυτές να ασκούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μετά από Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, σύμφωνα με το άρθρο 9 της ΚΥΑ 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/20.3.2003).

Ι.3. Ζώνη Α3 (περιοχή νήσου Ιωαννίνων). Περιοχή «Προστασίας της Φύσης». Επιτρέπονται, επιπλέον των αναφερομένων στην παράγραφο Ι.2 του παρόντος:

  1. Οι ενέργειες – δράσεις – προγράμματα προστασίας, αναβάθμισης και αποκατάστασης δασικών εκτάσεων που θα καθορισθούν στο εγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την «ορθολογική διαχείριση των δασών, δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων της περιοχής».
  2. Η άσκηση της δασοπονίας, μετά από εκπόνηση Δασοπονικών Μελετών και εκθέσεων ή πινάκων υλοτομίας και έγκρισής τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  3. Τα ειδικά δασοτεχνικά έργα του άρθρου 16 του ν. 998/79, όπως αυτός ισχύει, που θα προβλέπονται στο πρόγραμμα δράσης για την «ορθολογική διαχείριση των δασών, δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων της περιοχής». Έως την έγκριση του προαναφερθέντος προγράμματος δράσης, για τα ειδικά δασοτεχνικά έργα: δασικοί δρόμοι, κατασκευή υδατοδεξαμενών, υδραγωγών και δασοτεχνική διευθέτηση χειμάρρων απαιτείται μεταξύ άλλων Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της ΚΥΑ 11014/703/Φ104/2003(ΦΕΚ 332/Β/20.3.2003).

Ι.4 Ζώνη Α4 (κατακλύζουσα υδάτινη έκταση εποχιακής λίμνης Βρέλλη). Περιοχή «Προστασίας της Φύσης». Επιτρέπονται, επιπλέον των αναφερομένων στην παράγραφο Ι του παρόντος:

Οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης της εποχιακής λίμνης οι οποίες μέχρι την εκπόνηση και έγκριση του σχετικού προγράμματος δράσης, θα εκτελούνται σύμφωνα με τα οριζόμενα της υποπαραγράφου Ι.1.3 του παρόντος.

ΙΙ.1. Ζώνη Β1 (Δασικό τοπίο -Δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις)- Περιοχή «Προστατευόμενων Φυσικών Σχηματισμών» και «Προστατευόμενου Τοπίου». Επιτρέπονται, επιπλέον των αναφερομένων στην παρ.Ι, και στις υποπαραγράφους Ι.3.1, Ι.3.2 και Ι.3.3 του παρόντος:

Τα δημόσια κτίρια ή κτίρια κοινωφελών σκοπών μετά από περιβαλλοντική αδειοδότηση σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της ΚΥΑ Η.Π. 11014/703/Φ104/14.03.2003 (ΦΕΚ 332/Β/20.3.03) και έγκρισή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως: Δ/νση Δασών Ιωαννίνων, Δασαρχείο Ιωαννίνων, Αρχαιολογικές Υπηρεσίες.

ΙΙ. 2 Ζώνη Β2 (Γεωργικό τοπίο και γη υψηλής παραγωγικότητας)- Περιοχή «Προστατευόμενου Τοπίου». Επιτρέπονται, επιπλέον των αναφερομένων στην παρ.Ι του παρόντος:

  1. Η γεωργική δραστηριότητα στις υφιστάμενες καλλιεργούμενες εκτάσεις, που βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας έχουν διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών του πρωτογενή τομέα, και ο εκσυχρονισμός της με την προϋπόθεση: έως την εκπόνηση και έγκριση του προγράμματος δράσης για την «ορθολογική διαχείριση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της περιοχής», να ασκείται: σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ορίζονται από την πολλαπλή συμμόρφωση [ν. 3399/2005 (ΦΕΚ 255/Α/17.10.2005)] και την εφαρμογή γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων ή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης, τα οποία υποστηρίζουν πρακτικές που συμβάλλουν στην γεωργία μειωμένων εισροών, στην προστασία του τοπίου, της βιοποικιλότητας και γενικότερα του περιβάλλοντος. Επισημαίνεται ότι διατηρούνται και ενισχύονται οι υφιστάμενοι φυτοφράχτες στα όρια των αγροτεμαχίων.
  2. Γεωργικές αποθήκες, έως 50,0τ.μ..
  3. Θερμοκήπια, μόνο στην υποζώνη Β2.2 (γη υψηλής παραγωγικότητας), εκτός αν ορισθεί διαφορετικά , στο εγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την «ορθολογική διαχείριση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της περιοχής».
  4. Η δημιουργία νέων έργων ή εκσυγχρονισμό – επέκταση υφιστάμενων, που αφορούν την εκμετάλλευση των υπόγειων αποθεμάτων του υδροφορέα ή των επιφανειακών νερών όπως: υδατοδεξαμενές, φρεάτια, αντλιοστάσια, γεωτρήσεις, σύμφωνα με τα αναφερόμενα της υποπαραγράφου Ι.δ του παρόντος.
  5. Η συντήρηση, βελτίωση και επέκταση των υφιστάμενων έργων και δικτύων υποδομής και δημιουργία των κάτωθι νέων για την εξυπηρέτηση του πρωτογενή τομέα, εντός της Ζώνης Β2, μετά από Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της ΚΥΑ 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/20.3.2003):

ι. Τα έργα οδοποιίας ομάδας 1ης, έως και υποκατηγορίας 3 της δεύτερης κατηγορίας (3ης και 4ης υποκατηγορίας) της ΚΥΑ 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β/5.8.2002) όπως αυτή ισχύει, για εκτός σχεδίου πόλεων και οικισμών περιοχές (δημοτικές, κοινοτικές, αγροτικές οδοί, δασικοί δρόμοι, υπεραστικοί ανισόπεδοι κυκλοφοριακοί κόμβοι ανεξάρτητα από το δίκτυο στο οποίο εντάσσονται, συνοδά έργα και δραστηριότητες)

ιι. Τα υδραυλικά έργα ομάδας 2ης, έως και υποκατηγορίας 3 της δεύτερης κατηγορίας (3ης και 4ης υποκατηγορίας)της ΚΥΑ 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β/5.8.2002) όπως αυτή ισχύει: απολήψεις επιφανειακών νερών από ποτάμια χειμάρρους και ρέματα, αγωγοί μεταφοράς νερού, έργα προστασίας από τη διάβρωση εδαφών και άρσεις προσχώσεων σε υδατορρεύματα, σύμφωνα με τα αναφερόμενα της υποπαραγράφου Ι.δ του παρόντος. ιιι. Από τα συστήματα υποδομών ομάδας 4ης, έως και υποκατηγορίας 2 της πρώτης κατηγορίας (2ης , 3ης και 4ης υποκατηγορίας) της ΚΥΑ 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β/5.8.2002) όπως αυτή ισχύει:

α. οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων με διάθεσή τους σε ευαίσθητο ή μη αποδέκτη ή στο έδαφος,

β. οι μεμονωμένες εγκαταστάσεις διάθεσης υγρών αποβλήτων σε στεγανούς βόθρους,

γ. οι κεντρικοί αποχετευτικοί αγωγοί και

δ. οι αγωγοί διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων .

  1. Η συντήρηση, βελτίωση και επέκταση των υφιστάμενων έργων και δικτύων υποδομής και δημιουργία νέων, έως και υποκατηγορίας 3 της δεύτερης κατηγορίας (3ης και 4ης υποκατηγορίας) της ΚΥΑ 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β/5.8.2002) όπως αυτή ισχύει, μετά από Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της ΚΥΑ 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/20.3.2003).
  2. Οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις συλλογής, καθαρισμού και διανομής νερού μέσης όχλησης της ΚΥΑ 13727/724/2003 (ΦΕΚ 1087/Β/5.8.2003).
  3. Τα ειδικά έργα ομάδας 10ης έως και υποκατηγορίας 3 της δεύτερης κατηγορίας της ΚΥΑ 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β/5.8.2002) όπως αυτή ισχύει, εκτός από: τις μάντρες παλαιοσιδήρων σε υπαίθριους χώρους, τις μάντρες οικοδομικών υλικών και τους σταθμούς ανεφοδιασμού οχημάτων με καύσιμα, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην υποπαράγραφο Ι.2.2 του παρόντος.
  4. Οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των στραγγιστικών τάφρων και λοιπών εγγειοβελτιωτικών έργων, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην υποπαράγραφο Ι.1.3 του παρόντος.
  5. Η κατοικία, μόνο στην υποζώνη Β2.1 (γεωργικό τοπίο).
  6. Η θήρα, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 7 και 8 της υπ. αρ. ΗΠ 37338/1807/Ε.183/2010 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1495/Β/6.9.2010), και γενικότερα της εκάστοτε κείμενης νομοθεσία, εφόσον αυτή προβλέπεται στο εγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την «προστασία και διατήρηση των προστατευόμενων τύπων οικοτόπων, ειδών χλωρίδας, πανίδας -ορνιθοπανίδας της περιοχής».
  7. Η μελισσοκομία, καθώς και η βόσκηση με σταυλικές και λοιπές κτηνοτροφικές υποδομές (όπως ποτίστρες ζώων) με τα σταβλισμένα ζώα να έχουν συνολική δυναμικότητα έως υποκατηγορίας 4 της δεύτερης κατηγορίας της ΚΥΑ 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β/2002) και σύμφωνα με τα αναφερόμενα της υποπαρ. Ι.2.4 του παρόντος.

ΙΙ.3 Ζώνη Β3 (πηγές Κρύας-Τούμπας-Σεντενίκου και τάφρο Λαμψίστας)- Περιοχή «Προστατευόμενων Φυσικών Σχηματισμών».

α. Στις υποζώνες Β3.1, Β3.2 και Β3.4, επιτρέπεται:

    1. Η συντήρηση, εκσυγχρονισμός και βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων υδροληψίας (γεωτρήσεων, δεξαμενών, ατλιοστασίων) και η ίδρυση, λειτουργία και συντήρηση των απαιτούμενων συνοδευτικών έργων – δραστηριοτήτων υποδομής της (π.χ. αγωγοί διανομής νερού, κτλ).. Έως την έγκριση του προγράμματος δράσης για την «ορθολογική διαχείριση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων της περιοχής», απαιτείται μεταξύ άλλων, η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Υδάτων και Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, σύμφωνα με το άρθρο 9 της ΚΥΑ 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/20.3.2003).
    2. Τα έργα και δραστηριότητες προστασίας, συντήρησης και εκσυγχρονισμού γηπέδου υδροληψιών, αποστραγγιστικών καναλιών, σύμφωνα με τα αναφερόμενα της υποπαραγράφου ΙΙ.3.α.1. του παρόντος.

β.στην υποζώνη Β3.3 επιτρέπονται, επιπλέον των αναφερομένων στην παρ.Ι του παρόντος: :

1. Οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης της τάφρου Λαψίστας: απομάκρυνση φερτών υλικών και λοιπών εγγειοβελτιωτικών έργων, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην υποπαράγραφο Ι.1.3 του παρόντος.

2. Έργα διευθέτησης ομβρίων υδάτων, που θα προβλέπονται στο εγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την «ορθολογική διαχείριση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων της περιοχής», σύμφωνα με τα οριζόμενα της υποπαραγράφου Ι.δ του παρόντος.

3. Η βιολογική γεωργία (χωρίς χρήση φυτοφαρμάκων ή χημικών λιπασμάτων), ξηρικών καλλιεργειών στις νομίμως υφιστάμενες καλλιεργούμενες εκτάσεις και ο εκσυγχρονισμός της, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην υποπαράγραφο ΙΙ.2.1. του παρόντος.

4. Τα ειδικά έργα ομάδας 10ης έως και υποκατηγορίας 3 της δεύτερης κατηγορίας της ΚΥΑ 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β/5.8.2002) όπως αυτή ισχύει, εκτός από: τις μάντρες παλαιοσιδήρων σε υπαίθριους χώρους, τις μάντρες οικοδομικών υλικών και τους σταθμούς ανεφοδιασμού οχημάτων με καύσιμα, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην υποπαράγραφο Ι.2.2. του παρόντος.

ΙΙ.4. Ζώνη Β4 (τοπίο αρχαιολογικών χώρων και σπηλαίων). Περιοχή «Προστατευόμενων Φυσικών Σχηματισμών» και «Προστατευόμενου Τοπίου». Στη Ζώνη Β4 επιτρέπονται:

1. Η επιστημονική έρευνα που σχετίζεται με την παρακολούθηση, προστασία και διαχείριση του προστατευταίου φυσικού σχηματισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας [όπως: Υ.Α. 34593/1108/23.6.83 «Προστασία σπηλαίων» και ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ΦΕΚ 153/Α/28.06.2002)].

2. Τα αναγκαία μέτρα, δράσεις, έργα και προγράμματα, που προβλέπονται στο εγκεκριμένο πενταετές σχέδιο διαχείρισης της περιοχής, καθώς και στα εγκεκριμένα εξειδικευμένα προγράμματα δράσης που το συνοδεύουν, και αποσκοπούν και αποσκοπούν στη αναβάθμιση, διατήρηση ή και αποκατάσταση των προστατευόμενων φυσικών σχηματισμών του σπηλαίου, των στοιχείων και χώρων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας [όπως: Υ.Α. 34593/1108/23.6.83 «Προστασία σπηλαίων» και ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ΦΕΚ 153/Α/28.06.2002)].

    1. Η επίσκεψη με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την παρατήρηση, την αναψυχή, και την εγκατάσταση της απαραίτητης υποδομής, όπως: βελτίωση μονοπατιών, στέγαστρα – παρατηρητήρια, πινακίδες πληροφόρησης, υπαίθριοι χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, , καθώς και η συντήρηση – βελτίωση της, για την οργάνωση και εξυπηρέτηση των προαναφερθέντων δράσεων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην υποπαράγραφο Ι.2.1 του παρόντος.

    2. Η συντήρηση, βελτίωση και επέκταση των υφιστάμενων έργων και δικτύων υποδομής.

ΙΙ.5. Ζώνη Β5 (αισθητικό Δάσος Ιωαννίνων). Περιοχή «Προστατευόμενου Τοπίου». Επιτρέπονται τα αναφερόμενα της παραγράφου ΙΙ.1. του παρόντος, εκτός της υποπαραγράφου ΙΙ.1.6

IΙΙ. 1. Ζώνη Γ1 (χερσαία έκταση κυρίως εντός περιοχών Ζ.Ε.Π , εκτός ζωνών Α και Β και εντός Ζ.Ο.Ε.). Περιοχή « Οικοανάπτυξης».

Στη Ζώνη Γ1, έως τη θεσμοθέτηση των Γ.Π.Σ., τα οποία θα διέπονται από τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προγράμματος Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήματος Ιωαννίνων, ισχύουν οι διατάξεις του από 5.5.1989 ( ΦΕΚ 297/Δ/17.5.1989) Π.Δ/τος, εκτός αν ορισθεί διαφορετικά στο εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης της περιοχής, καθώς και στα προγράμματα δράσης που το συνοδεύουν. Έως την έγκριση του σχεδίου διαχείρισης της περιοχής, καθώς και των προγραμμάτων δράσης που το συνοδεύουν, ισχύουν επιπλέον των διατάξεων του προαναφερθέντος Π.Δ.:

        1. Η γεωργική δραστηριότητα, όπου αυτή προβλέπεται εντός Ζ.Ο.Ε., να γίνεται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην υποπαράγραφο ΙΙ.2.1. του παρόντος.
        2. Η μελισσοκομία και η βόσκηση με σταυλικές εγκαταστάσεις και τις απαραίτητες υποδομές εξυπηρέτησης αυτών, όπου αυτές προβλέπονται εντός Ζ.Ο.Ε., να ασκούνται σύμφωνα με τα οριζόμενα της υποπαρ ΙΙ.2.12 του παρόντος.
        3. Οι τουριστικές επιχειρήσεις, όπου αυτές προβλέπονται εντός Ζ.Ο.Ε.να είναι μόνο:

ι. μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων (τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις ή κατοικίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια έως 10 δωματίων, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα) και μετά από Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, σύμφωνα με το άρθρο 9 της ΚΥΑ 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/20.3.2003),

&

ιι. τουριστικών γραφείων, τουριστικών καταστημάτων, και γραφείων ενοικίασης αυτοκινήτων

4. Οι εργασίες Πολεοδομίας της ομάδας 6 της 15393/2332/2002 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1022/Β/5.8.2002) (νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσες θεάτρου – κινηματογράφου, κέντρα πολιτισμού, θεματικά πάρκα, εκθεσιακά κέντρα, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, νεκροταφεία), όπου αυτές προβλέπονται εντός Ζ.Ο.Ε, να είναι έως υποκατηγορίας 4 όπως αυτή ισχύει, ( εκτός αν ορισθεί διαφορετικά στο εγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την «προστασία και διατήρηση των προστατευόμενων τύπων οικοτόπων, ειδών χλωρίδας, πανίδας ορνιθοπανίδας της περιοχής, σε σχέση με τα έργα και δραστηριότητες του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα»). Έως την έγκριση του προαναφερθέντος προγράμματος δράσης, απαιτείται μεταξύ άλλων Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της ΚΥΑ 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/20.3.2003).

5. Η συντήρηση, βελτίωση και επέκταση των υφιστάμενων έργων και δικτύων υποδομής και η δημιουργία νέων, να γίνεται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην υποπαράγραφο ΙΙ.2.6. του παρόντος.

6. Οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις συλλογής, καθαρισμού και διανομής νερού, για την εξυπηρέτηση των επιτρεπομένων έργων και δραστηριοτήτων να είναι έως μέσης όχλησης της ΚΥΑ 13727/724/2003 (ΦΕΚ 1087/Β/5.8.2003).

7. Για τις εγκαταστάσεις συσκευασίας και επεξεργασίας τοπικών προϊόντων όπου αυτές προβλέπονται εντός Ζ.Ο.Ε., που δεν εμπίπτουν στην 15393/2332/2002 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1022/Β/5.8.2002) όπως μελιού, καθώς και των επαγγελματικών εργαστηρίων (όπως αργυροχρυσοχοϊας, παραδοσιακών υφαντών, χειροτεχνημάτων συμπεριλαμβανομένων και των συνοδευτικών εγκαταστάσειων αυτών όπως εκθετήρια τοπικών προϊόντων), όπως αυτά ορίζονται στην παρ. 1β του άρθρου 2 του ν. 3325/2005 (ΦΕΚ 68/Α/11.3.2005), απαιτείται μεταξύ άλλων Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, σύμφωνα με το άρθρο 9 της ΚΥΑ 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/20.3.2003).

8. Οι λοιπές βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, όπου αυτές προβλέπονται εντός Ζ.Ο.Ε., να ΄ναι χαμηλής όχλησης της ΚΥΑ 13727/724/2003 (ΦΕΚ 1087/Β/5.8.2003), και να μην είναι:

α. βαφής –τυποβαφής –φινιρίσματος κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων,

β. κατεργασίας και βαφής γουνοδερμάτων και άλλων δερμάτων με ή χωρίς το τρίχωμά τους,

γ. παραγωγής οπτάνθρακα, προϊόντων διύλισης πετρελαίου και πυρηνικών καυσίμων,

δ. παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων, εκτός της παραγωγής λιπασμάτων και αζωτούχων ενώσεων,

ε. παραγωγής βασικών μετάλλων,

εκτός αν ορισθεί διαφορετικά στο εγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την «προστασία και διατήρηση των προστατευόμενων τύπων οικοτόπων, ειδών χλωρίδας, πανίδας ορνιθοπανίδας της περιοχής, σε σχέση με τα έργα και δραστηριότητες του δευτερογενή τομέα». Έως την έγκριση του προαναφερθέντος προγράμματος δράσης, απαιτείται μεταξύ άλλων Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της ΚΥΑ 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/20.3.2003).

9. Τα ειδικά έργα ομάδας 10ης, για την εξυπηρέτηση των επιτρεπομένων έργων και δραστηριοτήτων να είναι έως και υποκατηγορίας 3 της δεύτερης κατηγορίας της ΚΥΑ 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β/5.8.2002) όπως αυτή ισχύει και σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην υποπαράγραφο Ι.2.2. του παρόντος.

IΙΙ.2. Ζώνη Γ2 (χερσαία έκταση κυρίως εντός περιοχών Ζ.Ε.Π, εκτός ζωνών Α και Β και εκτός Ζ.Ο.Ε). Περιοχή «Οικοανάπτυξης».

Στη Ζώνη Γ2, έως τη θεσμοθέτηση των Γ.Π.Σ. τα οποία θα διέπονται από τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προγράμματος Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήματος Ιωαννίνων, εκτός αν ορισθεί διαφορετικά στο εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης της περιοχής, καθώς και στα προγράμματα δράσης που το συνοδεύουν, επιτρέπονται, επιπλέον των αναφερομένων στην παρ.Ι του παρόντος:

  1. Η γεωργική δραστηριότητα στις υφιστάμενες καλλιεργούμενες εκτάσεις, που βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας έχουν διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών του πρωτογενή τομέα, και ο εκσυχρονισμός της και ο εκσυγχρονισμός της, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην υποπαράγραφο ΙΙ.2.1. του παρόντος.
  2. Αποθήκες γεωργικές, έως 100,0τ.μ..
  3. Οι εγκαταστάσεις συσκευασίας και επεξεργασίας τοπικών προϊόντων του πρωτογενή τομέα όπως κρασιού, έως υποκατηγορίας 4 της 15393/2332/2002 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1022/Β/5.8.2002) όπως αυτή ισχύει, καθώς και αυτών που δεν εμπίπτουν στην 15393/2332/2002 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1022/Β/5.8.2002) όπως μελιού, καθώς και των επαγγελματικών εργαστηρίων (όπως αργυροχρυσοχοϊας, παραδοσιακών υφαντών, χειροτεχνημάτων συμπεριλαμβανομένων και των συνοδευτικών εγκαταστάσειων αυτών όπως εκθετήρια τοπικών προϊόντων), όπως αυτά ορίζονται στην παρ. 1β του άρθρου 2 του ν. 3325/2005 (ΦΕΚ 68/Α/11.3.2005), σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην υποπαράγραφο ΙΙΙ.1.7. του παρόντος.
        1. Η μελισσοκομία και η βόσκηση με σταυλικές εγκαταστάσεις και τις απαραίτητες υποδομές εξυπηρέτησης αυτών, σύμφωνα με τα οριζόμενα της υποπαρ ΙΙ.2.12 του παρόντος.

5. Η θήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα της υποπαρ. ΙΙ.2.11 του παρόντος.

6. Η συντήρηση, βελτίωση και επέκταση των υφιστάμενων έργων και δικτύων υποδομής και δημιουργία νέων, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην υποπαράγραφο ΙΙ.2.6. του παρόντος.

7. Εργασίες Πολεοδομίας (νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσες θεάτρου – κινηματογράφου, κέντρα πολιτισμού, θεματικά πάρκα, εκθεσιακά κέντρα, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, νεκροταφεία) ομάδας 6ης έως και υποκατηγορίας 4 της δεύτερης κατηγορίας της ΚΥΑ 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β/5.8.2002) όπως αυτή ισχύει, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην υποπαράγραφο ΙΙΙ.1.4. του παρόντος.

8. Τουριστικές επιχειρήσεις, μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων (τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις ή κατοικίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια έως 10 δωματίων, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα), μετά από Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, σύμφωνα με το άρθρο 9 της ΚΥΑ 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/20.3.2003).

9. Τα ειδικά έργα ομάδας 10ης έως και υποκατηγορίας 3 της δεύτερης κατηγορίας της ΚΥΑ 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β/5.8.2002) όπως αυτή ισχύει, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην υποπαράγραφο Ι.2.2. του παρόντος.

10. Οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις συλλογής, καθαρισμού και διανομής νερού έως και μέσης όχλησης της ΚΥΑ 13727/724/2003 (ΦΕΚ 1087/Β/5.8.2003).

11. Η κατοικία.

12. Κτηνοτροφικές μονάδες με τις απαραίτητες υποδομές εξυπηρέτησής τους, εξαιρουμένων των χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων, μέγιστης δυναμικότητας έως και 100 ισοδυνάμων ζώων (εκτός αν ορισθεί διαφορετικά στο εγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την «προστασία και διατήρηση των προστατευόμενων τύπων οικοτόπων, ειδών χλωρίδας, πανίδας ορνιθοπανίδας της περιοχής, σε σχέση με τα έργα και δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα»). Έως την έγκριση του προαναφερθέντος προγράμματος δράσης, απαιτείται μεταξύ άλλων Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της ΚΥΑ 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/20.3.2003).

13. Οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, χαμηλής όχλησης της ΚΥΑ 13727/724/2003 (ΦΕΚ 1087/Β/5.8.2003), σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην υποπαράγραφο ΙΙΙ.1.8. του παρόντος.

ΙV.1 Ζώνη Δ1 (χερσαία έκταση που περιβάλλει την περιοχή οικοανάπτυξης και εμπίπτει σε Ζ.Ο.Ε. ). Στη Ζώνη Δ1, έως τη θεσμοθέτηση των Γ.Π.Σ., τα οποία θα διέπονται από τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προγράμματος Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήματος Ιωαννίνων, ισχύουν οι διατάξεις του από 5.5.1989 (ΦΕΚ 297/Δ/17.5.1989) Π.Δ/τος, όπως αυτό ισχύει, εκτός αν ορισθεί διαφορετικά στο εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης της περιοχής, καθώς και στα προγράμματα δράσης που το συνοδεύουν.

ΙV.2 Ζώνη Δ2 (χερσαία έκταση που περιβάλλει την περιοχή οικοανάπτυξης και δεν εμπίπτει σε Ζ.Ο.Ε.).

Στη Ζώνη Δ2, έως τη θεσμοθέτηση των Γ.Π.Σ. τα οποία θα διέπονται από τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προγράμματος Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήματος Ιωαννίνων, επιτρέπονται όλες οι χρήσεις γης, έργα και δραστηριότητες πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, εκτός αν ορισθεί διαφορετικά στο εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης και ειδικότερα στο εγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την «προστασία και διατήρηση των προστατευόμενων τύπων οικοτόπων, ειδών χλωρίδας, πανίδας ορνιθοπανίδας της περιοχής, σε σχέση με τα έργα και δραστηριότητες του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα» που το συνοδεύει.

Έως την έγκριση του προαναφερθέντος προγράμματος δράσης πρέπει:

1. Τα νέα έργα και δραστηριότητες να είναι έως και υποκατηγορίας 2 της πρώτης κατηγορίας της ΚΥΑ 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β/5.8.2002) όπως αυτή ισχύει.

2. Οι εξορυκτικές και συναφείς δραστηριότητες με χρήση εκρηκτικών υλών, να απέχουν τουλάχιστον 1.500μ από το όριο προστασίας περιοχής οικοανάπτυξης.

Και

3. Οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις να είναι έως και μεσαίας όχλησης της ΚΥΑ 13727/724/2003 (ΦΕΚ 1087/Β/5.8.2003).

  • 6 Φεβρουαρίου 2011, 18:49 | Δρ.Γεώργιος Ζαγαλίκης

    Ο χαρακτηρισμός του συνόλου της περιμέτρου της λίμνης ( με πλάτος 300μ. )ως Ζώνη Α2, είναι απαράδεκτος, ανώφελος και ουσιαστικά ανεφάρμοστος. Με αυτόν αποχαρακτηρίζονται γεωργικές εκτάσεις που είναι ιδιοκτησίες εδώ και εκατονταετίες, χωρίς ουσιαστικό όφελος για την λίμνη. Αυτός ο χαρακτηρισμός έπρεπε να γίνει κατά περίπτωση και όχι γενικευμένα.

  • 3 Φεβρουαρίου 2011, 19:49 | Νίκος Μπούκας

    Έχοντας ασχοληθεί με την παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας στην περιοχή του λεκανοπέδιου των Ιωαννίνων θα ήθελα να »σταθώ» σε κάποια σημεία του ΠΔ.

    Αρχικά, σχετικά με την Ζώνη Α2 (παραλίμνια περιοχή πλάτους 300,0μ, περιβάλλουσα τη ζώνη Α1) θα πρέπει να αφαιρεθούν από τις επιτρεπόμενες ενέργειες η δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, με χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων.Αυτό δίοτι,στην ζώνη αυτή υπάρχουν τα υγρολίβαδα της λίμνης,οικότοπος απειλούμενος στην περιοχή και με τεράστια σημασία για την ορνιθοπανίδα.Είναι οι εκτάσεις με τον μεγαλύτερο αριθμό ειδών και άκρως σημαντικές για την διατροφή πολλών από αυτών,ιδίως κατά την χειμερινή περίοδο και κατά την μετανάστευση.Ενέργειες,όπως η δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση αυτών των σημαντικών περιοχών και την υποβαθμισή τους με αρνητικές επιπτώσεις για πολλά είδη πουλιών(χαλκόκοτα,κρυπτοτσικνιάς,χουλιαρόπαπια,κιρκίρι κ.α.) που εξαρτώνται από αυτές.
    Επιπλέον, έχουμε αντιληφθεί την σημασία των παραλίμνιων περιοχών για την βιοποικιλότητα και γι αυτό τις εντάσσουμε στην ζώνη Α,όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε πως το πλάτος αυτών δεν είναι παντού το ίδιο περιμετρικά της λίμνης και έτσι το όριο των 300 μ. θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη ότι μπορεί να αλλάξει(μέτα από κάποια μελέτη).Για παράδειγμα στο κομμάτι Ντραμπάτοβα-Ντουραχάνι το πλάτος αυτών των εκτάσεων είναι λιγότερο των 300μ ενώ στην παραλίμνια περιοχή του Κατσικά είναι περισσότερο από 300μ.
    Σχετικά με την ζώνη Γ1 (χερσαία έκταση κυρίως εντός περιοχών Ζ.Ε.Π , εκτός ζωνών Α και Β και εντός Ζ.Ο.Ε.),η ζώνη είναι εντός Ζ.Ο.Ε και ταυτόχρονα εντός αυτής υπάρχουν δύο άκρως σημαντικές περιοχές διατροφής για τα αναπαραγόμενα άτομα του είδους προτεραιότητας,το κιρκινέζι(Falco naumanni).Είναι φανερό πως μείωση και υποβάθμιση αυτών των περιοχών(ειδικά λόγω αστικοποίησης) θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ένα παγκοσμίως απειλούμενο είδος και σ ένα είδος για το οποίο η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως ΖΕΠ και μέσω αυτού του ΠΔ θα έπρεπε να εξασφαλίζεται η διατηρησή του.Μια μελέτη που θα χαρτογραφήσει αυτές τις περιοχές είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό τους και την προστασία τους.

    Θα αναφερθώ μόνο σε αυτά τα σημεία για να μην κάνω περαιτέρω »κατάχρηση» του χώρου.

  • 2 Φεβρουαρίου 2011, 22:30 | Δρ. Βασιλική Κατή

    Ιβ Στη φράση «στη αναβάθμιση, διατήρηση ή και αποκατάσταση σε ικανοποιητικό βαθμό των προστατευόμενων τύπων οικοτόπων και ειδών που…» θα πρέπει να προστεθεί «αποσκοπούν αποκλειστικά στην αναβάθμιση, διατήρηση και αποκατάσταση σε ικανοποιητικό βαθμό των προστατευόμενων τύπων οικοτόπων και καθώς και την επίτευξη ικανοποιητικής κατάστασης διατήρησης των προστατευόμενων ειδών που …»
    Ιγ «Η επίσκεψη με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την παρατήρηση της φύσης» να προστεθεί «με μελέτη φέρουσας ικανότητας»
    Ιδ. Κατάργηση αυτού. Τα αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στα όρια της ζώνης Α1, όπου δηλαδή τελειώνει του υδάτινο στοιχείο της Λίμνης και όχι εντός αυτής.
    Ιε. Διαγραφή αυτού του χωρίου με την υπάρχουσα οριοθέτηση στα αναχώματα. Η διατήρηση του υφιστάμενου πεζόδρομου/ποδηλατόδρομου στο Ν. Τμήμα της Λίμνης και πιθανόν μελλοντικά η πεζοδρόμηση/ ποδηλατοδρόμηση του αναχώματος στο Β. Τμήμα της Λίμνης θα είναι μόνο βλαπτική και θα υποβαθμίσει περαιτέρω το υπάρχον οικοσύστημα. Η αλλαγή της οριοθέτησης της Λίμνης καλύπτοντας όλη την υδάτινη έκταση όπως διαφαίνεται σε Kati et al. 2006 όμως θα πρέπει να συνοδεύεται με νέο χωρίο Ιε, το οποίο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει δυνατότητες συντήρησης παλαιών κτισμάτων και έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του οικοσυστήματος, όπως και αντιπλημμυρικά – νέα αναχώματα στα όρια της παλαιάς όχθης.
    Ι.1. Ζώνη Α1.

    2. Απαιτείται επιπλέον χωροθέτηση των δραστηριοτήτων εντός της ζώνης Α1. Στους καλαμώνες της Αμφιθέας, στους καλαμώνες πλησίον της Μονής Ντουραχανίου, περιμετρικά του Νησιού πλην του Λιμανιού του, και σε όλη την έκταση από το ξενοδοχείο DuLac έως και όλη την έκταση έως τη στροφή της Κατσικάς και στο ανατολικό Τμήμα της Λίμνης σε μια έκταση π.χ. 100μ εσωτερικά του σημερινού αναχώματος, θα πρέπει να μην πραγματοποιείται οποιαδήποτε μεταφορά με μηχανοκίνητα μέσα (κίνηση σκαφών, υδροπλάνων κτλ, τζετ σκι) καθώς και κατασκευές – υποδομές αθλητισμού για διεξαγωγή εκδηλώσεων. Το παρόν κείμενο είναι πολύ ασαφές και δύναται να επιτρέψει π.χ. νέες μόνιμες κατασκευές για λιμένα υδροπλάνων εντός του χώρου αναπαραγωγής παγκοσμίων απειλούμενων ειδών όπως η Βαλτόπαπια (Aythia nyroca, SPEC 1). Το υπάρχον χωρίο δεν δίνει καμία θεσμική κατοχύρωση. Όλη η ζώνη Α1 είναι περιοχή προστασίας της φύσης, αλλά οι δραστηριότητες θα πρέπει να χωροθετούνται κατά περίπτωση, όπως ως άνω.

    Ι.2. Ζώνη Α2.
    Η ζώνη αυτή θα πρέπει να υπάρχει ως ζώνη Α1. Θα πρέπει να αφαιρεθεί «υποδομές εστίασης σε συγκεκριμένα σημεία» . Θα πρέπει να προστεθεί και να τονιστεί η δυνατότητα και η αναγκαιότητα των έργων αποκατάστασης υποβαθμισμένων περιοχών της Λίμνης προς φυσικά υδάτινα και υγρολιβαδικά οικοσυστήματα.

    Ορθώς επιτρέπεται η μελισσοκομία και η βόσκηση, οι οποίες είναι παραδείγματα άριστα ήπιας χρήσης γης στη ζώνη των υγρολιβαδικών εκτάσεων.

    2. Θα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο επιτρέποντας τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στοιχείων μόνο σε στέγη υφιστάμενων κτιρίων ή υποδομών που έχουν δημιουργηθεί για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και με στόχο τη δική τους και μόνο ενεργειακή αυτοτέλεια και όχι για μεταφορά ενέργειας εκτός.

    3. Τα αναγραφόμενα σε αυτό το χωρίο θα πρέπει να χωροθετηθούν στη Δυτική πλευρά της Λίμνης και στο Νότιο τμήμα της κατά μήκος της πόλης των Ιωαννίνων έως το ύψος του ξενοδοχείου DuLac και όχι στην υπόλοιπη έκταση. Θα πρέπει να αφαιρεθεί το χωρίο «εγκαταστάσεων αεροδρομίου» πλήρως

    Ζώνη Α4
    Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην επιτρέπονται εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα αποξήρανσης και πολύ περισσότερο κατασκευαστικά έργα και επιχωματώσεις, ακριβώς όπως αυτές που πραγματοποιούνται για την κατασκευή βοηθητικών χώρων του ΙΚΕΑ σήμερα.

    ΙΙ. 2 Ζώνη Β2

    Σε αυτή τη ζώνη προτείνω στο χωρίο 4 («Η δημιουργία νέων έργων ή εκσυγχρονισμό – επέκταση υφιστάμενων, που αφορούν την εκμετάλλευση των υπόγειων αποθεμάτων του υδροφορέα ή των επιφανειακών νερών όπως: υδατοδεξαμενές, φρεάτια, αντλιοστάσια, γεωτρήσεις, σύμφωνα με τα αναφερόμενα της υποπαραγράφου Ι.δ του παρόντος») προτείνω να καταργηθεί η δημιουργία νέων γεωτρήσεων.

    Σε αυτήν τη ζώνη, η οποία είναι ούτως ή άλλως περιορισμένη χωρικά και πλησίον του οικιστικού ιστού, προτείνω να καταργηθεί το χωρίο 6 που αναφέρεται και επιτρέπει τη θήρα. Ως γνωστόν, δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυνηγετικά στις αγροτικές περιοχές του Λεκανοπεδίου, όσο στη ζώνη Α (υδρόβια πουλιά). Η απαγόρευση της θήρας στο Λεκανοπέδιο θα διευκολύνει την πάταξη της λαθροθηρίας στη ζώνη Α. Ελπίζω ο Κ.Σ. και οι φίλοι κυνηγοί να συμφωνήσουν ως προς αυτό.

    Επίσης, είμαι στη διάθεση του ΥΠΕΚΑ για περαιτέρω επί χάρτου εργασία χωροθέτησης των δραστηριοτήτων στη ζώνη Α, που είναι δύσκολο να περιγράψω μόνο λεκτικά.

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 19:37 | ΠΟΠΗ Φ

    Μήπως θα ήταν προτιμότερο να μην προβλέπεται η βόσκηση γύρω απο την λίμνη για την μη επιβάρυνση του υδατικού δυναμικού της λίμνης από τα απορρίμματα των ζώων, αλλά ανάπτυξης της με άλλα έργα-μέσα. Λαμβάνοντας υπόψην τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επιμέρους περιοχών που συνιστούν τις ζώνες, θα ήταν προτιμότερο να καθοριστούν μικρότερες ζώνες με συγκεκριμένες-σαφείς χρήσεις και ανώτατο μέγεθος κτιρίων ανά χρήση.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 16:27 | ΟΣΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ

    Από πλευράς ΟΣΕ σας ενημερώνουμε ότι τόσο στο κείμενο όσο και στον Χάρτη «Οριοθέτηση Ζωνών» έχει παραληφθεί από μέρους σας η νέα σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα η οποία βρίσκεται στο στάδιο οριστικών μελετών από τον ΟΣΕ.

    Η σ.γ. Καλαμπάκα – Ιωάννινα έχει λάβει έγκριση περιβαλλοντικών Όρων από το Υπουργείο σας (α.π. 141879/6-7-09 ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ) και η σ.γ. Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα βρίσκεται στο στάδιο των συνυπογραφών του σχεδίου ΚΥΑ ΕΠΟ (σήμερα στο Υπ. Αγρ. Αναπτ. & Τροφίμων). Παράλληλα, ο ΟΣΕ ήταν σε επαφή με την υπηρεσία χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ για το ρυθμιστικό σχέδιο των Ιωαννίνων, όπου η νέα σ.γ. έχει συμπεριληφθεί.

    Στην νέα αυτή σιδηροδρομική γραμμή ανήκει ο κλάδος προς Ιωάννινα, το τρίγωνο αναστροφής, καθώς και ο ΣΣ Ιωαννίνων (περιοχή Ανατολής) και ο Εμπορευματικός Σταθμός Ιωαννίνων (περιοχή Καστρίτσας).

    Παρακαλούμε για την διόρθωση της μελέτης με την προσθήκη της σ.γ .καθώς η χάραξη αυτή είναι εν γνώσει σας.

    Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η κατασκευή νέων σιδηροδρομικών έργων θα πρέπει να προβλέπεται στις χρήσεις: Β.2.2.3 , Β 4.3, Β 1.3, Γ 2.5, Γ 1.1, Γ 2.4, Δ 2.3 .

    Στη διάθεσή σας για την παροχή των σχεδίων και των προδιαγραφών της νέας σ.γ.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 21:41 | Γιώργος Κ

    Στη Ζώνη Γ1, έως τη θεσμοθέτηση των Γ.Π.Σ., τα οποία θα διέπονται από τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προγράμματος Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήματος Ιωαννίνων, ισχύουν οι διατάξεις του από 5.5.1989 ( ΦΕΚ 297/Δ/17.5.1989) Π.Δ/τος, εκτός αν ορισθεί διαφορετικά στο εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης της περιοχής, καθώς και στα προγράμματα δράσης που το συνοδεύουν.
    ΔΕΝ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ ΑΝ ΤΑ ΠΡΟΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΝΟΜΙΜΑ ΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΑ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΟΜΗΣΗΣ Ή ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΕΧΝΙΕΝΤΩΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
    Γνώμη μας είναι ότι πρέπι να διατηρήσουν τα προυφιστάμενα την αρτιότητα και το δικαίωμα δόμησης που είχαν κατά το χρόνο κατάτμησής τους διότι άλλως προκαλείται περάστια οικονομική βλάβηστους ιδιοκτήτες τους .
    Δεν αρκεί για την μη βλάβη των σημερινών ιδιοκτητών το να διατηρήσουν οι συγγεκριμένοι ιδιοκτήτες το δικαίωμα δόμησης ,αλλά πρέπει να διατηρήσει το ίδιο το ακίνητο την αρτιότητα και δόμηση που είχε κατα τον χρόνο κατάτμησής του ,ώστε σε περίπτωση αδυναμίας λόγω κρίσης των σημερινών ιδιοκτητών να κτίσουν να είναι δυνατή η μεταπώλησή τους .
    Ελπίζω να αναρτηθεί.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 13:49 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Σε αυτη την περιοχη υπαρχουν ήδη αρκετα κτισματα.Είναι μεσα στην πολη των Ιωανίννων.Νομιζω οτι δεν μπορει να γινει σε αυτη την περιοχη τετοια ζώνη

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 16:46 | ΜΠΑΤΖΑΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Σχετικά με το άρθρο 3: Επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες εντός περιοχής «Οικοανάπτυξης» και Περιφερειακής Ζώνης.
    Και συγκεκριμένα για την Ι.2. Ζώνη Α2 (παραλίμνια περιοχή πλάτους 300,0μ, περιβάλλουσα τη ζώνη Α1). Περιοχή «Προστασίας της Φύσης».
    Στην παράγραφο 3 αυτής να συμπεριληφθεί , ότι επιτρέπονται :
    Η συντήρηση και βελτίωση των υφιστάμενων έργων, δραστηριοτήτων και δικτύων υποδομής όπως: ιχθυόσκαλας, μεμονωμένων προβλήτων, ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων ανέλκυσης, καθέλκυσης και συντήρησης σκαφών, αθλητικών εγκαταστάσεων, εγκαταστάσεων αεροδρομίου, μετά από Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, τουλάχιστον σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της ΚΥΑ 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332/Β/20.3.2003) και εφόσον η διαχείριση των υγρών αποβλήτων των δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων αυτών να είναι συμμορφούμενες με τις Ευρωπαϊκές Τεχνικές Προδιαγραφές ΕΝ858-1 και ΕΝ858-2 .

    ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ:Οιτεχνικές προδιαγραφές των ΕΛΟΤ ΕΝ858-1 και ΕΛΟΤ ΕΝ858-2 ορίζουν πλήρως τα συστήματα που πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις εγκαταστάσεις και δραστηριότητες,ιδιαίτερα πλησίον σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές όπως η Παμβώτιδα ώστε τα υγρά που θα απορρέουν στους φυσικούς αποδέκτες και τα αποχετευτικά συστήματα να είναι απαλλαγμένα πλήρως από τοξικές ουσίες, λίπη και ελαιώδη .

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 22:47 | Χριστίνα Κ.

    Το π.δ. δεν λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
    Η περιοχή «Μάτσικα», που εντάσσεται στη ζώνη Α2, βρίσκεται μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, έχει ήδη αναπτυχθεί οικιστικά (ΚΤΕΛ, Αθλητικός Όμιλος, κατοικίες και καταστήματα) και δεν είναι δυνατό να ξαναγίνει βοσκότοπος.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 20:00 | Δρούγα Ι.

    H ζώνη buffer 300 μ. περί τη λίμνη, είναι αρκετά μεγάλη και περιλαμβάνει περιοχές με παραδοσιακές δραστηριότητες, και χαρακτηριστικά που δεν θα πρεπε να εκλείψουν. Η ζώνη αυτή δηλ.(σαφώς μικρότερη), θα έπρεπε να χωριστεί σε τμήματα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, και εκεί να καθοριστούν χρήσεις , και να προβλεφθούν επί μέρους κατευθύνσεις.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 01:05 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΑΡΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΕΣ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΣ
    ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΕΣ ΕΔΩΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ , ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΕ ΕΤΣΙ.

    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΡΤΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ , ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΤΜΗΣΕΙΣ. ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ ( ΤΟΣΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ , ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΤΕ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ , ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ )

  • 13 Ιανουαρίου 2011, 16:55 | Ανδριανός Γκουρμπάτσης

    Συγχαρητήρια για την ευαισθησία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος,θα πρέπει όμως να εξασφαλισθεί και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Με ποιόν λοιπόν τρόπο θα προστατευθούν τα ατομικά δικαιώματα ιδιοκτησίας κατοίκων παραλίμνιων περιοχών, που υπάρχουν εντός των προωθούμενων υπό προστασία Ζωνών της παρόχθιας περιοχής της λίμνης;
    Θα υπάρξειαποζημίωση ή ανταλλαγή γης;

  • 10 Ιανουαρίου 2011, 05:19 | χρηστος Ν

    Όλα ωραία ακούγονται αλλά για χρηματοδότηση δεν είδα κάτι ξεκάθαρο. Θα πρότεινα Ερωπαϊκά πακέτα ή και συνεργασίες με αμερικάνικα φυσικά πάρκα. Επίσης θα πρότεινα να καταργηθούν τα καραβάκια που μεταφέρουν τον κόσμο από το νησί προς τα Ιωάννινα, ναι μεν αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας των Ιωαννίνων αλλά ρυπαίνουν το περιβάλλον. Θα πρότεινα να γίνει από την πίσω μερία όπου η απόσταση του νησιού με την στερία δεν είναι παρά 100 μέτρα να γίνει μία γέφυρα μόνο για πεζούς. Στην μερία της ξηράς να γίνει ένα ποίο σοβαρό πάρκινκ ώστε οι νησιώτες και όχι μόνο να μπορούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους και να περνούν στο νησί με τα πόδια για να ξεναγηθούν. Ένα άλλο πολύ σημαντικό μέτρο είναι όλος ο κάμπος των Ιωαννίνων να εισαχθεί σε ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρησης ώστε να μην χρησιμοποιούνται πολλά λιπάσματα και φυτοφάρμακα το περιβάλλον της περιοχης ενδύκνηται μιας και δεν υπάρχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες

  • 9 Ιανουαρίου 2011, 21:21 | Αριστοτελης Ζήκος

    πιστεύω πως δεν πρέπει να ανοικοδομηθεί η περιοχή και πως πρέπει να παραμείνει χώρος βοσκής, γεωργίας και βιότοπος της άγριας ζωής

  • 8 Ιανουαρίου 2011, 18:11 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΞΙΡΗΣ

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΖΩΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΘΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ?
    ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΟΥΣΙΑ ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΑΥΤΩΝ ?
    ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΔΗ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΥΤΩΝ (Π.Χ. ΝΕΟ ΚΤΕΛ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ !!!). ΑΥΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΜΟΡΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ???

  • 8 Ιανουαρίου 2011, 15:25 | ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΤΟΥ – ΛΕΜΠΕΣΗ

    ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένας ενιαίος και συγκεκριμένος κώδικας – γλωσσάρι – ορολογία για τις διάφορες χρήσεις γης και χρήσεις κτιρίων, και να χρησιμοποιείται από όλες τις Διευθύνσεις Φυσικού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας, Πολεοδομικού σχεδιασμού και Οικοδομικών &Κτιριοδομικών Κανονισμών, καθώς και από τους Οργανισμούς Ρυθμιστικών σχεδίων, για να μην υπάρχουν ασάφειες.
    ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: 1. Πρέπει να προσδιορισθούν σαφέστερα οι χρήσεις υποδομές εστίασης (Ζώνη Α2), Δημόσια κτίρια & κτίρια κοινωφελών σκοπών (Ζώνη Β1), και
    2. Επισημαίνεται ότι η χρήση τουριστικές επαύλεις ή κατοικίες δεν μπορεί να υλοποιηθεί διότι δεν υπάρχουν καθορισμένοι όροι δόμησης