ΑΡΘΡΟ 3. Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, σύστημα τηλεπισκοπικής χαρτογράφησης και γεωγραφικές συντεταγμένες κτίσματος επί της οικοδομικής άδειας

1. Συστήνεται Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, ως Τμήμα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με αρμοδιότητα τον εντοπισμό και την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών εντός των κηρυγμένων ως αναδασωτέων εκτάσεων. Οι ως άνω αρμοδιότητες συντρέχουν με υφιστάμενες όμοιες άλλων οργάνων.

2. Ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ) υποχρεούται εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, να λειτουργήσει σύστημα τηλεσκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης για το νομό Αττικής και να ενημερώνει κάθε μήνα την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων για κάθε νέο κτίσμα που εμφανίζεται στο χάρτη, σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλεων και εκτός οικισμών, τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων Δήμων και Κοινοτήτων, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009, αναφέροντας υποχρεωτικά τις γεωγραφικές συντεταγμένες του κτίσματος. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μπορεί να καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια σχετικά με την λειτουργία του ως άνω συστήματος.

3. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, κάθε άδεια οικοδομής που εκδίδεται, για κτίσματα εντός των περιοχών της προηγούμενης παραγράφου, αναφέρει υποχρεωτικά τις γεωγραφικές συντεταγμένες του κτίσματος.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 17:13 | Γεώργιος Κανέλλης

    Η Υπηρεσία κατεδφίσεων πρέπει να έιναι εφοδιασμνένη με δικά της μέσα (μηχανήματα) ώστε με αυτεπιστασία να εκτελείτο έργο της και να μην εξαρτάται από την διαθεσιμότητα εργολάβων κατεδαφίσεων και τις πιέσεις που τους ασκούνται

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 14:04 | Μαγδαληνή Θεοδουλίδου

    Κυρία Υπουργέ

    Η υπηρεσία κατεδαφίσεων είναι ότι χρειαζόμαστε για να προστατέψουμε τα δάση και τις ακρογιαλιές μας. Θα λειτουργήσει όμως; Εχω δει ομάδες και συντεχνίες που όταν θίγονται τα συμφέροντά τους φέρνουν τα πάνω κάτω και αλλάζουν τα πάντα σε βάρος όλων.

    Είδα στην πόλη και στην γειτονιά μου να φυτρώνουν μέσω κοινωνικού συντελεστή γκρι τέρατα (χωρίς την στοιχειώδη βασική υποδομή όπως αποχέτευση, φρεάτια,δρόμοι ύδρευση κλπ ή την πρόβλεψη της αύξησης του πληθυσμού σχολεία, κοινόχρηστοι χώροι, πράσινο κλπ).
    Είδα σπίτια χτισμένα μέσα στον δρόμο (με άδεια της πολεοδομίας).
    Υπήρξα μάρτυρας της σταδιακής τσιμεντοποίησης ακόμα και των χώρων που είχαν προβλεφθεί πράσινο. Είδα να αλλάζουν χαρακτήρα μετά από πίεση των περιοίκων οι οποίοι καλούνταν να πληρώσουν τα «μαλιοκέφαλά τους» χάρη στον νόμο που κάποιοι «ιδιοφυείς» νομοθέτησαν,για να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων.Τα τεράστια ποσά που τους καταλογίζονται τους οδηγούν στην δημοτική αρχή και εκεί πιέζουν για τον αποχαρακτηρισμό των χώρων και την ανοικοδόμησή τους. Το αποτέλεσμα το βλέπετε γύρω σας.

    Τίνα
    άλλαξε αυτόν τον άδικο νόμο, φέρε νέο που να υποχρεώνει όλους τους κατοίκους όλων των πόλεων και μόνον αυτών (τι μας φταίνε οι υπόλοιποι;)να πληρώνουμε όχι μόνο για τον αποχαρακτηρισμό οικοπέδων αλλά και για το γκρέμισμα πολυκατοικιών, μπας και μπορέσουμε μια μέρα να φτιάξουμε ανθρώπινες και φιλικές πόλεις.

    Προστάτεψε με διαφανείς διαδικασίες την επιτροπή και τοποθέτησε δικλείδες ασφαλείας από κάθε κακόβουλη επιρροή, ώστε η νομιμότητα να αγγίζει «ίδια» και τα αλώνια και τα σαλόνια.
    Μην επηρεάζεσαι(στε) από τα ΜΜΕ εμείς δεν το κάνουμε, να μην το κάνετε και εσείς. Οι πράξεις σας θα σας δικαιώσουν. Ηδη μέσα από τον διάλογο αυτόν είμαστε χίλια χρόνια μπροστά και πολύ λίγο μας υπολείπεται για να συναντήσουμε τον Περικλή.

    μαζί σε κάθε σωστή και δίκαια προσπάθεια
    φέρτε την άνοιξη στο τόπο

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 13:36 | MM

    Η κατεδάφιση αυθαιρέτων είναι κάτι το οποίο ισχύει και σήμερα αλλά ποτέ δεν εφαρμόζεται, αφήνοντας περιθώρια χρηματισμού των υπευθύνων.

    Το νομοσχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ αυστηρά μέτρα που θα προστατεύουν τις διαδικασίες και θα εγγυώνται την επιτυχή τήρησή του, όπως άμεση απόλυση υπαλλήλου που θα καλύψει ή θα καθυστερήσει τη διαδικασία καταγραφής – κατεδάφισης αύθαιρέτου.

    Επιπλέον, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ και να συντηρείται στο διαδύκτιο, λίστα καταγραφής αυθαιρέτων στην οποία θα αναφέρονται οι ενέργειες που έγιναν με συγκεκριμένες ημερομηνίς( π.χ καταγραφή 1.12.2009 , αναμονή για κατεδάφιση 10.12.2009, κατεδαφίστηκε 20.12.2009)
    Επίσης θα πρέπει να γίνονται επιτόπου έλεγχοι στα κατεδαφισμένα προς αποφυγή επαναχτισίματος.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 13:53 | Martin Hank

    Συστήνεται Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, ως Τμήμα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με αρμοδιότητα τον εντοπισμό και την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών εντός των κηρυγμένων ως αναδασωτέων εκτάσεων. Οι ως άνω αρμοδιότητες συντρέχουν με υφιστάμενες όμοιες άλλων οργάνων.

    Αυτή η παράγραφος που συστήνει ειδική υπηρεσία κατεδαφίσεων ιδίως αυτό το «συντρέχουν» με όμοιες αρμοδιότητες, άλλων οργάνων μου έφερε στο μυαλό ένα ανέκδοτο εγώ θα το γράψω και εσείς αν το κρίνετε υπερβολικό μην το δημοσιεύετε. Κάποιος ,που λέτε, πέθανε ο κακομοίρης. Πήγε λοιπόν να διαλέξει που θα πάει. Κτυπά την πόρτα του παραδείσου και βλέπει να βασιλεύει μια τάξη άλλο πράμμα.Τί τους κάνετε τους αμαρτωλούς ρωτάει.Τους καρφώνουμε στο τοίχο ,τους καίμε με λάδι και μετά τους ρίχνουμε αλάτι.Παπαπαπά είπε ο άνθρωπος,τί να κάνει, κατεβαίνει προς την κόλαση.Ακούει μπουζούκια μπαγλαμάδες τραγούδια κλ.π. Ανοίγει την πόρτα μια καπνούρα τον πνίγει,χορεύτριες χορεύαν στα τραπέζια.Τί τους κάνετε εδώ τους αμαρτωλούς ρωτάει με κάποιο δισταγμό. Τους καρφώνουμε στο τοίχο,τους καίμε με λάδι και μετά τους ρίχνουμε αλάτι. Αλλα εδώ όπως καταλαβαίνεις κόλαση είναι,πότε κλέβουν τα καρφιά, πότε λείπει το λάδι,πότε τρώνε το αλάτι να νοστιμίζουνε. Δεν χρειάζονται υπηρεσίες νέες να φορτώσετε το δημόσιο και με άλλα έξοδα να δουλεύουν αυτές που υπάρχουν χρειάζεται.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 13:52 | Sotiris S.

    «3. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, κάθε άδεια οικοδομής που εκδίδεται, για κτίσματα εντός των περιοχών της προηγούμενης παραγράφου, αναφέρει υποχρεωτικά τις γεωγραφικές συντεταγμένες του κτίσματος.»

    Οριστε?
    Αυτο ισχυει για καθε οικοδομικη αδεια που εκδιδεται. Σοβαροτατα σφαλματα!

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 13:07 | Sotiris S.

    Εχω διακρινει μια ταση του υπουργειου να εφευρει τον τροχο.

    Καθε οικοδομικη αδεια, εμπεριεχει τοπογραφικο διαγραμμα, το οποιο και εχει συντεταγμενες σε καποιο συστημα. Η μηχανοργανωση των υπηρεσιων ειναι το πρωτο ζητουμενο.

    Υπηρεσιες κατεδαφισεων υπαρχουν ΧΡΟΝΙΑ τωρα. Γιατι και αλλες? Μειωση του κρατους δεν ειπαμε κυριοι? Να λειτουργησουν οι υπαρχουσες.

    Δεν θελουμε ευκολους εντυπωσιασμους με παχια λογια. Τα χορτασαμε τοσα χρονια.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 12:35 | Μιχάλης Αϊβαλιώτης

    Θεωρώ ότι είναι αντιοικολογικό το μέτρο της κατεδάφησης αυθερέτων αφού σπαταλούνται πόροι. Νομίζω ότι το καλύτερο για το κράτος στα αυθέρετα είναι ο εντοπισμός και η κατάσχεση τους. Στην συνέχεια αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν από το κράτος ως γηροκομεία, ορφανοτροφεία, ξενώνες, εργατηκές κατοικίες, ή ακόμα και να εκποιηθούν.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 12:55 | Κώστας

    Το υπόβαθρο για την τηλεπισκοπική χαρτογράφηση της περιοχής υπάρχει για τουλάχιστον μια πεντηκονταετία πίσω (αεροφωτογραφίες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού). Θα ασχοληθεί κανείς με κτίσματα που ήταν αυθαίρετα πριν από τις πυρκαϊές ή θα ισχύσουν τα μέτρα μόνο μεταγενέστερα;
    Το μέτρο περιοδική τηλεσκοπική χαρτογράφηση και ενημέρωση κάθε ενός μήνα της Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων τι ακριβώς σημαίνει; Κάθε μήνα θα σπαταλώνται χρήματα για αγορά δορυφορικών εικόνων της Αττικής; Η ετήσια τηλεπισκοπική χαρτογράφηση με μηνιαίο έλεγχο πεδίου θα μπορούσε να ήταν πολύ αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 12:05 | WWF Ελλάς

    4. Η υποχρεωτική αναγραφή των συντεταγμένων θεωρούμε πως δεν μπορεί να ισχύσει μόνο για τις περιοχές της Αττικής, καθότι έτσι ενδεχομένως να παραβιάζεται η αρχή την ισότητας των πολιτών της επικράτειας. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν άκρως επιθυμητό να ισχύσει απαρέγκλιτα για όλη την επικράτεια.
    5. Υπάρχει ανάγκη προσδιορισμού των προδιαγραφών βάσει των οποίων θα καταγράφονται οι συντεταγμένες και του προβολικού συστήματος που θα ακολουθείται. Θα μπορούσε να περιληφθεί μνεία για σχετική έκδοση προδιαγραφών από τον ΟΚΧΕ.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 12:00 | WWF Ελλάς

    1. Σχετικά με την σύσταση «Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων» κρίνουμε απαραίτητο να ενταχθεί μνεία για την απαραίτητη τροποποίηση του ΠΔ καθορισμού του οργανισμού της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Με αφορμή το παρόν σχέδιο νόμου, υπενθυμίζουμε την πάγια πρόταση του WWF Ελλάς για ουσιαστική αναβάθμιση της εν λόγω υπηρεσίας σε Αρχή Περιβαλλοντικών Επιθεωρήσεων, ώστε να έχει κυρωτική αρμοδιότητα και μεγαλύτερη ανεξαρτησία.
    2. Η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως αυτές που προβλέπονται στο άρθρο 3, παράγραφος 2, το σχεδίου νόμου, μπορεί να προσφέρει πολλά, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια. Ειδικά δε στον βαθμό που συντρέχουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο γενικά μας σχόλια σχετικά με τις αρμόδιες υπηρεσίες, δυσχεραίνεται η ταυτοποίηση των αποτελεσμάτων στο πεδίο και η επιβολή της νομιμότητας. Στα πλαίσια των όσων επιδιώκονται από το σχετικό σχέδιο νόμου, θα μπορούσαν να επιτευχθούν αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα, πιθανότατα με χαμηλότερο κόστος, μέσα από την εφαρμογή των όσων αναφέρουμε για την ενδυνάμωση των αρμόδιων υπηρεσιών.
    3. Η ποικιλία και διαθεσιμότητα των σύγχρονων τεχνολογιών για την πρόληψη, παρακολούθηση και αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των επιπτώσεών τους είναι πλέον τεράστια, χωρίς όμως να είναι εγγυημένα τα θετικά αποτελέσματα από την χρήση τους. Για να αποφευχθούν συγχύσεις σχετικές με τη δυνατότητα χρήσης αυτών, καθώς και η σπατάλη πόρων σε μη-αποτελεσματικές τεχνολογίες, προτείνεται η σύσταση μία ειδικής επιτροπής, η οποία θα αξιολογήσει όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες και θα συντάξει σχετική συμβουλευτική εμπειρογνωμοσύνη αρχικώς προς το Υπουργείο και δευτερευόντως προς τις δημόσιες υπηρεσίες και τους ΟΤΑ.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 10:11 | Βασίλειος Ματζιάρης

    Πολύ σημαντικό αυτό το άρθρο, νομίζω πως θα βάλει τάξη στην αναρχία που επικρατεί στην αυθαίρετη δόμηση. Ίσως, με αυτό τον τρόπο, μειωθεί στο ελάχιστο και η γραφειοκρατία που επικρατεί στις πολεοδομίες για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Είναι σχετικά «εύκολο» να παρανομήσει κάποιος και να χτίσει αυθαίρετα σε δασική έκταση, θα είναι όμως ακατόρθωτο να το κάνει όταν το κτίσμα θα μπει σε μια διαδικασία «παρακολούθησης».

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 02:29 | Irini Gortsila

    Στην πρώτη παρ. να διατυπώσετε την έκφραση ως » …την αμεση κατεδάφιση…». Φροντίστε μέχρι να εκδώσετε τις απαραίτητες εξουσιοδοτικές διατάξεις να περιορίσετε κατά το δυνατόν τον χρόνο των ενστάσεων και των διοικητικών διαδικασιών, ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ!!!
    Και μιά και συνιστάτε νέο νομικό πρόσωπο ή/και διεύθυνση γιατί δεν το εξοπλίζετε με υπερέχουσες αρμοδιότητες έναντι των ήδη υφισταμένων, μπας και μπορέσετε να κάνετε καλλίτερα τη δουλειά σας???

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 01:40 | Mixalns

    Yparxei pleov n texvoloyia yia tnleparakolou9nsn twv kammevwv alla kai twv akautwv ektasewv. Yparxouv doruforika sustnmata pou mporouv va a3ipoin9ouv yia tnv parakolou9nsn tns e3eli3ns se kappoia perioxn.

    0a ntav polu xrnsimo va dnmiouryn9ei n va a3iopoin9ouv uparxouses upnresies kai sustnmata upodomns Eurwpaika n Mesoyeiaka.

    Yia ta suykekrimeva kameva edafn pou eivai dnmosia yn, as mpouv kameres n alla sustnmata tnle-epopteusns. Mporei va a3iopoin9ei n uparxousa texvoloyia (asurmatn n evsurmatn) yia tnv parakolou9nsn twv kamevwv n twv akautwv edafwv.

    Proxwrnste me 9arros kai proyramma: OLOI prepei va mnrastoume to baros dikaia. Kaveis dev mporei va parapove9ei yia tis proswpikes 9usies eav oloi tis kavouv. Prepei pasn 9usia va diatnrnsoume o,ti exei mnvei kai va futeyoume o KA0E Ellnvas apo EVA devdro toulaxistov. Alliws se liyo n Ellada 0a yivei sav tnv S. Arabia OLA NEKRA KAI ERHMA.

    A3iopoinste to duvamiko twv Pavepistnmeiwv kai twv Polutexveiwv.

    Kaln tyxn kai duvamn.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 23:19 | Γόρδιος Iωάννης

    Δύο σχόλια:

    Για την ίδρυση ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων: Η ίδρυση μιάς υπηρεσίας δεν αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την καταπολέμηση του προβλήματος. Αντίθετα σε πρώτη φάση και μέχρι την επαρκή στελέχωση της θα επιτείνει τη σύγχυση ως προς τις αρμοδιότητες. Το πρόβλημα όμως με τα αυθαίρετα κτίσματα δεν είναι ο εντοπισμός τους και ο χαρακτηρισμός τους, αλλά η τελεσίδικη δικαστική απόφαση για την κατεδάφιση τους που απαιτεί πάρα πολύ χρόνο. Επομένως αυτό που θα πρέπει να αναζητηθεί είναι ενα νομικό πλαίσιο (σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης) που θα επισπεύδει τις δικαστικές διαδικασίες και θα προβλέπει αυστηρότερες ποινές, ειδικά για την περίπτωση κατασκευών σε αναδασωτέες περιοχές

    Για την υποχρεωτική αναφορά στις νέες αδειες οικοδομής των γεωγραφικών συντεταγμένων του κτίσματος: Η παραπάνω ρύθμιση για λόγους ισονομίας αλλά και για την επίλυση και άλλων σημαντικών προβλημάτων (υπέρβαση κάλυψης, ιδιοκτησιακό κλπ)θα πρέπει να αφορά γενικώς όλη την εκτός σχεδίου δόμηση και να απαιτεί την αναφορά των γεωγραφικών συντεταγμένων και για τα κτίσματα και για το γήπεδο. Επίσης θα πρεπει να δίνεται από το νομό εξουσιοδότηση για έκδοση Υπουργικής απόφασης που να εξιδικεύει τη μορφή της αναφοράς των γεωγραφικών συντεταγμένων και την υποβολή τους σε συγκεκριμένη ψηφιακή μορφή που να μπορεί να αξιοποιηθεί από τα χαρτογραφικά προγράμματα του ΟΚΧΕ

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 23:20 | ΚΑΡΟΦΥΛΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Απλώς να αναφέρω ότι η κατεδαφίσεις θα πρέπει να γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και με συνοπτικές διαδικασίες. Τα πρόστιμα σε οποιαδήποτε περίπτωση να είναι απαγορευτικά και αν αφορούν τεχνικές εταιρίες, εργολάβους ή οποιοδήποτε μεσίτη να του αφαιρούνται και οι άδειες εργασίας του. Μόνο έτσι θα υπάρξει μείωση της παράνομης δραστηριότητας. Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει και επιτροπή ελέγχου η οποία να βγαίνει με τυχαία πρόσωπα και από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και διάφορες άλλες ελεγκτικές μονάδες. Να μην είναι σταθερή με λίγα λόγια. Έτσι δεν θα μπορεί να εξαγοραστούν και θα μειωθεί ο κίνδυνος αδιαφάνειας.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 22:27 | κεραμιδάς γιώργος

    Σωστό μέτρο να κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα. Αυτά που χτίστηκαν όμως πρίν την φωτιά θα κατεδαφίζονται επίσης;
    Αυτά που είναι αυθαίρετα και έπαθαν ζημιές θα μπορούν να επισκευαστούν; Γιατί αν δεν μπορούν τότε τα οικόπεδα δεν θα πρέπει να ξαναγίνουν δαση; Και αν οι επιτήδιοι έχουν αρχίσει να φυτεύουν ελιές τι γίνεται; Θα τις βγάλετε ή θα γίνουν ελαιώνες και μετά οικόπεδα ακολουθώντας την γνωστή οδό

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 22:33 | PP

    «σύστημα τηλεσκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης»

    Τι ειναι αυτο το Google Earth? Περαστε στην ουσια και αφηστε τους εντυπωσιασμους κυριοι. Νομοι για τη λειτουργια του οκχε υπαρχουν. Τους ειδατε καθολου. ή ξεκιναμε απο μηδενικης βασεως και τα παιρναμε μια μονοκονδυλια ολα?

    Ουσια? Να δουλεψει επιτελους ο ΟΚΧΕ και ολες οι υπηρεσιες. ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΕΙΑ.