ΑΡΘΡΟ 7. Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του  παρόντος αρχίζει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 18:22 | ΠΑΤΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ.

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ: ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΑ ΜΕΣΑ
    ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΕΝΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    Π.Χ. ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ,ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΥΛΟΤΟΜΙΑ,ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΟΜΗΣΗ,ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΔΑΣΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Κ.Τ.Λ. ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΤΙ
    ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΟΥ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΝΑ
    ΠΕΡΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΑΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΟΛΑ
    ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ
    ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ. ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
    ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ,ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
    ΠΑΤΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΩΝ~ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΩΝ~ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ
    ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 1992~1993!
    ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΩΝ~ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΩΝ
    ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
    ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
    ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 17:42 | Ιωάννης Β. Μητρέλης

    Ως γενικό σχόλιο, επί του προτεινομένου νόμου, αλλά και των επακολουθησόντων τοιούτων, σας παραθέτω αποσπάσματα από το υπ’ αριθ. Πρωτ. Αναφοράς 982/11-2-1999 Πόρισμα του ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ του ΠΟΛΙΤΗ, υπογραφόμενο από τους κ.κ.: Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη:Γιάννη Μιχαήλ
    & Ειδικούς Επιστήμονες:Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, Νίκο Βίττη, Μανώλη Βαρδάκη,Ιωάννα Κουβαριτάκη, Απόστολο Παπατόλια.
    … ΣτΕ στο ΠΕ 64/1992, “η πολιτεία οφείλει να προγραμματίζη και να ελέγχη την πολεοδομική δραστηριότητα και όχι να ρυμουλκείται από την επενδυτική δραστηριότητα των ενδιαφερομένων στην ανάπτυξη και οικοπεδοποίηση της γης”.Κριτήριο της διοικητικής δράσης και της συναφούς άσκησης δημόσιας εξουσίας στον τομέα της οικιστικής δραστηριότητας, πρέπει να αποτελεί η βασική αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, που συνδυάζει την οικιστική επέκταση με το συνταγματικά κατοχυρωμένο σεβασμό της προστασίας του περιβάλλοντος.
    … Η Διοίκηση οφείλει να συνεκτιμήσει το γεγονός ότι η εφαρμογή των ανωτέρω προτάσεων ενδέχεται να θίξει ιδιοκτησιακά δικαιώματα τρίτων, μάλιστα καλόπιστων, οι οποίοι, όπως αναφέρεται στο υπ. αρ. — έγγραφο του Υπουργείου Γεωργίας, “με την πεποίθηση ότι αγοράζουν οικόπεδα αγόρασαν στην πραγματικότητα δασικές εκτάσεις”.
    … Επισημαίνουμε όμως ότι οι εφικτές λύσεις για την άρση των φαινομένων κακοδιοίκησης οδηγούν στην υιοθέτηση “νόμιμων μέτρων περιορισμού της κυριότητας”, καθόσον αυτά αποβλέπουν, όπως επανειλημμένα έχει κριθεί από το ΣτΕ, “στο γενικότερο κοινωνικό συμφέρον, όπως είναι ιδίως η προστασία του περιβάλλοντος, για την οποία ρητώς μεριμνά το ίδιο το Σύνταγμα, ορίζοντας, στο άρθρο 24 παρ. 1, ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους” (ΣτΕ 1029/85).
    … ο ΣτΠ υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θιγούν οι υπάρχουσες κατοικίες, οι οποίες ανεγέρθησαν με άδειες που έχουν εκδοθεί από το αρμόδιο Πολεοδομικό Γραφείο, διότι μία τέτοια πρακτική θα αντέφασκε ευθέως προς τις δικαιοκρατικές αρχές της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου προς τη Διοίκηση και της επιβαλλόμενης σταθερότητας των διοικητικών καταστάσεων.
    … Τέλος, αυτές οι αρχές επιβάλλουν στη Διοίκηση, λόγω της ανοχής και της αδράνειας που έχει επιδείξει στην αντιμετώπιση των έκνομων καταστάσεων, να μεριμνήσει για την περιουσιακή αποκατάσταση των πολιτών που καλόπιστα συναλλάσσονταν με αυτήν και απέκτησαν ιδιοκτησιακά δικαιώματα επί δασικών εκτάσεων με την προσδοκία της οικοδόμησής τους.
    Θεωρώ ότι και τα ανωτέρω – μεταξύ άλλων – θα πρέπει να διέπουν το πνεύμα με το οποίο επιχειρείται η πολιτική και νομοθετική επίλυσις του προβλήματος.

  • Χαιρετίζουμε το παρόν νομοθέτημα.
    Η εφαρμογή του θα πρέπει να επεκταθεί άμεσα στο σύνολο της χώρας.

    Οι πυρκαγιές δασών έχουν άμεση σχέση με την ύπαρξη κατοικιών μέσα και γύρω από τα δάση.
    Ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται επί δέκα με αφορμή την παράνομη δόμηση στα δάση.
    Οι παράνομες κατοικίες είναι κατά κανόνα αμελείς, πρόχειρα κατασκευασμένες και φυσικά, με ανύπαρκτη πυροπροστασία.
    Στις δασικές πυρκαγιές, η μεγάλη πλειοψηφία των πυροσβεστικών δυνάμεων κινητοποιείται για την προστασία των κατοικιών και έτσι ελάχιστα μπορεί να δώσει τη μάχη εναντίον της προόδου των φλογών ανάμεσα στα δένδρα, ότι δηλαδή συμβαίνει τη τελευταία δεκαετία και στη χώρα μας (Πάρνηθα, Ηλεία, Ανατολική Αττική και παντού στην Ελλάδα).
    Με άλλα λόγια, οι κατοικίες αυτές συνιστούν από μόνες τους πραγματική νάρκη για το δάσος και όσο αυξάνονται, τόσο θα πολλαπλασιάζεται και ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών.
    Από την άλλη, η πυρόσβεση δασών θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο άλλης υπηρεσίας εκτός του Πυροσβεστικού (αστικού) Σώματος, όπως συμβαίνει και διεθνώς!

    Οι καταπατητές της δικής μας γης, της δημόσιας, θα πρέπει να εκδιωχθούν πάση θυσία.

    Στα αυθαίρετα θα πρέπει να εφαρμοστή ο νόμος. Η κοινωνική ευαισθησία προς τους πολύ αδυνάτους, δεν πρέπει να αποτελεί παράθυρο όποιας παρανομίας.

    Φτάνει πια!
    Θα πρέπει ο νόμιμος πολίτης να μην θεωρείται πλέον, ως ο ανίκανος να παρανομήσει!

    -Η εκτός σχεδίου δόμηση θα πρέπει να περιοριστεί δραστικά έως και να απαγορευτεί.
    -Η τεχνολογία μας δίνει το δικαίωμα της γνώσης και ελέγχου των παρανομιών και επικίνδυνων καταστάσεων σε οποιαδήποτε σημείο της χώρας, πολιτική θέληση μόνο να υπάρχει.
    -Να συσταθεί Σώμα Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος με αντικείμενο τον συντονισμένο έλεγχο όλων των περιβαλλοντικών ζητημάτων της υπαίθρου (αυθαίρετα, πυροφύλαξη και δασικές πυρκαγιές, προστατευόμενες περιοχές, άγρια ζωή και φυτά, θύρα, φυτοφάρμακα, αλιεία, εξορύξεις, κ.α.) και την άμεση αντιμετώπιση τους.
    -Δημιουργία θεσμών τοπικής περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, με συμμετοχή τον τοπικών ΜΚΟ.

    Σέρρες
    30 – 10 – 2009
    Το ΔΣ της Οικολογικής Κίνησης Σερρών

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 15:54 | ΚΑΧΡΑΜΑΝΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

    Ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δίνετε, να σας υποβάλουμε και πάλι τις απόψεις μας.
    Δεν θέλω να καταθέσω πολλά λόγια αφού δεν θα πρέπει να κάνουμε τους ειδικούς σε όλα τα θέματα.
    Απλά θέλω πραγματικά να σας παρακαλέσω να γίνει επιτέλους ο Υμηττός – ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ αφού είναι το μόνο βουνό που μας έμεινε ακόμα σχετικά άθικτο από την πλευρά βέβαια των Βορειοανατολικών προαστίων. Εναλλακτική πρόταση θα αποτελούσε η αναγνώριση του σαν προστατευόμενο βουνό από την Ε.Ε. αφού διαθέτει σπανιότατα είδη πουλιών, ακόμα!!!.
    Επειδή αρκετά συχνά ανεβαίνω με το ποδήλατο μου στον Υμηττό μέχρι το πρώτο μοναστήρι και το τένις του Παπάγου (που είναι βέβαια φτιαγμένο κυριολεκτικά !! μέσα για μέσα στο Βουνό!!!), σας παρακαλώ, κάντε κάποια στιγμή τον κόπο ή στείλτε ένα συνεργάτη σας, ώστε να διαπιστώσετε και εσείς ότι οι τελευταίες φωτιές των προηγούμενων χρόνων έχουν κάψει ακριβώς την αριστερή πλευρά που εφάπτεται με τον υφιστάμενο οικισμό του Παπάγου προς το Τένις και το Μοναστήρι. Είναι απολύτως σίγουρο, ότι αν δεν γίνει κάτι άμεσα, θα αποτελέσει σύντομα το επόμενο πεδίο επέκτασης των οικοδομών του Παπάγου. Παρακαλώ θερμά, να ελέγξετε την συγκεκριμένη τοποθεσία.
    Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 10:00 | Βασίλειος Ματζιάρης

    Κατά την άποψή μου, είναι ένα καλό νομοσχέδιο το οποίο όμως πρέπει να αποτελέσει την αρχή μιας γενικότερης πολιτικής στο θέμα των δασών και της προστασίας τους. Έχω την αίσθηση ότι, λόγω της πολυπλοκότητας των τρόπων που χρησιμοποιούν οι καταπατητές για τον σφετερισμό δασικών εκτάσεων, θα πρέπει να υπάρχει ένας πιο ευέλικτος τρόπος παρακολούθησης του φαινομένου. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες σε συγκεκριμένους ανθρώπους ή επιτροπές για να αποφασίζουν κατά περίπτωση. Δηλαδή, πιστεύω πως πρέπει να δοθεί έμφαση στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να καταπολεμηθεί η δυσκαμψία του κράτους να ελέγξει τις διαφορετικές περιπτώσεις που εμφανίζονται. Και ξέρετε πολύ καλά ότι αυτά τα «παραθυράκια» είναι που εκμεταλλεύονται κάποιοι για να ωφεληθούν. Δυστυχώς, οι Έλληνες έχουμε γίνει «επιστήμονες» στην ανακάλυψη τέτοιων κενών στους νόμους.
    Είναι πολύ καλή η κίνηση για δημόσια διαβούλευση των νομοσχεδίων, αρκεί βέβαια να έχει αντίκρυσμα.

  • Το νομοσχέδιο είναι καλό αλλά θα έπρεπε να προβλέπει βαριές ποινές για όσους κτίζουν αυθαιρετα σε δασικές εκτάσεις. Συγκεκριμένα θα μπορούσε να προβλέπεται 30 χρονια φυλάκιση για αυθαίρετη δόμηση στους ιδιώτες και 60 χρόνια στους δημόσιους λειτουργούς (πολεοδομίες, δασαρχεία, δήμοι κλπ) που διευκολύνουν ενεργητικά ή παθητικά σε τέτοιες ενέργειες. Τέλος νομίζω οτι νόμοι υπάρχουν έλεγχος δεν υπάρχει λόγω ελλείψεως πόρων και οργάνωσης.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 22:08 | Χαράλαμπος Βερβέρης, PhD Περιβαλλοντολόγος

    …Ορθά αναφέρθηκε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα (που εμποδίζει τη φυσική αναγέννηση) είναι η υπερβόσκηση. Πώς θα αντιμετωπιστεί? Φαίνεται πως χρειάζεται η ίδρυση ενός σώματος (ας μη λέγεται αγροφυλακή-αν δε σας αρέσει) που θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες και δικαιοδοσία. Πρέπει να στελεχωθεί με ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους, με σημαντικές γνώσεις για το φυσικό περιβάλλον, οι οποίοι θα γνωρίζουν καλά τις περιοχές ευθύνης και την σχετική νομοθεσία, και θα είναι σε θέση να παρακολουθούν και να αποτρέπουν κάθε είδους αυθαιρεσία.
    Εκτός από τις κατεδαφίσεις, θα χρειαστεί ειδική προπαρασκευή για το ποινικό μέρος ενός νέου νομοσχεδίου, το οποίο θα επιβάλλει εξοντωτικές ποινές σε καθε είδους παραβάτη. Από τον πολίτη που αυθαιρετεί έως τον υπάλληλο της ΔΕΗ που δίνει ρεύμα και τον υπάλληλο της Πολεοδομίας που κάνει τα στραβά μάτια. Κάθε παράβαση που θα αφορά τη δασική νομοθεσία θα πρέπει πλέον να θεωρείται κακούργημα και να τιμωρείται αυστηρά.
    Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στο περιαστικό δάσος, του οποίου οι λειτουργίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής στα ελληνικά αστικά κέντρα. Εδώ η παρακολούθηση και η εφαρμογή του νόμου πρέπει να είναι άτεγκτη, διότι η καταστροφή του περιαστικού δάσους είναι συχνότατη λόγω της άναρχης οικιστικής επέκτασης των αστικών κέντρων.
    Πολύ σημαντικό μέτρο ενδέχεται να είναι και η πρόνοια για σύνταξη και εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων των δασικών εκτάσεων, εφ όσον ξεκαθαρίσει-γεωγραφικά-η κατάσταση μέσω του δασολογίου. Στις επιτροπές διαχείρισης θα συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες, δασαρχεία, οι ΟΤΑ, οι ΜΚΟ και επαγγελματίες που τυχόν σχετίζονται με τους δασικούς πόρους.
    Ειδικά για την Αττική, χρειάζονται επειγόντως μέτρα για την ανάσχεση της προσβολής εκτεταμένων δασικών εκτάσεων από τη βαμβακίαση (έντομο Marchalina hellenica). Πρέπει να γίνει άμεση χρηματοδότηση ερευνών για την επιλογή του πιο περιβαλλοντικά φιλικού μέσου περιορισμού της εξάπλωσης του εντόμου.
    …Κυρία υπουργέ σας εύχομαι ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στο έργο σας, και μη βιαστείτε να φτιάξετε νομοσχέδια για την προστασία του περιβάλλοντος. Χρειάζεται ΠΟΛΛΗ μελέτη και εκτενής προετοιμασία για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα…

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 21:46 | Παναγιώτης Καπετανάκης

    Είναι απαραίτητο όλοι οι ορεινοί όγκοι της Αττικής και ειδικά, όσοι περιβάλλουν το λεκανοπέδιο όχι μόνο να διατηρήσουν τον εναπομείναντα δασικό τους χαρακτήρα, αλλά να κηρυχθούν εθνικοί δρυμοί και να προχωρήσει, επιτέλους, η αναδάσωσή τους. Η φωτογραφική αποτύπωσή τους είναι απαραίτητη, αλλά το ζήτημα είναι «ποιός» θα τους ελέγχει. Αναγκαία σε κάθε περίπτωση είναι η απόφαση για κατεδαφίσεις όλων των κτισμάτων, οπουδήποτε είχε εκδηλωθεί πυργκαγιά ή όχι. Ως πολίτες, και ειδικά όσοι ζούμε στα υποβαθισμένα, από κάθε άποψη, δυτικά προάστια, θα είμαστε αρωγοί σε κάθε τέτοια προσπάθεια.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 20:48 | παπαδοπουλου ελενη

    Υπερψηφιζω για την επειγουσα κτηματογραφηση. Ειναι ιδιαιτερα θετικο μετρο.
    Οσο για το παγωμα των οικοδομικων αδειων ακομα και των νομιμων δεν ξερω τι να πω. Ισως θεωρηθει αναλγητο αλλα προτεινω την παραλληλη κατεδαφιση ολων των αυθαιρετων που εχουν κτιστει την τελευταια 25ετια σε δασικες εκτασεις. Δεν μπορει να θεωρηθει οτι εχουν αποκτηθει δικαιωματα γιατι στις δημοσιες εκτασεις δεν ισχυει η χρησικτησια. Θα πρεπει ομως να γινει καποια προβλεψη για την μετεγκατασταση των ανθρωπων που κατοικουν σε αυτα δεδομενου οτι η πολιτεια εχει ευθυνη διοτι με την ανοχη της εχουν γινει ολα αυτα τοσα χρονια.
    Πιστευω οτι το Υπουργειο θα βοηθηθει πολυ αν ανατρεξει σε αεροφωτογραφιες καθως και σε παλιους {και πολυτιμους} χαρτες που εχει στα αρχεια του οπου φαινεται σαφως πως ηταν η γη και πιο συγκεκριμμενα η Αττικη μεχρι τις αρχες του 1960 και μεχρι που φταναν τα δαση.
    Το νομοσχεδιο αυτο θα πρεπει να περιλαμβανει και τις κυρωσεις για αυτους που κτιζουν, καινε και αποψιλωνουν δασικες εκτασεις οι οποιες πρεπει να ειναι αυστηροτατες. Τα αδικηματα αυτα θα πρεπει να θεωρηθουν κακουργηματα γιατι στρεφονται κατα του περιβαλλοντος και αρα κατα ολων των πολιτων και των παιδιων μας. Θα πρεπει επισης να επιβαρυνονται με τα εξοδα αποκαταστασης του τοπιου που κατεστρεψαν.
    Ενα αλλο σημειο που θα ηθελα να επισημανω ειναι οτι οπως περιλαμβανεται στο νομοσχεδιο η επειγουσα κτηματογραφηση θα πρεπει να συμπεριληφθει και η κατεπειγουσα αναγκη φυλαξης και αναδασωσης των πληγεντων περιοχων.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 18:37 | Papadakis Triantafyllos

    Κυριοι

    Ένα ερώτημα επί της Δασικής Πολιτικής.

    Ξέρετε ότι ΔΑΣΗ και ΔΑΣΙΚΕΣ εκτάσεις δηλώνονται κάθε χρόνο σαν ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΙ (είτε ιδιόκτητοι είτε από κατανομές Δημάρχων) από κτηνοτρόφους? …. τι θα κάνετε για τα ελληνικά ΔΑΣΗ που καίγονται για να φυτρώσει καινούργιο χορτάρι για να βοσκήσουν τα ελευθέρας βοσκής «βιολογικά» ελληνικά αμνοερίφια?

    Το αγροτικό κτηματολόγιο (ψηφιοποίηση εκτάσεων) είναι ένα έργο που το έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση στην ΠΑΣΕΓΕΣ να το φέρει σε πέρας (όχι ότι το ίδιο δεν θα κάνατε κι εσείς) και οι Ενώσεις Συνεταιρισμών το έχουν κάνει όντως μπάχαλο και φυσικά δεν το ολοκλήρωσαν. Ξέρετε ότι οι ελληνικοί βοσκότοποι ψηφιοποιούνται επί ελληνικών ΔΑΣΩΝ?

    ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν δεν υπάρξει επακριβής ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ….. κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους πρέπει να ξέρουμε σε ποιον ανήκει και ποια είναι η επιτρεπτή χρήση της και να μην υπάρχουν γκριζες ζώνες…..

    ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ είναι αποσπασματικό μέτρο και «μπάλωμα» ….. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΥΣΙΑΣ…… όπως και κάθε νομοσχέδιο αυτού του τύπου ….
    Η δουλειά να ξεκινήσει από «λευκό χαρτί» με οποιοδήποτε κόστος.

    Ευχαριστώ
    Papadakis Triantafyllos
    ΓΕΩΠΟΝΟΣ

    ΥΓ. Ελπίζοντας να διαβαστώ από έχοντες όρεξη για ΔΟΥΛΕΙΑ και όχι για μπαλώματα

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 18:55 | ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΟ

    ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΚΑΠΝΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΑΣΟΣ

    (ΕΙΝΑΙ ΓΑΛΛΙΚΟ).

    ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗ ΑΜΕΣΑ…

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 17:37 | Ευάγγελος

    Α)Θα πρέπει να πάψουμε να χαρακτηρίζουμε δαση περιοχες που είχαν πρασιά το 1920 και να εξαντλούμε εκεί ολη την αυστηρότητα μας.

    Β) Η όποια δράση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερη και οσο το δυνατόν απλούστερη,τα 6μηνα «παγώματα» ειναι εγκληματικές ενέργειες κατά του ελληνικού λαού και της περιουσίας του.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 17:00 | Argiris Mamas

    Το όλο θέμα απαιτεί 3 σημεία δράσης για να αντιμετωπιστεί κατά τη γνώμη μου :
    1) ενδυνάμωση της προφύλαξης (γιατί πάντα θα υπάρχουν οι κακόβουλοι)σε πρακτικό επίπεδο όπως τους αγροφύλακες να γίνουν δασοφύλακες, η ενσωμάτωση κάθε είδους εθελοντικής και επί πληρωμής βοήθειας ακόμα και χρήση του στρατού σαν εθελοντές αλλά σε πιό διατεταγμένη υπηρεσία, πράγματα που ήδη έχουν πεί και από άλλα σχόλια. Επίσης η χρήση πληρέστερης καινοτομικής τεχνολογίας για παρακολούθηση των δασών. Υπάρχουν π.χ., ασύρματες καινοτόμες τεχνολογίες , υπερφιλικές προς το περιβάλλον και χωρίς να προσβάλουν την ιδιωτικότητα του πολίτη που παρακολουθούν με αισθητήρες δάση ολόκληρα καθώς και το μικροκλίμα τους και σε περίπτωση καταστροφής θα μπορούσαν να δίνουν εικόνα μέχρι και δεδομένα στην πυροσβεστική για συντονισμό.
    2) ριζοσπαστική ,ενιαία και ολοκληρωτική νομοθεσία που οχι μόνο να τιμωρεί αποκλειστικά αλλά και να αναγκάζει αυτούς που εκμεταλλέυονται εκ των υστέρων τα καμμένα δάση, οχι μόνο να γκρεμίζουν τα αυθαίρετά τους αλλά και να πληρώνουν απο ιδία κεφάλαια τις αναδασώσεις και ο,τι χρειαστεί η περιοχή καθώς και πρόστιμα στο δημόσιο για ηθικές και σωματικές βλάβες του κοινωνικού συνόλου. Επίσης , σύστημα παρακολούθησης οικοδομικών αδειών ηλεκτρονικά που να μπορεί να μπλοκάρει την έκδοση αδειών σε αναδασωτέες περιοχές.
    3) Ανακοίνωση των προσωπικών στοιχείων όλων όσων έχουν χτίσει σε δάση και καμμένα , καθώς και ποινική δίωξη ακόμα και αυτών που έχουν αγοράσει ή πουλήσει γή και κτίσματα σε καμμένα.

    Μετά τιμής ,
    Αργύρης Μάμας.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 17:12 | ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Με την ελπίδα ότι δεν θα αποτελέσει ένα επιπλέον νομοσχέδιο χωρίς εφαρμογή, επειδή είμαστε στην ώρα μηδέν για το φυσικό περιβάλλον και τα Δάση και επειδή Προστασία δεν σημαίνει μοναχά διατήρηση αλλά σημαίνει και βελτίωση των δασών μας, θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση, να διατεθούν υπερεπαρκείς πιστώσεις, να εξοπλιστούν οι δασικές υπηρεσίες με προσωπικό και μέσα ώστε να συνταχθούν μελέτες εκτεταμένων αναδασώσεων, επανασύσταση και λειτουργία δασικών φυτωρίων και διαχειριστικά σχέδια των δασικών οικοσυστημάτων.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 17:55 | Σπυρος Βλάχος

    οπως ειπε και Β.Ξ παρακάτω χρειαζόμαστε επειγόντως νεα δασικη νομοθεσία… στη δουλειά μας ο καθενας βγαζει από το τραπέζι μια εγκύκλιο μια τροποποιηση και γινεται κομφουζιο…η νομοθεσία πρεπει να ειναι απλη και εφαρμόσιμη…να απευθύνεται στο πιο χαζό και κακόπιστο υπαλληλο ει δυνατό..ουτε να παρακολοθθησουμς τις τροποποιήσεις δε γινεταιι… τουλάχιστο να μπαινουμε στο σαιτ του υπουργειου και να εχουμε όλη τη νομοθεσία ενημερωμενη και όλες τις εγκύκλιες κατά θεμα….

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 17:08 | ελευθερος ελευθεριαδης

    θα πρεπει να εκδοθει Π.Δ.η να Ψηφισθει νομος που να οριζει οτι
    «οσοι κτιζουν μεσα σε δασικες περιοχες που ειχαν καει κατα το παρελθον και ανεξαρτητως τιτλων ιδιοκτησιας -πραγματικων η εικονικων-
    θεωρουνται,ως εν δυναμει εμπριστες και διωκωνται κατα την διαδικασια του αυτοφωρου.Η ιδια διαδικασια εφαρμοζεται και για οσους απο την δημοσ.διοικηση,{αιρετοι η μη} συμπρατουν σε αυτη την παρανομια »
    ευχαριστω για την προσοχη σας

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 17:54 | ελευθερος ελευθεριαδης

    Νομιζω οτι ενα νομοσχεδιο,που θα λεει»οσοι κτιζουν εντος δασικων
    εκτασεων πουειχαν καει κατα το παρελθον,θεωρουνται ως εν δυναμει
    εμπριστες,και διώκωνται με την διαδικασια του αυτοφορου οι επιβαλομενες ποινες ειναι αμεσα εκτελεστες,το ακινητο δημευεταικαι κατεδαφιζεται,οι δε δημ.υπαλληλοι η αιρετοι αρχοντεςπου συμπρατουν,εκπιπτουν απο το αξιωμα τους η απολυονται.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 16:10 | Μπουμάκης Μιχάλης

    Δεν είμαι ειδικός είμαι εκπαιδευτικός. Θα αναθερφώ λοιπόν γενικά.
    Πιστεύω ότι κάθε νόμος, ιδιαίτερα όποιος καλείται να λύσει τέτοια προβλήματα, δεν πρέπει να έχει καθόλου «παράθυρα» καθώς επίσης να προβλέπεται με σαφήνεια η ευθύνη εκείνου που παρακολουθεί και εφαρμόζει ότι προβλέπεται.
    Για να πάει η χώρα μπροστά (και να σταματήσει η κάθε είδους αυθερεσία) πρέπει να φύγουν τα «παράθυρα» και τα «ναι μεν αλλά …»
    Ως απλός πολίτης συγχαίρω την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ξεκίνησε καλά! Να τελειώσει ακόμη καλύτερα.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 15:40 | Μαρκουλάκης Εμμ.

    Σχολιάζω στο τέλος γιατί ουσιαστικά θέλω να προτείνω την πρόσθεση άλλου ένα άρθρου στο νομοσχέδιο σας.

    Οι 2000 αγροφύλακες της ΝΔ να μετανομαστούν σε δασοφύλακες και να φυλάνε τα δάσοι μας από υπερηψωμένες σκοπιές μέρα νύχτα εξοπλισμένοι με κιάλια υπερύθρων και ασύρματο. Κάτι σαν «Forest Watch». Φυσικά και θα χτυπάνε κάρτα κάθε 3ώρες. Το μέτρο μπορεί να επεκταθεί ή να συμπληρώθει κάτι σαν part-time job όπως είναι οι ναυαγωσώστες ή ακόμα στην βάση του εθελοντισμού.

    φιλικά,

    Μανώλης

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 15:32 | Πολίτης

    Επειδη δεν βλέπω να αντιμετωπίζεται το θέμα της οικειοθελούς αναδάσωσης αποχαρακτηρισμένων ή μη δασικών εκτάσεων, δεν θα πρέπει να γίνει μιά πρόβλεψη προστασίας του ιδιοκτήτη που φυτευει δέντρα στην ιδιοκτησία του?

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 14:10 | EK

    Ωραία όλα αυτά.
    Για την υπόλοιπη ελλάδα, που κάθε μέρα θα γίνονται ‘νόμιμοι’ αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων τι θα κάνουμε?
    Κάθε μέρα που περνάει, χάνουμε δασική έκταση, για πάντα.
    Σπεύσατε.

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 22:20 | Βαγγέλης Ξανθάκης, Αρχιτέκτονας Λογισμικού Αθήνα

    Δεν είμαι νομικός αλλά νομίζω ότι γενικότερα με τα συνεχή νομοσχέδια δημιουργείται μια δαιδαλώδης νομθεσία που είναι δύσκολο να παρακολουθηθεί από τη δικαιοσύνη. Και ερωτώ: για ποιό λόγο κάθε φορά που βγαίνει ένα νομοσχέδιο πρέπει να καταργεί, επεκτείνει ή γενικότερα επεμβαίνει σε άρθρα προηγούμενων νόμων. Γιατί δε βγαίνει ένας νόμος που να συγκεντρώνει όλα τα καλά των προηγούμενων νόμων και να απλοποιεί τις διαδικασίες της δικαιοσύνης; Να καταργεί όλες τις προηγούμενες σχετικές διατάξεις και τους σχετικούς νόμους και να καλύπτει με το καλύτερο δυνατό τρόπο το εκάστοτε θέμα; Όταν ένας πολίτης θέλει να ανατρέξει σε πληροφορίες να μπορεί να το κάνει ανατρέχοντας σε ένα νόμο και όχι στο πολυετή και πολυδαίδαλο νομοθετικό σύστημα.