Άρθρο 6 – Μεταβατικές διατάξεις

1. Οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί έως τη δημοσίευση του παρόντος διατάγματος και ισχύουν, εκτελούνται όπως εκδόθηκαν. Οι άδειες αυτές δύνανται να αναθεωρούνται μόνο μία φορά, χωρίς αύξηση της κάλυψης, του συντελεστή δόμησης και του όγκου τους.
2. Για τις εγκαταστάσεις υγείας, περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας εντός της Ζώνης Β, για τις οποίες έχει εκδοθεί απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, κατά τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 1650/1986 (ΦΕΚ 160Α), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 2 του ν. 3010/2002 (ΦΕΚ 91Α), έως την έναρξη ισχύος του παρόντος , ήτοι μέχρι τις 9.4.2008, μπορεί να ζητηθεί από την αρμόδια Πολεοδομική Διεύθυνση η έκδοση οικοδομικής αδείας κατά τις διατάξεις του από 31.8.78 π.δ/τος ‘’περί καθορισμού, ρυθμίσεως και προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού’’ (Δ’ 544/78), εφόσον έχουν εξασφαλισθεί οι παρακάτω προϋποθέσεις:

* Τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, περί μη δασικού χαρακτήρα της έκτασης
* Έγκριση των αρμοδίων αρχαιολογικών υπηρεσιών
* Έγκριση καταλληλότητας γηπέδου και θεώρηση αρχιτεκτονικής μελέτης από τον αρμόδιο κατά περίπτωση φορέα, εφόσον απαιτείται.

Ο φάκελος της αδείας υποβάλλεται πλήρης εντός πέντε (5) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και η οικοδομική άδεια εκδίδεται το αργότερο εντός δεκαοκτώ (18) μηνών, χωρίς δυνατότητα αναθεώρησης.

3. Εφόσον πριν από τη δημοσίευση του παρόντος, έχει υποβληθεί στην αρμόδια Πολεοδομική Διεύθυνση πλήρης φάκελος για τη χορήγηση οικοδομικής αδείας προς εγκατάσταση χρήσης επιτρεπόμενης με το παρόν διάταγμα στη Ζώνη Β, εφαρμόζονται οι διατάξεις του από 31.8.78 π.δ/τος ‘’περί καθορισμού, ρυθμίσεως και προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού’’ (Δ’ 544/78).
4. Λατομεία κείμενα εντός των ζωνών προστασίας, οφείλουν να διακόψουν τη λειτουργία τους εντός έξι (6) μηνών και να ολοκληρώσουν την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος εντός τριών (3) ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης την αποκατάσταση αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο και η σχετική δαπάνη καταλογίζεται στο δικαιούχο της λατομικής εκμετάλλευσης.
5. Υφιστάμενες βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής, αποθήκευσης και εμπορίας οικοδομικών υλικών, οφείλουν να μετεγκατασταθούν εντός δυο ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος από τη Ζώνη Α και εντός έξι ετών από τις λοιπές ζώνες.

  • 4 Μαΐου 2010, 15:27 | ΛΟΥΙΖΟΣ ΜΠΑΡΩΝΗΣ

    ΕΙΜΕ 75 ΕΤΩΝ ΜΕΣΑ 25000 ΚΥΝΙΓΟΥΣ ΜΗΝ ΜΑΣ ΣΤΕΡΙΤΕ ΤΟ ΑΓΑΘΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΕ ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙ Η ΚΥΝΙΓΟΙ ΠΟΣΤΑΤΕΒΟΥΝΕ ΤΗ ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΝΙΓΗ ΖΟΥΝΕ ΠΟΛΑ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΑ ΑΣΧΟΛΙΘΗΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΗΠΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΗΛΙΤΗΡΙΑΖΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΑΚΙ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΜΕ ΚΛΙΣΤΕ ΤΟΥΣ 350 ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΜΑΣ ΚΑΙ ΚΥΝΔΙΝΕΒΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΤΗΜΟ 4.5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΗΡΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ο.Κ

  • 3 Μαΐου 2010, 12:07 | ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΥΛΩΝΙΔΟΥ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΠΛΕΞΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΝΟΙΩΘΕΙ ΟΜΟΡΦΑ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΙΑ ΧΟΜΠΥ. ΑΥΤΗ Η ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ, ΤΟ ΝΑ ΣΚΟΠΕΥΕΙΣ ΕΝΑ ΖΩΟ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΚΟΤΩΝΕΙΣ. ΘΕΩΡΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ?? ΑΝΤΕ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ «ΠΟΛΥ ΑΝΤΡΕΣ» ΚΗΝΥΓΟΙ. ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΩΜΑΛΙΑ. ΚΑΛΥΨΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΣΑΣ ΜΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ.

  • 30 Απριλίου 2010, 08:35 | Ράνια Τσέλιου

    Τι θα πει οι άδσειες που εκδόθηκαν ισχύουν και εκτελούνται ως έχουν. Τα πα΄ντα μπορούν να αναθεωρηθούν αν δεν ωφελούν το σύνολο των πολιτών. Όχι άλλο τσιμέντο.

  • 27 Απριλίου 2010, 14:14 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΤΙΑΝΗΣ

    Καταγγέλουμε το άρθρο 6 που εισηγήτε ο οργανισμός Αθήνα στους οικισμούς ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ Η ΑΝΑΛΗΨΗ, ΚΑΦΕΠΩΛΩΝ συναιτερισμός Πολιτικ΄ων υπαλλήλων , να παραμεινη στο καινούργιο διάταγμα ως β΄ζώνη Υμηττού
    Ζητάμε να εφαρμοστούν αμετάκλητα οι ομόφωνες αποφάσεισ του Δημοτικού Συμβουλίου και της διαπαραταξιακής επιτροπής με ημ/νια 21-11-2008 με αριθμό πρωτοκόλου 258220/ που επικηροποιή την μελέτη και τον χάρτη της κυρίας Κοέν και συνεργατών της με αριθμό πρωτοκόλου στον οργανισμό Αθήνας 4208/28/11/2008 και Υπουργείο δημοσίων έργων αριθμός πρωτοκόλου 5786/28/11/2008
    Δεύτερη ομόφωνη απόφαση κατά τον χρόνο διαβούλευσησ που καθόρισε ο Οργανισμός Αθήνα για το διάταγμα Υμηττού με ημερομηνία 27/3/2009 και αριθμό πρωτοκόλου 15499 του δήμου Γλυφάδασ και αριθμό κατάθεσησ στον οργανισμό Αθήνας 1227/30/3/2009 ωστέ να ενταχθούν στο σχέδιο οι οικισμοί
    Γύρισμα Τερψιθέας Ανάληψη, Συναιτερισμός Καφεπωλών και Πολιτικών Υπαλήλων. Φυσικά βγάζοντας τις ζώνες προστασίας Υμηττού στούς συγκεκριμένους οικισμούς ώστε να λήξει η ομηρία των πολιτών που έχουν αγοράση τα οικόπεδα από το 1950 και έχουν χτίση κατά ποσοστό πάνω από 35% και είναι η πρώτη κατοικία σε όλους.Ελπίζουμε οτι θα δείτε την πραγματική διάσταση ώστε να δοθούν λύσεισ . Και όσον αφορά το όριο των 40 στρεμ που έχεται για κοινωφελείς σκοπούς είναι απαράδεκτο

  • 26 Απριλίου 2010, 21:56 | kostas

    Ζητούμε να συνεχίσει να επιτρέπεται το κυνήγι στις περιοχές που επιτρέπεται και σήμερα, έχοντας πλήρη γνώση πως το αίτημα αυτό είναι απόλυτα σύμφωνο με τους σκοπούς που έχουν τεθεί στο συγκεκριμένο σχέδιο προεδρικού διατάγματος. Η άσκηση της θήρας αποτελεί δραστηριότητα απόλυτα συμβατή με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και κάθε διαφορετική χωρίς τεκμήρια προσέγγιση δημιουργεί έντονη ανησυχία για την αντικειμενικότητα και τις προθέσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ αλλά και την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων που λαμβάνει.