Άρθρο 07 Τροποποίηση του άρθρου 15 ΚΦΕ σχετικά με τις δαπάνες που αποδεικνύονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής

1. Στο άρθρο 15 του ν. 4172/2013 προστίθεται νέα παράγραφος 6, ως εξής:

«6. α) Ως δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, θεωρούνται δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών στην ημεδαπή ή σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., οι οποίες καταβάλλονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 4537/2018 και χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού.
β) Το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ορίζεται σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία – συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα και μέχρι είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000 €) δαπανών. Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α.
Ο φόρος που προκύπτει κατά την εφαρμογή της κλίμακας της παραγράφου 1 προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή είκοσι δύο τοις εκατό (22%).
Στο φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο λογαριασμός, το όριο δαπανών του πρώτου εδαφίου της παρούσας περιορίζεται στις πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 € ) δαπανών.
γ) Η προηγούμενη περίπτωση β΄ του άρθρου αυτού δεν εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
(i) Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους.
(ii) Άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
(iii) Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
(iv) Οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
(v) Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
(vi) Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
(vii) Oι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
(viii) Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
(ix) Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
(x) Oι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
(xi) Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
(xii) Οι φυλακισμένοι.
δ) Οι δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής λαμβάνονται υπόψη για την εφαρμογή της περίπτωσης β’ του άρθρου αυτού, εφόσον περιλαμβάνονται στις ακόλουθες ομάδες του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ.:
Ομάδα 1 (Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά).
Ομάδα 2 (Αλκοολούχα ποτά και καπνός).
Ομάδα 3 (Ένδυση και υπόδηση).
Ομάδα 4 (Στέγαση), εξαιρουμένων των ενοικίων.
Ομάδα 5 (Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες).
Ομάδα 6 (Υγεία).
Ομάδα 7 (Μεταφορές), εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων.
Ομάδα 8 (Επικοινωνίες).
Ομάδα 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
Ομάδα 10 (Εκπαίδευση).
Ομάδα 11 (Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια).
Ομάδα 12 (Άλλα αγαθά και υπηρεσίες).
ε) Το ποσό των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όπου καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών. Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) οι πραγματικοί δικαιούχοι, οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις, μπορούν να χρησιμοποιούν τους εν λόγω λογαριασμούς ανάλογα με τις πραγματοποιούμενες δαπάνες τους. Τα ίδια ισχύουν και για πιστωτικές κάρτες με δικαιούχους κύρια και πρόσθετα μέλη.
στ) Σε περίπτωση που οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί και οι οποίες αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών της παρ. 1 β) του παρόντος περιορίζεται στο είκοσι τοις εκατό (20%). Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι οι ανωτέρω δαπάνες έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως ορίζονται στην περ. α΄ της παρούσας.

ζ) Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ καθορίζεται η διαδικασία συγκέντρωσης των απαραίτητων δεδομένων από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.»

2. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 40 του ν. 4172/2013 προστίθεται, μετά τηv κλίμακα, εδάφιο ως εξής:

«Για τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία που φορολογούνται σύμφωνα με την ανωτέρω κλίμακα, εφαρμόζεται αναλόγως η παράγραφος 6 του άρθρου 15 του παρόντος.»

3. Οι διατάξεις των παρ. 1 και 2 του παρόντος εφαρμόζονται για τα εισοδήματα που αποκτώνται και για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από 1.1.2020 και μετά.

  • 9 Νοεμβρίου 2019, 20:42 | Κώστας Σ.

    6α) Η αναγνώριση δαπανών που καταβάλλονται με τραπεζικό έμβασμα προϋποθέτει ότι ο αποδέκτης (πχ επαγγελματίας) έχει δηλώσει τον λογαριασμό του στην ΑΑΔΕ ως επαγγελματικό. Ο πληρωτής δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει, οπότε η ενημέρωση των τραπεζών προς την ΑΑΔΕ για τα ποσά που έχουμε καταβάλει ως ηλεκτρονικές δαπάνες, συχνά διαφέρει από τα πραγματικά ποσά. Να παραμείνει η δυνατότητα διόρθωσης του σχετικού πεδίου.
    6β) Το ποσοστό ηλεκτρονικών δαπανών να υπολογίζεται επί του πραγματικού οικογενειακού εισοδήματος, δηλ. αφού αφαιρεθούν παρακρατιθέντες φόροι, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης και να τεθεί το όριο στις 20.000 για το οικογενειακό εισόδημα, καθόσον οι δαπάνες είναι κοινές σε μια οικογένεια, δεν υπάρχουν πχ διπλοί λογαριασμοί κοινής ωφέλειας.
    Τα προτεινόμενα όρια ηλεκτρονικών δαπανών είναι προφανώς τιμωρητικά για όσους με μεγάλες προσπάθειες δημιουργούν έστω και μια μικρή αποταμίευση.
    Αν εμείνετε στα όρια των 20.000+20.000 για τους συζύγους, τότε να μην επιβάλλετε την ποινή του 22% στο πόσο των ηλεκτρονικών δαπανών, που δεν συγκεντρώθηκε, εφόσον βεβαιώνεται αρμοδίως η ισόποση αύξηση τραπεζικού λογαριασμού ή όποιας άλλης αποδεκτής μορφής αποταμίευσης, στην διάρκεια του φορολογικού έτους.

  • 9 Νοεμβρίου 2019, 20:41 | Tony lare

    Εργαζόμενοι με εισόδημα 550-1000 τον μήνα. Αν λαμβάνουν διατακτικες σιτησης 100-130 τον μήνα σαν εμεση μισθοδοσία. Που είναι πλέον συνήθης πρακτική. Χάνουν αμέσως από το σούπερ μάρκετ 100 ευρώ ηλεκτρονικές πληρωμές. Φανταστείτε κάποιον με 600 ευρώ χρειάζεται 180 ευρώ. Αν όμως χρειάζεται 100 ευρώ με διατακτικες είναι πολύ δυσκολότερο να αγγίξει το όριο. Διότι η βασική δαπάνη αφορολόγητου που είναι το σούπερ μάρκετ. Είμαι μεεσω διατακτικων με μετρητά. Ίσως για τις διατακτικες σιτησης να πρέπει πλέον να. Μπει ένα όριο σαν παροχή σε είδος η να δηλώνετε αυτόματα στο αφμ του ατόμου που τις χρησιμοποιεί. Εφόσον έχουν πληρωθεί μέσω όψεως από τον εργοδότη που τις παρέχει.

  • 9 Νοεμβρίου 2019, 19:34 | Μανώλης Σπανουδακης

    Νομίζω οτι πρεπει η διατροφή η οποία ορίζεται απο το δικαστήριο για έξοδα υπέρ των τέκνων να προσμετράται στο 30/100 του εισοδήματος που οφείλει ο υπόχρεος για χτίσιμο του αφορολόγητου. Η νομοθεσια σε ολα ειναι εναντιον του συζύγου που στο κάτω κάτω του κλέβουν και τα παιδια του τα καπρίτσια μιας …που υπήρξε όντως λάθος του.

  • 9 Νοεμβρίου 2019, 19:21 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    Το 30% είναι λίγο, θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 50%, ίσως και παραπάνω.
    Ας μην ξεχνάμε ότι ο σκοπός είναι η μείωση της φοροδιαφυγής, οπότε θα πρέπει το ποσοστό να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μην μπορεί να καλυφθεί μόνο με έξοδα που γίνονται εκεί που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει φοροδιαφυγή (πχ super markets, μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων κλπ)

    Όμως:
    1) Να υπολογίζονται όλα τα έξοδα, φόροι, ενοίκια, διατροφή κλπ. Τα πάντα
    2) Να μην εξαιρούνται κάτοικοι μικρών νησιών, δικαιούχοι ΚΕΑ. Ακόμη και για τους υπερήλικες μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη ώστε το όριο των 70 ετών να αυξηθεί σταδιακά και να φτάσει στα 75 έτη ή και παραπάνω. Για παράδειγμα, όσοι είναι φέτος 70 ετών και θα πληρώνουν με κάρτα προφανώς θα μπορούν να το κάνουν αυτό και του χρόνου στα 71 τους και του παραχρόνου στα 72 τους κλπ αφού ήδη θα έχουν εξοικειωθεί.

    Και μια γενική παρατήρηση.
    Όσο περισσότερες εξαιρέσεις έχει ένας νόμος (αυτά τα έξοδα μετράνε τα άλλα όχι, αυτοί πρέπει να πληρώνουν ηλεκτρονικά οι άλλοι όχι) τόσο πιο δυσλειτουργικός, αναποτελεσματικός και εν τέλει άδικος γίνεται.

  • 9 Νοεμβρίου 2019, 19:53 | Μάρκος Γκουβάς

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι:
    1. Οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι για τους κατόχους πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών είναι πολλοί και γνωστοί.
    2. Η χρήση τους για εμπορικές και άλλες συναλλαγές δίνει τη δυνατότητα της αυτόματης καταγραφής των κινήσεων (τόπος, χρόνος) του κατόχου, αλλά και της εξαγωγής συμπερασμάτων σχετικά με θρησκευτικές και πολιτικές του πεποιθήσεις, ασθένειες κλπ. Τα δε ηλεκτρονικά δεδομένα δεν ήταν και ούτε ποτέ θα είναι πραγματικά ασφαλή.
    3. Τα μηχανήματα ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής έχουν αντικαταστήσει και αντικαθιστούν πλήθος τραπεζικών και άλλων υπαλλήλων, συμβάλλοντας στην ανεργία.
    4. Οι συνειδητοί Ορθόδοξοι χριστιανοί γνωρίζουν πολύ καλά και είναι σύμφωνοι με τις διδαχές του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου εναντίον των πάσης φύσεως καρτών.
    5. Το πλαστικό χρήμα είναι εμπόδιο στην αθόρυβη, ανιδιοτελή φιλανθρωπία, το κύριο στήριγμα των πτωχών, των ασθενών και των σε δεινές περιστάσεις ευρισκομένων,
    οι διατάξεις του εν λόγω άρθρου δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ακόμα εκβιασμός, χωρίς ίχνος ευαισθησίας για τα προβλήματα, τους προβληματισμούς ή και τις φοβίες όλων εκείνων, που για τους παραπάνω λόγους έχουν κάθε δικαίωμα να απεχθάνονται τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

  • 9 Νοεμβρίου 2019, 18:50 | Έλενα

    Είναι δυνατόν να μου ορίσετε πως θα ξοδέψω τα χρήματα που κερδίζω; Έχω δάνειο και προσπαθώ καθημερινά να αποταμιεύσω χρήματα για να πληρώσω τη δόση αλλά και να το αποπληρώσω για να έχω ένα δικό μου σπίτι στα γεράματα. Πως θα σπουδάσουμε τα παιδιά μας, πως θα τα βοηθήσουμε να αρχίσουν τη ζωή τους, πως θα αντεπεξέλθουμε σε μία δύσκολη κατάσταση χωρίς αποταμίευση; Η Ελλάδα κατάφερε να μείνει όρθια και να αντέξει τη δεκαετή οικονομική κρίση λόγω της αποταμίευσης που έκαναν οι μεγαλύτεροι και λόγω της οικιακής οικονομίας. Τώρα πρέπει να ξοδεύουμε ηλεκτρονικά τα χρήματά μας αγοράζοντας πράγματα και υπηρεσίες που δε μας χρειάζονται;

  • 9 Νοεμβρίου 2019, 17:15 | ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Απαιτείται το 30% του φορολογητεος εισοδήματος να καταναλωθεί με e-αποδείξεις.Από αυτό το εισόδημα όμως πληρώνεται α)ο φόρος εισοδήματος, β)ο ενφια, γ)τα τέλη κυκλοφορίας δ)η έκτακτη εισφορά αλλυλεγγύης ε)δάνεια στις τρέπεζες στ)κτλ. που ο καθένας υποχρεώνεται. Το εισόδημα που παραμένει προς παραπέρα διάθεση τις περισσότερες φορές είναι λογότερο από το 30%. Αν οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι πραγματικές και όχι προσχηματικές για να επιβάλλει από την πίσω πόρτα επιπλέον φόρους και μάλιστα στη μερίδα κυρίως συνταξιούχων που αντικειμενικά έχουν αυτά τα οικονομικά στοιχεία, πρέπει άμεσα να θεσπίστει ποσοστό επί του απομένοντος (αποδεδειγμένα) εισοδήματος στα χέρια του φορολογούμενου αφού αφαιρεθουν όλα τα παραπάνω ποσά που είναι φόρος προς το κράτος και υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Γιατί εύλογα γεννιέται το ερώτημα πως θα μπορέσει ο φορολογούμενος να ανταπεξέλθει στην υποχρέωση αυτή αφου το εισόδημά είναι λιγότερο η κ λίγο περισσότερο από το 30% κ πως θα πληρώσει το πεναλτυ.

  • 9 Νοεμβρίου 2019, 17:51 | ΤK

    Θα πρέπει να μειωθεί το απαιτούμενο ποσό e-συναλλαγών ως ποσοστό του εισοδήματος. Το μέτρο, αν ισχύσει τιμωρεί την αποταμίευση και το «πέναλτι» 22% ξαναφορολογεί ήδη φορολογημένο εισόδημα! Αισθάνομαι μεγάλη απογοήτευση που κυβέρνηση δημοκρατικού και φιλελεύθερου κόμματος επιχειρεί να εισαγάγει τέτοιο μέτρο. Είχαμε εναποθέσει πολλές ελπίδες στην παρούσα κυβέρνηση…
    Θα δώσω 2 παραδείγματα από το περιβάλλον μου που δείχνουν πώς η επιβολή αναγκαστικής κατανάλωσης μπορεί να ανατρέψει οικογενειακό σχεδιασμό:
    1. Αποταμιεύω για να στείλω το παιδί μου για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Αν αναγκαστώ να υπερκαταναλώνω πως θα πετύχω να έχω τα χρήματα για να βοηθήσω το παιδί μου?
    2. Η εργασία μου είναι εξαντλητική (10-12 ώρες/24ωρο). Αποταμιεύω έτσι ώστε στην περίπτωση που δεν αντέξω και οδηγηθώ σε παραίτηση, να έχω να καταναλώνω από τα έτοιμα, έως ότου φτάσω στην ηλικία συνταξιοδότησης. Πώς θα ζήσω αν υποχρεώνομαι από την κυβέρνηση σε υπερκατανάλωση? Θα πρέπει να αρχίσω να ζητιανεύω?
    Ελπίζω ότι τελικά θα επικρατήσουν απόψεις οι οποίες ιδεολογικά και φιλοσοφικά εκφράζουν αυτά που εγώ αντιλαμβάνομαι ως θεμελιώδεις αρχές του κόμματος της ΝΔ και ότι θα μειωθεί στο 15 % (ή το πολύ 20%) το απαιτούμενο επί του πραγματικού εισοδήματος ποσοστό e-συναλλαγών.
    Ευχαριστώ

  • 9 Νοεμβρίου 2019, 16:59 | ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Απαιτείται το 30% του φορολογητεος εισοδήματος να καταναλωθεί με e-αποδείξεις.Από αυτό το εισόδημα όμως πληρώνεται α)ο φόρος εισοδήματος, β)ο ενφια, γ)τα τέλη κυκλοφορίας δ)η έκτακτη εισφορά αλλυλεγγύης ε)δάνεια στις τρέπεζες στ)κτλ. που ο καθένας υποχρεώνεται. Το εισόδημα που παραμένει προς παραπέρα διάθεση τις περισσότερες φορές είναι λογότερο από το 30%. Αν οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι πραγματικές και όχι προσχηματικές για να επιβάλλει από την πίσω πόρτα επιπλέον φόρους και μάλιστα στη μερίδα κυρίως συνταξιούχων που αντικειμενικά έχουν αυτά τα οικονομικά στοιχεία, πρέπει άμεσα να θεσπίστει ποσοστό επί του απομένοντος (αποδεδειγμένα) εισοδήματος στα χέρια του φορολογούμενου αφού αφαιρεθουν όλα τα παραπάνω ποσά που είναι φόρος προς το κράτος και υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Γιατί εύλογα γεννιέται το ερώτημα πως θα μπορέσει ο φορολογούμενος να ανταπεξέλθει στην υποχρέωση αυτή αφου το εισόδημά που απομένει είναι λιγότερο η και λίγο περισσότερο από το 30% και πως θα πληρώσει το πεναλτυ.

  • 9 Νοεμβρίου 2019, 15:51 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Είναι εμφανές ότι πρόκειται περί λάθους. Δεν μπορεί επιστήμονας ή άνθρωπος που έχει δουλέψει έστω και ελάχιστα να προτείνει αυτή τη νομοθετικά ρύθμιση. Όταν κάποιος είχε εισόδημα ανω των 40.000€ πληρώνει ήδη υψηλότατο φόρο της τάξεως του 44%. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν οι συντάκτες του νομοσχεδίου ότι και παρακρατηθείς φόρος είναι εισόδημα και αφαιρείται από το πραγματικό διαθέσιμο αφού καταβάλλεται στην ΑΑΔΕ και δεν μπορεί να καταναλωθεί. [άρα από τις 70.000€ έχει διαθέσιμο εισόδημα 45.500€ (24.500€ είναι οι φόροι). Εάν ζητείται το 30% σε αποδείξεις με ηλεκτρονικό τρόπο ,τότε αυτό στη πραγματικότητα είναι το 55% του διαθέσιμου ποσού (20.000€ που προβλέπονται στα 45.500€ που έχουν μείνει μετά το φόρο που πρέπει να καταβληθεί).

    Γιατί πρέπει να ξοδεύει υποχρεωτικά το εισόδημά του ένας φορολογούμενος και δεν μπορεί να το αποταμιεύει για να μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον του? Γιατί ένας έντιμος φορολογούμενος πρέπει πάλι να τιμωρηθεί με το πρόσχημα να εντοπιστεί ο φοροαποφυγάς ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό δεν πέτυχε μέχρι σήμερα και δεν πρόκειται να πετύχει με αυτά που ψηφίζονται κάθε φορά. Μέχρι σήμερα η συλλογή αποδείξεων ήταν υποχρεωτική για την δικαιολόγηση της μείωσης του φόρου που εδικαιούτο κάποιος. Όχι για να επιβληθεί νέος, υψηλότατος φόρος και μάλιστα επι όλων των εισοδημάτων του!

    Αν θέλετε πραγματικά να τους εντοπίσετε μπορείτε:
    Είτε να καταργήσετε το ΦΠΑ ή βάλτε το στο 6% έτσι ώστε κάποιος να μην επιβαρύνεται με επιπλέον 24% στην αμοιβή ενός γιατρού, ηλεκτρολόγου ή ενός υδραυλικού και να το σκέφτεται να ζητήσει απόδειξη.
    Είτε, εάν πραγματικά θέλετε, να ελέγχετε την αποθήκη των εισαγωγέων και των καταστημάτων ηλεκτρολογικών ή υδραυλικών υλικών οι οποίοι αναγκαστικά θα πρέπει μετέπειτα να κόβουν αποδείξεις ή τιμολόγια αλλιώς να πληρώνουν αυτοί (εισαγωγείς-καταστήματα) τη διαφορά μεταξύ του λογιστικού και του πραγματικού αποθέματος τους. Δεν μπορεί ένας ο όποιος νοικιάζει την ιδιοκτησία του μετά από ένα 30% φόρο να πληρώνει και ένα 22% ,δηλαδή 52%! Ακόμα και όσοι προηγουμένως ήθελαν να δημεύσουν και να απαξιώσουν τις περιουσίες δεν το σκέφτηκαν, απλά έβαλαν έναν υψηλό αυτοτελή φόρο.

    Εαν ψηφισθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα πρέπει να πληρώνει και επιπλέον φόρο 22% επειδή δεν μπόρεσε να καταναλώσει το εισόδημα του. Δηλαδή το 60% του εισοδήματος του θα είναι φόρος και 27% κρατήσεις για ασφάλιση και σύνταξη!!
    Εάν ψηφιστεί θα αυτό άρθρο θα οδηγήσει στη φοροδιαφυγή, στην υπερφορολόγηση των εντίμων και μόνο (αφήνοντας τους φοροφυγάδες πάλι χωρίς καμμία επιβάρυνση) και θα καταδείξει ότι κανείς δεν επιθυμεί να υπάρχουν έντιμοι πολίτες και μεσαία τάξη
    Και τέλος λόγω της αντισυνταγματικότητας που έχει με το πληρώνει κανείς φόρο στο φόρο θα δημιουργήσει νέες ουρές στα δικαστήρια και νέες@ αποφάσεις που θα δικαιώνουν τους πολίτες.

  • 9 Νοεμβρίου 2019, 15:42 | ΒΑΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ

    Υποβάλλονται τα παρακάτω σχόλια-προτάσεις επί του άρθρου 7 με την αντίστοιχη τεκμηρίωση

    Επι της β παραγράφου:
    Στη β) παράγραφο και στο σημείο που αναφέρει ότι στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης, πρέπει να προστεθεί και το ποσό του τέλους επιτηδεύματος που είναι μια ειδική επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών, για λόγους δικαιοσύνης και εξίσωσης των πολιτών απέναντι στο νόμο και γιατί δεν αποτελεί φορολογία εισοδήματος όπως και η εισφοράς αλληλεγγύης.

    Στη β) παράγραφο το ποσοστό 30% επί του εισοδήματος είναι αυξημένο από 150-300% σε σχέση με τα κλιμακωτά ποσοστά που ισχύουν σήμερα για το ίδιο σκοπό. Η αύξηση αυτή, σε συνδυασμό με το ποσοστό 22% επι της διαφοράς μεταξύ απαιτούντων και συλλεχθέντων αποδείξεων, αποτελεί πολύ βαριά «ποινή». Η «ποινή» αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από τα αντίστοιχα πρόστιμα που καταλογίζονται από την εφορία για φορολογικές παραβάσεις που δεν αφορούν φοροδιαφυγή. Για απλές φορολογικές παραβάσεις προβλέπονται σε πολλές περιπτώσεις πρόστιμα 100 ευρώ.

    Επι της στ) παραγράφου:
    Στην στ) παράγραφο στις καταβολές που συνυπολογίζονται στο 60% (δάνεια, ενοίκια κα) πρέπει να προστεθούν και οι καταβολές στον ΕΦΚΑ, διότι δεν είναι χρήματα που διαθέτει ο φορολογούμενος και δεν μπορεί να τα διαθέσει σε κατανάλωση.

    Στην στ) παράγραφο το ποσοστό 20% για τη συλλογή των αποδείξεων αποτελεί τουλάχιστον το 50% του διαθέσιμου εισοδήματός των αυτών των φορολογουμένων, διότι έχουν στη διάθεσή για κατανάλωση λιγότερα από το 40% του εισοδήματός τους. Οι υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων έχουν στη διάθεσή τους το 100% εισοδήματός τους. Για λόγους ισότητας και μόνο, το ποσοστό δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 12%.

    Γενικότερο όμως καλό θα ήταν για τη χώρα, η περίπτωση στ) να προστεθεί στη γ) περίπτωση (στους απαλλασσόμενους) για να αποτελέσει μοχλό στην αύξηση της εισπραξιμότητας των οφειλών στο ελληνικό δημόσιο και στον ΕΦΚΑ.
    Η αύξηση των δαπανών διαβίωσης των φορολογουμένων θα μειώσει την αποταμίευση και τη δυνατότητα να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο Κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Παρακαλείται επίσης ο νομοθέτης να μεριμνήσει και για το θέμα των φιλοξενουμένων και να μειωθεί το 30% στο 10% γιατί δεν είναι δυνατόν να καταναλώνουν το 30% αφού φιλοξενούνται σε άλλο νοικοκυριό και τα έξοδα της διατροφής τους και διαμονής τους καλύπτονται από τους φιλοξενούντες (γονείς-τέκνα). Με τη σημερινά οικονομικά δεδομένα της χώρας οι νέοι συγκατοικούν με τους γονείς τους προκειμένου να αποταμιεύσουν για να μπορέσουν να δημιουργήσουν δικό τους νοικοκυριό. Η νομοθετική ρύθμιση του άρθου 7 λειτουργεί τιμωρητικά σε όσους κάνουν αποταμίευση. Ας δοθεί η δυνατότητα τουλάχιστον στους φιλοξενουμένους να αποταμιεύσουν χωρίς πρόστιμο.

  • 9 Νοεμβρίου 2019, 14:19 | Δημήτρης

    Το μέτρο πρέπει να κριθεί γι’ αυτό που είναι στην πραγματικότητα και όχι γι’ αυτό που παρουσιάζεται πως είναι από τους εμπνευστές του νομοσχεδίου. Ξεκάθαρα λοιπόν το μέτρο δε στοχεύει κυρίως τη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά στην εξασφάλιση προσόδων στα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία (όλως συμπτωματικώς) ετοιμάζονται για αύξηση των πάσης φύσεως προμηθειών! Γι’ αυτό το λόγο συγκαταλέγονται στις δαπάνες που «μετρούν» για το 30% αυτές των ΔΕΚΟ ενώ εξαιρούνται οι δαπάνες πληρωμής στεγαστικών δανείων!

    Εάν σκοπεύετε κύριοι της Κυβέρνησης να μειώσετε τη φοροδιαφυγή μπορείτε να συμπληρώσετε το παρόν μέτρο με τη συλλογή αποδείξεων. Δυνητικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί και η (προαιρετική) κάρτα αποδείξεων με εξοπλισμό που θα χορηγεί στους επαγγελματίες η ΑΑΔΕ.

    Είναι αδιανόητο και αντίκειται στην αρχή της ελευθερίας συμμετοχής στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, η οποία προστατεύεται από το άρθρο 5 του Συντάγματος, να μου επιβάλλεται ποιο ποσοστό του εισοδήματός μου θα διαθέσω και που υπό την απειλή διοικητικής-φορολογικής κύρωσης!

    Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι συνταγματικό, είναι εξωπραγματικό να εξαιρούνται από τις δαπάνες αυτές τα ενοίκια που για μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας ανέρχονται στο 50% του εισοδήματος! Εάν ήθελε ο νομοθέτης μπορούσε να προνοήσει για τη δήλωση λογαριασμού καταβολής ενοικίου στην πλατφόρμα υποβολής πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης του TAXIS κατά τον ίδιο τρόπο που υποχρέωσε τους επαγγελματίες να δηλώσουν επαγγελματικούς λογαριασμούς στο TAXIS (οι πληρωμές στους οποίους προσμετρώνται για το χτίσιμο του απαραίτητου ποσού δαπανών για τον αγοραστή/λήπτη των υπηρεσιών!).

    Επίσης, επιβάλλεται στη διάταξη της υποπαραγρ. στ΄ να προστεθεί η φράση «εισφορές προαιρετικής ασφάλισης δημόσιας ή ιδιωτικής, εισφορές ιδιωτικής ασφάλισης, ασφάλιστρα ασφαλειών ζωής, υγείας ή αποταμιευτικών προγραμμάτων, διατροφές που καταβάλλονται δυνάμει δικαστικών αποφάσεων». Πρέπει στις δαπάνες που θεμελιώνουν τη μείωση του ποσού καταναλωτικών δαπανών που πρέπει να γίνουν με ηλεκτρονικά μέσα να προστεθούν οι παραπάνω δαπάνες προκειμένου να υποστηριχθεί η αποταμίευση και π τρίτος πύλωνας ασφάλισης τον οποίο η Κυβλέρνηση διατείνεται πώς θέλει να αναπτύξει!

  • Ως προς την πρόβλεψη ότι :

    (i) Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους.

    θεωρώ απαραίτητη την εξής διαφοροποίηση
    Να εξαιρεθούν οι «γεννηθέντες πριν το 1950».

    Έτσι, δεν θα προκύψει το φαινόμενο, οι σήμερα κάτω των 70, που θα εμπίπτουν δηλαδή στην χρήση πλαστικού χρήματος ή τραπεζικών συναλλαγών και άρα θα το μάθουν και θα το συνηθίσουν, να απαλλάσσονται την επόμενη χρονιά και τις μεθεπόμενες!
    Όταν βέβαια αυτοί οι πολίτες, φτάνοντας τα 90 ή τα 100 χρόνια, δεν θα μπορούν – ίσως – να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, ούτως ή άλλως δεν θα μπορούν να κάνουν αυτοπρόσωπα καμιά συναλλαγή και θα εξυπηρετούνται από άλλους.

  • 9 Νοεμβρίου 2019, 13:47 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Το ποσοστό του 30% είναι πολύ ψηλό.
    Προτείνω να είναι το 20%.

  • 9 Νοεμβρίου 2019, 13:01 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΜΕ 17.000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (12*350=4.200) ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ (12*200=2.400) ΣΕ ΕΝΟΙΚΙΑ (ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ). ΜΕ 6.600 ΕΥΡΩ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΟΙΚΙΑ (ΜΕΣΩ ΠΑΝΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ) ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΧΡΕΩΣΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ (ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΣΤΟ ΑΦΜ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΩΣ ΑΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 30% ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ: ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ.

  • 9 Νοεμβρίου 2019, 13:55 | ΤΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΜΕ 17.000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (12*350=4.200) ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ (12*200=2.400) ΣΕ ΕΝΟΙΚΙΑ (ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ). ΜΕ 6.600 ΕΥΡΩ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΟΙΚΙΑ (ΜΕΣΩ ΠΑΝΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ) ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΧΡΕΩΣΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ (ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΣΤΟ ΑΦΜ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΩΣ ΑΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 30% ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ: ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ.

  • 9 Νοεμβρίου 2019, 13:35 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΣΙΑΣ

    Αντί να γίνονται όλα αυτά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν γίνετε το εξής απλό, η φορολόγηση όλων να γίνεται με το σύστημα εσόδων εξόδων ,δηλαδή , πόσα χρήματα εισέπραξε κάποιος ,πόσα έξοδα είχε ,(τα οποία θα φαίνονται από τις αποδέιξεις οι οποίες εχουν προέλθει μόνο με συναλλαγές με κάρτες ή με οποιδήποτε ηλεκτρονικό τρόπο).Και στην διαφορά που θα προκύπτει να υπάρχει η φορολόγηση.Με αυτό τον τρόπο η συλλογή των αποδείξεων θα γίνεται καθολικά από όλους.Στα έξοδα όμως να περιλαμβάνονται τα πάσης φύσεως έξοδα που κανει κάποιος από όπου και να προέρχονται.
    ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ.

  • 9 Νοεμβρίου 2019, 12:43 | Ζερβάς Θωμάς

    Καταρχάς θα έπρεπε να υπολογίζεται το ποσοστό επι του καθαρού εισοδήματος μετά φόρου εισοδήματος. Το ποσοστό είναι αρκετά υψηλό θα έπρεπε να είναι μικρότερο, να λαμβανεται υπόψη η οικογενειακή κατάσταση (αριθμός παιδίων). Ενώ παλιότερα η συλλογή αποδείξεων αποτελούσε κινητρό για απαλλάγη φόρου τώρα αποτελεί για μη τιμωρία με φόρο 22% σε ένα ήδη εξοντωτικό φορολογικό πλαίσιο, το οποίο δεν προσφέρει αναλογική ανταποδοτηκότητα στον φορολογούμενο. Για την ώρα θα πρότεινα ένα μικρότερο ποσοστό με κλιμάκωση με βάση τη οικογενιακή κατάσταση και μικρότερο πλαφόν. Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να υπάερχει κίνητρο συλλογής αποδείξεων στοχευμένα απο κατηγορίες επαγγελματιών/επιχειρήσεων με φοροδιαφυγή. Είναι αδιανόητο ενάς μισθωτός που κουβαλάει το βαρύ φορτίο των φόρων τόσα χρόνια να επομοιστεί άλλο ένα βάρος. Σε ήδη φορολογημένο εισόδημα να πληρώσει επιπρόσθετα 22%. Θα υπάρξουν σίγουρα προσφυγές. Μεγάλο αντικίνητρο και για κατοίκους υψηλού μορφωτικού επιπέδου και δουλέουν απομακρισμένα για εταιρίες εξωτερικού, έαν θέλουμε να επιστρέψουν κάποια μυαλά που χάσαμε απο το brain drain. Αντικίνητρο να δηλώνεται επιπλέον εισόδημα όπως τα ενοίκια.

  • 9 Νοεμβρίου 2019, 12:41 | Κωστας Β.

    Θεωρώ ότι είναι λανθασμένο και άδικο να λογίζετε ως πραγματικό εισόδημα, το εισόδημα όπου δεν έχετε προηγουμένως αφαιρέσει τους φόρους εισοδήματος, ενφια, ενοίκια, δάνεια, διατροφές παιδιών και κάθε μορφής έξοδα τα οποία δεν εμπεριέχονται στη λίστα των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Είναι άδικο να τα διαχωρίζετε από το εισόδημα μόνο αν υπερβαίνουν το 60%. Θα βρεθεί πολύς κόσμος με πρόστιμα, τα οποία και θα αδυνατεί να πληρώσει.

  • 9 Νοεμβρίου 2019, 09:03 | Γιαννης Μαυραντωνης

    Η εννοια της ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ που πηγε; Μεγαλωσα γραφοντας εκθεσεις στο σχολειο για την αποταμιευση και τωρα καλουμαι να ξοδευω 20000€ το χρονο με το ζορι προφανως αγοραζοντας εισαγομενα προιοντα, μη μπορωντας να συσσωρευσω κεφαλαιο για μια μικρη επενδυση των χρηματων μου στην χωρα μου. Θα πρεπει να εξαιρουνται του συγκεκριμενου οριου οσοι αποδεδειγμενα αποταμιευουν το οποιο υπολοιπο των εισοδηματων τους. Στην αχρηστη καταναλωση καμια οικονομια δεν μπορει να στηριχθει ποσο μαλλον η Ελληνικη που δεν παραγει προιοντα. Με το συγκεκριμενο μετρο πληττονται μονο οσοι δηλωνουν τα εισοδηματα τους. Οι φοροφυγαδες θα βρουν λυση. Εαν πραγματικα θελετε να σβησετε την φοροδιαφυγη μια λυση υπαρχει, ενας νομος ενα αρθρο «φοροδιαφευγεις; σου παιρνω το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ»

  • 9 Νοεμβρίου 2019, 07:38 | Κωνσταντίνος Μανουσάκης

    Η κεντρική κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να προσπαθεί να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή. Η διαδικασία πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα (web-banking, χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, εμβάσματα κλπ) όχι μόνο είναι θεμιτή αλλά και επιβεβλημένη. Μάλιστα η χρήση των ως άνω μέσων θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική κι όχι μόνο για ποσά άνω των 300 ευρώ αλλά ίσως και για ποσά άνω των 50 ευρώ. Άλλο όμως θέμα ο «τρόπος» πληρωμής κι εντελώς άλλο το «αναγκαστικό ύψος δαπάνης» από το εισόδημα του πολίτη προκειμένου να μην επιβληθεί πρόστιμο!!! Αν κάποιος μπορεί δαπανώντας πχ 12000 ευρώ και να διάγει άνετη διαβίωση, γιατί θα πρέπει να είναι υποχρεωμένος από το φορολογικό σύστημα να εκτελέσει δαπάνες που δεν χρειάζεται, προκειμένου να φθάσει ένα προβλεπόμενο ύψος πχ 18500 ευρώ για να μην του επιβληθεί πρόστιμο; Η ως άνω διάταξη θεωρώ πως μπορεί να θεωρηθεί μέχρι και αντισυνταγματική και φυσικά ανήθικη γιατί εφαρμόζει προκρούστια λογική σύμφωνα με το ύψος των δηλουμένων εισοδημάτων. Επιπλέον θεωρώ πως θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη φοροδιαφυγή καθώς πολλοί επαγγελματίες θα επιλέξουν να δηλώνουν ακόμη χαμηλότερα εισοδήματα. Τέλος ορισμένες δαπάνες από «ύποπτες κατηγορίες επαγγελματιών για φοροδιαφυγή» (πχ γιατροί, μηχανικοί, επισκευαστές, εργολάβοι, δικηγόροι κλπ) θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως εξαιρετικά ωφέλιμες ώστε να αφαιρούνται απ’ ευθείας από το φορολογητέο εισόδημα.-

  • 9 Νοεμβρίου 2019, 07:51 | Τετα Spanoy

    Eχω εισοδηματα μονο απο ενοικια. πληρωνω φορο εισοδηματος χωρις κανενα αφορολογητο (οπως ολες οι υπολοιπες κατηγοριες), Ενφια, εισφορα αλληλεγγυης. Και με αναγκαζετε να ξοδευω και το 30% σε δαπανες. Πως? για ολους τους φορολογουμενους, ανεξαρτητως εισοδηματος, το να πρεπει να ξοδευει ετσιθελικα το 30% του εισοδηματος του ειναι ληστεια και νομιζω και αντισυνταγματικο. Ειναι πολυ ψηλα το ποσοστο. Ασ γινει καπως ποιο λογικο πχ 15%-20% το πολυ. Δεν γινεται να κανατε εκπτωση στον ενφια και να τα πληρωσουμε σε φορο επειδη δεν μπορουμε να ξοδεψουμε το 30% σε αγορες. Αυτο δεν ειναι φοροελαφρυνσει που υποσχεθηκατε αλλα ληστεια και θα εχει επιπτωσεις στην κυβερνηση.

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 23:11 | Ευάγγελος Σ.

    Από την υποχρέωση συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων θα πρέπει να εξαιρεθούν και οι άνεργοι, οι οποίοι συντηρούνται και επιβιώνουν οικονομικά με την υποστήριξη τρίτων ατόμων.

    Δεν μπορούμε να ζητάμε από τα τρίτα άτομα να πληρώσουν και τον επιπλέον φόρο του άνεργου – βάσει του 22% – επειδή αυτός δεν έχει αρκετό εισόδημα να ξοδέψει για να καλύψει με τη σειρά του το νέο επιβαλλόμενο φόρο.

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 22:38 | Στέφανος Γ.

    Πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δεν μπορουν να έχουν τραπεζικό λογαριασμό, γιατί το περιεχόμενο του λογαριασμού κατάσχεται, επομένως δεν έχουν ούτε κάρτα ηλεκτρονικών συναλλαγών. Δεν μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική αγορά ούτε 1 ευρώ.
    Τι γινεται με όλα αυτά τα νοικοκυριά ? Η ήδη απελπιστική τους κατάσταση γίνεται ΤΡΑΓΙΚΗ.

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 22:58 | ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΠΑΚΟΣ

    ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ είναι οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί και οι οποίες αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ να υπολογίζονται στο σύνολο των αποδείξεων με τις υπόλοικες ηλεκτρονικές δαπάνες. Επίσης εαν αυτό δεν είναι δυνατόν θα πρέπει αυτές οι δαπάνες ( δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί και οι οποίες αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ) να αφαιρούνται από το πραγματικό εισόδημα, γιατί πιστεύω εισόδημα δεν είναι αυτό που εισπράτει κάποιος από εργασία ή άλλη δραστηριότητα αλλά αυτό το πόσό που έχει στην διάθεση του να ξοδέψει. ΤΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΕΙΣΟΔΗΝΑ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΤΟΥ ΜΕΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑφΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ εισοδήματος ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ. ΓΜΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ηλεκτρονικές αποδείξεις να υπολογίζονατι επί του ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΥ εισοδήματος που έχει στην διάθεση του ο πολίτης.

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 22:31 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Αγαπητοι ,
    Εστω ενας υπαλληλος με μισθο 2.100€ καθαρα το μηνα , εχει εξοδα παγια (ενοικια,δοση εφοριας, δανεια , κοινοχρηστα κλπ) 1300€. Μια φορα το χρονο λαμβανει μπονους απο την εργασια του υψους 25.000€ το οποιο εχει παρακρατηση για φορους κλο 59% στη πηγη. Το υπολοιπο 41% φορολογειται στο τελος του ετους ως εισοδημα ξανα!!! Αυτος θα πρεπει να κανει ηλεκτρονικες πληρωμες με βαση το συνολικο ετησιο εισοδημα που ομως δεν ειναι το πραγματικο διαθεσιμο για αγορες καθε μηνα. Επισης αν καποιος δεν εχει αναγκη καθε μηνα να αγοραζει πραγματα θα τον φορολοειται!!! δλδ καμια αποταμιευση!!
    στα ορια του παραλογου!!

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 21:04 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΝΕΡΓΟΣ ΟΑΕΔ ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 9000 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ 8000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ.

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 20:06 | Αναστάσιος

    Στην παράγραφο να θα πρέπει να προστεθεί ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει μνεία ότι η ύπαρξη αποδείξεων λόγω εισοδημάτων από ενοίκια δεν θα αποτελούν τεκμήριο (αφού τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με διαφορετικό συντελεστή και κάποιος φοιτητής με ένα μικρό ενοίκιο, δεν θα έχει εισοδήματα από μισθωτή εργασία….)

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 20:26 | Μαρία Γλυτσου

    Δεν διαφωνώ με το μετρο ωστόσο δημιουργεί εναν αναγκαστικό καταναλωτισμό που σε εμποδίζει να κανεις,αν θες,οικονομίες.Αν καποιος θέλει να κανει αποταμίευση για μια ωρα ανάγκης,δεν μπορεί.Για να συμπληρώσεις αυτα τα ποσα να αγορασεις είδη που δεν ειναι πρωτης ανάγκης ή να ξοδέψεις σε υπηρεσίες διασκέδασης (ξενοδοχεία, εστιατόρια,μπαρ).Που σημαίνει οτι αν δεν ξοδέψω θα τιμωρηθω με επιπλέον φόρο.

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 20:56 | Βασίλης

    Νομίζω ένα ποσοστό πρέπει να αφαιρείτε από το εισόδημα. Εγώ εφέτος έδωσα 10955,66 Ευρώ. Επίσης πως μπορώ να πληρώνω με κάρτες τα Κοινόχρηστα και την Λαϊκή Αγορά? Ευχαριστώ.

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 19:32 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΤΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΓΗΤΟΥ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 7 ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ – ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΕΚΜΑΡΤΟ Η ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ 30% ΣΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕ ΚΑΡΤΑ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΗΡΩΜΗ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΕΚΜΑΡΤΑ ( ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ).ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ,Η ΔΕΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ,ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ-ΤΟ ΕΝΦΙΑ,ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΝΕΙ.

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 19:36 | ΠΟΥΛΙΟΣ ΘΕΜ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Τα Ελληνικα προιοντα να εχουν κωδικο αναγνωρισης και να πριμοδοτειται η αγορα τους

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 19:20 | Σταμάτης Τζήκας

    Στον νόμο θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη ώστε να περιλαμβάνονται τα έξοδα που δίνει ο ένας διαζευγμένος γονέας στον άλλον για την διατροφή των τέκνων τους. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας κωδικός ώστε ο γονέας που δίνει διατροφή τέκνων να μπορεί να δηλώσει το ποσό στην δήλωσης του. Είμαι ιδιωτικός υπάλληλος και δίνω 6,300 ευρώ διατροφή ετησιως στην μητέρα των παιδιών μου και δεν μπορώ να το δηλώσω πουθενά. Με την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών στο 30% θα έχω μεγάλο πρόβλημα να ανταπεξέλθω, όταν τα χρήματα αυτά δεν φαίνονται πουθενά. Θεωρώ ότι είτε θα πρέπει να περιλαμβάνονται στις ηλεκτρονικές δαπάνες (είναι έξοδα τα οποία κάνω για τα παιδιά μου και θα έκανα εάν ζούσαν μαζί μου και θα τα έκανα με την μορφή των ηλεκτρονικών πληρωμών), είτε να αφαιρούνται από το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα για την περίπτωση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν χιλιάδες διαζευγμένοι γονείς, όπου κάνουν αγώνα για να δώσουν την διατροφή των παιδιών τους αλλά φορολογικά είναι ακάλυπτοι. Ελπίζω και εύχομαι η κυβέρνηση σας, να μεριμνήσει και για αυτήν την αισθητή μερίδα των συμπολιτών μας επιτέλους. Είναι άδικο και ίσως αντισυνταγματικό, μερίδα πολιτών να αντιπεμτωπιζεται διαφορετικά από την πλειονότητα των πολιτών και να μην της δίνεται η ευκαιρία στην ίση μεταχείριση. Δεν ζητάω κάποια απαλλαγή φόρου, ούτε να φορολογείται ο γονέας που λαμβάνει τα χρήματα της διατροφής για τα τέκνα του αλλά αντίθετος, τα έξοδα αυτά να προσμετρώνται στο ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε στο τέλους του χρόνου να μην πρέπει να πληρώνουμε πρόστιμο, δίπατο το σύστημα αντιμετωπίζει τους νομικώς προδιατεθειμένος πολίτες, να αντιμετωπίζονται άνισα και να θεωρούνται τα νόμιμα έξοδα ως μαύρα και αδήλωτα.

    Σας ευχαριστώ!

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 19:28 | ΠΟΥΛΙΟΣ ΘΕΜ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Τα Ελληνικα προιοντα να εχουν κωδικο αναγνωρισης και να πριμοδοτειται η αγορα τους με πολλαπλασιο του ποσου.

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 19:24 | ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΥΛΙΖΑΚΗΣ

    Επι τέλους, ένα θαυμάσιο μέτρο για την επιβράβευση και ως εκ τούτου για την ε παύξηση της φοροδιαφυγής στα ενοίκια.

    Επίσης για την μείωση του αποταμιευομένου εισοδήματος με σκοπό την αγορά ακινήτου, ή νέου αυτοκινήτου απο μια οικογένεια.Το ξευγάρι δεν πρόκειται έτσι ποτέ να αγοράσει δικό του σπίτι ή αυτοκίνητο.

    Θαυμάσιο είναι επίσης το μέτρο, αφού θα περιορίζει την αποταμίευση στα τραπεζικά ιδρύματα και ως εκ τούτου τα διαθέσιμα προς δανεισμό κεφάλαια σε επιχειρήσεις.Οι τράπεζες μπορούν εξ άλλου να δανείζονται μόνο απο το εξωτερικό.

    Θα τονωθεί και η αγορά των καταναλωτικών προιόντων και ειδικότερα εισαγομένων , αφού η Ελληνική παραγωγική βάση είναι πτωχή σε τέτοια είδη που τα περισσότερα είναι εισαγόμενα.

    Και τέλος όσο λιγότερα θα δηλώνει κανείς τόσο και θα γλυτώνει φόρο αλλα και φόρο επι φόρου, μιας και δεν θα εξαιρούνται οι πληρωμές φόρων, τελών κλπ επιβαρύνσεων.

    Θέλω να ελπίζω οτι για όλα τα παραπάνω υπάρχει απο πλευράς του Υπουργείου ισχυρός αντίλογος.

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 18:25 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΟΣ ΤΡΥΦΩΝ

    ΧΑΙΡΕΤΕ!ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ 0 ΣΥΝΤ/ΣΤΗΣ 30% ΓΙΑ ΤΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝ/ΓΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΥΨΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ Ο ΣΥΝΤ/ΣΤΗΣ ΝΑ ΝΑΙ 20% & Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ & ΟΧΙ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟΥ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 18:45 | Dimitrios Stravopodis

    (Παρακαλώ προσέξτε τα νούμερα είναι πραγματικά):Φορολογούμενος με εισόδημα 51.360€ πληρώνει φορο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας 24546,31€. Άρα το διαθέσιμο εισόδημα του είναι 26.813€. Αυτός πρέπει με τη νέα ρύθμιση να καταναλώσει με κάρτα 15.408€!! Δηλαδή όχι το 30% αλλά το 58%! του διαθέσιμου εισοδήματός του. Άρα το μέγιστο της αποταμίεσής του έίναι 11405€.
    Είναι προφανές οτι η ρύθμιση θα οδηγήσει σε άσκοπη υπερκατανάλωση για να επιτευχθει το 30% εις βάρος της αποταμίευσης και των επενδύσεων.
    Η λύση είναι το 30% να εφαρμόζεται στο ΜΕΤΑ ΦΟΡΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ή έστω στο 30% να συνυπολογίζονται και όλοι οι φόροι που καταβλήθηκαν στη διάρκεια του έτους!

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 18:43 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΚΙΑΔΑ

    Απαράδεκτη, βιαία ρύθμιση, στα ίχνη των προηγούμενων.Γνωρίζετε βέβαια ότι αντίκεται στο Σύνταγμα. Συνιστά ακραίο μέτρο, σοβιετικής περιόδου και εμπνεύσεως. Δεν είναι θέμα ποσοστού! Κομμουνισμός και φιλελευθερισμός, οι δυο όψεις του αυτού νομίσματος,και το νόμισμα υποχρεούμαι να το ξοδεύω!!!Δεν μπορείτε να με υποχρεώνετε/εξαναγκάζετε με ποιό τρόπο και σε τι ύψος θα δαπανώ τα όποια έσοδα. Επιπλέον οδηγεί και σε πρόσθετη άμεση φορολόγηση για όποιον πολίτη καταναλώνει με φειδώ. Επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά ότι το Κράτος αντιμετωπίζει τους πολίτες ως κλέπτες και οι πολίτες το Κράτος ομοίως, δλδ ο κλέψας του κλέψανος και όλοι έχουμε από «λίγο δίκιο». Η αύξηση των δημοσίων εσόδων πρωτίστως πρέπει να προέλθει από την μείωση έως εξάλειψη της άκριτης σπατάλης. Εάν δεν δώσει το παράδειγμα πρώτα το Κράτος και οι ιθύνοντες δεν θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη πολιτών/κράτους.

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 18:45 | Σ. Μεσολωράς

    Ας υποθέσουμε ότι κάποιος έχει εισόδημα 40,000. Φόροι 12,000+ Τέλη 500 + ΕΝΦΙΑ 2,000 + Δάνειο 6,000 + 6,000 προκαταβολή για να αγοράσει μεταχειρισμένο αυτοκίνητο =26,500. Εισόδημα προς κατανάλωση 13,500. Ε από αυτό πρέπει να πραγματοποιήσει 12,000 ηλεκτρονικές συναλλαγές. Είτε το υπουργείο οικονομικών δεν μπορεί να κάνει απλές πράξεις είτε δημιουργείται ένα άλλος φόρος. Φυσικά για τη μεσαία τάξη καθώς για τους πλούσιους υπάρχει το όριο των 20,000.

    Κάποιος, κάποτε σκέφθηκε ότι με τέτοια μέτρα θα παταχθεί η φοροδιαφυγή. Και φυσικά αυτά τα μέτρα απέτυχαν. Αλήθεια σε χώρες που έχουν μικρή φοροδιαφυγή χρησιμοποιούν τέτοιες ανόητες, αναποτελεσματικές, γραφειοκρατικές ανοησίες; Η απάντηση είναι περιουσιολόγειο και αυστηρές ποινές. Π{ιός γιατρός θα τολμήσει να μη κόψει απόδειξη εάν του αφαιρείται η άδεια. Ποιος πολιτικός θα τολμήσει να το εφαρμόσει;

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 18:14 | Jonathan E.

    Σας παραθέτω τα στοιχεία που αφορούν προσωπικά σε μένα. Ζω μόνος μου κι έχω συνολικό εισόδημα σχεδόν 70.000 ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος που κλήθηκα να καταβάλω ήταν 31.000 ευρώ. Λάβετε υπόψη ότι από τα 31.000 φόρου εισοδήματος τα 3.600 ευρώ περίπου είναι η εισφορά αλληλεγγύης. Ο ΕΝΦΙΑ ήταν 8.000 ευρώ. Συνολικά δηλαδή για εισόδημα σχεδόν 70.000 ευρώ (69.975 για την ακρίβεια) πλήρωσα φόρο και ΕΝΦΙΑ 39.000 ευρώ! Σε ποσοστιαία βάση η φορολογική επιβάρυνσή μου ήταν 55,75% δηλαδή.

    Τώρα με το νέο νόμο θα απαιτείται και να συλλέξω αποδείξεις ύψους 21.000 ευρώ (70.000 * 30%= 21.000). Μα πως μπορώ, ένα άτομο να συλλέξω 21.000 ευρώ (δηλαδή να ξοδεύω 1.750 ευρώ το μήνα) σε αποδείξεις όταν μένω σε ένα ιδιόκτητο διαμέρισμα 80 τ.μ. με ανάλογες δαπάνες για τα πάγια έξοδα, διατροφή και ένδυση, έχω στην κατοχή μου ένα αυτοκίνητο 1.000 cc και δεν έχω κανένα δάνειο;

    Άρα δεν ήλθατε για να μειώσετε τους φόρους αλλά να τους αυξήσετε γιατί με το μέτρο αυτό θα πληρώσω τελικά περισσότερο φόρο από ότι θα πλήρωνα επί ΣΥΡΙΖΑ. Εάν συλλέξω πχ 10.000 ευρώ σε αποδείξεις – τόσο περίπου ξοδεύω ετησίως – (ενώ θα έπρεπε να συλλέξω 21.000) τότε η επιβάρυσή μου θα είναι 2.420 ευρώ (21.000 – 10.000 * 22% = 2.420). Με το νέο σύστημα λοιπόν η συνολική φορολογική μου επιβάρυνσή θα είναι (31.000 + 8.000 + 2.420 = 41.420) δηλαδή 60%. Όχι μόνο δεν υπάρχει μείωση αλλά μάλλον θα υπάρχει αύξηση κατά 4,5% περίπου.

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 18:49 | Χιονία Καραμήτσου

    Για τα ζευγάρια γύρω στα 60 που ζουν μια ήσυχη ζωή και δεν έχουν επιπλέον έξοδα όπως παιδιά, διατροφή ,χρέη κ,α το να τους ζητάτε να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές το 30% του εισοδήματός τους είναι απαράδεκτο και ακατόρθωτο.
    Στην ουσία τους φορολογείτε και θα τσιμπήσετε και από αυτούς λίγο φόρο.

    Τον υδραυλικό, ηλεκτρολόγο κ.α δεν θα τους πιάσετε διότι ο πολίτης τους παρακαλάει για να έλθουν στο σπίτι του οπότε με τίποτε δεν θα τους ζητήσει να τους πληρώσει με κάρτα .

    Τον γιατρό ,τον δικηγόρο ο πολίτης τους έχει ανάγκη και θέλει να τους έχει ευχαριστημένους οπότε δεν πρόκειται να του ζητήσει να πληρωθούν με κάρτα .

    Αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά πρέπει να τις γνωρίζετε.

    Στο τέλος αυτοί θα συνεχίσουν να διαφεύγουν και θα βλαφτεί ο μισθωτός και ο συνταξιούχος.

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 17:49 | Σωτήρης

    Η διατροφή που καταβαλει ο διαζευγμενος γονέας πως δικαιολογείται όταν πολλές φορες φτάνει και το 50% του εισοδήματος του; 50% διατροφή και 30% αποδείξεις και ενοικιο οικίας που διαμενει πως θα δικαιολογηθουν νόμιμα;
    Πρέπει να υπάρξει κάαποια μεριμνα και γι αυτή την ομάδα φορολογουμενων που ειναι πραγματικά πολύ μεγάλη.

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 17:44 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Σχετικά με το 6στ) και 6β) πρέπει θεωρώ οι παροχές σε είδος πού και αυτές προστίθενται στο εισόδημα να εξαιρούνται από την υποχρέωση του 30%. Πως να δαπανήσει κάποιος 30% μιας παροχής σε είδος ?

    Ειδικότερα για το 6στ) αν κάποιου οι υποχρεώσεις σε φόρους και δάνεια είναι πάνω από 80% τι γίνεται? παλι πρέπει να δαπανήσει 20% σε άλλα εξοδα? Η όλη μέθοδος είναι στρεβλή και οδηγεί σε υπερφορολόγηση. Το ποσοστό των αποδείξεων όποιο και αν είναι αυτό πρέπει να υπολογίζεται στο καθαρό εισόδημα (αφαιρούμενων φόρων, τελών κλπ πού ούτως ή άλλως πάνε στο δημόσιο.

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 17:45 | Αντωνοπουλος Δ.

    Οι κάθε είδους προμήθεια που παρακρατούν οι τράπεζες, όπως π.χ. για επανέκδοση PIN και κάρτας, ή σε περίπτωση ηλεκτρονικής πληρωμής λογαριασμών, να μετράνε στις αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολόγητου

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 16:50 | Αλέξανδρος Τζουμαϊλής

    Ένας μέσος Έλληνας που βγάζει 1000 ευρώ/μήνα και πληρώνει 350 ευρώ ενοίκιο παίζει να μπαίνει και μέσα κάθε μήνα για να μπορέσει να ανταποκριθεί. Είναι απαραίτητο να εκπίπτει το ενοίκιο, ή έστω ένα μέρος του ενοικίου.
    Το πιο ωραίο της υπόθεσης είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια διαμαρτύρονται οι κατέχοντες για τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολόγηση των ενοικίων, ενώ ουσιαστικά η νέα γενιά που δεν έχει ούτε σπίτι ούτε κάποιο άλλο έσοδο πέραν του μισθού έχει καταβαραθρωθεί.

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 16:01 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Αξιότιμοι Κύριοι,

    Κατά την προσωπική μου άποψη η όλη πολυδιαφημισθείσα » Φορολογική μεταρρύθμιση » είναι ανεπαρκέστατη και πολύ λανθασμένη !!

    Αρχικά , διαφαίνεται ότι το Κράτος ΔΕΝ ενδιαφέρεται γιά την ανακάλυψη της κρυφής φορολογητέας ύλης ! Αντιθέτως , φρονώ ότι η όλη »μεταρρύθμιση » αναδεικνύει την λαιμαργία ενός πεινασμένου [σε ΕΥΚΟΛΟΥΣ και Αυθαίρετους φόρους] Κράτους σε βάρος δικαίων και αδίκων.

    Όσο στηρίζεστε στα αυθαίρετα και άδικα τεκμήρια διαβίωσης και δεν διεισδύετε στον πυρήνα της φοροδιαφυγής , ουδέν πρόκειται να επιτευχθεί!

    Αρχικά , -εξαιρουμένων συνταξιούχων και Δημ. Υπαλλήλων- , θα έπρεπε να περάσετε από »πολύ λεπτό κόσκινο» τις Φορ. δηλώσεις των λοιπών επαγγελματικών κατηγοριών με αποκλειστική προτεραιότητα αυτούς που δηλώνουν τα ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ εισοδήματα .

    Χιλιάδες Υδραυλικοί , Πλακάδες , Ηλεκτρολόγοι , Βαφείς ,Σοβατζήδες, Δικηγόροι , Ιατροί , δηλώνουν ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ χιλιάδες Ευρώ ως ετήσιο εισόδημα και ανταποδοτικά λαμβάνουν επίδομα αλληλεγγύης , κοινωνικό ρεύμα , υψηλές επιδοτήσεις εξοικονομώ κατ’οίκον και άλλες Κρατικές Κοινωνικές παροχές !! Αν ξετυλίξετε όλες τις πτυχές του καθημερινού βίου τους και των οικογενειακών υποχρεώσεών τους , θα βρεθείτε προ μεγάλων εκπλήξεων !!

    Είναι ΑΔΙΚΟ να υπολογίζετε 30% επί του μεικτού και ΟΧΙ επί του καθαρού εισοδήματος !! Ένας μισθωτός με μεικτό εισόδημα 20000Ε , τελικά [στο χέρι] λαμβάνει ΚΑΘΑΡΑ 14000Ε [αφαιρουμένων φόρων , ασφαλιστικών εισφορών κλπ ] , άρα επί αυτού θα έπρεπε να υπολογίζεται το 30% !!

    Γιατί εξαιρούνται τα ενοίκια ? Αν κινείστε μέσα στην κοινωνία , γνωρίζετε πόση τεράστια φοροαποφυγή συμβαίνει στον τομέα των ενοικιάσεων οικιών και επαγγελματικών χώρων !!

    Κατά την ταπεινή μου άποψη »ποινικοιποιείτε» την Αποταμίευση , που από μικρούς μας δίδασκαν στο Δημοτικό με τους κουμπαράδες του Ταχυδρ. Ταμιευτηρίου , αφού το 30% , απαγορεύει την παραμικρή αποταμίευση γιά μιά δύσκολη ώρα , έξοδα κηδείας , αγορά καθαρού – και άρα ακριβότερου του μέσου όρου- αυτοκινήτου , κλπ κλπ.

    Ευχαριστώ πολύ γιά την προσοχή σας αν και παραμένω απαισιόδοξος …

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 16:23 | Απόστολος Καραμήτσος

    Στην παράγραφο 4 του άρθρου 40 του ν. 4172/2013 προστίθεται, μετά τηv κλίμακα, εδάφιο ως εξής:

    «Για τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία που φορολογούνται σύμφωνα με την ανωτέρω κλίμακα, εφαρμόζεται αναλόγως η παράγραφος 6 του άρθρου 15 του παρόντος.»

    Στο άρθρο 15 ,παράγραφος 6 του ν.4172/2013 υπάρχουν 5 παράγραφοι.

    Μήπως έγινε λάθος στο νούμερο της παραγράφου;

    Ευχαριστώ

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 16:33 | Κυρατζής Ιωάννης

    Ο υπολογισμός θα πρέπει να γίνεται στο διαθέσιμο εισόδημα που απομένει μετά την αφαίρεση των φόρων εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ενοικίων και ποσών που αφορούν σε εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων π.χ. στεγαστικών δανείων.
    Επίσης πρέπει να ληφθεί μέριμνα μείωσης του ποσοστού για τους φορολογούμενους που φιλοξενούνται (π.χ. εργαζόμενοι που συγκατοικούν με τους γονείς τους ή με άλλους) που εκ των πραγμάτων πιθανότατα έχουν πολύ μειωμένες δαπάνες διαβίωσης.

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 16:57 | ΓΕΝΙΑΣ

    Το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ορίζεται σε ποσοστό 33% του πραγματικού εισοδήματος

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 16:16 | ΓΕΝΙΑΣ

    (i) Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (78ο) έτος της ηλικίας τους.
    (ii) Άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (70%) και άνω.