Σχέδιο Δράσης OGP OGP

Άρθρο 08: Κατάργηση του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.)

1. Το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού» (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που συστάθηκε με το άρθρο 88 του ν.3996/2011 (ΦΕΚ 170/Α) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καταργείται.
Μεταφέρονται και ασκούνται ως αρμοδιότητες:
α) από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι περιπτώσεις α΄, δ΄ και ε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 88 του ν.3996/2011 και οι περιπτώσεις α΄, β΄, δ΄, ε΄, στ΄ ζ΄ και η΄ της παραγράφου 3 του ιδίου άρθρου.
Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 54 του ν. 4178/2013, με πρόταση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, μπορεί να αναδιαρθρώνονται οι οργανικές μονάδες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με συγχώνευση ή διάσπαση των υφιστάμενων ή με τη δημιουργία νέων και να καθορίζονται ή να ανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες τους. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος η κατανομή των αρμοδιοτήτων του καταργούμενου νομικού προσώπου μεταξύ των τμημάτων των υφιστάμενων Διευθύνσεων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας γίνεται με απόφαση του οικείου Υπουργού.
β) από τον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) οι περιπτώσεις β΄, γ΄, στ΄, ζ΄ και η΄ της παραγράφου 2 του παραπάνω άρθρου και οι περιπτώσεις γ΄, θ΄, ι΄, ια΄, ιβ΄, ιγ΄, ιδ΄, ιε΄, ιστ΄, ιζ΄, ιη΄, ιθ΄, κ΄ και κα΄ της παραγράφου 3 του ιδίου άρθρου.
Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 54 του ν. 4178/2013, με πρόταση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών και κατόπιν προηγούμενης εισήγησης του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. μπορεί να αναδιαρθρώνονται οι οργανικές μονάδες του Ο.Α.Ε.Δ. με συγχώνευση ή διάσπαση των υφιστάμενων ή με τη δημιουργία νέων και να καθορίζονται ή να ανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες τους. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος η κατανομή των αρμοδιοτήτων του καταργούμενου νομικού προσώπου μεταξύ των τμημάτων των υφιστάμενων Διευθύνσεων του Ο.Α.Ε.Δ γίνεται με απόφαση του Διοικητή αυτού.
Ο Ο.Α.Ε.Δ. καθίσταται καθολικός διάδοχος που υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα, υποχρεώσεις και έννομες σχέσεις του καταργούμενου Ε.Ι.Ε.Α.Δ..
Οι πόροι του καταργούμενου Ν.Π.Ι.Δ. που αναφέρονται στην παρ. 4 του άρθρου 88 του ν. 3996/2011 εξακολουθούν να αποτελούν πόρους του Ο.Α.Ε.Δ., εκτός της περίπτωσης γ΄.
2. Τα πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία, η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου περιέρχονται αυτοδικαίως χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα στον Ο.Α.Ε.Δ. και η αποκλειστική χρήση και διαχείρισή τους ανήκει στον Ο.Α.Ε.Δ., με την επιφύλαξη της κείμενης νομοθεσίας για δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες, απαλλασσόμενου παντός φόρου, τέλους χαρτοσήμου ή άλλου τέλους εισφοράς δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών των παγίων και αναλογικών δικαιωμάτων, επιδομάτων ή άλλων τελών υπέρ υποθηκοφυλακείων.
Η ακίνητη περιουσία του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. μεταβιβάζεται στον Ο.Α.Ε.Δ. από την ημερομηνία μεταγραφής των πράξεων μεταβίβασής της στα βιβλία μεταγραφών του οικείου Υποθηκοφυλακείου/ Κτηματολογικού Γραφείου, ενώ η κινητή από την ημερομηνία παράδοσής της στον Ο.Α.Ε.Δ.
Οι συμβατικές υποχρεώσεις και οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. μεταφέρονται στον Ο.Α.Ε.Δ., ο οποίος λειτουργεί ως καθολικός διάδοχος αυτού. Ο Ο.Α.Ε.Δ. καθίσταται δικαιούχος των προγραμμάτων και των δράσεων που έχουν εκπονηθεί καθώς και των πόρων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτά.
Μισθώσεις ακινήτων, εκκρεμείς διαδικασίες του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. που αφορούν τη σύναψη συμβάσεων εργασίας, μισθώσεων, προμηθειών και παροχής υπηρεσιών και κάθε είδους διαγωνισμοί που έχουν προκηρυχθεί για πάσης φύσεως έργα, εργασίες, μελέτες και είναι σε εξέλιξη κατά την κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. εξακολουθούν να διέπονται από το νομικό καθεστώς που ίσχυε κατά το χρόνο της σχετικής προκήρυξης και ολοκληρώνονται από τον Ο.Α.Ε.Δ..
Οι πάσης φύσεως νομικές και οικονομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από Τεχνικά Δελτία συγχρηματοδοτούμενων έργων, στα οποία το καταργούμενο Ν.Π.Ι.Δ. υπεισέρχεται ως τελικός δικαιούχος ή ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης, καθώς και από τα έργα που θα προκύψουν από την επιτελική αρμοδιότητα του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., μεταφέρονται και αναλαμβάνονται από τον Ο.Α.Ε.Δ. προκειμένου να διασφαλισθεί η διοικητική και οικονομική υποστήριξη των έργων.
3. Όπου σε νόμο, διάταγμα ή υπουργική απόφαση αναφέρεται το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) νοείται ότι αναφέρεται ο Ο.Α.Ε.Δ.. Απαιτήσεις, υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και η υποχρέωση καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ και του φόρου ακίνητης περιουσίας, και πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις που υφίστανται κατά την κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. μεταφέρονται στον Ο.Α.Ε.Δ.. Οι εκκρεμείς δίκες του καταργούμενου Ν.Π.Ι.Δ. συνεχίζονται από τον Ο.Α.Ε.Δ. χωρίς καμία άλλη διατύπωση και χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους.
Μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη δημοσίευση του παρόντος το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ. συγκροτεί με απόφασή του τριμελή επιτροπή με αντικείμενο τη διενέργεια απογραφής όλων των κινητών και ακινήτων που κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου περιέρχονται στην κυριότητα και στην αποκλειστική χρήση και διαχείριση του Οργανισμού. Η έκθεση απογραφής εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών. Ταμειακά υπόλοιπα και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών του καταργούμενου Ν.Π.Ι.Δ. μεταφέρονται, μέσα σε δύο μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος, με εντολή του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σε λογαριασμό του Δημοσίου και αποτελούν έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού και εγγράφονται ως αντίστοιχες πιστώσεις σε λογαριασμό του Ο.Α.Ε.Δ. που θα υποδειχθεί από αυτόν.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα και λεπτομέρεια εφαρμογής του άρθρου αυτού.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 21:27 | ΚΩΣΤΑΣ Λ

    Έχω συνεργαστεί με το προσωπικό του ΕΙΕΑΔ, από την εποχή της ΕΚΑΕ και ξέρω πως δουλεύουν, είναι άδικο το κλείσιμο του ΕΙΕΑΔ.

    Φροντίστε τουλάχιστον για τους υπαλλήλους του να απορροφηθούν σε Υπηρεσία του υπουργείου εργασίας που ασχολείται με τέτοια προγράμματα.

    ΚΩΣΤΑΣ Λ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 21:08 | ΕΛΕΝΗ Μ

    Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΙΕΑΔ, ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΟΣΟ ΕΝΘΕΡΜΟ ΤΡΟΠΟ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ.

    ΘΑ ΠΛΗΓΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 21:44 | Δημήτρης Τ

    Αφήστε το ΕΙΕΑΔ να εκληρώσει το έργο του,και ασχοληθείτε με τους πραγματικά «αχρηστους»,κάντε αξιολόγηση,και απορροφείστε τους υπαλλήλους του ΕΙΕΑΔ αλλού, αν κρίνετε ότι,ως ανεξάρτητη αρχή δεν μπορεί πλέον να ευδοκιμήσει.

    Δημήτρης Τ

    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ -ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΙΕΑΔ-ΕΚΑΕ

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 21:25 | Δημη΄τρης Στεργίου

    ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΕΛΟΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΒΑΡΥΤΕΡΟ…. ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ, ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΟ ΕΙΕΑΔ, ΦΟΡΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΜΕ…

    ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ?

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 21:23 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

    Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού ( Ε.Ι.Ε.Α.Δ) είναι ένας Οργανισμός με μεγάλη ερευνητική δράση, ο οποίος δραστηριοποιείται αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη της απασχόλησης, με προσωπικό υψηλής επιστημονικής στάθμης και εξειδίκευσης. Παράλληλα υποστηρίζει 13.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου 100.000 άτομα.
    Είναι απορίας άξιο λοιπόν, πως σε έναν φορέα, τόσο σημαντικό για την κοινωνία, ιδίως σ΄αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες, που υλοποιεί ένα τεράστιο έργο, σε όφελος των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την οικονομική κρίση σχεδιάζεται η διακοπή της λειτουργίας του.
    Καλούμε την κυβέρνηση να αναστείλει άμεσα κάθε σχέδιο κλεισίματος του Ε.Ι.Ε.Α.Δ έτσι ώστε να μη μεγαλώσει περισσότερο η λίστα των ανέργων, διακόπτοντας την υλοποίηση έργων απασχόλησης που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας.

    Για την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας
    Καλέας Χρήστος

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 20:23 | ΜΑΡΚΟΣ ΔΕΜΠΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

    Το έργο του εν λόγω φορέα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την επαγγελματική κατάρτιση εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας και η κατάργησή του δημιουργεί προβλήματα στα συνεργαζόμενα με αυτές, Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Συμβούλους Επιχειρήσεων, γνωρίζοντας τη σημασία του φορέα στην εξέλιξη & την ολοκλήρωση του προγράμματος της «Διαρθωτικής Προσαρμογής μικρών & πολύ μικρών Επιχειρήσεων». Τα στελέχη της ΕΙΕΑΔ έχουν δείξει απίστευτο επαγγελματισμό και είναι άδικο σε έναν Φορέα που λειτουργεί με πολύ θετικά αποτελέσματα να απολύονται με τέτοιο τρόπο.
    Πρέπει αυτός ο Φορέας να συνεχίσει να προσφέρει τις σημαντικές υπηρεσίες, και χωρίς να καταστραφούν εκατοντάδες σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι σε φάση ολοκλήρωσης.
    Παρακαλούμε όπως επαναεξετάσεται την απόφαση σας..

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 20:32 | Michael Kapsa Ph.D.

    Michael J. Kapsa, PhD
    Chief Economist
    America’s Agenda
    1025 Connecticut Ave
    Washington DC, USA

    I respectfully submit the following comment against this legislation, particularly article 8.

    I have been closely following recent events in Greece and I strongly believe this legislation is counterproductive in meeting any meaningful economic and institutional goals.

    The shutting down of the National Institute of Labour and Human Resources, and the firing and permanent removal of its staff from the public administration is an act that does not contribute to the rationalization of the public administration, given the Institute’s critical role in fighting record-high unemployment and its highly experienced and qualified staff.

    I strongly believe that it is not in the interests of Greece to abolish the National Institute of Labor and Human Resources.

    Mike Kapsa, PhD, Economics

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 20:51 | Αγγελική

    Κύριε Υπουργέ,
    Θα ήταν χρήσιμη για τη συζήτηση που διεξάγεται στην παρούσα διαβούλευση μια ιστορική αναδρομή: Οι εταιρείες «Επαγγελματική Κατάρτιση ΑΕ. και το «Παρατηρητήριο Απασχόλησης –ΠΑΕΠ Α.Ε.», των οποίων καθολικός διάδοχος είναι το ΕΙΕΑΔ, ιδρύθηκαν με τον Ν. 2956/2001 περί Αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ. Ο νόμος αυτός, ήταν απόρροια του Επιχειρησιακού Σχεδίου Αναδιοργάνωσης του ΟΑΕΔ, που εκπονήθηκε και εγκρίθηκε επί Υπουργίας Τ. Γιαννίτση (την οποία σήμερα όλοι αναγνωρίζουν) μετά από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία και το χρηματοδότησε με σχεδόν ένα δις. Δρχ. Οι κυριότεροι λόγοι που επέβαλαν την αναδιοργάνωση του Οργανισμού ήταν η επί χρόνια αναξιόπιστη απεικόνιση των στατιστικών στοιχείων της καταγεγραμμένης ανεργίας και της απασχόλησης στη χώρα από τις υπηρεσίες του (και τα οποία πρέπει να αποστέλλονται ετησίως στην EUROSTAT) και η αναποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων του στην αγορά εργασίας. Προκειμένου δε να εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες απασχόλησης του ΟΑΕΔ και να εντάξουν την συμβουλευτική διαδικασία (personalised support) στη καθημερινή λειτουργία τους, χρηματοδοτήθηκαν από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ, τα Κέντρα Προώθησης στην Απασχόληση με σημαντικά κονδύλια για την κτιριακή υποδομή, τα συστήματα πληροφορικής και τα λειτουργικά τους έξοδα.
    Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εργασίας: σήμερα με το 1,2 εκατ. ανέργων έναντι 500 χιλ το 2001, οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ επιτελούν τον κύριο σκοπό του, που είναι η εξομάλυνση των ανισορροπιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας, για την επίτευξη του οποίου σπαταλήθηκε πακτωλός χρημάτων: Εφαρμόζεται η «εξατομικευμένη παρέμβαση» – ο αδόκιμος αυτός όρος ελληνικής έμπνευσης, που αναφέρεται στην συμβουλευτική διαδικασία – και έχει γίνει μέτρηση των αποτελεσμάτων δηλαδή του ποσοστού τοποθετήσεων σε κενές θέσεις εργασίας που επιτυγχάνονται μέσω των υπηρεσιών απασχόλησης (ΚΠΑ) σε σχέση με τις δημιουργούμενες θέσεις εργασίας:
    Το 2000, οι διαπιστώσεις της μελέτης της εταιρείας KPMG, που εκπόνησε το Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΟΑΕΔ, στην ανάλυση του εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος, ανέφερε ένα από τα βασικά αίτια της αναποτελεσματικότητας του το μεγάλο εύρος των δραστηριοτήτων του (επιδότηση ανεργίας, προνοιακά επιδόματα, καταγραφή ανεργίας, προγράμματα απασχόλησης, επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, επαγγελματικός προσανατολισμός, – τότε κατέγραφε και τους μετανάστες τώρα έχει αναλάβει τα δάνεια του ΟΕΚ!). Ο γιγαντισμός του Οργανισμού δημιούργησε γραφειοκρατικές διαδικασίες, ακαμψία και αναποτελεσματικότητα και εμπέδωσε στεγανά και μικροσυμφέροντα εντός και εκτός του Οργανισμού. Δεκατρία χρόνια μετά, η πολιτική σας επανέρχεται στην παλαιά λογική (του παραλόγου)` “ότι μας περισσεύει το δίνουμε στον ΟΑΕΔ!”
    Η δημιουργία ξεχωριστών νομικών προσώπων για την ανάληψη των δραστηριοτήτων της μελέτης-παρακολούθησης των τάσεων της αγοράς εργασίας και της αξιόπιστης στατιστικής αποτύπωσης (ποιοτικής και ποσοτικής) των ροών απασχόλησης – ανεργίας καθώς και του σχεδιασμού και της υλοποίησης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, βασίστηκε στην διεθνή εμπειρία των αναπτυγμένων χωρών, η οποία καταδεικνύει ότι κανείς Οργανισμός Απασχόλησης δεν έχει κάτω από την ομπρέλα του όλες τις ενεργητικές μαζί με τις παθητικές πολιτικές απασχόλησης. Σύντομα αναφέρω ορισμένες περιπτώσεις χωρών:
    • Γερμανία: Την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση διαχειρίζονται οι κοινωνικοί εταίροι, επιχειρήσεις και Επιμελητήρια ενώ ο Οργανισμός Απασχόλησης (Bundesagentur fur Arbeit) επικεντρώνεται στην παροχή υπηρεσιών προώθησης στην Απασχόληση, την συμβουλευτική και την παροχή επιδομάτων.
    • Γαλλία: Ο Οργανισμός ANPE συγχωνεύθηκε το 2011 με τον UNEDIC (Union Nationale pour l’ Emploi dans l’ Industrie et le Commerce) διατηρώντας τον Οργανισμό AFPA (www.afpa.fr), ως εργαλείο σχεδιασμού και υλοποίησης της επαγγελματικής κατάρτισης.
    • Ιρλανδία: Η τελευταία αναδιοργάνωση του Οργανισμού FAS, που άρχισε να εφαρμόζεται από το 2012, διαχώρισε τις υπηρεσίες Απασχόλησης από την Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Στο Υπουργείο Κοινωνικής Προστασίας (DSP) εντάχθηκαν οι υπηρεσίες Απασχόλησης, με μεταφορά μέρους του προσωπικού, διατηρώντας τον FAS φορέα σχεδιασμού της επαγγελματικής κατάρτισης, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς (stakeholders), και ενισχύοντας τις δραστηριότητες της διάγνωσης εκπαιδευτικών αναγκών και της συμβουλευτικής (training consultation).
    • Αυστραλία – Ολλανδία: Οι υπηρεσίες απασχόλησης συνεργάζονται και αναθέτουν στον ιδιωτικό τομέα (κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα), μέσω προκηρύξεων, την συμβουλευτική υποστήριξη των ανέργων, επικεντρωνόμενες στον σχεδιασμό των δράσεων και επιτελώντας τον ρυθμιστικό και ελεγκτικό ρόλο τους ως κρατικών φορέων. Η επαγγελματική εκπαίδευση & κατάρτιση βασίζεται στην εταιρική συνεργασία κρατικών φορέων (σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο) με τους φορείς της αγοράς (industry).
    • Μ. Βρεττανία: Τα job centre plus παρέχουν υπηρεσίες προώθησης στην Απασχόληση και την επιδοματική στήριξη των ανέργων και υπάγονται στο Υπουργείο Εργασίας, ενώ η Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση υπάγεται σε φορείς εποπτευόμενους από το Ministry for Business, Innovation and Skills, σε συνεργασία και συνέργια με το Υπ. Παιδείας.
    Οι προαναφερόμενες πρακτικές εναρμονίζονται με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Απασχόληση και τις κατευθύνσεις για τον εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών Απασχόλησης στον Ευρωπαϊκό Χώρο και η χώρα μας, ως συνήθως, υπεκφεύγει της συμμόρφωσης με αυτές με την γνωστή προχειρότητα. Ο ΟΑΕΔ δεν διαθέτει επαρκές (σε δεξιότητες και σε αριθμό) προσωπικό για να ανταποκριθεί σε επιπλέον αρμοδιότητες που του μεταβιβάζονται με αυτές τις διατάξεις. Η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων θα πισωγυρίσει τον Οργανισμό στη κατάσταση της δεκαετίας του ’90 και η χώρα θα βρεθεί πάλι να απολογείται για τις αποτυχημένες πολιτικές της, ενώπιον των «κουτόφραγκων» που την χρηματοδοτούν. Θα ενισχύσει δε τα εμπεδωμένα, εντός κι εκτός του Οργανισμού, μικροσυμφέροντα και τις μικροπολιτικές, που αντιτάχθηκαν σθεναρά στην ανάπτυξη των εταιρειών «Επαγγελματική Κατάρτιση ΑΕ. και «Παρατηρητήριο Απασχόλησης-ΠΑΕΠ Α.Ε.» από συστάσεως τους.
    Από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου διαφαίνεται έλλειψη στρατηγικής μόνο και από το γεγονός της εξίσωσης του ΕΙΕΑΔ, – ο ρόλος του οποίου ως εργαλείο εφαρμογής ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης είναι επιβεβλημένος σε μια περίοδο όπου το χάσμα των απαιτούμενων δεξιοτήτων (προσφορά εργασίας) και των διαθέσιμων από τους αναζητούντες εργασία δεξιοτήτων (ζήτηση εργασίας) διευρύνεται – με τον Οργανισμό της Κωπαΐδας, και άλλα ΝΠΙΔ-σφραγίδες, χωρίς σκοπό και περιεχόμενο και που ιδρύθηκαν για εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων. Η προχειρότητα της σύνταξης των διατάξεων του άρθρου αυτού αποδεικνύεται από την σύγχυση που δημιουργείται στην κατανομή της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του ΕΙΕΑΔ μεταξύ του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Εργασίας, όπου είναι προφανής η έλλειψη διάκρισης των φορέων που διαχειρίζονται τις συγχρηματοδοτούμενες παρεμβάσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (διαχειριστικές αρχές) και αυτών που μπορούν να αναλάβουν τον σχεδιασμό μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για την Απασχόληση, στο πλαίσιο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη (Europe 2020 Growth Strategy). Επιπλέον δε, αν εφαρμοστεί η μεταφορά μέρους των αρμοδιοτήτων του ΕΙΕΑΔ στην Γεν. Γραμματεία Κοινοτικών και άλλων Πόρων, παραβιάζεται το άρθρο 58(β) του Καν.1083/2006 περί διάκρισης των αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων Διαχείρισης. Δυστυχώς επικεντρώνεστε στην διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, ακολουθώντας κοντόφθαλμη πολιτική, προσανατολισμένη σταθερά στις επιδοματικές λογικές του παρελθόντος που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, χωρίς να έχετε στρατηγικό όραμα.
    Χαράξτε την πολιτική των μεταρρυθμίσεων στη βάση της διεθνούς εμπειρίας και οριοθετήστε τον ρυθμιστικό, ελεγκτικό και ανακατανομής των πόρων, ρόλο του κράτους, βασιζόμενοι στις αρχές του σύγχρονου (νέου) δημόσιου management, – ποιοτικές υπηρεσίες προς τον πολίτη, αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, και χρηστή διαχείριση. Με την κατάργηση νομικών προσώπων και την μεταφορά του αντικειμένου τους σε άλλες δομές του δημοσίου, απολύοντας χωρίς να προηγηθεί αξιολόγηση δομών και προσωπικού, δεν προωθείτε μεταρρυθμίσεις αλλά δημιουργείτε ασφυξία στην οικονομία. Μόνο με την απελευθέρωση των μη αναγκαίων δραστηριοτήτων του κράτους (τις οποίες αδυνατείτε να προσδιορίσετε) προς τον ιδιωτικό τομέα, θα δημιουργήσετε ευέλικτο και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, θα ξεμπλοκάρετε τον ιδιωτικό τομέα ώστε να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης. Προς το παρόν, η πολιτική σας στηρίζεται στον περιορισμό των δαπανών χωρίς να αξιολογείτε την απόδοση των μέτρων (outputs), πολύ δε περισσότερο την αποτελεσματικότητα τους (outcomes) και την οποία χαρακτηρίζει αντίληψη κρατισμού.
    Κύριε Υπουργέ, μήπως πρέπει να στραφείτε στο ξεκαθάρισμα άλλων φορέων και να ξεκινήσετε πρώτα από αυτά που εποπτεύετε ή από ΝΠΙΔ Παν/μίων, στα οποία όχι μόνο προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ δεν έχουν γίνει, αλλά ούτε προσαρμογή του μισθολογικού κόστους. Οι συμβάσεις δε ορισμένου χρόνου που έχουν, ανανεώνονται επί χρόνια, λαμβάνοντας κάθε φορά κατά την λήξη τους αποζημιώσεις και μη ληφθείσες (?) άδειες αρκετών χιλιάδων ευρώ!
    Αγγελική Ψωματάκη (Bsc Applied Economics, PGD Public Management)
    Πρώην Διευθύντρια της «Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε.»
    Αποσπασμένη στην Ε.Υ.Δ. Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση», Μονάδα Ελέγχου (Γ’)
    Ελεγκτής Επενδύσεων Αναπτυξιακού νόμου (Μέλος Ε.Μ.Π.Ε. Υπ. Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, πιστοποιημένη κατόπιν γραπτών εξετάσεων).
    Διετέλεσα υπεύθυνη ομάδων έργου: 1) του Συμβούλου Διαχείρισης του Ε.Π. «Επαγγελματική Κατάρτιση και Προώθηση στην Απασχόληση» στον ΟΑΕΔ 1998-Ιουν2000 και 2) της KPMG για τον Επιχειρησιακό Σχέδιο Αναδιοργάνωσης του ΟΑΕΔ (Ιουλ 2000-2002).

    Σχετικοί Σύνδεσμοι:
    http://www.arbeitsagentur.de/nn_426332/EN/Navigation/Startseite/Englisch-Nav.html
    http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=105&langId=en
    http://employment.gov.au/remote-jobs-and-communities-program
    http://www.ft.com/cms/s/0/5cb32288-7b8a-11e3-a2da-00144feabdc0.html#axzz2qsjEmooW
    https://www.gov.uk/contact-jobcentre-plus‎

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 19:14 | Νικος Καρελλος

    Σε μια χώρα που η «απασχοληση» μοιάζει με το πιό σύντομο ανέκδοτο και που οι λεγεώνες των ανέργων στιβάζονται στον ΟΑΕΔ αναζητώντας σανίδα σωτηρίας ανάμεσα στους ελάχιστους ταλαίπωρους «διεκπεραιωτές» υπαλλήλους του, το να κλείνουν οργανισμοί που αποτελούν ένα κάποιο ανάχωμα στην επερχομενη καθολική κατάρρευση και να καταληγουν και οι ίδιοι εργαζομενοί τους στην ανεργία λόγω πολιτικής βούλησης, μοιάζει με τραγική ειρωνία.

    Εκτός αν θέλετε δε να εξωθήσετε όλο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας στη μαζική μετανάστευση για να μείνετε μόνοι μεταξύ ανεγκέφαλων οπαδών ώστε να φαντάζεστε οι ίδιοι πιο έξυπνοι. Και το κάνετε αργά και βασανιστικά.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 19:30 | Μάριος Κ

    ΝΑ ΔΙΩΞΕΤΕ ΠΡΩΤΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜ ΜΠΕΙ ΜΕ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΙΑΣΕΤΕ ΤΟ ΕΙΕΑΔ.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 19:02 | Μαρίνα Σ

    Έχω συνεργαστεί με το προσωπικό του ΕΙΕΑΔ από την εποχή της ΕΚΑΕ και ξέρω πως δουλεύουν, είναι άδικο το κλείσιμο του ΕΙΕΑΔ.

    Φροντίστε τουλάχιστον για τους υπαλλήλους του.΄

    Μαρίνα Σ

    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 19:39 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ»

    ΠΑΤΡΑ 20/01/2014

    Προς
    – κ. Ιωάννη Βρούτση
    Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κοινοποίηση
    – κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου
    Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – Κα Εύη Χριστοφιλοπούλου
    Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κύριοι,

    Με έκπληξη και δυσαρέσκεια πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που δημοσίευσε την επικείμενη κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων

    Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.
    Το έργο αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της εργασίας 100.000 μισθωτών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και o κλαδικός μας φορέας με 10 επιχειρήσεις.
    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη αιφνίδια κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
    • Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας. Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    • Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτέςΓνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    • Τέλος, είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.

    Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του. Η κατάργηση ενός οργανισμού όπως το ΕΙΕΑΔ, το οποίο στηρίζει και μάλιστα με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και χωρίς τις γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις την απασχόληση και τις επιχειρήσεις, ούτε λογική έχει, ούτε το «συμμάζεμα» του κράτους εξυπηρετεί, ούτε τη διοικητική μεταρρύθμιση ενισχύει.

    Κλείνοντας, συνοψίζουμε ότι η μια τέτοια ενέργεια , είναι ικανή να θέσει σε άμεσο κίνδυνο ολόκληρο το Έργο και να συμπαρασύρει όλους τους άνω εμπλεκόμενους σε αυτo.

    Με εκτίμηση ,
    Το Δ/Σ του Συλλόγου

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 19:39 | Γεώργιος Γρηγορόπουλος

    Κύριε Υπουργέ,

    μήπως λέω μήπως,σας περνά από το μυαλό ότι με τέτοια άδικα μέτρα, θα
    ξεσηκωθεί ο κόσμος και στις επόμενες εκλογές θα πάτε στο ναδίρ?

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 19:26 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΥΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΧΑΙΑΣ

    ΠΑΤΡΑ 20/01/2014

    Προς
    – κ. Ιωάννη Βρούτση
    Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κοινοποίηση
    – κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου
    Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – Κα Εύη Χριστοφιλοπούλου
    Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κύριοι,

    Με έκπληξη και δυσαρέσκεια πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που δημοσίευσε την επικείμενη κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων

    Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.
    Το έργο αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της εργασίας 100.000 μισθωτών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και o κλαδικός μας φορέας με 10 επιχειρήσεις.
    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη αιφνίδια κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
    • Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας. Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    • Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτέςΓνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    • Τέλος, είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.

    Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του. Η κατάργηση ενός οργανισμού όπως το ΕΙΕΑΔ, το οποίο στηρίζει και μάλιστα με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και χωρίς τις γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις την απασχόληση και τις επιχειρήσεις, ούτε λογική έχει, ούτε το «συμμάζεμα» του κράτους εξυπηρετεί, ούτε τη διοικητική μεταρρύθμιση ενισχύει.

    Κλείνοντας, συνοψίζουμε ότι η μια τέτοια ενέργεια , είναι ικανή να θέσει σε άμεσο κίνδυνο ολόκληρο το Έργο και να συμπαρασύρει όλους τους άνω εμπλεκόμενους σε αυτό.

    Με εκτίμηση ,
    Το Δ/Σ του Συλλόγου

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 19:04 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΑΝΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΚΑΡΟΣΣΕΡΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ν.ΑΧΑΙΑΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    ΠΑΤΡΑ 20/01/2014

    Προς
    – κ. Ιωάννη Βρούτση
    Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κοινοποίηση
    – κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου
    Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – Κα Εύη Χριστοφιλοπούλου
    Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κύριοι,

    Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που δημοσίευσε στον «ξαφνικό θάνατο» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων

    Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.
    Το έργο αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της εργασίας 100.000 μισθωτών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και o κλαδικός μας φορέας με 17 επιχειρήσεις.
    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
    • Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας. Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    • Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτέςΓνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    • Τέλος, είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.

    Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του. Η κατάργηση ενός οργανισμού όπως το ΕΙΕΑΔ, το οποίο στηρίζει και μάλιστα με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και χωρίς τις γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις την απασχόληση και τις επιχειρήσεις, ούτε λογική έχει, ούτε το «συμμάζεμα» του κράτους εξυπηρετεί, ούτε τη διοικητική μεταρρύθμιση ενισχύει.
    Ζητάμε να λάβετε υπ’οψιν σας το κρίσιμο έργο το οποίο αποτελεί το ΕΙΕΑΔ και ως εκ τούτο να αποσυρθεί το άρθρο 8 από το εν λόγω νομοσχέδιο. Συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε των αγώνα των συναδέλφων στο ΕΙΕΑΔ .

    Με εκτίμηση ,
    Το Δ/Σ του Συνδέσμου

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 19:03 | ΚΕΚ ΟΡΑΜΑ

    Αφιέρωσα πάνω από 1 ώρα για να διαβάσω πολλά από τα σχόλια Φορέων, Συμβούλων, ΚΕΚ για την επικείμενη κατάργηση του ΕΙΕΑΔ. Πράγματι, μέσα από 233 σχόλια εκφράστηκε όλη η πραγματική οικονομία της χώρας. Εκφράστηκαν αυτοί που ουσιαστικά προσπαθούν να υλοποιήσουν τα κακοσχεδιασμένα προγράμματα κάθε Υπουργείου. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα τα διαβάσει κανείς από το αρμόδιο Υπουργείο, αλλά και αν τα διαβάσει κάποιος Σύμβουλος του Υπουργού, με τι θάρρος θα του μεταφέρει ότι: «Υπουργέ μου, κάνετε λάθος, όλοι διαμαρτύρονται έντονα για την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ. Πρόκειται για ένα οργανισμό που λειτουργεί άψογα και παράγει τεράστιο έργο. Είναι μια δημόσια υπηρεσία που λειτουργεί όπως θέλουν οι πολίτες του, όπως ονειρευόμαστε να λειτουργεί ολόκληρος ο Δημόσιος Τομέας.»
    Αντίθετα, μπορεί πολύ εύκολα να του πει: » Όλα καλά κ. Υπουργέ μου, τίποτα το σημαντικό. Προχωρήστε στο μεγαλόπνοο σχέδιό σας για Δημοσιονομική Μεταρρύθμιση, με το οποίο συμφωνεί ο Πρωθυπουργός και η Τρόικα.»
    Γιατί, αν διάβαζε τα σχόλια ο ίδιος ο Υπουργός ίσως διαπίστωνε ότι:
    1/. Πόσο λάθος είναι να καταργήσει το ΕΙΕΑΔ
    2/. Πόσο ανεπαρκής είναι διότι ενώ καταλαβαίνει το λάθος του δεν μπορεί να το διορθώσει
    3/. Πόσο έξυπνος ήταν τελικά ο ΓΑΠ που επινόησε το opengov.gr……για να γράφει ότι θέλει ο λαός, αλλά τελικά να μην εισακούεται ποτέ……

  • Σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία τίθενται σε κατάργηση 19 φορείς, όπου μεταξύ άλλων είναι και το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. (Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού ) σημειώνουμε τις εξής σημαντικούς παραμέτρους:
    Το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης του Προγράμματος «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΑΠΟ 1-49 ΑΤΟΜΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» στα πλαίσια του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ», στο οποίο συμμετέχουν ως δικαιούχοι από όλη την Ελλάδα περισσότερες από 20.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (κυρίως αυτοαπασχολούμενοι) καθώς και περισσότεροι από 600 Κλαδικοί Φορείς εκπρόσωποι των επιχειρήσεων.
    Το ως άνω έργο παρά τις αντιξοότητες και τις καθυστερήσεις που προέκυψαν (κυρίως λόγω του μεγάλου χρόνου που απαιτήθηκε για την κατανομή των πόρων από το Υπουργείο Εργασίας και κατ’ επέκταση την εκταμίευσή τους από τους δικαιούχους) , και οι οποίες σημειώνουμε ότι δεν οφείλονται σε θέματα λειτουργίας του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης σχεδόν για το σύνολο των δικαιούχων-επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα το μεγαλύτερο ποσοστό των δικαιούχων έχει προχωρήσει στην ολοκλήρωση του 100% του Φυσικού Αντικειμένου των έργων διαρθρωτικής προσαρμογής των επιχειρήσεων τους (δράσεις κατάρτισης και συμβουλευτικής), ενώ ένα μεγάλο ποσοστό έχει ήδη προχωρήσει ή έχει καταθέσει αντίστοιχα αιτήματα διοικητικής επαλήθευσης – πληρωμών για την εκταμίευση του 80% της εγκριθείσας χρηματοδότησης, προκειμένου να ακολουθήσει η διαδικασία αποπληρωμής του συνόλου των έργων.
    Στην ανακοίνωση του Υπουργείου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι αρμοδιότητες του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. θα ασκούνται εφεξής κάποιες από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και οι λοιπές από τον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), καθώς τόσο το ΥΕΚΑΠ όσο και ο ΟΑΕΔ διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και τα απαιτούμενα θεσμικά εργαλεία.
    Ωστόσο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε αντίστοιχο πρόγραμμα, το οποίο διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ και αφορά περίπου 600 δικαιούχους-επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν πάνω από 50 άτομα προσωπικό, εκκρεμεί ακόμα η διαδικασία αποπληρωμής για αρκετούς δικαιούχους. Και αξίζει να τονιστεί ότι οι σχετικές εγκριτικές αποφάσεις είχαν εκδοθεί από τον Ιούλιο του 2011 και το φυσικό αντικείμενο σχεδόν για το σύνολο των έργων έχει ολοκληρωθεί από το τέλος του 2012.
    Τα παραπάνω στοιχεία σε καμία περίπτωση δεν καταδεικνύουν την ετοιμότητα του ΟΑΕΔ να μπορεί να αναλάβει άμεσα τη συνέχιση και ολοκλήρωση του εν λόγω προγράμματος και να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες ενδιάμεσων και τελικών πληρωμών των έργων, οι οποίες όπως τονίστηκε παραπάνω έχουν ήδη δρομολογηθεί από το Ε.Ι.Ε.Α.Δ.
    Εξάλλου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση από την παραπάνω αναφερόμενη, προκύψει κατά την υλοποίηση του Προγράμματος, στη φάση που αυτό βρίσκεται τη συγκεκριμένη περίοδο, θα οδηγήσει είτε στην οικειοθελή αποχώρηση δικαιούχων, είτε στην απένταξη δικαιούχων λόγω μη τήρησης τυπικών προϋποθέσεων όπως ύπαρξη ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, η οποία θα δυσχεραίνει όλο και περισσότερο στο επόμενο διάστημα, δεδομένης της επικρατούσας κατάστασης για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της.
    Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις δικαιούχους-επιχειρήσεις στο ως άνω Πρόγραμμα συμμετέχουν πληθώρα Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Συμβουλευτικές Εταιρείες, οι οποίες έχουν αναλάβει τις δράσεις κατάρτισης και συμβουλευτικής υποστήριξης των επιχειρήσεων και οι οποίες σε περίπτωση ματαίωσης-καθυστέρησης του Προγράμματος κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό να μην πληρωθούν για τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους κατά την διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, οι οποίες σημειώνουμε ότι έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους.
    Επιπροσθέτως η διαχείριση του Προγράμματος από κάποιον άλλον Φορέα εκτός του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη και αρκετά χρονοβόρα, εφόσον όλο αυτό το διάστημα των τριών ετών που υλοποιείται το εν λόγω Πρόγραμμα τα στελέχη του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., έχουν αποκτήσει πολύ σημαντική τεχνογνωσία επιλύοντας σε καθημερινό επίπεδο σημαντικά θέματα-προβλήματα που αφορούσαν και αφορούν την ομαλή υλοποίηση των έργων.
    Εξάλλου είναι γνωστό ότι το ανθρώπινο δυναμικό του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. αποτελείται από στελέχη με υψηλά τυπικά προσόντα τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, άριστη επιστημονική κατάρτιση και με σημαντική επαγγελματική εμπειρία στην προετοιμασία, στο συντονισμό, και στη διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων έργων που αφορούν την υλοποίηση πολιτικών για την Απασχόληση.
    Καθόλη τη διάρκεια υλοποίησης των έργων, τα στελέχη του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν επιδείξει άψογη συμπεριφορά, επαγγελματισμό, υπέρμετρη εργατικότητα και πραγματικό ενδιαφέρον για την επίλυση των όποιων προβλημάτων έχουν προκύψει κατά καιρούς.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους, η σχετική διάταξη περί κατάργησης του ΕΙΕΑΔ θα πρέπει να αποσυρθεί καθώς δεν στηρίζεται σε κανένα αντικειμενικό-ορθολογικό κριτήριο ούτε ως προς την αναγκαιότητα ύπαρξης του Φορέα, ούτε ως προς την αναγκαιότητα διατήρησης του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΙΕΙΑΔ. Αντιθέτως πιστεύουμε στην αναγκαιότητα όχι μόνο ύπαρξης αντίστοιχων Φορέων όπως στο ΕΙΕΑΔ αλλά και στην ενδυνάμωση και ενίσχυση του ρόλου τους με επιπλέον αρμοδιότητες που αφορούν τη χάραξη και την υλοποίηση πολιτικών για την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας.
    Έλλη Βαγγέλη,
    STRATIS ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ & ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ε.Π.Ε.

  • Κύριοι
    θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία του φορέα μας όσον αφορά στην κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.)την ώρα που υλοποιούνται τα προγράμματα της «Διαρθρωτικής Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης».

    Πώς είναι δυνατόν μετά από τόση ταλαιπωρία που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι, με τις τόσες καθυστερήσεις, να καταργηθεί ενώ εκκρεμουν υλοποιήσεις αλλά και πληρωμές επιχειρήσεων που με κόπο κρατιούνται ανοιχτές. Αν καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ και δοθεί σε άλλον φορέα η υλοποίηση του έργου, μέχρι να συντονιστεί θα έχουμε πάλι μεγάλη χρονοκαθυστέρηση!!

    Παρακαλούμε πολύ να μην προχωρήσετε στην κατάργηση του ΕΙΕΑΔ τουλάχιστον μέχρι ωσότου ολοκληρωθεί το έργο της «Διαρθρωτικής Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης» αν και θα ήταν κρίμα και άδικο,για τους εργαζόμενους του ΕΙΕΑΔ οι οποίοι- τουλάχιστον με όσους συνεργαστήκαμε- είναι εξαιρετικοί, να χάσουν την δουλειά τους.

    Με εκτίμηση
    Από ΚΕΚ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
    ΦΑΡΣΙΑΡΩΤΟΥ ΝΕΝΑ

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 18:11 | Kostas T.

    Γιατί καταργείτε κύριε υπουργέ τον τόσο σημαντικό φορέα που ασχολείται με την απασχόληση και την ανεργία? Γιατί θέλετε να απολύσετε 65 ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ συνεργάτες αυτής της χώρας?
    ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ το ΕΙΕΑΔ που προσφέρει τόσο σημαντικό έργο για τους Έλληνες!!!

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 18:49 | ΜΠΑΜΠΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Θυμάστε που στην αρχή – αρχή της κρίσης σας το έλεγα, οτι για όλα εκτός από τον………ηλεκτρολόγο φταίει και το ερμο το Ινστιτούτο Εργασίας. Είμαι σίγουρος οτι εντός μηνός απο το κλείσιμο του Ινστιτούτου θα αυξηθεί κατά 25% το …………πρωτογενές πλεόνασμα. Και για να σοβαρευτούμε: Ποιός και πως θα ασκεί τη δουλειά του από τώρα και στο εξής? Υπάρχουν άλλοι καλύτεροι υπάλληλοι από τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί για να θεραπεύσουν τα αντικείμενα του και τις δραστηριότητες του? Απάντηση στο ερώτημα δεν υπάρχει στο νόμο ενώ θα έπρεπε να υπάρχει.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 18:34 | ΠΑΝΟΣ ΚΑΨΗΣ

    ΘΈΛΕΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΕΝΑΝ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΟΡΙΣΘΕΙ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ?

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 18:02 | Κ.Ψ.

    Το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. αποτελείται από ανθρώπους με προσόντα, ήθος και εργατικότητα.Παράγει έργο και ανταπεξέρχεται στις υποχερώσεις του με ρυθμούς ιδιωτικού τομέα.Θα ήταν πραγματικά άδικο για τους υπαλλήλους του αλλά και για τα προγράμματα τα οποία διαχειρίζεται, να καταργηθεί ο φορέας.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 17:45 | ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΙΑΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Ένας από τους μοναδικούς οργανισμούς (ΕΙΕΑΔ) που άξιζε και ευτυχώς που δημιουργήθηκε, τώρα καταργείται.

    Είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.
    Η κατάργηση ενός οργανισμού όπως το ΕΙΕΑΔ, το οποίο στηρίζει και μάλιστα με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και χωρίς τις γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις την απασχόληση και τις επιχειρήσεις, ούτε το «συμμάζεμα» του κράτους εξυπηρετεί, ούτε τη διοικητική μεταρρύθμιση ενισχύει.

    Φυσικά η μείωση του Δημόσιου Τομέα είναι απαραίτητη, αλλά με κριτήρια ευθύνης προς τον Ελληνικό λαό.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 17:24 | Πέτρος Π

    Μήπως η άνιση μεταχείριση του ΕΙΕΑΔ, σε σχέση με τους άλλους φορείς ΝΠΙΔ, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να απορροφηθούν αλλού, ύστερα από την κατάργηση του φορέα τους, υπονοεί κάτι?

    Πέτρος Π,

    Υπάλληλος ΝΠΙΔ.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 17:43 | Μανώλης Π

    Πείτε μου ένα όφελος από την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ, να σας παραθέσω χιλάδες οφέλη, με πρώτιστο, το προσωπικό του, που δουλεύει ασυνήθιστα πολύ, για οργανισμό του δημοσίου, ανεξαρτήτως θέσεως και προσόντων.

    Μανώλης Π

    Ιδιωτικός Υπάλληλος.

  • Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΙΕΑΔ, ως προς την αιτιολογική έκθεση και το κείμενο του σχεδίου νόμου, επισημαίνει τα παρακάτω:

    ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΤΟ ΕΞΗΣ:

    α) από τη μια πλευρά να καταργείται το ΕΙΕΑΔ και να απολύονται οι εργαζόμενοι σε αυτό, με το αιτιολογικό ότι αρμοδιότητες και τα έργα του ΕΙΕΑΔ μπορούν να υλοποιηθούν από το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ, επειδή δήθεν υπάρχει η σχετική «θεσμική και επιχειρησιακή ικανότητα»

    και

    β) από την άλλη πλευρά, στο Άρθρο 18, παρ. γ. του ιδίου νόμου να περιέχεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία: «Τα Υπουργεία ή οι φορείς στους οποίους περιέρχονται οι αρμοδιότητες των καταργούμενων με το νόμο αυτό φορέων, δύνανται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, να συνάψουν τις απολύτως αναγκαίες, για την ολοκλήρωση της εκτέλεσης των εκκρεμών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, που είχαν αναλάβει οι ανωτέρω φορείς, συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου.»

    Αυτό δεν είναι «διοικητική μεταρρύθμιση».

    Είναι απόλυση εργαζομένων, με πρόβλεψη για πρόσληψη «ημετέρων».

    Ειδικότερα, επισημαίνουμε τα εξής:

    Α. Σχόλια στην αιτιολογική έκθεση

    Βάσει της αιτιολογικής έκθεσης η κατάργηση του ΕΙΕΑΔ, υπαγορεύεται από:

    1ο επικάλυψη αρμοδιοτήτων:
    Η επικάλυψη αναφέρεται σε αυτή που υπάρχει μεταξύ των Ειδικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Κοινοτικών και Άλλων Πόρων και ειδικότερα της Διαχειριστικής αρχής του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του ΥΕΚΑΠ και του έργου που επιτελεί το ΕΙΕΑΔ.

    Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το ΥΕΚΑΠ «έχει τη θεσμική και επιχειρησιακή επάρκεια για το σχεδιασμό και την υποστήριξη δράσεων διαρθρωτικής προσαρμογής των επιχειρήσεων για τη νέα προγραμματική 2014-2020, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Το ΥΕΚΑΠ μπορεί επίσης με ευκολία να συνεχίσει την υλοποίηση των προγραμμάτων που έχει αναλάβει το ΕΙΕΑΔ».

    Ωστόσο, στο νόμο που έχει τεθεί σε διαβούλευση αναφέρονται τα εξής:

    «Οι πάσης φύσεως νομικές και οικονομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από Τεχνικά Δελτία συγχρηματοδοτούμενων έργων, στα οποία το καταργούμενο Ν.Π.Ι.Δ. υπεισέρχεται ως τελικός δικαιούχος ή ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης, καθώς και από τα έργα που θα προκύψουν από την επιτελική αρμοδιότητα του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., μεταφέρονται και αναλαμβάνονται από τον Ο.Α.Ε.Δ. προκειμένου να διασφαλισθεί η διοικητική και οικονομική υποστήριξη των έργων.» (Άρθρο 8, παρ.2. σελ 10).

    Με βάση τα παραπάνω, συμπεραίνεται ότι:

    α) δεν προκύπτει και δεν τεκμαίρεται αλληλοεπικάλυψη, μεταξύ διαχειριστικών αρχών του ΥΕΚΑΠ και ΕΦΔ ΕΙΕΑΔ.
    β) δεν δύναται ούτε το ΥΕΚΑΠ ούτε ο ΟΑΕΔ να «συνεχίσουν με ευκολία τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που υλοποιεί το ΕΙΕΑΔ», διότι θα πρέπει να προσφύγουν σε εξωτερική βοήθεια. Αυτό έχει όπως, γίνεται, κατανοητό σημαντικές επιπτώσεις τόσο στο κόστος του έργου, όσο και στην εξέλιξη του έργου, το οποίο λόγω του εξαιρετικά μεγάλου αριθμού των επιχειρήσεων- δικαιούχων (13.000), αλλά και του είδους των έργων, είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένο και περίπλοκο.

    Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, απαιτούνται σχετικές αποφάσεις, για παράδοση παραλαβή φακέλων, ηλεκτρονικής βάσης, αλλά και ευθυνών διαχείρισης κονδυλίων από τους μεν στους δε, αποφάσεις για επιπλέον κονδύλια που θα αφορούν την πληρωμή των συμβάσεων έργου αυτών που θα αναλάβουν τη διαχείριση, προκηρύξεις, ανοιχτοί διαγωνισμοί και αναθέσεις, για μια σειρά περίπλοκων ενεργειών, και μάλιστα σε πανελλαδική κλίμακα αφού το έργο έχει πανελλαδική εμβέλεια.

    Σε αυτές τις συνθήκες το έργο, οδηγείται ουσιαστικά σε «ευθανασία», με τους κλαδικούς φορείς και τις μικρές επιχειρήσεις να διαλύονται ως προς τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

    Και όλα αυτά, ενώ το έργο εξελίσσεται με εξαιρετικούς ρυθμούς, με in house εργασία, με ποιότητα και με διαφάνεια και αναμένεται η ολοκλήρωσή του εντός του 2014.

    Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί, επίσης και σχετική επιστολή του Διοικητή του ΟΑΕΔ, ο οποίος δηλώνει την αδυναμία του Οργανισμού να αναλάβει οποιοδήποτε επιπλέον έργο, λόγω του περιορισμένου αριθμητικά πλέον προσωπικού του.

    2ο επιχείρημα στην αιτιολογική έκθεση είναι ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, κυρίως οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης (π.χ επιχειρηματικά σχέδια, κατάρτιση κλπ), αποτελούν στρατηγικές προτεραιότητες του ελληνικού κράτους και η «ύπαρξη πολλών φορέων και η διασπορά διαθέσιμων δυνάμεων δυσχεραίνουν την προσπάθεια αυτή». !!!

    Το Υπουργείο Εργασίας, το κατεξοχήν αρμόδιο Υπουργείο για τις ως άνω πολιτικές έχει υπό την εποπτεία του ΔΥΟ ΜΟΝΟ επιτελικούς φορείς: τον ΟΑΕΔ και το ΕΙΕΑΔ.

    Σε μια περίοδο όπου :

    – η οικονομική κρίση, η ανεργία σε όλο το φάσμα των ηλικιών, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός ολοένα και περισσότερων κοινωνικών ομάδων καταγράφει, πρωτοφανή για την Ελλάδα, ποσοστά

    – η ελληνική πολιτεία προσπαθεί να περιορίσει τη καταστροφή του κοινωνικού ιστού που επιφέρει η κρίση με καταιγισμό δράσεων, με πενιχρά ωστόσο, αποτελέσματα

    – εξαγγέλλεται από την κυβέρνηση η δημιουργία «Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης» για την αντιμετώπιση της ανεργίας (και όλων όσων συνεπάγεται σε ένα οικονομικό περιβάλλον συνεχώς επιδεινούμενο)

    – η Ελληνική Κυβέρνηση έχει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας και ιδίως των νέων

    – προετοιμάζεται η «νέα προγραμματική 2014-2020 για την πολιτική συνοχής», δηλαδή διαμορφώνονται οι βασικές στρατηγικές επιλογές – προτεραιότητες, που συνιστούν τις κεντρικές μακροπρόθεσμες επιλογές για την Ελλάδα (και ίσως τη σωτηρία της!)

    – η ευρωπαϊκή κατεύθυνση στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων (και όχι μόνο) είναι να την αναλαμβάνουν μικροί, ευέλικτοι, σύγχρονοι οργανισμοί ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος, με πολύπλευρο δυναμικό και προσέγγιση για να αποφεύγονται καθυστερήσεις και δυσχέρειες που σχετίζονται με την συγκεντρωτική-κρατικοκεντρική προσέγγιση

    – υπάρχει περισσότερο από ποτέ η ανάγκη για τη παροχή, άμεσης, επιστημονικά τεκμηριωμένης και ανεξάρτητης, μελέτης και τεχνογνωσίας, για την κρίση της εργασίας, τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε συγκεκριμένες δεξιότητες και επαγγελματικές ειδικότητες αλλά και σύνδεσης κατάρτισης με αγορά εργασίας

    – σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη της Ε.Ε.-27, κάθε αντίστοιχο Υπουργείο Εργασίας ή Απασχόλησης έχει εκτός από τον αντίστοιχο ΟΑΕΔ και από 1 έως 3 φορείς όπως το ΕΙΕΑΔ για την ανεξάρτητη και συστηματική μελέτη της αγοράς εργασίας, για την υλοποίηση πιλοτικών-καινοτόμων προγραμμάτων, για την υποστήριξη και συνδιαμόρφωση πολιτικών, για το συντονισμό ενεργειών παρακολούθησης και αποτελεσμάτων που σχετίζονται με τις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις που χαράζει η πολιτεία και τα υπουργεία, και εκτελούν, διαχειρίζονται οι φορείς τους!!!,

    Σ ένα τέτοιο περιβάλλον, εθνικό και ευρωπαϊκό, προτείνεται η κατάργηση ενός φορέα όπως το ΕΙΕΑΔ, με συνέπεια μια ακόμα οπισθοδρόμηση σε σχέση με την ευρωπαϊκή αντίληψη για τη διαχείριση των πολιτικών για την απασχόληση, αλλά και την απονομή στο Υπουργείο Εργασίας, πανευρωπαϊκής πρωτιάς στην απόλυση υπαλλήλων του, 65 άτομα, με στόχο να γίνει πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της ανεργίας. (?)

    Σημειώνεται και απόσπασμα από την παρέμβαση της Μ. Χατζηαντώνη, Εκπροσώπου της Ε.Ε. κατά την «6η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» στις 10/12/2013, (ΠΡΑΚΤΙΚΑ, σελ 60)
    «Μία παρατήρηση όσον αφορά την ανακοίνωση σχετικά με το σύστημα διάγνωσης αναγκών, θα έλεγα ότι μας εκπλήσσει κάπως, το λιγότερο που θα έλεγα, αυτή η αναφορά στην υπουργική απόφαση για τη μεταφορά της αρμοδιότητας στο Υπουργείο Εργασίας, όχι αυτή καθεαυτή η ανακοίνωση γιατί προφανώς ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μέρος του Υπουργείου και θα έπρεπε ίσως, αλλά το λέω περισσότερο με το σκεπτικό ότι για πολλά χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποστηρίξει αρχικά το Παρατηρητήριο Απασχόλησης και στη συνέχεια τη μεταμόρφωσή του σε ΕΙΕΑΔ κι έτσι αυτή τη στιγμή μας εκπλήσσει να ακούμε γι΄ αυτή τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, αλλά νομίζω ότι κι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να δούμε διμερώς σε κάποια άλλη φάση.»

    ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΕΑΔ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ

  • Η εταιρεία Headway Σύμβουλοι Οικονομολόγοι Ε.Π.Ε. συμμετέχει στο πρόγραμμα «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ MΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ 1-49 ΑΤΟΜΑ, ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» στα πλαίσια του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ», με Αναθέτουσα Αρχή τον ΕΦΔ ΕΘΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (ΕΙΕΑΔ). Ο ρόλος της εταιρείας στο πρόγραμμα περιλαμβάνει αφενός την τεχνική υποστήριξη της υλοποίησης Κλαδικών Σχεδίων Διαρθρωτικής Προσαρμογής στα πλαίσια της Πρόσκλησης Α του προγράμματος και αφετέρου την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στα πλαίσια της Πρόσκλησης Β του προγράμματος.

    Σκοπός του προγράμματος είναι η στήριξη των ΜΜΕ μέσω επιδοτούμενης κατάρτισης του ανθρωπίνου δυναμικού και λήψης συμβουλευτικής μελέτης. Το φυσικό αντικείμενο του προγράμματος οδεύει προς την λήξη του, ενώ εκκρεμεί σε μεγάλο ποσοστό η απορρόφηση του οικονομικού αντικειμένου.
    Η συμβολή των στελεχών του ΕΙΕΑΔ στην έως τώρα εξέλιξη της υλοποίησης του προγράμματος ήταν καταλυτική, καθώς παρείχαν και παρέχουν υποστήριξη σε όλα τα βήματα της υλοποίησης και σε όλους τους εμπλεκόμενους. Οφείλουμε επιπλέον να εξάρουμε το ήθος, την εργατικότητα και τη δέσμευση του συνόλου των εργαζομένων του ΕΙΕΑΔ, καθώς στη δική τους συμβολή οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η πρόοδος ενός τόσο πολύπλοκου και σύνθετου έργου, εξαιρετικά σημαντικού για τις πολυάριθμες επιχειρήσεις – δικαιούχους. Η τεχνογνωσία που έχουν αποκομίσει τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ είναι ιδιαίτερα σημαντική αφενός για την ολοκλήρωση του παρόντος έργου αλλά και αφετέρου αποτελεί σίγουρα το καλύτερο εχέγγυο για την υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων στο μέλλον.

    Από την μέχρι τώρα εμπειρία μας κατά την υλοποίηση του έργου μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι η οποιαδήποτε αλλαγή στο θεσμικό και διαχειριστικό πλαίσιο του προγράμματος θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις. Ενδεχόμενη αλλαγή του ρόλου του ΕΙΕΑΔ ως ΕΦΔ και Αναθέτουσας Αρχής του προγράμματος θα οδηγούσε στην καλύτερη περίπτωση σε χρονικές καθυστερήσεις, κρίσιμες για το βαθμό επιτυχίας του προγράμματος. Συγκεκριμένα, τυχόν καθυστέρηση στην εξέλιξη της απορρόφησης του οικονομικού αντικειμένου και της ολοκλήρωσης του προγράμματος θα υποβάθμιζε το βασικό στόχο του προγράμματος, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς πολλές από τις επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν θα είναι σε θέση να αναμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα για τη λήψη της ενίσχυσης.

    Εν κατακλείδι, η παραμονή του ΕΙΕΑΔ ως ΕΦΔ και Αναθέτουσα Αρχή του προγράμματος αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ τυχόν αλλαγή αυτού του πλαισίου θα αναιρέσει κατ’ ουσία το στόχο του προγράμματος και την αναμενόμενη ευεργετική επίπτωσή του στις 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις – δικαιούχους εντός της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 17:05 | Μαρία Τυμπανίδου

    Και εκεί που λες ότι δεν πάει πιο «πάτο» αυτή η χώρα όλο και κάτι γίνεται που σε διαψεύδει. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την οργή που νιώθουμε όλοι.
    Τελικά όποιος επιτελεί έργο τον σκοτώνουν και όποιος δεν κάνει τίποτα ζει και βασιλεύει.
    Ντροπή!

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 17:00 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ – ΛΙΠΑΝΤΗΡΙΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

    Με μεγάλη απογοήτευση και έντονο προβληματισμό πληροφοθήκαμε την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ σαν έναν από τους 21 φορείς.
    Θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι το ΕΙΕΑΔ διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα Έργα που προκυρήχθηκαν για Επιχειρήσεις και τους Εργαζομενούς τους. Το ΕΙΕΑΔ μέχρι τώρα έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Έργου, στο οποίο συμμετέχουν 15.000 μικρές και πολύ μικρές Επιχειρήσεις με επιτυχία.
    Δεν δύναται καθώς το Έργο βρίσκετε στην εκπνοή του να αποφασίζετε η
    Κατάργηση του Διαχειριστκου Φορέα.
    Θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις, προβλήματα καθώς έχουν παρθεί τεράστιες οικονομικές δεσμεύσεις και πολλές επιχειρήσεις περιμένουν την χρηματοδότηση όχι μόνο στην Πρόσκληση Β΄ αλλά και την Πρόσκληση Γ΄ και Πρόσκληση Α΄.
    Το προσωπικό του ΕΙΕΑΔ είναι άρτιο καταρτισμένο και η ανταπόκριση του σε ερωτήματα και προβληματα είναι άμεση.

    Δεν βλέπουμε το λόγο να προχωρήσει αυτή η απόφαση καθώς Η ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ δεν προέρχεται από τέτοιου είδους κινήσεις και αποφάσεις………………………. αγαπητοί κύριοι….

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 17:24 | Μ.Α.

    Η κυβέρνηση, υλοποιώντας παράλογες μνημονιακές πολιτικές, λαμβάνει μέτρα που αφενός μεγαλώνουν την ήδη εφιαλτική λίστα των ανέργων, αφετέρου πετούν στον δρόμο εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα της διαρθρωτικής προσαρμογής, λες και περισσεύουν.
    Μήπως ονειρευόμαστε ακόμα ότι «λεφτά υπάρχουν»?

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 17:37 | Σταματία Π. Γ.

    Επιτέλους ας μας πει ο κύριος Μητσοτάκης με ποια κρητήρια καταργεί τον ΕΙΕΑΔ, φορέα που ασχολείται με το θέμα της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα μου καθώς και με την επαγγελματική κατάρτιση εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι μισθοί των επιστημόνων που τον εκπροσωπούν δεν είναι αυτοί που θα λύσουν το πρόβλημα της χώρας. Η Ελλάδα να μην φάει τα παιδιά της και να τα κρατήσει κοντά της τώρα που τα χρειάζεται.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 17:56 | ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΜΚΕ

    ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΥΠΟΒΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΕΙΕΑΔ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΑΡΩΓΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ. ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥΣ. ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΛΛΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΩΦΕΛΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΠΩΣ Η ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΜΚΕ

    ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 17:34 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΗΣ

    Πραγματικά δεν ξέρω αν πρόκειται απλά για άγνοια ή για πράξη που περιέχει δόλο? Μάλλον το δεύτερο!! Η κατάργηση ενός φορέα, με πραγματικό παραγωγικό έργο και αντικειμενικό όφελος για την πραγματική οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς τους, αποτελεί ακατανόητη πράξη. Η σύγκρισή και σύνδεση του με φορείς που δεν έχουν κανένα αντικείμενο εδώ και χρόνια, που το προσωπικό του έχει προσληφθεί από κομματικούς στρατούς και ρουσφέτια δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Ακόμα και με αυτό το νομοσχέδιο, εξασφαλίζονται και προστατεύονται «τα δικά μας παιδιά» , ενώ αντίθετα άνθρωποι που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, είναι υψηλών προσόντων και με μαρτυρίες όλων των φορέων της αγοράς παραγωγικοί, πετιούνται από τη μια μέρα στην άλλη στο δρόμο. Δημοσιεύματα προηγούμενων ημερών σε αρκετές εφημερίδες ( ΝΕΑ, REAL NEWS) έκαναν λόγω για μοίρασμα του έργου του ΕΙΕΑΔ σε ιδιώτες!! Μήπως τελικά αυτός είναι ο πραγματικός λόγος κατάργησης του φορέα?

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 17:55 | Λ. Α.

    Να αναφέρουμε επίσης, ότι μεταξύ άλλων, το ΕΙΕΑΔ είναι ο υπεύθυνος επιτελικός φορέας για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη λειτουργία του Συστήματος 1 του ΕΣΣΕΕΚΑ, βάσει του σχετικού θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Σύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση.

    Αποστολή του Συστήματος Έρευνας των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας (Σ1) είναι η συνεχής διερεύνηση, καταγραφή και τεκμηρίωση, με ενιαίο, έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό της αγοράς εργασίας και ο προσδιορισμός των σχετικών προς τις ανάγκες αυτές επαγγελμάτων.

    Το ΕΙΕΑΔ επίσης, εκπροσωπεί την Ελλάδα όσον αφορά στην Βάση Δεδομένων Πολιτικών Αγοράς Εργασίας Labour Market Policies (L.M.P) Database – Eurostat, που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εργαλείο για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της υλοποίησης και ανάπτυξης στοχευμένων πολιτικών απασχόλησης σε όλη την Ευρώπη. Έχοντας εργασθεί η ίδια στη συλλογή των δεδομένων LMP στην Π.Α.Ε.Π. (Το ΕΙΕΑΔ προήλθε από την κατάργηση των εταιρειών «Επαγγελματική Κατάρτιση (ΕΚΑΕ) Α.Ε.» και «Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητική – Πληροφορική (ΠΑΕΠ) Α.Ε.»), δεν μπορώ παρά να επισημάνω τη σημασία αυτής της Βάσης Δεδομένων με μέτρα-παρεμβάσεις που ορίζονται ως «Δημόσιες παρεμβάσεις στην Αγορά Εργασίας, στοχευμένες στη προσέγγιση της αποτελεσματικής λειτουργίας της και τη διόρθωση της ανισορροπίας και οι οποίες μπορούν να διακριθούν από άλλες γενικές παρεμβάσεις των πολιτικών απασχόλησης, με το ότι εφαρμόζονται επιλεκτικά, για να ευνοήσουν ειδικά συγκεκριμένες ομάδες στην Αγορά Εργασίας».

    Επίσης το ΕΙΑΕΔ έχει οριστεί Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και υλοποιεί το έργο με τίτλο «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης» ύψους 200.000.000,00€.

    Μιλάμε για έναν οργανισμό με έργο σημαντικό όσον αφορά στην Απασχόληση και με παροχή επιστημονικής τεκμηρίωσης και στήριξη δράσεων και των πολιτικών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με προσωπικό που πραγματικά δουλεύει, όπως φαίνεται κι από την πληθώρα των Συλλόγων/Σωματείων και ιδιωτών οι οποίοι τώρα διαμαρτύρονται και αυτοί για την ενδεχόμενη κατάργηση.

    Τα συμπεράσματα δικά σας.
    Υπάλληλος ΕΙΕΑΔ

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 17:44 | Σταματία Π. Γ.

    Επιτέλους ας μας ενημερώσει ο κύριος Μητσοτάκης με ποια κριτήρια αποφάσισε να κλείσει έναν φορέα όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που ασχολείται με θέματα όπως η ανεργία που μαστίζει την χώρα μου καθώς και με την επαγγελματική κατάρτιση εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θεωρώ άδικη και καταστροφική τη διάταξη κατάργησης του ΕΙΕΑΔ και την απόλυση των επιστημόνων που τον εκπροσωπούν. Να βρείτε άλλους πόρους για εξοικονόμηση χρημάτων και όχι από τον μισθό των επιστημόνων. Επιτέλους η Ελλάδα ας κρατήσει τα λαμπρά μυαλά της στη χώρα μας!

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 17:48 | Σταύρος Ε

    Αναφέρετε στην αιτιολόγηση για την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ:

    επιχειρησιακές επικαλύψεις και κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων,καθώς υπάρχουν πέντε υφιστάμενες Ειδικές Υπηρεσίες, με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που ασχολείται με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο.

    Δεν μπορείτε να εξετάσετε τρόπους αξιολόγησης, και αξιοποίησης όλης αυτής την συσσωρευμένης τεχνογνωσίας, και της υψηλής εξειδίκευσης στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση προγραμμάτων, από το ΕΙΕΑΔ και τις λοιπές υπηρεσίες του Υπουργείου?

    Θα είναι πιο εποικοδομητικό να ενσωματωθεί το αξιόλογο προσωπικό του ΕΙΕΑΔ, στο προσωπικό των υπόλοιπων παρόμοιων υπηρεσιών του Υπουργείου.

  • Κ. Υπουργέ και αρμόδιοι της Κυβέρνησης,
    Με τη παρούσα επιστολή μας αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την έντονη δυσφορία όλου του Κλάδου της Επαγγελματικής Κατάρτισης, για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ). Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην επαγγελματική κατάρτιση εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας, που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο κλάδος αυτός για να παραμείνει ενεργός σε μια τέτοια κρίσιμη οικονομική συγκυρία. Αξίζει επίσης να αναφερθεί η άψογη συνεργασία και επαγγελματική ευσυνειδησία όλων των στελεχών του φορέα. Είναι, κατά την γνώμη μας, τουλάχιστον λάθος η κατάργηση ενός τέτοιου φορέα, του οποίου η συνεργασία πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Ζητούμε λοιπόν την αναθεώρηση της πρότασης για κατάργηση του ΕΙΕΑΔ. Με εκτίμηση, Βενετία Σιαστάθη.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 17:21 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΓΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ & ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΑΥΤΟΙΚΙΝΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΙΑΣ

    ΠΑΤΡΑ 18/01/2014

    Προς
    – κ. Ιωάννη Βρούτση
    Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κοινοποίηση
    – κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου
    Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – Κα Εύη Χριστοφιλοπούλου
    Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κύριοι,

    Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης, με νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες , προχωρά εκτός άλλων και στην κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), οργανισμού που έχει ως αντικείμενο και δράση την ανάσχεση της ανεργίας, τη στήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων απασχόλησης εργασίας , εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας .

    Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.
    Το έργο αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της εργασίας 100.000 μισθωτών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και o κλαδικός μας φορέας με 15 επιχειρήσεις.
    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
    • Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας.
    • Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    • H Κυβέρνηση κλείνει με «ξαφνικό θάνατο» και απόλυση του προσωπικού του έναν οργανισμό, στου οποίου το πρόγραμμα συμμετέχουν αυτή τη στιγμή 100.000 ιδιωτικοί υπάλληλοι σε 13.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τινάσσοντας στον αέρα την πληρωμή των εκπαιδευτικών επιδομάτων χιλιάδων εργαζομένων, την ώρα που οι μισθοί και τα εισοδήματα των μισθωτών έχουν καταρρεύσει με τις μνημονιακές πολιτικές .
    • Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    • Δε γίνεται εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης και του μεγαλύτερου σοκ ανεργίας που γνώρισε ποτέ ο τόπος, να οδηγείται σε ξαφνικό θάνατο ένας οργανισμός – εργαλείο πολιτικής για την απασχόληση, και ο οποίος αποδεδειγμένα είναι αποτελεσματικός σύμφωνα με τον ίδιο τον Υπουργό Εργασίας , την «αγορά» αλλά και όλους τους κοινωνικούς εταίρους . Είναι εντελώς παράλογο να καταργούνται χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.
    Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του. Στηρίζουμε τον αγώνα του Σωματείου εργαζομένων, και καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα από το νομοσχέδιο, την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ.
    Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΙΕΑΔ καθώς η ομαλή ολοκλήρωση του Έργου της διαρθρωτικής προσαρμογής και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την κατάργησή του.

    Με εκτίμηση
    Το Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 17:12 | Μαρία Γ

    Αξιότιμοι κύριοι,
    Είμαι μία από τους πολλούς που έχουν συνεργαστεί με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ στα πλαίσια του προγράμματος πλαίσια του προγράμματος Διαρθρωτική προσαρμογή.
    Θα ήθελα να τονίσω την άριστη συνεργασία που είχα με τα στελέχη του εν λόγω φορέα.Θεωρώ άδικο την κατάργηση του φορέα εφόσον αποτελείται από ικανά στελέχη.Πέρα από αυτό θα δημιουργηθούν και τεράστια προβλήματα στην υλοποίηση του έργου

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 16:38 | Νίκος Ε

    Kύριε Υπουργέ,

    Αναφέρετε στην αιτιολογία της κατάργησης των ΝΠΙΔ: «Η μείωση της ανεργίας, η εκπόνηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης, η χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων αναδιάρθρωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, με την κατάρτιση και την επανακατάρτιση εργαζομένων, με σκοπό την προσαρμογή τους στις νέες δυσμενείς συνθήκες, και επομένως στη διασφάλιση μίας θέσεως απασχόλησης,αποτελούν στρατηγικές προτεραιότητες για το ελληνικό κράτος στη συγκεκριμένη συγκυρία».

    πως επιτυγχάνεται αυτό με την απαράδεκτη κατάργηση του ΕΙΕΑΔ?

    Νίκος Ε
    Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 16:07 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤ/ΡΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΩΝ , ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ, ΒΑΦΕΙΩΝ, ΣΙΔΕΡΩΤΩΝ Ν. ΑΧΑΙΑΣ

    17/1/2014 ΠΑΤΡΑ

    Προς
    – κ. Ιωάννη Βρούτση
    Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κοινοποίηση
    – κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου
    Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – Κα Εύη Χριστοφιλοπούλου
    Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κύριοι,

    Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που κατέθεσε στον «ξαφνικό θάνατο» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων

    Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.
    Το έργο αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της εργασίας 100.000 μισθωτών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και o κλαδικός μας φορέας με 31 επιχειρήσεις.
    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
    • Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας.
    • Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    • Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτές.
    • Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    • Τέλος, είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.

    Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του.
    Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΙΕΑΔ καθώς η ομαλή ολοκλήρωση του Έργου της διαρθρωτικής προσαρμογής και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την κατάργησή του.

    Με εκτίμηση
    Το Δ.Σ. Του Συλλόγου

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 16:03 | Καλλιοπη Παναγιωτοπουλου

    Αξιότιμοι κύριοι,
    ευελπιστώ το άρθρο 08 να αποσυρθεί άμεσα αφού η ΕΙΕΑΔ έχει αποδείξει ότι έχει ικανότατο προσωπικό που γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο του και έχει βοηθήσει πολύ τις επιχειρήσεις,ειδικά τώρα με την τραγική κατάσταση που βιώνουμε όλοι λόγω της οικονομικής κρίσης. Η κατάργηση αυτού του φορέα θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα και θα προκαλέσει σύγχυση. Επιπλέον τι θα γίνει με τους εργαζόμενους? λαι αυτοί που έχουν μπει με αξιοκρατικά κριτήρια (ΑΣΕΠ)?Σίγουρα θα πρέπει το θέμα να τεθεί επί τάπητος και να μην καταργηθεί ο φορέας αυτός.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 16:47 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΙΑΣ

    ΠΑΤΡΑ 17/01/2014

    Προς
    – κ. Ιωάννη Βρούτση
    Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κοινοποίηση
    – κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου
    Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – Κα Εύη Χριστοφιλοπούλου
    Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κύριοι,

    Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που δημοσίευσε στον «ξαφνικό θάνατο» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων

    Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.
    Το έργο αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της εργασίας 100.000 μισθωτών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και o κλαδικός μας φορέας με 32 επιχειρήσεις.
    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
    • Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας. Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    • Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτέςΓνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    • Τέλος, είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.
    Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του. Η κατάργηση ενός οργανισμού όπως το ΕΙΕΑΔ, το οποίο στηρίζει και μάλιστα με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και χωρίς τις γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις την απασχόληση και τις επιχειρήσεις, ούτε λογική έχει, ούτε το «συμμάζεμα» του κράτους εξυπηρετεί, ούτε τη διοικητική μεταρρύθμιση ενισχύει.
    Για τους λόγους αυτούς εκφράζουμε την έντονη αντίθεση στην κατάργηση του ΕΙΕΑΔ και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του καθώς η ομαλή ολοκλήρωση του Έργου της διαρθρωτικής προσαρμογής και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την κατάργησή του.

    Με εκτίμηση, το Δ.Σ.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 16:44 | Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών

    ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ & ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
    ΠΑΤΡΩΝ
    ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ-ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1904
    ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α` 25 – Τ.Κ. 262 21 ΠΑΤΡΑ
    ΤΗΛ. (2610) 273-257, FAX: 223-740
    Web site: http://www.eesp.gr
    e-mail eesp @ otenet . gr

    Αριθμ.πρωτ. : …2545…… ΠΑΤΡΑ 17 / 01 / 2014

    Προς
    – κ. Ιωάννη Βρούτση
    Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κοινοποίηση
    – κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου
    Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – Κα Εύη Χριστοφιλοπούλου
    Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κύριοι,

    Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που κατέθεσε στον «ξαφνικό θάνατο» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων

    Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.
    Το έργο αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της εργασίας 100.000 μισθωτών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και o κλαδικός μας φορέας Ε&ΕΣΠ με επιχειρήσεις.
    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
    • Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας.
    • Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    • Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτές.
    • Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    • Τέλος, είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.

    Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του.
    Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΙΕΑΔ καθώς η ομαλή ολοκλήρωση του Έργου της διαρθρωτικής προσαρμογής και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την κατάργησή του.

    Με εκτίμηση

    Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

    Γεώργιος Ρώρος Γεώργιος Βαγενάς

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 16:24 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΚΤΙΚΩΝ & ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΧΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

    Κύριοι,

    Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που δημοσίευσε στον «ξαφνικό θάνατο» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων

    Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.
    Το έργο αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της εργασίας 100.000 μισθωτών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και o κλαδικός μας φορέας με 32 επιχειρήσεις.
    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
    • Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας. Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    • Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτέςΓνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    • Τέλος, είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.

    Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του. Η κατάργηση ενός οργανισμού όπως το ΕΙΕΑΔ, το οποίο στηρίζει και μάλιστα με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και χωρίς τις γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις την απασχόληση και τις επιχειρήσεις, ούτε λογική έχει, ούτε το «συμμάζεμα» του κράτους εξυπηρετεί, ούτε τη διοικητική μεταρρύθμιση ενισχύει.
    Για τους λόγους αυτούς εκφράζουμε την έντονη αντίθεση στην κατάργηση του ΕΙΕΑΔ και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του καθώς η ομαλή ολοκλήρωση του Έργου της διαρθρωτικής προσαρμογής και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την κατάργησή του.

    Με εκτίμηση
    Το Δ.Σ.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 16:49 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΚΤΙΚΩΝ & ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΧΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

    Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που δημοσίευσε στον «ξαφνικό θάνατο» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων

    Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.
    Το έργο αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της εργασίας 100.000 μισθωτών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και o κλαδικός μας φορέας με 32 επιχειρήσεις.
    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
    • Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας. Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    • Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτέςΓνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    • Τέλος, είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.

    Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του. Η κατάργηση ενός οργανισμού όπως το ΕΙΕΑΔ, το οποίο στηρίζει και μάλιστα με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και χωρίς τις γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις την απασχόληση και τις επιχειρήσεις, ούτε λογική έχει, ούτε το «συμμάζεμα» του κράτους εξυπηρετεί, ούτε τη διοικητική μεταρρύθμιση ενισχύει.
    Για τους λόγους αυτούς εκφράζουμε την έντονη αντίθεση στην κατάργηση του ΕΙΕΑΔ και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του καθώς η ομαλή ολοκλήρωση του Έργου της διαρθρωτικής προσαρμογής και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την κατάργησή του.

    Με εκτίμηση
    To Δ.Σ. του Σωματείου

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 16:24 | ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟ»

    ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ»

    Ιωάννινα 20/1/2014

    Προς
    – κ. Ιωάννη Βρούτση
    Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κοινοποίηση
    – κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου
    Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – Κα Εύη Χριστοφιλοπούλου
    Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κύριοι,

    Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που κατέθεσε στον «ξαφνικό θάνατο» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων

    Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.
    Το έργο αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της εργασίας 100.000 μισθωτών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και o κλαδικός μας φορέας με 60 επιχειρήσεις.
    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
    • Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας.
    • Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    • Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτές.
    • Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    • Τέλος, είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.

    Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του.
    Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΙΕΑΔ καθώς η ομαλή ολοκλήρωση του Έργου της διαρθρωτικής προσαρμογής και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την κατάργησή του.

    Με εκτίμηση
    Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου

    ΝΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 16:45 | ΕΝΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

    Αξιότιμοι κύριοι,
    Ως εκπρόσωπος της ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ , σας στέλνω αυτήν την επιστολή για να δηλώσω τη δυσαρέσκεια μου σχετικά με την απόφαση της κατάργησης του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.
    Διερωτώμαι, πως οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας και την υποστήριξη μικρομεσαίων μπορούν να συνδυάζονται με την απόφαση κατάργησης οργανισμού που παίζει κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων.
    Το θλιβερό της κατάστασης είναι ότι οι επιχειρήσεις που συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Διαθρωτικής Προσαρμογής μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (όπως είναι και οι επιχειρήσεις του συλλόγου μας), δεν έχουν ολοκληρώσει την συμβουλευτική διαδικασία, η οποία είναι πολύ σημαντική γι’ αυτές και θα βοηθήσει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.
    Επιπλέον, οι πληρωμές του προγράμματος έχουν ήδη καθυστερήσει και αν το ΕΙΕΑΔ καταργηθεί, θα υπάρξουν επιπτώσεις για χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες αγωνιούν για την αποπληρωμή τους.
    Τέλος, αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταφερθεί σε άλλες υπηρεσίες, θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την αποπληρωμή των επιχειρήσεων, ενώ είναι φανερό πως η οποιαδήποτε υπηρεσία υποδοχής του προγράμματος της διαρθρωτικής δεν διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία για το συγκεκριμένο έργο.

    Η Πρόεδρος
    Αικατερίνη Χαρού

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 16:54 | ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ – MASTER A.E

    Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) είναι ανάμεσα στους φορείς που κλείνουν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση. Ένας φορέας οπου η δράση και λειτουργία του ξεκίνησε να είναι γνωστή σ εμάς από το 2011 από το «Έργο Διαθρωτικής προσαρμογής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης» , δίνοντας ελπίδα σε δεκάδες ,χιλιάδες επιχειρήσεις ότι μέσο αυτού του έργου θα καταρτισθούν και θα τους δοθεί μια ενίσχυση στο να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που διανύουμε όλοι ,μέχρι σήμερα έχουν περάσει 3 χρόνια συνεργασίας μ έναν φορέα πάντα διαθέσιμο να εξυπηρετήσει και να απαντήσει σ οποιαδήποτε κλήση ότι ώρα και αν ήταν . Ένας φορέας που μόνο συνηθισμένος δημόσιος φορέας δεν είναι , γιατί λειτουργεί άψογα με ευγενικό και άψογα καταρτισμένο προσωπικό.
    Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που μπορεί να πει το αντίθετο ούτε και κάποιος που να μπορεί να κατανοήσει ότι μπορεί το έργο αυτών των ευπρεπέστατων υπαλλήλων μπορεί να υλοποιηθεί από άλλους φορείς και ακόμα οι ίδιοι να αντικατασταθούν.
    Θεωρώ ότι εμείς οι ίδιοι που δίνουμε προοπτικές για την ανάπτυξη και προγράμματα ισοπεδώνουμε ως χώρα ότι υγιές και ορθό πάει να στηθεί λυπάμαι πραγματικά που δεν μπορεί να αναγνωριστεί το έργο αυτών των ανθρώπων !!!
    Θεωρώ παράλογη και αναίτια την απόφαση και παρακαλώ στην ανάκληση αυτής

  • Προς – κ. Ιωάννη Βρούτση
    Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – κ. Κυριάκο Μητσοτάκη,
    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κοιν. – κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου
    Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – Κα Εύη Χριστοφιλοπούλου
    Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
    – Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών
    – Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών
    – Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά

    Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

    Όπως μας ενημέρωσε ο Σύμβουλος Διαρθρωτικής Προσαρμογής του Συνδέσμου μας, η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που βρίσκεται σε Διαβούλευση στο ξαφνικό κλείσιμο του Οργανισμού του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και μάλιστα με άμεση απόλυση των εργαζομένων του.
    Όπως σίγουρα γνωρίζετε, ο εν λόγω Φορέας διαχειρίζεται την τελευταία διετία το Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης» και κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που είναι μέλη των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο δικός μας.
    Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι ανήκει στις Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων / μελών μας, με αποτέλεσμα την απρόσκοπτη και ομαλή εξέλιξη του εν λόγω έργου.
    Η κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. με την επακόλουθη (στην καλύτερη των περιπτώσεων) σημαντική καθυστέρηση ή και (στην χειρότερη των περιπτώσεων) ματαίωσης του παραπάνω Προγράμματος, πιστεύουμε ότι θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτές, οι οποίοι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αναμένουν την πληρωμή τους από το εν λόγω Πρόγραμμα σαν μια επιπλέον βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τις καθημερινότητας.
    Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το Ε.Ι.Ε.Α.Δ., αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του.

    Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. καθώς η ομαλή ολοκλήρωση του Έργου της ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την κατάργησή του.

    Με εκτίμηση
    Για το Δ.Σ.

    Ο Πρόεδρος Χαβάκης Κωνσταντίνος
    Ο Γ.Γραμματέας Τερζόγλου Παντελής