Άρθρο 29: Ειδικό Σήμα Λειτουργίας σε επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων-διαμερισμάτων κατηγορίας «δύο κλειδιών»

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν έως δέκα (10) ενοικιαζόμενα δωμάτια σε νησιά με πληθυσμό έως 3100 κατοίκους δύναται να χορηγείται Ειδικό Σήμα Λειτουργίας κατηγορίας δύο (2) κλειδιών κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού καθορίζονται οι προϋποθέσεις , η διαδικασία και άλλα ζητήματα την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

  • Άρθρο 29
    Ειδικό Σήμα Λειτουργίας σε επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων-διαμερισμάτων κατηγορίας «δύο κλειδιών»
    Ανάλογο των προβλημάτων και συνεπειών για τον Ελληνικό τουρισμό με το άρθρο 14 είναι και η ρύθμιση του άρθρου αυτού. Δεν κατανοούμε για ποιο λόγο και με βάση ποια πραγματική ανάγκη, εντάσσονται στην κατηγορία των 2 κλειδιών, καταλύματα έως 10 δωματίων, που στερούνται των αντίστοιχων προδιαγραφών, στα νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους. Η ρύθμιση αυτή αντιστρατεύεται την ίδια την πολιτική του Υπουργείου τη στιγμή που καταβάλλεται προσπάθεια για παροχή ποιοτικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών σε όλη τη χώρα και ειδικά στα μικρά νησιά, που αποτελούν το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα στον τουρισμό. Η θεσμοθέτηση αυτής της διάταξης καθιστά άκρως προβληματική την κατηγοριοποίηση των ενοικιαζομένων καταλυμάτων, προκαλώντας σύγχυση στον καταναλωτή. Επιπλέον δημιουργεί εύλογες προσδοκίες σε παράνομα καταλύματα για την επέκτασή της στο σύνολο της χώρας, με αποτέλεσμα να οδηγείται συστηματικά σε αποδιάρθρωση όλο το σύστημα κατάταξης των καταλυμάτων σε κλειδιά μετά από 12 χρόνια από τη θέσπισή του.

  • 28 Ιανουαρίου 2013, 21:26 | πιπεράκη αικατερίνη

    • Στις επιπλωμένες τουριστικές κατοικίες, όσων αφορά τις άδειες λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών, έχει γίνει η απαλλαγή της απαίτησης του επόπτη ασφαλείας. Στα επιπλωμένα τουριστικά διαμερίσματα δεν ισχύει το παραπάνω, ενώ και οι δύο τύποι καταλυμάτων λειτουργούν κάτω από το ίδιο καθεστώς, επομένως θα έπρεπε να χαίρουν ιδίας αντιμετώπισης.
    • Στα τουριστικά καταλύματα, όσων αφορά το θέμα της κατάταξης τους σε κλειδιά, κρίνεται απαραίτητη η μείωση των βαθμολογουμένων μορίων.

  • 28 Ιανουαρίου 2013, 21:30 | Πατεράκη Ιωάννα

       Όσο αφορά το θέμα της κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων σε κλειδιά: Θεωρώ ότι η μείωση των βαθμολογούμενων μορίων κρίνεται αναγκαία, ώστε να δοθεί κίνητρο στους ιδιοκτήτες των ακινήτων να πάρουν άδεια λειτουργίας των καταλυμάτων τους και να εκλείψει πια αυτή η μάστιγα των παράνομα λειτουργούντων καταλυμάτων. Έτσι  θα ελέγχεται ευκολότερα η ποιότητα των παρεχομένων Υπηρεσιών τους απο το υπουργείο.
     Τέλος, ενώ έχει γίνει η πρόβλεψη για την απαλλαγή απο την απαίτηση του επόπτη ασφαλείας στις άδειες λειτουργίας  των κολυμβητικών δεξαμενών των επιπλωμένων τουριστικών κατοικιών, δεν γίνεται όμως καμία πρόβλεψη για τα επιπλωμένα τουριστικά διαμερίσματα (έως δύο). Ο κύριος λόγος είναι ότι, επί της ουσίας και οι δύο τύποι καταλυμάτων λειτουργούν κάτω από το ίδιο καθεστώς.

  • 28 Ιανουαρίου 2013, 12:21 | Αριστείδης Στρατάκης

    Συμφωνούμε με την πρόταση του ΣΕΕΔΔΕ-υπάρχουν εκατοντάδες ενοικιαζόμενα-Διαμερίσματα που έχουν μικρή δυναμικότητα αλλά με ψηλό λειτουργικό επίπεδο (εγκαταστάσεις-εξοπλισμός) από ένα έως δύο διαμερίσματα (νέες κατασκευές)αλλά δεν μπορούν λόγω της υψηλής βάσης των μορίων (5001 ελάχιστο για 3 κλειδιά)να αδειοδοτηθούν, τα οποία σημ ειωτέον προσφέρουν αποδεδειγμένα αναβαθμισμένο προϊόν.
    ΠΥΤ Κρήτης

  • • Άρθρο 29 – Ειδικό Σήμα Λειτουργίας επιχειρήσεων Ενοικιαζομένων Δωματίων κατηγορίας 2 κλειδιών

    Στηρίζουμε το αίτημα και άλλων Ομοσπονδιών που θέλουν τον Νόμο να ισχύει όχι μόνο για νησιωτικές αλλά και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που πληρούν το πληθυσμιακό αυτό κριτήριο.

  • 26 Ιανουαρίου 2013, 14:51 | Γιώργος Κώττας

    Υπάρχουν παλιά βοηθητικά καταλύματα με 1 κλειδί που θέλουν να αναβαθμιστούν σε 2 κλειδιά ή να προσθέσουν κάποιες παροχές(π.χ. κυλικείο), αλά δεν μπορούν να εγκρίνουν σχέδια επειδή πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του ΠΔ 337, που δεν τις καλύπτουν.
    Επίσης όσοι παλιοί τακτοποίησαν επιπλέον χώρους και άλλαξαν μορφή, πχ. έβαλαν κουζίνες, πάλι δεν μπορούν να πάρουν έγκριση επειδή σκοντάφτουν στις προδιαγραφές.
    Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει «αγορά» και για τα 2 κλειδιά και πρέπει να δίνεται η δυνατότητα αδειοδότησης αυτών αντί να λειτουργούν παράνομα και χωρίς έλεγχο

  • 25 Ιανουαρίου 2013, 17:52 | Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε.

    Η Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. έχει επανειλημμένα εκφράσει το αίτημα για χορήγηση ΕΣΛ στην κατηγορία των δύο (2) κλειδιών σε επιχειρήσεις όλης της επικράτειας (σε νησιά και περιοχές με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους), ώστε να λειτουργούν νόμιμα καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα μόρια αδειοδότησης του ΕΟΤ. Στη διάταξη του άρθρου 29 του σχεδίου νόμου έχει ενσωματωθεί μόνο για τα νησιά έως 3.100 κατοίκους. Η Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. ζητάει την επέκταση της εφαρμογής αυτής της διάταξης ώστε να δοθούν ΕΣΛ και σε περιοχές δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό έως τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους.

  • 24 Ιανουαρίου 2013, 18:45 | Περσεφόνη Τρίχα

    Υπάρχει άμεση ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση που να αφορά στη δυνατότητα τροποποιήσεων των καταλυμάτων 1 και 2 κλειδιών με βαθμολογούμενα κριτήρια 2 κλειδιών. Ο αποκλεισμός των συγκεκριμένων τύπων καταλυμάτων από τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεών τους,χωρίς να αλλάξουν «κλειδιά» (=τάξη),υποχρεώνει τους επιχειματίες ή να πάψουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους ή να κινηθούν παράνομα.

    Επίσης, άμεση επανεξέταση των βαθμολογούμενων κριτηρίων των βοηθητικών καταλυμάτων. Δεν είναι δυνατόν να παίρνουν μόρια οι πισίνες σε ένα ορεινό κατάλυμα και όχι πχ τα τζάκια στα δωμάτια.

  • 23 Ιανουαρίου 2013, 23:28 | Τάσος

    Μέχρι το 2002 (που άλλαξα την άδεια σε κλειδιά και έκανα μείωση δύναμης) είχα 16 κρεββάτια και τώρα που έχω 8 και θέλω να τα κάνω 16 δεν μπορώ γιατί είμαι στην κατηγορία των 2 κλειδιών….Είναι αυτό λογικό????

  • Η θέση της Ομοσπονδίας μας για χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) από τον ΕΟΤ στην κατηγορία των 2 κλειδιών σε επιχειρήσεις όλης της επικράτειας (σε νησιά και περιοχές με πληθυσμό έως 3.000 κατοίκους), έχει ενσωματωθεί μόνο για τα νησιά έως 3.100 κατοίκους στο άρθρο 29 του σχεδίου νόμου. Διαμαρτυρόμαστε έντονος και ζητάμε την επέκταση της εφαρμογής αυτής της διάταξης ώστε να δοθούν ΕΣΛ και σε περιοχές δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό έως τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους σε όλη την Ελλάδα.

  • 19 Ιανουαρίου 2013, 21:31 | Μιχαλης Παραβαλος

    Πολυ θετική απόφαση.Πιστευω οτι ειναι καιρός να υπάρξει και επικαιροποιηση των μοριοδοτήσεων σε ενοικιαζομενα δωματια καθώς και στα ξενοδοχεία μετα απο τουλαχιστον δεκα χρονια που ισχύουν το Π.Δ. 337 και το ΦΕΚ 43/2002.
    Επίσης αμμεση αλλαγη της διαδιακσίας των προστιμων και σφαγίσεων παρανομων τουριστικών καταλυμμάτων χωρίς δυνατοτητα ατελείωτων προσφυγων.

  • 16 Ιανουαρίου 2013, 22:41 | Καραφωτια μαργαριτα

    To ίδιο εάν ειναι δυνατόν να ισχύσει και σε μικρά χωριά ορεινά. Διότι εξ ίσου και παράλληλα υπάρχει και ο χειμερινού τουρισμ´ος με τα αντίστοιχα προβλήματα των καταλυμάτων του

  • 16 Ιανουαρίου 2013, 18:32 | Γιάννης

    Γιατί ειδικά στα νησιά? Διάβασα ένα νομοσχέδιο μονόπλευρο σχεδόν κατά αποκλειστικότητα για Νησιά και Αθήνα, πραγματικά μόνο σκοπιμότητες κρύβει.

    Φιλικά ένας μηχανικός