Άρθρο 17 Αφετηρίες διεθνών τακτικών λεωφορειακών γραμμών – Αντικατάσταση παρ. 1 και τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 11 ν. 803/1978

Στο άρθρο 11 του ν. 803/1978 (Α’ 123) α) αντικαθίσταται η παρ. 1, β) επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις και οι παρ. 1 και 2 διαμορφώνονται ως εξής:

«1. α. Η ίδρυση και λειτουργία σταθμών εκκίνησης και άφιξης υπεραστικών λεωφορείων για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών ή φορτηγών αυτοκινήτων για διενέργεια φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων, επιτρέπεται κατόπιν άδειας που χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας ή Περιφερειακής Ενότητας. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται κατόπιν πρότασης των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των σταθμών αυτών, όπως η θέση, οι χρήσεις γης, ο χώρος, η εσωτερική διάταξη και οι χώροι υγιεινής, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χορήγησης της πιο πάνω άδειας, καθώς και οι όροι και προϋποθέσεις συνέχισης της λειτουργίας των σταθμών αυτών που λειτουργούσαν για μία τετραετία.
Μέχρι να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα εξακολουθούν να ισχύουν οι εκδοθείσες κανονιστικές αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Όπου στις ανωτέρω αποφάσεις αναφέρεται «Οικείος Αστυνομικός Διευθυντής ή Διοικητής Χωροφυλακής», νοείται ο Προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας ή Περιφερειακής Ενότητας και όπου αναφέρεται “Οικεία Αστυνομική Διεύθυνση ή Διοίκηση Χωροφυλακής», νοείται η αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας ή Περιφερειακής Ενότητας.

β. Η εκκίνηση και η άφιξη των λεωφορείων που διενεργούν διεθνείς τακτικές λεωφορειακές γραμμές, καθώς και η επιβίβαση και η αποβίβαση των επιβατών, δύναται να πραγματοποιείται σε:

βα. Σταθμούς Διεθνών Λεωφορειακών Γραμμών, ή

ββ. Σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων και λοιπών συγκοινωνιακών φορέων (σιδηροδρομικούς σταθμούς και λιμάνια), σε περίπτωση που δεν υφίστανται σταθμοί της υποπερ. βα’ σε κάποια Περιφερειακή Ενότητα.

Η ίδρυση και λειτουργία των σταθμών της υποπερ. βα΄, επιτρέπεται κατόπιν άδειας που χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Σταθμών Διεθνών Λεωφορειακών Γραμμών, όπως η θέση, οι χρήσεις γης, ο χώρος, η εσωτερική διάταξη και οι χώροι υγιεινής, καθώς και η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χορήγησης της πιο πάνω άδειας. Η χρήση Σταθμού Διεθνών Λεωφορειακών Γραμμών στην αφετηρία / τέρμα των διεθνών τακτικών λεωφορειακών γραμμών (στο ελληνικό έδαφος), καθίσταται υποχρεωτική για τη χορήγηση άδειας διεθνούς τακτικής λεωφορειακής γραμμής, μετά το πέρας τριών (3) ετών από την έκδοση του παραπάνω προεδρικού διατάγματος.

Η πρόβλεψη του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει όταν η εκκίνηση / άφιξη (αφετηρία / τέρμα) της διεθνούς τακτικής λεωφορειακής γραμμής πραγματοποιείται από σταθμό υπεραστικών λεωφορείων ή λοιπών συγκοινωνιακών φορέων.

Για την υποπερ. βα και έως το τέλος του χρονικού διαστήματος των τριών (3) ετών από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι αφετηρίας διεθνών τακτικών λεωφορειακών γραμμών:

  1. i) χώροι ιδιωτικοί ή δημόσιοι, εντός ή εκτός σχεδίου, κατάλληλων διαστάσεων, ώστε το λεωφορείο να εισέρχεται και να εξέρχεται σε αυτούς χωρίς αντίστροφη κίνηση. Για την απόδειξη της καταλληλότητας των χώρων αυτών, σύμφωνα με τα ανωτέρω, υποβάλλονται τοπογραφικό διάγραμμα και βίντεο όπου απεικονίζεται η κίνηση εισόδου και εξόδου του λεωφορείου από τον χώρο αφετηρίας.
  2. ii) σημεία παρά την οδό, για τα οποία επιτρέπεται η στάση λεωφορείων για επιβίβαση / αποβίβαση επιβατών και φόρτωση / εκφόρτωση των αποσκευών τους, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΚΟΚ, για τα οποία έχει χορηγηθεί και βρίσκεται σε ισχύ άδεια για στάση μεγάλων οχημάτων από το αρμόδιο όργανο διοίκησης του οικείου ΟΤΑ Α’ βαθμού. Σε περίπτωση ανάκλησης αυτής, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος μεταφορέας να αναζητήσει άλλο χώρο αφετηρίας.

Για την υποπερ. ββ επιτρέπεται οι μεταφορικές επιχειρήσεις που διενεργούν διεθνείς τακτικές λεωφορειακές γραμμές να μισθώνουν χώρους σε σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, σιδηροδρομικούς σταθμούς ή λιμάνια και ειδικότερα:

  1. i) χώρο για στάθμευση των λεωφορείων για την επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών,
  2. ii) χώρο για αίθουσα αναμονής επιβατών με κατάλληλους χώρους υγιεινής,

iii) χώρο για ίδρυση υποκαταστήματος τουριστικού γραφείου αποκλειστικά και μόνο για την έκδοση εισιτηρίων για τη διεθνή λεωφορειακή γραμμή, κατόπιν χορήγησης σχετικής βεβαίωσης συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων.

  1. Εγκαταστάσεις σταθμών αυτοκινήτων που διέπονται από την περ. α της παρ. 1 του παρόντος και το, κατ’ εφαρμογήν αυτής, προεδρικό διάταγμα, καθώς και τις εκδοθείσες, κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν.δ. 3990/1959 (Α’ 199), κανονιστικές αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργού και λειτουργούν είτε χωρίς την προβλεπόμενη από τις ανωτέρω διατάξεις άδεια, είτε μετά τη λήξη της ισχύος της άδειας αυτής, είτε μετά από προσωρινή ή οριστική αφαίρεσή της σφραγίζονται, μετά από προειδοποίηση ενός (1) μηνός, με απόφαση της αρμόδιας για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας αρχής.
    Σε περίπτωση που παρίσταται ανάγκη, η επιτροπή μπορεί να καλεί για συνδρομή την οικεία αστυνομική αρχή. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παρούσας.».