ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Άρθρο 7 Ανεξαρτησία της λειτουργίας του εσωτερικού ελέγχου

Η λειτουργία του εσωτερικού ελέγχου είναι ανεξάρτητη. Η λειτουργική ανεξαρτησία διασφαλίζεται με την οργανωτική υπαγωγή της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου απευθείας στον επικεφαλής του φορέα, καθώς και με τη σύσταση και λειτουργία της Επιτροπής Ελέγχου.

 • 24 Φεβρουαρίου 2021, 20:26 | Κυριακή Ιωσηφίδου

  Θα συμφωνήσω με το σχόλιο του κου Θεοχαρη Χατζηγρηγοριου. Η ανεξαρτησία του εσωτερικου ελεγκτή διασφαλίζεται οταν λειτουργική αναφορά εχει αποκλειστικά στο ΔΣ μέσω της Επιτροπής Ελεγχου. Οποιαδήποτε άλλη αναφορά καταστρατηγεί τη σχέση ελεγκτή- ελεγχόμενου εφόσον ο εσωτερικός ελεγκτής ασκεί έλεγχο στην εκτελεστική λειτουργία. Ως εκ τούτου δεν δύναται να αναφέρεται σε φορέα που εχει εκτελεστική εξουσία. Βάσει και των διεθνών ελεγκτικών προτύπων ισχύει το κάτωθι :
  Η Ανεξαρτησία εντός του Οργανισμού επιτυγχάνεται ουσιαστικά όταν ο επικεφαλής εσωτερικού ελέγχου έχει λειτουργική σχέση αναφοράς με το συμβούλιο. Παραδείγματα λειτουργικής σχέσης αναφοράς περιλαμβάνουν, εκ μέρους του συμβουλίου, τα εξής:
  • Την έγκριση του κανονισμού εσωτερικού ελέγχου.
  • Την έγκριση του προγράμματος ελέγχων με βάση την εκτίμηση κινδύνων.
  • Την έγκριση του οικονομικού προϋπολογισμού και του προγραμματισμού διάθεσης
  πόρων της λειτουργίας του εσωτερικού ελέγχου.
  • Την παραλαβή κοινοποιήσεων από τον επικεφαλής εσωτερικού ελέγχου σχετικά με την
  απόδοση της λειτουργίας του εσωτερικού ελέγχου, την υλοποίηση του προγράμματος και
  λοιπά ζητήματα.
  • Την έγκριση αποφάσεων σχετικά με τον διορισμό και την απομάκρυνση του επικεφαλής
  εσωτερικού ελέγχου.
  • Την έγκριση της αμοιβής του επικεφαλής εσωτερικού ελέγχου.
  • Την υποβολή κατάλληλων ερωτημάτων στη διοίκηση και τον επικεφαλής εσωτερικού
  ελέγχου, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν περιορισμοί στο πλαίσιο εργασιών του ελέγχου ή στην δυνατότητα διάθεσης πόρων.
  Ευχαριστώ για την προσοχή σας

 • Ο Εσωτερικός Έλεγχος θα πρέπει να αναφέρεται λειτουργικά στην Επιτροπή Ελέγχου η οποία θα είναι υπεύθυνη για τον διορισμό, απομάκρυνση, έγκριση του προϋπολογισμού και του πλάνου ελέγχων του Εσωτερικού Ελέγχου και διοικητικά (και μόνο) στον-η επικεφαλή του Φορέα προκειμένου να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία και αντικειμενικότητα του.

 • Η Ανεξαρτησία εξασφαλίζεται με μία σειρά από πρότυπα επαγγελματικής εφαρμογής.

  «Η λειτουργική ανεξαρτησία διασφαλίζεται με την οργανωτική υπαγωγή της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου απευθείας στον επικεφαλής του φορέα¨- όταν αναφερόμαστε στην οργανωτική υπαγωγή – αναφερόμαστε στην υπαγωγή για θέματα προσωπικού/ πόρων/ εσωτερικής λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου

  Για τα θέματα ελέγχων και λειτουργίας της Υπηρεσίας εσωτερικού Ελέγχου πρέπει υποχρεωτικά η υπαγωγή να είναι στην ελεγκτική επιτροπή

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

 1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
 2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
 3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
 4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
 5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
 6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
 7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
 8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
 9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».