Σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης λιγνιτικών περιοχών

Μεταφορτώστε εδώ το «Σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης λιγνιτικών περιοχών».

 • 25 Οκτωβρίου 2020, 13:39 | Δρ Χρήστος Ι. Κολοβός

  Χρήστος Ι. Κολοβός
  Δρ Μηχανικός Μεταλλείων-Μεταλλουργός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
  τ. Δ/ντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ ΑΕ
  Μέλος Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από το 2010

  Από τις 16/10 η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης βρίσκεται σε Επίπεδο Συναγερμού 4 για τον κορονοϊό. Απ’ τις 23/10 μπήκε σε επίπεδο 4 και η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. Με τα δυο τρίτα του πληθυσμού της Δυτικής Μακεδονίας σε καθεστώς λοκ ντάουν δεν μπορεί να συζητάμε σοβαρά για διαβούλευση, συνεπώς αποτελεί μονόδρομο η άμεση απόσυρση της διαβούλευσης και η επαναφορά της το 2021 υπό πιο κατάλληλες συνθήκες. Εάν συνεχιστεί τώρα, οι πολίτες έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως η διαβούλευση είναι προσχηματική.

  Ταυτόχρονα, αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η συστηματική ενημέρωση των πολιτών της περιοχής για τη διαβούλευση, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον μιας ολόκληρης Περιφέρειας της χώρας.

 • 24 Οκτωβρίου 2020, 13:39 | Γεωργία Δημητρακοπούλου

  Τρίπολη αντί για Μεγαλόπολη!
  ένα κατά «συρροή λάθος» !!!

  Την ώρα που το ΣΔΑΜ αφορά την μεταλιγνιτική εποχή Δ. Μακεδονίας και Μεγαλόπολης,
  συνεχίζουν Να ενημερώνουν επίσημα υπουργοί και επιστάμενοι
  Να προβάλλονται διαφάνειες σε παρουσιάσεις και
  Να γράφεται στο Master PLAN για «περιφερειακή Ενότητα Τρίπολης» αντί για Μεγαλόπολη!!!
  Πότε θα διορθωθεί το «ΛΑΘΟΣ»;;;;;;;

  Γεωργία Δημητρακοπούλου
  Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης Πολιτών Μεγαλόπολης
  Δημοσιογράφος
  εκπαιδευτικός

 • 24 Οκτωβρίου 2020, 11:10 | Μόσχος Θωμάς ΑΣΟ Καστοριάς

  Αγροτικός Σύλλογος Μακεδνός

  Με έκπληξη διαβάσαμε την διαβούλευση της υποτιθέμενης δίκαιης μετάβασης, η Καστοριά και τα Γρεβενά τα τελευταία χρόνια ερημώνουν όλο και περισσότερο, ένας λόγος για αυτό είναι και η στασιμότητα επενδύσεων.
  Πως να επενδύσει κάποιος αφού στην Καστοριά είμαστε ορεινή και μειονεκτική περιοχή με την ανεργία να καλπάζει και τα επενδυτικά προγράμματα μας «βλέπουν» σαν πεδινή και με υψηλό κατα κεφαλίν εισόδημα λόγο των εισοδημάτων των λιγνιτικών περιοχών, με αποτέλεσμα η Μύκονος να έχει επιδότηση 80% σε ένα σχέδιο βελτίωσης και στην Καστοριά να έχουμε 45-60%.
  Τώρα που ήρθε η ώρα να υπάρξει ένα σχέδιο δημιυργίας κυκλικής οικονομίας που υποτίθεται είναι για όλη την Δυτική Μακεδονία η κυβέρνηση κατάφερε κάπως να χωρίσει την Δυτική Μακεδονία σε λιγνιτικές και μη περιοχές, και ενώ τόσο καιρό η Καστοριά στα επενδυτικά προγράμματα θεωρούνταν «λιγνιτική» με υψηλό εισόδημα τώρα δεν είναι.
  Στόχος της δίκαιης μετάβασης είναι να δημιουργηθεί υποδομή παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και μείωση αποβλήτων, με ποια δικαιολογία η Καστοριά και τα Γρεβενά δεν μπορούν να παράξουν ενέργεια μέσα από ΑΠΕ;;;
  Δυστυχώς δεν δημιουργείται τώρα η Περιφέρεια δύο ταχυτήτων, από ότι έχουμε καταλάβει υπήρχε από πριν και ενώ τώρα έχετε την ευκαιρία να το αλλάξετε αυτό δεν φαίνεται να προσπαθείτε.
  Απαιτούμε σαν σύλλογος που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των αγροτών της Καστοριάς να συμπεριληφθεί και η Καστοριά και τα Γρεβενά στο ταμείο δίκαιης μετάβασης.
  Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις που θα θέλαμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν καθώς έχουν συσταθεί και μετά από συνεδριάσεις με ειδικούς του κλάδου ώστε να συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία, παραγωγή-μεταποίηση, εκμετάλλευση υποπροϊόντων – παραγωγή ενέργειας. Κυκλική οικονομία για εμάς σημαίνει συνεργασία του ανθρώπου με το περιβάλλον και τους νόμους της φύσης ώστε να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο.
  Οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

  Δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου διαφορετικό των επιχειρηματικών για συλλόγους και συνεταιρισμούς ώστε να τρέξουν τα δικά τους προγράμματα ώστε να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας. Μεγαλύτερος πρωτογενής τομέας περισσότερα υποπροϊόντα για εκμετάλλευση παραγωγής ενέργειας. Όπως πχ στην Καστοριά, να μπορέσει ο σύλλογος να τρέξει πρόγραμμα για εργοστάσιο χυμού μήλου με φωτοβολταϊκά στην στέγη όπου θα παράγει χυμό από τα μήλα Γ κατηγορίας, στην συνέχεια τα απόβλητα θα προωθούνται σε εργοστάσιο βιοαερίου από όπου θα πέρνουμε μετά την ζύμωση εμπλουτισμένο λίπασμα υγρό και στερεό και θα το ενσωματόνουμε και πάλι στην γη μειώνοντας έτσι το περιβαντολογικό αποτύπωμα στο μέγιστο και δημιουργώντας από ένα προϊόν το Μήλο, τροφή,ενέργεια και λίπασμα αυξάνοντας και τις μακροχρόνιες θέσεις εργασίας επιστημονικού αλλά και γενικού προσωπικού.
  Για να λειτουργήσουν τέτοιες επενδύσεις όμως θα πρέπει να ξεπεράσουμε κάποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες που στέκονται εμπόδιο στις επενδύσεις εδώ και καιρό και προτείνουμε να :
  -Να είναι επιλέξιμη η δαπάνη αγοράς αγροτεμαχίου-οικοπέδου για την επένδυση
  – Να είναι επιλέξιμες οι διοικητικές και μελετιτικές δαπάνες για τουλάχιστον 3 χρόνια
  – Να είναι επιλέξιμα ειδικά οχήματα αγροτικών και άλλων εργασιών όπως φορτωτές, γεωργικοί ελκυστήρες, ειδικές πλατφόρμες μεταφοράς αγροτικών προϊόντων, φορτηγά και άλλα.
  – Να είναι επιλέξιμο επιστημονικό προσωπικό νεών τεχνολογιών και ψηφιακών συστημάτων για την δημιουργία τμήματος πράσινων καλλιεργειών με την βοήθεια της τεχνολογίας όπως GPS, μετρητές υγρασίας, μετρητές σοδειάς, μετρητές σύστασεις εδάφους
  – Να είναι επιλέξιμες δαπάνες για εργοστάσιο πέλλετ ώστε με επεξεργάζεται το στερεό λίπασμα σε πέλλετ, αλλά και κλαδιά, καλαμονες, φασουλίνες, φύλλα από καλαμπόκι κτλ υποπροϊόντα αγροτικών και μη καλλιεργειών
  – Να είναι επιλέξιμες δαπάνες για μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες τύπου Net Metering ώστε να δημιουργηθούν φωτοβολταϊκά πάρκα σε ήδη υπάρχουσες υποδομές και όχι να δεσμέυσουμε παραγωγική ΓΗ.
  – Να είναι επιλέξιμη δαπάνη για δημιουργία κλειστής αγοράς με φωτοβολταϊκά στην στέγη στις πόλεις ώστε να προωθούνται άμεσα από τους παραγωγούς τα προϊόντα τους (ψάρια, γαλακτοκομικά,οπωροκηπευτικά, κρασιά, αποξηραμένα προϊόντα ζυμαρικά ακόμα και προϊόντα γούνας) αυξάνοντας τα έσοδα για τους παραγωγούς και μειώνοντας τα έξοδα για τους καταναλωτές.
  – Να είναι επιλέξιμες δαπάνες προστασίας καλλιεργειών όπως αντιχαλαζικά δίχτυα, κανονάκια, κανάλια απορροής νερών, περιφράξεις κτλ.
  – Να υπάρχει προκαταβολή στις εγκεκριμένες επενδύσεις της τάξεως του 50% χωρίς εγγυητικές επιστολές κτλ, τα χρήματα θα μπορούν να είναι σε δεσμευμένο λογαριασμό και να πληρώνονται μόνο τιμολόγια εκπληρωνένων εργασιών.
  – Να είναι επιλέξιμες επενδύσεις όπως αγροτουρισμός πάντα σε συνδιασμό με πράσινη ενέργεια με ΑΠΕ ώστε να ενισχυθούν ορεινά και μειωνεκτικά χωριά
  – Να είναι επιλέξιμες δαπάνες για δημουργία ΠΓΕ και ΠΟΠ προϊόντων
  – Να είναι επιλέξιμες δαπάνες για ιχθυοκαλλιέργειες ώστε να μειωθεί η υπέρ-αλλίευση
  – Να είναι επιλέξιμα έργα εγγύον βελτιώσεων για πρωτογενή παραγωγή
  – Τα προγράμματα αφού αξιολογούνται σε περίπτωση που εγκρίνονται να δημοσιεύονται άμεσα και όχι να περιμένει η επιτροπή έναν χρόνο να τελειώσει η αξιολόγηση όλων των προγραμμάτων χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο.
  – Να υπάρξει συνεργασία με τον τραπεζικό τομέα ώστε το ταμείο μετάβασης να εγγυάται την επένδυση με αποτέλεσμα να υπάρχει θετική αξιολόγηση στην πιστωτική ικανότητα του επενδυτή άρα και χρηματοδότηση των επενδύσεων.
  – Σε αγροτικού συλλόγους και συνεταιρισμούς να υπάρξει 100% χρηματοδότηση για πράσινα έργα κυκλική οικονομίας.
  – Στην μοριοδότηση να έχουν επιπλέον μόρια οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας και τα μικρά σχέδια που θα αποσχολήσουν εργατικό δυναμικό καθώς οι επιδοτήσεις τάξεως του 80% θα προσελκύσουν πολλούς επενδυτές μεγάλων έργων (όπως πχ το τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο γερμανικής εταριείας) χωρίς απορρόφηση θέσεων εργασίας αφήνοντας απέξω τους κατοίκους και επενδυτές της Δυτικής Μακεδονίας και στην ουσία μεταφέροντας τα κέρδη στο εξωτερικό και όχι στην τοπική οικονομία
  – Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν τις παραπάνω προτάσεις καθώς συστάθηκαν από επαγγελματίες του κλάδου και έχουν σκοπό να αλλάξουν το τοπίο του οικοσυστήματος δημουργώντας θέσεις εργασίας αλλά και κυκλική οικονομία και αυτό θα το πετύχουμε επενδύοντας σε μικρομεσσαίες επιχειρήσεις που αποσχολούν εργατικό δυναμικό και όχι σε αυτοματοποιημένες μεγάλες βιομηχανίες με μειωμένες θέσεις εργασίας καθώς είναι ξεκάθαρο ότι στην πρόταση που έχει αναρτηθεί στην διαβούλευση προωθείται η επιχειρηματικότητα «ολίγων» και όχι η κυκλική οικονομία με αποτέλεσμα στην πρόταση να διαβάζουμε ότι από τις 30000 θέσεις εργασίας που θα χαθούνε θα δημουργηθούνε μόνο 5000.

  Με εκτίμηση
  Ο πρόεδρος του συλλόγου
  Μόσχος Θωμάς

 • 20 Οκτωβρίου 2020, 16:05 | Ξενοφών Γ. Κόζαρης Μηχανολόγος –Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ

  Η κυκλική οικονομία στους υπό απόσυρση ΑΗΣ της ΔΕΗ

  Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, η συμβολή του μεταποιητικού κλάδου της κυκλικής οικονομίας σε αποσυρόμενους ΑΗΣ μπορεί να συμβάλλει αναλόγως σε αισθητή αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης .

  Επιπλόν, το συνολικό (μικτό)κόστος απόσυρσης των ΑΗΣ ανέρχεται σε 700 εκατ. € περίπου, με εκτιμώμενο πολλαπλασιαστή ΑΕΠ μεταξύ 1,8 ÷ 1,9.

  Η κυκλική οικονομία στους υπό απόσυρση ΑΗΣ της ΔΕΗ μπορεί να περιλαμβάνει την πώληση καλοσυντηρημένου ή ανα-κατασκευασμένου εξοπλισμού για επανάχρηση, δομικού χάλυβα μέσω της αποδόμησης (deconstruction) των δομικών κατασκευών και είναι – σε κάποιο βαθμό- η μετεξέλιξη της ανακύκλωσης η οποία χρησιμοποιείται ως ύστατη επιλογή (ανακύκλωση scrap μετάλλων όπως χαλκού , χαλύβδινου οπλισμού, επαναθραυσμένου σκυροδέματος κ.λπ.) προς επαναχρησιμοποίηση στην παραγωγή νέων προϊόντων.

  Οι -από πολλών ετών- επικρατούσες πρακτικές στους υφιστάμενους ΑΗΣ της ΔΕΗ συνάδουν πλήρως με τις προϋποθέσεις σχεδιασμού για την κυκλικότητα : τα κτίρια, οι υποδομές και ο εξοπλισμός τους έχουν σχεδιασθεί, αναπτυχθεί και κατασκευασθεί/συντηρηθεί με πολύ αυστηρές προδιαγραφές και κορυφαία ποιότητα για μακροχρόνια λειτουργία.

  Στον βιομηχανικό τομέα, και ειδικότερα στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, ήδη ακολουθούνται μερικές αρχές της κυκλικής οικονομίας, εφόσον η σωστή πρακτική είναι η επισκευή, ανακατασκευή , επανάχρηση και στο έσχατο στάδιο η ανακύκλωση δηλ. τα 4R (Repair, refurbish, reuse and recycle).

  Στις δευτερογενείς αγορές αναπτυσσόμενων χωρών , όλο και ο πιο συχνά επιλέγεται η χρήση ανακατασκευασμένου εξοπλισμού, διότι μειώνεται το κόστος και ο συνολικός χρόνος κατασκευής.

  Κόστος, όφελος από εξοπλισμό και υλικά, ευκαιρίες απασχόλησης

  Η προγραμματισθείσα απόσυρση των λιγνιτικών ΑΗΣ καθώς και άλλων μονάδων καύσης φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι δυνατόν να αποτελέσει το πρώτο «πείραμα» μεγάλης κλίμακας χρήσης της κυκλικής οικονομίας, στην χώρα μας προς όφελος της ΔΕΗ και δευτερευόντως του τεχνικού κόσμου (εργοληπτικές εταιρείες, μηχανικοί σχεδιασμού και επίβλεψης, τεχνικό προσωπικό , κατά προτίμηση αποχωρήσαντες εργαζόμενοι αμέσως ή εμμέσως από την ΔΕΗ ή από τις λιγνιτοφόρες περιοχές, κ.λπ.) της χώρας.

  Κόστος απόσυρσης ΑΗΣ Α’ φάσης ( ΑΗΣ Λαυρίου μονάδες I,II, ΑΗΣ Αλιβερίου λιγνιτ. μονάδες I,II πετρελ. Μονάδες III, IV, ΑΗΣ Αγ. Γεωργ. μονάδες φ. αερίου VIII,IX ) 45 εκατ. €

  Κόστος απόσυρσης ΑΗΣ Β’ φάσης (λιγνιτικές) 650 εκατ. €

  Σύνολο 700 εκατ. € περίπου.

  Από το μικτό κόστος απόσυρσης πρέπει να αφαιρεθεί το όφελος από την πώληση του scrap που είναι της τάξης του 20% του κόστους απόσυρσης. [Η εκτίμηση είναι ακριβέστερη αν αφαιρεθεί το τίμημα από εξοπλισμό που δεν θα πωληθεί ως scrap , και προστεθεί το όφελος πώλησης του εμπορεύσιμου εξοπλισμού Λ.χ. αν αφαιρεθεί το 20% του τιμήματος πώλησης του scrap , λόγω της παραδοχής πώλησης του 20% του εμπορεύσιμου εξοπλισμού , δηλ. 20% x140,0= 28,0 εκατ. € τότε τα καθαρά έσοδα από την πώληση του εμπορεύσιμου εξοπλισμού είναι 340 – 28,0 = 312,0 εκατ. €].

  Κατά τις εργασίες της απόσυρσης, των ΑΗΣ θα αυξηθούν οι άμεσες θέσεις εργασίας (μηχανικοί σχεδιασμού & επίβλεψης, χειριστές μηχανημάτων και λοιποί εργαζόμενοι).

  Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον πολλαπλασιαστή ΑΕΠ των εργασιών της απόσυρσης των ΑΗΣ, αλλά είναι εύλογο να κυμαίνεται μεταξύ 1,8 ÷ 1,9 (πολλαπλασιαστής δημοσίων επενδύσεων σε συνθήκες ύφεσης ), αναλόγως του βαθμού κυκλικότητας των εργασιών.

  Συμβολή του μεταποιητικού κλάδου της κυκλικής οικονομίας σε αποσυρόμενους ΑΗΣ

  Οι θέσεις εργασίας είναι δυνατόν να αυξηθούν επιπλέον των άμεσων , από τις συναφείς μεταποιητικές δραστηριότητες των μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων απόσυρσης. Εφόσον δεν είναι διαθέσιμο το masterplan του όλου έργου της απόσυρσης των ΑΗΣ , στα πλαίσια αυτού του άρθρου εκτιμηθήκαν ενδεικτικά μόνον οι θέσεις εργασίας για την αποσυναρμολόγηση δομικού χάλυβα των ΑΗΣ για επαναχρησιμοποίηση ή/και εμπορία.

  Στη συνέχεια αναφέρονται ορισμένα παραδείγματα εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας σε αποσυρόμενους ΑΗΣ (μεταποίηση και εμπορία) που θα συμβάλλουν σημαντικά :

  στην απασχόληση και στον πολλαπλασιαστή ΑΕΠ, τουλάχιστον με τα προαναφερθέντα μεγέθη του κλάδου της μεταποίησης καθώς και
  στην μείωση της σπατάλης πρωτογενούς ενέργειας και πρώτων υλών για την παραγωγή προϊόντων και της συνεπαγόμενης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ως αποτέλεσμα ενός βιώσιμου σχεδιασμού .

  I. Μονάδα διαχωρισμού καλωδίων πλαστικού/ ανάκτησης χαλκού 55000 tn . Αντιστοιχεί σε αύξηση εσόδων τουλάχιστον κατά 69,0 εκατ. €.

  II. Επαναχρησιμοποίηση ηλεκτροκινητήρων (συντήρηση, έλεγχος, επισκευή αν απαιτείται και εμπορία)

  Η αξία καινούργιου Η/Κ 110 kW είναι 4.500 €, Υπολογίζεται ότι Η/Κ 110 kW περιέχει 891 kg μέταλλων ως εξής (396 ηλεκτρ. χάλυβας, 77 χάλυβας, 330 χυτοσίδηρο, 22 αλουμίνιο και 66 χαλκό). Αν δοθεί για scrap ως έχει η τιμή θα προσεγγίζει τα 360 € , ενώ αν προηγηθεί η εργασία διαχωρισμού υλικών τα 1000 έως 1200 €, ενώ αν λειτουργεί μπορεί να πουληθεί περί τα 2000 €.

  Εάν το 80% των Η/Κ των υπό απόσυρση λιγνιτικών ΑΗΣ (4337 MW) λειτουργούν θα πουληθούν με τίμημα 44,0 εκατ. € ενώ το υπόλοιπο 20% μπορεί να πουληθεί ως scrap χωρίς ή με διαχωρισμό υλικών έναντι 1,98 και 5,5 εκατ. €, αντιστοίχως. Η εκτίμηση είναι ακριβέστερη αν ληφθεί υπόψη ότι η ισχύς των αντλιών τροφοδοτικού νερού είναι το 25% της συνολικής , οπότε το τίμημα είναι 75%x44,0 εκατ. € = 33,0 εκατ. €, πλέον της αξίας των Η/Κ αντλιών τροφοδοτικού νερού.

  III. Επεξεργασία του προκύπτοντος υλικού κατεδάφισης κατασκευών του ΑΗΣ εξ οπλισμένου σκυροδέματος/ διαχωρισμός χάλυβα οπλισμού

  Εκτιμάται 3.600.000 τόνοι οπλ. σκυροδέματος ως προϊόντα κατεδάφισης και 225.000 τόνοι χαλύβδινου οπλισμού Μόνον η πώληση του χαλύβδινου οπλισμού ως Fraction: E3-AO HMS1 / E3 / Sorte 3 [HMS (Heavy Melting Steel] εκτιμάται ότι θα αποφέρει μικτό κέρδος τουλάχιστον 50,0 εκατ. € , με τρέχουσα τιμή (Ιαν. 2020) 233,3 €/tn

  IV. Αποφυγή δαπανών μεταφοράς σκυροδέματος σε Μονάδα Ανακύκλωσης ΑπόβλητωνΕκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ)

  Λόγω του υψηλού κόστους μεταφοράς του υλικού κατεδάφισης κατασκευών του ΑΗΣ εξ οπλισμένου σκυροδέματος όσο και του υψηλού τέλους διαχείρισης σε Μονάδα Ανακύκλωσης ΑΕΚΚ, το οπλ. σκυρόδεμα θα υφίσταται διαλογή και επεξεργασία επί τόπου και θα αξιοποιείται καταλλήλως (είναι δυνατόν να ανακυκλωθεί εν μέρει, απευθείας στο γήπεδο του πρώην ΑΗΣ ή σε έργα πλησίον για διάστρωση ), ώστε να αποφευχθούν δαπάνες της τάξης των 70,0 εκατ. € .Απαιτείται σωστός προγραμματισμός με φορείς ανάθεσης έργων ώστε εντός ευλόγου χρόνου η μεγαλύτερη ποσότητα ΅θραυστών» σκυροδέματος να οδηγηθεί σε εκτελούμενα έργα πλησίον των ΑΗΣ.

  V. Αποσυναρμολόγηση δομικού χάλυβα των ΑΗΣ για επαναχρησιμοποίηση ή/και εμπορία 213 χιλιάδες τόνοι, λαμβάνονται συντηρητικά 200 χιλιάδες τόνοι.

  Ήδη έχει συγκροτηθεί Συντ. Επιτροπή για την κατάρτιση και υλοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ),όπου θα προβλεφθεί σχέδιο ανασυγκρότησης που θα περιλαμβάνει και την ανέγερση βιομηχανικών και άλλων μεταλλικών κτιρίων. Μπορεί να σχεδιαστούν και κατασκευαστούν οικονομικά κτίρια και άλλες κατασκευές (λ.χ. γέφυρες μικρού ανοίγματος) με επαναχρησιμοποιημένο χάλυβα .

  Με την παραδοχή ότι το 40 % του δομ. χάλυβα θα αποσυναρμολογηθεί για επαναχρησιμοποίηση σε νέες κατασκευές, ενώ το υπόλοιπο 40 % θα αποσυναρμολογηθεί και θα αποθηκευτεί για εμπορία .

  Η τιμή για διατομές δομικού χάλυβα με τα πιστοποιητικά τους είναι 0.37€/Kg, έναντι 0,2 έως 0,23€/Kg του scrap .

  Μεικτά έσοδα 80%X200.000×370€/tn= 59 εκατ €.

  Εντός 3 ετών οι πρόσθετες θέσεις εργασίας ανέρχονται σε 960/3=320

  Υποθέτοντας ανηγμένο βάρος χαλύβδινης κατασκευής 90,0 kg/τ.μ, για βιομηχανικά κτίρια ύψους 8,5 μπορεί να κατασκευαστούν 444 κτίρια έκαστο επιφάνειας 2000 τ.μ., δηλ. 148 ανά έτος.

  VI. Πώληση εμπορεύσιμου εξοπλισμού σημαντικής άξιας (δηλ. αεροστροβίλων, γεννητριών, μετασχηματιστών, συστημάτων αποθείωσης καυσαερίων, ηλεκτροκινητήρων και πολλών άλλων βοηθητικών μηχανημάτων ΑΗΣ).

  Η ΔΕΗ θα πρέπει να παράσχει στοιχεία και να λειτουργεί σε δική της ηλεκτρονική πλατφόρμα ή να απευθυνθεί σε αντίστοιχες πλατφόρμες πώλησης μεταχειρισμένου εξοπλισμού ΑΗΣ στην παγκόσμια αγορά.

  Υπολογίστηκε το όφελος από πώληση scrap & εξοπλισμού καθώς και το συνολικό δυνητικό όφελος (εκατ. €) για διάφορα ποσοστά πώλησης του εμπορεύσιμου εξοπλισμού (από 0÷ 30%) στο 15 % της αρχικής άξιας του.

  Στην περίπτωση πώλησης του 30% του εμπορεύσιμου εξοπλισμού (πολύ αισιόδοξο σενάριο) το συνολικό δυνητικό ¨όφελος είναι ίσο με συνολικό κόστος απόσυρσης των ΑΗΣ ύψους 700 εκατ. € περίπου .

  Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για να υπολογιστεί η αξία πώλησης του αποθέματος ανταλλακτικών στους ΑΗΣ

  Το κέρδος από την αξιοποίηση των μεταχειρισμένου εξοπλισμού των λιγνιτωρυχείων προεκτιμάται σε 100,0 εκατ. € περίπου .

  Στην παραπάνω τιμή πρέπει να προστεθεί το τίμημα πώλησης καλωδίων και χάλυβα ως υλικό ανακύκλωσης (scrap).

  Ο πολλαπλασιαστής ΑΕΠ στις μεταποιητικές δραστηριότητες των προϊόντων απόσυρσης είναι 2,8 (όπως στην λοιπή μεταποίηση), ενώ σε επίπεδο απασχόλησης, ο αντίστοιχος πολλαπλασιαστής είναι 3,5.

  Ενδεχόμενη αποζημίωση ΑΗΣ με λιγνίτη σε κατάσταση διακοπής λειτουργίας

  Το 2015, η γερμανική κυβέρνηση και οι εταιρείες ενέργειας RWE, Vattenfall και Mibrag συμφώνησαν να θέσουν οκτώ (8) ΑΗΣ με λιγνίτη 2.730 MW σε 4-ετη κατάσταση διακοπής λειτουργίας (mothballing ) στο τέλος της οποίας θα ξεκινήσει η 3-ετης διαδικασία απόσυρσης. . Ως αποζημίωση για το τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής τους, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας λαμβάνουν 230 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για 7 έτη, δηλ. 0,59εκατ. €/MW

  [Πηγή : Transformation pathways of phasing out coal-fired power plants in Germany ,Stefan Vögele1 , Paul Kunz, Dirk Rübbelke and Theresa Stahlke, 2018Vögele et al. Energy, Sustainability and Society (2018) 8:25 https://doi.org/10.1186/s13705-018-0166-z ]

  Με τα δεδομένα της απόσυρσης όλων των λιγνιτικών ΑΗΣ , συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 4337 MW η αντίστοιχη αποζημίωση για την ΔΕΗ θα ήταν : 4337 MW x0,59εκατ. €/MW = 2560 εκατ. € περίπου.

  Δυνατότητες άμεσης απασχόλησης κατά τις εργασίες της απόσυρσης ΑΗΣ

  Κατά τις εργασίες απόσυρσης, που θα διαρκέσουν περίπου 3 έτη ανά ΑΗΣ θα απασχοληθεί μηχανικoί σχεδιασμού και επίβλεψης, χειριστές μηχανημάτων καθώς και λοιποί εργαζόμενοι.

  Με βάση τα διαθέσιμα ενδεικτικά απολογιστικά στοιχεία (βλ. πλήρες άρθρο στο linkedin) για απόσυρση τυπικού ΑΗΣ 300 MW , οι άμεσες θέσεις εργασίας εκτιμούνται ως εξής :

  σχεδιασμού και επίβλεψης 5, χειριστών μηχανημάτων και λοιπών εργαζόμενων 30 ÷ 60.

  Έως το τέλος της απόσυρσης των ΑΗΣ, συνολικής ισχύος 1117 MW/4337 MW (Α’/Β’ φάση) αναμένονται οι εξής θέσεις εργασίας :

  σχεδιασμού κατεδάφισης/μέτρων ασφάλειας και επίβλεψης 92

  χειριστών μηχανημάτων και λοιπών εργαζόμενων 546 ÷1092

  Οι άμεσες θέσεις εργασίας κυμαίνονται ανάλογα με την επιλογή κατεδάφισης ή αποσυναρμολόγησης, τον εξοπλισμό και την οργάνωση των εργασιών. Οι θέσεις εργασίας είναι δυνατόν να αυξηθούν από τις συναφείς μεταποιητικές δραστηριότητες των προϊόντων απόσυρσης στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας.

  Επίλογος

  Αναφέρθηκαν ορισμένα παραδείγματα εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας σε αποσυρόμενους ΑΗΣ (μεταποίηση και εμπορία) που θα συμβάλλουν σημαντικά, όχι μόνον στην απασχόληση και στον πολλαπλασιαστή ΑΕΠ, αλλά και στην μείωση της σπατάλης πρωτογενούς ενέργειας και της συνεπαγόμενης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

  Επίσης συνιστάται η αποφυγή μεταφοράς του προκύπτοντος υλικού κατεδάφισης κατασκευών του ΑΗΣ εξ οπλισμένου σκυροδέματος σε μονάδα Ανακύκλωσης ΑΕΚΚ που συνεπάγεται σημαντική οικονομική δαπάνη και περιβαλλοντική επιβάρυνση (άσκοπη πλήρωση του χώρου ΑΕΚΚ , ατμοσφαιρική ρύπανση από μεταφορά με φορτηγά , κ.λπ.)

 • 20 Οκτωβρίου 2020, 10:59 | Ουρανία Στυλιάδου

  «Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Master Plan) για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης».

  Θα ξεκινήσω από το εύκολο κομμάτι της ιστορίας (μου) που δεν είναι άλλο από το να βάλω έναν υπέρτιτλο στο κυρίως θέμα, για τον οποίο δε δυσκολεύτηκα καθόλου. Μπήκε πολύ εύκολα, σχεδόν αυτεπάγγελτα θα έλεγε κανείς.
  «Είναι άδικο και γίνεται πράξη». Ή ακόμα καλύτερα «Είναι πολύ άδικο αλλά γίνεται πράξη».
  Όπως γίνεται με όλα τα Σχέδια, έτσι και με αυτό, η «εκτέλεσή» του έχει παράπλευρες απώλειες. Πολλές απώλειες. Πάρα πολλές απώλειες.
  Εμπειρικά ή υποθετικά θα έλεγε κανείς ότι τόσο το Δίκαιο όσο και το Αναπτυξιακό, προϋποθέτουν χρόνο. Αν όχι άπλετο, τουλάχιστον ικανό, αρκετό. Όχι πιεσμένα αρκετό αλλά άνετα αρκετό. Χαλαρά (όπως θα έλεγε κάποιος νεότερός μου)
  Καμία σχέση δηλαδή με το άρον άρον που βιώνουμε.
  Τόσο με τη λογική όσο και με τα μαθηματικά δεν μπορεί να περιμένεις να καλύψεις ένα τόσο μεγάλο (master) ζήτημα με διαδικασίες fast track. Δεν μπορείς να προσδοκάς να «μεταβιβάσεις» ολόκληρες περιοχές, συνειδήσεις, νοοτροπίες, καταστάσεις, κουλτούρες που ζυμώνονταν επί 70 χρόνια, μέσα σε μία 3ετία ή 4ετία. Δεν γίνεται, δεν είναι εφικτό. Είναι, μόνον και απολύτως, ουτοπικό.
  Το σχέδιο για την μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών σε έναν άλλο μοντέλο, δε θα έπρεπε να είναι μεγάλο (master) αλλά θα έπρεπε να είναι ένα σχέδιο μεγαλόπνοο που θα επικεντρώνεται ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ στη δημιουργία θέσεων εργασίας , θα περνάει από διάφορα στάδια και θα οδηγεί σε κάτι σίγουρο και δυνατό.
  Το σχέδιο θα έπρεπε να ΠΡΟ-ετοιμάζει (σε ικανό χρόνο), να ετοιμάζει (δίδοντας και πάλι ικανό χρόνο) και θα έπρεπε να διεκπεραιώνει την «μετάβαση» με ρυθμό που θα δίνει περιθώρια «τελικής» συνειδητοποίησης και ομαλής προσαρμογής.
  Το βίαιο που συντελείται και επέρχεται, δεν παραπέμπει σε καμία ικανή προετοιμασία, σε κανένα προσαρμοστικό στάδιο.
  Μόλις τον Ιούνιο του 2019 (προεκλογικά δηλαδή) ο κ. Μητσοτάκης (όχι βέβαια πως επικροτώ την στάση και διαχείριση του θέματος από τον ΣΥΡΙΖΑ, no way) ισχυριζόταν ότι «Η Μεταλιγνιτική εποχή ΔΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ γιατί ο λιγνίτης παραμένει το καύσιμο που στηρίζει την ενεργειακή παραγωγή της χώρας». Ως φαίνεται, από τη στιγμή εκείνη κύλισε άλλο νερό στο αυλάκι, αλλάζοντας την κατεύθυνση της ροής.
  Η ουσία, λοιπόν, του ζητήματος (μάλλον και ίσως) δεν βρίσκεται στην «μετάβαση» καθαυτή αλλά στον τρόπο με τον οποίο αυτή συντελείται, εμπλέκοντας και «βασανίζοντας» χιλιάδες ανθρώπων που επί 70 χρόνια έκαναν την καθημερινότητά τους κομμάτι της Ελληνικής πραγματικότητας προσφέροντας τα μέγιστα σε Εθνικό επίπεδο αλλά και στον κάθε έναν πολίτη ξεχωριστά.
  Σήμερα λοιπόν, εργαζόμενοι και οικογένειες που κατοικοεδρεύουν στα Ενεργειακά Λεκανοπέδια υφίστανται έναν ψυχολογικό πόλεμο που δεν έχει τελειωμό. Θα μετακινηθούν; Θα απολυθούν; Θα μεταταχθούν; Θα έχουν αντικείμενο; Δεν θα έχουν αντικείμενο; Θα υπάρχει ορυχείο; Δεν θα υπάρχει ορυχείο; Θα κλείσει ο Σταθμός; Δε θα κλείσει ο Σταθμός; Θα έρθει Στρατηγικός Επενδυτής; Δε θα έρθει Στρατηγικός Επενδυτής; Θα υπάρχει ΔΕΗ; Δεν θα υπάρχει ΔΕΗ; Θα έρθουν οι Κινέζοι; Δε θα έρθουν οι Κινέζοι, and so on…
  Περιοχές που έγραψαν ιστορία συνδέοντας την ύπαρξή τους με τον εξηλεκτρισμό της χώρας και την οικονομική της ανάπτυξη, δε μπορεί να υποβάλλονται σε μία πιεσμένη, βίαιη και άδικη μετάβαση που θα έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας, την ομαλή τροφοδοσία της και περαιτέρω στην προοπτική κοινωνιών αλλά και στις προδιαγραφές τους.
  Μία μετάβαση δεν είναι Δίκαιη ή Αναπτυξιακή απλά και μόνο επειδή οι ειδήμονες επέλεξαν τις λέξεις αυτές προκειμένου να «στολίσουν» το πλάνο της εξώθησης σε μία νέα πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από συνεχείς ανατροπές και αλλαγές.
  Και για όσους δεν πείθονται για το άδικο του πράγματος, ίσως να πεισθούν αν κάποιος θέσει το εξής ερώτημα: πόσο σωστό, ορθόδοξο και ορθολογικό είναι, μια χώρα να εγκαταλείπει τον Εθνικό της πλούτο, το Εθνικό της καύσιμο και να αποφασίζει (ή καλύτερα, να αποφασίζουν άλλοι για αυτήν) την αντικατάστασή του από εισαγόμενα καύσιμα και μέσα που δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση (τουλάχιστον για την ώρα) να εγγυηθούν επάρκεια, ισορροπία, οικονομία.
  Ναι, η μετάβαση είναι αναμενόμενη αλλά υπό συνθήκες διαφορετικές
  Ναι, η μετάβαση είναι αναμενόμενη αλλά «ούπω καιρός».
  Δώστε στις κοινωνίες τον χρόνο που χρειάζονται ώστε η μετάβαση να είναι πραγματικά Δίκαιη και προπάντων ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ. Μόνιμα και σταθερά ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ και όχι πρόσκαιρα.
  Δώστε στις κοινωνίες ένα πλάνο που δεν θα είναι Master αλλά Must.
  Εμείς λέμε «να μην αποφασίζουν άλλοι για εμάς». Εσείς γιατί επιλέγετε να αποφασίζουν, πάντα, άλλοι για εσάς;

 • 19 Οκτωβρίου 2020, 18:44 | Ξενοφών Γ. Κόζαρης Μηχανολόγος –Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ

  Παρα τις εγκαιρες επισημανσεις μου για την προφανη αναγκαιοτητα της εφαρμογης της κυκλικης οικονομιας κατα την αποσυρση των ΑΗΣ της ΔΕΗ, οι τεκμηριωμενες μου προτασεις δεν φαινεται να εχουν ληφθει καθολου υποψη, παρολο που προβλεπεται στο
  3.6.Κατασκευές και κτίρια , ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ , 11.3.2020, COM(2020) 98 final, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ …Ένα νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία”
  ενω η ανακτηση υλικων θα συμβαλλει σημαντικα στην απασχοληση και στην περιβαλλοντικη προστασια των υπο απολιγνιτοποιηση περιοχων

  Η προγραμματισθείσα απόσυρση των λιγνιτικών ΑΗΣ καθώς και άλλων μονάδων καύσης φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι δυνατόν να αποτελέσει το πρώτο «πείραμα» μεγάλης κλίμακας χρήσης της κυκλικής οικονομίας, στην χώρα μας προς όφελος της ΔΕΗ και δευτερευόντως του τεχνικού κόσμου (εργοληπτικές εταιρείες, μηχανικοί σχεδιασμού και επίβλεψης, τεχνικό προσωπικό , κατά προτίμηση αποχωρήσαντες εργαζόμενοι αμέσως ή εμμέσως από την ΔΕΗ ή από τις λιγνιτοφόρες περιοχές, κ.λπ.) της χώρας.

  Δεδομενου οτι το Κόστος απόσυρσης ΑΗΣ της Α’+ Β’ φάσης ειναι 700εκατ. € ως εξης :
  Το Κόστος απόσυρσης ΑΗΣ φάσης ( ΑΗΣ Λαυρίου μονάδες I,II, ΑΗΣ Αλιβερίου λιγνιτ. μονάδες I,II πετρελ. Μονάδες III, IV, ΑΗΣ Αγ. Γεωργ. μονάδες φ. αερίου VIII,IX ) 45 εκατ. €

  Το Κόστος απόσυρσης ΑΗΣ Β’ φάσης (λιγνιτικές) ειναι 650 εκατ. €

  Στο ποηγουμενο αρθρο αναφέρθηακαν ορισμένα παραδείγματα εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας σε αποσυρόμενους ΑΗΣ (μεταποίηση και εμπορία) που θα συμβάλλουν σημαντικά :

  στην απασχόληση και στον πολλαπλασιαστή ΑΕΠ, τουλάχιστον με τα προαναφερθέντα μεγέθη του κλάδου της μεταποίησης καθώς και
  στην μείωση της σπατάλης πρωτογενούς ενέργειας και πρώτων υλών για την παραγωγή προϊόντων και της συνεπαγόμενης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ως αποτέλεσμα ενός βιώσιμου σχεδιασμού .

 • 19 Οκτωβρίου 2020, 17:31 | Ξενοφών Γ. Κόζαρης Μηχανολόγος –Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ

  Οι απαντήσεις της κυκλικής οικονομίας για την απολιγνιτοποίηση

  Δημοσιεύτηκε από economia 30/07/2020 Μελέτες / αναλύσεις,

  Οικονομική συμβολή του μεταποιητικού κλάδου της κυκλικής οικονομίας και της εμπορίας εξοπλισμού αποσυρόμενων ΑΗΣ της ΔΕΗ

  Ξενοφών Κόζαρης

  Μηχανολόγος –Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ

  Μελετητής 9Γ (Η/Μ μελέτες ) & 27Β (Περιβαλλοντικές μελέτες)

  Η στροφή προς την κυκλική οικονομία στην ΕΕ θα αποφέρει πολλά οφέλη όπως :

  να μετριάσει μερικούς από τους κινδύνους που σχετίζονται με την προμήθεια πρώτων υλών.
  να αυξήσει το ευρωπαϊκό ΑΕΠ μέχρι το 2030 επιπλέον κατά 0,5% και να δημιουργήσει 700.000 νέες θέσεις εργασίας.

  Για την περίπτωση των κατεδαφίσεων προβλέπεται ότι “…

  ενδεχόμενη αναθεώρηση των στόχων ανάκτησης υλικών που προβλέπει η ενωσιακή νομοθεσία για τα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων και τα κλάσματα κάθε υλικού σε αυτά·

  προώθηση πρωτοβουλιών για τη μείωση της σφράγισης του εδάφους, την αποκατάσταση εγκαταλελειμμένων ή μολυσμένων βιομηχανικών εκτάσεων και αύξηση της ασφαλούς, βιώσιμης και κυκλικής χρήσης των χωμάτων εκσκαφής…”

  Πηγή : 3.6.Κατασκευές και κτίρια , ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ , 11.3.2020, COM(2020) 98 final, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ …Ένα νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία”

  Προοπτικές του τομέα της ελληνικής μεταποίησης

  “….Σύμφωνα με την μελέτη του Ιουνίου 2017- το οικονομικό αποτύπωμα της συνεισφοράς της μεταποίησης στο σύνολο της οικονομίας, ο πολλαπλασιαστής της σε μια σειρά από επίπεδα είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Ο πολλαπλασιαστή ΑΕΠ είναι 2,8 – που οδηγεί σε επίδραση επί του συνολικού ΑΕΠ 31%. Όσον αφορά την προστιθέμενη αξία, ο πολλαπλασιαστής είναι 2,7 αποδίδοντας 32% της συνολικής Π.Α. Σε επίπεδο απασχόλησης, πάλι, ο αντίστοιχος πολλαπλασιαστής είναι 3,5 – αποδίδοντας 30% του συνόλου της απασχόλησης: σε απόλυτα μεγέθη αυτά είναι 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας – 360 χιλιάδες σε άμεση, 459 χιλιάδες σε έμμεση και 429 χιλιάδες σε προκλητή απασχόληση….”

  Πηγή : Α. Δ.Παπαγιαννίδη Αντί προϋπολογισμού, μια ματιά σε «μέλλον» Πέμπτη, 20 Δεκ 2018 07:12UPD: 09:22 https://m.naftemporiki.gr/story/1426507

  Η κυκλική οικονομία στους υπό απόσυρση ΑΗΣ της ΔΕΗ

  Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, η συμβολή του μεταποιητικού κλάδου της κυκλικής οικονομίας σε αποσυρόμενους ΑΗΣ μπορεί να συμβάλλει αναλόγως σε αισθητή αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης .

  Επιπλόν, το συνολικό (μικτό)κόστος απόσυρσης των ΑΗΣ ανέρχεται σε 700 εκατ. € περίπου, με εκτιμώμενο πολλαπλασιαστή ΑΕΠ μεταξύ 1,8 ÷ 1,9.

  Η κυκλική οικονομία στους υπό απόσυρση ΑΗΣ της ΔΕΗ μπορεί να περιλαμβάνει την πώληση καλοσυντηρημένου ή ανα-κατασκευασμένου εξοπλισμού για επανάχρηση, δομικού χάλυβα μέσω της αποδόμησης (deconstruction) των δομικών κατασκευών και είναι – σε κάποιο βαθμό- η μετεξέλιξη της ανακύκλωσης η οποία χρησιμοποιείται ως ύστατη επιλογή (ανακύκλωση scrap μετάλλων όπως χαλκού , χαλύβδινου οπλισμού, επαναθραυσμένου σκυροδέματος κ.λπ.) προς επαναχρησιμοποίηση στην παραγωγή νέων προϊόντων.

  Οι -από πολλών ετών- επικρατούσες πρακτικές στους υφιστάμενους ΑΗΣ της ΔΕΗ συνάδουν πλήρως με τις προϋποθέσεις σχεδιασμού για την κυκλικότητα : τα κτίρια, οι υποδομές και ο εξοπλισμός τους έχουν σχεδιασθεί, αναπτυχθεί και κατασκευασθεί/συντηρηθεί με πολύ αυστηρές προδιαγραφές και κορυφαία ποιότητα για μακροχρόνια λειτουργία.

  Στον βιομηχανικό τομέα, και ειδικότερα στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, ήδη ακολουθούνται μερικές αρχές της κυκλικής οικονομίας, εφόσον η σωστή πρακτική είναι η επισκευή, ανακατασκευή , επανάχρηση και στο έσχατο στάδιο η ανακύκλωση δηλ. τα 4R (Repair, refurbish, reuse and recycle).

  Στις δευτερογενείς αγορές αναπτυσσόμενων χωρών , όλο και ο πιο συχνά επιλέγεται η χρήση ανακατασκευασμένου εξοπλισμού, διότι μειώνεται το κόστος και ο συνολικός χρόνος κατασκευής.

  Κόστος, όφελος από εξοπλισμό και υλικά, ευκαιρίες απασχόλησης

  Η προγραμματισθείσα απόσυρση των λιγνιτικών ΑΗΣ καθώς και άλλων μονάδων καύσης φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι δυνατόν να αποτελέσει το πρώτο «πείραμα» μεγάλης κλίμακας χρήσης της κυκλικής οικονομίας, στην χώρα μας προς όφελος της ΔΕΗ και δευτερευόντως του τεχνικού κόσμου (εργοληπτικές εταιρείες, μηχανικοί σχεδιασμού και επίβλεψης, τεχνικό προσωπικό , κατά προτίμηση αποχωρήσαντες εργαζόμενοι αμέσως ή εμμέσως από την ΔΕΗ ή από τις λιγνιτοφόρες περιοχές, κ.λπ.) της χώρας.

  Κόστος απόσυρσης ΑΗΣ Α’ φάσης ( ΑΗΣ Λαυρίου μονάδες I,II, ΑΗΣ Αλιβερίου λιγνιτ. μονάδες I,II πετρελ. Μονάδες III, IV, ΑΗΣ Αγ. Γεωργ. μονάδες φ. αερίου VIII,IX ) 45 εκατ. €

  Κόστος απόσυρσης ΑΗΣ Β’ φάσης (λιγνιτικές) 650 εκατ. €

  Σύνολο 700 εκατ. € περίπου.

  Από το μικτό κόστος απόσυρσης πρέπει να αφαιρεθεί το όφελος από την πώληση του scrap που είναι της τάξης του 20% του κόστους απόσυρσης. [Η εκτίμηση είναι ακριβέστερη αν αφαιρεθεί το τίμημα από εξοπλισμό που δεν θα πωληθεί ως scrap , και προστεθεί το όφελος πώλησης του εμπορεύσιμου εξοπλισμού Λ.χ. αν αφαιρεθεί το 20% του τιμήματος πώλησης του scrap , λόγω της παραδοχής πώλησης του 20% του εμπορεύσιμου εξοπλισμού , δηλ. 20% x140,0= 28,0 εκατ. € τότε τα καθαρά έσοδα από την πώληση του εμπορεύσιμου εξοπλισμού είναι 340 – 28,0 = 312,0 εκατ. €].

  Κατά τις εργασίες της απόσυρσης, των ΑΗΣ θα αυξηθούν οι άμεσες θέσεις εργασίας (μηχανικοί σχεδιασμού & επίβλεψης, χειριστές μηχανημάτων και λοιποί εργαζόμενοι).

  Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον πολλαπλασιαστή ΑΕΠ των εργασιών της απόσυρσης των ΑΗΣ, αλλά είναι εύλογο να κυμαίνεται μεταξύ 1,8 ÷ 1,9 (πολλαπλασιαστής δημοσίων επενδύσεων σε συνθήκες ύφεσης ), αναλόγως του βαθμού κυκλικότητας των εργασιών.

  Συμβολή του μεταποιητικού κλάδου της κυκλικής οικονομίας σε αποσυρόμενους ΑΗΣ

  Οι θέσεις εργασίας είναι δυνατόν να αυξηθούν επιπλέον των άμεσων , από τις συναφείς μεταποιητικές δραστηριότητες των μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων απόσυρσης. Εφόσον δεν είναι διαθέσιμο το masterplan του όλου έργου της απόσυρσης των ΑΗΣ , στα πλαίσια αυτού του άρθρου εκτιμηθήκαν ενδεικτικά μόνον οι θέσεις εργασίας για την αποσυναρμολόγηση δομικού χάλυβα των ΑΗΣ για επαναχρησιμοποίηση ή/και εμπορία.

  Στη συνέχεια αναφέρονται ορισμένα παραδείγματα εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας σε αποσυρόμενους ΑΗΣ (μεταποίηση και εμπορία) που θα συμβάλλουν σημαντικά :

  στην απασχόληση και στον πολλαπλασιαστή ΑΕΠ, τουλάχιστον με τα προαναφερθέντα μεγέθη του κλάδου της μεταποίησης καθώς και
  στην μείωση της σπατάλης πρωτογενούς ενέργειας και πρώτων υλών για την παραγωγή προϊόντων και της συνεπαγόμενης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ως αποτέλεσμα ενός βιώσιμου σχεδιασμού .

  I. Μονάδα διαχωρισμού καλωδίων πλαστικού/ ανάκτησης χαλκού 55000 tn . Αντιστοιχεί σε αύξηση εσόδων τουλάχιστον κατά 69,0 εκατ. €.

  II. Επαναχρησιμοποίηση ηλεκτροκινητήρων (συντήρηση, έλεγχος, επισκευή αν απαιτείται και εμπορία)

  Η αξία καινούργιου Η/Κ 110 kW είναι 4.500 €, Υπολογίζεται ότι Η/Κ 110 kW περιέχει 891 kg μέταλλων ως εξής (396 ηλεκτρ. χάλυβας, 77 χάλυβας, 330 χυτοσίδηρο, 22 αλουμίνιο και 66 χαλκό). Αν δοθεί για scrap ως έχει η τιμή θα προσεγγίζει τα 360 € , ενώ αν προηγηθεί η εργασία διαχωρισμού υλικών τα 1000 έως 1200 €, ενώ αν λειτουργεί μπορεί να πουληθεί περί τα 2000 €.

  Εάν το 80% των Η/Κ των υπό απόσυρση λιγνιτικών ΑΗΣ (4337 MW) λειτουργούν θα πουληθούν με τίμημα 44,0 εκατ. € ενώ το υπόλοιπο 20% μπορεί να πουληθεί ως scrap χωρίς ή με διαχωρισμό υλικών έναντι 1,98 και 5,5 εκατ. €, αντιστοίχως. Η εκτίμηση είναι ακριβέστερη αν ληφθεί υπόψη ότι η ισχύς των αντλιών τροφοδοτικού νερού είναι το 25% της συνολικής , οπότε το τίμημα είναι 75%x44,0 εκατ. € = 33,0 εκατ. €, πλέον της αξίας των Η/Κ αντλιών τροφοδοτικού νερού.

  IV. Αποφυγή δαπανών μεταφοράς σκυροδέματος σε Μονάδα Ανακύκλωσης ΑπόβλητωνΕκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ)

  Λόγω του υψηλού κόστους μεταφοράς του υλικού κατεδάφισης κατασκευών του ΑΗΣ εξ οπλισμένου σκυροδέματος όσο και του υψηλού τέλους διαχείρισης σε Μονάδα Ανακύκλωσης ΑΕΚΚ, το οπλ. σκυρόδεμα θα υφίσταται διαλογή και επεξεργασία επί τόπου και θα αξιοποιείται καταλλήλως (είναι δυνατόν να ανακυκλωθεί εν μέρει, απευθείας στο γήπεδο του πρώην ΑΗΣ ή σε έργα πλησίον για διάστρωση ), ώστε να αποφευχθούν δαπάνες της τάξης των 70,0 εκατ. € .Απαιτείται σωστός προγραμματισμός με φορείς ανάθεσης έργων ώστε εντός ευλόγου χρόνου η μεγαλύτερη ποσότητα ΅θραυστών» σκυροδέματος να οδηγηθεί σε εκτελούμενα έργα πλησίον των ΑΗΣ.

  V. Αποσυναρμολόγηση δομικού χάλυβα των ΑΗΣ για επαναχρησιμοποίηση ή/και εμπορία 213 χιλιάδες τόνοι, λαμβάνονται συντηρητικά 200 χιλιάδες τόνοι.

  Ήδη έχει συγκροτηθεί Συντ. Επιτροπή για την κατάρτιση και υλοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ),όπου θα προβλεφθεί σχέδιο ανασυγκρότησης που θα περιλαμβάνει και την ανέγερση βιομηχανικών και άλλων μεταλλικών κτιρίων. Μπορεί να σχεδιαστούν και κατασκευαστούν οικονομικά κτίρια και άλλες κατασκευές (λ.χ. γέφυρες μικρού ανοίγματος) με επαναχρησιμοποιημένο χάλυβα .

  Με την παραδοχή ότι το 40 % του δομ. χάλυβα θα αποσυναρμολογηθεί για επαναχρησιμοποίηση σε νέες κατασκευές, ενώ το υπόλοιπο 40 % θα αποσυναρμολογηθεί και θα αποθηκευτεί για εμπορία .

  Η τιμή για διατομές δομικού χάλυβα με τα πιστοποιητικά τους είναι 0.37€/Kg, έναντι 0,2 έως 0,23€/Kg του scrap .

  Μεικτά έσοδα 80%X200.000×370€/tn= 59 εκατ €.

  Εντός 3 ετών οι πρόσθετες θέσεις εργασίας ανέρχονται σε 960/3=320

  Υποθέτοντας ανηγμένο βάρος χαλύβδινης κατασκευής 90,0 kg/τ.μ, για βιομηχανικά κτίρια ύψους 8,5 μπορεί να κατασκευαστούν 444 κτίρια έκαστο επιφάνειας 2000 τ.μ., δηλ. 148 ανά έτος.

  VI. Πώληση εμπορεύσιμου εξοπλισμού σημαντικής άξιας (δηλ. αεροστροβίλων, γεννητριών, μετασχηματιστών, συστημάτων αποθείωσης καυσαερίων, ηλεκτροκινητήρων και πολλών άλλων βοηθητικών μηχανημάτων ΑΗΣ).

  Η ΔΕΗ θα πρέπει να παράσχει στοιχεία και να λειτουργεί σε δική της ηλεκτρονική πλατφόρμα ή να απευθυνθεί σε αντίστοιχες πλατφόρμες πώλησης μεταχειρισμένου εξοπλισμού ΑΗΣ στην παγκόσμια αγορά.

  Υπολογίστηκε το όφελος από πώληση scrap & εξοπλισμού καθώς και το συνολικό δυνητικό όφελος (εκατ. €) για διάφορα ποσοστά πώλησης του εμπορεύσιμου εξοπλισμού (από 0÷ 30%) στο 15 % της αρχικής άξιας του.

  Στην περίπτωση πώλησης του 30% του εμπορεύσιμου εξοπλισμού (πολύ αισιόδοξο σενάριο) το συνολικό δυνητικό ¨όφελος είναι ίσο με συνολικό κόστος απόσυρσης των ΑΗΣ ύψους 700 εκατ. € περίπου .

  Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για να υπολογιστεί η αξία πώλησης του αποθέματος ανταλλακτικών στους ΑΗΣ

  Το κέρδος από την αξιοποίηση των μεταχειρισμένου εξοπλισμού των λιγνιτωρυχείων προεκτιμάται σε 100,0 εκατ. € περίπου .

  Στην παραπάνω τιμή πρέπει να προστεθεί το τίμημα πώλησης καλωδίων και χάλυβα ως υλικό ανακύκλωσης (scrap).

  Ο πολλαπλασιαστής ΑΕΠ στις μεταποιητικές δραστηριότητες των προϊόντων απόσυρσης είναι 2,8 (όπως στην λοιπή μεταποίηση), ενώ σε επίπεδο απασχόλησης, ο αντίστοιχος πολλαπλασιαστής είναι 3,5.

  Εκτιμάται 3.600.000 τόνοι οπλ. σκυροδέματος ως προϊόντα κατεδάφισης και 225.000 τόνοι χαλύβδινου οπλισμού Μόνον η πώληση του χαλύβδινου οπλισμού ως Fraction: E3-AO HMS1 / E3 / Sorte 3 [HMS (Heavy Melting Steel] εκτιμάται ότι θα αποφέρει μικτό κέρδος τουλάχιστον 50,0 εκατ. € , με τρέχουσα τιμή (Ιαν. 2020) 233,3 €/tn

  IV. Αποφυγή δαπανών μεταφοράς σκυροδέματος σε Μονάδα Ανακύκλωσης ΑπόβλητωνΕκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ)

 • 16 Οκτωβρίου 2020, 00:00 | ΜΑΣΤΡΟΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

  2-10-20

  Δημοτικός σύμβουλος Προς : Βουλευτές Ευβοίας
  Δήμου Κύμης Αλιβερίου Υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας
  Μαστροκώστας Νικόλαος
  Email: nik.mastrokostas67@gmail.com
  Αίτημα Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου στο μηχανισμό δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης

  Το Πρώτο Φως στην Ελλάδα το έδωσε το Αλιβέρι και Δήμος Κύμης Αλιβερίου

  Ιστορική ανασκόπηση της αξιοποίησης λιγνιτικών κοιτασμάτων Εύβοιας

  Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την εκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων στη χώρα μας άρχισε στο Αλιβέρι (Εύβοια) το 1873. Δυστυχώς μια φοβερή πλημμύρα το 1897 κατέστρεψε όλες τις επιφανειακές και υπόγειες εγκαταστάσεις εξόρυξης. Η εκμετάλλευση ξανάρχισε μετά τον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο. Το 1922 η ετήσια παραγωγή έφθασε τους 23.000 τόνους και διατηρήθηκε μέχρι το 1927. Το επόμενο έτος η εκμετάλλευση σταμάτησε για οικονομικούς λόγους.

  Μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η ανάγκη εξηλεκτρισμού της χώρας οδήγησε στην απόφαση κατασκευής ατμοηλεκτρικού σταθμού στο Αλιβέρι , που θα λειτουργούσε αποκλειστικά με λιγνίτη και θα ξεκινούσε από εκεί ο εξηλεκτρισμός της χώρας , από το πρώτο εργοστάσιο κατασκευής ΔΕΗ στην Ελλάδα .

  Το 1951 ανέλαβε η ΔΕΗ την υπόγεια εκμετάλλευση των Ορυχείων στο Αλιβέρι, κατορθώνοντας να αυξήσει την παραγωγή σε 750 χιλιάδες τόνους το χρόνο και να τροφοδοτήσει μονάδες συνολικής ισχύος 230 MW.
  Το 1955, όταν το Λιγνιτωρυχείο βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία, απασχολούσε 1.300 περίπου εργάτες. Από αυτούς οι 900 εργάζονταν στην υπόγεια εκμετάλλευση και οι υπόλοιποι στην επιφάνεια. Ο καθημερινός μόχθος τους μέσα στα έγκατα της γης, 160 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα σε ένα περιβάλλον υγρό και πνιγηρό προκαλούσε δέος και ίλιγγο στους απλούς ανθρώπους. Oι σκαπανείς αυτοί εργάζονταν σκληρά τρυπώντας τη γη για να πάρουν το πολύτιμο δώρο της, το λιγνίτη. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι ήταν που έδιναν ζωή στο Λιγνιτωρυχείο Αλιβερίου το οποίο χάριζε φως στη Χώρα μας για τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια μέχρι το 1988, οπότε έπαψε να λειτουργεί οριστικά. Το 1981 σταμάτησε η υπόγεια εκμετάλλευση του λιγνίτη και λίγο αργότερα, το 1988, έληξε και η επιφανειακή εκμετάλλευση που είχε ξεκινήσει το 1975. Όλα αυτά τα χρόνια εκτιμάται ότι από τα υπόγεια έργα εξορύχτηκαν συνολικά 14,7 εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη και από την επιφάνεια 3,9 εκατομμύρια τόνοι. Λόγω της ύπαρξης του Λιγνιτωρυχείου, το Αλιβέρι παρουσίασε μεγάλη οικονομική ευεξία, οι εργασίες πολλαπλασιάστηκαν, τα επαγγέλματα κινήθηκαν και η πόλη άνθισε καθώς οικοδομήθηκαν νέα σπίτια και μειώθηκε δραστικά η ανεργία. Επί 35 ολόκληρα χρόνια – έως το 1988 – το Λιγνιτωρυχείο Αλιβερίου υπήρξε κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και εξέλιξης για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
  Ο ΑΗΣ Αλιβερίου άρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1950 , με πρώτες τις Μονάδες Νο 1 και 2 , 40 MW η κάθε μια με καύσιμο τον λιγνίτη , οι οποίες ξεκίνησαν να λειτουργούν το 1952 . Αργότερα το 1967 κατασκευάστηκε η Μονάδα 3 που έκαιγε λιγνίτη και μαζούτ 150 MW μετά κατασκευάστηκε η 4 μονάδα το 1968 150MW με μαζούτ . Η προμήθεια του Λιγνίτη γινόταν από το Λιγνιτωρυχείο του Αγίου Λουκά περιοχής Αλιβερίου και αργότερα προς τα τέλη του 90 συμπληρωνόταν με λιγνίτη από την εταιρία ΚΟΙΣΕΛΙΚ που είχε ορυχείο στην περιοχή της Κύμης και η μεταφορά γίνονταν με φορτηγά . Ο συνολικός αριθμός απασχόλησης λιγνιτωρυχείο και εργοστάσιο ΑΗΣ Αλιβερίου ήταν πάνω στα 2000 άτομα , δημιουργώντας Οικονομική ανάπτυξη στη περιοχή του Αλιβερίου αλλά και σε όλη την κεντρική και νότια Εύβοια .
  Αποτέλεσμα του κλεισίματος των ορυχείων Αλιβερίου και της Κύμης είναι η αύξηση της ανεργίας στην περιοχή , η μετανάστευση των νέων προς εύρεση εργασίας σε άλλα μέρη και χώρες και η περιοχή να ζει από τους συνταξιούχους της ΔΕΗ που σιγά σιγά μειώνονται και αυτοί λόγο γήρατος . Από στοιχεία απογραφής του 2001 ο πληθυσμός του Δήμου μας ήταν 34.284 κάτοικοι ενώ του 2011 ήταν 28.437 και ο πληθυσμός αυτός συνεχώς μειώνετε .

  1) Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κύμης –Αλιβερίου με ομόφωνη απόφαση ψήφισμα Aριθ. Απόφ. : 117/2020 στις 28-8-20 ,
  2) Όλοι οι φορείς , επαγγελματικοί σύλλογοι , σύλλογοι , κάτοικοι , πρόεδροι κοινοτήτων , δημοτικοί σύμβουλοι , Δήμαρχος , ΖΗΤΟΥΜΕ

  Ζητούμε την ένταξη του Δήμου Κύμης Αλιβερίου στον μηχανισμό δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης (master plan ) για τις λιγνιτικές περιοχες λόγο της μεταλιγνιτικής περιόδου της χώρας . Πρέπει να γίνει Επιβράβευση από την Ε.Ε. εάν η απολιγνιτοποίηση πραγματοποιηθεί νωρίτερα του 2023, όπως έχει ανακοινωθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση . Στο Αλιβέρι έγινε.

  Προτάσεις για να μπει ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου στο μηχανισμό δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης ( master plan ) λιγωτικών περιοχών που προωθεί το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας .
  1 . Κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου στις Εγκαταστάσεις της ΔΕΗ ( έτοιμος αγωγός φυσικού αερίου )
  2. Δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων
  α) Από τον όμιλο ΔΕΗ, στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και εκτάσεις της στο λιγωτικό κέντρο αγ Λουκά στο Αλιβέρι στο οποίο υπάρχει και τμήμα Μεταλλικών Κατασκευών και μελέτη παλαιότερη και σε άλλες ιδιόκτητες εγκαταστήσει της στην περιοχή .
  β) Από ιδιωτικές εταιρείες .

  3 . Μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου μέσο ηλεκτρόλυσης από ενέργεια που χάνετε από τα φοτοβολταικα η που χάνεται επειδή δεν απορροφάται από το δίκτυο και από ενέργεια που χάνετε από τα αιολικά πάρκα που υπάρχουν άφθονα στην Νότια Εύβοια και στον Δήμο μας . Το 50 % των αιολικών πάρκων της χώρας που υπάρχουν και θα εγκατασταθούν και άλλα από όσο φαίνεται από τις αιτήσεις αδειοδότησης προς την ΡΑΕ υπάρχουν κεντρική και νότια στην Εύβοια . το πράσινο υδρογόνο αποτελεί ευρωπαϊκό πυλώνα για το (Green Deal ) όπου οι Βρυξέλες έχουν πρόγραμμα επενδυτικού ύψους 180- 470 δις.ευρώ διάρκειας 30 ετών για την παραγωγή του .

  4. Εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης ενέργειας σε εγκαταστάσεις και εκτάσεις που υπάρχουν της ΔΕΗ η άλλες εκτάσεις από ιδιώτες .

  5. Δημιουργία πρότυπων ενδύσεων .

  6. Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας και έξυπνη αγροτική παραγωγή .

  7. Βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης

  8 . Βιώσιμος τουρισμός . Οικοσύστημα οινικού τουρισμού , Αγροτουρισμού , αθλητικού τουρισμού ( πίστες Αναρρίχησης που υπάρχουν σε περιοχή του Δήμο και άλλα ) που προσφέρονται στον Δήμο μας .
  9 . Πεδίο ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Αθηνών και ίδρυση Σχολής .
  10 . Δημιουργία θεματικού πάρκου ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης
  11 . α) Επιδοτήσεις μεγάλων επενδύσεων και επιχειρήσεων
  β) επιδοτήσεις μεσαίων επιχειρήσεων
  γ ) επιδοτήσεις μικρών επιχειρήσεων

  12 . Επενδύσεις δημοσίων έργων και υποδομών . α) Οδικοί άξονες Χαλκίδα –Κύμη και παρακάμψεις Βασιλικού, Αμαρύνθου , Αλιβερίου , νέα χάραξη και κατασκευή δρόμου Χαλκίδα- Κύμη με εξόδους , για την ανάπτυξη της περιοχής . β) Κατασκευή του Φράγματος Μανικίων που θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης όλου του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και Δήμου Ερέτριας ενώ υπάρχει έτοιμη μελέτη και μερική κατασκευή του έργου . γ) Επέκταση Λιμανιού Κύμης για απόπλου πλοίων στα νησιά του Αιγαίου. δ) Αποπεράτωση λιμανιού αγ Αποστόλων Πετριών, διαμόρφωση , κατασκευή θαλάσσιων πάρκων και άλλα .
  13 . Χωρικός σχεδιασμός του Δήμου Κύμης Αλιβερίου από Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ΕΜΠ .

 • 15 Οκτωβρίου 2020, 13:10 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  Στη σελ. 34 του κειμένου της Διαβούλευσης γίνεται αναφορά στο αρχικό πλάνο χρηματοδότησης του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Ειδικότερα αναφέρεται ότι το ΣΔΑΜ θα στηριχθεί στα παρακάτω χρηματοδοτικά εργαλεία, με την αντίστοιχη ποσοστιαία συνεισφορά τους:

  • 10% επιδοτήσεις, μέσα από την αξιοποίηση του πρώτου πυλώνα του Μηχανισμού (Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης)
  • 30% δάνεια με ευνοϊκούς όρους, μέσα από τη χρήση των δύο άλλων πυλώνων (Ειδικό Καθεστώς InvestEU, Δανειακή Διευκόλυνση δημοσίου τομέα -ETEπ) και των λοιπών χρηματοδοτικών εργαλείων
  • 40% εμπορικά δάνεια, μέσα από την άντληση χρηματοδότησης από εγχώριους και διεθνείς
  χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς
  • 20% ίδια κεφάλαια, μέσα από την κινητοποίηση και προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων των υποψήφιων επενδυτών.

  Αυτό το αρχικό χρηματοδοτικό πλάνο, εφόσον παραμείνει πράγματι ως έχει, υποδηλώνει ότι η εφαρμογή του ΣΔΑΜ, εφόσον λάβει και τις απαιτούμενες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δε θα στηρίζεται σε γενναίες οικονομικές ενισχύσεις υπό τη μορφή επιχορηγήσεων, καθώς αυτές θα αποτελούν μόλις το 10% (!), αλλά σε ΔΑΝΕΙΑ, με ευνοϊκούς και μη ευνοϊκούς όρους κατά 70%.

  Αυτό το μείγμα χρηματοδότησης είναι αναγκαίο να αλλάξει για να έχει προοπτική η όποια πιθανότητα επιτυχίας του ΣΔΑΜ. Και πρέπει να αλλάξει στην κατεύθυνση της αύξησης των ποσοστών των επιχορηγήσεων και της μείωσης των ποσοστών δανειοδοτήσεων.

 • 15 Οκτωβρίου 2020, 10:39 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΛΑΧΑΒΑΣ

  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

  Βλαχάβας Δημήτριος
  Dipl.oec- MBA
  Email : vlachavasdi@hotmail.com

  Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ
  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΕΡΓΩ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΤΛΠ. ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ.
  ΓΙΑΤΙ ???

  ΔΙΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΤΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΜΕΣΕΣ(ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΚΑΙ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ) ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ (ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ, ΕΜΠΟΡΙΟ,ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ,ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ) ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΩΝ 10000 ΕΩΣ 20000.
  ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,
  ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΜΕΝΟΥ ΑΕΠ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
  ΟΠΟΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΣΥΓΚΗΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΟΗΜΑ.
  ΤΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ Ο ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

  ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ
  ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΩΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ -ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ 7ΕΤΗ

  1) ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΦΠΑ 10%.
  2) ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗΣ ΚΕΡΔΩΝ 10%.
  3) ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ 50%.
  4) ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗ ΣΕ ΕΠΑΝΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΕΡΔΩΝ.
  5) ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ.
  6) ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΝΤΩΝ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
  7) ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΕΝΔΥΘΕΝΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

  ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

  ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΕΝΟΣ ΤΑΜΕΙΟΥ, ΜΕ ΜΕΤΟΧΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ- ΩΣ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

  ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΕ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΜΟΜΙΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ. ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΑΙ ΣΤΕΛΕΧΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟ Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ.

  ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ
  ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

  ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΟΥΣ.
  Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΑΦΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΓΕΘΗ, ΤΑ ΟΠΟΙΟ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ.
  ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ, Π.Χ

  • 1) ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ Η ΣΔΙΤ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Η ΑΕ, ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟΥ Η ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ, ΣΦΑΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΚΡΕΑΤΟΣ.
  • 2) ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ Η ΣΔΙΤ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΥΓΩΝ Η ΑΕ, ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ.
  • 3) ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ Η ΣΔΙΤ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ Η ΑΕ, ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ.
  • 4) ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ Η ΣΔΙΤ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΩΝ Η ΑΕ, ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΕΛΙΟΥ.
  • 5) ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΦΡΟΥΤΩΝ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΑΕ, ΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ –ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΑ Η ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΧΥΜΩΝ.
  • 6) ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΑΤΑΤΑΣ Η ΑΕ ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΩΝ ΠΑΤΑΤΩΝ Η SNACK.
  • 7) ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ Η ΣΔΙΤ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΖΩΩΝ Η ΑΕ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ.
  • 8) ΙΔΡΥΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΣΙΤΗΡΩΝ.
  • 9) ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΣΠΡΙΩΝ ΒΟΙΟΥ Η ΙΔΡΥΣΗ ΑΕ.
  • 10)ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ Η ΑΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥΤΑ/
  • 11) ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΟΥΝΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΗ ΑΕ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ.
  • 12) ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ, Η ΙΔΡΥΣΗ ΑΕ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ.
  • 13)ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΡΩΙΟΝΤΩΝ ΖΥΜΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ.
  • 14) ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
  • 15) ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ, ΠΑΓΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΝΕΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
  • 16) ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ.
  • 17) ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΜΑΜΕΝΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
  • ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ.
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ, ΟΤΙ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ (BRANDING-ΕΥΡΩΠ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ).

  *ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΘΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΕΙ BUSINESS PLANS KAI ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΣΟ ΣΤΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΚΛΑΔΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ.
  *ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΕ ΕΙΔΟΣ Η ΣΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ-ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΡΙΔΙΟΥ ΤΟΥ.
  *ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ /ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ ΟΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΟΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ 10% ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.
  *Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
  *ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.
  *ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΟΘΕΝΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΠΣΡΑΞΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ.

  ΒΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ
  *ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΖΩΝΗ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΜΕΣΩ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ.
  *ΘΑ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.
  *ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
  *ΘΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΕ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ.
  *ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ.
  *ΘΑ ΑΝΤΑΜΟΙΒΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

 • 13 Οκτωβρίου 2020, 23:38 | Marie Athena PAPATHANASIOU

  CCUS is a Paris climate Agreement «Green option» for meeting the Energy Transition targets.
  Has any potentially suitable technology been considered in the mitigation process ?

 • 13 Οκτωβρίου 2020, 23:56 | Marie Athena PAPATHANASIOU

  We would be interested to know whether SDAM and the Government have any financial models that show the effects of De-Lignitization

  Question : are there any specifics projects to be considered and where can anybody find info on them ?

 • Μελετώντας το σχέδιο δίκαιης μετάβασης λιγνιτικών περιοχών αντιλαμβάνομαι ότι μεγάλο μέρος του σχεδίου αφορά τους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας και δικαίως.
  Αναφέρεται όμως και στους δύο ακόμα νομούς της Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριάς και Γρεβενών) με στόχους τη διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου, την προάσπιση της απασχόλησης κ.α.
  1. Πως θα επιτευχθούν οι στόχοι όταν για μία ακόμα φορά οι ενισχύσεις για νέες επενδύσεις θα είναι διαφορετικές ανά νομό και θα συνεχίζονται τα δύο μέτρα και δύο σταθμά;
  Πρόταση: 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

  2. Σχεδιάζονται εμβληματικές επενδύσεις οι οποίες θα φέρουν ανάσα στην απασχόληση. Αυτές οι επενδύσεις (όπως και της Microsoft π.χ.) θα επιταχυνθούν από τις Υπηρεσίες ώστε να ολοκληρωθούν και να αποδώσουν γρήγορα. Και σωστά!! Οι μικρότερες επενδύσεις, όμως, οι οποίες κολλάνε στην υποστελέχωση των Υπηρεσιών και τον δισταγμό των αρμοδίων υπαλλήλων για να δώσουν λύσεις ουσιαστικές και μη γραφειοκρατικές, πως θα προχωρήσουν;
  Πρόταση: Λειτουργία υπηρεσίας επενδύσεων fast track με στελέχωση από έμπειρους και αποφασιστικούς υπαλλήλους.

  3. Σχεδιάζονται υποδομές. Ακόμα και σήμερα, οι δρόμοι που συνδέουν επιχειρήσεις με τον κεντρικό είναι χωμάτινοι. Επιχειρήσεις εδράζονται εκτός ΒΙ.ΠΑ.
  Πρόταση: Ουσιαστική επανεκκίνηση των ΒΙ.ΠΑ. και κίνητρα μεταφοράς επιχειρήσεων σε αυτά (φορολογικές απαλλαγές, κίνητρα μετεγκατάστασης με ενίσχυση τουλάχιστον 80%)

  4. Στο παράρτημα 1 (σελ. 33) του σχεδίου δεν αναφέρονται τα εμβληματικά, για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όσπρια (Φασόλια Π.Γ.Ε, φακές, ρεβύθια). Η Δυτική Μακεδονία είναι η δεύτερη σε παραγωγή (μετά τη Θεσσαλία) οσπρίων στην Ελλάδα
  Πρόταση: Ενέργειες τόνωσης της παραγωγής και προώθησης των οσπρίων της περιοχής όπως προβλέπεται για τα οινοποιία (Παράρτημα 1,σελ. 83)
  Σας ευχαριστώ

 • 13 Οκτωβρίου 2020, 17:47 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

  Στο προτεινόμενο σχέδιο προβλέπονται μειωμένες ενισχύσεις κατά 20% στις Π.Ε. Καστοριάς & Γρεβενών οι οποίες θα πρέπει να εξισωθούν διότι:

  1. Η Δυτική Μακεδονία είναι ενιαία Διοικητική, οικονομική και γεωγραφική ενότητα και ως τέτοια αντιμετωπίζεται διαχρονικά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι ΠΕ Γρεβενών και Καστοριάς να αποκλείονται διαχρονικά από τις κονοτικές & εθνικές ενισχύσεις λόγω των υψηλών εισοδημάτων που προέρχονταν από τη ΔΕΗ και απολάμβαναν οι έταιροι νομοί.

  2. Οι εν λόγω (συγκριτικά) μειωμένες ενισχύσεις θα λειτουργούν σαν αντικίνητρο επένδυσης στις 2 προαναφερθείσες Π.Ε. εφόσον ο κάθε επενδυτής θα απολαμβάνει υψηλότερων ενισχύσεων μετακινώντας την επένδυση λίγα χλμ και μάλιστα εγγύτερα στο κέντρο και μακρύτερα από τα σύνορα.

  3. Η ΠΕ Καστοριάς διέρχεται τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά το πέρας του εμφυλίου και τυχόν επιπρόσθετες στρεβλώσεις θα την επιτείνουν δραματικά.

  Το συγκεκριμένο σημείο, εάν τελικά δεν διορθωθεί θα λειτουργήσει αντιεπενδυτικά και αντιαναπτυξιακά στις 2 εκ των 4 ΠΕ της Δυτικής Μακεδονίας ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει αίσθηση αδικίας, στοιχεία που προφανώς δεν συνάδουν με το πνεύμα και τους στόχους του υπό διαβούλευση σχεδίου.

 • 13 Οκτωβρίου 2020, 14:03 | The Green Tank

  Το Green Tank συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση καταθέτοντας αναλυτικά σχόλια και 16 προτάσεις. Εδώ παρατίθεται η σύνοψη της συμμετοχής στη διαβούλευσης και σε χωριστό σχόλιο καταθέρουμε τα αναλυτικά σχόλια και τις προτάσεις.

  ΣΥΝΟΨΗ
  Η κατάθεση προς δημόσια διαβούλευση διάρκειας 40 ημερών του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) των λιγνιτικών περιοχών της χώρας αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Η χώρα προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εμπροσθοβαρούς απολιγνιτοποίησης και γίνεται η πρώτη λιγνιτοπαραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που καταθέτει προς διαβούλευση σχέδιο μετάβασης. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα θεσμικής συμμετοχής φορέων και πολιτών στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης αναπτυξιακής πρόκλησης στη χώρα, της στροφής δηλαδή τοπικών οικονομιών που για δεκαετίες στηρίζονταν σχεδόν εξολοκλήρου στη λιγνιτική δραστηριότητα, προς βιώσιμη κατεύθυνση.

  Η κυβέρνηση είχε παρουσιάσει αρχικά σχέδια τόσο στις δύο λιγνιτικές περιφέρειες (Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο) όσο και πανελλαδικά μέσω διαδικτυακής συνέντευξης του Υπουργού ΠΕΝ και του Συντονιστή του ΣΔΑΜ στις 9 Σεπτεμβρίου. Στο μεσοδιάστημα που ακολούθησε πριν την κατάθεση του σχεδίου προς διαβούλευση στις 2 Οκτωβρίου, ζητήθηκαν και λήφθηκαν σχόλια από τις ομάδες των περιφερειών. Από τη σύγκριση μεταξύ των αρχικών σχεδίων και αυτού που κατατέθηκε προς διαβούλευση προκύπτει ότι η Επιτροπή του ΣΔΑΜ έλαβε σοβαρά υπόψη τον σχολιασμό που αναπτύχθηκε στον δημόσιο διάλογο και στις περιφερειακές ομάδες, καθώς έλαβαν χώρα αλλαγές οι περισσότερες από τις οποίες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

  Για παράδειγμα, δεν περιλαμβάνεται στο ΣΔΑΜ η κατασκευή νέας μονάδας ορυκτού αερίου 800 MW στη Δ. Μακεδονία, η οποία στα αρχικά σχέδια όχι μόνο είχε περιληφθεί αλλά παρουσιαζόταν ως «εμβληματική» επένδυση. Φαίνεται μάλιστα να υποκαταστάθηκε από μια μονάδα παραγωγής υδρογόνου. Επίσης αφαιρέθηκε από τις εμβληματικές επενδύσεις και η δημιουργία αγροτικών φυλακών στη Μεγαλόπολη, μια επιλογή που δημιούργησε απορίες σχετικά με τον ρόλο της στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου των λιγνιτικών περιοχών, που αποτελεί και το κύριο ζητούμενο του ΣΔΑΜ. Επιπλέον δεν προεξοφλείται η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μία ακόμα μονάδα ορυκτού αερίου, όπως συνέβαινε στο αρχικό σχέδιο, χωρίς ωστόσο και να αποκλείεται. Στην εξοικονόμηση ενέργειας υπάρχει σαφέστερη ποσοτικοποίηση των στόχων, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζεται με σαφή και καθαρό τρόπο το σχέδιο για τη θέρμανση των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών.

  Επιπλέον ως θετική αποτιμάται και η αύξηση στα ποσοστά ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επενδύουν στις λιγνιτικές περιοχές με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων σε περιοχές όπου μέχρι πρότινος δέσποζε η λιγνιτική μονοκαλλιέργεια. Ωστόσο δεν αναφέρεται αλλαγή των μέγιστων ποσών για κάθε επένδυση (για κάθε επενδυτικό σχέδιο είναι τα πέντε (5) εκατομμύρια ευρώ, για κάθε επιχείρηση τα δέκα (10) εκατομμύρια ευρώ και για κάθε όμιλο επιχειρήσεων τα είκοσι (20) εκατομμύρια ευρώ), χωρίς να διευκρινίζεται τι θα γίνει με κάποια επένδυση μεγαλύτερου προϋπολογισμού.

  Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι και τα σχέδια για τον μετασχηματισμό της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης από λιγνιτικά κέντρα σε πρωταγωνιστές της αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας με την εγκατάσταση περίπου 2,55 GW φωτοβολταϊκών πάρκων έως το 2024, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο δεν περιλαμβάνει μηχανισμό με τον οποίο οι τοπικές κοινωνίες θα επωφελούνται από αυτά, ούτε αυτά συνδέονται ξεκάθαρα με έργα αποθήκευσης ενέργειας.

  Ωστόσο το ΣΔΑΜ χαρακτηρίζεται και από σημαντικές ελλείψεις καθώς απουσιάζουν τα εξής:
  • Ένας μακρόπνοος στρατηγικός σχεδιασμός και όραμα για ένα συνολικό μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου των λιγνιτικών περιοχών και της συμβολής τους στην στροφή της εθνικής οικονομίας προς την κλιματική ουδετερότητα. Το ΣΔΑΜ θα έπρεπε να έχει περισσότερο στρατηγικό χαρακτήρα και να διαφοροποιείται από ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο ή μία λίστα επενδύσεων, τα οποία αποτελούν προγραμματικά ή μη εργαλεία υλοποίησης του ΣΔΑΜ.
  • Η περιβαλλοντική διάσταση κι αυτό παρά το ότι η αποκατάσταση, η αναβάθμιση και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των λιγνιτικών περιοχών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των κατοίκων αλλά και μοχλό ανάπτυξης των λιγνιτικών περιοχών.
  • Ένα πολύ-συμμετοχικό, ανοιχτό και δημοκρατικό σχήμα διακυβέρνησης της μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών στη μεταλιγνιτική περίοδο με ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των εργαζόμενων, των επιστημόνων και της κοινωνίας των πολιτών.
  • Η φροντίδα για την ανάπτυξη μικρής και μεσαίας κλίμακας έργων που μπορούν να συμπεριλάβουν την τοπική κοινωνία ενεργά και να έχουν άμεσο αντίκτυπο σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο (π.χ. μέσω ενεργειακών κοινοτήτων).
  • Η συμβατότητα των συγκεκριμένων επενδυτικών επιλογών που προκρίνονται στο ΣΔΑΜ με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις Βιώσιμες Επενδύσεις (Sustainable Taxonomy Regulation), πράγμα που, αν υπήρχε, θα αποτελούσε εχέγγυο για τη μακροχρόνια περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα του ΣΔΑΜ.
  • Η τεκμηρίωση και η περιγραφή της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε για την επιλογή των συγκεκριμένων επενδύσεων, αλλά και η αντιστοίχισή τους με χρηματοδοτικές πηγές και οφέλη τους στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τοπικά προστιθέμενης αξίας σε ολόκληρη την οικονομία των λιγνιτικών περιοχών.

  Για την αντιμετώπιση των παραπάνω βασικών παραλείψεων του ΣΔΑΜ προτείνονται τα εξής:
  1. Να συμπεριληφθεί στο ΣΔΑΜ μια πλήρης καταγραφή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη χρήση λιγνίτη στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την περιοχή της Μεγαλόπολης και κυρίως ενός συνεκτικού σχεδίου αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.
  2. Να κατατεθούν όλα τα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης των ΝUTS3 ενοτήτων που θα επιλεγούν για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης με επαρκή χρόνο διαβούλευσης πριν την κατάθεση προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνοδευόμενα από τεκμηρίωση του τρόπου με τον οποίο θα καταμεριστούν οι διαθέσιμοι πόροι ανάμεσά τους.
  3. Να κατατεθεί προς δημόσια διαβούλευση πρόταση για το σύστημα διακυβέρνησης της φάσης υλοποίησης της μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών το οποίο μπορεί αρχικά να στηρίζεται στην αντίστοιχη, δημόσια κατατεθειμένη πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

  Σε ό,τι αφορά το πλάνο χρηματοδότησης προτείνονται τα εξής:
  4. Να ενσωματωθούν στον ενιαίο σχεδιασμό μετάβασης χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και οι δυνατότητες που παρέχουν ανταγωνιστικά ταμεία όπως το LIFE, το ΗΟRΙΖΟΝ Europe, και οι δυνατότητες εθνικής χρηματοδότησης με κύρια τα έσοδα δημοπράτησης CO2 μέσω Πράσινου Ταμείου και ο Τοπικός Πόρος, ώστε να είναι συμπληρωματικά και να παρέχουν το μέγιστο της προστιθέμενης αξίας για τις δύο περιοχές.
  5. Να γίνει σαφής περιγραφή του ύψους των πόρων που θα είναι διαθέσιμοι αποκλειστικά για την εφαρμογή του ΣΔΑΜ των λιγνιτικών περιοχών κατά την προγραμματική περίοδο 2021-2027, και της τεχνικής βοήθειας που θα παρασχεθεί για την ταχεία απορρόφησή τους.

  Για τη διόρθωση μεθοδολογικών προβλημάτων του ΣΔΑΜ προτείνονται τα ακόλουθα:
  6. Να συμπεριληφθεί η συμβατότητα των επενδύσεων με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις βιώσιμες επενδύσεις (Sustainable Taxonomy Regulation) ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής επενδύσεων.
  7. Για κάθε μία από τις επενδύσεις να υπάρχει αναφορά στον αριθμό των μόνιμων θέσεων εργασίας, της τοπικά προστιθέμενης αξίας, του συνολικού ύψους της επένδυσης και του τμήματος αυτής που θα προέλθει από τις διάφορες πηγές χρηματοδότησης.

  Σχετικά με την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών προτείνονται τα εξής:
  8. Να επανα-προσεγγιστεί το ζήτημα της κάλυψης των αναγκών θέρμανσης των λιγνιτικών περιοχών της χώρας στη βάση τεχνικο-οικονομικής ανάλυσης και με γνώμονα τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των λύσεων και τη συμβατότητά τους με τους μακροχρόνιους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
  9. Να αποδεσμευτεί η νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» από την τηλεθέρμανση των λιγνιτικών περιοχών στη Δυτική Μακεδονία.
  10. Οι αγωγοί μεταφοράς ορυκτού αερίου που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν, να πληρούν εξαρχής τις προδιαγραφές για μεταφορά 100% πράσινου υδρογόνου στο μέλλον.

  Σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές επιλογές προτείνονται τα ακόλουθα:
  11. Να αποσαφηνιστεί ότι το υδρογόνο στην εμβληματική επένδυση νέας μονάδας στη Δυτική Μακεδονία, θα παράγεται από ηλεκτρόλυση νερού με τη χρήση ηλεκτρισμού που θα προέρχεται από ΑΠΕ.
  12. Η συνεργασία που φαίνεται να υπάρχει με την RWE στα φωτοβολταϊκά να επεκταθεί και στη μετατροπή λιγνιτικών μονάδων σε μονάδες αποθήκευσης καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και να διερευνηθεί η συνεργασία με άλλες εταιρίες που εργάζονται με τεχνολογίες θερμικής αποθήκευσης ενέργειας προερχόμενης από ΑΠΕ.
  13. Να υπάρξει σημαντική αύξηση του απόλυτου ποσού που προορίζεται για την εξοικονόμηση ενέργειας στις λιγνιτικές περιοχές, πράγμα που εύκολα θα μπορούσε να καταχωρηθεί ως ένας «εμβληματικός» στόχος κατά την προγραμματική περίοδο 2021-27.
  14. Να διοχετευτούν πόροι για την αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς των λιγνιτικών περιφερειών της Ελλάδας με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού.

  Για την ενίσχυση της οικονομικής στήριξης και της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στην υλοποίηση του ΣΔΑΜ προτείνονται τα ακόλουθα:
  15. Να ζητηθεί από τις μεγάλες ενεργειακές εταιρίες που θα επενδύσουν στην περιοχή σε καθαρές τεχνολογίες να μετοχοποιήσουν ένα τμήμα της αρχικής επένδυσης και να το διαθέσουν προς αγορά από ενεργειακές κοινότητες που θα δημιουργήσουν οι τοπικές κοινωνίες, απολαμβάνοντας έτσι τα αναλογικά με την επένδυσή τους οικονομικά οφέλη.
  16. Να δεσμευτούν διακριτοί πόροι για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, την εγκατάσταση βιώσιμων τεχνολογιών θέρμανσης και ψύξης (πχ αντλίες θερμότητας) και έργων εξοικονόμησης ενέργειας για την κάλυψη των τοπικών αναγκών.

  Τα αναλυτικά σχολια και η περιγραφή και τεκμηρίωση των παραπάνω προτάσεων του Green Tank κατατίθενται σε χωριστό σχόλιο.

 • 13 Οκτωβρίου 2020, 14:30 | The Green Tank

  Το Green Tank συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση καταθέτοντας αναλυτικά σχόλια και 16 προτάσεις. Σε χωριστό σχόλιο κατατέθηκε η σύνοψη της συμμετοχής στη διαβούλευσης ενώ εδώ κατατίθενται τα αναλυτικά σχόλια και οι προτάσεις.

  Γενικά σχόλια
  Η κατάθεση προς δημόσια διαβούλευση διάρκειας 40 ημερών του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) των λιγνιτικών περιοχών της χώρας αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Η χώρα προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εμπροσθοβαρούς απολιγνιτοποίησης και γίνεται η πρώτη λιγνιτοπαραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που καταθέτει προς διαβούλευση σχέδιο μετάβασης. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα θεσμικής συμμετοχής φορέων και πολιτών στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης αναπτυξιακής πρόκλησης στη χώρα, της στροφής δηλαδή τοπικών οικονομιών που για δεκαετίες στηρίζονταν σχεδόν εξολοκλήρου στη λιγνιτική δραστηριότητα, προς βιώσιμη κατεύθυνση.

  Η κυβέρνηση είχε παρουσιάσει αρχικά σχέδια τόσο στις δύο λιγνιτικές περιφέρειες (Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο) όσο και πανελλαδικά μέσω διαδικτυακής συνέντευξης του Υπουργού ΠΕΝ και του Συντονιστή του ΣΔΑΜ στις 9 Σεπτεμβρίου. Στο μεσοδιάστημα που ακολούθησε πριν την κατάθεση του σχεδίου προς διαβούλευση στις 2 Οκτωβρίου, ζητήθηκαν και λήφθηκαν σχόλια από τις ομάδες των περιφερειών. Από τη σύγκριση μεταξύ των αρχικών σχεδίων και αυτού που κατατέθηκε προς διαβούλευση προκύπτει ότι η Επιτροπή ΣΔΑΜ κυβέρνηση έλαβε σοβαρά υπόψη τον σχολιασμό που αναπτύχθηκε στον δημόσιο διάλογο και τις περιφερειακές ομάδες, καθώς έλαβαν χώρα αλλαγές οι περισσότερες από τις οποίες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

  Για παράδειγμα, δεν περιλαμβάνεται στο ΣΔΑΜ η κατασκευή νέας μονάδας ορυκτού αερίου 800 MW στη Δ. Μακεδονία, η οποία στα αρχικά σχέδια όχι μόνο είχε περιληφθεί αλλά παρουσιαζόταν ως «εμβληματική» επένδυση. Φαίνεται μάλιστα να υποκαταστάθηκε από μια μονάδα παραγωγής υδρογόνου. Επίσης αφαιρέθηκε από τις εμβληματικές επενδύσεις και η δημιουργία αγροτικών φυλακών στη Μεγαλόπολη, μια επιλογή που δημιούργησε απορίες σχετικά με τον ρόλο της στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου των λιγνιτικών περιοχών, που αποτελεί και το κύριο ζητούμενο του ΣΔΑΜ. Επιπλέον δεν προεξοφλείται η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μία ακόμα μονάδα ορυκτού αερίου όπως συνέβαινε στο αρχικό σχέδιο, χωρίς ωστόσο και να αποκλείεται. Στην εξοικονόμηση ενέργειας υπάρχει σαφέστερη ποσοτικοποίηση των στόχων, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζεται με σαφή και καθαρό τρόπο το σχέδιο για τη θέρμανση των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών.

  Επιπλέον ως θετική αποτιμάται και η αύξηση στα ποσοστά ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επενδύουν στις λιγνιτικές περιοχές με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων σε περιοχές όπου μέχρι πρότινος δέσποζε η λιγνιτική μονοκαλλιέργεια. Ωστόσο δεν αναφέρεται αλλαγή των μέγιστων ποσών για κάθε επένδυση (για κάθε επενδυτικό σχέδιο είναι τα πέντε (5) εκατομμύρια ευρώ, για κάθε επιχείρηση τα δέκα (10) εκατομμύρια ευρώ και για κάθε όμιλο επιχειρήσεων τα είκοσι (20) εκατομμύρια ευρώ), χωρίς να διευκρινίζεται τι θα γίνει με κάποια επένδυση μεγαλύτερου προϋπολογισμού.

  Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι και τα σχέδια για τον μετασχηματισμό της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης από λιγνιτικά κέντρα σε πρωταγωνιστές της αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας με την εγκατάσταση περίπου 2,55 GW φωτοβολταϊκών πάρκων έως το 2024, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο δεν περιλαμβάνει μηχανισμό με τον οποίο οι τοπικές κοινωνίες θα επωφελούνται από αυτά, ούτε αυτά συνδέονται ξεκάθαρα με έργα αποθήκευσης ενέργειας.

  Παρά τα παραπάνω θετικά στοιχεία, στο ΣΔΑΜ εντοπίζονται σημαντικές ελλείψεις. Ειδικότερα τα σχόλια του Green Tank αφορούν στις ακόλουθες ενότητες:
  – Βασικές παραλείψεις του ΣΔΑΜ,
  – Ζητήματα μεθοδολογίας, και
  – Επενδυτικές επιλογές.

  Στις ακόλουθες ενότητες όπου παρουσιάζονται αναλυτικά τα σχόλια, μαζί με τις προτάσεις του Green Tank.

  Ι. Βασικές παραλείψεις του ΣΔΑΜ
  1. Σχέδιο αποκατάστασης του περιβάλλοντος
  Είναι προφανές ότι η γη, η ατμόσφαιρα, οι υδάτινοι πόροι των λιγνιτικών περιοχών έχουν υποστεί μια τεράστια επιβάρυνση από τη λιγνιτική δραστηριότητα τα τελευταία 64 χρόνια. Ωστόσο το ΣΔΑΜ δεν περιλαμβάνει κάποιο, έστω πρωτόλειο σχέδιο αποκατάστασης των φυσικών πόρων της περιοχής, που θα μπορούσε να αποτελέσει και εφαλτήριο για την ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού. Μπορεί σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα ρύπανσης της ατμόσφαιρας να ξεπεραστούν μέσα από τη σταδιακή μείωση των δραστηριοτήτων εξόρυξης και καύσης λιγνίτη, και η κατασπατάληση των υδάτινων πόρων για τους πύργους ψύξης των λιγνιτικών μονάδων να περιοριστεί, όμως το ίδιο δεν ισχύει ούτε για την ποιότητα των υδάτων, ούτε για τη γη. Βάσει ποιου σχεδίου θα προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις εδαφών και πώς θα πραγματοποιηθούν προκειμένου να εξυπηρετήσουν την ανάπτυξη γεωργικών δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας; Πώς θα διορθωθούν τα τεράστια προβλήματα ρύπανσης των υδάτων όπως το χαρακτηριστικό παράδειγμα του υπόγειου υδροφορέα στην περιοχή του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου με εξασθενές χρώμιο που επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι οφείλεται στην τέφρα του ΑΗΣ;

  Η προσέγγιση που παρουσιάζεται στο ΣΔΑΜ αναφορικά με την αποκατάσταση των εδαφών φαίνεται να περιορίζεται σε χωματουργικές εργασίες χωρίς να παρουσιάζονται οι προκλήσεις και να εξετάζονται οι αναπτυξιακές δυνατότητες των προστατευόμενων περιοχών της ευρύτερης περιοχής, με ίσως πιο εμβληματική την πρότυπη προστασία και διαχείριση των Πρεσπών. Η δεκαετία 2021-2030 έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Δεκαετία Αποκατάστασης (https://www.decadeonrestoration.org/). Επιπλέον, η έννοια της αποκατάστασης της φύσης, αποτελεί τον δεύτερο κομβικό πυλώνα της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται σημαντικές πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των εδαφών και της αποκατάστασης των ευρύτερων φυσικών οικοσυστημάτων περιοχών. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναζητήσει παγκόσμια και ευρωπαϊκή στήριξη για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων των δύο λιγνιτικών περιοχών, παρουσιάζοντας την προσπάθεια ως πιλοτική σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο όσον αφορά στην υλοποίηση αλλά και στη δημιουργία των χρηματοδοτικών μοντέλων και την οικονομική αποτίμηση του έργου. Το μέγεθος της έκτασης αλλά και της συνολικής πρόκλησης αλλά και τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής μπορούν να καταστήσουν την περιοχή ένα ζωντανό παράδειγμα επιστροφής της φύσης.

  Με βάση τα παραπάνω προτείνεται:

  – Να συμπεριληφθεί στο ΣΔΑΜ μια πλήρης καταγραφή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη χρήση λιγνίτη στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την περιοχή της Μεγαλόπολης και κυρίως ενός συνεκτικού σχεδίου αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.

  2. Εδαφικά σχέδια Δίκαιης Μετάβασης vs ΣΔΑΜ
  Παραμένει άγνωστη η σχέση του ΣΔΑΜ με τα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης. Ωστόσο σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση πόρων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι η διαβούλευση επί των τελευταίων σε επίπεδο NUTS3 (περιφερειακής ενότητας) και όχι του ΣΔΑΜ. Είναι λοιπόν απολύτως απαραίτητο:

  – Να κατατεθούν όλα τα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης των ΝUTS3 ενοτήτων που θα επιλεγούν για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης με επαρκή χρόνο διαβούλευσης πριν την κατάθεση προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνοδευόμενα από τεκμηρίωση του τρόπου με τον οποίο θα καταμεριστούν οι διαθέσιμοι πόροι ανάμεσά τους.

  3. Σύστημα διακυβέρνησης
  Απουσιάζει από το ΣΔΑΜ ένα πολύ-συμμετοχικό, ανοιχτό και δημοκρατικό σχήμα διακυβέρνησης της μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών στη μεταλιγνιτική περίοδο με ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των εργαζόμενων, των επιστημόνων και της κοινωνίας των πολιτών. Το θέμα της διακυβέρνησης της μετάβασης εξισώνεται με αυτό της διακυβέρνησης ενός Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος. Ωστόσο η πρόκληση της μετάβασης και της διακυβέρνησής της αφορά κάτι ευρύτερο, πιο μακροπρόθεσμο και αφορά τον συνολικό σχεδιασμό των περιοχών. Σε αντίθεση με επιτροπές παρακολούθησης Περιφερειακών και Τομεακών Επιχειρησιακών Έργων απαιτεί μεγαλύτερη εμπλοκή, συμμετοχή, ζύμωση, και συστηματική παρακολούθηση της πορείας προόδου.

  Επιπλέον, στο χρονοδιάγραμμα δράσεων στην εισαγωγή της παρουσίασης του ΣΔΑΜ αναφέρεται ότι ο σχεδιασμός συστήματος διακυβέρνησης θα γίνει τον Νοέμβριο, δηλαδή μετά τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης. Με άλλα λόγια το σχήμα διακυβέρνησης θα καταρτιστεί χωρίς δημόσια διαβούλευση. Κάτι τέτοιο όμως προσκρούει στις επιταγές του νέου Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, ο οποίος επιβάλλει τα εδαφικά σχέδια Δίκαιης Μετάβασης που θα καταθέσουν προς έγκριση τα Κράτη Μέλη: α) να περιγράφουν τους μηχανισμούς διακυβέρνησης και β) στην κατάρτιση και υλοποίησή τους να μετέχουν οι «οικείοι» εταίροι, οι οποίοι σύμφωνα με το άρθρο 6 του νέου ευρωπαϊκού Κανονισμού Κοινών Διατάξεων (ΚΚΔ) υπάγονται σε όλες τις ακόλουθες κατηγορίες:
  α) αστικές και άλλες δημόσιες αρχές·
  β) οικονομικοί και κοινωνικοί εταίροι·
  γ) σχετικοί φορείς που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών, περιβαλλοντικοί εταίροι και φορείς που είναι υπεύθυνοι για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, της ισότητας των φύλων και της καταπολέμησης των διακρίσεων.

  Δεδομένου λοιπόν ότι τα εδαφικά σχέδια μετάβασης δεν είναι έτοιμα (και αυτά βρίσκονται υπό κατάρτιση), ούτε υπάρχει κατατεθειμένο προς διαβούλευση μοντέλο διακυβέρνησης, προκύπτει το ερώτημα σχετικά με τον τρόπο που θα ικανοποιηθούν οι ουσιαστικές απαιτήσεις του Κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα διαδικασίας, αλλά ουσίας. Το πνεύμα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για το ΤΔΜ δίνει έμφαση στην ανάγκη πολύ-επίπεδης και συμμετοχικής, και όχι συγκεντρωτικής, διακυβέρνησης της μετάβασης με εμπλοκή πολλών φορέων και στην ανάγκη διαβούλευσης τόσο για τον προσδιορισμό των κριτηρίων επιλογής των επενδύσεων, των ίδιων των επενδύσεων αλλά και του μηχανισμού διακυβέρνησης. Η επιλογή αυτή της ΕΕ βασίζεται μεταξύ άλλων και στα επιτυχημένα παραδείγματα μετάβασης ως τώρα που είχαν ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά. Προτείνεται λοιπόν:

  – Να κατατεθεί προς δημόσια διαβούλευση πρόταση για το σύστημα διακυβέρνησης της φάσης υλοποίησης της μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.

  Κάτι τέτοιο μάλιστα θα μπορούσε να γίνει άμεσα με την επεξεργασία της πρότασης της Παγκόσμιας Τράπεζας, ένα από τα βασικά παραδοτέα της οποίας ήταν και ένα μοντέλο διακυβέρνησης. Η κατάθεση σε διαβούλευση ενός μοντέλου διακυβέρνησης θα επιτρέψει την κατάθεση σχολίων από διάφορους φορείς και πολίτες οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα κι έχουν εμπειρία από καλά παραδείγματα μετάβασης στην Ευρώπη, έτσι ώστε το μοντέλο διακυβέρνησης που θα συμπεριληφθεί στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης και θα κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι να το καλύτερο δυνατό.

  4. Πλάνο χρηματοδότησης
  Είναι θετικό ότι συστήνεται και καταρτίζεται διακριτό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027. Ωστόσο η περιγραφή είναι αρκετά γενικόλογη ενώ δεν είναι σαφές πώς και από ποιον καταρτίζεται. Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός της νέας προγραμματικής περιόδου πρέπει να βασίζεται στη συμμετοχή και εμπλοκή όλων των σχετιζόμενων φορέων.

  Επιπλέον το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, θα αφορά κυρίως τους πόρους της Πολιτικής Συνοχής, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, των άλλων δύο πυλώνων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, τμήματος του Ταμείου Ανάκαμψης και των αντίστοιχων εθνικών συμμετοχών. Δεν φαίνεται να περιλαμβάνει ωστόσο άλλους δυνητικά διαθέσιμους πόρους (έσοδα δημοπράτησης δικαιωμάτων CO2 μέσω Πράσινου Ταμείου, Τοπικός Πόρος, ΕΓΤΑΑ, αλλά και τα ανταγωνιστικά χρηματοδοτικά εργαλεία LIFE, ΗΟRΙΖΟΝ Europe,) κοκ που θα πρέπει επίσης να εξεταστούν ως προς τις δυνατότητες συνεισφοράς στο συνολικό όραμα. Ειδικότερα, όσον αφορά στο ΕΓΤΑΑ, αν και το ΣΔΑΜ τόσο για τη Δυτική Μακεδονία όσο και για τη Μεγαλόπολη προβλέπει επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, με αναφορά σε συγκεκριμένα προϊόντα (οίνος) και την κτηνοτροφία, ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των δυνατοτήτων που θα φέρει η νέα (υπό-διαμόρφωση) ΚΑΠ με βάση τη Στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο.

  Επίσης το ΣΔΑΜ δεν περιλαμβάνει καμία εκτίμηση για τους συνολικούς διαθέσιμους πόρους για τη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, παρά το γεγονός ότι κατά τη δημόσια παρουσίαση του σχεδίου από τον Υπουργό ΠΕΝ και τον Συντονιστή του ΣΔΑΜ, είχε συμπεριληφθεί πίνακας με το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης από όλους τους προαναφερθέντες πόρους (περίπου 5 δις). Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι ακόμα και αυτός ο πίνακας αναφερόταν σε όλες τις περιοχές της χώρας (π.χ. και τις νησιωτικές) που θα απορροφήσουν πόρους από τα παραπάνω ταμεία και μηχανισμούς χρηματοδότησης και όχι μόνο στις λιγνιτικές.
  Τέλος, καθώς ο τρόπος λειτουργίας των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και η άντληση χρηματοδοτήσεων έχουν συγκεκριμένη χρονοβόρο διαδικασία και η Δυτική Μακεδονία και η Πελοπόννησος παρουσιάζουν διαχρονικά χαμηλή απορροφητικότητα πόρων, υπάρχει βάσιμος προβληματισμός σχετικά με την αποτελεσματικότητα στη διοχέτευση των παραπάνω πόρων έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν με επάρκεια τα επείγοντα προβλήματα ανεργίας και μείωσης εισοδημάτων στις λιγνιτικές περιοχές.
  Με βάση τα παραπάνω προτείνονται τα ακόλουθα:

  – Να ενσωματωθούν στον ενιαίο σχεδιασμό μετάβασης χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και οι δυνατότητες που παρέχουν ανταγωνιστικά ταμεία όπως το LIFE, το ΗΟRΙΖΟΝ Europe, και οι δυνατότητες εθνικής χρηματοδότησης με κύρια τα έσοδα δημοπράτησης CO2 μέσω Πράσινου Ταμείου και ο Τοπικός Πόρος, ώστε να είναι συμπληρωματικά και να παρέχουν το μέγιστο της προστιθέμενης αξίας για τις δύο περιοχές.

  – Να γίνει σαφής περιγραφή του ύψους των πόρων που θα είναι διαθέσιμοι αποκλειστικά για την εφαρμογή του ΣΔΑΜ των λιγνιτικών περιοχών κατά την προγραμματική περίοδο 2021-2027, και της τεχνικής βοήθειας που θα παρασχεθεί για την ταχεία απορρόφησή τους.

  ΙΙ. Ζητήματα μεθοδολογίας
  1. Μεθοδολογία επιλογής επενδύσεων
  Η επιλογή των επενδύσεων και των αναπτυξιακών δράσεων δεν φαίνεται να βασίστηκε σε κάποια ποσοτική ανάλυση όλων των κλάδων της οικονομίας με βάση την οποία επιλέχθηκαν κάποιοι κλάδοι έναντι άλλων λόγω π.χ. καλύτερων προοπτικών για δημιουργία θέσεων εργασίας και τοπικά προστιθέμενης αξίας ή ευνοϊκότερων χαρακτηριστικών μακροχρόνιας βιωσιμότητας. Αντίθετα φαίνεται ότι η επιλογή επενδύσεων έγινε με βάση τις προτάσεις που κατέθεσαν επενδυτές στην πλατφόρμα του ΣΔΑΜ. Όσο κι αν είναι θετικό ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, αυτό δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει μία πολύ-κριτηριακή συστημική προσέγγιση η οποία θα προκρίνει και θα ιεραρχήσει τις επιλογές με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και επιδιωκόμενους στόχους. Επίσης, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, δεν παρουσιάζεται η επίδραση που θα έχουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις στο τοπικό ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια ποσοτική ανάλυση οικονομικών κλάδων με τη βοήθεια κατάλληλων μαθηματικών μοντέλων κρίνεται απολύτως απαραίτητη για ένα ολιστικό, μακροχρόνιο και συνεκτικό στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο αντί μιας απλής καταγραφής επενδύσεων.

  2. Κριτήρια επιλογής επενδύσεων
  Είναι προφανές ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν για τη μετάβαση και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου των λιγνιτικών περιοχών δεν περιορίζονται στις εμβληματικές δράσεις που παρουσιάζονται στο ΣΔΑΜ αλλά θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να καταστούν σαφή τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλέγονται επενδύσεις προς χρηματοδότηση από τους περιορισμένους διαθέσιμους πόρους. Σε αυτή την κατεύθυνση ενίσχυσης της διαφάνειας στην επιλογή επενδύσεων αλλά και της συμβατότητάς τους με την νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα της Πράσινης Συμφωνίας, κρίνεται απολύτως απαραίτητο:

  – Να συμπεριληφθεί η συμβατότητα των επενδύσεων με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις βιώσιμες επενδύσεις (Sustainable Taxonomy Regulation) ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής επενδύσεων.

  Κάτι τέτοιο σχετίζεται άμεσα με τις προοπτικές χρηματοδότησης των επενδύσεων από ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και με τη μακροχρόνια οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητά τους. Η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη μπορούν και πρέπει να αλλάξουν σελίδα ξεφεύγοντας από το κυνήγι των εξαιρέσεων της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής και ενεργειακής νομοθεσίας και επιλέγοντας πραγματικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες που τις βάζουν στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία.

  3. Αντιστοίχιση επενδύσεων με διαθέσιμους πόρους και οφέλη
  Αναφέρεται ότι οι εμβληματικές επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία θα έχουν ένα συνολικό ύψος 2-2,5 δις ευρώ και θα δημιουργήσουν περίπου 5,500 μόνιμες θέσεις εργασίας (άμεσες και έμμεσες) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Καταρχάς σημειώνεται ότι με βάση τον οδικό χάρτη μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία που εκπονήθηκε το 2016 από το WWF Ελλάς και το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης), με αντίστοιχο ύψος επενδύσεων (2,35 δις) σε 12 βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να δημιουργηθούν περίπου 11,500 θέσεις εργασίας, πράγμα που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την ανάγκη μιας συνολικής ποσοτικής ανάλυσης για την επιλογή των κατάλληλων οικονομικών κλάδων, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Κατ’ αντιστοιχία ο σχολιασμός αφορά και στην περίπτωση της Μεγαλόπολης.

  Επιπλέον, δεν αναφέρεται το ύψος των αντίστοιχων επιδοτήσεων που θα απαιτηθούν ανά εμβληματική επένδυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και τις υπόλοιπες πηγές χρηματοδότησης, ούτε το τμήμα των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων που θα διατεθούν στην Περιφέρεια για την παραγωγική ανασυγκρότησή της.

  Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να αξιολογηθεί αν και ποιο περιθώριο θα υπάρχει την περίοδο 2021-2027 για άλλες επενδύσεις σε άλλους κλάδους, ούτε αν οι συγκεκριμένες επιλογές έχουν το μέγιστο δυνατό όφελος για την τοπική κοινωνία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των δύο λιγνιτικών περιοχών. Πρέπει επομένως:

  – Για κάθε μία από τις επενδύσεις να υπάρχει αναφορά στον αριθμό των μόνιμων θέσεων εργασίας, της τοπικά προστιθέμενης αξίας, του συνολικού ύψους της επένδυσης και του τμήματος αυτής που θα προέλθει από τις διάφορες πηγές χρηματοδότησης.

  ΙΙΙ. Επενδυτικές επιλογές
  1. Θέρμανση, ορυκτό αέριο και Πτολεμαΐδα 5
  Μετά από μήνες συζητήσεων κεκλεισμένων των θυρών, παρουσιάζεται για πρώτη φορά επισήμως με απλό και καθαρό τρόπο η προτεινόμενη λύση για τη θέρμανση των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών, όπου προκρίνεται η κατ’ αποκλειστικότητα χρήση ορυκτού αερίου. Καταρχάς αυτή η λύση δεν μπορεί να θεωρείται βιώσιμη σύμφωνα με τον νέο ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις βιώσιμες επενδύσεις (Sustainable Taxonomy Regulation) καθώς το ορυκτό αέριο είναι ορυκτό καύσιμο. Κατά συνέπεια, θα υπάρξει πιθανότατα πρόβλημα με τη χρηματοδότησή της λύσης αυτής από ευρωπαϊκούς πόρους. Πέραν αυτού όμως, με δεδομένη την αύξηση της φιλοδοξίας στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τουλάχιστον 55% το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, η χρήση του ορυκτού αερίου αναμένεται να μειωθεί μέσα στην ερχόμενη δεκαετία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Σε ποια θέση θα βρεθούν οι κάτοικοι των λιγνιτικών περιοχών σε αυτή την περίπτωση και μάλιστα όταν θα απαιτηθούν επιπλέον χρήματα για την εύρεση πραγματικά βιώσιμων λύσεων για τη θέρμανσή τους μέσα στα επόμενα χρόνια;

  Επιπλέον, ενώ σε άλλες πτυχές του ΣΔΑΜ φαίνεται να υπάρχει υποστηρικτική μελέτη, στο πολύ σημαντικό ζήτημα της θέρμανσης/τηλεθέρμανσης απουσιάζει η οποιαδήποτε τεχνικο-οικονομική τεκμηρίωση, πράγμα που δημιουργεί βάσιμες αμφιβολίες για την ορθότητα των επιλογών. Συγκεκριμένα:
  Α) Στην περίπτωση του Αμυνταίου υπάρχει ήδη σε λειτουργία μονάδα βιομάζας η οποία μόλις κατασκευάστηκε για την πλήρη κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης της πόλης και η οποία κόστισε 15 εκ. ευρώ. Για ποιο λόγο λοιπόν είναι αναγκαία η σύνδεση του Αμυνταίου με τη νέα μονάδα ορυκτού αερίου ΣΗΘΥΑ που σχεδιάζεται για την περιοχή της Καρδιάς αλλά και με τη νέα, υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», δεδομένου μάλιστα ότι οι συνδέσεις αυτές θα κοστίσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ; Σε αυτό το σχέδιο, τι θα συμβεί με τη νέα μονάδα βιομάζας; Θα απαξιωθεί σε διαφορικό χρόνο μια επένδυση 15 εκ. ευρώ που είναι κλιματικά ουδέτερη και μπήκε σε λειτουργία πριν μερικές μόλις μέρες;
  Β) Η νέα μονάδα ορυκτού αερίου ΣΗΘΥΑ που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη περιοχή της Καρδιάς για την κάλυψη των θερμικών αναγκών Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου, διαστασιολογήθηκε τελικά στα 60 MWth (στο αρχικό δε σχέδιο που παρουσιάστηκε στη Δ. Μακεδονία ήταν ακόμα μικρότερη με 40 MWth). Είναι προφανές ότι αυτή η ισχύς δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και των 3 πόλεων οπότε καθίσταται τεχνητά αναγκαία η σύνδεση του συστήματος τηλεθέρμανσης και με τη νέα υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» με επιπλέον θερμική ισχύ 140 MWth. Ποιος ο λόγος για αυτή τη στρέβλωση τη στιγμή που δεν έχουν δαπανηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή διόλου πόροι για την διασύνδεση της Πτολεμαΐδας 5 με κανένα σύστημα τηλεθέρμανσης καμίας πόλης;
  Επιπλέον, η επιλογή αυτή θα δεσμεύσει τη χρήση της Πτολεμαΐδας 5 ως το 2028, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα λειτουργεί ως λιγνιτική, για συγκεκριμένο αριθμό ωρών του χρόνου με στόχο την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης 3 πόλεων ανεξαρτήτως τιμών CO2. Οι τελευταίες πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ανέβουν κι άλλο με δεδομένη την επικείμενη αναθεώρηση της οδηγίας για το χρηματιστήριο ρύπων που θα ξεκινήσει το 2021 και θα έχει ως στόχο τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΕΣΕΔΕ) στον νέο, φιλοδοξότερο στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030. Υπενθυμίζεται ότι αυτή ακριβώς η πρακτική της δέσμευσης ωρών λειτουργίας ακριβών λιγνιτικών μονάδων για την τηλεθέρμανση ζημίωσε πολύ τη ΔΕΗ τα προηγούμενα χρόνια καθώς μονάδες που διαφορετικά δεν θα έμπαιναν στο σύστημα λόγω υψηλού κόστους λειτουργίας αναγκάζονταν να το πράττουν αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης των πόλεων στη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Καθώς η ΔΕΗ βρισκόταν σε μια πολύ δυσχερή οικονομική κατάσταση, ήταν μοιραίο το επιπλέον αυτό κόστος να μετακυλίεται σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
  Επίσης, ο σχεδιασμός αυτός στην πράξη επιβάλλει την αλλαγή καυσίμου της Πτολεμαΐδας 5 μετά το 2028 καθιστώντας αδύνατη τη μετατροπή της σε μονάδα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, η οποία αποτελεί μια μακροχρόνια βιώσιμη επιλογή για μια μονάδα η κατασκευή της οποίας χαρακτηρίζεται πλέον ομόφωνα ως ένα ολέθριο διακομματικό λάθος. Στην περίπτωση δε που η Πτολεμαΐδα 5 μετατραπεί σε μονάδα ορυκτού αερίου, όπως προεξοφλούσε ξεκάθαρα το αρχικό σχέδιο που παρουσιάστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Δ. Μακεδονία, πόσο συμβατή θα είναι αυτή η επιλογή με το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα; Υπενθυμίζεται ότι το ΕΣΕΚ θα πρέπει να αναθεωρηθεί το αργότερο ως το 2023 για να συμβαδίσει με τους κατά πολύ φιλοδοξότερους ευρωπαϊκούς στόχους. Η προσομοίωση δε των σεναρίων που εξετάστηκαν για την Ευρώπη στην περίπτωση της Ελλάδας οδηγεί σε μερίδιο ΑΠΕ στον ηλεκτρισμό 86%-88% το 2030, μια πολύ μεγάλη αύξηση από το 61-62% του τρέχοντος ΕΣΕΚ. Με βάση τα παραπάνω πού ακριβώς θα βρεθεί «ηλεκτρικός χώρος» για μια Πτολεμαΐδα 5 που θα καίει ορυκτό αέριο, με δεδομένο ότι σήμερα έχουμε 4,9 GW τέτοιων μονάδων, ενώ ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή νέα μονάδα ορυκτού αερίου ισχύος 826 ΜW; Θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη του παρελθόντος όταν είναι νωπή η οδυνηρή ανάμνηση της εμμονής στον σχεδιασμό όχι μίας αλλά δύο νέων λιγνιτικών μονάδων (Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2) σε μια περίοδο που οι χρηματοδοτικές πηγές στέρευαν και όλοι στην Ευρώπη έσπευδαν να μειώσουν την έκθεσή τους στον «τοξικό» λιγνίτη και τον λιθάνθρακα;
  Γ) Γιατί στην περίπτωση της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης που δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να κατασκευαστεί δίκτυο τηλεθέρμανσης δεν προωθούνται άλλες λύσεις και επιλογές για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης των πολιτών όπως για παράδειγμα οι αντλίες θερμότητας;
  Δ) Σύμφωνα με τον προτεινόμενο σχεδιασμό θα κατασκευαστούν άμεσα νέα δίκτυα για τη μεταφορά ορυκτού αερίου τόσο στη Δυτική Μακεδονία όσο και στην Πελοπόννησο. Δεδομένου του θνησιγενούς χαρακτήρα της χρήσης του ορυκτού αερίου (ήδη πόλεις στην Ευρώπη αλλάζουν τα δίκτυά τους σε υδρογόνο την περίοδο που στην Ελλάδα συζητάμε την κατασκευή δικτύων ορυκτού αερίου), έχει προβλεφθεί ώστε οι νέοι αγωγοί μεταφοράς να μπορούν να μεταφέρουν 100% υδρογόνο στο μέλλον ή θα χρειαστεί σε μερικά χρόνια να δαπανηθούν πολλαπλάσιοι πόροι για τη μετατροπή των αγωγών ώστε να μπορούν να μεταφέρουν υδρογόνο;
  Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Παράρτημα η «Κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης για τη μεταφορά Φυσικού Αερίου στη Δυτική Μακεδονία και μελλοντική σύνδεση με παραγωγή υδρογόνου» χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν το υδρογόνο θα είναι «πράσινο» και κυρίως αν ο σχεδιασμός αφορά την απλή ανάμιξη υδρογόνου με ορυκτό αέριο στο μέλλον, η οποία έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες στα ποσοστά του υδρογόνου που μπορεί να ενσωματώσει, ή αφορά αγωγούς που στο μέλλον θα μπορούν να μεταφέρουν 100% καθαρό υδρογόνο. Η τελευταία λύση αποτελεί την πιο έξυπνη και μακροχρόνια βιώσιμη επιλογή η οποία μπορεί και πρέπει να γίνει σήμερα έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη διοχέτευσης σημαντικών επιπλέον πόρων στο μέλλον για την θέρμανση των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών.
  Τέλος πρέπει να ληφθεί υπόψη η στροφή των επενδυτικών ομίλων μακριά από το ορυκτό αέριο, με πιο προβεβλημένη την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για παύση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα από το τέλος του 2021, όπως αυτή ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

  Με βάση τα παραπάνω, προτείνονται τα εξής:
  – Να επανα-προσεγγιστεί το ζήτημα της κάλυψης των αναγκών θέρμανσης των λιγνιτικών περιοχών στη βάση τεχνικο-οικονομικής ανάλυσης και με γνώμονα τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των λύσεων και τη συμβατότητά τους με τους μακροχρόνιους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

  – Να αποδεσμευτεί η νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» από την τηλεθέρμανση των λιγνιτικών περιοχών στη Δυτική Μακεδονία.

  – Οι αγωγοί μεταφοράς ορυκτού αερίου που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν, να πληρούν εξαρχής τις προδιαγραφές για μεταφορά 100% πράσινου υδρογόνου στο μέλλον.

  2. Αποθήκευση Ενέργειας και Υδρογόνο
  Κρίνεται ως θετική η αντικατάσταση της νέας μονάδας ορυκτού αερίου 800 ΜW που υπήρχε στο αρχικό σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε στη Δ. Μακεδονία με μια μονάδα παραγωγής υδρογόνου, καθώς οι τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου αποτελούν το μέλλον για την απανθρακοποίηση πολλών τομέων της οικονομίας σύμφωνα και με την Εθνική Μακροχρόνια Ενεργειακή Στρατηγική για το 2050. Είναι πλέον σαφές ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για στροφή στις ΑΠΕ χωρίς να σχεδιάζουμε την αποθήκευση ενέργειας. Με βάση τις διαθέσιμες τεχνολογίες είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν οι υποδομές για την αποθήκευση της ενέργειας από ΑΠΕ, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών εκπομπών και της απανθρακοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο είναι μονόδρομος να μιλάμε για πράσινο υδρογόνο. Η Δυτική Μακεδονία μπορεί και πρέπει να είναι ανάμεσα στις πρωτοπόρες περιφέρειες της Ευρώπης στην ανάπτυξη παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Η κρίσιμη πληροφορία όμως που δεν αποσαφηνίζεται είναι ποια θα είναι η πηγή παραγωγής του υδρογόνου. Με δεδομένη την εγκατάσταση ως το 2024 φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 2 GW στη Δυτική Μακεδονία είναι απολύτως λογικό η παραγωγή υδρογόνου να προέρχεται από τμήμα της παραγόμενης καθαρής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά και επομένως το υδρογόνο να είναι όντως πράσινο. Στερείται άλλωστε λογικής στην Ελλάδα να επενδύσουμε στην ανάπτυξη τεχνολογιών παραγωγής υδρογόνου από ορυκτά καύσιμα τη στιγμή που αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν, το ορυκτό αέριο είναι εισαγόμενο, το συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ είναι οι ΑΠΕ και η βασική επιδίωξη της πρόσφατα ανακοινωθείσας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής υδρογόνου είναι η γρήγορη ανάπτυξη τεχνολογιών παραγωγής καθαρού, πράσινου υδρογόνου που προέρχεται από ΑΠΕ (40 GW ως το 2030). Με βάση τα παραπάνω προτείνεται:

  – Να αποσαφηνιστεί ότι το υδρογόνο στην εμβληματική επένδυση νέας μονάδας στη Δυτική Μακεδονία, θα παράγεται από ηλεκτρόλυση νερού με τη χρήση ηλεκτρισμού που θα προέρχεται από ΑΠΕ.

  3. Μετατροπή λιγνιτικών μονάδων σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας
  Απουσιάζουν από το ΣΔΑΜ επενδύσεις σε τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας οι οποίες θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τους εξαιρετικά καταρτισμένους εργαζομένους της ΔΕΗ και τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες μετατρέποντας τες σε μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από ΑΠΕ με τη μορφή θερμότητας. Υπάρχει ήδη η τεχνολογία θερμικής αποθήκευσης σε τηκόμενα άλατα υψηλής θερμοχωρητικότητας (molten salts) η οποία χρησιμοποιείται χρόνια σε συνδυασμό με ηλιοθερμικά συστήματα (CSP). Η Γερμανική RWE μάλιστα σε συνεργασία με την DLR διαμορφώνουν τέτοια συστήματα σε συνδυασμό με λιγνιτικές μονάδες της RWE με σκοπό τη μετατροπή τους. Επιπλέον η Siemens-Gamesa αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια τεχνολογία θερμικής αποθήκευσης με χρήση ηφαιστειακών πετρών. Οι τεχνολογίες αυτές συνδυάζουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως η επανάχρηση υφιστάμενων ενεργειακών υποδομών και δικτύων, η διατήρηση θέσεων εργασίας στους πρώην λιγνιτικούς σταθμούς, η παροχή εντελώς απαραίτητων υπηρεσιών αποθήκευσης στο δίκτυο σε βάθος χρόνου. Οι προοπτικές δε της ανάπτυξης τέτοιων συστημάτων είναι πολύ σημαντικές καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη 93 GW ισχύος ατμοηλεκτρικών μονάδων λιγνίτη ή λιθάνθρακα που είτε έχουν αποσυρθεί είτε θα αποσυρθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια, ενώ ως το 2030 προεξοφλείται η απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους της εναπομείνασας ισχύος μονάδων λιγνίτη ή λιθάνθρακα 118 GW. Με δεδομένο το ενδιαφέρον της RWE για φωτοβολταϊκά στη Δ. Μακεδονία, είναι ευκαιρία να εδραιωθεί και μία συνεργασία στο πεδίο της αποθήκευσης ενέργειας.
  Επιπλέον τέτοιου είδους δυνατότητες αναγνωρίζονται και από τη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, την οποία το ΣΔΑΜ έχει λάβει υπόψη του. Συνεπώς προτείνεται:

  – Η συνεργασία που φαίνεται να υπάρχει με την RWE στα φωτοβολταϊκά να επεκταθεί και στη μετατροπή λιγνιτικών μονάδων σε μονάδες αποθήκευσης καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και να διερευνηθεί η συνεργασία με άλλες εταιρίες που εργάζονται με τεχνολογίες θερμικής αποθήκευσης ενέργειας προερχόμενης από ΑΠΕ.

  4. Εξοικονόμηση Ενέργειας
  Η μοναδική αναφορά στο ΣΔΑΜ σε επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας γίνεται στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κι Αυτονομώ» συνολικού ύψους 850 εκ. ευρώ για όλη τη χώρα και το μόνο μέτρο που προβλέπεται είναι η προσαύξηση της επιχορήγησης κατά 10% για τους πολίτες των λιγνιτικών περιοχών. Με βάση τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι το ποσοστό του πόρου αυτού που θα κατευθυνθεί στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη θα είναι γύρω στο 12%, το οποίο σημαίνει ότι για ολόκληρο τον πυλώνα της εξοικονόμησης ενέργειας το ποσό που θα διατεθεί καις τις 2 περιοχές θα είναι μόλις 90εκ. ευρώ.

  Κάτι τέτοιο όμως αποτελεί τεράστια υπο-αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας για δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και τοπικά προστιθέμενης αξίας. Σύμφωνα με τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ποσοστό 38,2% από τις 14.272 κατοικίες που έχουν ΠΕΑ, βρίσκονται στη χειρότερη ενεργειακή κλάση Η, πράγμα που αποτελεί ένδειξη των τεράστιων περιθωρίων εξοικονόμησης ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία. Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία του ΥΠΕΝ για το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» συνολικού ύψους 550εκ ευρώ, δημιουργήθηκαν σωρευτικά περίπου 10.000 θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα, ενώ σύμφωνα με μελέτες περισσότερο από 40% των επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας αποτελεί δυνάμει τοπικά προστιθέμενη αξία. Παράλληλα, αναλύσεις δείχνουν ότι οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας έχουν υψηλούς πολλαπλασιαστές για δημιουργία θέσεων εργασίας και τοπικά προστιθέμενης αξίας και σε άλλους κλάδους της τοπικής οικονομίας.

  Σε αντίθεση με νέες μονάδες ορυκτών καυσίμων, τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας είναι απολύτως συμβατά τόσο με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις βιώσιμες επενδύσεις που θα διέπει τις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών πόρων, όσο και με τον Κανονισμό για το εξειδικευμένο Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, πράγμα που συνεπάγεται ότι η έγκριση από την ΕΕ κονδυλίων για τέτοιου είδους έργα θα είναι απρόσκοπτη. Επίσης, τέτοια έργα προκρίνονται και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπρόσθετα οφέλη από την επιπλέον ενίσχυση της εξοικονόμησης ενέργειας, ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, είναι η συμβολή της Περιφέρειας στην επίτευξη του αντίστοιχου εθνικού στόχου εξοικονόμησης ενέργειας για το 2030, ενώ σε τοπικό επίπεδο αναμένεται μεγάλη μείωση του κόστους θέρμανσης των κατοικιών ανεξαρτήτως τεχνολογίας, και ταυτόχρονης καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχιας.

  Κατά συνέπεια, πέρα από την ενίσχυση κατά 10% του ποσοστού επιχορήγησης το ΣΔΑΜ προτείνεται και:

  – Να υπάρξει σημαντική αύξηση του απόλυτου ποσού που προορίζεται για την εξοικονόμηση ενέργειας στις λιγνιτικές περιοχές, πράγμα που εύκολα θα μπορούσε να καταχωρηθεί ως ένας «εμβληματικός» στόχος κατά την προγραμματική περίοδο 2021-27.

  5. Μεγάλες επενδύσεις vs μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  Το ΣΔΑΜ εστιάζει μόνο σε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας (πχ φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2,55 GW) χωρίς να προωθεί τις μικρότερης κλίμακας επενδύσεις. Οι τελευταίες όμως είναι πιο αποτελεσματικές στην εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών στην μετάβαση της περιοχής τους στη μεταλιγνιτική περίοδο, πράγμα που σύμφωνα με τα καλά παραδείγματα μετάβασης στην Ευρώπη συμβάλλει στην επιτυχή υλοποίηση της μετάβασης. Δεν είναι άλλωστε διόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης θέτει σαν προτεραιότητα την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με τους πόρους του Ταμείου (“παραγωγικές επενδύσεις σε ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των νεοφυών επιχειρήσεων, που οδηγούν σε οικονομική διαφοροποίηση και μετατροπή”). Μάλιστα ο ίδιος Κανονισμός θέτει περιορισμούς και προϋποθέσεις για τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων αναφέροντας χαρακτηριστικά: «όταν παρέχεται στήριξη για παραγωγικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις εκτός των ΜΜΕ, (πρέπει να περιλαμβάνεται) εξαντλητικός κατάλογος των εν λόγω πράξεων και επιχειρήσεων και αιτιολόγηση της αναγκαιότητας αυτής της στήριξης με μελέτη αποκλίσεων στην οποία θα πρέπει να καταδεικνύεται ότι, αν δεν γίνει η επένδυση, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που αναμένεται να απολεσθούν θα υπερβεί τον αριθμό των θέσεων εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν». Η προαναφερθείσα έμφαση στις ΜΜΕ από τον Κανονισμό για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης όμως δεν αντικατοπτρίζεται στο ΣΔΑΜ. Είναι λοιπόν σημαντικό να γίνουν διορθωτικές κινήσεις προς την κατεύθυνση ενίσχυσης ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται σε βιώσιμους οικονομικούς κλάδους με επιπλέον πόρους και κίνητρα. Επίσης πρέπει να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας μεγάλων επιχειρήσεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, πράγμα που δεν είναι σαφές από την παρουσίαση του ΣΔΑΜ.

  6. Ενεργειακές κοινότητες
  Στο ίδιο πλαίσιο προώθησης μόνο μεγάλων επενδύσεων απουσιάζει από το ΣΔΑΜ οποιαδήποτε αναφορά στις ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες είναι σε θέση να μεγιστοποιήσουν το όφελος της ενεργειακής μετάβασης για τις τοπικές κοινωνίες των λιγνιτικών περιοχών. Αυτή η έλλειψη δημιουργεί καχυποψία και οδηγεί την τοπική κοινωνία απέναντι στις μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ καθώς αυτές θα αξιοποιήσουν γη που θα έπρεπε να επιστραφεί από τη ΔΕΗ στις τοπικές κοινωνίες. Κατά τα πρότυπα αντίστοιχων συνεργασιών που συνάπτονται εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει λοιπόν:

  – Να ζητηθεί από τις μεγάλες ενεργειακές εταιρίες που θα επενδύσουν στην περιοχή σε καθαρές τεχνολογίες να μετοχοποιήσουν ένα τμήμα της αρχικής επένδυσης και να το διαθέσουν προς αγορά από ενεργειακές κοινότητες που θα δημιουργήσουν οι τοπικές κοινωνίες, απολαμβάνοντας έτσι τα αναλογικά με την επένδυσή τους οικονομικά οφέλη.

  Επιπλέον, θα πρέπει:
  – Να δεσμευτούν διακριτοί πόροι για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, την εγκατάσταση βιώσιμων τεχνολογιών θέρμανσης και ψύξης (πχ αντλίες θερμότητας) και έργων εξοικονόμησης ενέργειας για την κάλυψη των τοπικών αναγκών.

  7. Βιομηχανική κληρονομιά
  Παρά το ότι στο ΣΔΑΜ περιλαμβάνονται διάφορες επενδύσεις που σχετίζονται με την αξιοποίηση της φυσικής ή/και πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο περιοχών, απουσιάζει η δυνατότητα αξιοποίησης της πλούσιας βιομηχανικής κληρονομιάς τους κατά τα πρότυπα άλλων αντίστοιχων πρώην εξορυκτικών περιφερειών στην Ευρώπη (για παράδειγμα στην περιοχή του Ruhr της Γερμανίας) που συγκεντρώνουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Τέτοιες επενδύσεις αφορούν τόσο στην αξιοποίηση και προβολή των ίδιων των εγκαταστάσεων όσο και στην καταγραφή και παρουσίαση τεχνολογικών εξελίξεων και τη σύνδεση τους με την ιστορία της περιοχής και της χώρας. Προτείνεται λοιπόν:

  – Να διοχετευτούν πόροι για την αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς των λιγνιτικών περιφερειών της Ελλάδας με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού.

 • 12 Οκτωβρίου 2020, 16:52 | Ευαγγελος Καραγιάννης

  Η απολιγνιτοποίηση αποτελεί στρατηγικό σφάλμα της διοίκησης, το οποίο θα έχει σοβαρότατο αντίκτυπο στο μέλλον τόσο στις τοπικές εφοδιαστικές αλυσίδες, όσο και στην ενεργειακή εξάρτηση της χώρας. Πρέπει να αποσυρθεί άμεσα το εν λόγω σχέδιο.

 • 11 Οκτωβρίου 2020, 16:08 | Βασίλειος Τριαντάφυλλος

  Η πρόταση που ακολουθεί αφορά το γεωγραφικό διαμέρισμα της Μεγαλόπολης στο Νομό Αρκαδίας.

  Διανύουμε μια περίοδο τεράστιας οικονομικής αναπροσαρμογής όχι μόνο για την περιοχή της Μεγαλόπολης αλλά και τον υπολοίπων λιγνιτικών περιοχών της χώρας. Η Μεγαλόπολη, ως γεωγραφικό και ενεργειακό κέντρο ολόκληρης της νοτίου Ελλάδος, είναι και θα είναι ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά κέντρα.

  Παράλληλα, όμως, μπορεί να γίνει και ένας πόλος έλξης για τους επισκέπτες διότι διαθέτει πλούσια πολιτισμική κληρονομιά και αντίστοιχους χώρους, οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι.

  Επειδή, όμως, όπως λέει και ο σοφός λαός «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.», ακολούθως θα αναφέρω περιεκτικά τις προτάσεις μου για την πόλη της Μεγαλόπολης, όπου διαμένω και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά, χωρίς να επεκταθώ και να τοποθετηθώ αναλόγως για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Κοζάνης, οι οποίες αδιαμφισβήτητα πλήττονται εξίσου.

  1) Αρχικά, οι πόροι που θα διατεθούν για την απολιγνιτοποίηση πρέπει να έχουν ως βασικό αποδέκτη το Δήμο Μεγαλόπολης, διότι ενώ το 80% της οικονομικής – και όχι μόνο – δραστηριότητας της πόλης στηρίζεται στη ΔΕΗ, δεν υφίσταται ανάλογη στήριξη. Επιπλέον, όμορες περιοχές θεωρούνται το ίδιο εξαρτημένες από το λιγνίτη.

  2) Για να μπορούμε να μιλάμε για επενδύσεις, χρειάζεται να ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών (π.χ. παροχή φυσικού αερίου). Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση των υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων να διαμορφώσει κατάλληλα το πλαίσιο, ισχυροποιώντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της πόλης για εξέλιξη και ανάπτυξη επιχειρήσεων που θα επιλέξουν τη Μεγαλόπολη ως τόπο δραστηριοποίησης. Ακόμη, η δημιουργία ενός Βιομηχανικού Πάρκου, αποτελεί ισχυρό κίνητρο για κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή, παρέχοντας τα παραπάνω.

  3) Μεγάλες πρέπει να είναι και οι κρατικές παρεμβάσεις στην ανάπλαση των παλαιών ορυχείων. Πάρκα και ανάπλαση της λίμνης, είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των δυνατοτήτων της περιοχής.

  4) Επιπλέον, όσον αφορά τις αγροτικές φυλακές, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν αφενός για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού συστήματος αφετέρου για τη δυνατότητα που έχει η περιοχή της Μεγαλόπολης να παρέχει καλλιεργήσιμες εκτάσεις για την πλήρη κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων. Ταυτόχρονα, μέσω των νέων τεχνολογιών, οι κρατούμενοι δύνανται να εκπαιδευτούν στη χρήση και εφαρμογή καινοτόμων, φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων καλλιέργειας, ικανοποιώντας έτσι ένα βασικό άξονα του master plan.

  5) Η Μεγαλόπολη με τα 50 χρόνια συνεισφοράς της στη βαριά βιομηχανία της χώρας, μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς επισκεπτών, μέσω της δημιουργίας ενός αντίστοιχου μουσείου, όπου θα αναδεικνύεται η πολυετής και σπουδαία παρουσία της ΔΕΗ στην περιοχή. Κάτι τέτοιο, αυτονόητο είναι πως θα ωφελήσει συνολικά το νομό Αρκαδίας.

  6) Δημιουργία τεχνολογικού ινστιτούτου, το οποίο θα αποτελεί σημείο επιστημονικής και ερευνητικής δραστηριότητας στον τομέα των νέων μορφών ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον, κλάδος ο οποίος αναπτύσσεται ταχύτατα και διαφαίνεται ως το κυρίαρχο μέλημα των εταιρειών για την εξέλιξη τους.

  Εύχομαι και ελπίζω, η υλοποίηση των άνωθεν προτάσεων να πυροδοτήσει την ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής της Μεγαλόπολης αλλά και της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Ολοκληρώνοντας, πιστεύω πως πολλά θα μπορούσαν να βελτιωθούν, αν ο καθένας από εμάς συμμετείχε ενεργά σε αυτή τη διαβούλευση, παραθέτοντας τις προτάσεις του.

  Με εκτίμηση,

  Τριαντάφυλλος Γ. Βασίλειος

 • 11 Οκτωβρίου 2020, 12:56 | ALAMPAKIS G. VASILEIOS

  Σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης λιγνιτικών περιοχών

  ΑΒ ΦΛΩΡΙΝΑ

  Νο 5
  ΦΛΩΡΙΝΑ 11 10 2020 ΔΡΑΣΕΙΣ

  5 »ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ BIOMAZA »

  Είναι οξύμωρο σήμερα να καταναλώνεται ενέργεια για να ζεσταίνουμε μόνο νερά χρήσης-δικτύων θέρμανσης! ενώ μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και να έχουμε θερμικά φορτία και συνεχώς ζεστά νερά χρήσης!

  παράμετροι δράσης:

  – Οικιακή δραστηριότητα (δηλαδή είτε αφορά ιδιώτες είτε επιχειρήσεις τα έσοδα να είναι αφορολόγητα, χωρίς έναρξη επιτηδεύματος), έσοδα με τη μορφή συμψηφισμού στους λογαριασμούς του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας (όπως γίνεται με τα φωτοβολταϊκά στέγης)
  – Υπολογισμός ενός ορθού μεγέθους θετικού οικονομικού ισοζυγίου. εύλογο κέρδος από τη δραστηριότητα υπολογίζοντας τα κόστη και τα οφέλη από τη μη χρήση των παλαιών μορφών κατανάλωσης ενέργειας.
  – δράση οικονομικής ενίσχυσης με εύκολες ευέλικτες διαδικασίες όπως το «εξοικονομώ αυτονομώ»
  – Χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.(από το ποσοστό που είναι διαθέσιμο για τις υπό αναφορά περιοχές από τα δικαιώματα εκπομπής αερίων θερμοκηπίου,
  – Χρηματοδότηση με υπολογισμό της μείωσης των εσόδων από τον διαθέσιμο όγκο δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου
  – Χρηματοδότηση με δανειοδότηση με μεταβίβαση πιστωτικού ορίου του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ
  – ευέλικτες διαδικασίες αδειοδότησης ( αδειοδότηση με πρότυπη και τυποποιημένη διαδικασία έκδοσης και γνωμοδότησης περιβολλοντικών όρων εργων και δραστηριοτήτων αυτής της ειδικής κατηγορίας)
  *είναι πολύ σημαντικό
  – διαδικασίες απλής κοινοποίησης για συνδέσεις με το δίκτυο όπως προβλέπει και Ευρωπαϊκή οδηγία για την ιδιοκατανάλωση. Όροι σύνδεσης με ειδική και απλή διαδικασία χωρίς να απαιτούνται οι χρόνοι που απαιτούνται σήμερα για τις αιτήσεις των έργων ΑΠΕ.
  – μπορεί να γίνει και μία μορφή ειδικής επιδότησης στους όρους σύνδεσης (έργα με χρέωση του διαχειριστή δικτύου γιατί αυτά τα έργα είναι και αποκεντρωμένες μονάδες βάσης οι οποίες λειτουργούν 20ώρο, συνεχώς και σταθερά με σταθερή παροχή ενέργειας στο δίκτυο )
  – ίδια παραγωγή της βιομάζας
  (Βιορευστά- ηλίανθος, ελαιοκράμβη, )
  (Αεριοποίηση, μίσχανθος όπως η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ στο σταθμό παραγωγής στο ΛΚΔΜ του Δήμου Αμυνταίου ) με τη μέθοδο της Αεριοποίησης σε συνδυασμό με Κινητήρα Εσωτερικής Καύσης. Αυτή η λύση είναι περιβαλλοντολογικά η πιο καθαρή με σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα σε αέριους ρύπους, ενώ τα στερεά υπολείμματα ανακυκλώνονται πλήρως. Τα πλεονεκτήματα του εξοπλισμού αυτής της τεχνολογίας είναι η απλότητα εφαρμογής του, οι δοκιμασμένες και καθόλου περίπλοκες λύσεις που χρησιμοποιεί, η άνετη διαχείριση του (ακόμα και από έναν μη ειδικό), η δυνατότητα του να χρησιμοποιεί πολλά είδη, μεγέθη και ποιότητες Βιομάζας, η ευκολία σε θέματα service και το σχετικά χαμηλό κόστος του.

  _ μεγέθη ως δείκτες: ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ στο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στο ΛΚΔΜ του Δήμου Αμυνταίου. Θερμική ισχύς 91 MWth/έτος από τα οποία 31MWth για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 25MWel πώληση στο δίκτυο 6MWel ιδιοκατανάλωση.

  ευπειθέστατος

  ΑΛΑΜΠΑΚΗΣ Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

  * Έπεται συνέχεια

 • 9 Οκτωβρίου 2020, 14:57 | ALAMPAKIS G. VASILEIOS

  Σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης λιγνιτικών περιοχών

  ΑΒ ΦΛΩΡΙΝΑ

  Νο 4
  ΦΛΩΡΙΝΑ 9 10 2020

  ΒΑΣΗ – ΣΧΕΔΙΟ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  4 » ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ¨

  αναβάθμιση του ρόλου των αναπτυξιακών εταιρειών των λιγνιτικών περιοχών.

  οι χρηματοδοτήσεις του μηχανισμού έχουν ως γνώμονα τη ζήτηση και εξαρτάται από τον δίαυλο έργων και την ικανότητα των οικείων περιφερειών.

  χρηματοδοτήσεις από

  Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης
  InvestEU
  Νέος μηχανισμός δανειοδότησης με μόχλευση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)
  Ορίζων Ευρώπη
  Χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα
  Πρόγραμμα LIFE
  Ταμείο Καινοτομίας
  Ταμείο Εκσυγχρονισμού
  Μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη»
  Δημόσιες Επενδύσεις

  Τεχνική βοήθεια

  Η Πλατφόρμα Δίκαιης Μετάβασης διαδραματίσει καίριο ρόλο στην παροχή προσαρμοσμένης τεχνικής υποστήριξης στις αρχές που καταρτίζουν το εδαφικό σχέδιο δίκαιης μετάβασης καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αντικατοπτρίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιφέρειας.

  Η εγγύτητα η γνώση των προβλημάτων των περιοχών και η τεχνογνωσία των Αναπτυξιακών τους δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα ώστε να μπορούν να συντονίσουν τη μεθοδολογία και τις δράσεις.

  Λειτουργία ως σύνδεσμος ανεξάρτητος ευέλικτος φορέας δράσης.

  ευπειθέστατος

  ΑΛΑΜΠΑΚΗΣ Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

  * Έπεται συνέχεια

 • 9 Οκτωβρίου 2020, 07:38 | Δημήτρης

  Δημιουργία τμήματος ιατρικής και νοσηλευτικής στην Πτολεμαιδα (αξιοποίηση Μποδοσάκειου νοσοκομείου). Δημιουργία πολυτεχνικής σχολής με ανάπτυξη και άλλων τμημάτων μηχανικών στην Κοζάνη. Ανάπτυξη του παιδαγωγικού τμήματος στην Φλώρινα.

 • ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ 7/10/2020

  1. Καταρχήν πρέπει να επισημάνουμε την φράση ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΉ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ. Δεν μιλάμε για την Τρίπολη αλλά για την Μεγαλόπολη. Δεν ξέρω αν η διατύπωση είναι απλό λάθος ή ένα συνειδητό λάθος.

  2. Σε ότι αφορά τις «λιγνιτικές περιοχές » και τις » επηρεαζόμενες περιοχές», πρέπει για την Μεγαλόπολη να ταυτιστούν οι όροι και να αφορούν μόνο το Δήμο Μεγαλόπολης. Η μόνη ΠΛΗΤΤΌΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΉ είναι ΜΟΝΟ η ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ. Το αντίκτυπο από την απολιγνιτοποίηση στις όμορες περιοχές είναι μηδαμινό. Μολονότι η Μεγαλόπολη έχει μικρό πληθυσμό η συμμετοχή στο εισόδημα της πόλης από τους εργαζόμενους στα εργοστάσια και τις δορυφόρες εταιρείες είναι πάνω του 80%. Συνεπώς τα κίνητρα πρέπει να δοθούν αποκλειστικά στον Δήμο.
  3. Σημαντικό ζήτημα για την Μεγαλόπολη είναι η εξεύρεση γης. Μολονότι έχει έκταση 727.300 στρέμματα και είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της Ελλάδας δεν υπάρχουν εκτάσεις για την εγκατάσταση επιχειρήσεων, αλλά και δράσεων στον πρωτογενή τομέα.
  Η Λιγνιτοποίηση στην Μεγαλόπολη επέφερε απαξίωση του πρωτογενούς τομέα και εγκατάλειψη όλων των μέχρι τότε καλλιεργούμενων εδαφών. Πέραν αυτού η στοχοποίηση από όμορες περιοχές των αγροτικών προϊόντων σαν μολυσμένα, κατέστησε τα παραγόμενα τοπικά προϊόντα μη αποδεκτά από την αγορά. Συνέπεια των ανωτέρω όλες οι εκτάσεις να εγκαταλειφτούν και να μετατραπούν σε δασικές. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό από τον καθένα ότι πέρα από την εισφορά της Μεγαλόπολης στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, το Κράτος <> με ατελείωτες δασικές εκτάσεις. Συνεπώς δίκαιο είναι, να αποχαρακτηριστούν τμήματα από αυτές τις εκτάσεις και να αποδοθούν για δράσεις επιχειρηματικές του πρωτογενούς τομέα.
  Ο πυλώνας 3 του Master plan , αναφέρεται στην έξυπνη αγροτική παραγωγή. Βασική προϋπόθεση για να γίνει είναι η ύπαρξη εδαφών. Προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση σε γη των εν δυνάμει επενδυτών σε γεωργία και κτηνοτροφία πρέπει να καθοριστεί μια περιοχή στην Μεγαλόπολη και να οριστεί σαν ζώνη πρωτογενούς τομέα, για την εγκατάσταση Κτηνοτροφικών μονάδων, Μονάδων υδροπονίας , καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

  Θεμιστοκλής Σακελλαριάδης
  Κτηνίατρος ΑΠΘ
  Πρόεδρος ΔΣ Μεγαλόπολης

 • 8 Οκτωβρίου 2020, 12:37 | Καραταγλίδης Χαράλαμπος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καστοριάς

  Στην πρόταση που προωθείται προς έγκριση από τα αρμόδια εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα προβλέπει:

  – Για τις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Τρίπολης αύξηση των ενισχύσεων για την υλοποίηση νέων επενδύσεων σε 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές.
  – Για τις λοιπές περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, η πρόταση είναι να προβλεφθεί μέγιστη ενίσχυση της τάξης του 40% για μεγάλες επιχειρήσεις, 50% για μεσαίες και 60% για μικρές.

  Λαμβάνοντας υπόψη :
  • Την μικρή γεωγραφική διασπορά μεταξύ των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων και την ενοποιημένη εικόνα της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας
  • Την επι ετών απώλεια ποσοστών ενισχύσεων ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων και προγραμμάτων λόγω του πλασματικού εισοδήματος από την ΔΕΗ που συμπεριλαμβάνει την Καστοριά
  • Την δημιουργία ενδοπεριφερειακά δύο ταχυτήτων χωρικού επενδυτικού περιβάλλοντος και την κατάργηση της περιφερειακής συνείδησης.
  • Την δεδομένη απώλεια επενδυτικού ενδιαφέροντος και αποεπένδυσης για την Καστοριά
  • Την τεράστια κρίση στην επιχειρηματικότητα της Π.Ε. Καστοριάς

  Κρίνουμε κατ΄ελάχιστον μεροληπτικό και άδικο το προτεινόμενο μέτρο. Ουσιαστικά εάν ισχύσει θα δημιουργήσει, μεταξύ άλλων διακρίσεων, ενδοπεριφερειακό διαχωρισμό και απομόνωση της Καστοριάς.
  Ζητούμε την εξίσωση των ποσοστών για όλες τις περιφερειακές ενότητες.
  Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καστοριάς
  ΚΑΡΑΤΑΓΛΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

 • 8 Οκτωβρίου 2020, 12:25 | Κωνσταντινος Δρουγος

  Καλημερα σε ολους,

  Μελετησαμε την προταση του ΣΔΑΜ οπου οριοθετουντε οι Βασικοι πυλωνες της Μεταβασης. Υπηρξαν επισης δημοσιευματα στο Αθηναικο Πρακτορειο Ειδησεων, στο EnergyPress, και την Καθημερινη μεταξυ αλλων οπου αναφεροντε 66 εργα με νουμερα απο τα οποια πολλα δεν αναφεροντε στην Δημοσια Διαβουλευση.

  Ποια εναι η διαδικασια για να εξεταστουν αυτα τα Προτζεκτ τα οποια δεν αναφεροντε στο Μαστερ Πλαν ?

  Επισης οι αναλυσεις του ΙΕΝΕ και του ΙΟΒΕ που συμπεριλαμβανοντε στην ιστιοσελιδα του ΣΔΑΜ ειναι αξιολογες και με πολλα στοιχεια. Συμπεριλαμβανοντε σαν μερος της διαβουλευσης ?

  Το Σχεδιο Δικαιας Μεταβασης ειναι μια ευκαιρια για την την Περιοχη της Δ. Μακεδονιας να προσδιορισει τα επομενα 60 χρονια για την περιοχη και ολη την Ελλαδα και η Δημοσια Διαβουλευση ειναι η τελευταια ευκαρια να προσδιοριστουν οι βασεις της Μεταβασης.

  Με Εκτιμηση,

  Κωνσταντινος Δρουγος
  OASIS Carbon Management Group

 • 8 Οκτωβρίου 2020, 11:42 | ALAMPAKIS G. VASILEIOS

  Σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης λιγνιτικών περιοχών

  ΑΒ ΦΛΩΡΙΝΑ Νο 3

  ΦΛΩΡΙΝΑ 8 10 2020

  ΒΑΣΗ – ΣΧΕΔΙΟ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  3 «Κάντο όπως η Microsoft»

  στην επένδυση στην Αττική οι ενεργειακές ανάγκες θα καλύπτονται σχεδόν αποκλειστικά με αυτοπαραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά.

  τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των λιγνιτικών περιοχών είναι ότι:

  ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

  υπάρχουν

  – ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  – ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΕΚΤΆΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ
  – ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ

  ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ

  ΕΝΕΡΓΟΒΟΡΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΣΤΙΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ.

  ένα πραγματικό παράδειγμα κατανάλωσης ενέργειας είναι ότι μία μεγάλη εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων καταναλώνει ωριαία 4,500KW (Kilowatts).

  παγκόσμια τάση και ανάγκη για άφθονη φτηνή ηλεκτρική ενέργεια

  ευπειθέστατος

  ΑΛΑΜΠΑΚΗΣ Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

  * Έπεται συνέχεια

 • 6 Οκτωβρίου 2020, 18:07 | ALAMPAKIS G. VASILEIOS

  Σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης λιγνιτικών περιοχών

  ΑΒ ΦΛΩΡΙΝΑ

  Νο 2

  ΦΛΩΡΙΝΑ 6 10 2020

  ΒΑΣΗ – ΣΧΕΔΙΟ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  2 DEFI

  ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΈΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΈΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ.

  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΈΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΎΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

  ( ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΎΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ )

  ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΝΙ- ΤΗΛΕΘΈΡΜΑΝΣΗ

  ΟΦΕΛΗ:

  ΕΣΟΔΑ 20 ΕΤΗ
  ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  ΑΠΕΙΡΑ ΘΕΡΜΙΚΑ ΦΟΡΤΙΑ ΚΑΘ’ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ.
  ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΒΑΣΗΣ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΈΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ.
  ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ-ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ.
  ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
  ΘΕΣΕΙΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ Κ.λ.π.
  ΚΑΘΑΡΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ, ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ.

  * Ολοκληρωμένη μελέτη και στοιχεία υπάρχουν στις ΜΠΕ των επενδύσεων παραγωγής ενέργειας από βιομάζα.

  Παραμετροποίηση των όρων των επενδύσεων σε βιομάζα στα πλαίσια του παρόντος σχεδίου μπορεί να οδηγήσει αυτές τις περιοχές σε
  παγκόσμιο πρότυπο

  – ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΈΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  – ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΈΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΘΕΡΜΌΤΗΤΑΣ
  – ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΈΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

  ευπειθέστατος

  ΑΛΑΜΠΑΚΗΣ Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

  * Έπεται συνέχεια

 • 6 Οκτωβρίου 2020, 12:26 | Χάρης Βαρδάκας Πολ. Μηχ.

  Κοζάνη 17-9-2020

  ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ : ΠΡΟΤΑΣΗ : ΣΤΟ 5% ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ ,
  ΑΕ, ΚΞ κλπ, ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ . [ ίδε Μάλτα].

  Το πιό αποτελεσματικό μέτρο με άμεσα αποτελέσματα γιά την Ανάπτυξη
  νομίζω οτι θα είναι η νομοθέτηση ισχυρών φορολογικών μειώσεων γιά όλους τους εργαζόμενους στην Δυτ. Μακεδονία , ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες καταστήματα , εταιρίες [ Ο.Ε, Ε.Ε, ΕΠΕ, ΑΕ , ΚΞ κλπ, ], όπως και γιά τους υπαλλήλους των , γιατί όλοι αυτοί άμεσα ή έμμεσα πλήττονται βαριά από τη βίαια Απολιγνιτοποίηση, με αποτέλεσμα την επερχόμενη ερήμωσ της Δυτ. Μακεδονίας η οποία κατέχει ευαίσθητη και νευραλγική θέση συνορεύουσα με δύο Ασταθείς χώρες.

  Συγκεκριμμένα προτείνουμε : Να μειωθεί στο 5% ο φόρος εισοδήματος
  επί των κερδών ετησίως γιά όλους τους ανωτέρω, και γιά τις υπάρχουσες
  Επιχειρήσεις και γιά τις νέες . Το μέτρο να ισχύσει τουλάχιστον γιά πχ 50 χρόνια με νομοθετική δέσμευση.
  Ο ισχύων σήμερα φόρος είναι 24% [ γιά εταιρίες], και 22% ως 45% γιά
  φυσικά πρόσωπα.
  Οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της χώρας θα είναι πολύ μικρές γιατί είναι μικρός ο πληθυσμός της Δυτ. Μακεδονίας.
  Η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε επί 70 περίπου χρόνια τον τεράστιο πλούτο
  του λιγνίτη και αναπτύχθηκε σημαντικά. Το χρωστάει στην Δυτ. Μακεδονία και πρέπει να δώσει τις μειώσεις φόρων τουλάχιστον γιά 50 χρόνια ώστε να
  αποκατασταθεί η Ανάπτυξη της, και γιά υπάρχει σταθερότητα που θα ελκύσει νέους επενδυτές.

  Η Βουλγαρία εδώ και χρόνια έχει φόρο εισοδήματος μόνο 10% και προσείλκυσε νομίζω περίπου 10.000 Ελληνικές Επιχειρήσεις που μετέφεραν
  την έδρα τους εκεί.

  Η Μάλτα έχει φόρο εισοδήματος μόνο 5% και έχουν μεταφέρει εκεί την έδρα τους χιλιάδες ξένες επιχειρήσεις επίσης .

  Οι δύο αυτές χώρες ανήκουν στην Ευρ. ΄Ενωση και δεν πιστεύω οτι θα έχει αντιρρήσεις η Ε.Ε. γιά τέτοιες αποφάσεις της Ελλ. Κυβέρνησης, την στιγμή που η Ε.Ε δίνει δις γιά την Απολιγνιτοποίηση και μάλιστα επιπλέον χρηματοδότηση γιά την γρήγορη Απολιγνιτοποίηση.

  Να σημειώσουμε οτι η Μάλτα σε έκταση είναι το 1/10 χονδρικά της Δυτ. Μακεδονίας και σε πληθυσμό λίγο μεγαλύτερη της Δυτ. Μακεδονίας.

  ΄Ομως πρέπει οπωσδήποτε να προσεχθούν τα παρακάτω :
  Δεν πρέπει να δοθούν αυτά τα φορολογικά κίνητρα σε εταιρίες «έντασης» κεφαλαίου και με ελάχιστους εργαζόμενους εδώ όπως πχ τα
  Φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες . Ούτε θέλουμε πχ ένα εργοστάσιο εγκατεστημένο στην Αττική με 200 εργαζόμενους να φέρει στην Κοζάνη μόνο ένα υπάλληλο να ανοίξει ένα γραφείο , να ορίσει την Κοζάνη έδρα και να πάρει τις φορολογικές μειώσεις . Αυτό θα ήτο μιά «πονηρή»‘ στρέβλωση, μη παραδεκτή. Κριτήρια πρέπει να είναι το ποσοστό- ύψος της παραγωγής και το ποσοστό- αριθμός των εργαζομένων στην Δυτ. Μακεδονία στο σύνολο της εταιρίας και των θυγατρικών της .

  Επίσης να αποφευχθεί το φαινόμενο των επενδύσεων στην Θράκη όπου διάφοροι επενδυτές έστησαν εργοστάσια , έφαγαν τις χονδρές
  επιδοτήσεις και μετά τα εγκατέλειψαν και σάπισαν .

  Παράλληλα θεωρούμε απαράδεκτο το φαινόμενο διάφορες αλυσίδες μεγάλων καταστημάτων , με δεκάδες κατ/τα στην Ελλάδα, να μήν πληρώνουν
  στην Ελλάδα καθόλου φόρο εισοδήματος ως πχ θυγατρικές και να πληρώνει η μητρική φόρο επί των κερδών στην Ελλάδα πχ μόνο στην Γερμανία όπου έχει έδρα.
  Αυτά τα λάθη-αδικίες της Ε.Ε πρέπει να διορθωθούν.

  Ακόμη να έχουμε στον νού μας οτι τα συμφέροντα του Αθηνοκεντρικού κράτους που πάντα κυβερνά θα αποτρέψουν πιθανότατα τέτοιες αποφάσεις γιά να μην υποστούν έμμεσα ζημιές αυτοί από τυχόν ανταγωνιστές τους.

  Επίσης πρέπει να εξετασθεί η μείωση του ΦΠΑ γιά την Δυτ. Μακεδονία κατ΄αναλογία και γιά αντίστοιχους λόγους που δίνεται σε νησιά.

  Να μην βασισθούμε μόνο σε καινοτόμες επενδύσεις , ως πχ το υδρογόνο , γιατί γιά πολλές εξ αυτών δεν υπάρχει ακόμη θεσμικό πλαίσιο, ή υπάρχει κίνδυνος αστοχίας , η έχουν προβλήματα ,ή θα πάρει πολλά χρόνια
  να αποδώσουν . Να επιδιώξουμε τους δοκιμασμένους δρόμους , εκτός των καινοτομιών γιά να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα.

  Τα οφέλη της ανωτέρω φορολογικής μείωσης θα είναι άμεσα και πολλαπλά .

  Οι προτάσεις της Κυβέρνησης να αποκτήσουν σαφή και καθαρό χαρακτήρα με αριθμούς , οχι γενικότητες και αοριστίες.

  Παρακαλείται η πολιτική Ηγεσία του τόπου μας όπως και το ΕΒΕ , το
  ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ , ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης και λοιποί φορείς να δουν
  και να προωθήσουν την ανωτέρω πρόταση.

  Χάρης Βαρδάκας
  Πολ. Μηχ/κός
  Κοζάνη

  http://kozan.gr/archives/308017

  Να μειωθεί στο 5% ο φόρος εισοδήματος επί των κερδών ετησίως για όλους τους εργαζόμενους στην Δυτ. Μακεδονία , ατομικές επιχειρήσεις, ελ
  Το πιό αποτελεσματικό μέτρο με άμεσα αποτελέσματα γιά την Ανάπτυξη νομίζω οτι θα είναι η νομοθέτηση ισχυρών φορολογικών μειώσεων γιά όλους τους εργαζόμενους στην Δυτ. Μακεδονία , ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθερους …
  kozan.gr

 • 6 Οκτωβρίου 2020, 11:02 | Χάρης Βαρδάκας

  Θα συμφωνήσω και θα επαναλάβω και εγώ την πρόταση του Πάρι Κουκουλόπουλου
  να γίνει η έδρα των εγκαταστάσεων των μεγάλων νέων επενδύσεων της MICROSOFT η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. ΄Η έστω ενός μεγάλου τμήματος αυτών.

 • 5 Οκτωβρίου 2020, 18:32 | ALAMPAKIS G. VASILEIOS

  Σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης λιγνιτικών περιοχών

  ΑΒ ΦΛΩΡΙΝΑ

  Νο 1

  ΦΛΩΡΙΝΑ 5 10 2020

  ΒΑΣΗ – ΣΧΕΔΙΟ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  1 ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ (ΘΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ 3,35GW) ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ-ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ( χωρίς το παραμικρό δημοσιονομικό κόστος, χωρίς επιδοτήσεις. fast track ειδικό πλαίσιο προτεραιότητας για την εξέταση αιτήσεων για τη χορήγηση οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ από τον Διαχειριστή του Δικτύου)

  ευπειθέστατος

  ΑΛΑΜΠΑΚΗΣ Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

  * Έπεται συνέχεια

 • 4 Οκτωβρίου 2020, 14:54 | Παναγιώτης Παπαδάκης

  Σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση του παράπλευρου θέματος της ελάττωσης του προσωπικού της ΔΕΗ λόγω της απολιγνιτοποίησης, θα πρέπει να εξεταστεί η δημιουργία μικρών υδροηλεκτρικών φραγμάτων ανά την επικράτεια, στον βαθμό που είναι εφικτό κατά περίπτωση ποταμού και παραποτάμων.
  Ο στόχος θα είναι η απορρόφηση προσωπικού στη φάση κατασκευής των έργων και στη συνέχεια, η μόνιμη απασχόληση όσων χρειάζονται για την λειτουργία, τη συντήρηση και την φύλαξη και επιστασία τους,
  Με την παράλληλη εν τω μεταξύ ωρίμανση της συνταξιοδότησης για μερίδα των υπαλλήλων, το πρόβλημα της ελάττωσης του προσωπικού θα μειωθεί πιστεύω δραστικά και ίσως εκλείψει ολοκληρωτικά.
  Παναγιώτης Παπαδάκης, Γεωπόνος,
  Μελετητής Παραγωγικών και ενεργειακών Επενδύσεων

 • 4 Οκτωβρίου 2020, 02:31 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  Στην τελευταία παράγραφο της σελ. 36 του κειμένου του ΣΔΑΜ ανεφέρεται:
  «Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το τελικό ΣΔΑΜ θα αποτελέσει τη βάση για την κατάρτιση των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, σε εφαρμογή των απαιτήσεων του σχεδίου Κανονισμού του νέου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, τα οποία θα ενσωματωθούν στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης 2021-2027 που θα κατατεθεί προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2021-2027 (ΕΣΠΑ).»

  Πράγματι, σύμφωνα με το Σχέδιο του Κανονισμού του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, τα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης αποτελούν την Π Ρ Ο Ϋ Π Ο Θ Ε Σ Η για την ο,ποιαδήποτε υποστήριξη των περιοχών που πλήττονται, από τον (υπό διαπραγμάτευση) Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης.

  Ουσιώδης συνθήκη για την επιτυχή κατάρτιση των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης είναι ο ακριβής Ε Δ Α Φ Ι Κ Ο Σ προσδιορισμός των υπόψη περιοχών.
  Στο κείμενο του ΣΔΑΜ γίνεται αναφορά σε «λ ι γ ν ι τ ι κ έ ς περιοχές» και σε «ε π η ρ ε α ζ ό μ ε ν ε ς περιοχές», δύο έννοιες που, ως φαίνεται από το περιεχόμενο του κειμένου, δεν ταυτίζονται κατ’ ανάγκη.
  Αυτή η διαπίστωση αφορά κυρίως τη «Μεγαλόπολη», όπου άλλη φαίνεται να είναι η «λιγνιτική περιοχή Μεγαλόπολης» και άλλη, ευρύτερη, η «επηρεαζόμενη περιοχή»…
  Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην περίπτωση της Μεγαλόπολης, η λιγνιτική περιοχή είναι αδύνατον να μη ταυτίζεται με την επηρεαζόμενη περιοχή.
  Το κλείσιμο των ΑΗΣ και των ορυχείων Μεγαλόπολης προκαλεί, σχεδόν 100%, αρνητικές επιπτώσεις αποκλειστικά στην ομώνυμη περιοχή και όχι σε ευρύτερες περιοχές.
  Η επιρροή είναι ΑΜΕΣΗ και ΚΑΘ’ ΟΛΟΚΛΗΡΙΑΝ στους εποχικούς εργαζόμενους του ενεργειακού κέντρου και τους εργαζόμενους σε εταιρείες που εδρεύουν στην περιοχή και συστηματικά συνεργάζονται με τη Δ.Ε.Η. Α.Ε., η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων κατοικεί στο λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης.
  Από την απολιγνιτοποίηση στη Μεγαλόπολη επηρεάζεται, σε μικρότερο βαθμό, η τοπική αγορά και πέραν αυτών ΟΥΔΕΙΣ άλλος. ΟΥΤΕ η Τρίπολη ΟΥΤΕ η Καλαμάτα. Η εξάρτηση επιχειρήσεων εκτός λεκανοπεδίου με τη ΔΕΗ είναι ΜΗΔΑΜΙΝΗ.
  Συνεπώς, εάν πράγματι η Κυβέρνηση επιθυμεί να υποστηρίξει τη Μεγαλόπολη, πρέπει κατ’ αρχήν να χαρακτηρίσει ως «λιγνιτική επηρεαζόμενη περιοχή» μόνον το Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης και όχι ευρύτερες περιοχές και, άρα, όποιες ενισχύσεις, με οποιαδήποτε μορφή προκύψουν, πρέπει να «πέσουν» στο Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης.
  Δ Υ Σ Τ Υ Χ Ω Σ, όμως, δείγματα γραφής έχουν ήδη διαφανεί, που δεν δείχνουν κάτι τέτοιο, όπως:
  – Ο Νόμος για την ηλεκτροκίνηση (άρθρο 10), που θέτει κίνητρα ανάπτυξης σχετικών επιχειρήσεων ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, χαρακτηρίζοντάς τον ως επηρεαζόμενη περιοχή
  – Η αναφορά σε επένδυση «φαρμακοβιομηχανίας» … στη Μεγαλόπολη, όταν αυτή ήδη σχεδιάζεται να γίνει στη ΒΙΠΕ Τρίπολης.

  Σημείωση: Η Δυτική Μακεδονία είναι διαφορετική περίπτωση από τη Μεγαλόπολη και, ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατή η ταύτιση των λιγνιτικών περιοχών με τις επηρεαζόμενες περιοχές.

 • 3 Οκτωβρίου 2020, 01:58 | Χρηστος

  Οσον αφορα την Φλωρινα:
  Σιδηροδρομικη συνδεση με Μοναστηρι και Κορυτσα. Διελευση ταχειας γραμμης με αφετηρια την Θεσσαλονικη και προορισμο τα Βαλκανια. Η Φλωρινα να γινει κομβος μετασταθμευσης.

  Ουσιαστικη οδικη συνδεση με Θεσσαλονικη. Κατασκευη νεου οδικου αξονα, παραλληλου της Εγνατιας για συνδεση με Εδεσσα και Θεσσαλονικη.

  Αναδειξη τριεθνους Πρεσπων με αρση στις δυσκολιες μετακινησεων απο Σκοπια και Αλβανία.

  Ειδικο χρηματοδοτικο εργαλειο για νεους εως 40 ετων για ιδρυση επιχειρησεων τεχνολογιας.

  Ενδυναμωση ενοπλων δυναμεων (Αμυνταιο και Φλωρινα)

  Αναπτυξη εναλλακτικου τουρισμου στις λιμνες και τα βουνα του Νομου

  Κινητρα για εγκατασταση επιχειρησεων στην ΒΙΠΕ Φλωρινας. Μειωμενοι συντελεστες και ασφαλιστικες εισφορες.

  Ισοδυναμα μετρα στην τιμη του πετρελαιου και της βενζινης για αποφυγη εκροων στις γειτονικες χωρες.

  Ειδικο φορολογικο καθεστως για 10 χρονια

  Αμεση συνδεση με φυσικο αεριο ολων των οικισμων του Νομου.

  Ουσιαστικη στηριξη πρωτογενους τομεα

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

 1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
 2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
 3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
 4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
 5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
 6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
 7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
 8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
 9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».