3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ – ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

1. Η συμμετοχή είναι ανοικτή, επί ίσοις όροις, σε εκείνες τις εταιρείες οι οποίες πληρούν τις νομικές, οικονομικές και τεχνικές προϋποθέσεις που αναφέρονται στην προκήρυξη και οι οποίες αποδεικνύουν την απαιτούμενη επαγγελματική επάρκεια και εμπειρία.

2. Η αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει τεχνική και εμπορική (οικονομική) προσφορά συμπεριλαμβανομένων των κατωτέρω:

  • Πρόγραμμα εργασιών, ενδεικτικό χάρτη της περιοχής, ο οποίος θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο του παραρτήματος I, καθώς και τις παραμέτρους λήψης και επεξεργασίας δεδομένων (ελάχιστες απαιτήσεις σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙ)
  • Προσδιορισμό των σεισμικών ανωμαλιών με εφαρμογή των κατάλληλων τεχνικών επεξεργασίας
  • Ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων που αποτυπώνουν γεωλογικούς στόχους για την αξιολόγηση του δυναμικού υδρογονανθράκων της περιοχής (μεταξύ άλλων αποτύπωση τουλάχιστον του ορίου Πλειόκαινου – Τεταρτογενούς, ανθρακικών δομών εντός του Νεογενούς, ανθρακικών του ανώτερου Ηώκαινου – Ολιγόκαινου και εβαποριτών τριαδικής ηλικίας)
  • Χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα πρέπει να είναι σύμφωνο με την πρόθεση του Υπουργείου να ανακοινώσει το γύρο παραχωρήσεων (αδειοδότησης) στα μέσα του 2012.
  • Βελτιώσεις επί του σχεδίου συμφωνίας
  • Εμπορικούς όρους

Η αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει επίσης έγγραφα σχετικά με την τεχνική και οικονομική επάρκεια της εταιρείας, και συγκεκριμένα:

  • Εμπειρία του προσωπικού που διατίθεται στα πλαίσια του έργου(αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα που περιγράφει την επαγγελματική εμπειρία)
  • Κατάλογο ανάλογων έργων της τελευταίας 5/ετίας με αναφορά σε πελάτες, τοποθεσίες, είδη εργασιών, εξοπλισμό και τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν καθώς και υποβολή για 3 από τα προαναφερόμενα συμβόλαια, των ονομάτων και των διευθύνσεων των πελατών και των αντικλήτων, από τους οποίους μπορούν να ζητηθούν συστάσεις
  • Ετήσιους ισολογισμούς για τα τελευταία 3 χρόνια
  • Στατιστικούς δείκτες ασφάλειας της τελευταίας 3/ετίας
  • Αποδεικτικά στοιχεία / τεκμηρίωση εφαρμογής συστήματος ελέγχου ποιότητας κατά ISO 9001, ή ισοδύναμο
  • Αποδεικτικά στοιχεία / έγγραφα εφαρμογής περιβαλλοντικού συστήματος ελέγχου κατά ISO 14001, ή ισοδύναμο
  • Αποδεικτικά στοιχεία / έγγραφα εφαρμογής συστήματος ασφάλειας και υγιεινής

Περιγραφή των ελάχιστων τεχνικών προδιαγραφών για την απόκτηση, επεξεργασία και ερμηνεία των σεισμικών  δεδομένων επισυνάπτεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ.

3. Κάθε αίτηση θα πρέπει να είναι στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα και θα πρέπει να υποβληθεί σε σφραγισμένο φάκελο, στον οποίο θα αναγράφονται  ευκρινώς στην εξωτερική του πλευρά τα ακόλουθα:

α) η καταχωρημένη ονομασία και διεύθυνση της ενδιαφερόμενης ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

β) ο δικαιούχος: Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, Λ. Μεσογείων 119, 10192 ΑΘΗΝΑ

γ) Πρόσκληση με αριθμό… … … … … .. για την «Αίτηση για συμμετοχή σε ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης εντός της θαλάσσιας ζώνης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας  στη Δυτική και Νότια Ελλάδα’.

δ) η ένδειξη «Εμπιστευτικό/Να μην ανοιχθεί από την Υπηρεσία»

Ο φάκελος πρέπει να συνοδεύεται από συνοδευτικό επιστολή που θα αναφέρει το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή την κοινοπραξία που υποβάλλει την αίτηση.

Φάκελοι χωρίς την ένδειξη αυτή δεν θα γίνονται αποδεκτοί για περαιτέρω εξέταση και αξιολόγηση. Η αίτηση πρέπει να φτάσει το αργότερο μέχρι τις 12:00 τοπική ώρα στις … … (90 ημέρες  μετά την ημερομηνία της ανακοίνωσης) .. … 0.2011. Οι φάκελοι που θα φθάσουν στo Υπουργείο ΠΕΚΑ μετά από την ημερομηνία αυτή, δεν θα γίνονται δεκτοί.

Σχέδιο της σχετικής σύμβασης θα περιληφθεί στην τελική πρόσκληση με σκοπό την υποβολή παρατηρήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

  • 13 Ιουνίου 2011, 17:12 | Aπόστολος Γούλας

    To σχέδιο συμφωνίας δεν μπορεί, για λόγους ίσης μεταχείρησης και διαφάνειας, να μήν είναι κοινό για όλους τους συμμετέχοντες. Επομένως θα πρέπει να δοθεί σε όλους προκαταβολικά και δέν μπορεί αντικείμενά του να αποτελούν μέρος της προσφοράς του διαγωνιζομένου. Ορισμένα σημεία, όπως εξοπλισμός, χρόνος εκτέλεσης, κόστος κλπ που θα μπορούσαν να αλλάξουν απο εταιρεία σε εταιρεία θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο αξιολόγησης απο την επιτροπή αξιολόγησης.
    Το ίδιο ισχύει και για τους εμπορικούς όρους της προσφοράς που θα πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά στο σχέδιο συμφωνίας και να αξιολογηθεί η κάθε εταιρεία με βάση κοινό πλαίσιο που θα περιγράφεται στην προκήρυξη.
    Αλλαγές θα πρέπει να επιτρέπονται μέν αλλά να αξιολογούνται με καθορισμένους εξαρχής κανόνες και με κοινό τρόπο για όλους.

  • 13 Ιουνίου 2011, 17:38 | Μιχαήλ Αγγελόπουλος

    Τα αναφερόμενα έγγραφα περί τεχνικής και οικονομικής επάρκειας θα πρέπει να είναι ενδεικτικά.

    Η σχετική παράγραφος πρέπει να αλλάξει σε:

    «Η εταιρεία θα πρέπει να αποδεικνύει με στοιχεία ότι διαθέτει την απαραίτητη τεχνική και οικονομική ικανότητα και επάρκεια για την ανάληψη του έργου ή μέρους αυτού. Η αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει σχετικά έγγραφα που θα αξιολογηθούν. Ενδεικτικά: … «.

    Η αναφορά «ή μέρους αυτού» μπορεί να κάνει μικρότερες ή δυναμικότερες εταιρείες να εμφανιστούν με το όνομά τους και όχι κάτω από τους γνωστούς διεθνείς υπεργολάβους.

    Επίσης, αν γίνει αυτό θα μπορούσαν να μουν στη συμφωνία Ελληνικά συμφέροντα όπως εταιρείες κατασκευών και ενέργειας.

  • 12 Ιουνίου 2011, 19:06 | thanasis

    καθε πράγμα στο καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο. τι σημαίνει αυτό? πρέπει να βιαστούμε, διότι υπαρχει περίπτωση να βρεθεί πετρέλαιο η’ αεριο μετά απο 20-30 ετη, οταν η αξία του θα ειναι πολύ μικρότερη της σημερινής, λόγω αναπτυξης της ηλιακής, αιολικής κλπ ενέργειας.αλλο ειναι να εβρισκες ανθρακα το 1880 η’ το 1930 και αλλο να εβρισκες ανθρακα το 1980 η’ να βρεις ανθρακα το 2030. και βεβαια να δοθεί κατι παραπάνω απο την δεουσα προσοχη ,ωστε να ληφθούν μετρα για αποφυγη πιθανής καταστροφής του περιβαλοντος.

  • 12 Ιουνίου 2011, 18:02 | Μαρία-Δάφνη Μαγκριώτη

    Κύριε Υφυπουργέ,

    ενώ προσκαλείτε διαβούλευση για το θέμα γεωφυσικών μελετών (για το οποίο σας συγχαίρω) στην ιστοσελίδα σας αναφέρετε:
    «Χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα πρέπει να είναι σύμφωνο με την πρόθεση του Υπουργείου να ανακοινώσει το γύρο παραχωρήσεων (αδειοδότησης) στα μέσα του 2012.»
    Θεωρείτε ότι εντός 12 περίπου μηνών η χώρα μας η οποία παλεύει μέσα από οικονομικές συμφορές θα είναι έτοιμη τεχνολογικά/υπηρεσιακά και οικονομικά να έχει αυτό που οι ξένοι ονομάζουν know-how να αντιμετωπίσουν ένα οποιοδήποτε ατύχημα στην εξόρυξη (ας είναι και 1/10 της καταστροφής του Κόλπου του Μεξικού). Γνώμη μου είναι ότι μία χώρα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει οικολογικές επιπλοκές (ιδιαιτέρως για μία χώρα σαν την δική μας που το φυσικό της κάλλος είναι σημαντικότατη πηγή οικονομικών εσόδων) προτού να προβεί σε οποιαδήποτε συμφωνία για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
    Θεωρώ επίσης ότι ο βραχύτατος χρονικός ορίζοντας στον οποίο θέλετε να κινηθείτε συμβαδίζει μόνο με το πόσο τραγικά χρειάζεται το κράτος χρήματα και όχι στην εις βάθους εκτίμηση των γεωτεχνικών και νομοθετικών θεμάτων που θα πρέπει το κράτος να θέσει υπό μορφή όρων στις μέλλουσες εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο. Πρέπει να ξεκινήσετε από τώρα να ρωτάτε εμάς τους ημι-αδαείς και άλλους πιο ειδικούς ποιοί είναι οι βέλτιστοι όροι που θα πρέπει να κατοχυρώσει το Ελληνικό Κράτος λαμβάνοντας υπ’ όψιν
    α)φυσικά μεγιστοποίηση του κέρδους όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα β) την πλήρη προστασία περιβάλλοντος με όρους a priori στις εταίρείες αλλά και με σχέδιο άμεσης δράσης. Εκίμησή μου είναι ότι τα θέματα αυτά είναι αρκετά σοβαρά ώστε να χρειάζονται ΧΡΟΝΟ, χωρίς να εννοώ να χρονοτριβούμε ασκόπως.
    Αυτά σαν απλοί προβληματισμοί, θα σας καταθέσω και τις προτάσεις μου ως γεωφυσικός με επαγγελματική εμπειρία σε εταιρείες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε επόμενη καταχώρηση.
    Με εκτίμηση,
    Μαρία-Δάφνη Μαγκριώτη, Διδάκτωρ Γεωφυσικός

  • 11 Ιουνίου 2011, 21:56 | Δημήτρης Κουπατσιάρης

    Έχω τις εξής ενστάσεις:

    Πως είναι δυνατόν σε έναν διαγωνισμό Υπουργείου τα έγγραφα σχετικά με την τεχνική και οικονομική επάρκεια της εταιρείας να είναι τα ελάχιστα που ορίζει ο νόμος και στους διαγωνισμούς επιμέρους υπηρεσιών με οικονομικό όριο της τάξης των 45000 ευρώ, μέσω υπουργικών αποφάσεων και διευκρινήσεων, να είναι πολλαπλάσια? Η λογική δεν επιβάλλει να είναι τουλάχιστον ίδια?

    Τα Παραρτήματα, τα οποία και είναι η ουσία του διαγωνισμού, παρά το γεγονός οτι δεν είμαι γεωλόγος ή χημικός μηχανικός, δεν πιστεύω οτι πείθει περισσότερο από το οτι κάποιος πήρε ένα βιβλίο για σεισμικές έρευνες για εξεύρεση πετρελαικών κοιτασμάτων, και αράδιασε μια περίληψη του πρόλογου.

    Μέρος του να έχει ένας διαγωνισμός αποτέλεσμα που να συμφέρει το δημόσιο, είναι το δημόσιο να δείχνει οτι ξέρει τι θέλει. Αυτό το κείμενο δείχνει οτι το δημόσιο ζητά τα πάντα (από εκτάσεις και μεθόδους) και αναγκάζει τον εκάστοτε εργολάβο να υποβάλλει κάτι που θα το κρίνει στον διαγωνισμό (δηλαδή το αλατοπίπερο της υπερκοστολόγησης).

  • 11 Ιουνίου 2011, 21:03 | Παναγιώτης Δημόπουλος

    Πέραν των ετήσιων ισολογισμών εκτιμώ οτι πρέπει να προσκομιστούν από την κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία, και καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσεως, όπως επίσης και κατάλογο των μετόχων της και τη σύνθεση του ΔΣ της (προσβάσιμα μέσω του διαδικτύου), καθόσον οι έρευνες που θα εκτελεστούν και τα αποτελέσματα αυτών άπτονται των εθνικών συμφερόντων.

  • 8 Ιουνίου 2011, 16:20 | OYM ΟΣΜ

    Η μετάφραση που κάνατε από την Αγγλική γλώσσα στην Ελληνική δεν είναι ακριβής.

    Βλ., για παράδειγμα: [90 days min], [Ministry, (στο εξής το «ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ»)]

    «Envelopes without this indication will not be accepted for further consideration and evaluation. The application must arrive at the latest by 12:00 hrs local time on ……(90 days min after the date of announcement)..….2011. Envelopes reaching the Ministry after this date will not be accepted.»

    «Φάκελοι χωρίς την ένδειξη αυτή δεν θα γίνονται αποδεκτοί για περαιτέρω εξέταση και αξιολόγηση. Η αίτηση πρέπει να φτάσει το αργότερο μέχρι τις 12:00 τοπική ώρα στις … … (90 ημέρες μετά την ημερομηνία της ανακοίνωσης) .. … 0.2011. Οι φάκελοι που θα φθάσουν στo Υπουργείο ΠΕΚΑ μετά από την ημερομηνία αυτή, δεν θα γίνονται δεκτοί.»