Άρθρο 02: Χαρακτηρισμός και οριοθέτηση περιοχής και ζωνών

1. Φυσικό Περιφερειακό Πάρκο: Χαρακτηρίζεται ως Φυσικό Περιφερειακό Πάρκο, σύμφωνα το άρθρο 5 του ν. 3937/2011, η νήσος Τήλος και οι νησίδες και βραχονησίδες που διοικητικά ανήκουν στον Δήμο Τήλου (Γαϊδουρονήσι, Χαέ, Πρασούδα, Γάιδαρος Λεθρών ή Νησί, Αντίτηλος ή Άσκενα, Χοιρονήσι, Πελεκούσα, Αγ. Κωνσταντίνος, Αγ. Ανδρέας, Γιακουμή και όλες οι ανώνυμες ή μη νησίδες και βραχονησίδες του νησιωτικού συμπλέγματος της Τήλου), καθώς και θαλάσσια περιοχή σε απόσταση εκατό (100) μέτρων από την ακτογραμμή της νήσου Τήλου και των ανωτέρω νησίδων και βραχονησίδων.

1.1. Περιοχές Προστασίας της Φύσης:

Εντός του Φυσικού Περιφερειακού Πάρκου, όπως οριοθετείται ανωτέρω, χαρακτηρίζονται οι κάτωθι Περιοχές Προστασίας της Φύσης, σύμφωνα με την παρ. 2, του άρθρου 5 του ν. 3937/2011, οι οποίες περιλαμβάνουν τις εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων
οικισμών προ του 1923 και κάτω των δύο χιλιάδων (2000) κατοίκων εκτάσεις του Δήμου Τήλου:

α) Περιοχή
Κούτσουμπα της νήσου Τήλου (1).

β) Περιοχή
Σταυρού της νήσου Τήλου (2).

γ) Περιοχή Βορείων
Ακτών της νήσου Τήλου, η οποία απαρτίζεται από δύο διακεκριμένα τμήματα (3α και 3β).

δ) Περιοχή
Μονής Αγ. Παντελεήμονα – Προφήτη Ηλία – Παλαιοκάστρου της νήσου Τήλου (4).

ε) Νησίδες
και βραχονησίδες Τήλου (Γαϊδουρονήσι, Χαέ, Πρασούδα, Γάιδαρος Λεθρών ή Νησί, Αντίτηλος ή Άσκενα, Χοιρονήσι, Πελεκούσα, Αγ. Κωνσταντίνος, Αγ. Ανδρέας, Γιακουμή και λοιπές νησίδες, βραχονησίδες του νησιωτικού συμπλέγματος της Τήλου) (5).

στ) Παρόχθιες Περιοχές της νήσου Τήλου (6).

Τα όρια των Περιοχών Προστασίας της Φύσης, φαίνονται με συνεχείς γραμμές σε έντεκα (11) πρωτότυπα διαγράμματα πρωτογενούς χαρτογραφικής κλίμακας 1:5.000 και που αντίτυπό τους, σε φωτοσμίκρυνση, δημοσιεύεται με το παρόν Προεδρικό Διάταγμα. Τα όρια των Περιοχών Προστασίας της Φύσης περιγράφονται στο παράρτημα Ι, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος.

1.2. Περιοχές Οικοανάπτυξης:

Οι υπόλοιπες εκτάσεις οι οποίες βρίσκονται εντός του Φυσικού Περιφερειακού Πάρκου και εκτός των Περιοχών Προστασίας της Φύσης της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, χαρακτηρίζονται ως Περιοχές Οικοανάπτυξης, σύμφωνα με την παρ. 3.2, στοιχείο δ, του άρθρου 5 του ν. 3937/2011.