ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ Σχέδιο προεδρικού διατάγματος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1. Ο Υμηττός υπόκειται σε καθεστώς προστασίας με το π.δ. 31.8/20.10.1978. Τμήματά του διέπονται επίσης και από άλλα καθεστώτα προστασίας: Αισθητικό Δάσος Καισαριανής (π.δ. 91/22.1.1974 (ΦΕΚ 31/Α’/6.2.1974)), Καταφύγιο Άγριας Ζωής (υ.α. 38070/19772/6.5.1976 (ΦΕΚ 683/Β’/24.5.1976) και Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (υ.α. 25638/1968 (ΦΕΚ Β/669/30.11.1968)). Λόγω της αξίας των δασικών οικοτόπων, η περιοχή υπόκειται σε καθεστώς προστασίας βάσει της κοινοτικής οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 με τον τίτλο «Υμηττός, Αισθητικό Δάσος Καισαριανής – Λίμνη Βουλιαγμένης» (GR3000006). Εντός των επομένων μηνών, μεγάλο μέρος του Υμηττού, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και πεδινά τμήματα, θα τεθεί υπό τις προστατευτικές διατάξεις και της κοινοτικής οδηγίας 79/409/ΕΟΚ για τα άγρια πουλιά, χαρακτηριζόμενο ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Επιπλέον, πολλά από τα είδη που απαντώνται στον Υμηττό προστατεύονται από το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.
2. Ο Υμηττός έχει εξαιρετική οικολογική σημασία. Η οικολογική του σημασία δεν έγκειται μόνο στην πολύ αξιόλογη βιοποικιλότητα που φιλοξενεί, ειδικά όσον αφορά τη χλωρίδα και την ορνιθοπανίδα, αλλά και στην κεντρική θέση του όρους με όλες τις κρίσιμης σημασίας οικολογικές υπηρεσίες που προσφέρει, στην Αττική.
3. Λόγω των αυξημένων πιέσεων και διαμορφωμένων καταστάσεων, κρίνεται απολύτως απαραίτητη η ενίσχυση του καθεστώτος προστασίας, μέσα από την επέκταση και επί το αυστηρότερον προστασία της Ζώνης Α και τον ορισμό περιφερειακών ζωνών με σαφείς ρυθμίσεις προστασίας. Κρίνεται επίσης απολύτως αναγκαία η ενίσχυση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της περιοχής, με βάση την περιβαλλοντική νομοθεσία.
4. Το 1998, το ΣτΕ επεξεργάστηκε σχέδιο π.δ. και διατύπωσε σειρά σχολίων, τα οποία επέβαλαν σαρωτικές αλλαγές, με στόχο τη διατύπωση σαφώς αυστηρότερου καθεστώτος προστασίας. Το πρακτικό επεξεργασίας 67/1998 (ΣτΕ Ε΄) επέχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τις σχετικές εισηγήσεις του Οργανισμού Αθήνας.
5. Το 2009, η υπηρεσία του Οργανισμού διαμόρφωσε σχέδιο νέου π.δ., το οποίο εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή κατά την 21η τακτική συνεδρίασή της, στις 26 Αυγούστου 2009. Το σχέδιο αυτό τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας υποβλήθηκε στον Οργανισμό Αθήνας πλήθος σχολίων, τα οποία εξετάστηκαν κατά τη φάση διαμόρφωσης του παρόντος.
6. Κατά τη φάση διαμόρφωσης του σχεδίου π.δ. από τον Οργανισμό, η Εκτελεστική Επιτροπή εισηγήθηκε προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ παράταση της αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών για εννέα (9) επιπλέον μήνες (αρ. πρωτ. 2857/24.7.2009). Με την υπ. αριθμ. 33229/ΦΕΚ 410 ΤΑΑΠΘ/19.08.2009 απόφασή του, ο ΥΠΕΧΩΔΕ αναστέλλει την έκδοση οικοδομικών αδειών για έξι (6) μήνες. Με νέα εισήγηση της υπηρεσίας του Οργανισμού, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε την παράταση της αναστολής για ένα ακόμη έτος. Η παράταση της αναστολής εγκρίθηκε και ισχύει με την υπ. αριθμ. 7528 απόφαση της Υπουργού ΠΕΚΑ (ΦΕΚ 85’ Α.Α.Π./18.03.2010).

ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Στόχοι του προτεινόμενου π.δ. είναι οι εξής:

1. Αυστηροποίηση του καθεστώτος προστασίας, τόσο για τη ζώνη απολύτου προστασίας, όσο και για την περιφερειακή ζώνη, κυρίως μέσα από τη μείωση των επιτρεπόμενων χρήσεων, την αύξηση της αρτιότητας και την κατάργηση των παρεκκλίσεων.
2. Σαφής οριοθέτηση ζωνών προστασίας, τόσο για τον ορεινό όγκο όσο και για τις πεδινές, τις δασικές και αγροτικές εκτάσεις της περιφερειακής ζώνης, καθώς και για τις περιοχές αστικού πρασίνου.
3. Καθορισμός σαφών ρυθμίσεων προστασίας που θα αντιμετωπίζουν την περιοχή ως υπό προστασία οικοσύστημα.
4. Εναρμόνιση με τις ανάγκες διαχείρισης των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης, όπως αυτές απορρέουν από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ, στης οποίας τις προστατευτικές διατάξεις υπάγεται μεγάλο τμήμα της περιοχής.
5. Σύνδεση του ορεινού όγκου με τον αστικό ιστό, κυρίως μέσω της θεσμοθέτησης και οριοθέτησης δυο μητροπολιτικών πάρκων.

Οι προτεινόμενες ζώνες είναι οι εξής:

1. Ζώνη Α – Απόλυτη προστασία της φύσης: Επιτρέπονται μόνο έργα διαχείρισης και προστασίας του οικοσυστήματος. Απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση, καθώς και η παραχώρηση δημοσίων δασικών εκτάσεων. Το ζήτημα των υπαρχουσών ραδιοτηλεοπτικών κεραιών θα ρυθμιστεί με κοινή υπουργική απόφαση.

2. Ζώνη Β – Περιφερειακή ζώνη προστασίας: Καλύπτει τις προτεινόμενες από την αρχική εισήγηση της υπηρεσίας ζώνες Β1, Β2 και Β3 (με εξαίρεση την περιοχή των Ιλισίων). Επιτρέπονται ήπιες χρήσεις, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιφερειακές ζώνες προστατευόμενων περιοχών, στις οποίες υπάρχει ανθρωπογενής δραστηριότητα. Εντός της ζώνης Β επιτρέπεται η εκπαίδευση, η γεωργία και η υπαίθρια αναψυχή. Επιτρέπεται επίσης η ανέγερση και λειτουργία ενός (1) κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης ανά δήμο, στις ανατολικές υπώρειες του Υμηττού, οι οποίες τώρα βρίσκονται εντός των ορίων των δήμων Γλυκών Νερών, Παιανίας, Κρωπίας και Βάρης. Ως ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας ορίζονται τα 40 στρέμματα, μέγιστος συντελεστής δόμησης το 0,2 και ποσοστό κάλυψης το 15%. Η διαμόρφωση χώρων υπαίθριας αναψυχής, ανεξαρτήτως του χαρακτήρα της έκτασης, διέπεται από τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης 66102/970/1995 (ΦΕΚ Β`330/28.4.1995) σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία. Από τα επιτρεπόμενα έργα και εργασίες της ανωτέρω απόφασης, εξαιρούνται οι περιπτώσεις 9 (κέντρα πληροφόρησης επισκεπτών) και 15 (ξύλινα λυόμενα οικήματα).

3. Ζώνη Γ – Αρχαιολογικής προστασίας: Η ζώνη αυτή καλύπτει περιοχές που υποδείχθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού κατά τη διαβούλευση του προηγουμένου σχεδίου π.δ. ως αρχαιολογικές ζώνες και καλύπτουν τις περιοχές Κάστρο, Λαμπρικά και Κίτσι του Δ. Κρωπίας. Στη ζώνη Γ επιτρέπεται μόνο η γεωργική χρήση, η οποία κρίθηκε από το ΥΠΠΟΤ ως συμβατή με τον χαρακτήρα της περιοχής.

4. Ζώνη Δ – Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή (Δ1) και Ιλισίων (Δ2): Η Ζώνη Δ συγκροτείται από τμήματα που περιλαμβάνονται στα όρια της Ζώνης Β του π.δ. 544/78 του όρους Υμηττού.

Το παρόν σχέδιο π.δ. βασίστηκε στο στόχο της μεγαλύτερης και πιο άμεσης δυνατής προστασίας και αξιοποίησε στοιχεία, δεδομένα και προτάσεις της εισήγησης της Υπηρεσίας προς την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας σχετικά με το θέμα.

Στα προτεινόμενα άρθρα περιλαμβάνονται για τη Ζώνη Δ1-Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή: Ο ορισμός, η οργάνωσή του σε δύο ζώνες (Πυρήνας και Περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό), η οριοθέτηση του Πυρήνα συνοδευόμενη από τις επιτρεπόμενες χρήσεις στα υπάρχοντα κτίρια και την απαγόρευση ανέγερσης νέων κτιρίων, καθώς και οι χρήσεις στους ελεύθερους χώρους του, κ.ά.

Για την υλοποίηση των στόχων και των αρχών σχεδιασμού του Πάρκου, κηρύσσεται Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (ΖΕΑ-Γουδή) βάσει του αρ. 99 παρ. 2 του ν. 1892/90 και δρομολογούνται διαδικασίες κωδικοποίησής της μέσω της εκπόνησης Σχεδίου Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ).

Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατόπιν εξειδικευμένης μελέτης του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας, πραγματοποιείται η κωδικοποίηση της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης (ΖΕΑ) και προσδιορίζονται οι ειδικότερες χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, τα μέτρα προστασίας και ελέγχου και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα, ώστε οι χρήσεις του Πυρήνα και της Περιφερειακής Ζώνης να συνδυάζονται αρμονικά και να εντάσσονται οργανικά στον χαρακτήρα του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Ζώνη Δ2 (Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων): Διατυπώνεται ο στόχος προστασίας, η οργάνωση του Πάρκου σε δύο μέρη, σε Πυρήνα και Περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό, ορίζεται κατ’αρχήν ο Πυρήνας στα συνεχόμενα πάρκα (Συγγρού – Ιλισίων) των Δήμου Αθηναίων και Ζωγράφου και παραπέμπεται η ακριβής οριοθέτηση του Πυρήνα και η εξειδίκευση των ρυθμίσεων προστασίας σε επόμενο π.δ μετά από μελέτη του Οργανισμού Αθήνας.

Για την υλοποίηση των στόχων και των αρχών σχεδιασμού του Πάρκου, κηρύσσεται Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων (ΖΕΑ-Ιλίσια) βάσει του αρ. 99 παρ. 2 του ν. 1892/90 και δρομολογούνται διαδικασίες κωδικοποίησής της μέσω της εκπόνησης Σχεδίου Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ) που θα εξετάσει επίσης την πιθανή σύνδεση του Πάρκου Ιλισίων με το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

5. Ζώνη Ε – Ειδικές χρήσεις: Εντός αυτής είναι δυνατή η λειτουργία υφιστάμενων κοιμητηρίων, με την προϋπόθεση της τήρησης της περί νεκροταφείων ειδικότερης νομοθεσίας, της μη περαιτέρω επέκτασης στη δασική ζώνη και της πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων εντός αυτών.

Επίσης μεταξύ άλλων:

* Η οικολογική διαχείριση και επίβλεψη της κατάστασης προστασίας του Υμηττού ανατίθεται σε φορέα, ο οποίος συνιστάται με μεταγενέστερο π.δ.

– Στη ζώνη Β εντάσσεται αδόμητη έκταση του Δήμου Ζωγράφου όπως αυτή φαίνεται στο χάρτη που συνοδεύει το παρόν ΠΔ, η οποία οριοθετείται μεταξύ των οδών Καζαντζάκη, Καμπυλαυκά, Αγ. Ελένης, Α. Παπαναστασίου, Γ. Ζωγράφου, Πλαστήρα, Ιοκάστης, Παξών, Γρ. Αυξεντίου (και ειδικότερα των επί αυτών ανοικτών οικοδομικών τετραγώνων του εγκεκριμένου σχεδίου) και της οδού-εισόδου της Πανεπιστημιούπολης.

* Στο σύνολο της προστατευόμενης περιοχής απαγορεύεται η άσκηση της θήρας και η ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων.
* Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της υπηρεσίας του Οργανισμού, οριοθετείται ζώνη απολύτου προστασίας πλάτους 50 μ. εκατέρωθεν της κοίτης των ρεμάτων και απαγορεύεται η λειτουργία λατομείων και βιομηχανικών – βιοτεχνικών εγκαταστάσεων.
* Εντός οκταμήνου, οι αρμόδιες υπηρεσίες συντάσσουν από κοινού κατάλογο όλων των κριθέντων τελεσιδίκως ως παρανόμων ή αυθαίρετων κτισμάτων και τον διαβιβάζουν για τις νόμιμες ενέργειες στην Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων του ΥΠΕΚΑ.
* Καταργείται το από 31.8.78 προεδρικό διάταγμα ‘’περί καθορισμού, ρυθμίσεως και προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού’’ (Δ’ 544/78) και οι μεταγενέστερες τροποποιήσεις αυτού, όπως κατά περίπτωση ισχύουν.

Λαμβάνοντας υπ΄ όψη τα προαναφερθέντα και μετά την αξιοποίηση στοιχείων, δεδομένων και προτάσεων από την Εισήγηση της Υπηρεσίας προς την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας σχετικά με το θέμα, η πρόταση για νέο π.δ. προστασίας του ορεινού όγκου Υμηττού έχει ως ακολούθως:

«Προστασία ορεινού όγκου Υμηττού»

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. β΄ και γ΄ και 3 του ν. 1515/1985 (ΦΕΚ 18 Α’)
2. Τις διατάξεις του άρθρου 29 παρ. 1 και 2 του ν. 1337/1983 (ΦΕΚ 33Α), όπως ισχύει
3. Τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 1650/1986 (ΦΕΚ 160 Α’)
4. Τις διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 2742/1999 (ΦΕΚ 207 Α’)
5. Το αρ. 6 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ «Για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας» (ΕΕL 206/7/22.7.1992)
6. Το Παράρτημα 1 της απόφασης 2006/613/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
7. Τις διατάξεις του Δασικού Κώδικα, όπως ισχύει
8. Τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 1, 2, 3 του ν. 3010/2002,
9. Το από 31.8.1978 προεδρικό διάταγμα «Περί καθορισμού ζωνών ρυθμίσεως και προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού» (ΦΕΚ 544 Δ’), όπως τροποποιήθηκε με το από 27.3.1981 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 167 Δ’).
10. Την υπουργική απόφαση 66102/970/1995 «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη δημιουργία χώρων διημέρευσης και υπαίθριας αναψυχής στα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας» (ΦΕΚ Β`330/28.4.1995)
11. Την από 14 Απριλίου 2010 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας, αποφασίζουμε:

  • 19 Μαΐου 2010, 22:23 | Κωσταντίνος Κούκουρας

    Διαμαρτύρομαι εντονότατα γι’αυτήν την πολιτική του σαλαμιού , δηλαδή την,μέσω κάθε μορφής ζωνών προστασίας ,,προοδευτική απαγόρευση του κυνηγιού ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος των αντικυνηγών που είναι συνεχής συρρίκνωση του κυνηγετικού χώρου.

  • 19 Μαΐου 2010, 22:07 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΑΚΟΣ

    O YMHTOS DEN KINDINEYEI APO TO KINIGI.KINDINEYEI APO TA SKOUPIDIA KAI APO TIS AYTHERESIES…EIMAI KATA TIS KATARGISIS TOU KINIGIOU STON YMHTO!!!

  • 19 Μαΐου 2010, 21:22 | Μουζεκιαρης Ευθυμιος

    Πράγματι, η προβλεπόμενη απαγόρευση στήν ανατολκή πλευρά του Υμηττού είναι παντελώς αυθαίρετη διότη έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την Ευρωπαική Επιτροπή η οποία σε τέτοιες περιπτώσεις συνεχώς συνιστά τη συνεργασία με τους χρήστες , στην προκειμένη περιπτώση τους κυνηγούς (χωρίς  αυτή τη συνεργασία η Ε.Ε. θεωρεί ανέφικτα τα όποια μέτρα), ενω, ταυτόχρονα στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει κανένα είδος , απολύτως κανένα ,που θα μπορούσε να υποστεί αρνητικές συνέπειες απο το κυνήγη!


  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ – ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

    st1\:*{behavior:url(#ieooui) }

    <!– /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:»»; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:»Times New Roman»; mso-fareast-font-family:»Times New Roman»;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>

    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:»Κανονικός πίνακας»;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-parent:»»;
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin:0cm;
    mso-para-margin-bottom:.0001pt;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:10.0pt;
    font-family:»Times New Roman»;
    mso-ansi-language:#0400;
    mso-fareast-language:#0400;
    mso-bidi-language:#0400;}

    Α. Μεταξά 27-29 – 16674 Γλυφάδα Τηλ. 2108980010 FAX 2108980026
    http://www.anor.gr e-mail info@anor.gr


    Γλυφάδα 2/5/10
    Αριθ. Πρωτ. : 1276


    ΠΡΟΣ :

    ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
    ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ


    Θέμα: Προτάσεις ενόψει της τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος της 31/8/78 «Περί καθορισμού ζωνών ρυθμίσεων και προστασίας του όρους Υμηττού» (ΦΕΚ 544/Δ)
    Σχετ.: α. Το με αρ. πρωτ. 1248/25-2-10 έγγραφό μας που κατατέθηκε στον Οργανισμό σας με αρ. πρωτ. 603/26-2-10
    β. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που δώσατε για δημόσια διαβούλευση.
     
    Επανερχόμενοι στο παραπάνω α’ σχετικό έγγραφό μας και τη μελέτη που το συνοδεύει με ενσωματωμένες τις προτάσεις μας για την προστασία του βουνού και την κάλυψη ζωτικών αναγκών της πόλης μας και έχοντας υπόψη το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που δώσατε στη δημοσιότητα προς διαβούλευση, σας υποβάλλουμε τις παρακάτω προτάσεις:
    1. Παρά την έγκαιρη και έγγραφη, προ διμήνου, υποβολή των προτάσεών μας, αυτές δεν ελήφθησαν υπόψη και παρ’ ότι ήταν επιστημονικά τεκμηριωμένες δεν λάβαμε απάντηση που να εξηγεί τους λόγους. Εμείς επιμένουμε και τις επαναφέρουμε :
    α. Να ανακηρυχθεί ο Υμηττός Εθνικός Δρυμός με ξεχωριστό Δασαρχείο.
    β. Να επεκταθεί η σημερινή Α’ ζώνη, με το αυστηρότερο καθεστώς προστασίας που προβλέπεται στο σχέδιό σας, σε όλη την έκτασή της σημερινής Β’ ζώνης, εκτός μικρών θυλάκων όπου θα οριστούν άπαξ αποδεδειγμένα αναγκαίες χρήσεις για δημόσια σχολεία, νεκροταφεία, αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους.
    Για την πόλη μας υπάρχει ανάγκη χωροθέτησης τριών σχολείων (17ο Δημοτικό, 7ο Γυμνάσιο, 3ο Λύκειο), ενός νεκροταφείου, δύο αθλητικών κέντρων και δύο πολιτιστικών πολυχώρων, όπως φαίνονται στη μελέτη που σας υποβάλλαμε.
    γ. Να ορίζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των στρατιωτικών εγκαταστάσεων (στην πόλη μας υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του ΓΕΑ), καθώς και όλων των αυθαίρετων κατασκευών και κτισμάτων, αφού πρώτα καταγραφούν και διαπιστωθούν τα τυχόν νόμιμα δικαιώματα των ιδιοκτητών. Να διερευνηθεί η δυνατότητα ανταλλαγής με οικόπεδα, ίσης αξίας σε άλλη περιοχή για πρώτη κατοικία.
    δ. Να δίνεται η δυνατότητα κατασκευής επιφανειακών έργων συγκράτησης των όμβριων υδάτων και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα (λιμνοδεξαμενές, μικρά φράγματα και άλλες διευθετήσεις κυρίως των υφιστάμενων ρεμάτων) καθώς και έργων πυροπροστασίας (διάνοιξη διόδων, παρατηρητήρια, ελεγχόμενοι είσοδοι κ.α.).
    ε. Να προβλέπεται συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της σύνταξης και επικύρωσης των Δασικών Χαρτών.
    2. Ως ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας για τη χρήση της εκπαίδευσης στη Β’ ζώνη ορίζονται τα 40 στρ. Αυτό είναι θετικό γενικά, αλλά στην περίπτωση των δύο σχολείων μας, του 7ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου, των οποίων τα απαλλοτριωθέντα από τον ΟΣΚ οικόπεδα βρίσκονται στην προτεινόμενη Β’ ζώνη (έναντι Αγ. Νεκταρίου και Μεγίστης και έναντι Αγ. Νεκταρίου και Ε. Πόντου αντίστοιχα), καθιστά απαγορευτική την ανέγερσή τους. Τούτο συμβαίνει γιατί το εμβαδόν του καθενός είναι 6,5 στρ. περίπου.
    Προτείνουμε να προβλεφθεί δυνατότητα κατά παρέκκλιση οικοδόμησης των ως άνω δημόσιων διδακτηρίων .Τούτο είναι αναγκαίο για την πόλη μας και ιδιαίτερα για τη συνοικία της Τερψιθέας, όπου δεν υπάρχουν, εντός σχεδίου, οικόπεδα ικανού εμβαδού για σχολεία. Επίσης είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι:
    Το 7ο Γυμνάσιο, με 250 μαθητές, στεγάζεται σ’ ένα ενοικιασμένο κτήριο, πρώην βιοτεχνία, που δεν πληρεί στοιχειωδώς τις προϋποθέσεις για σχολείο, αφού το εμβαδόν των αιθουσών διδασκαλίας είναι στο 50% των αντίστοιχων δημοσίων σχολικών κτηρίων, διαθέτει μόνο ένα κλιμακοστάσιο μήκους σκαλοπατιών 1,20μ και δεν διαθέτει κατάλληλες αίθουσες για εργαστήρια, ούτε προαύλιο!.
    Το 3ο Λύκειο συστεγάζεται με το 3ο Γυμνάσιο σε χώρο στην οδό Κύπρου 200 του Δήμου Αργυρούπολης, εκτός των διοικητικών ορίων της πόλης μας δηλαδή. Καθημερινά 600 σχεδόν μαθητές αναγκάζονται να μετακινούνται, με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες μέχρι και 2 χιλιόμετρα, μέσα από λεωφόρους μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου, με όλους τους κινδύνους που εγκυμονούν.
    3. Από την δυνατότητα που δίνεται τόσο στην Α’ ζώνη, όσο κυρίως στη Β’ να επιτρέπονται εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού στις νομίμως προυφιστάμενες εγκαταστάσεις, πρέπει να εξαιρούνται αυστηρά, όσες από τις εγκαταστάσεις αυτές άλλαξαν χρήσεις. Τούτο είναι επιβεβλημένο νομίζουμε, γιατί είναι γνωστό ότι εκδόθηκαν άδειες για αναψυκτήρια ή άλλες επιτρεπόμενες χρήσεις και έχουν μετατραπεί στην πραγματικότητα σε κατοικίες.
    4. Ο χρονικός ορίζοντας απομάκρυνσης των βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, καθώς και των εγκαταστάσεων παραγωγής και εμπορίας οικοδομικών υλικών είναι μεγάλος ιδιαίτερα στις λοιπές ζώνες. Προτείνουμε αυτός να μην υπερβαίνει τα 3 χρόνια στις λοιπές ζώνες και σε κάθε περίπτωση να προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις, διότι έχουμε πολλά παραδείγματα όπου τέτοιες προθεσμίες δεν τηρήθηκαν χωρίς να υπάρχει για τους παραβάτες καμία επίπτωση.
    5. Για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα ρυθμίζεται η χωροθέτηση των ραδιοτηλεοπτικών κεραιών είναι απαραίτητο να προσδιορίζεται μέσα σε πιο χρονικό διάστημα θα γίνει αυτό. Άποψή μας είναι πως δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 χρόνια. Είναι απαραίτητο να προβλέπεται χρονικό διάστημα και για την έκδοση κάθε Υπουργικής ή Διυπουργικής Απόφασης, όπως για παράδειγμα της προβλεπόμενης για την Οργάνωση της Α’ ζώνης. Επίσης στην παραπάνω απόφαση πρέπει να συμπεριλαμβάνονται οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας. Μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται στο υπό συζήτηση Π.Δ. και για τα Κέντρα Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ (ΚΥΤ).
    6. Το θέμα της διασφάλισης του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του βουνού, είναι ανάγκη ζωτικής σημασίας να μπει στην ημερήσια διάταξη. Στην πόλη μας είναι γνωστό το ζήτημα που προέκυψε με τις αγοροπωλησίες πολλών στρεμμάτων στην περιοχή της Αιξωνής με την εμπλοκή του παραδικαστικού κυκλώματος και επιφανών προσώπων. Οι περισσότερες εκτάσεις στα διοικητικά όρια της Γλυφάδας θεωρούνται διακατεχόμενες, παρ’ ότι υπάρχει το ομόφωνο πόρισμα της Μεικτής Γνωμοδοτικής Επιτροπής από το 2000, που ποτέ δεν υπέγραψαν οι συναρμόδιοι Υπουργοί.
    7. Να δοθεί η δυνατότητα εκπροσώπησης των περί τον Υμηττό Δήμων, στον προς σύσταση προβλεπόμενο φορέα Οικολογικής Διαχείρισης και να εκτιμηθεί η επέκταση του αντικειμένου του στη διαχείριση εκτάκτων φαινομένων, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες. Στην πρόταση αυτή οδηγούμαστε από την εμπειρία πρόσφατων τέτοιων φαινομένων στην περιοχή μας, όπου οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και η έλλειψη συντονισμού είχε ως αποτέλεσμα να μην ληφθεί κανένα μέτρο μετά την πυρκαγιά της 15/6/09 που στις 3/10/09 συνέβαλλε ώστε να πλημμυρίσει η πόλη.
    Με την προσδοκία μας ότι οι προτάσεις μας θα ληφθούν υπόψη, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση.

    Με εκτίμηση
    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
    «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

    Αθηνά Λυγνού
    ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
     

  • 19 Μαΐου 2010, 18:44 | Σουλτάνα

    @2 Μαΐου 2010, 23:17 | Tίνα Σταθοπούλου

    Τρικυμία εν κρανίω

  • 19 Μαΐου 2010, 18:30 | Κωσταντινος Τσαμασλιδης

    Ζητώ να συνεχίσει να επιτρέπεται το κυνήγι στις περιοχές που επιτρέπεται και σήμερα! ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΩΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΤΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ παράγραφο 3 του άρθρου 7. έχοντας πλήρη γνώση πως το αίτημά μου αυτό είναι απόλυτα σύμφωνο με τους σκοπούς που έχουν τεθεί στο συγκεκριμένο σχέδιο προεδρικού διατάγματος. Η άσκηση της θήρας αποτελεί δραστηριότητα απόλυτα συμβατή με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και κάθε διαφορετική χωρίς τεκμήρια προσέγγιση δημιουργεί έντονη ανησυχία για την αντικειμενικότητα και τις προθέσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ αλλά και την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων που λαμβάνει. Επισης θα ηθελα να τονισω οτι οι κυνηγοι δεν ειναι τερατα που δηψουν για αιμα, ουτε τραμπουκοι της φυσης ειναι, που απιλουν οποιον βρουν μπροστα τους οπως υποστηριζουν καποιες Μ.Κ.Ο…! Και εμεις ειμαστε ανθρωποι και παιδια μεγαλονουμαι και θελουμε να ειμαστε κοντα στη φυση και να δραστηριοποιουμαστε σ»αυτην οπως ολος ο κοσμος! Γιατι μας παρουσιαζουν σαν δολοφονους, οι εγκληματιες;;;

  • 19 Μαΐου 2010, 16:51 | Σωτηρης

    ΟΧΙ στο αρθρο 7 παρ 3 Το ΚΥΝΗΓΙ ειναι παραδοση χιλιαδων ετων

  • Το προτεινόμενο Π.Δ. κρίνεται ΘΕΤΙΚΟ για την προστασία του οικοσυστήματος του Υμηττού και πρέπει να ψηφισθεί άμεσα χωρίς καμία παραχώρηση στις πιέσεις που ασκούνται από μικρά ή μεγάλα, ιδιωτικά ή δημοτικά ή κρατικά συμφέροντα.
    Επειδή, μάλιστα, μπορεί να βελτιωθεί σε συγκεκριμένα σημεία, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση του Δήμου Βύρωνα ι) συνυπογράψαμε το υπόμνημα (σ.σ. με τις περισσότερες προτάσεις του οποίου συμφωνούμε) που κατέθεσε η «Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή Για Τη Διάσωση Του Υμηττού» στον «Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας» με αριθμ. πρ.ωτ. 1735 / 19.5.2010 στο πλαίσιο της διαβούλευσης του παρόντος σχεδίου Π.Δ. και συγχρόνως ιι) καταθέσαμε τις επισημάνσεις μας ανά άρθρο στην παρούσα ηλεκτρονική διαβούλευση (σ.σ. οι επισημάνσεις μας, πλην συγκεκριμένων σημείων είναι σε μεγάλο βαθμό ταυτόσημες με τις προτάσεις του προαναφερθέντος υπομνήματος).
    Για την Αξιωματική Αντιπολίτευση Βύρωνα
    Ο Γραμματέας της Δημοτικής Παράταξης «Βύρωνας: Ανάπτυξη-Προοπτική»
    Ηλίας Παραπονιάρης
    www,konsoulas.gr

  • 19 Μαΐου 2010, 14:16 | ΧΑΤΖΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 7  ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3. Η ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΝΕΤΑΙ .ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΥΜΜΗΤΟΣ .ΟΤΑΝ ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ.

  • 19 Μαΐου 2010, 13:16 | Ε’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

    <!– /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:»»; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; text-align:justify; text-indent:31.2pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:»Times New Roman»; mso-fareast-font-family:»Times New Roman»; mso-ansi-language:EN-US;} h1 {mso-style-next:Βασικό; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; text-align:center; text-indent:31.2pt; mso-pagination:widow-orphan; page-break-after:avoid; mso-outline-level:1; font-size:12.0pt; font-family:»Times New Roman»; mso-font-kerning:0pt;} p.MsoBodyText, li.MsoBodyText, div.MsoBodyText {margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:6.0pt; margin-left:0cm; text-align:justify; text-indent:31.2pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:»Times New Roman»; mso-fareast-font-family:»Times New Roman»; mso-ansi-language:EN-US;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>

    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:»Κανονικός πίνακας»;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-parent:»»;
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin:0cm;
    mso-para-margin-bottom:.0001pt;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:10.0pt;
    font-family:»Times New Roman»;}

    <!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Wingdings; panose-1:5 0 0 0 0 0 0 0 0 0; mso-font-charset:2; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 268435456 0 0 -2147483648 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:»»; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; text-align:justify; text-indent:31.2pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:»Times New Roman»; mso-fareast-font-family:»Times New Roman»; mso-ansi-language:EN-US;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} /* List Definitions */ @list l0 {mso-list-id:2140686476; mso-list-type:hybrid; mso-list-template-ids:1785394362 260351538 67633155 67633157 67633153 67633155 67633157 67633153 67633155 67633157;} @list l0:level1 {mso-level-start-at:0; mso-level-number-format:bullet; mso-level-text:-; mso-level-tab-stop:49.2pt; mso-level-number-position:left; margin-left:49.2pt; text-indent:-18.0pt; font-family:»Times New Roman»; mso-fareast-font-family:»Times New Roman»;} ol {margin-bottom:0cm;} ul {margin-bottom:0cm;} –>

    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:»Κανονικός πίνακας»;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-parent:»»;
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin:0cm;
    mso-para-margin-bottom:.0001pt;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:10.0pt;
    font-family:»Times New Roman»;}

    Σαν Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, όργανο εκπροσώπησης 23.000 κυνηγών, θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη αντίθεσή μας στις προσπάθειες περιορισμού της δραστηριότητας της θήρας που λαβαίνουν χώρα τον τελευταίο καιρό στην ελληνική επικράτεια με κύριο εκφραστή το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής. Η τελευταία από αυτές που προωθεί – μέσω διαβούλευσης – η ηγεσία του Υπουργείου είναι η ολοκληρωτική απαγόρευση του κυνηγίου στον Υμηττό βασιζόμενη κυρίως στο γεγονός ότι η περιοχή αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ). Στον Υμηττό, που αποτελεί μια περιοχή μεγάλου κυνηγετικού ενδιαφέροντος και μια περιοχή που επάνω της οι Κυνηγετικές Οργανώσεις έχουν αποδείξει πολλές φορές έμπρακτα την αγάπη τους για τη φύση και την φιλοπεριβαλλοντική τους δράση (αναδασώσεις, φύλαξη και προστασία, εμπλουτισμοί της θηραματοπανίδας, εναντίωση σε παράνομες οικοδομικές και άλλες καταστροφικές για το περιβάλλον δραστηριότητες).
    Ο προβληματισμός μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερος όταν η προτεινόμενη απαγόρευση που προτείνεται μέσω του Π.Δ., δεν τεκμηριώνεται από καμία επιστημονική μελέτη και δεν εξυπηρετεί κανένα λόγο προστασίας. Η προώθηση μιας τέτοιας τακτικής ανοίγει το δρόμο στην λογική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε» χωρίς καμία τεκμηρίωση και απόδειξη. Ενδέχεται κατόπιν και αν περάσει η απαγόρευση του Υμηττού λόγω Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), να προταθεί και το αντίστροφο, ήτοι σε κάθε ΖΕΠ να απαγορευτεί η θήρα, πράγμα ανυπόστατο, επιστημονικά αστήρικτο και μη εφαρμόσιμο στις υπόλοιπες ΖΕΠ ανά την Ευρώπη. Εδώ θα θέλαμε να τονίσουμε ότι μετά και την τελευταία επέκτασή τους οι ΖΕΠ στην Ελλάδα αγγίζουν το 27,3 % της επικράτειας, ποσοστό τεράστιο για τέτοιου είδους απαράδεκτα μέτρα.
    Στηριζόμενοι σε όλα τα παραπάνω πιστεύουμε ότι για μια ακόμα φορά έχει στηθεί ένα παιχνίδι εις βάρος του κυνηγετικού κόσμου που προφασιζόμενο την καλύτερη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας, έχει ως μοναδικό σκοπό την συρρίκνωση της κυνηγετικής δραστηριότητας, θυσιάζοντας 250.000 έλληνες κυνηγούς στο βωμό της «πράσινης ανάπτυξης». Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ υιοθετούν τις θέσεις συγκεκριμένων Μ.Κ.Ο., που χρηματοδοτούνται γενναία από Ευρωπαϊκά αλλά και Εθνικά κονδύλια και προβάλλουν συνεχώς τις αντικυνηγετικές τους αντιλήψεις χωρίς βέβαια να τεκμηριώνουν ποτέ την αντίθεσή τους αυτή σε επιστημονική βάση, παρουσιάζοντας του κυνηγούς ως βάρβαρους, βιαστές και κλέφτες της φύσης.
    Όχι κύριοι, ούτε βάρβαροι είναι οι κυνηγοί ούτε καρπώνονται κάτι παραπάνω από αυτό που η φύση τους προσφέρει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Και όχι μόνο δεν την βιάζουν, αλλά τα τελευταία χρόνια – απουσία του κράτους – έχουν επωμιστεί εξ’ ολοκλήρου την ορθολογική διαχείριση του θηραματικού πλούτου της πατρίδας μας με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα για τους θηραματικούς πληθυσμούς, όπως τεκμηριώνεται από πραγματικές επιστημονικές μελέτες και έρευνες.
    Επίσης το κυνήγι προσφέρει σημαντικά στην οικονομική δραστηριότητα των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών και όχι μόνο, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί τις συλλογικές αξίες, την κουλτούρα και την κοινωνική συνοχή στην ελληνική ύπαιθρο.
    Για όλους του παραπάνω λόγους και υπερασπίζοντας την κυνηγετική δραστηριότητα μέσω της διένεξης για του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού, ως Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου ζητάμε:
    την απαλοιφή από το Π.Δ. της παραγράφου 3 του άρθρου 7
    την διατήρηση του υφιστάμενου κυνηγετικού καθεστώτος στον Υμηττό
    την λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας του Υμηττού από τις ανθρωπογενείς ζημιογόνες δραστηριότητες ώστε να διατηρηθεί και να προστατευθεί ο πληθυσμός όλων των ειδών που διαβιούν εκεί, σε ένα επίπεδο που να ανταποκρίνεται ιδιαίτερα στις οικολογικές, επιστημονικές και μορφωτικές απαιτήσεις, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τις οικονομικές και ψυχαγωγικές απαιτήσεις (μια από αυτές είναι και η θήρα), όπως άλλωστε προβλέπεται και από την κοινοτική οδηγία 79/409/ΕΟΚ (2009/147/ΕΚ) και το Ελληνικό Σύνταγμα
    τη συμμετοχή των Κυνηγετικών Οργανώσεων στο Φορέα Διαχείρισης του Υμηττού

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΑΜΑΝΤΖΟΥΡΑΣ <!– /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:»»; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; text-align:justify; text-indent:31.2pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:»Times New Roman»; mso-fareast-font-family:»Times New Roman»; mso-ansi-language:EN-US;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>

    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:»Κανονικός πίνακας»;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-parent:»»;
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin:0cm;
    mso-para-margin-bottom:.0001pt;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:10.0pt;
    font-family:»Times New Roman»;}

    ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΛΙΑΚΟΣ

  • 19 Μαΐου 2010, 13:37 | ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

     

    st1\:*{behavior:url(#ieooui) }

    <!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:»Cambria Math»; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 415 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-520092929 1073786111 9 0 415 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:»»; margin-top:0in; margin-right:0in; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0in; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:»Calibri»,»sans-serif»; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-bidi-language:AR-SA;} p.MsoBodyTextIndent, li.MsoBodyTextIndent, div.MsoBodyTextIndent {mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-link:»Body Text Indent Char»; margin-top:0in; margin-right:0in; margin-bottom:6.0pt; margin-left:.25in; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:»Calibri»,»sans-serif»; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-bidi-language:AR-SA;} span.BodyTextIndentChar {mso-style-name:»Body Text Indent Char»; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-unhide:no; mso-style-locked:yes; mso-style-link:»Body Text Indent»; mso-ansi-font-size:11.0pt; mso-bidi-font-size:11.0pt; mso-bidi-language:AR-SA;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:10.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-hansi-font-family:Calibri;} @page Section1 {size:8.5in 11.0in; margin:1.0in 1.0in 1.0in 1.0in; mso-header-margin:.5in; mso-footer-margin:.5in; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} /* List Definitions */ @list l0 {mso-list-id:1264608620; mso-list-type:hybrid; mso-list-template-ids:2020519904 -1639256144 67633177 67633179 67633167 67633177 67633179 67633167 67633177 67633179;} @list l0:level1 {mso-level-tab-stop:73.5pt; mso-level-number-position:left; margin-left:73.5pt; text-indent:-40.5pt; mso-ansi-font-weight:bold;} ol {margin-bottom:0in;} ul {margin-bottom:0in;} –>

    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:»Table Normal»;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-priority:99;
    mso-style-qformat:yes;
    mso-style-parent:»»;
    mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
    mso-para-margin:0in;
    mso-para-margin-bottom:.0001pt;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:10.0pt;
    font-family:»Calibri»,»sans-serif»;
    mso-bidi-font-family:»Times New Roman»;}

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

    1. Να ανακηρυχθεί τώρα ο Υμηττός ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ με ξεχωριστό Δασαρχείο για την διαχείριση και προστασία του και να προωθηθεί άμεσα νομική ρύθμιση του δημόσιου και δασικού του χαρακτήρα. Η υπογραφή από τους συναρμόδιους υπουργούς του πορίσματος της Μικτής Γνωμοδοτικής Επιτροπής του 2000 είναι ένα καλό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Όλος ο χώρος να περιφραχθεί και η είσοδος να γίνεται από συγκεκριμένα ελεγχόμενα σημεία.
    Να κηρυχθούν αμέσως όλες οι εκτάσεις που κάηκαν αναδασωτέες και να εφαρμοστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα πλήρους αναδάσωσης με την συνεργασία Δασικών Υπηρεσιών Δήμων– ΣΠΑΥ – φορέων και πολιτών. Να εφαρμοστούν άμεσα οι περσινές μελέτες αναδάσωσης.
    2. Να αποσυρθεί η πρόταση τροποποίησης του Π.Δ. περί ζωνών προστασίας του Υμηττού που προώθησε ο κ. Σουφλιάς και μετά από διαβούλευση να συνταχθεί νέο που να προβλέπει :
    I. Επέκταση της σημερινής Α’ ζώνης σε όλη την έκταση της σημερινής Β’ ζώνης, εκτός μικρών θυλάκων, όπου θα οριστούν άπαξ αποδεδειγμένα αναγκαίες χρήσεις όπως σχολεία, νεκροταφεία, αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι, με αντίστοιχη πρόβλεψη παραχώρησης άλλων ισάξιων εκτάσεων ώστε να ικανοποιείται η σχετική διάταξη του άρθρου 24 του Συντάγματος
    II. Για την πόλη μας υπάρχει η ανάγκη χωροθέτησης χώρων για τρία σχολεία (17ο Δημοτικό, 3ο και 7ο Γυμνάσια), δύο αθλητικά κέντρα, δύο χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ένα νεκροταφείο.
    III. Να ορίζει συγκεκριμένα τον επιτρεπόμενο αριθμό αναψυκτηρίων σε όλη την έκταση του βουνού και να γίνεται σαφές ότι όλες οι κατασκευές έχουν μόνο δημόσιο και κοινωφελή χαρακτήρα.
    IV. Να ορίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης στρατιωτικών εγκαταστάσεων και όλων των αυθαίρετων κατασκευών με προηγούμενη καταγραφή τους, καθώς και όποιων νόμιμων δικαιωμάτων ιδιωτών διαπιστωθούν. Να εξεταστεί η δυνατότητα ανταλλαγής με οικόπεδα άλλης περιοχής για πρώτη κατοικία.
    V. Να δίνει τη δυνατότητα κατασκευής επιφανειακών έργων συγκράτησης των όμβριων και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, ήτοι λιμενοδεξαμενές, μικρά φράγματα και άλλες διευθετήσεις. Ειδικά για την Γλυφάδα η δυνατότητα αυτή θα συμβάλει και στην αντιμετώπιση των έντονων πλημμυρικών φαινομένων.
    VI. Ολοκλήρωση της σύνταξης και επικύρωση των Δασικών Χαρτών.
    3. Να εφαρμοστεί συγκεκριμένο Σχέδιο Πυροπροστασίας και να δρομολογηθούν τα απαραίτητα έργα, ήτοι :

    α. Διάνοιξη νέων διόδων πρόσβασης, συντήρηση των υπαρχόντων και ελεγχόμενη είσοδος σ’ αυτές.
    β. Αποψιλώσεις σε μεγάλη έκταση, απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, νεκροταφείων αυτοκινήτων, υπαίθριων αποθηκών οικοδ., ξυλείας και κατεδάφιση περιφράξεων.
    γ. Τοποθέτηση κρουνών από την ΕΥΔΑΠ ανά 500 μέτρα σε όλο το μήκος των ορίων της πόλης με το βουνό και σταθμών από μάνικες μεγάλου μήκους.
    δ. Κατασκευή μόνιμων και εξοπλισμένων παρατηρητηρίων σε σημεία που εξασφαλίζουν πλήρη εικόνα, εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας.
    ε. Με τη συνεργασία Δήμου και Πυροσβεστικής, διάθεση πυροσβεστικών οχημάτων σε μόνιμη βάση. Είναι καιρός ο Δήμος να αποκτήσει τα δικά του πυροσβεστικά μέσα.
    στ. Αξιοποίηση των εθελοντών με εκπαίδευσή τους και διάθεση πλήρους εξοπλισμού για να είναι αξιόμαχοι και αποτελεσματικοί.

  • 19 Μαΐου 2010, 12:57 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 7  ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3. Η ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΝΕΤΑΙ ΑΛΛΑ  ΒΙΩΝΕΤΑΙ.
     

  • 19 Μαΐου 2010, 12:31 | Αυγερινός Αθανάσιος

    Προς:1) Υπουργείο Περιβάλλοντος
     
                Υπουργό κ. Τίνα Μπιρμπίλη
     
                  Αμαλιάδος 17, Αθήνα
     
     
     
               2) Οργανισμό Αθήνας
     
                   Πρόεδρο κ. Γ. Πολύζο
     
       Πανόρμου 2, Αθήνα
     
     
     
     
     
        Κορωπί 18-5-2010
     
     
     
     
     
    Κυρία Υπουργέ,
     
     
     
    Αναφορικά με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις ζώνες προστασίας του Υμηττού που έχει αποφασίσει και προωθεί για υπογραφή ο Οργανισμός Αθήνας, ίσως δεν έχετε αντιληφθεί επαρκώς το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί από την εφαρμογή του, αν παραμείνει ως έχει.
     
    Θα σας πρότεινα πριν οτιδήποτε άλλο – και σίγουρα πριν την υπογραφή του προεδρικού Διατάγματος- εσείς και η διοίκηση του Οργανισμού Αθήνας να επισκευθείτε από κοντά την Ανατολική πλευρά του Υμηττού για να διαπιστώσετε ότι:
     
     
     
    Α) Σε αντίθεση με τα σχεδιαγράμματα που μας παρουσιάζετε, ευθείες γραμμές στον Ορεινό Όγκο σαφώς δεν υπάρχουν, ούτε φυσικά θα μπορούσαν να υπάρξουν και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει οποιοσδήποτε έχει ανέβει σε βουνό έστω και μια φορά…
     
     
     
    Β) Η επέκταση της Ζώνης Α όπως αυτή εμφανίζεται στους χάρτες, δεσμεύει και στην ουσία δημεύει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γεωργικής γης, εφόσον πλέον δεν θα έχει καμία αξία, Το αποτέλεσμα; Να θίγονται χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες αλλά και Δημοτικές εκτάσεις, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για αποζημιώσεις των περιοχών αυτών.
     
     
     
    Γ)Στην ίδια Ζώνη Α εντάσσονται οικισμοί! όπως το Κίτσι και η Σκάρπιζα Κορωπίου αλλά και το Χέρωμα Βάρης, ίσως κοιτάζοντας αεροφωτογραφίες του 1970! Όταν γνωρίζετε ότι στις περιοχές αυτές υπάρχουν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες σπίτια κτισμένα από δεκαετίες. Αλήθεια σκοπεύετε να κατεδαφίσετε όλα αυτά τα σπίτια; ή έχετε κάτι άλλο υπόψη σας που εμείς δεν γνωρίζουμε.
     
     
     
    Δ) Απαγορεύετε την οποιαδήποτε παραχώρηση χρήσης Δημόσιας γης προς τους Δήμους, όταν κάτι τέτοιο και εφόσον γίνεται με απόλυτο έλεγχο νομιμότητας και σεβασμού του περιβάλλοντος δύναται να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης για πολλούς Δήμους.
     
     
     
    Ε) Απαγορεύετε στην Ζώνη Β την δυνατότητα λειτουργίας Νοσηλευτικών ιδρυμάτων και παρεμφερείς δραστηριότητες, με αποτέλεσμα ένας ακόμα πόλος ανάπτυξης και δημιουργίες θέσεων εργασίες να χάνεται οριστικά από την περιοχή μας.
     
     
     
    ΣΤ) Τέλος, με μια και μόνο πρόταση, έτσι απλά, απαγορεύετε τη θήρα σε όλες τις Ζώνες Υμηττού. Έχει εκπονηθεί κάποια επίσημη μελέτη στην οποία να αποδεικνύεται ότι οι κυνηγοί δημιουργούν πρόβλημα στην χλωρίδα και την ορνιθοπανίδα του Υμηττού; Και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα, παρότι οι κυνηγοί επισκέπτονται το βουνό για πάνω από εκατό χρόνια; Ίσως δεν γνωρίζετε ότι το κυνήγι για τους περισσότερους είναι τρόπος ζωής, μια ευκαιρία για πολλούς να βρεθούν κοντά στη φύση και όχι να καταστρέψουν την χλωρίδα και την ορνιθοπανίδα. Αντίθετα είναι αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να προστατεύσουν το βουνό με κάθε τρόπο γιατί το θεωρούν σαν το δεύτερο σπίτι τους.
     
     
     
    Κυρία Υπουργέ
     
     
     
    Είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό, εάν όχι προσβλητικό και αντιδημοκρατικό, προς τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προσκαλούμε εσάς και τους συνεργάτες σας αλλά και τον Οργανισμό Αθήνας σε όλες τις τελευταίες συγκεντρώσεις τόσο στον Δήμο Κορωπίου όσο και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και να μην εμφανίζεται ΚΑΝΕΙΣ για να ακούσει τις απόψεις μας και τα επιχειρήματά μας.
     
    Αν έτσι εννοείτε την διαβούλευση, εσείς να αποφασίζετε από τα γραφεία σας και εμείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να τα λέμε μεταξύ μας, γίνεται σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία κοινά αποδεκτή λύση στο μεγάλο πρόβλημα που είστε έτοιμη να δημιουργήσετε στην περιοχή μας.
     
     
     
    Τέτοιες πρακτικές, να αποφασίζει  το Υπουργείο για τη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων χωρίς την συναίνεσή μας, πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό ότι θα μας βρει δυστυχώς απέναντι με ότι αυτό συνεπάγεται.
     
     
     
    Θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμο μια άμεση συνάντηση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με εσάς και τον Οργανισμό Αθήνας με την ελπίδα να βρεθεί μια κοινής αποδοχής λύση του προβλήματος .
     
     
     
     
     
     
     
    Με εκτίμηση
     
     
     
     
     
     
     
    Θανάσης Αυγερινός
     
    Νομαρχιακός Σύμβουλος Αν. Αττικής
     
    και κάτοικος Κορωπίου
     
                                                    οδός Τόχι Β΄ Πάροδος, ΤΘ 6014
     

  • 19 Μαΐου 2010, 12:04 | moderator

    Ευχαριστούμε για την σημαντική συμβολή σας.Κατά την ποιοτική και ποσοτική επεξεργασία ,μετά την λήξη του opengov ,

    θα ληφθούν υπόψη οι παρεμβάσεισ σας.

  • Από: «ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α.Ε» , μέλος του ομίλου «ΙΑΣΩ Α.Ε». 
     
     
     
     
    pdiaso@iaso.gr                                                        ΜΑΡΟΥΣΙ   19 ΜΑΪΟΥ 2010           
    gmiaso@iaso.gr
     
     
     
    Σχετικά με τον προτεινόμενο καθορισμό ζωνών προστασίας του Υμηττού και τις προτεινόμενες εντός αυτών χρήσεις γης (άρθρο 3) παρακαλούμε να λάβετε υπόψη:
     
    Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στις προτεινόμενες χρήσεις εντός της Ζώνης Β’- Περιφερειακής Ζώνης  Προστασίας του Υμηττού (άρθρο 3 του υπόψη νομοσχεδίου) δεν συμπεριλαμβάνονται οι κοινωφελείς χρήσεις δόμησης και λειτουργίας νοσοκομείων και θεραπευτηρίων καίτοι από αρχαιοτάτων χρόνων, είχε γίνει κατανοητό ότι επιβάλλεται, κατά το χρονικό διάστημα  θεραπείας τους, οι ασθενείς να παραμένουν σε καθαρό και ήσυχο περιβάλλον. Ειδικά στην χώρα μας υπάρχουν ερείπια θεραπευτηρίων σε περιοχές εκτός των αστικών κέντρων και μάλιστα σε περιοχές ιδιαίτερου κάλλους, εφόσον είχε αποκρυσταλλωθεί η πεποίθηση ότι η θεραπευτική αγωγή των ασθενών έπρεπε να συνδυαστεί με την διαμονή τους σε χώρο εκτός του αστικού ιστού.
     
    Πράγματι δεν μπορεί ναι αιτιολογηθεί γιατί στη ζώνη περιφερειακής προστασίας του Υμηττού, όπου ορθώς επιτρέπεται η δόμηση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων, δεν επιτρέπεται η λειτουργία νοσοκομείων.
     
    Κατά την άποψή μας θα έπρεπε να προωθείται η απομάκρυνση των νοσοκομείων από τον επιβαρημένο, από ρύπους κάθε είδους, αστικό ιστό μιας  πόλης ιδιαίτερα επιβαρημένης, όπως η Αθήνα, αντί να απαγορεύεται η εγκατάστασή τους περιφερειακά της πόλης. Τούτο συμβαίνει όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και σε μεγάλες πόλεις της χώρας  μας, όπου πλέον  τα νοσοκομεία  κατασκευάζονται στην περιφέρειά τους. 
     
    Η  λειτουργία νοσοκομείων δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, αποτελεί λειτουργία παρόμοια με εκείνη των εκπαιδευτηρίων και είναι γνωστό ότι ο περιβάλλων χώρος αυτών δενδροφυτεύεται σε μεγάλο βαθμό, εξασφαλίζοντας έτσι την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος, αφού επιπλέον ο περιβάλλων χώρος φυλάσσεται σε μόνιμη βάση και συντηρείται με ειδικό προσωπικό. ’Έτσι στην  πραγματικότητα ο περιβάλλων χώρος νοσοκομείων αποτελεί αντιπυρική ζώνη.  Περαιτέρω, είναι κοινά γνωστό ότι υφίσταται ειδική διαχείριση των απορριμμάτων τους, ούτως ώστε να μην υφίσταται καμιά απολύτως  επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
     
    Τονίζουμε επίσης ότι οι ασθενείς αποτελούν  ευαίσθητο τμήμα του πληθυσμού, όπως ακριβώς και οι μαθητές και έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να διαβιώνουν εντός προστατευόμενου περιβάλλοντος κατά το χρονικό διάστημα της θεραπείας και ανάρρωσής τους. Είναι βέβαιο ότι ο Υμηττός όχι μόνο δεν κινδυνεύει από την λειτουργία στην περιφερειακή ζώνη προστασίας θεραπευτηρίων, αντίθετα η χρήση αυτή προστατεύει και αναβαθμίζει το περιβάλλον, σε συνδυασμό δε με τις υπόλοιπες προτεινόμενες χρήσεις αποτρέπει την κατάτμηση γης και άλλες επιβαρυντικές του περιβάλλοντος χρήσεις.  
     
    Η εταιρεία μας συστάθηκε το έτος 2001 (ΦΕΚ 5230/29-6-2001) με κύριο, μεταξύ άλλων, σκοπό  την ανέγερση κτιρίου για να στεγαστεί Κλινική Αποθεραπείας, Κέντρο Εγκαυμάτων , Τραυματολογικό και Πλαστικής Χειρουργικής σε ακίνητο που θα αποκτούσε. Πιστεύοντας  στην αποκέντρωση των  υπηρεσιών υγείας και προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο ήδη βεβαρημένος αστικός ιστός της πόλης των Αθηνών, κατά τα έτη 2002, 2003  η εταιρεία μας προέβαινε σε αγορές όμορων ακινήτων στη θέση «Στέρνεζες» του Δήμου Κρωπίας Αττικής, προκειμένου στην συνέχεια και μετά την λήψη όλων των νόμιμων αδειών προβεί στην ανέγερση των  κτιριακών εγκαταστάσεων. ‘Ήδη η εταιρεία μας έχει αποκτήσει έκταση 81 και πλέον στρεμμάτων, η επένδυση έχει περιληφθεί στο πληροφοριακό δελτίο για το Χρηματιστήριο Αξιών και ανέρχεται σε 4.655.724 ευρώ, με τελική επένδυση (γη, κτίρια, εγκαταστάσεις κλπ) 55 εκατομμύρια ευρώ πλέον ΦΠΑ. Σύμφωνα με  την σχετική οικονομοτεχνική μελέτη κατά τη φάση κατασκευής θα απασχοληθούν 450 και πλέον άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ η μονάδα θα απασχολεί 250 και πλέον άτομα ως προσωπικό, εκτός των ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Επίσης, προβλέπεται ότι η μονάδα θα απασχολεί εμμέσως επιπλέον 250 άτομα της ευρύτερης περιοχής λόγω των συνεργειών που θα δημιουργήσει.
     
    Σημειώνεται ότι κατά τον σχεδιασμό, ανάληψη και χρηματοδότηση της συγκεκριμένης επένδυσης είχαν ληφθεί υπόψη οι διατάξεις του από 31-8-1978 π.δ/τος (ΦΕΚΔ’544/20-10-1978), όπως τροποποιήθηκε με το π.δ της 17/27-3-1981 (ΦΕΚ Δ’167/1981), τα οποία καταργούνται με το παρόν νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις οποίες είχαν καθορισθεί Α και Β  ζώνες ρύθμισης και προστασίας του Υμηττού. Η ζώνη Β’  είχε καθοριστεί ως περιοχή κοινωφελών λειτουργιών και εντός αυτής επιτρεπόταν η δόμηση νοσοκομείων και θεραπευτηρίων, διδακτηρίων, χρήση αθλητισμού. Η έκταση που η εταιρεία μας απέκτησε, λαμβάνοντας υπόψη τις άνω διατάξεις, υπάγεται στην ζώνη Β’ των άνω προεδρικών διαταγμάτων όπου επιτρέπεται η ανέγερση νοσοκομείων και θεραπευτηρίων, αλλά και στην ζώνη Β’ του υπόψη νομοσχεδίου, όπου όμως δεν επιτρέπεται η ανέγερση αυτών. Σημειώνεται, επίσης ότι  η υπόψη έκταση που απέχει 500 μ. από τη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου δεν αποτελεί δασική έκταση, ούτε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (κατά τις σχετικές βεβαιώσεις της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας και της Β’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων), από Ιούνιο 2009 έχουν υποβληθεί όλα τα, κατά τις διατάξεις, του π.δ. 247/91 και π.δ. 517/91 δικαιολογητικά για την προέγκριση καταλληλότητας οικοπέδου προς την Δ/νση Υγειονομικής Υπηρεσίας της Νομ.Αυτ/κησης Ανατολικής Αττικής, μεταξύ των οποίων βεβαίωση της ΔΕΗ Α.Ε για σύνδεση του κτιρίου με το δίκτυο μέσης τάσης, βεβαίωση του Δήμου Κρωπίας για σύνδεση του ακινήτου με τα δημοτικά δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και αποκομιδής απορριμμάτων οικιακού τύπου, βεβαίωση της εταιρείας παροχής Αερίου Αττικής Α.Ε για τη σχετική σύνδεση του ακινήτου και βεβαίωση της Πολιτικής Αεροπορίας. Η αναστολή όμως της έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή δεν επέτρεψε στην εταιρεία μας να προχωρήσει τις ενέργειες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.
    Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το έννομο συμφέρον της εταιρείας μας για την υλοποίηση της σχεδιασθείσας βάσει των ισχυουσών μέχρι σήμερα διατάξεων του από 31-8-1978 π.δ/τος  και του  π.δ/τος της 17/27-3-1981 επένδυσης, για την οποία ήδη έχει δαπανηθεί μεγάλο ποσό, όπως αναφέραμε, επισημαίνουμε και παρακαλούμε να ληφθεί υπόψη ότι:
    – Η ανέγερση και λειτουργία θεραπευτηρίου αποτελεί κοινωφελή λειτουργία, όπως η εκπαίδευση και η υπαίθρια αναψυχή,
    – Ο φόρτος της κυκλοφορίας που επιφέρει η  λειτουργία του συγκεκριμένου θεραπευτηρίου δεν είναι μεγαλύτερος από τον φόρτο που επιφέρει η λειτουργία εκπαιδευτηρίου και η κυκλοφοριακή σύνδεση επιτυγχάνεται πολύ εύκολα, λόγω της συγκεκριμένης θέσης του ακινήτου.
    – Ο περιβάλλων ελεύθερος χώρος είναι πολύ μεγάλης έκτασης, άνω των 60 στρεμμάτων, θα δενδροφυτευτεί και θα αποτελεί πνεύμονα πρασίνου που όχι μόνο δεν θα οχλεί αλλά θα αναβαθμίζει το περιβάλλον. Ο περιβάλλων αυτός χώρος θα φυλάσσεται σε 24ωρη βάση και θα συντηρείται και είναι προφανές ότι θα αποτελέσει ζώνη προστασίας του όρους στη συγκεκριμένη θέση. Σήμερα αλλά και πριν την αγορά της από την εταιρεία μας η έκταση δεν καλλιεργούνταν και είναι επίπεδη, όπως και η όλη περιοχή που  βρίσκεται.
    – H λειτουργία θεραπευτηρίου αποτελεί χρήση που δεν αντιφάσκει με περιφερειακή ζώνη προστασίας.
    – Θυμίζουμε, ακόμη, ότι υφίσταται λεπτομερής νομοθεσία αναφορικά με τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων (το μοναδικό στοιχείο που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη χρήση από τις προτεινόμενες), οι διατάξεις της οποίας θα τηρηθούν απαρέγκλιτα.
     
    Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω θεωρούμε ότι στην Ζώνη Β’- Περιφερειακή ζώνη Προστασίας του Υμηττού θα πρέπει να περιληφθεί και η χρήση ανέγερσης και λειτουργίας θεραπευτηρίων με τους προτεινόμενους όρους δόμησης.
     
    Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι πρέπει να περιληφθεί στο νόμο διάταξη με την οποία να επιτραπεί η δόμηση και λειτουργία νοσοκομείων, θεραπευτηρίων, κλινικών, σε εκτάσεις εντός της άνω Ζώνης Β’ για τις οποίες έχουν εκκινήσει οι προπαρασκευαστικές πράξεις και συγκεκριμένα για όσες έχουν υποβληθεί  όλα τα, κατά τις διατάξεις, του π.δ. 247/91 και π.δ. 517/91, δικαιολογητικά για την προέγκριση καταλληλότητας ακινήτου προς την Δ/νση Υγειονομικής Υπηρεσίας της Νομ.Αυτ/κησης Ανατολικής Αττικής, κατ’ αναλογία της διάταξης για τις προϋφιστάμενες του υπόψη νομοσχεδίου εγκαταστάσεις, καθόσον διαφορετικά ακυρώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων στους ισχύοντες νόμους,  στους οποίους εδραιώνεται ο σχεδιασμός της δράσης και οικονομικής τους λειτουργίας. Εάν δεν περιληφθεί στον νόμο η άνω αναφερόμενη διάταξη, θα πρόκειται, σε συνδυασμό με την επιβληθείσα προηγουμένως αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών παρά τις υφιστάμενες διατάξεις του νόμου, περί νόμου με αναδρομική ισχύ, ο οποίος θα αντίκειται στο Σύνταγμα.  
     
     
                                                                                                   
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
     
                                                                                            ΠΡΟΕΔΡΟΣ   ΔΣ
     

  • 19 Μαΐου 2010, 10:41 | Δημήτρης Κ.

    Ζητάμε την κατάργηση της παρ. 3 άρθρο 7, γιατί ΔΕΝ βασίζεται σε μελέτες και ΔΕΝ έχουν ληφθεί υπ’ όψιν η επιστημονική άποψη των κυνηγετικών οργανώσεων.

    Η Ελληνική επικράτεια είναι διάσπαρτη από απαγορευμένες στο κυνήγι περιοχές, μόνιμα και προσωρινά καταφύγια άγριας ζωής, εθνικούς δρυμούς κλπ.

    Όλα τα παραπάνω έχουν την αποδοχή και συμμετοχή των κυνηγών οι οποίοι άλλωστε είναι και η μόνη κοινωνική ομάδα η οποία ενεργεί για τη διατήρηση της άγριας ζωής.

    Ευχαριστώ,

    Δημήτρης Κ.

  • 19 Μαΐου 2010, 08:24 | Τασος Παπακων/νου

    Η προστασια του βουνου δεν επιβαλλεται αλλα κυριως στηριζεται στους ανθρωπους που το αγαπουν και ζουν σ αυτο.
    Και οι κατ εξοχην λατρεις του ειναι οι κυνηγοι της ευρυτερης αττικης που βρισκουν τις στιγμες αποδρασης κοντα στον τοπο τους προσφεροντας ταυτοχρονα και με εργασια αλλα και με την παρουσια τους στην προληψη επιβουλων και εγκληματιων καθε ειδους.
    Γι αυτο και δεν πρεπει να τιθεται θεμα καταργησης θηρας.Νομοι και αυστηροι κανονες υπαρχουν ηδη.Με την απουσια των κυνηγων θα γινει μπατε σκυλοι …
    Ευχαριστω

  • 19 Μαΐου 2010, 06:55 | Ηρακλης

    ΟΧΙ στην αυθαίρετη απαγόρευση του κυνηγίου.

    Αν δεν ρωτήσετε τους κυνηγούς που’χουν φάει τη ζωή τους στα βουνά και στα δάση πως θα μάθετε τι είναι σωστό και τι όχι για την άγρια πανίδα;

    Οι ΜΚΟ βιομηχανίες μελετών ετοιμάζουν.

    Σκεφθήτε και λίγο πια

    Ηρακλής

  • 19 Μαΐου 2010, 01:07 | Γεωργία Μελανίτου

    Επιθυμώ την διαγραφή της παρ.3 του άρθρου 7, γιατί, τόμοι κειμένων (ειδικών επιστημόνων, νομικών, τοπικών φορέων, δημοσιογράφων κ.ά.) υποστηρίζουν και δικαιολογούν μια τέτοια ενέργεια.
     
    Παράλληλα, θέλω να παραθέσω κάποιες ενστάσεις για τον τρόπο που διαχειρίζεται τις περιβαλλοντικές πληροφορίες ο ΟΡΣΑ και γενικότερα το ΥΠΕΚΑ.
    Στις 28/4/2010 επικοινώνησα με τα γραφεία της διοίκησης του ΟΡΣΑ ζητώντας, επιπρόσθετες πληροφορίες για το σχέδιο Π.Δ. για τον Υμηττό (δηλαδή ορνιθολογικά δεδομένα, νομικά κείμενα ή γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ, παλαιότερους χάρτες της περιοχής με τα υφιστάμενα, ΚΑΖ, τις υφιστάμενες ΖΕΣ κ.ά). Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου με το οποίο συνομίλησα, με παράπεμψε σε συνάδελφό του, ειδικό σε θέματα περιβάλλοντος. Μετά από αρκετές προσπάθειες, παρότι έμοιαζε απίθανο να εντοπίσω την ειδικό στα γραφεία του ΟΡΣΑ επέμενα περισσότερο και τελικά επιβραβεύτηκα. Μου δόθηκε ένα ακόμα νούμερο τηλεφώνου, στο οποίο ο εντοπισμός της έμοιαζε…ευκολότερος. Στην κλήση μου, απάντησε η γραμματεία του WWF Eλλάς, η οποία καθόρισε ένα επόμενο τηλεφωνικό ραντεβού, γιατί η κα Θ. Νάντσου είχε αρκετές συνεργασίες να ολοκληρώσει τις επόμενες ώρες. Όταν τελικά μιλήσαμε με την κα Νάντσου και της εξήγησα τι ψάχνω και γιατί, μου συνέστησε – ευγενικά ομολογουμένως – να απευθυνθώ στη Γραμματεία του ΟΡΣΑ για να πάρω ότι θέλω. «Υπάρχουν πολλά στοιχεία» μου είπε «θα βρείτε εύκολα ό,τι ψάχνετε». Την επόμενη μέρα, ενώ ξαναπροσπάθησα, λέγοντας στην γραμματεία ξανά όλη την ιστορία, (δηλαδή ποια είμαι, τι ζητάω και γιατί), με παρέπεμψε σε άλλη, ειδικότερη γραμματεία. Η  υπάλληλος της γραμματείας Β’, αφού μου διευκρίνισε ότι ως γραφείο δεν διαθέτει αυτά τα στοιχεία που ζητούσα. Μου πρότεινε να υποβάλλω ένα αίτημα το οποίο θα το διαβίβαζε –  υπηρεσιακώς – στο αρμόδιο τμήμα. Το υπέβαλλα άμεσα. Στις 3/5/2010 η αίτησή μου είχε επιτέλους αποσπάσει τον αρ.πρωτ.1452. Για να μην παραμεληθεί μάλιστα, είχα προνοήσει να σημειώσω με έντονα γράμματα την ένδειξη ΕΠΕΙΓΟΝ, (εξηγώντας ότι ο σκοπός του αιτήματος ήταν απόλυτα συνυφασμένος με την ηλεκτρονική διαβούλευση η οποία είχε ήδη ξεκινήσει). Πίστευα, ότι στις επόμενες 2-3  ημέρες, κάποιος θα με ενημέρωνε για το πότε και από πού, θα έπαιρνα αντίγραφα των εγγράφων που αναζητούσα. Οι υπάλληλοι του ΟΡΣΑ όμως αυτήν την περίοδο φαίνεται ότι είναι πολύ απασχολημένοι.Τελικά μετά από όλα αυτά, έμεινα…απληροφόρητη. Και όχι μόνο εγώ, αλλά και χιλιάδες πολιτών που ήθελαν, και προσπάθησαν να ενημερωθούν καλύτερα από υπεύθυνα χείλη και επίσημα ντοκουμέντα.
    Τώρα, λίγες ώρες πριν «κλείσει» η διαβούλευση, νιώθω… τουλάχιστον ανόητη. Μέχρι χθες πίστευα ότι αν ρωτήσεις θα μάθεις. Αυτό που ζητήσαμε να μάθουμε – με διάφορους τρόπους – χιλιάδες άνθρωποι, δεν ήταν ούτε εμπιστευτικές επαγγελματικές ή βιομηχανικές πληροφορίες, ούτε στρατιωτικά μυστικά ούτε απόρρητα δεδομένα. Περιβαλλοντικές και νομικές πληροφορίες ζητήσαμε, στοιχεία δηλαδή που θεωρητικά πρέπει να είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο.
    Επειδή αυτό που έπαθα είναι πολύ πιθανό να έχει συμβεί και σε άλλους, (σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικών φορών, κυνηγετικών οργανώσεων κλπ), προτείνω,  να προστεθούν στο τελικό κείμενο που θα προωθηθεί για Προεδρικό Διάταγμα, τρεις επεξηγηματικές προσθήκες.
     
    Προσθήκη 1η 
    Το συγκεκριμένο νομοθέτημα υλοποιήθηκε, κατά παρέκκλιση των κανόνων που ορίζονται από  τη Συνθήκη Άαρχους (έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών για περιβαλλοντικά θέματα).
     
    Προσθήκη 2η
    Η συγκεκριμένη ηλεκτρονική διαβούλευση διαφέρει από τις άλλες. Δεν ακολουθήθηκαν οι κατευθύνσεις και νομικές επιταγές που παραθέτουν στα κείμενά τους οι διαπρεπείς νομικοί στον  Νομικό Οδηγό για το περιβάλλον που έχει εκδώσει το WWF Eλλάς με τη συνεργασία του Συνηγόρου του Πολίτη.
     
    Προσθήκη 3η
    Τα οικολογικά δεδομένα της προτεινόμενης ΖΕΠ Υμηττού, δεν έχουν εγκριθεί ακόμα, ούτε βρίσκονται αναρτημένα σε πίνακα κάποιου υπηρεσιακού γραφείου του ΥΠΕΚΑ, ούτε σε κάποια ιστοσελίδα κρατικού φορέα.
    Αιτιολόγηση της παρέκκλισης 3:
    Η νέα μελέτη για τον Υμηττό που πραγματοποιήθηκε από Έλληνα μελετητή, μέλους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, κατατέθηκε – πολύ πρόσφατα – απευθείας στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μελέτες που κατατίθενται εκεί από την Ορνιθολογική, (παρά το γεγονός ότι η Ορνιθολογική είναι μέλος του BirdLife International) δεν γίνονται άμεσα αποδεκτές γιατί ο βαθμός αξιοπιστίας τους ελέγχεται. Τα στοιχεία λοιπόν που έχουν κατατεθεί, αναμένεται να γίνουν αποδεκτά, (εφόσον δεν υπάρξουν άλλα), σε χρόνο που η Ε.Ε. καθορίζει.
    Με αυτά τα στοιχεία (που ακόμα δεν έχει ο ΟΡΣΑ αλλά τα προωθεί σαν να έχει υιοθετήσει εκ των προτέρων, πριν τα δει καν) οδηγείται σε λάθος αποφάσεις που ενδεχομένως να αμφισβητηθούν ακόμη και από τον επίσημο γνωμοδοτικό φορέα της Ε.Ε.
     
    Γεωργία Μελανίτου 

  • 19 Μαΐου 2010, 01:41 | xristos

    Ξέρετε κάτι, μας δουλεύετε ψιλό γαζί για να’ χουμε να ασχολούμαστε ενώ γίνετε πάντα αυτό που σχεδιάζετε.
    Διέκοψα το κυνήγι για καθαρά οικονομικούς λόγους αλλά οι εμπειρίες πολλές. Μια από αυτές που έχω εκατοντάδες κατά νου λέει το εξής:  πριν από δέκα περίπου χρόνια υπήρχε ζώνη που επιτρεπόταν το κυνήγι στην Πάρνηθα. Ναι στην Πάρνηθα και μάλιστα από την μεριά που βλέπεις Αθήνα. Σας λέει τίποτα η Ιπποκράτειος Πολιτεία.  Όταν άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες πινακίδες απαγόρευσης κυνηγίου εκεί άρχισαν να εμφανίζονται και οι πρώτες μπουλντόζες και εκσκαφείς και να σε ένα χρόνο και οι πρώτες βίλες και κυνήγι τέλος. Ξέρετε λαμογιάρηδες της εξουσίας πόσο κοστολογούνται τα οικόπεδα εκεί και έως την Αγία Τριάδα?????? Από 500.000 ευρώ και πάνω το στρέμμα. Στα υπ΄όψιν ότι εκεί δικαιώματα είχαν δικαστές και εισαγγελείς που κόπτονται για την εφαρμογή δικαιοσύνης  στους άλλους αλλά όχι για τον δικό τους κ..ο και τα συμφέροντα τους. Αλήθεια, που τα βρήκαν τόσα χρήματα και έχτισαν αυτά τα φτωχόσπιτα ή μήπως απλά τα καθάρισαν για λογαριασμό τρίτων?????????
    Ξέρετε πόσες ζώνες με τέτοια παραδείγματα έχω? ΑΜΕΤΡΗΤΑ  Πόρτο Γερμενό , Κάτω Σούλι, Ερμιόνη , Λεγρενά, Πόρτο Χέλι κ.α.
    Για να τελειώνω ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΕΞΟΥΣΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ φτιαγμένα από λίγους για λιγότερους.
     

  • 18 Μαΐου 2010, 17:19 | Olga Bountagkidou

    Ευχόμαι και ευελπιστώ το κράτος να προστατέψει όλες τις περιοχές της χώρας από το κυνήγι καθώς κανένας δεν έχει δικαίωμα να σκοτώνει ζώα για πλάκα! Αν είμασταν ζώα, Θα μας άρεζε να μας σκοτώνουν απλά για το κέφι τους κάποιοι!!!

  • 18 Μαΐου 2010, 08:37 | ΧΟΥΝΤA KATERINA

    ΠΑΡΑΚΑΛΟ ΟΠΟΣ ΑΠΟΣΙΡΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 7 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ

  • 18 Μαΐου 2010, 08:09 | ΧΟΥΝΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3 ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΑΙ

  • 18 Μαΐου 2010, 08:29 | ΣΕΓΚΟΥΝΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Κυρία Υπουργέ,

    ζητάτε την απαγόρευση του κυνηγιού στον Υμηττό χωρίς καμία επιστημονική μελέτη και αγνοώντας άλλες μελέτες που αποδεικνύουν ότι το κυνήγι δεν είναι μέρος του προβλήματος. Η οικολογία στην Ελλάδα πουλάει και κάποιοι κατάπιαν το δόλωμα.
    Όχι στο άρθρο 7 παρ.3

    Με εκτίμηση

    ΣΕΓΚΟΥΝΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

  • 18 Μαΐου 2010, 08:15 | ΧΟΥΝΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΞΕΧΝΑΜΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΕΙΝΑΙ ΠΥΓΗ ΖΟΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

  • 18 Μαΐου 2010, 08:09 | ΔΡΟΓΩΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Κυρία Υπουργέ,

    ζητάτε την απαγόρευση του κυνηγιού στον Υμηττό ενώ η μία πλευρά του βουνού καίγεται συστηματικά και η άλλη όχι! Δεν πρέπει να σας προβληματίσει το γεγονός αυτό; Μήπως διώχνωντας τους κυνηγούς απο το βουνό εξυπηρετούμε τα συγκεκριμένα συμφέροντα;
    Όχι στην παρ.3 του άρθρου 7.

    Με εκτίμηση

    ΔΡΟΓΩΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  • 18 Μαΐου 2010, 08:03 | ΧΟΥΝΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΠΑΡΑΚΑΛΟ ΟΠΟΣ ΑΠΟΣΗΡΘΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 7 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3 ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΕΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

  • 18 Μαΐου 2010, 08:21 | xounta katerina

    καταργηση του αρθρου 7 παραγραφοσ 3 που αφορα τον υμηττο οταν βλεπω τον αντρα μου και γυριζει απο το κυνηγι χαρουμενος και ευδιαθετος καταλαβενο τη ειναι γιαυτων αυτη η δραστυριοτιτα.Το κυνηγι δεν πρεπει να απαγωρευτη

  • 18 Μαΐου 2010, 08:39 | ΤΣΑΛΚΙΤΖΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    Κυρια Υπουργέ,

    δεν φταίνε οι κυνηγοί που το περιβάλλον καταστρέφεται συτηματικά με αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων,αεροψεκασμούς,πυρκαγιές κτλ. Εάν θέλετε πραγματικα να προστατεύσετε το περιβάλλον δεν έχετε παρά να κάνετε συμμάχους τους κυνηγούς και σίγουρα θα αποκομίσετε πολλά οφέλη. Η αναίτια απαγόρευση του Υμηττού οξύνει το πρόβλημα και δεν το λύνει σε καμιά περίπτωση.

    Με εκτίμηση

    Τσαλκιτζής Ανδρέας

  • 18 Μαΐου 2010, 03:19 | KINIGITIKOS SILOGOS «SMOKING BARRELS SHOOTING CLUB»

    Δεν συμφωνώ με την απαγόρευση της θήρας.

    EIMASTE KINIGOI,OXI EGLIMATIES. PAREXOYME ISOROPIA STIN FISI. 1oN EAN APAGOREYTI TO KINIGI DEN THA EIPARXEI ARKETI TROFI GIA OLLA TA ZOA, ME APOTELESMA THA PETHENOYN APO PEINA. 2oN O KYNIGOS PEZEI MEGALO ROLO STIN OIKONOMIA MAS.
    ENA HOBI LIGOTERO GIA TIN NEOLEA MAS.

  • 17 Μαΐου 2010, 17:34 | Μάριος Τ.

    Αγαπητή κυρία υπουργέ,

    Το κυνήγι είναι όντως μία βίαιη δραστηριότητα. Είναι βίαιη γιατί κανένα θήραμα δε θα πηδήξει εθελοντικά στο πιάτο μας ώστε να καταναλωθεί σαν τροφή.

    Όσοι δεν είναι εξοικιωμένοι με τα κυνηγετικά έθιμα είναι πιθανόν να βρίσκουν αυτή τη δραστηριότητα αποκρουστική. Πολλοί όμως παρ’ όλα αυτά ευαρεστούνται κατά την κατανάλωση ενός πιάτου κυνηγίου, όπως ο περιώνυμος λαγός στυφάδο.

    Καλώς ή κακώς όμως αυτή η βιαιότητα είναι δεδομένη για την εξασφάλιση τροφής όλων των πλασμάτων της γης. Είναι ο τρόπος που είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας.

    Ακόμη κι’ εσείς γνωρίζετε ότι τα γίδινα μπιφτέκια που απολαμβάνετε συνοδεία δημοσιογράφων, δεν υφίστανται σαν τέτοια. Υπήρξαν μέρος του σώματος ενός ζωντανού οργανισμού, το οποίο σφαγιάστηκε για να παρασκευαστούν. Όταν τα απολαμβάνετε προφανώς το τελευταίο που σκέπτεστε είναι το ζώο αυτό.

    Αναλογιζόμενη τα παραπάνω, πιστεύω πως πρέπει να κάνετε ΚΑΙ εσείς την υπέρβασή σας, να συνειδητοποιήσετε πως εμείς οι κυνηγοί διεξάγουμε αυτή τη δραστηριότητα από την αρχή του χρόνου και ουδέποτε υπήρξαμε απειλή για τη φύση.

    Όλοι οι επιστήμονες συγκλίνουν πως η μέγιστη απειλή για την άγρια ζωή είναι η απώλεια του ενδιαιτήματος και αυτή δεν ωφείλεται στο κυνήγι. Ωφείλεται σε ΟΛΕΣ τις άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες οι οποίες στερούν ζωτικό έδαφος από την άγρια ζωή.

    Σας καλούμε λοιπόν να αποσύρετε το ΣΠΔ και ειδικότερα την παράγραφο 3 του άρθρου 7.

    Αλλά κυρίως ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ , γιατί ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ και σίγουρα οι οικολογικοί μπουφέδες του υπουργείου θα γίνουν πολύ πιο πλούσιοι και δελεαστικοί με τις προσφορές μας! ;)

    Ελπίζουμε λοιπόν να βρήτε τη δύναμη να αποτάξετε την πράσινη Τίνα για να βρει χώρο η ΥΠΕΚΑ όλων των Ελλήνων (ΚΑΙ των κυνηγών, και των αγροτών και των κτηνοτρόφων).

    Μάριος Τ.

  • 17 Μαΐου 2010, 16:46 | παπαστεριοπουλος βασιλειος

    η τραγική κατάσταση που βρισκεται σημερα ο Υμμητος ειναι κυριως εργο των πολιτικών, τα τελευταια 30 χρονια ,που ζω και μενω δίπλα στο βουνό. Ανεχονται οι πολιτικοι καθε ειδους αυθαιρεσιες και καταπατησεις, τακτικες παρανομίας και αδιαφορίας.
    με πρωτο τον οικοδομικο συνεταιρισμο παπαγου, των στρατιωτικων, που καταπαταει 50 χρονια το δάσος. τα διαφορα εργοστασια, δημοτικες εγκαταστασεις, μεχρι τα στρατοπεδα στον Βύρωνα ,που πατωντας στο αναχρονιστικό και αντιδημοκρατικό καθεστως των νόμων (εθνικό συμφέρον κλπ)χτίζουν ότι τους καπνίσει. απο κοντά και οι διάφοροι οικοδομικοί συνεταιρισμοί,καιροφυλακτούν και πιέζουν για νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας τους.
    όσο αντιμετωπίζετε το δάσος και το περιβάλλον σαν περιπτώσεις νομοθετικής διαχείρισης και …ανάπλασης, το περιβάλλον δεν θα έχει καμμιά ελπίδα διάσωσης. τα δένδρα δεν διαχειρίζονται, μόνο προφυλλάσονται ,απόλυτα και χωρις καμμιά παρέκλιση. ποτέ και πουθενά.
    οι νόμοι για τα δάση κρύβουν υποκρισία, η πολιτική βούληση είναι μικρή. το δάσος δεν έχει ελπίδα. κανένας πολιτικός δεν θα διακινδυνεύσει την καριέρα του ,για ένα θαρραλέο και αυστηρό νόμο.
    έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν. η υπόθεση με τον Υμμητό έχει χαθεί. χάθηκε στην δειλία του διεφθαρμένου κράτους.
    αφου δεν μπορείτε να διορθώσετε τις υπάρχουσες παραβάσεις, ούτε να διακόψετε τις παρανομίες, η μόνη διέξοδος θα παραμένουν τα παραμύθια περι δημόσιας διαβούλευσης. έχετε θάρρος; αποδείξτε το. αλλιώς είσαστε μιά απο τα ίδια. Ο Υμμητός ήταν βουνό με πράσινο, πριν απο 60 χρόνια. αν μπορείτε, κάντε το ξανά έτσι. αλλιώς, καληνύχτα…

  • 17 Μαΐου 2010, 15:38 | ΧΟΥΝΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΕΙΜΑΤΑ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

  • 17 Μαΐου 2010, 15:35 | ΧΟΥΝΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3 ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΥΝΙΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΥΤΙΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΩΤΑΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΥΒΑΛΟΝΤΟΣ

  • 17 Μαΐου 2010, 14:43 | ΧΟΥΝΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗ «ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ» ΤΩΝ ΘΥΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΝΑΙ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΕΛΕΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΛΕΟΣ ΤΟΡΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

  • 17 Μαΐου 2010, 14:39 | ΧΟΥΝΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΥΝΗΓΩΝ ΕΜΠΡΙΣΤΕΣ ΘΑ ΛΥΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΛΥΠΟΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3 ΠΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

  • 17 Μαΐου 2010, 14:53 | ΧΟΥΝΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3 ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΥΝΗΓΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

  • 17 Μαΐου 2010, 14:49 | ΧΟΥΝΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3 ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΓΟΝΗ ΔΡΑΣΤΥΡΙΟΤΙΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΣΤΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΙΣΗ ΑΠΟ ΚΑΠΙΟΥΣ ‘ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ’

  • 17 Μαΐου 2010, 14:27 | ΧΟΥΝΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3 ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑΣΜΑΤΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΣ ΑΥΤΟΙΣ

  • 17 Μαΐου 2010, 14:49 | ΧΟΥΝΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3 ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΔΡΑΣΤΙΡΙΟΠΕΙΟΥΝΤΕ ΕΚΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΑΤΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΠΡΙΣΤΩΝ

  • 17 Μαΐου 2010, 13:14 | ΓΟΥΝΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ……ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΥΣΝΟΗΤΟ ΔΗΛΑΔΗ ΕΠΕΙΔΗ Η ΚΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΥΝΗΓΟΣ ΒΑΛΘΗΚΕ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΟΠΟΥ ΚΡΙΝΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.ΑΛΙΜΟΝΟ ΑΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΘΙΓΕΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΟΨΗΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ.ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΚΑΙ Η ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΠΑΡ/ΦΟΣ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7 ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΛΕΙΨΟΥΝ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΟΥΝ ΘΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΡΗΜΗΝ ΒΛΕΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗ ΦΥΣΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 17 Μαΐου 2010, 13:06 | Giorgos

    Εννοείται πως είμαι εναντίον με την παρ.3 του άρθρου 7 γιατί ΔΕΝ θα πρέπει να απαγορευτεί το κυνήγι στον Υμηττό!!!

  • 17 Μαΐου 2010, 13:34 | ΧΟΥΝΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3 ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΥΜΗΗΤΟ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΥΝΗΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΥΒΑΛΟΝΤΟΣ

  • 17 Μαΐου 2010, 11:16 | ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΧΤΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΒΡΕΘΗΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΟΥ ΠΟΥ ΑΣΚΩ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΜΑΘΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΟΥ.ΠΑΝΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ.ΒΡΕΘΗΚΑ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΝΕΡΟΥ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΩ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ.ΜΑΖΕΨΑΜΕ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΕΤΟΥΝ ΑΓΝΩΣΤΟΙ.ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΜ ΠΑΡ.3 ΤΟΥ ΑΡΘ.7 ΤΟΥ Π.Δ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΑΛΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ.ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΤΗ ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟΝ.ΜΕ ΤΙΜΗ.

  • 17 Μαΐου 2010, 10:04 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΡΗΣ

    Αξιότιμοι κυρίες-κύριοι του ΥΠΕΚΑ
    με μεγάλη μου λύπη παρακολουθώ τα οσα διαδραματίζονται στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες και το κατρακύλημα του τόπου μας.Το κυνήγι ειναι μια δραστηριότητα για εμάς που μας κάνει να ξεφέυγουμε απο όλα αυτα που μας πιέζουν και στρεσάρουν καθημερινά, και έρχεστε εσείς που εμείς σας ψηφίσαμε και σας βάλαμε στην θέση στην οποία βρίσκεστε σήμερα,να μας κόψετε το κυνήγι στον υμηττό που είναι για τους αθηναίους ένα απο τα τελευταία μέρη οπου μπορούν να ξεφύγουν λίγο απο τη ζούγκλα που λέγετε αθήνα!διαφωνώ κάθετα και ζητώ αμεσα την απόσυρση της 3ης παραγράφου του 7ου άρθρου,η απαγόρευση κάθε παρά σε επιστημονικές μελέτες στηρίζεται!

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΡΗΣ

  • 17 Μαΐου 2010, 01:54 | katerina kousma

    ΟΧΙ στη παραγραφο 3 του αρθρου 7… το κυνηγι πρεπει να απαγορευτει, δεν ειναι δυνατον επειδή κάποιοι που το ‘παιζουν’ κυνηγοι και θέλουν να σκοτωνουν για να περναει η ωρα τους, να ψηφιστει υπερ αυτων των ανθρωπων!!!!

  • 17 Μαΐου 2010, 00:18 | hunternik

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    η επιχειρούμενη, με την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του υπό συζήτηση σχεδίου ΠΔ, ολοκληρωτική απαγόρευση του Κυνηγίου στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού εκτιμούμε πως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις οποίες ελπίζουμε ότι γνωρίζετε. Πιο συγκεκριμένα:

    Α. Η αειφορική άσκηση της θήρας είναι δραστηριότητα απολύτως συμβατή με τους σκοπούς της προστασίας και της διατήρησης και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση και η επιστημονική γνώση.

    Β. Τα μέτρα προστασίας πρέπει να αποφασίζονται σε συνεργασία με τους χρήστες κάθε υπό προστασία περιοχής, οι οποίοι πρέπει να γίνονται αρωγοί των θεσμικών προσπαθειών για την αναγκαία προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής τους. Σε περιπτώσεις δε, που τα διαχειριστικά μέτρα και δράσεις έρχονται αναγκαστικά σε αντίθεση με παραδοσιακές χρήσεις γης (όπως η θήρα) σε μία περιοχή τότε η συναίνεση έρχεται με αντισταθμιστικά οφέλη και ουσιαστικό διάλογο έτσι ώστε να μην τίθεται ποτέ το δίλημμα “περιβάλλον ή άνθρωπος” αλλά να κηρύσσεται μέσα από τα παραπάνω η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον.

    Έχει γραφτεί ενδεχομένως πολλές φορές αλλά εκτιμούμε πως είναι πάντα επίκαιρη η άποψη του πρώην επιτρόπου περιβάλλοντος, Σταύρου Δήμα, σύμφωνα με τον οποίο “το κυνήγι δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος του περιβάλλοντος αλλά μέρος της λύσης του προβλήματος”.

    Το Υπουργείο του οποίου ηγείστε, προχώρησε στη σύνταξη σχεδίου ΠΔ περί προστασίας του Υμηττού, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους κυνηγούς της περιοχής, οι οποίοι βλέποντας το φυσικό περιβάλλον του λεκανοπεδίου να έχει παραδοθεί άνευ όρων στο τσιμέντο, βρίσκουν μέχρι σήμερα διέξοδο στις λιγοστές περιοχές που διατηρούνται σχετικά ανέπαφες. Αντιλαμβάνεστε πως η παράδοση του λεκανοπεδίου στα οικοδομικά συμφέροντα οφείλεται εν πολλοίς στους προκατόχους σας που δε φρόντισαν έγκαιρα να περιορίσουν την άναρχη δόμηση με αποτέλεσμα η Αθήνα σήμερα να κατέχει μια από τις χειρότερες θέσεις ως προς την ατμοσφαιρική ρύπανση και την παρουσία πρασίνου ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

    Η ολοκληρωτική απαγόρευση του κυνηγίου που αναφέρεται στην παράγραφο 3, του άρθρου 7 του σχεδίου Π. Δ. για την ευρύτερη περιοχή του Υμηττού, δε συνοδεύεται από την απαραίτητη ανάλυση και παράθεση των κριτηρίων με τα οποία επιλέχθηκε ως διαχειριστικό μέτρο. Σε τι βλάπτουν τον Υμηττό οι κυνηγοί κυρία Υπουργέ; Με δεδομένο το γεγονός πως τα μητροπολιτικά πάρκα έχουν προσδιοριστεί στην πλευρά που ήδη απαγορεύεται το κυνήγι, γιατί προχωρήσατε στον πλήρη αποκλεισμό μίας εκ των πλέον παραδοσιακών χρήσεων γης της περιοχής;

    Θα περίμενε κανείς πριν τη λήψη των σχετικών αποφάσεων να λάβετε υπόψη ότι:

    – Η άσκηση της θήρας αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για δεκάδες χιλιάδες κυνηγούς του λεκανοπεδίου και ο Υμηττός είναι παραδοσιακά ο κοντινότερος κυνηγότοπος για αυτούς.

    – Στο μεγαλύτερο μέρος του Υμηττού απαγορεύεται ήδη το κυνήγι αν συνυπολογίσουμε και τις κατοικημένες περιοχές που έχουν αυτομάτως γύρω τους μια ζώνη 250μ απαγόρευσης κυνηγίου.

    – Οι κυνηγοί προστατεύουν το περιβάλλον ωσάν το σπίτι τους και καταγγέλλουν κάθε παράβαση ή απειλή που διαπιστώνουν.

    – Η ομοσπονδιακή θηροφυλακή των κυνηγών έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στην προστασία της υπαίθρου.

    – Τα μοναδικά, θηρευτικού ενδιαφέροντος, είδη της ενδημικής πανίδας στον Υμηττό, ο λαγός και η πέρδικα, ευημερούν χάρη στις προσπάθειες των κυνηγετικών συλλόγων της περιοχής.

    – Τα αποδημητικά είδη που κυνηγιούνται στον Υμηττό είναι κυρίως η τσίχλα και το ορτύκι, είδη τα οποία βρίσκονται σε ικανοποιητικούς πληθυσμούς σύμφωνα με το Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα.

    – Οι κυνηγοί μέσω των συλλόγων τους κάνουν έργα για το περιβάλλον, αναδασώσεις, ορεινές σπορές για τα θηράματα, ποτίστρες κλπ. Και όλα αυτά με χρήματα των κυνηγών, χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

    – Τις ώρες και στα μέρη που συνήθως διεξάγεται το κυνήγι, δεν υπάρχουν άλλοι χρήστες του βουνού (εκδρομείς, περιπατητές, ποδηλάτες κλπ) που θα μπορούσαν δυνητικά να ενοχληθούν.

    – Τα προβλήματα του βουνού είναι άλλα και δεν λύνονται, μάλλον εντείνονται, με την απαγόρευση της θήρας: καταπατήσεις, εκχερσώσεις, αυθαίρετα, πυρκαγιές, μπάζα, σκουπίδια, εγκατάλειψη, κλπ.

    Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητούμε την αφαίρεση της παραγράφου 3 του άρθρου 7, που προβλέπει την απαγόρευση του κυνηγίου στον Υμηττό, από το υπό διαβούλευση σχέδιο προεδρικού διατάγματος. Αντί να επιχειρείτε να αποκλείσετε τους κυνηγούς από την Ελληνική ύπαιθρο, ζητήστε από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις να συνεισφέρουν με όλες τους τις δυνάμεις, στην προστασία και στην ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος. Θωρακίστε θεσμικά την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και το ρόλο των κυνηγετικών οργανώσεων, κάντε τους κυνηγούς συμμάχους σας στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η χώρα μας έφτασε στη δεινή θέση που βρίσκεται σήμερα λόγω αδιαφάνειας, έλλειψης ενεργού συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις, κακών χειρισμών, εξυπηρέτησης ημετέρων, απουσίας οράματος, στόχων και στρατηγικών και αυθαίρετων αποφάσεων που βάρυναν τους πολλούς για να εξυπηρετήσουν τους λίγους.

    Κυρία Υπουργέ, δεν είναι δυνατόν (και ελπίζουμε να κάνουμε λάθος) οι αποφάσεις που λαμβάνετε να είναι προϊόν προτάσεων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων τις οποίες αποδέχεστε, υλοποιείτε και οι οποίες οδηγούν στην αυθαιρεσία και στην τοποθέτηση σε γυάλα της Ελληνικής Φύσης. Η απαγόρευση θήρας που κάποιοι σας προέτρεψαν να προτείνετε στο σχέδιο του Π.Δ. του Υμηττού είναι αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη. Η μοναδική πηγή έμπνευσης αυτής της πρότασης πηγάζει από το συναίσθημα κάποιων και μόνο από αυτό. Οι ΜΚΟ προσπαθούν μεθοδευμένα να θέσουν το θέμα στο συναίσθημα και στον ψυχολογικό τομέα, εκεί που το κυνήγι είναι προσωπική υπόθεση και προσωπική επιλογή, γεγονός που δεν έχει καμία σχέση και θέση στα πλαίσια αποφάσεων ή παρεμβάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος. Η προστασία του περιβάλλοντος επιτυγχάνεται με ορθολογική χρήση, μέρος της οποίας είναι και το αειφόρο κυνήγι. Η συναισθηματική φόρτιση δεν μπορεί να θεσπίζει νόμους που αφορούν 230.000 οικογένειες.

    Περιμένουμε έστω και την ύστατη στιγμή να αναδείξετε τις έννοιες συνεργασία, συνεννόηση, διάλογος με επιχειρήματα και αναγνώριση του δικαιώματος στις παραδοσιακές χρήσεις γης οι οποίες θα φέρουν με τη σειρά τους μέτρα και δράσεις που θα χαρακτηρίζονται από ουσία, θα εξυπηρετούν τους σκοπούς της προστασίας και θα χαίρουν ευρείας αποδοχής από το κοινωνικό σύνολο.

    |

    |

  • 16 Μαΐου 2010, 19:11 | ΜΑΡΙΑ ΣΙΔΕΡΗ

    Είμαι νέα δικηγόρος με ειδίκευση στο ευρωπαικό δίκαιο δημοσίων συμβάσεων. Σε πλοήγηση στους δημόσιους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται στο TED.eu, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι ο καθαρισμός δασών είναι μία συνηθισμένη εργασία για τα βορειότερα κράτη-μέλη της Ένωσης. Θα πρότεινα την προληπτική αυτή εργασία, ως σημαντική συμβολή στην προστασία όχι μόνο του Υμηττού αλλά και όλων των ελληνικών δασών.

  • 15 Μαΐου 2010, 14:41 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ν. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

    ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΣΤΗΝ
    ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

    1. Του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Πολιτικών Υπαλλήλων του Υπουργείου Στρατιωτικών Συν.Π.Ε., οδός Σαμουήλ 34, Γλυφάδα, Τ.Θ.4063, τ.κ.10210 Αθήνα.
    2. Του Αστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Καφεπωλών »Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» Συν.Π.Ε. οδός Αθανάτου 110 Γλυφάδα.
    3. Του Συλλόγου Οικιστών ‘‘Η ΠΡΟΟΔΟΣ’’, οδός Αγίου Νεκταρίου 109, Γλυφάδα
    4. Του Συλλόγου Οικιστών ‘‘ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ’’ Γλυφάδα.

    ΠΡΟΣ

    Τους αξιότιμους:
    κ.κ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
    κ.κ. Πρωθυπουργό της Ελλάδος.
    κ.κ. Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως.
    κ.κ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.
    κ.κ. Αντιπροέδρους της Βουλής των Ελλήνων.
    κ.κ. Υπουργό ΠΕΚΑ.
    κ.κ. Υφυπουργό ΠΕΚΑ.
    κ.κ. Βουλευτές Β΄ Περιφέρειας Αθηνών.
    κ.κ. Πρόεδρο του ΟΡΣΑ.
    κ.κ. Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΚΑ.
    κ.κ. Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικιστικής Πολιτικής και
    Κατοικίας ΥΠΕΚΑ.
    κ.κ. Νομάρχη Αθηνών.
    κ.κ. Δήμαρχο Γλυφάδας Αττικής.
    κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Γλυφάδας.

    Σας διαβιβάζουμε το ψήφισμα που λάβαμε σχετικά με τις προτεινόμενες από το ΥΠΕΚΑ διατάξεις για την τροποποίηση του Π.Δ. 544/78, που αφορούν την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού, που έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και αφού σας επισημάνουμε ότι οι ιδιοκτησίες μας που έχουμε αποκτήσει από το 1950 έως 1960 δεν έχουν καμιά σχέση με τον ορεινό όγκο του Υμηττού, Σας ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ να συμβάλλετε στην επίλυση του δίκαιου αιτήματός μας, που είναι η αποδέσμευση των ιδιοκτησιών μας από τις ζώνες προστασίας και η ένταξή τους στο σχέδιο πόλεως.

    Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

    Την 3-5-2010 στο Κινηματοθέατρο Μελίνα Μερκούρη στη Γλυφάδα, συγκεντρωθήκαμε όλοι εμείς που έχουμε στην εκτός σχεδίου περιοχή της Γλυφάδας κατοικία, στην οποία διαμένουμε, ή οικόπεδο, σε ένα από τους οικιστικούς θύλακες του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Πολιτικών Υπαλλήλων του Υπουργείου Στρατιωτικών, ή του Αστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Καφεπωλών ‘‘Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ’’ ή των συλλόγων, Η ΠΡΟΟΔΟΣ και Δημιουργική Πορεία (Γύρισμα Τερψιθέας – Ανάληψη), όπου, αφού έγινε ενημέρωση για τις προτάσεις του ΟΡΣΑ που περιλαμβάνονται στο το προς διαβούλευση Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Υμηττού, σύμφωνα με τις οποίες για μια ακόμα φορά διαπιστώνεται η άρνηση και απροθυμία των αρμοδίων για την επίλυση του προβλήματος, που κρατά εμάς και τις ιδιοκτησίες μας σε ομηρία πάνω από 60 χρόνια, αποφασίσαμε ομόφωνα τα παρακάτω:
    Α. ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΤΡΟΠΟ:
    1. Γιατί, όχι μόνο αγνοήθηκαν οι προτάσεις και οι ομόφωνες αποφάσεις του Δήμου Γλυφάδας, αλλά και γιατί ο αρμόδιος Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας επιδεικτικά και προκλητικά αρνήθηκε την συνεργασία με την διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Γλυφάδας για την επίλυση του προβλήματός μας.
    2. Γιατί, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, ενώ οι ιδιοκτησίες μας, (σπίτια και οικόπεδα), που έχουν αποκτηθεί και οικοπεδοποιηθεί πριν από 50-60 χρόνια, οι οποίες αποτελούν οικιστικές περιοχές, είναι συνέχεια του αστικού ιστού του Δήμου Γλυφάδας με τον οποίο συνορεύουν και αποτελούν ένα ενιαίο οικιστικό σύνολο, δεν αποδεσμεύονται από τις ζώνες προστασίας του Υμηττού, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος τους παραμένουν στην ζώνη Β και ένα μικρό μέρος τους (στους Συνεταιρισμούς Πολιτικών Υπαλλήλων και Καφεπωλών) στην Ζώνη Α.
    3. Γιατί, στο χάρτη της περιοχής των κατοικιών και των οικοπέδων μας στους ανωτέρω οικιστικούς θύλακες στη Γλυφάδα που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, δεν αποτυπώνεται η σημερινή πραγματική οικιστική κατάσταση και ανάπτυξη της περιοχής μας, δηλαδή, σε αυτόν δεν εμφανίζονται, ούτε τα σπίτια μας, ούτε η υπάρχουσα ρυμοτομία, που είναι όμοια και συνέχεια της εντός σχεδίου περιοχής με την οποία συνορεύουν, ούτε οι δρόμοι, ούτε τα οικόπεδά μας, με αποτέλεσμα να υπάρχει παραπλάνηση και παραπληροφόρηση για την υπάρχουσα σημερινή πραγματική κατάσταση της περιοχής μας.
    4. Γιατί, θεωρούμε ότι εμπαιζόμαστε, αφού με τις προτάσεις αυτές όχι μόνο δεν λύνεται το μακροχρόνιο δίκαιο αίτημά μας, αλλά στην ουσία συνεχίζεται η ομηρία μας.
    Β. ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΤΡΟΠΟ:
    Όλες οι εκτάσεις των Οικοδομικών Συνεταιρισμών, Πολιτικών Υπαλλήλων και Καφεπωλών και των Συλλόγων Πρόοδος- Δημιουργική Πορεία (Τερψιθέα – Ανάληψη) στη Γλυφάδα Αττικής, όπως τα όριά τους φαίνονται στην ολοκληρωμένη μελέτη και τα σχέδια που την συνοδεύουν του Πολεοδομικού Γραφείου των κ.κ. Κοέν και Βουλγαρίδη, που έχει κάνει αποδεκτή ο Δήμος Γλυφάδας με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου και έχει υποβάλλει στον ΟΡΣΑ και στο ΥΠΕΚΑ, ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ, δηλαδή ή να καταργηθεί η Β΄ Ζώνη στις περιοχές αυτές στο Δήμο Γλυφάδας Αττικής και ένα μικρό τμήμα της Ζώνης Α’, όπου επεκτείνονται οι εκτάσεις των οικισμών των Συνεταιρισμών Πολιτικών Υπαλλήλων και Καφεπωλών, διαφορετικά το όριο αρχής της Β’ ή της Α’ Ζώνης στο Δήμο Γλυφάδας Αττικής να μεταφερθεί στα όρια των διαμορφωμένων οικισμών αυτών, αποδεσμεύοντάς τους από τις προτεινόμενες διατάξεις προστασίας του όρους Υμηττός. Και
    Γ. ΝΑ ΔΙΑΤΡΑΝΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΤΡΟΠΟ:
    Την αντίθεσή μας σε όσα οι αρμόδιοι ΟΡΣΑ και ΥΠΕΚΑ αποφασίζουν για μας και τις ιδιοκτησίες μας χωρίς εμάς και τον κατ΄ εξοχή αρμόδιο για την περιοχή μας Δήμο Γλυφάδας Αττικής, γνωρίζοντάς τους, ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, ότι δεν θα αποδεχθούμε την οποιαδήποτε ρύθμιση που είναι αντίθετη με τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας και ότι θα αγωνιστούμε μέχρι την τελική δικαίωσή μας και με άλλες μορφές αγώνων.
    ΟΙ ΟΙΚΙΣΤΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

  • 15 Μαΐου 2010, 12:09 | Πανταζόπουλος Σπύρος

    Ο Υμηττός δεν κινδυνεύει από τους κυνηγούς. Όλοι οι κυνηγοί είναι ευσυνείδητοι και αγαπούν την φύση. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, αυτοί που πράττουν διαφορετικά απλώς δεν θεωρούνται κυνηγοί. Η προστασία του Υμηττού δεν συνάδει με την απαγόρευση του κυνηγίου στην περιοχή.

    Ζητάμε λοιπόν την απαλοιφή της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του Π.Δ.