Άρθρο 29: Φορολογικός συντελεστής

1.    Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται  σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

 

Φορολογητέο εισόδημα
(ευρώ)
Συντελεστής

(%)

Φόρος κλιμακίου (ευρώ)Σύνολο
Εισόδημα (ευρώ)Φόρος (ευρώ)
≦ 50.00026%13.00050.00013.000
≧ 50.00133%   

 

2.    Για τα φυσικά πρόσωπα με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1ης Ιανουαρίου 2013 και για τα τρία (3) πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητας τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας της παραγράφου 1 μειώνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα τους από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.

 

3.    Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται  με συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%).

 

 

  • 6 Ιουλίου 2013, 10:48 | Εξωγήινος

    Αντί να παραβιάζετε το Σύνταγμα, κατά το οποίο οι Έλληνες φορολογούνται βάσει της φοροδοτικής τους ικανότητας, και όχι της δραστηριότητας που ασκούν (πχ υπάλληλοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες), ολοκληρώστε επιτέλους το περιουσιολόγιο (που είχε ανακοινωθεί από υπουργείας Παπακωνσταντίνου-Βενιζέλου και ακόμη …….., ενώ θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και χρόνια), και φορολογείστε ΟΛΟΥΣ με τους ΙΔΙΟΥΣ συντελεστές, ανάλογα με το πόσα βγάζουν.
    Διότι: 1) υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες που α) δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν (πχ ασφαλιστές, συμβολαιογράφοι, εξαγωγικές εταιρίες κλπ-έχετε σχετικά στοιχεία, τα γνωρίζετε καλλίτερα από το μέσο Έλληνα), και β) λιγότεροι που δε θέλουν, τους οποίους είτε τους καταστρέφετε είτε τους «κλείνετε» καθημερινά. Αναλογιστείτε ότι κλείνουν και πολλοί, παρ΄ όλο που φοροδιαφεύγουν !!!!!!, διότι δε «βγαίνουν».
    2) Υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι που επίσης δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, αλλά θα ήθελαν (και φυσικά θα το έκαναν αν μπορούσαν-εδώ παραβιάζουν τον κόκκινο σηματοδότη όποτε μπορούν, χρήματα δε θα γλίτωναν αν ήξεραν πως μπορούν να το κάνουν χωρίς να τους πιάσουν;;;), αλλά και ΠΟΛΛΟΙ που ΚΑΙ μπορούν, αλλά ΚΑΙ το κάνουν (φοροδιαφεύγουν), όπως: ένα σωρό νέοι συνταξιούχοι, που δουλεύουν «μαύρα». Ένα σωρό υπάλληλοι ή «άνεργοι», που επίσης δουλεύουν «μαύρα». Καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα (είτε εξ ολοκλήρου, είτε ταυτόχρονα όντας διορισμένοι), πυροσβέστες που κάνουν και τους ηλεκτρολόγους-υδραυλικούς-πλακατζήδες κλπ, διορισμένοι μηχανικοί που το απόγευμα «ανοίγουν» και το «γραφείο» τους κλπ, κλπ.
    Κατά συνέπεια, ηλεκτρονικούς ελέγχους βάσει στοιχείων-περιουσιολογίου, και όχι παραβίαση του Συντάγματος και ανισότητα-αδικία. Να ζουν όλοι, βάσει αυτών που πραγματικά βγάζουν, μετά την αφαίρεση των αναλογούντων φόρων.

  • 5 Ιουλίου 2013, 20:02 | Βασίλης Δρόσος

    Γιατί το εισόδημα από αγροτική ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ φορολογείται με τον μισό συντελεστή;
    Τι διαφορά έχει πλέον ο επιχειρηματίας αγρότης από οποιονδήποτε άλλον ελεύθερο επαγγελματία ή επιχείρηση; Αν υποστηρίζουμε ότι η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων είναι δαπανηρή, τότε ο επιχειρηματίας αγρότης μπορεί να αφαιρέσει τα έξοδα καλλιέργιας από τα έσοδά του.
    Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η μεροληπτική πολιτκή υπέρ των αγροτών! Με αυτόν τον τρόπο φορολόγησης, το επάγγελμα των αγροτών δεν καθίσταται «κλειστό»; Πώς εφαρμόζεται έτσι μεροληπτικά η απελευθέρωση των επαγγελμάτων; Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Πώς εφαρμόζεται η δικαιοσύνη στο φορολογικό σύστημα που επικαλούνται κάθε φορά οι αρμόδιοι υπουργοί;
    Έλεος πια! Κι όσο για το πολιτικό κόστος, πόσοι επιτέλους είναι πλέον οι αγρότες στην Ελλάδα; Δεν είμαστε πλέον στις δεκαετίες του 50 και του 60 όπου ο αγροτικός πληθυσμός ήταν ο κύριος κορμός της Ελληνικής κοινωνίας! ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ θέλουμε. Όλοι ίσοι απέναντι στον Νόμο!

  • 5 Ιουλίου 2013, 09:57 | Γ ΠΡΕΝΤΟΥΛΗΣ

    οι φορολογικοί συντελεστές 26% και 33% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις οε.εε μαζί με την προκαταβολή του φόρου θα οδηγήσουν πολλές επιχειρήσεις σε κλείσιμο γιατί δεν θα μπορέσουν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Το συμπέρασμα είναι ότι ουσιαστικά διαλύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  • 4 Ιουλίου 2013, 11:44 | Νικόλαος Μαρουφίδης

    Η επιβολή φορολογικού συντελεστή 26% είναι απόλυτα καταστρεπτική για όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Αντί να επιλεγεί ένας συντελεστής στο 10% ή έστω 15% για να ελαφρυνθούν από την δυσβάσταχτη υπερφορολόγηση αλλά και να είναι ανταγωνιστικοί (ειδικά όσοι ασκούν δραστηριότητα στους Νομούς όμορα των βόρειων συνόρων στα οποία οι αντίστοιχοι επαγγελματίες φορολογούνται με 10%),επιλέγεται αυτός ο συντελεστής που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή!

    ΠΡΟΤΑΣΗ: Συντελεστής φορολόγησης 10% για τα εισοδήματα τουλάχιστον μέχρι τις 20000 ευρώ με επαναφορά του αφορολόγητου ορίου -έστω- στις 5000 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, χωρίς διάκριση σε μισθωτούς-συνταξιούχους και ελευθεροεπαγγελματίες.

  • 3 Ιουλίου 2013, 21:47 | Θανάσης Κ.

    Τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες το βάλατε σκοπό, σώνει και ντε να μας κλείσετε.

    Με πραγματικό εισόδημα 10.000 πρέπει να σας πληρώσουμε 2.500 φόρο, 2.500 αφαλιστικές εισφορές, περίπου 500 χαράτσι σπιτιού και γραφείου (που δεν προσμετράται στα έξοδα) και να ζήσουμε με 4.500.

    Το έτος.

    Εσείς κ Στουρνάρα τα βγάζετε πέρα με 4.500 το έτος;

    Να σηκωθούμε λοιπόν να φύγουμε από εδώ, να πάμε να εργαστούμε εκεί που οι συνθήκες είναι ανθρώπινες και επικρατεί η λογική και να δούμε μετά, ποιους θα βρείτε να σας πληρώνονυ τα ταμεία σας ώστε να χορηγούνε συντάξεις.

  • 3 Ιουλίου 2013, 14:29 | Χ Πιστοφίδης

    Αυτό δεν είναι φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά διάλυση των μικρομεσαίων με νόμο. Δείτε ένα παράδειγμα:

    ΟΕ με 3 εργαζόμενους εταίρους εμφανίζει «κέρδη» 60 χιλιάδες (δηλαδή 20 χιλιάδες ανά εταίρο, που δεν είναι κέρδη αλλά ο μισθός τους). Δεν κλέβει ούτε ευρώ γιατί είναι εξαγωγική και όλες οι συναλλαγές γίνονται με εμβάσματα και κάρτες. Μικρή, εξωστρεφής, όσο γίνεται υγιής εταιρία.

    Ξέρετε τι φόρο της ζητάτε; Μαζί με την προκαταβολή, 29.340 ευρώ ! Δηλαδή θα πάρει η εφορία τα μισά κέρδη και τα άλλα μισά θα διαιρεθούν δια 3 για να πάρει κάθε εταίρος στο σπίτι 10.000 ευρώ για να φάει, να ντυθεί να πληρώσει χαράτσια και φόρους και εισφορές αλληλεγγύης !

    Κανένας από τους φωστήρες σας δεν ξέρει ότι τα κέρδη μιας ΑΕ και τα κέρδη μιας ΟΕ δεν είναι συγκρίσιμα πράγματα; Αυτό που κάνετε είναι επιεικώς ΕΓΚΛΗΜΑ κατά της χώρας, των πολιτών, της οικονομίας και της προοπτικής της όποιας ανάπτυξης.

    Όταν μετά από κανέναν χρόνο θα καταλάβετε τι κάνατε, θα είναι πλέον πολύ αργά. Αφήστε τη φορολογία των ΟΕ όπως ήταν με την επιχειρηματική αμοιβή και την προκαταβολή στο 55% και πιάστε κανέναν φοροφυγάδα αντί να μας βάζετε να διαλέξουμε αν θα φύγουμε από τη χώρα ή θα πεθάνουμε της πείνας.