Άρθρο 01: Πεδίο Εφαρμογής

1. Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.) ρυθμίζει τη φορολογία του εισοδήματος :
α) των φυσικών προσώπων,
β) των νομικών προσώπων και των κάθε είδους νομικών οντοτήτων.

2. Ο Κ.Φ.Ε. ρυθμίζει τον τρόπο φορολόγησης για τις κατηγορίες εισοδημάτων όπως ορίζονται στον Κ.Φ.Ε, καθώς και τον τρόπο απόδοσης των φόρων με την υποβολή της δήλωσης, την προκαταβολή του φόρου και την παρακράτησή του.

  • 8 Ιουλίου 2013, 01:09 | Νέμεσις

    Άλλο ένα νομοσχέδιο στο γνωστό δρόμο:
    Παράλογες διατάξεις για να σπάσουμε την ψυχολογία,
    να αυξήσουμε την φορολογία, οδηγώντας τα νοικοκυριά στην χρεοκοπία (γιατί δεν πρόκειται να εισπράξουν φόρους από πολύτεκνους, ανέργους και φοιτητές),
    με τελικό σκοπό τις κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας ακόμη και πρώτης κατοικίας, που θα βγούνε σε πλειστηριασμούς κατά χιλιάδες και θα αγοραστούν από ξένες πολυεθνικές σε εξευτελιστικές τιμές (5.000 μέχρι 50.000 ευρώ) και οι οποίες στη συνέχεια, αν δεν μας πετάξουν έξω για να πουλήσουν στους Ευρωπαίους τα καλύτερα, θα μας ζητάνε ενοίκιο για να μείνουμε στο μέχρι πρότινος σπίτι μας.
    Το νομοσχέδιο προφανώς συντάχθηκε εκτός Ελλάδας και μεταφράστηκε στα ελληνικά γιαυτό και χρησιμοποιήθηκε ο όρος «εξαρτώμενα» και όχι «προστατευόμενα» μέλη.
    Η ισονομία, ο δίκαιος καταμερισμός των φορολογικών βαρών και άλλες τέτοιες λεπτομέρειες (παιδιά, φοιτητές, πολύτεκνοι), παραμερίζονται μπροστά στο πλήρες και ολοκληρωτικό ξεπούλημα της χώρας που βιάζονται να ολοκληρώσουν.
    Οι πολιτικοί μας με τα παραπάνω δεδομένα κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: τους δοσίλογους και τους ηλίθιους. Οι πρώτοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι θα έχουν άρχουσα θέση στο κάτεργο που χτίζουν. Οι δεύτεροι προφανώς δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται και προσπαθούν να «σώσουν» την Ελλάδα.
    Με δεδομένο όμως ότι όραμα της παγκοσμιοποίησης περιλαμβάνει ελάχιστους εγχώριους δοσίλογους πολιτικούς, οι περισσότεροι θα πεταχτούν στα σκουπίδια λίαν συντόμως. Έτσι κερδίζουν επάξια τον τίτλο των πανηλίθιων.
    Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς το να ψάχνεις να βρεις 2.000 υπαλλήλους να απολύσεις, απλά και μόνο για να φτάσεις τον αριθμό που συμφώνησες με την τρόϊκα. Και να τους βρίσκεις ανοίγοντας την πρώτη πόρτα που θα βρεις μπροστά σου (ΕΡΤ, καθηγητές, αστυνομικούς, στρατιωτικούς, …)

  • 7 Ιουλίου 2013, 18:45 | Ανδρέας Π.

    Κύριε υπουργέ,
    Την ώρα που γράφω αυτά τα σχόλια είναι απόγευμα παραμονής της λήξης της διαβούλευσης και παρατηρώ ότι μόνο 335 περίπου πολίτες έχουν να πουν κάτι για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά όλους. Προφανώς σκέφθηκαν ότι μετά τις καταιγιστικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων, δεν θ’ αλλάξει κάτι σε ότι σχεδιάζετε η σας συμβουλεύουν να κάνετε.
    Προσωπικά και ως μη επαγγελματίας περί των οικονομικών η νομικών έχω να παρατηρήσω τα εξής:

    Ο ΚΦΕ είναι πολύ ΜΕΓΑΛΟΣ για να είναι κατανοητός από όλους τους πολίτες.
    Η μεγαλύτερη επιτυχία σας θα ήταν ένας κώδικας ΑΠΛΟΣ, ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ (με επεξηγηματικες διατάξεις βέβαια) και ο οποίος θα είναι ίδιος για τα επόμενα εκατό χρόνια. Οι συνεχείς αλλαγές των τελευταίων χρόνων δεν δείχνουν συνέχεια και συνέπεια του κράτους.

    Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην αρχαία Αθήνα για την οποία υπερηφανευόμαστε, τα φορολογικά βάρη επιβάρυναν τους πλουσιότερους, και πάλι ο φόρος ήταν η δεκάτη (10%), δεν τους έπαιρναν την μισή περιουσία, αντίθετα με αυτό που γίνεται στις μέρες μας και την επιβάρυνση των ασθενέστερων με κάθε είδους φόρους.

    Αν θέλετε ο ΚΦΕ να είναι δίκαιος και όχι απλά ένας φοροεισπρακτκός μηχανισμός πρέπει κατ’ αρχή να προσδιορίζει το πραγματικό εισόδημα για κάθε φορολογούμενο.

    Γνωρίζετε καλά ότι οι αντικειμενικές δαπάνες είναι ένα απίθανο κατασκεύασμα που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει και έσοδο στην αντίστοιχη χρονική περίοδο, δηλαδή να ξοδέψει κάποιος λίγα ευρώ για να συντηρήσει σπίτι η αυτοκίνητο που απόκτησε σε προηγούμενο χρόνο με ευνοικότερες συνθήκες. Αντίθετα είναι απολύτως βέβαιο ότι για να επιβιώσει ένας άνθρωπος για ένα χρόνο θα χρειαστεί κάποιο ποσό, π.χ. 5000 ευρώ για διατροφή, στοιχειώδη ένδυση, κλπ.
    Άρα δεν υπάρχουν αντικειμενικά έσοδα, αλλά αντικειμενικά ΕΞΟΔΑ.

    Θέλοντας να είμαι συνεπής με όσα έγραψα παραπάνω περί απλότητας και θεωρώντας ότι υπάρχουν πολλοί αρμοδιώτεροι από εμένα περί των οικονομικών, καταλήγω με τις εξής προτάσεις για ένα ΚΦΕ που θα βλέπει μπροστά του το μέλλον και την ανάπτυξη:

    1. Διατήρηση λογικού αφορολόγητου ορίου (γνωρίζετε καλύτερα από μένα τα standard deduction, personal exemption του αμερικάνικου φορολογικού συστήματος

    2. Λογικοί, όχι δρακόντιοι φορολογικοί συντελεστές, π.χ. 10% για τα 10.000 ευρώ, 15% για τα επόμενα 30.000 ευρώ (40.000 σύνολο).
    Ταυτόχρονα αυστηρότερες ποινές για αυτούς που δεν δηλώνουν εισοδήματα.
    Μ’ αυτό τον τρόπο θα υπάρχει κίνητρο για σωστή δήλωση των εισοδημάτων.

    3. Κατάργηση των τεκμαρτών εισοδημάτων.

    Αν συμφωνείτε με τα πιο πάνω θα μου πείτε ενδεχομένως εντάξει αλλά εδώ η χώρα καίγεται και μ’ αυτά δεν «βγαίνουμε». Η απάντηση είναι ότι τα πιο πάνω αφορούν τον μόνιμο ΚΦΕ που θα θέλαμε να έχουμε και οι πρόσθετες ανάγκες θα καλυφθούν με προσωρινά και όχι μόνιμα μέτρα.

    Με τιμή,
    Α.Π.

  • 7 Ιουλίου 2013, 18:58 | Γ. Ψ.

    Για άλλη μια φορά οι εξαγγελίες περί απλότητας και δικαιοσύνης ξεχάστηκαν. Για άλλη μια φορά προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα δαιδαλώδες σύστημα το οποίο θα ταλαιπωρεί τους πάντες. Κατά την άποψη μου τα πράγματα είναι πολύ απλά.
    1) Ολες οι αποδείξεις που συγκεντρώνει κάποιος στο τέλος της χρονιάς λογίζονται σαν έξοδα. Οταν λέμε όλες εννοούμε όλες. Δεν εξαιρείται καμία δαπάνη.
    2) Από το σύνολο των εσόδων, αφαιρέστε το σύνολο των εξόδων και φορολογείστε το υπόλοιπο με ένα συντελεστή 40% ή ακόμη και 50%.
    3) Καταργείστε όλες τις υπόλοιπες εισφορές και φόρους εκτός από το ΦΠΑ

    Ποια είναι τα οφέλη από ένα τέτοιο σύστημα;
    1)Πρώτα πρώτα η απλότητα
    2)Ο καθένας είναι υποχρεωμένος να συλλέγει αποδείξεις καθώς δεν θα τον συμφέρει διαφορετικά. Ετσι δεν θα υπάρχουν αδήλωτα έσοδα.
    3) Σταματάει το γνωστό κόλπο όπου δεν κόβεται απόδειξη και ο αγοραστής γλυτώνει το ΦΠΑ. Τώρα πια δεν τον συμφέρει καθώς αν δεν κοπεί απόδειξη η οποιαδήποτε αγορά θα στοιχίζει στον αγοραστή 40 ή 50% περισσότερο.
    4) Εισπράτεται μεγαλύτερο ποσό από τον ΦΠΑ
    5) Ενισχύεται η κατανάλωση καθώς το να συγκεντρώνει κανείς χρήματα δεν είναι προς το συμφέρον του, αφού φορολογούνται με πολύ υψηλό συντελεστή.

  • 7 Ιουλίου 2013, 18:30 | Ε. Κοζυράκης

    1. Δεν υπάρχει πουθενά η λέξη πολύτεκνος. Η συνταγματική προστασία της πολύτεκνης οικογένειας καταλύεται μια ακόμη φορά!!!
    2. Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι ότι δεν υπάρχει κόστος αποκτήσεως και ανατροφής παιδιών, οπότε δε χρειάζεται καμία φοροαπαλλαγή για τα παιδιά. Δηλαδή, ο νόμος προτρέπει να μην αποκτούν παιδιά οι Έλληνες!!!
    3. Τα προστατευόμενα τέκνα μετονομάζονται σε εξαρτώμενα (! – τι είδους εξάρτηση δε μας λέει…), στα οποία δεν περιλαμβάνονται πλέον όσα σπουδάζουν!!!
    4. Η συνταγματική επιταγή περί δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών στους Έλληνες αναλόγως των δυνάμεων εκάστου, φυσικά και δεν τηρείται.
    5. Οὐκ ἄν λάβοις παρὰ τοῦ μὴ ἔχοντος!!!

  • 7 Ιουλίου 2013, 16:58 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

    Παρατηρήσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) στο σχέδιο νόμου
    «Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος»

    Άρθρο 29
    Φορολογικός συντελεστής
    3. Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται με συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%).

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
    Προτείνεται να μην επιβληθεί ενιαίος συντελεστής φορολόγησης 13% αλλά να παρέχεται η δυνατότητα εφαρμογής δύο συντελεστών. Για τη ζωική παραγωγή ο συντελεστής να είναι 5%, όπως είναι σήμερα.
    Ο ΣΕΚ θεωρεί δυσβάσταχτο και απαράδεκτο το διπλασιασμό του συντελεστή φορολόγησης για την κτηνοτροφία από 5%-8% στο 13%, σε μια περίοδο που η ελληνική κτηνοτροφία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση με κύρια χαρακτηριστικά την έλλειψη ρευστότητας, την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, τις χαμηλές, τιμές παραγωγού, τόσο στο κρέας όσο και στο γάλα, την υπερχρέωση των εκμεταλλεύσεων από οφειλές σε Τράπεζες κ.α.
    Και ενώ το κράτος θα πρέπει να μεριμνά για ουσιαστικές και σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αφού ήδη εγκαταλείπουν το επάγγελμα χιλιάδες κτηνοτρόφοι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
    Ο διπλασιασμός του συντελεστή φορολόγησης θα οδηγήσει τους ήδη φτωχούς κτηνοτρόφους και αγρότες σε συνθήκες εξαθλίωσης και εγκατάλειψης του επαγγέλματος.

    Άρθρο 39
    Εισόδημα από ακίνητη περιουσία

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
    Προτείνεται η εξαίρεση από τη φορολογία των ακινήτων των πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων των αγροτεμαχίων και των βοσκοτόπων.
    Τα αγροτεμάχια, οι βοσκότοποι, τα κτίσματα και οι υποδομές της κτηνοτροφίας (μαντριά, βουστάσια, χοιροστάσια, πτηνοθάλαμοι) είναι το μοναδικό εργαλείο παραγωγής των αγροτών και των κτηνοτρόφων και δεν αποτελούν, για να φορολογηθούν, είδος πολυτελείας, δεν φορολογούνται αυτούσιοι παρά μόνο ως προς το εισόδημα που αποφέρουν.
    Η φορολογία τους θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για την εξόντωση της κτηνοτροφίας και οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές όχι μόνο για τους κτηνοτρόφους αλλά για την ίδια τη χώρα αφού θα οδηγήσουν σε μεγάλες αυξήσεις των εισαγωγών οι οποίες επιβαρύνουν το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας μας. Ήδη οι εισαγωγές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων πλησιάζουν αθροιστικά στο ύψος των 2 δις ευρώ περίπου, καλύπτοντας σταθερά το 30% των εισαγωγών του αγροτικού τομέα, αποτελώντας τη βασική αιτία δημιουργίας ελλείμματος στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο. Να υπενθυμίσουμε ότι τα κτηνοτροφικά κτίσματα έχουν εξαιρεθεί για συγκεκριμένους λόγους από το χαράτσι για να μην επιβαρυνθεί η κτηνοτροφία.
    Επιπλέον προτείνεται να δοθούν κίνητρα (μερική ή ολική απαλλαγή από φόρους) στους έχοντες καλλιεργήσιμη γη ή βοσκότοπους και δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ώστε να νοικιάσουν τη γη τους σε κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους και αγρότες έναντι συγκεκριμένου ποσού ανά στρέμμα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μιας 7/ετίας, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της ΚΑΠ. Σημειώνεται ότι το 10% των πολιτών έχει στην κατοχή του το 40% της αγροτικής γης και η όποια φορολόγηση τους επιβαρύνει θα μεταφερθεί σε αγρότες και κτηνοτρόφους με επακόλουθο την περαιτέρω αύξηση του κόστους παραγωγής.

  • 7 Ιουλίου 2013, 16:30 | Ανδρεας Τσιλιφωνης

    Παραθετω καποιες γενικες παρατηρησεις στο προσχεδιο νομου Κ.Φ.Ε., οντας σιγουρος πως υπαρχουν καλυτερα καταρτισμενοι που θα τοποθετηθουν σε ειδικα σημεια.

    Με δεδομενο ότι υπαρχουν ηδη σε ισχυ χιλιαδες σελιδες φορολογικων νομων και σχετικων διαταξεων (υπουργικες αποφασεις, ΠΟΛ, ερμηνειες, ρυθμισεις, κ.α., οι οποιες κατά το πλειστον αλληλοαναιρουνται, αντιφασκουν, επικαλυπτονται, είναι ξεπερασμενες από την πραγματικοτητα, κλπ ) η πρωτη κινηση που θα σηματοδοτουσε την ουσιαστικη διαθεση για απλοποποιηση της φορολογικης νομοθεσιας είναι η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ & ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ πλην του νεου Κωδικα Φορολογιας Εισοδηματος και του προσφατα ψηφισμενου Κωδικα Φορολογικης Απεικονισης Συνναλαγων ακομα και εάν πρεπει να προστεθουν καποια επιπλεον αρθρα. Δεν είναι δυνατον η φορολογικη αρχη να επικαλειται την «απαγορευση αγνοιας νομου» όταν εμπειρα στελεχη στην φορολογια αδυνατουν να γνωριζουν τις 18.000 σελιδες (αυτό το νουμερο ακουγεται στην αγορα) φορολογικων διαταξεων που ισχυουν σημερα.

    Οσον αφορα την παταξη της φοροδιαφυγης είναι γνωστο πως εάν μπαινει φρεσκο μαυρο χρημα στην αγορα τοτε αυτό ανακυκλωνεται και οδηγει μαθηματικα σε πολύ μεγαλη φοροδιαφυγη. Αρα, ο κυριος στοχος είναι να μην μπαινει νέο μαυρο χρημα και ο δευτερος να καταγραφονται ολες οι συναλλαγες. Η προταση στο νομοσχεδιο περι υποχρεωτικης συναλλαγης μεσω τραπεζων για ποσα πανω από 500 ευρω είναι σε σωστη κατευθυνση, αλλα τα 500 ευρω είναι τεραστιο οριο (ουσιαστικα επιτρεπει σε μια εταιρια να πληρωνει ολους τους χαμηλομισθους υπαλληλους της «νομιμα» με μαυρα). ΤΟ ΠΟΣΟ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΑ 50 ΕΥΡΩ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΤΗ ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ ΤΑ 10. Φυσικα, εάν μια εταιρια εχει καποιον ειδικο λογο για να χρησιμοποιησει το οριο των 500 ευρω για πληρωμη εκτος τραπεζων, θα μπορουσε να ζητα μια ειδικη αδεια από τον αρμοδιο εφορο, γνωριζοντας όμως ότι θα παρακολουθειτε στενα.

    Εάν εργαλειο το οποιο θα απετρεπε περισσοτερο την εισοδο νεου μαυρου χρηματος στην αγορα και θα βοηθουσε σημαντικα στην μειωση της φοροδιαφυγης είναι η ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕΣΩ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ / ΧΡΕΩΣΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ. Το συστημα υφισταται ηδη καθως σε κάθε συνναλαγη καταγραφονται όλα τα στοιχεια που απαιτει η φορολογικη αρχη (τα ΑΦΜ, στοιχεια επιχειρησεων, περιγραφη συνναλαγης, κλπ) με μοναδικη επιπροσθετη λεπτομερεια ότι στο μηνιαιο ενημερωτικο φυλλο που στελνουν οι τραπεζες θα πρεπει να φαινεται και το ΑΦΜ του προμηθευτη. Η σημερινη πρακτικη οπου ζητουνται τιμολογια από επιχειρησεις που 99% δουλευουν λιανικη, μονο δυσφορια προκαλουν και δεν διασφαλιζουν την φορολογητεα υλη. Με τις εταιρικες πιστωτικες ή χρεωστικες καρτες θα υπαρχει αμεσα λιγωτερη γραφειοκρατια, μεγαλυτερη διαφανεια, μικροτερο κοστος λειτουργιας, καλυτερος ελεγχος και φυσικα μπορουν να καλυπτονται συναλλαγες ακομα και των 10-20 ευρω.

    Αναφορικα με την φορολογια φυσικων προσωπων θα πρεπει καποτε και οι ελληνες να γνωρισουν ποσα χρηματα πληρωνονται για την εργασια που προσφερουν. Σημερα, ουτε ενας στους χιλιους μισθωτους δεν γνωριζει το πόσα πραγματικα πληρωνεται. Γνωριζει πόσα είναι τα «καθαρα» που παιρνει αλλα το πόσο κοστιζει αποκρυπτεται πισω από ένα κυκεωνα εισφορων και κρατησεων που εχουν δεκαδες ευφανταστα ονοματα. Η προταση είναι απλη: ΚΑΘΕ ΑΜΟΙΒΗ (ΕΤΗΣΙΑ, ΜΗΝΙΑΙΑ, ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ, ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ, ΚΛΠ) ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΣΥΝ 2 ΠΟΣΟΣΤΑ, ητοι τις πασης φυσεως κρατησεις και την προκαταβολη φορου εισοδηματος. Παραδειγμα : Η αμοιβη 2.000 (30%, 20%) / μηνα σημαινει ότι ο εργοδοτης πληρωνει μηνιαια 2.000 ευρω εκ των οποιων 600 αφορουν ολες τις εισφορες για την ασφαλιση του εργαζομενου , 400 είναι η προκατοβολη φορου εισοδηματος και απομενει η καθαρη αμοιβη των 1.000 ευρω. Με δεδομενο ότι ολες οι πληρωμες γινονται μεσω τραπεζικης καταθεσης είναι ευκολο την στιγμη της εκαστοτε πληρωμης να κατευθυνονται στο ασφαλιστικο ταμειο του εργαζομενου το 30% και στην φορολογικη του μεριδα το 20%. Ετσι, η ετησια κινηση του τραπεζικου λογαριασμου ενος εργαζομενου είναι και η βαση για την υποβολη της φορολογικης του δηλωσης. Παραλληλα το συστημα αυτό δεν επιτρεπει ουτε την εισφοροδιαφυγη ουτε την καθυστερηση προκαταβολης φορου μισθωτων υπηρεσιων. Νοειται πως τα παραπανω αναφερομενα ποσοστα είναι ενδεικτικα και θα πρεπει να υπολογιζονται συμφωνα με την εκαστοτε ισχυουσα νομοθεσια. Ακομα, το ιδιο συστημα θα φερει σημαντικη μειωση του λειτουργικου κοστους εξαγωγης μισθοδοσιας, ιδιαιτερα σε μεγαλες εταιριες και φυσικα και στο δημοσιο στο οποιο μπορεί να λειτουργησει το ιδιο αποτελεσματικα.

    Τελος, θα προτεινα ένα συστημα που εχει γινει και λειτουργει ηδη στην Ελλαδα, την ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕΣΩ ΕΡΓΟΣΗΜΟΥ, ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και όχι μονο στους περιστασιακα απασχολουμενους σε ιδιωτες. Οσοι εχουν χρησιμοποιησει το υπαρχον συστημα και ιδιαιτερα με προμηθευτη που εχει τραπεζικο λογαριασμο μπορουν να διαβεβαιωσουν ότι αποτελει εφαρμογη «επιστημονικης φαντασιας» σε σχεση με τις συναλλαγες που συνηθως γινονται με το ελληνικο δημοσιο.

  • 7 Ιουλίου 2013, 10:35 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΠΕΤΡΟΣ

    Σαν γενικό σχόλιο θέλω να πω τη διαπίστωση μου ότι από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί τόσες πολλές φορές τόσες αλλαγές στον κ.φ.ε. που ούτε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι (εφοριακοί) γνωρίζουν τι ισχύει. Σε περίπτωση συγγενικού προσώπου άνεργου και φιλοξενούμενου από τους γονείς του ο οποίος φορολογήθηκε βάσει ενός σαράβαλου αυτοκινήτου εικοσαετίας προσπαθήσαμε να αμφισβητήσουμε τα τεκμήρια και ο έφορος δεν γνώριζε ότι τα κενά διαμερίσματα δεν έχουν τεκμήριο.
    Στον πρόλογο ο κώδικας μιλάει για απλούστευση των διαδικασιών και ρυθμίσεις επ’ ωφελεία των φορολογουμένων. Οι λέξεις έχουν μάλλον χάσει την ορθη σημασία των. Ο καθένας τις χρησιμοποιεί κατά το δοκούν.Έχετε την εντύπωση ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι ΔΙΚΑΙΟ ή τέλος πάντων πιο δίκαιο από τα προηγούμενα; ΟΧΙ κύριοι, είναι περισσότερο ΑΔΙΚΟ από όλα τα προηγούμενα του κ. Στουρνάρα του Βενιζέλου και ακόμη πιο άδικο από αυτό του Παπακωνσταντίνου, το οποίο ήταν πάλι πιο άδικο από τα προηγούμενα του. Εάν τα μέτρα που πρέπει να παρθούν είναι άδικα μεν αναγκαία δε τότε να μοιρασθούν ισότιμα και ισόνομα κατά τις επιταγές του συντάγματος. Ιδού μερικές ρυθμίσεις δήθεν δικαιοσύνης !!!

    1.- Περιορισμός των φορολογικών κλιμάκων . Για να είναι η κατανομή πιο δίκαια η δικαιοσύνη απαιτεί όσο το δυνατόν περισσότερες κλίμακες για να κατανέμονται τα βάρη ανάλογα με την φοροδοτική ικανότητα του καθενός κατ’ επιταγή του συντάγματος

    2.- Το παρακάτω παράδειγμα είναι η αποθέωση της δικαιοσύνης και ισότητας:
    Οικογένεια Α : συνταξιούχοι ο σύζυγος και η σύζυγος με σύνταξη 1200 € έκαστος σύνολο 2400€ και οικογένεια Β συνταξιούχου με σύνταξη μόνο του συζύγου 2400 €. Οι κρατήσεις και οι φόροι είναι ως εξής με τα ήδη ισχύοντα:

    ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Α ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Β
    Ο ΣΥΖΥΓΟΣ Η ΣΥΖΥΓΟΣ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ Η ΣΥΖΥΓΟΣ
    ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 1200 1200 2400 0
    Μείον Ε.Α.Σ. 0 0 219 0 9%
    Μείον κρατ. (20%) Ν. 4024 0 0 199 0 Κρατ.12% πάνω από 1300€ 0 0 84 0
    Μείον κρατ. Ν. 4093 60 60 (5%) 191 0 10%
    Μηνιαίο καθ. Εισόδημα 1140 1140 1722 0
    ΕΤΗΣΙΟ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔ. 13680 13680 20664 0
    ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ 909 909 2446 0
    ΕΤΗΣΙΟ ΔΙΑΘΕΣ. ΕΙΣΟΔΗΜΑ 12771 12771 18218 0
    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΟΙΚΟΓ. ΕΙΣΟΔ. 25542 18218
    ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΦ. ΕΙΣΟΔΗΜATΩΝ 7320
    ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΙΑΦ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ 610

    Δηλαδή, εξ αιτίας των μνημονίων και ΔΙΚΑΙΩΝ δήθεν φορολογικών συστημάτων η μία οικογένεια επιβαρύνεται κατά 7320 € περισσότερο από την άλλη με το ίδιο οικογενειακό εισόδημα. Αν αυτό ονομάζεται αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, τότε πιά δεν γνωρίζουμε Ελληνικά !!!

    3.- Το θέμα της φορολόγησης των ενοικίων : Λέγεται ότι με τη ρύθμιση γενικώς ευνοούνται αυτοί που εισπράττουν ενοίκια διότι με το ισχύον σύστημα τα ενοίκια προσετίθεντο στα άλλα εισοδήματα και εφορολογούντο στην κλίμακα με μεγάλο συντελεστή. Αυτό όμως ισχύει για αυτούς που έχουν μεγάλα εισοδήματα και οι οποίοι στο κάτω κάτω να πληρώσουν. Με το νέο σύστημα όμως πλήττονται όσοι έχουν μικρά εισοδήματα που είτε δεν πλήρωναν λόγω αφορολόγητου ή πλήρωναν μικρό φόρο. ΑΥΤΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟ; Και τι γίνεται με αυτούς που έχουν ένα ενοίκιο για να συμπληρώνουν την πενιχρή σύνταξη τους είτε έχουν για μοναδικό εισόδημα μόνο ένα ενοίκιο; Αυτός γιατί να μην έχει αφορολόγητο; Το ίδιο ισχύει και για τους τόκους των καταθέσεων. Κατά τον νομικό μας πολιτισμό «είναι καλύτερο να αθωώσεις ένα ένοχο παρά να καταδικάσεις έναν αθώο. Νομίζετε ότι με αυτό το κυνήγι κατά των ακινήτων θα ανακάμψει ποτέ η οικοδομή;

    4.- Μήπως διορθώνεται η άλλη αδικία που ένας άνεργος, που είχε τι καλές εποχές ένα σπίτι ή αυτοκίνητο, καλείται να πληρώσει φόρο για εισοδήματα που δεν έχει γιατί η πολιτεία όλως αυθαιρέτως του υπολογίζει εικονική δαπάνη διαβίωσης; Και τα περί μαχητότητας των τεκμηρίων είναι κουραφέξαλα. Οι έφοροι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Προσωπική εμπειρία ως αναφέρεται ανωτέρω. Ή το μέτρο των αποδείξεων τις οποίες έπρεπε να συγκεντρώσει ο ίδιος άνεργος , με ποια λογική άραγε αφού είναι άνεργος, διαφορετικά θα είχε επί πλέον ποινή και έτσι αναγκαζόταν να τις δανείζεται από συγγενείς. Ποιος ανεγκέφαλος το σκέφθηκε; Αυτό δεν είναι κοροϊδία ;
    5.- Μηδενικό προβλέπεται να είναι το όφελος από τη συλλογή αποδείξεων για όσους δηλώνουν περισσότερα από 42.000 ευρώ. Προφανώς, από το ποσό αυτό και πάνω η φοροδιαφυγή… επιτρέπεται
    6.- Μήπως διορθώνεται η θέση της μη εργαζόμενης συζύγου η οποία ούτε καν προστατευόμενο μέλος θεωρείται ή η θέση των πολυτέκνων;
    7.- Γιατί ο πατέρας να μην μπορεί να δωρήσει κάποιο ήδη φορολογημένο ποσό στο παιδί του αφού δεν έχει να του εξασφαλίσει Α κατοικία;
    8.- Να θυμίσω ότι κάποια επάρατη κυβέρνηση προκειμένου να προσελκύσει τα χρήματα των ελλήνων μεταναστών και να αναθερμάνει την οικοδομική δραστηριότητα καθιέρωσε την απαλλαγή από την φορολογία των ακινήτων που αγοράζονταν με συνάλλαγμα.
    Και πολλά άλλα.
    Ευχαριστώ

  • Κ. Σαμαρά ποιός θα μας σώσει από το άσχετο οικονομικό επιτελείο σας, το οποίο εξοντώνει την Ελληνική οικογένεια και ιδιαίτερα την πολύτεκνη;
    Με ποιά νιάτα θα επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη που μας λέτε;
    Μόνο ανθέλληνες μπορούν να διανοηθούν τέτοια μέτρα και να κάνουν τα παιδιά μας φορολογικά τεκμήρια;
    Σε ποια χώρα του κόσμου: η οικογένεια με 10 παιδιά πληρώνει τον ίδιο φόρο με τον άγαμο, για το ίδιο εισόδημα;;; Σας προκαλούμε, απαντήστε μας… Για ρωτείστε να μάθετε ακόμη και στη Γερμανία να μάθετε τι συμβαίνει;;;
    Ποιός έδωσε το δικαίωμα σε αυτούς τους άτεκνους που απαρτίζουν το οικονομικό επιτελείο να ονομάζουν τα παιδιά μας εξαρτώμενα και όχι προστατευόμενα; Είναι δυνατό ένα τέτοιο σ/ν να μην κατατίθεται στην Ο.Κ.Ε για να εκφέρει τη γνώμη της; Ποιός ο σκοπός τότε της ύπαρξης της;
    Με αυτό τον τρόπο κ. Πρωθυπουργέ τηρείτε τις υποσχέσεις που δώσατε στα διάφορα ΖΑΠΠΕΙΟ για την πολύτεκνη οικογένεια;;;
    Έλεος πια…

  • 6 Ιουλίου 2013, 17:24 | atcola

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ -ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ – ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ??? ΠΑΛΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ….

  • 6 Ιουλίου 2013, 16:38 | atcola

    εσύ που είσαι υπουργός δεν έχεις διαβάσει τον νόμο που σου γράψανε !!!
    εσύ που διαβάζεις τα σχόλια πές στον υπουργό….. εάν ξέρει πόσο φόρο πληρώνει ο ηλίθιος που έκανε 4 και παραπάνω παιδιά…..

  • 6 Ιουλίου 2013, 15:02 | Μαρία-Αικατερίνη

    κ. Υπουργέ,

    σας παρακαλώ πολύ προστατέψετε την πολύτεκνη οικογένεια!! Το νέο αίμα είναι αυτό που θα δώσει ζωή σε αυτό τον τόπο. Είμαστε νέοι άνθρωποι με όνειρα για πολυμελείς οικογένειες. Μην μας κόβετε τα φτερά…

    Μαρία-Αικατερίνη

  • 6 Ιουλίου 2013, 08:17 | Καραμπάτσης Ευάγγελος

    κ. Υπουργέ,

    ως πρώην Εφοριακός Υπάλληλος, έχω εργαστεί στο τμήμα του Κώδικα του Υπουργείου Οικονομικών (οδός Καραγεώργη Σερβίας 10). Ως εκ τούτου έχω προσωπική εμπειρία λόγω προϋπηρεσίας μου στο υπό διαβούλευση αντικείμενο. Επίσης είμαι Οικονομολόγος (κάτοχος του MASTER OF ARTS IN ECONOMICS) και έχω διδάξει όλα τα είδη Λογιστικής (Γενική Ι και ΙΙ, Λογιστική Κόστους, Λογιστική Εταιρειών, Ξενοδοχειακή Λογιστική, κλπ) επί 25 έτη.
    Μελετώντας εκτενώς το σχέδιο νόμου παρατήρησα ότι δεν λαμβάνετε καμία απολύτως μέριμνα υπέρ των πολύτεκνων οικογενειών. Αντιθέτως, συνεχίζεται η οικονομική δολοφονία των πολύτεκνων οικογενειών από τις οποίες διασφαλίζεται το μέλλον της Πατρίδας μας και το ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας.
    Δεν υπάρχει πουθενά η λέξη πολύτεκνος. Η συνταγματική προστασία της πολύτεκνης οικογένειας καταλύεται μια ακόμη φορά.
    Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι ότι δεν υπάρχει κόστος αποκτήσεως και ανατροφής παιδιών, οπότε δε χρειάζεται καμμία φοροαπαλλαγή για τα παιδιά. Δηλαδή, ο νόμος προτρέπει να μην αποκτούν παιδιά οι Έλληνες!!!

    Κύριε Υπουργέ,

    Μετά από αυτή την πρωτοφανή (και άνευ προηγουμένου) «σφαγή» των πολύτεκνων, ποιος θα υπερασπιστεί την Πατρίδα μας;;;
    Όπως άριστα γνωρίζετε το δημογραφικό πρόβλημα έχει καταστεί για τη χώρα μας το υπ΄ αριθμ. 1 Εθνικό πρόβλημα και απειλεί με αφανισμό τον τόπο μας, αφού τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι υπερτερούν σταθερά των γεννήσεων.
    Επίσης, ας μη λησμονούμε ότι:
    1) Το άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «οι πολύτεκνες οικογένειες… δικαιούνται της ειδικής φροντίδας του Κράτους». Με τη διάταξη αυτή, η θέσπιση της οποίας αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Χώρας (βλ. Πρακτικά Βουλής επί του Συντάγματος Συνεδρίαση ΟΘ’/26-4-1975, σελ. 479, 486), παρέχεται μεν, κατ’ αρχή, υπόδειξη προς τον κοινό νομοθέτη για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων φροντίδας υπέρ των πολύτεκνων οικογενειών, εξυπακούεται, όμως, ταυτοχρόνως στοιχειώδης απαγορευτικός κανόνας, δεσμευτικός για τον κοινό νομοθέτη, σύμφωνα προς τον οποίο δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχόμενης στους πολύτεκνους ειδικής φροντίδας, άνευ αποχρώντος λόγου, στα πλαίσια της αυτής σχέσεως (βλ. ΣτΕ 2773, 2778, 2781/1991). Εν όψει δε της αδιαστίκτου διατυπώσεως της εν λόγω συνταγματικής διατάξεως αλλά και του προαναφερθέντος σκοπού της, η εξυπηρέτηση του οποίου συνιστά και λόγο γενικότερου δημοσίου συμφέροντος (βλ. ΣτΕ 2773/1991), δεν είναι, επίσης, συνταγματικώς ανεκτές, ρυθμίσεις με τις οποίες ορισμένες πολύτεκνες οικογένειες εξαιρούνται της ανωτέρω ειδικής κρατικής φροντίδας, αφού έτσι αναιρείται, ως προς αυτές, η αδιαστίκτως υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών επιβαλλομένη από το Σύνταγμα ειδική φροντίδα του Κράτους (βλ. έτσι ΣτΕ 1095/2001, Αρμ 2001, σ. 1081 = ΔΔΙΚΗ 2002, σ. 84 = ΕΔΚΑ 2001, σ. 346 = ΛΟΓΙΣΤΗΣ 2001, σ. 1242 = Αρχ Ν 2003, σ. 287). 2) Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, εν όψει του γεγονότος ότι η κατάσταση της υπογεννητικότητας στη χώρα μας έχει γίνει εφιαλτική και είναι άμεσος ο κίνδυνος να μεταβληθούμε σε μία κοινωνία γερόντων στο άρθρο 21 του Συντάγματος προτάθηκε και η παρ. 5 σύμφωνα με την οποία «ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του κράτους».

    Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

    Έχει υπολογιστεί ότι το 2030 τα άτομα στην Ελλάδα άνω των 60 ετών θα αποτελούν το 35% του πληθυσμού, τα μέχρι 20 ετών το 15% και οι εργαζόμενοι, όσοι δηλαδή θα είναι ενταγμένοι στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας θα είναι μόλις το 34% !
    Ένα Σουηδικό δημογραφικό Ινστιτούτο αποφάνθηκε τον Ιανουάριο του 2001, ύστερα από μελέτη για τις συνέπειες του δημογραφικού προβλήματος στις χώρες του Νότου της Ε.Ε. ότι ο Ελληνισμός σβήνει. Οι Σουηδοί επιστήμονες κάνοντας μαθηματική προβολή των δεδομένων (της χρονικής περιόδου 1991-2001) στο μέλλον με βάση τους δείκτες γεννητικότητας, γήρανσης και θνησιμότητας του πληθυσμού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 2100, αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς οι Έλληνες θα έχουμε περιοριστεί στο 20% του σημερινού πληθυσμού!
    Τα προβλήματα του πληθυσμού όπως έχει επισημάνει ο Γάλλος δημογράφος Alfred Sauvy, είναι “τόσο θεμελιώδη που εκδικούνται τρομερά εκείνους που τα αγνοούν και καμία χώρα δεν μπορεί να ζήσει αν δεν πιστεύει στη ζωή”.
    Προ ολίγων ετών το δημογραφικό χαρακτηριζόταν ως μία βραδυφλεγής βόμβα που βρισκόταν στα θεμέλια του Έθνους μας. Σήμερα όμως μετά την επιδείνωση όλων των δημογραφικών δεικτών παρομοιάζεται λίαν προσφυώς από τους δημογράφους και τους ασχολούμενους με το ζήτημα αυτό ως “απασφαλισμένη χειροβομβίδα”. Βεβαίως μετά την σφαγή των πολυτέκνων από τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα αναμένεται η έκρηξη της χειροβομβίδας. Σύμφωνα μάλιστα με άρθρο του κ. Βασίλειου Θεοτοκάτου στο περιοδικό ¨Ο Κόσμος των Πολυτέκνων (Τεύχος 52, Ιούλιος -Σεπτέμβριος 2012)”, εφέτος η φορολογία των Πολυτέκνων θα είναι 20-πλάσια, αφού αυξήθηκε κατά 2060%, δηλ. 20,5 φορές παραπάνω από πέρυσι !!!

    Επομένως ΕΓΚΛΗΜΑΤΕΙΤΕ κ. Υπουργέ, επειδή σφαγιάζετε τους πολύτεκνους με το νέο σχέδιο νόμου, ενώ θα έπρεπε να πράξετε ακριβώς το αντίθετο.
    Συγκεκριμένα θα πρέπει να τροποποιήσετε το σχέδιο νόμου, έτσι ώστε να συμβάλετε στην αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την επίλυση του δημογραφικού της χώρας.

    Μετά τιμής
    Καραμπάτσης Ευάγγελος
    Οικονομολόγος, Μ.Α.

  • 5 Ιουλίου 2013, 22:41 | Λεωνίδας Πράπας

    Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί τρόπος στο νέο νομοσχέδιο να αποζημιωθούν οι Ομολογιούχοι Φυσικά Πρόσωπα που εμπιστεύθηκαν το Ελληνικό Δημόσιο αγοράζοντας τα ομόλογα στην πιο δύσκολη στιγμή κι αυτό τους κατάκλεψε!!! Μπορείτε να δώσετε φοροαπαλλαγές κάθε χρόνο μέχρι να αποζημιωθούμε και να ξαναβρούμε τις ζωές μας που μας κλέψατε με τη δήμευση των περιουσιών μας!!!

  • 5 Ιουλίου 2013, 22:16 | Αλεξόπουλος Δημήτριος

    Στο πεδίο εφαρμογής, θα πρέπει να εξαιρούνται όλοι όσοι σφαγιάστηκαν στο PSI. Αυτό φυσικά είναι το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε γιατί υπάρχουν πολλοί ομολογιούχοι συνταξιούχοι που τους δημεύσατε όλοι την περιουσία, και δεν έχουν καμία επαφή με την εφορία, αλλά και πολλοί άνεργοι. Φανταστείτε ότι στην εφετινή δήλωση εισοδήματος θα πρέπει να αναγράψουν και την τυχόν υπεραξία που είχαν από την πώληση των EFSF για να μπορέσουν να επιβιώσουν σε καταστάσεις ζούγκλας που μας έχετε φέρει. Είμαστε πλέον ένα κομμάτι του Ελληνικού λαού αποκομμένοι από το Ελληνικό κράτος, και φυσικά είναι εύλογο να γίνει αυτό. Εμάς μας θυσιάσατε είδη στο βωμό της επιτυχίας του PSI. Θέλετε και άλλα; Και φυσικά μην νομίσετε ότι κάνοντας μας την οποιαδήποτε φορολογική ελάφρυνση (που δεν το βλέπω) δεν θα σταματήσουμε να σας κυνηγάμε δικαστικός για αυτά που μας κάνατε αλλά κυρίως για τα ψέματα που μας είπατε προεκλογικός.

  • 5 Ιουλίου 2013, 15:52 | ΝΕΟ ΡΕΥΜΑ – ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ, Νίκος Σπ. Φιλίππου

    ΝΕΟ ΡΕΥΜΑ – ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ
    Νίκος Σπ. Φιλίππου
    Με κάθε σεβασμό στο παρόν νομοσχέδιο επιτρέψτε μας να υποβάλουμε προτάσεις που εστιάζουν στην μεγάλη απόκλιση των τεχνητά κατασκευασμένων προσαυξήσεων που ανεβάζουν τις φαινομενικά ληξιπρόθεσμες οφειλές στις 59 δις €, ενώ οι προβλεπόμενες πραγματικές υπολογίζονται στα 10-15 δις €. Το ίδιο συμβαίνει και με την φορολογική τρομοκράτηση των καταθέσεων που απομακρύνει την ρευστότητα και την τελική δυνατότητα της πολιτείας να εισπράξει φόρους και να έχουν δυνατότητα επιβίωσης οι επιχειρήσεις. Πιστεύουμε ότι αυτές είναι οι κύριες πηγές και πληγές προς διόρθωση του φορολογικού συστήματος.
    Σύνοψη προτάσεων για την φορολογία.
    Μεγάλος κίνδυνος επιβίωσης της χώρας, εάν δεν προβούμε σε ακαριαίες και πρακτικά εφαρμόσιμες λύσεις χωρίς περιστροφές!
    Αγωνία και ανησυχία για την χώρα και τις επιχειρήσεις.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ.

    – Αναδρομική διαγραφή των καταχρηστικών προσαυξήσεων 36% και 60% τον χρόνο καθώς και των ανωτάτων ορίων ~ 300%, που με την προσθήκη διάφορων προσαυξήσεων και κατά ΚΕΔΕ, γίνονται ~ 450%.
    Δεν υπάρχει αντίρρηση τρόικας για ευθυγράμμιση με δεδομένα Ε.Ε. Η πρακτική αυτή δεν υπάρχει πουθενά στον “γνωστό” κόσμο, αλλά δυστυχώς εφαρμόζεται άκριτα από ΔΟΥ και δικαστήρια με καταστροφικές επιπτώσεις στον υγιή παραγωγικό ιστό.
    – Άμεση αναδρομική κατάργηση / διαγραφή / διόρθωση των εξωλογιστικών προσδιορισμών, σύμφωνα με τις αποφάσεις Σ.τ.Ε.
    Πουθενά στην Ε.Ε. δεν υπάρχει αυτή η διαδικασία που «πολλαπλασιάζει η κατασκευάζει» τις όποιες οφειλές 30 – 50 φορές, και «κλείνει» επιχειρήσεις που δεν περισσεύουν.
    – Αναγνώριση αναδρομική τμηματικών καταβολών φορολογουμένων, έναντι ρυθμίσεων μέχρι σήμερα, με αφαίρεση των καταχρηστικών προσαυξήσεων, για να υπολογίζονται οι καταβολές στο κεφάλαιο.
    Σε αντίθετη περίπτωση θα χαθούν πολλές ταμειακές καταβολές, δεν θα εκκαθαριστούν καρτέλες, δεν θα ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι, επειδή θα χάσουν άδικα μεγάλα ποσά, δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν και δεν θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα για φορολογικό δίκαιο και εισπράξεις για το δημόσιο.
    – Οι προσαυξήσεις 7-8 % τον χρόνο, να λογίζονται αναδρομικά, ΜΕ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ~ 20%.
    Προτείνεται ευθυγράμιση με Ε.Ε., αυτό είναι το όριο στις περισσότερες χώρες.
    – Να καθιερωθούν αντικειμενικά κριτήρια σε όλες τις συναλλαγές με ΔΟΥ. Π.χ. ποιοι υπάγονται, αν έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις, αν έχουν επενδύσεις, αν έχουν «στραγγαλιστεί» από τράπεζες, αν έχουν στερηθεί ενημερότητες για μεγάλο διάστημα, αν μπορούν να πληρώσουν, κ.α.
    Κρίνεται απαραίτητη τέτοια πρόβλεψη, αλλιώς δεν θα αποδόσουν τα μέτρα.
    – Αποκατάσταση στέρησης φορολογικών ενημεροτήτων άμεσα και σε κάθε πεςρίπτωση.
    Η μακροχρόνια στέρηση είναι μέτρο καταστροφικό και επιλεκτικά επαχθές. Σε αντίθετη περίπτωση, οι εταιρείες θα «κλείνουν», δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν και η Πολιτεία δεν θα έχει έσοδα.
    – Να υπαχθούν όλες οι περιπτώσεις, που εκκρεμούν στα δικαστήρια.
    Αφορούν ~ 160- 200.000 περιπτώσεις.
    – Η οικονομία –αποδεδειγμένα, δεν έχει χρηματοδοτικές και φοροδοτικές δυνατότητες. Προτείνουμε κύριος στόχος να είναι η εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων οφειλών από την φούσκα των «κατασκευασμένων» χρεώσεων ~ 56 δις €, σε λογικά πλαίσια και ρυθμίσεις με δυνατότητα ανταπόκρισης. Π.χ. ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΓΕΝΙΚΟ κόστος ~ 1%, πλην εικονικών και πλαστών τιμολογίων και άλλων παράνομων ενεργειών.
    Οι άλλες προτάσεις είναι ουτοπικές και δυστυχώς θεωρητικές χωρίς αποτέλεσμα. Συνεχίζει να αποδεκατίζεται ο υγιής παραγωγικός ιστός της χώρας- καμία εταιρεία δεν περισσεύει χάριν ιδεοληψίας. Αντίθετα θα έπρεπε να βοηθήσουμε με μέτρα τις υπάρχουσες εταιρείες να επιβιώσουν. Δεν θα ανακάμψει ποτέ η χώρα χωρίς και τον τον παραγωγικό ιστό, την ώρα που «προσπαθούμε» για επενδύσεις.
    – Προτείνεται να απαλειφθούν όλες οι διατάξεις που προκαλούν αγκυλώσεις, όπως πχ. καταβολή 50% για προσφυγές, 15% προσαύξηση για μία δόση, η όποια άλλη ακραία πρόταση.
    Θα αποδεκατιστεί ο παραγωγικός ιστός.
    Γενική σύνοψη εκκρεμών προτάσεων για το φορολογικό.
    ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ “ΕΠΑΦΩΝ/ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ” ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ. ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. ΚΑΘΕ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΣΤΙΑ ΕΠΑΦΩΝ.
    1) ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΟΧΛΕΥΣΗ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ~ 70-80 ΔΙΣ. € ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ. ΑΜΕΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΦΟΡΟ, ΠΛΗΝ ΠΑΡΟΝΟΜΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.
    2) ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ (ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ 36 ΚΑΙ 60%/ ΧΡΟΝΟ, ΑΝΩΤΑΤΟ 300-450%) . ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ (ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΚΑΡΤΕΛΛΩΝ). ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞΩΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ (ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣτΕ). ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΦΕΞΗΣ ΜΕ ΠΛΑΦΟΝ 20%.
    3) ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΙΝΣΕΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ, ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΟΥ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟΥ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ.
    4) ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΕΣ ΠΑΥΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ.
    5) ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ “ΙΔΙΟΥ/ ΙΣΟΥ” ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ/ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.
    6) ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ «ΦΡΕΝΑ» ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΦΥΓΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ (ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ) ΚΑΙ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΓΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ).
    7) ΘΕΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΣΤΟ 15% ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ. ΑΚΟΜΗ ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ, ΠΟΥ ΦΡΕΝΑΡΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.
    8) ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΙΩΝ ΑΞΙΩΝ.
    9) ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ «ΦΟΡΟΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ» ΚΑΙ «ΦΟΡΟΚΛΟΠΗΣ».

    Από την αρχή επισημάναμε με ένταση και αγωνία τις κύριες προτεραιότητες, με στόχο την άμεση εξυγίανση του φορολογικού μηχανισμού, που δυστυχώς σήμερα «αγωνιά να διατηρήσει» στην δυνατότητα «επαφών» με τους φορολογούμενους. Πρέπει να σταματήσουν οι διφορούμενες ερμηνείες, που προέρχονται από τον ΚΒΣ, αλλά και τους νόμους, μιας αναποτελεσματικής επικοινωνιακής σκοπιμότητας.
    ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ. ΑΜΕΣΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΩΝ.
    Aναδρομική διόρθωση των «κατασκευασμένων» χρεώσεων ληξιπροθέσμων, που στηρίζονται στις ανύπαρκτες στον “κόσμο” προσαυξήσεις 36% και 60%/χρόνο, με ανώτατο 300- 450 %, χώρια οι προσαυξήσεις ΚΕΔΕ 1%/μήνα. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΒΟΛΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ (ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΚΑΡΤΕΛΛΩΝ). Διαγραφή των εξωλογιστικών προσδιορισμών εισοδήματος, που εφαρμόζονται κατά παραβίαση των αποφάσεων Σ.τ.Ε., που αυθαίρετα και «πλαστά» πολλαπλασιάζουν την φορολογητέα ύλη κατά 30-50 φορές. Οι όποιες χρεώσεις προσαυξήσεων – 7%, ME ΑΝΩΤΑΤΟ 20%, να ισχύει για το μέλλον, όχι αναδρομικά, λόγω τραπεζικού στραγγαλισμού και ταλαιπωρίας φορολογουμένων. ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΕΣ ΠΑΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ. Για αυτό η χώρα «βουλιάζει», δημιουργήθηκαν δήθεν 59 δις. € ληξιπρόθεσμα, με πραγματικά ~ 10 – 12 δις. €. «Στραγγαλίζονται» οι φορολογούμενοι, το κράτος δεν μπορεί να εισπράξει, φορολογούνται οι αδύναμοι. Οι επιχειρήσεις ακόμη και τότε που είχαν την δυνατότητα πληρωμών δεν προσέρχονταν για ρυθμίσεις (είναι ακριβές). Ακόμη δεν υποβάλλουν και δηλώσεις ΦΠΑ.
    Χωρίς αυτή την πρώτη ρύθμιση, καμία άλλη ρύθμιση δεν θα έχει αποτέλεσμα. Δεν θα είναι δυνατόν να πληρωθούν υποχρεώσεις που περιέχουν «κατασκευασμένες και ανύπαρκτες» χρεώσεις. Χωρίς ενημερότητες, καμιά συναλλαγή και πληρωμή δεν γίνεται. Ούτε «η υπό όρους % εκπτώσεων μόνο πληρωμής» διαγραφή των εξωπραγματικών προσαυξήσεων δίνει λύση. Ούτε η διαγραφή προσαυξήσεων, χωρίς αναγνώριση των μέχρι σήμερα καταβολών χωρίς προσαυξήσεις, θα έχει αποτέλεσμα. Η από χρόνια ταλαιπωρία των φορολογουμένων πρέπει να διορθωθεί ΑΜΕΣΑ και αναδρομικά ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ (διόρθωση ημαρτημένων). Φυσικά, μετά να αρχίσει η χρέωση 7% από ΤΩΡΑ, ΜΕ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΟ 20%.

    ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ «ΦΟΡΟΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ» έναντι «ΦΟΡΟΚΛΟΠΗΣ».
    Το σύστημα δυστυχώς, με αυτοκαταστροφική τακτική κατά της χώρας, «κυνηγάει» τους «φοροκαθυστερούντες», η αυτούς που με τις καταχρηστικές χρεώσεις στις καρτέλλες τους δεν μπορούν και δεν πρέπει να πληρώσουν. Οι επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία και η ύφεση μεγαλώνουν, χωρίς ουσιαστικό και νόμιμο λόγο. Διαφεύγουν όμως, οι «φοροκλέπτες», που χωρίς καμία δήλωση, κανείς δεν τους κυνηγάει. «Έφυγαν» τα ~ 70- 80 δις € των καταθέσεων, «στράγγισαν» οι τράπεζες από το PSI του κράτους, «στραγγάλισαν» την χρηματοδότηση και τις επιχειρήσεις και αντί να διορθωθεί το πραγματικό πρόβλημα, «τρέχουμε» τις επιχειρήσεις με φυλακές και δικαστήρια, επειδή τα έχουν δηλωμένα η χρεώθηκαν καταχρηστικά ποσά, ενώ τα αδήλωτα διαφεύγουν !!!
    Ποιος ξένος επενδυτής βλέποντας αυτές τις αντιφάσεις, θα κρίνει θετικά στην χώρα ???
    ΜΕΓΑΛΗ ΦΥΓΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.
    Ποια κατάθεση θα μείνει στην τράπεζα, με τις καταχρηστικές κατασχέσεις από υπερβολικούς φόρους, που δεν μπορούν να πληρωθούν !!! ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ, ΑΝ ΚΑΤΑΣΧΕΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ? ΘΑ «ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ» Η ΧΩΡΑ, ΑΥΡΙΟ !
    Ποια η λογική φόρου υπεραξίας στις μετοχές και στα ακίνητα, η οι μεγάλοι φόροι στις γονικές παροχές ? Φόρος δεν θα εισπραχθεί, γιατί δεν θα γίνουν πράξεις. Κεφάλαια εξωτερικού για επενδύσεις σε αυξήσεις κεφαλαίου και ακίνητα δεν θα έρθουν ! Προτείνεται να αποσυρθούν άμεσα από το νομοσχέδιο ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΘΥΓΡΑΜΙΣΘΟΥΝ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Ε.Ε.
    Προτείνεται να εφαρμοστούν μέτρα επιστροφής των καταθέσεων, με όποιο λογικό κόστος, πλην της προέλευσης χρημάτων από εγκληματικές ενέργειες. Είναι η πιο καίρια προτεραιότητα για την χώρα και τις επιχειρήσεις.
    Πως θα γίνει χειρισμός και ο διαχωρισμός καταλογισμών για τις καταθέσεις εξωτερικού και εσωτερικού ? Θα φύγουν και άλλες καταθέσεις ? Θα καταρρεύσει η χώρα ?
    Τι θα γίνει με τις διαφορές μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών στα ακίνητα, που εκτιμώνται ότι είναι ~ 40-50 δις € των καταθέσεων, από δοσοληψίες προηγουμένων ετών ? Τα ακίνητα έχουν φόρο μεταβίβασης 10- 13%, αντί 4%- 7% στην Ε.Ε. και ~ 1- 1,5%% στις Η.Π.Α (πλην των άλλων 40 φόρων!). Η διαφορά αγοραίων και αντικειμενικών τιμών θα φορολογηθεί ξανά τώρα ? Καμία επένδυση σε ακίνητα δεν θα γίνει. Η χώρα θα ζημιωθεί. Αντίθετα, θα αποσυρθούν και άλλες καταθέσεις, που άλλωστε οι περισσότερες «έφυγαν» για φορολογικούς λόγους από την φορολογική τρομοκρατία του lobby της δραχμής και «λιγότερο» από το country and currency risk (προ Ιουνίου 2011).
    Προβάλλεται το επιχείρημα των θέσεων της τρόικας κατά των ρυθμίσεων, ακόμη και του μεγάλου αριθμού δόσεων. Δεν μπορεί να υπάρχει αντίρρηση στην ευθυγράμμιση των ισχυόντων στην Ε.Ε., αντί του καθεστώτος «συναλλαγής» που τυραννά την χώρα. Προτείνεται η άμεση κατάργηση – ή προσαρμογή στα πλαίσια της Ε.Ε., των προσαυξήσεων, εξωλογιστικών, φόρων ακινήτων και μετοχών (στο τρέχον νομοσχέδιο).
    Πιέσεις «εμποδίζουν» την χώρα στα όρια της καταστροφής, που θέλουν την βαριά υποτίμηση/ πτώχευση της χώρας και την χρέωση των προβλημάτων του παρελθόντος. Ήδη οι επιχειρήσεις, ακόμη και οι υγιείς “κλείνουν” για αυτό τον λόγο.
    Συμπέρασμα

    Εκτιμούμε ότι, με την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων για την βελτίωση της φορολογικής νομοθεσίας και την επιστροφή καταθέσεων, η χώρα μπορεί να έχει θετική ανάπτυξη, όχι μόνο στα δημοσιονομικά της, αλλά κυρίως και ταυτόχρονα, στο μεγαλύτερο τμήμα της οικονομίας, που είναι ο ιδιωτικός τομέας, του οποίου το παραγωγικό έλλειμμα, όπως αποτυπώνεται στο αρνητικό ισοζύγιο πληρωμών, είναι μείον στο ~ – 10% του ΑΕΠ. Έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, που θα δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης για τους ανέργους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

    Νίκος Σπ. Φιλίππου
    Πρόεδρος
    ΝΕΟ ΡΕΥΜΑ – ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ
    Νέα Μοναστηρίου 114, 56334, Θεσσαλονίκη
    Τηλ.: +30 2310 763925, φαξ: +30 2310 764883, e-mail: fil-sa@hol.gr

  • 5 Ιουλίου 2013, 14:36 | Νικόλαος Μαρουφίδης

    Με την ευκαιρία της Διαβούλευσης θα ήθελα να συνεισφέρω στο διάλογο αυτό με μια σειρά προτάσεων οι οποίες θεωρώ πως πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Στις προτάσεις αυτές συνοψίζονται -κατά την προσωπική μου άποψη- τα ελάχιστα της φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, που είναι προαπαιτούμενα για την ελάφρυνση της πλειοψηφίας του πληθυσμού της χώρας. Επιπλέον δίνετσαι η δυνατότητα στην Πολιτεία να συλλάβει φορολογητέα ύλη αλλά και να εφαρμόσει με δικαιοσύνη ένα νέο φορολογικό σύστημα, σταθερό και δίκαιο, προκειμένου να οικοδομηθεί επιτέλους και να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ του Πολίτη και της Πολιτείας:

    1.Επαναφορά του αφορολόγητου των 5000 ευρώ για όλους τους Έλληνες – Ισότιμη φορολογική μεταχείριση όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από το αν είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι ή ελευθεροεπαγγεματίες. Το ποσό των 5000 ευρώ (και μάλιστα μεγαλύτερο από αυτό) μπορεί στοιχειωδώς να προσφέρει στον φορολογούμενο ένα αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αξιοπρεπούς διαβίωσης,

    2.Επαναφορά του αφορολόγητου για τα ανήλικα τέκνα ή τα τέκνα που σπουδάζουν στις 2000 ευρώ για κάθε παιδί. Η κατάργηση ειδικά του αφορολόγητου για τα τέκνα είναι η χείριστη έκφανση της αντικοινωνικής διάστασης που έχει σήμερα η φορολογική νομοθεσία,

    3.Συντελεστής φορολόγησης 10% για τα εισοδήματα μέχρι 20000 ευρώ. Δίκαιος, κυρίως όμως ανταγωνιστικός συντελεστής, ειδικά για όσους δραστηριοποιούνται στις όμορες βαλκανικές χώρες, όπου κυριολεκτικά «αλωνίζουν» και «λεηλατούν» τεράστια πεδία της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας (πώληση καυσίμων, υπηρεσίες υγείας, εμπορικές δραστηριότητες κα). Συντελεστής φορολόγησης 20% για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

    4.Κατάργηση του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης από το 2014. Η επιβολή τους τα τελευταία χρόνια έχει καταστήσει σχεδόν το σύνολο των φορολογούμενων αναξιόπιστους και αφερέγγυους με ευθύνη αποκλειστική της Πολιτείας,

    5.Καθιέρωση συναλλαγών με χρήση χρεωστικών ή/και πιστωτικών καρτών για ποσά άνω των 150 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η φορολογητέα ύλη για την Πολιτεία,

    6.Δυνατότητα συλλογής αποδείξεων με κίνητρο την έκπτωση φόρου από όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες για τα εισοδήματα που προέρχονται τόσο από μισθωτή εργασία ή όσο και από ελεύθερο επάγγελμα (και όχι μόνο από μισθωτούς και συνταξιούχους).

    7.Γενναίες φοροαπαλλαγές από ιατρικές δαπάνες με απαλλαγή των εξόδων από το φορολογητέο εισόδημα, ανεξαρτήτως ποσού ή έστω σε μεγαλύτερα -διπλάσιο τουλάχιστον – ποσά απο τις 3000 ευρώ,

    8.Ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικούς φορείς με καταβολή μικρών μηνιαίων δόσεων και χωρίς την επιβολή προστίμων, τουλάχιστον για δύο χρόνια,

    9.Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε μεγάλες κατηγορίες δραστηριοτήτων που συνεισφέρουν στην εθνική Οικονομία (λχ συντελεστής 6,5% για όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον Τουρισμό). Επίσης, απαλλαγή από ΦΠΑ ή μετάταξη επίσης στην χαμηλότερη κλίμακα του 6,5%, προϊόντων ζωτικών για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας (γάντια, σύριγγες μιας χρήσεως, ορούς, φάρμακα -απολυμαντικά, αναισθητικά, αντισηπτικά κάθε είδους επιφανειών-, ιατρικών εργαλείων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, κοκ),

    10.Κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ της Πολιτείας και των Πολιτών για σταθερό, δίκαιο, αξιόπιστο και ανθρώπινο φορολογικό σύστημα για μία 5ετία τουλάχιστον.

  • 5 Ιουλίου 2013, 14:39 | Π. Πετρόπουλος

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟ ΨΗΦΙΣΗ ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (ΣΥΓΝΩΜΗ, ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΑΡΘΡΟ ΚΑΤ’ΑΡΘΡΟ)
    >
    > Αξιότιμοι Κύριοι,
    >
    > Με την ευκαιρία προετοιμασίας του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος, επιτρέψτε μου
    > να βοηθήσω κι εγώ με τις παρακάτω επισημάνσεις:

    1- Ενώ ισχύει η δωρεάν παραχώρηση προς τέκνα (και καλώς ισχύει),
    > προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος με τεκμαρτό εισόδημα
    > από ακίνητο, ΔΕΝ ισχύει το ίδιο προς την πρώην σύζυγο. Δηλαδή είναι σαν
    > να λέει ο νομοθέτης στους διαζευγμένους: Χώρισες κι έφυγες από την
    > οικογενειακή στέγη; Πέταξε την πρώην έξω… Κι επι πλέον να μπορεί ο πρώην της να της παράσχει το δικαίωμα οίκησης με συμβ/κή πράξη, χωρίς να επιβαρύνεται εκείνος φορολογικά καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

    2- Ακούω ότι στον φόρο ακινήτων θα φορολογούνται και τα αγροτεμάχια.
    > Από που θα πληρώσει τον φόρο ο χαμηλοσυνταξιούχος για το αγροτεμάχιο
    > που του άφησε ο μακαρίτης στο χωριό, και το οποίο δεν αποφέρει
    > εισόδημα; Οι φόροι πρέπει να επιβάλλονται εκεί όπου υπάρχει εισόδημα
    > και άρα φοροδοτική ικανότητα.

    3- Η γελοία Ελληνική εφεύρεση των τεκμηρίων και του τεκμαρτού εισοδήματος πρέπει να τελειώνει. Το υποσχέθηκε άλλωστε ο κ. Μαυραγάνης. Η
    φορολογητέα ύλη πρέπει να ελέγχεται από τις κρατικές υπηρεσίες στην
    > πηγή, και όχι να τεκμαίρεται αυθαίρετα, χωρίς την δυνατότητα του
    > φορολογούμενου να αποδείξει το αντίθετο για να υπερασπιστεί τον εαυτό
    > του. Π.χ. πώς θα αποδείξει κανείς άν είχε οικονομίες στο σεντούκι, κι
    > αν αυτές έχουν φορολογηθεί προ 10 ή 20 ετών; Τηρεί κανείς αρχεία τόσο
    > παλιά; Και γιατί να μην πρέπει να αποδείξει και η ΔΟΥ ότι ΔΕΝ
    > φορολογήθηκαν; Εξ ίσου δύσκολα αποδεικνύεται και η ανάλωση κεφαλαίου
    > παρελθόντων ετών. Άλλο παράδειγμα: Η εξωτερική δεξαμενή κολύμβησης (που
    > κατασκευάστηκε προ 20ετίας με κόστος μηδαμινό) σήμερα κοστίζει για
    > διατήρηση-συντήρηση μηδέν, αν ο χαμηλοσυνταξιούχος, ή κάποιος άλλος που
    > κατοικεί τώρα εκεί, την γεμίζει με νερό από το πηγάδι του.

    4- Ακούω ότι θα ελέγχονται οι δαπάνες του φορολογούμενου, οι πληρωμές
    > του με πιστωτικές κάρτες, οι αυξομειώσεις στις καταθέσεις του κλπ. Οι
    > τρόποι αντίδρασης των πολιτών σε τέτοια μέτρα, καθώς και οι
    > καταστροφικές συνέπειες για το δημόσιο και την οικονομία είναι
    > προφανείς. Με τα μέτρα αυτά το ΥπΟικ καθοδηγεί τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν παρά στο ελάχιστο δυνατό τις κάρτες, κι έτσι δεν θα είναι απαραίτητο να εκδίδονται αποδείξεις, κι αν η αγορά υπερβαίνει το όριο που ο νόμος απαιτεί την χρήση κάρτας, να σπάνε το ποσό της αγοράς στα 2,3, κλπ.για να πληρώσουν με μετρητά, με προφανείς επιπτώσεις στα έσοδα του δημοσίου…Αφήνω το ότι είναι αδύνατο για το ΥπΟικ να ελέγξει εκατομμύρια κάρτες για να βρει και ν’ αφαιρέσει τις επικαλύψεις, αφού ΔΕΗ, ΣΜάρκετ, κινητά κλπ. μπορεί να να περιλαμβάνονται ΚΑΙ στις δηλούμενες με την φορ/κή δήλωση αποδείξεις, αλλά ΚΑΙ στην κάρτα.
    5- Το πρώτο κλιμάκιο 22% είναι εξαιρετικά υψηλό για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα ανθρώπων που δεν μπορούν να επιβιώσουν, την στιγμή που ο Πρωθυπουργός δηλώνει την επιθυμία του να φορολογούνται με 15% οι επιχειρήσεις!!
    6- Η λέξη «επαγωγή» (σελ. 38) έχει φιλοσοφική μόνο έννοια. Τί εννοεί ο συγγραφέας; Ότι η γον. παροχή ψιλής κυριότητας μπορεί να φορολογείται όταν επέλθει ο θάνατος; Να διευκρινιστεί.
    7- Συνταξιούχοι που έχουν και ΕΝΑ δεύτερο (εκτός της σύνταξης) εισόδημα από ενοίκιο να εξαιρούνται από τη υποχρέωση υποβολής φορ. δήλωσης.
    8- Στη σελ. 38 προβλέπεται φόρος υπεραξίας για γονική παροχή ψιλής κυριότητας από πατέρα σε παιδί (αν είναι δυνατό!!!) ή μήπως δεν κατάλαβα καλά;

    > Ευχαριστώ και διατελώ,
    > Μετά τιμής,
    >
    > Π. Πετρόπουλος
    > Καθηγητής Οικονομικών

  • 5 Ιουλίου 2013, 13:55 | ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Μια γενική πρόταση: Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις να υπακούν στην λογική για να μπορούν να εισπραχθούν αλλά και να μην δημιουργούν ακραίες αντιδράσεις ακόμη και αυτοκτονικές τάσεις. Επίδειξη στείρας σκληρότητας, προς παραδειγματισμό, το μόνο που κατορθώνει είναι να προκαλεί

    Καταρχάς πρέπει να γίνει πρόβλεψη πως το κάθε πρόστιμο θα τελεί σε άμεση συνάρτηση με το ποσό του φόρου που απωλέσθηκε ή καθυστέρησε. Άυτό επιβάλλει η αρχή της αναλογικότητας που είναι βασική αρχή, που προβλέπεται στο Σύνταγμα και στο Κοινοτικό Δίκαιο.

    Δεν είναι δυνατό π.χ. να ορίζεται ποινή 300 ευρώ για μη παρακράτηση και απόδοση φόρου σε τιμολόγιο υδραυλικού όταν η παράβαση μπορεί για παράδειγμα να μην αφορά ούτε καν ένα ευρώ (π.χ. 3% μιας επισκευής-τεχνικής εργασίας αξίας 30 ευρώ).

  • 5 Ιουλίου 2013, 01:56 | Ανδρέας

    Κ. Υπουργέ,

    είναι λυπηρό να μην υπάρχει πουθενά η λέξη πολύτεκνος και πάνω απ’όλα να είναι δομημένο έτσι ώστε να αποτρέπει τους Έλληνες να κάνουν παιδιά! Γιατί τα προστατευόμενα τέκνα να ονομάζονται «εξαρτώμενα»;

    Τουλάχιστον τους ήρωες πολύτεκνους θα έπρεπε να τους επιβραβεύετε!

  • 4 Ιουλίου 2013, 18:28 | Νάνος Ναπολέων

    Το σχόλιό μου αφορά το σύνολο του φορολογικού συστήματος της Χώρας και γι’ αυτό το λόγο επισυνάπτεται στο άρθρο 01 «Πεδίο Εφαρμογής». Θεωρώ ότι τα φορολογικά συστήματα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, είναι αντιπαραγωγικά, αναποτελεσματικά, άδικα και τελικά και αντικοινωνικά. Η πρότασή μου για το φορολογικό ζήτημα, για να αρθούν όλα τα προαναφερόμενα μειονεκτήματα, όπως και άλλες προτάσεις για διάφορα θέματα, έχουν κατατεθεί και πριν από 2-3 χρόνια και στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και σε άλλους φορείς, χωρίς βέβαια κάποια αντίδραση, την οποία άλλωστε δεν περίμενα, αλλά και πάλι θα την καταθέσω μήπως και συμβάλω, έστω κατ’ ελάχιστο, στην απαλλαγή από ένα πράγματι βασανιστικό πλαίσιο φορολογίας και γενικότερα οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας, μέσα στο οποίο κινούνται όλες οι παραγωγικές, επιχειρηματικές ή εργασιακές, δυνάμεις του τόπου. Φυσικά, η πρόταση έχει ως προϋπόθεση την πάταξη της πολυνομοθεσίας και της γραφειοκρατίας σε όλους τους τομείς, ώστε ο πολίτης και οι παραγωγικές μονάδες να μη ταλαιπωρούνται, να διευκολύνονται και καθοδηγούνται από το Κράτος και να αποδίδουν το μέγιστό δυνατό οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτέλεσμα. Η πρότασή μου έχει ως εξής, η οποία ασφαλώς δεν έχει καμία σχέση ούτε με μνημόνια, ούτε με έξωθεν σχεδιασμούς και εντολές, ούτε πολύ περισσότερο με διαδικασίες αφαίμαξης όχι μόνο των οικονομικών πόρων, αλλά και των ψυχικών, πνευματικών και παραγωγικών-δημιουργικών δυνάμεων του λαού μας.
    ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
    Κατά την άποψή μου, εφόσον ζούμε στον λεγόμενο δυτικό κόσμο και στη λειτουργία της Ελεύθερης Αγοράς, με βάση τη σχέση Προσφοράς-Ζήτησης και αυτό μάλλον δεν αλλάζει με καμία συμβατική πολιτική δύναμη και σίγουρα δεν είναι εκεί το πρόβλημα, αλλά στο πολιτικό σύστημα που χρησιμοποιούμε, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να βρίσκουμε τους αναγκαίους πόρους, ώστε να διατηρούμε την κρατική μας οντότητα και την κοινωνική μας συνοχή, ασφαλώς με βάση αρχές και κανόνες, ώστε η σταθερότητα και η βελτίωση να διασφαλίζονται στο μέγιστο βαθμό. Όμως παράλληλα πρέπει να αφήνουμε τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου να αναπτύσσονται ελεύθερα, ασφαλώς και εδώ με αρχές και κανόνες νομιμότητας, ηθικής και κοινωνικότητας. Για να επιτύχουμε κάτι τέτοιο, σε αρμονία με το γενικό καλό, έχουμε στη διάθεσή μας ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο που λέγεται «φορολογικό σύστημα». Το φορολογικό σύστημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σχεδόν παγκοσμίως, στην Ελλάδα περισσότερα, ήταν και τώρα έγινε ακόμα πιο άγριο και εξοντωτικό, μπορεί να γίνει ένα έντονα ρυθμιστικό των εισοδημάτων εργαλείο, της κατανάλωσης και της αποταμίευσης, στοιχεία από τα οποία εξαρτάται αν τελικά υπάρχουν περιθώρια και ασφάλειες ανάπτυξης μιας οικονομίας. Η σημερινή κατάσταση φορολογίας στην Ελλάδα έχει απενεργοποιήσει τελείως την παραγωγική και δημιουργική διαδικασία και έχει αποτρέψει τον οποιοδήποτε επίδοξο επενδυτή από την συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της Χώρας και το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι συνεχίζεται η άγρια φορολόγηση και περικοπή των μεσαίων εισοδημάτων, κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων και δη του Δημοσίου, οι οποίοι δυσφημήθηκαν, ενοχοποιήθηκαν και ερρίφθησαν στην πυρά. Ήδη, η μείωση της αγοραστικής δύναμης στα εισοδήματα της τάξης των 20.000 έως 25.000 περίπου Ευρώ ετησίως, έχει φθάσει μέχρι σήμερα στο 30-40% και προχωράμε ακάθεκτοι προς το 50% και 60%. Αυτό λέγεται «παραφροσύνη ή παραλογισμός» των κυβερνώντων και δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε καταστροφή ολόκληρη την κοινωνία και πάντως δεν αποτελεί πρόβλημα γνώσης και συνειδητοποίησης του πραγματικού προβλήματος. Μάλλον το επιχειρούμενο είναι να διαμορφωθεί ένας υψηλός ανταγωνισμός των ελληνικών προϊόντων με βάση το χαμηλό κόστος παραγωγής τους, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να διατηρηθεί ούτε λόγω της έλλειψης των αναγκαίων οικονομικών πόρων για τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών, ούτε λόγω της έλλειψης του σημαντικότατου παράγοντα ανάπτυξης κάθε οικονομίας, δηλαδή της ελάχιστης εσωτερικής κατανάλωσης, ούτε κατά μείζονα λόγο της διατήρησης μίας θνησιγενούς κατάστασης για ολόκληρες δεκαετίες, γιατί περί αυτού πρόκειται με βάση το μέγεθος του δημόσιου χρέους της Χώρας, το οποίο απαιτεί για πάνω από 20 χρόνια ένα ετήσιο τοκοχρεολύσιο της τάξης των 20 έως 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πραγματικά δεν βλέπω ότι μπορεί να προκύψει κάτι καλό μέσα από ένα τέτοιο οικονομικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον και σίγουρα δεν φταίει για όλα τα κακά της Χώρας ο κρατικός μηχανισμός. Σαφέστατα φταίει το πολιτικό σύστημα και η αδυναμία του να διορθώσει τα κακώς κείμενα που αυτό δημιούργησε και μάλιστα με μία διαδικασία σταδιακή και βηματική, χωρίς αναταράξεις στα οικογενειακά εισοδήματα, χωρίς κατάρρευση των επιχειρηματικών μονάδων και χωρίς διάλυση του κοινωνικού κράτους, έστω και αν αυτό απαιτούσε να πάμε σε εθνικό νόμισμα. Κανένα κράτος και ουδεμία οικονομία σε επίπεδο δημοσιονομικών δεδομένων δεν μπορεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων να διαθέσει περισσότερο από ένα μικρό ποσοστό 2-3% επί του ΑΕΠ, ως πρωτογενές πλεόνασμα, για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων, γιατί οτιδήποτε πέραν αυτού του ποσοστού θα δημιουργήσει τεράστια λειτουργικά κενά στην ανθρώπινη κοινωνία και κατά βάση έτσι προχωράμε σε ανθρωποθυσίες, άμεσες ή έμμεσες. Η πρότασή μου λοιπόν για το όλο φορολογικό σύστημα μπορεί να συνοψιστεί στα εξής:
    1. Καταργούνται όλοι οι φόροι και εισφορές, γενικής ή ειδικής φύσης κλπ, πλην του Φ.Π.Α. Δηλαδή ουδεμία άλλη κράτηση θα γίνεται σε βάρος νομικών και φυσικών προσώπων, εκτός βεβαίως των ασφαλιστικών κρατήσεων (συντάξεις, υγεία, κινδύνων κλπ) και των ανταποδοτικών τελών για έργα που θα έχουν προηγουμένως εγκριθεί από το λαό για να γίνουν και λειτουργήσουν για ορισμένο χρονικό διάστημα με αυτόν τον τρόπο, αλλά πάντως με πολύ χαμηλό τίμημα για τη λαϊκή χρήση.
    2. Ο Φ.Π.Α. επιβάλλεται σε κάθε διακίνηση αγαθών (προϊόντων) και δη από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, τόσο στο πρωτογενές προϊόν σε ολόκληρη την τιμή πώλησης, όσο και στις εκάστοτε διαφορές τιμών μεταπώλησης των προϊόντων ανεξαρτήτως λόγου (εμπόριο, τυποποίηση, εξαγωγή κλπ).
    3. Δεν επιβάλλεται Φ.Π.Α. σε παροχή υπηρεσιών, αφού η δραστηριότητα αυτή αποτελεί εισόδημα εργασίας, η έκδοση όμως σχετικού παραστατικού είναι υποχρεωτική, όπως γίνεται και σε κάθε μορφής εισόδημα από την εργασία, για να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της νομιμότητας, τόσο της αμοιβής σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις και συμβάσεις, όσο και της αποφυγής της αισχροκέρδειας είτε σε βάρος των εργαζομένων, είτε σε βάρος του τελικού αποδέκτη της παρεχόμενης υπηρεσίας. Τα κρατικά ελεγκτικά όργανα ελέγχουν και αυτή τη συνιστώσα της λειτουργίας της οικονομίας, μαζί με τη διαδικασία ελέγχου έκδοσης Φ.Π.Α.
    4. Μπορούν να δημιουργηθούν 3-5 κλιμάκια ποσοστού Φ.Π.Α. με κλιμάκωση από 15 έως 40% (π.χ. 15-20-25-30-40) και το Κράτος να εισπράττει κατ, αρχή το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό για την κατάρτιση του βασικού προϋπολογισμού (στο ελάχιστο σημερινό επίπεδο για την ομαλή λειτουργία του κράτους), δηλαδή περίπου 60 δισεκατομμύρια Ευρώ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ). Αυτό σημαίνει ότι για ένα διακινούμενο εθνικό προϊόν της τάξης των 200 δισεκατομμυρίων Ευρώ θα έχουμε έναν μέσο συντελεστή Φ.Π.Α. περίπου 30%.
    5. Ο Φ.Π.Α. επιβαρύνει εξ ημισείας τον πωλητή και τον αγοραστή και καταβάλλεται από τον εκδίδοντα το παραστατικό αγοραπωλησίας (τιμολόγιο ή απόδειξη). Με το σύστημα αυτό φορολογούνται αυτόματα, τόσο ο πωλητής, όσο και ο αγοραστής.
    6. Οι οικονομικές Υπηρεσίες του κράτους και όχι μόνο, θα ελέγχουν μόνο τη νόμιμη έκδοση και απόδοση του Φ.Π.Α., ώστε να μην διαφεύγει οποιαδήποτε διακίνηση προϊόντων, αλλά και να μην υφίσταται περίπτωση αισχροκέρδειας σε βάρος του τελικού καταναλωτή και δεν θα ασκούν οποιοδήποτε άλλο οικονομικό έλεγχο επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.
    7. Τα έσοδα αυτά κατανέμονται κατά 55 περίπου δισεκατομμύρια Ευρώ στους διάφορους τομείς λειτουργίας του κράτους και τα υπόλοιπα 5 δισεκατομμύρια Ευρώ καταβάλλονται ως τοκοχρεολύσιο για την αποπληρωμή δανείων.
    8. Το κράτος δεν ενδιαφέρεται και δεν καταγράφει, από φορολογική άποψη, ούτε τα εισοδήματα των πολιτών, ούτε τα περιουσιακά τους στοιχεία, πλην της κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία ορθολογικής αναπτυξιακής βάσης και κοινωνικής συνοχής και ηρεμίας στη Χώρα.
    9. Το κράτος ενδιαφέρεται και επιβλέπει τη λειτουργία όλων των παραγωγικών και αναπτυξιακών φορέων (επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, εταιρείες, φυσικά πρόσωπα κλπ) και συνεργάζεται με τις επαγγελματικές και επιστημονικές οργανώσεις και τις τράπεζες για την απόλυτα νόμιμη και ορθολογική βάση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος (εργασιακό περιβάλλον, φυσικό και τεχνητό περιβάλλον, κεφάλαια και επενδύσεις, δάνεια, οργάνωση παραγωγής, διάθεση προϊόντων, εξαγωγές, απόδοση και αποσβέσεις κλπ), με σκοπό την προστασία και ασφάλεια των επιχειρήσεων και των εργαζομένων από επενδυτικούς ή άλλους κινδύνους, χωρίς όμως να υπεισέρχεται σε θέματα κέρδους και χρήσης των οικονομικών τους πόρων.
    10. Το κράτος δεν ενδιαφέρεται για τα διαθέσιμα κεφάλαια και τις καταθέσεις των φυσικών και νομικών προσώπων και ουδεμία φορολογική επιβάρυνση επιβάλλεται σ’ αυτά και η νόμιμη διάθεση (κατανάλωση, αποταμίευση, επενδύσεις, πωλήσεις, μεταβιβάσεις κλπ) των χρηματικών και περιουσιακών στοιχείων είναι απολύτως ελεύθερη.
    11. Το σύστημα της επιβολής ενός και μόνο καθαρά αντικειμενικού και αναλογικού φόρου θα επιφέρει μία γενική ελευθεριοποίηση και ανεξαρτητοποίηση χρήσης των κεφαλαίων και των επενδύσεων, εσωτερικής ή εξωτερικής προέλευσης, αλλά πάντα σε νόμιμη και ηθική βάση, για όλες τις επιχειρηματικές και εν γένει οικονομικές μονάδες. Ένα τέτοιο αναπτυξιακό πλαίσιο και ένας τέτοιος οικονομικός οργασμός, τόσο για τις υπάρχουσες επιχειρήσεις, όσο και για τις νέες που θα ιδρυθούν, αναμένεται να επιφέρουν τεράστια οικονομική και επιχειρηματική αναγέννηση και δραστηριότητα, η οποία με τη σειρά της θα αυξάνει σταδιακά και με ταχείς ρυθμούς το μέγεθος του παραγόμενου εθνικού προϊόντος και επομένως και το μέγεθος του εισπραττόμενου Φ.Π.Α., που σίγουρα θα δώσει καινούργιες προοπτικές ανάπτυξης του κοινωνικού κράτους και μεγαλύτερες δυνατότητες αποπληρωμής του δημόσιου χρέους.
    12. Παράλληλα, το σύστημα αυτό θα επιφέρει τεράστια οφέλη στην οργανωτική δομή του κράτους (πάταξη πολυνομοθεσίας και γραφειοκρατίας, περιορισμός υπηρεσιών και υπαλλήλων, παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα κλπ) και μεγάλη εξοικονόμηση εργατοωρών και αποφυγή ταλαιπωρίας για τους πολίτες, ενώ η Χώρα μας θα καταστεί έτσι κέντρο προσέλκυσης κεφαλαίων και επιχειρήσεων, με ακόμα μεγαλύτερα οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία.
    Δηλαδή το κεντρικό δόγμα της πρότασης είναι ότι οι παραγωγικοί και επιχειρηματικοί φορείς, αλλά και οι πολίτες θα έχουν πλήρη ελευθερία χρήσης των οικονομικών τους πόρων, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις, κωλυσιεργίες, ατέρμονες διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες, φοβίες, ανασφάλειες για το νομικό και οικονομικό τοπίο του σήμερα ή του αύριο κλπ. Για την υλοποίηση ενός τέτοιου επαναστατικού οικονομικού συστήματος θα πρέπει ασφαλώς να συμφωνήσουν, πλήρως ή στο μέγιστο δυνατό βαθμό, όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις, οι τωρινές ή αυτές που θα προέλθουν από μία πολιτική ανανέωση, ώστε να έχει απόλυτα διασφαλισμένη τη μακροχρόνια βάση εφαρμογής, γιατί έτσι θεωρούμε ότι θα εμπεδωθεί όχι μόνο η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το Κράτος, αλλά και μία επιταχυνόμενη οικονομική δραστηριότητα, που θα επιφέρει τεράστια οφέλη στην ποιότητα ζωής των Ελλήνων. Ασφαλώς απαιτούνται προσαρμογές στα σημερινά οικονομικά δεδομένα της Χώρας και επίσης είναι αναγκαία η επίλυση προβλημάτων συμβατότητας με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

    Νάνος Ναπολέων
    Οικονομολόγος, Δρ Δασολόγος

  • 4 Ιουλίου 2013, 17:15 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    1. δεν υπάρχει πουθενά η λέξη πολύτεκνος. Η συνταγματική προστασία της πολύτεκνης οικογένειας καταλύεται μια ακόμη φορά.
    2. η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι ότι δεν υπάρχει κόστος αποκτήσεως και ανατροφής παιδιών, οπότε δε χρειάζεται καμμία φοροαπαλλαγή για τα παιδιά. Δηλαδή, ο νόμος προτρέπει να μην αποκτούν παιδιά οι Έλληνες.
    3. τα προστατευόμενα τέκνα μετονομάζονται σε εξαρτώμενα (! – τι είδους εξάρτηση δε μας λέει… ), στα οποία δεν περιλαμβάνονται πλέον όσα σπουδάζουν
    4. η συνταγματική επιταγή περί δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών στους Έλληνες αναλόγως των δυνάμεων εκάστου, φυσικά και δεν τηρείται.

  • 4 Ιουλίου 2013, 16:12 | Νίκος

    Κύριε Υπουργέ,
    για μια ακόμα φορά να τονίσω ότι η Ελληνική Πολιτεία νομοθετεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη της το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Ήδη οι γεννήσεις έχουν πέσει κάτω από 100.000 και ο κατήφορος θα συνεχιστεί όσα καταργείτε όλα τα κίνητρα για το δημογραφικό.

    Η κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά, για τα προστατευόμενα μέλη, οι φόροι στα ακίνητα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των παιδιών, οι έκτακτες εισφορές, οι φόροι στα πολυμορφικά αυτοκίνητα, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν σχέση με τα παιδιά και ένα σωρό άλλα μέτρα έχουν γονατίσει τις Τρίτεκνες και Πολύτεκνες και Υπερπολύτεκνες Οικογένειες. Φόροι επί φόρων, χωρίς το επιτελείο σας να τα λαμβάνουν υπόψη. Η συνταγματική πρόβλεψη περί ίσης κατανομής των βαρών και προστασίας της Πολύτεκνης Οικογένειας εδώ και 3 χρόνια καταστρατηγούνται. Η Ελλάδα σβήνει. Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο να λάβετε υπόψη σας τις διορθώσεις που σας υποδεικνύει η ΑΣΠΕ, αν θέλετε να συμβάλλετε στην αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την επίλυση του δημογραφικού της χώρας.

    Δεν είναι λογικό να υπάρχει όριο για το ΕΕΤΗΔΕ στη ΔΕΗ ίδιο για όσους έχουν 3 με αυτούς που έχουν 7 ή 10 ή 15 παιδιά. Δεν είναι λογικό να έχει το ίδιο αφορολόγητο αυτός που είναι μόνος με αυτόν που έχει άλλα 5 ή 10 στόματα να θρέψει. Η επικίνδυνη γήρανση του πληθυσμού που ξεκίνησε το 2010 ( μείωση γεννήσεων, μετανάστευση νέων ανθρώπων, φυγή αλλοδαπών μεταναστών ) οδηγεί σε διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και της κοινωνικής ασφάλισης μακροπρόθεσμα. Σας παρακαλώ να τα λάβετε υπόψη σας και να διορθώσετε τα δημογραφικά λάθη της τελευταίας 3ετίας. Η Ελλάδα δεν είναι Κίνα στον πληθυσμό…

  • 4 Ιουλίου 2013, 16:40 | Θαπροτιμούσα Ναμείνωανώνυμος

    Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι οποιασδήποτε μορφής φορολογική παρέμβαση στοχεύει σε δικαιότερο καταμερισμό του φορολογικού βάρους και στην ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, οφείλει ως ελάχιστη προϋπόθεση να προβλέπει τα εξής:

    1. Υποχρεωτική αποδοχή πλαστικού χρήματος για κάθε συναλλαγή (όποιος δεν δέχεται κάρτα να μην υποχρεούσαι να τον πληρώσεις)

    2. Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του συνόλου των δαπανών που έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα.

    Μετά τιμής,

    Θαπροτιμούσα Ναμείνωανώνυμος

  • 4 Ιουλίου 2013, 11:39 | Ευάγγελος Νασίου

    Κύριε παπαδούλη αν και δεν είμαι υπουργός θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας για την αποφυγή διπλής φορολογίας. Δεν είμαι πρόχειρος αλλά θέλω να πιστεύω πως έχουν υπογραφεί τέτοιες συμβάσεις αν όχι όλα, με τα περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε.

    Γι’αυτό επιτρέψτε μου να παραλάξω την ερώτησή σας ως εξής :

    Κ Υπουργέ

    Έχουν υπογραφεί συμβάσεις για την αποφυγή δυπλής φορολογίας με όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε ; αν όχι με ποιά κράτη έχουν υπογραφή καθώς και με ποιά επίκειται να υπογραφούν.

    Δεύτερον να κάνω και εγώ μια παράκληση με την οποία πιστεύω πως θα συμφωνείτε κύριε παπαδούλη.

    Θα ήθελα να παρακαλέσω οι πιο πάνω συμβάσεις να περάσουν στο κείμενο του νόμου αυτού, ώστε 1 να αποφευχθεί η πολυνομία και 2 να είναι πιο εύκολα προσβάσημες στους λογιστές και κατ’ επέκτασιν στον κάθε φορολογούμενο.

  • 3 Ιουλίου 2013, 18:54 | Χριστος Παπαδουλης

    Κ. Υπουργε,

    Εχετε εξετασει εαν οι κανονες της ΕΕ επιτρεπουν την δυπλη φορολογιση κατοικων της ΕΕ?