Άρθρο 07: Φορολογητέο εισόδημα

1. Φορολογητέο εισόδημα είναι το εισόδημα που απομένει μετά την αφαίρεση των δαπανών που εκπίπτουν σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. από το ακαθάριστο εισόδημα.

2. Ο Κ.Φ.Ε. διακρίνει τις ακόλουθες κατηγορίες ακαθάριστων εισοδημάτων:
α) εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις,
β) εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα,
γ) εισόδημα από κεφάλαιο, και
δ) εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

  • 7 Ιουλίου 2013, 17:40 | Λάμπρος Κριτσόβας

    Κυριοι Να απαλλάξει το Υπουργείο Οικονομικών απο την τήρηση βιβλίων του ΚΦΣ τους Ασφαλιστικούς Συμβούλους και τους Συντονιστές Ασφαλιστικών Συμβούλων,με την προυπόθεση οτι ειναι φυσικά πρόσωπα,δεν ειναι επιτηδευματίες απο άλλη αιτία και δεν έχουν επαγγελματική εγκατάσταση(έδρα έχουν το σπίτι τους)και να ισχύσει η ΠΟΛ 1109/2009.
    Φορολογία{Ακαθάριστα Εσοδα χ75%=ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ},ουσιαστικά αναγνωρίζοντας σαν έξοδα το 25% των ακαθάριστων εσόδων των.Μειώνοντας και με αυτόν τον τρόπο την γραφειοκρατία.
    Ευχαριστώ.

  • 7 Ιουλίου 2013, 11:23 | Κ Μ

    Το πρόβλημα είναι η αδυναμία ελέγχου του φορολογητέου εισοδήματος όλων και ιδιαίτερα των κατηγοριών που συστηματικά φοροδιαφεύγουν με συνέπεια το νομοσχέδιο να καθίσταται εξ ορισμού άδικο.Επομένως στο νομοσχέδιο έπρεπε να γίνεται αναφορά στους τρόπους και μεθόδους ελέγχου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα απο την καθημερινότητα είναι
    1. Η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγελματιών που εξυπηρετούν τις ανάγκες κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών δεν εκδίδουν αποδείξεις,γεγονός που θα είχε σταματήσει αν γινόταν έλεγχος στις κοινόχρηστες δαπάνες.
    2.Καταστήματα που λειτουργούν Κυριακή δεν εκδίδουν αποδείξεις στην πλειοψηφία τους.
    3.Τα συνεργεία αυτοκινήτων κατ εξακολούθηση δεν εκδίδουν αποδείξεις για τις εργασίες που πραγαματοποιούνται.Θα μπορούσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες να ελέγχουν τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο αυτοκίνητο, μέσω αποδείξεων,κατά την ανανέωση του συμβολαίου και ανάλογα να κοστολογούν τα ασφάλιστρα
    4.Να ελέγχονται οι επιχειρήσεις συστηματικά για την αδήλωτη εργασία
    και για τα εισοδήματα που προκύπτουν και δεν δηλώνονται.
    Γενικά πολλά παραδείγματα μπορούν να αναφερθούν και για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που στην πλειοψηφία τους φοροδιαφεύγουν λόγω ανεπάρκειας ελέγχου ,γιατροί,δικηγόροι, ιδιοκτήτες καταστημάτων διασκέδασης και ψυχαγωγίας κλπ.

  • 7 Ιουλίου 2013, 10:06 | Γεώργιος Σαββόπουλος

    Στο φορολογητέο εισόδημα πρέπει να προστεθούν όλα ανεξαιρέτως τα επιδόματα που δίνει το ευρύτερο δημόσιο (πχ το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ) και τα εφάπαξ.

  • 6 Ιουλίου 2013, 14:07 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

    Γιατί το ενιαίο μισθολόγιο δεν συμπεριέλαβε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους; Γιατί ακόμη και σήμερα, παρά τις περικοπές που έχουμε υποστεί όλοι μας, υπάρχουν αδικαιολόγητες και προκλητικές μισθολογικές διαφορές στους υπαλλήλους στο Δημόσιο; Γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι των Υπουργείων, των ΔΕΚΟ, της Βουλής για παράδειγμα, εξακολουθούν να έχουν διαφορετικό μισθολογικό καθεστώς; Να γνωρίζετε ότι όσοι λιώσαμε παντελόνια στα θρανία σχολών για να πάρουμε ένα ή περισσότερα πτυχία και μετά από πολλαπλές εξετάσεις να πάρουμε μια θέση στο δημόσιο, νιώθουμε κατάφωρη την αδικία! Κάναμε λάθος που δε χρησιμοποιήσαμε κάποιο μέσο; Πριν λοιπόν από οποιαδήποτε μεταρρύθμιση σας παρακακαλούμε το περιβόητο ενιαίο μισθολόγιο που χρόνια ακούμε και χρόνια δε βλέπουμε, να εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις σε όλο το Δημόσιο! Αυτό θα αποτελέσει μια καλή αρχή για όλα τα υπόλοιπα!
    Σας ευχαριστώ!

  • 6 Ιουλίου 2013, 14:49 | αθως

    δεν βλέπω να διατηρείται η συλλογή αποδείξεων και το θεωρώ μέγα σφάλμα.
    Με τη συλλογή αποδείξεων περάσαμε-σχεδόν-απο τριτοκοσμικό επίπεδο παραοικονομίας σε ευρωπαϊκό.Είδα με κατάπληξη ταξιτζήδες να μου δίνουν απόδειξη χωρίς να τη ζητήσω,το ίδιο και στη λαϊκή.Οχι όλοι βέβαια.
    Χρειάζεται επιμονή για να εμπεδωθεί συνείδηση έκδοσης αποδείξεων.Προς θεού μη τις καταργείτε!

  • Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Στο άρθρο 7 δεν προβλέπεται ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ.

    Πρέπει να προστεθεί η ως άνω κατηγορία στο άρθρο 7, και
    Να προστεθεί ξεχωριστό άρθρο με τίτλο:

    «Εισόδημα από Ελευθέρια Επαγγέλματα: Εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων είναι οι αμοιβές από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, δικολάβου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή-προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και εμπειρογνώμονα.»

    [Νόμοι 2238/1994 και 2954/2001].

    ΛΟΓΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ το ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ

    Με εξαιρετική τιμή
    —————
    Νικόλαος Ι. Μάντης
    Ψυχολόγος
    Διδάκτωρ Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
    Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
    Του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου
    —————
    Κωνσταντία Α. Ζγαντζούρη
    Ψυχολόγος
    Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
    Γενική Γραμματέας τού Διοικητικού Συμβουλίου
    Του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου

  • 6 Ιουλίου 2013, 09:41 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΛΟΥΔΗΣ

    Κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει στο φορολογικό και το οικογενειακό εισόδημα και όχι μόνο το ατομικό. Οι ίδιες υποχρεώσεις υπάρχουν είτε εργάζεται ένας είτε δύο στην οικογένεια. Η φορολογία τους όμως είναι πολύ διαφορετική για το ίδιο οικογενειακό εισόδημα.

  • 5 Ιουλίου 2013, 21:40 | Παναγιώτης

    Καλησπέρα.Θα ήθελα να επισημάνω μια τεράστια αδικία που γίνεται σε βάρος όλων εκείνων που με δικαστική απόφαση καταβάλουν διατροφή στα ανήλικα τέκνα τους και δεν χρήζουν της ίδιας αντιμετώπισης με αυτούς που καταβάλουν διατροφή στις τέως συζύγους τους.Προτείνω λοιπόν να τροποποιηθεί η διάταξη και να συμπεριεληφθούν στις εκπτώσεις δαπανών και όσοι καταβάλουν διατροφή με δικαστική απόφαση στα ανήλικα τέκνα τους.Μάλιστα το δικαιότερο θα ήταν να αφαιρείτε ολόκληρο το ποσόν και να προστίθεται στον γονέα που έχει την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων, διότι στην πραγματικότητα αυτός διαχειρίζεται και στον δικό του λογαριασμό κατατίθενται τα χρήματα.
    Ευχαριστώ.

  • Εξαιρετικα! Πληρωνε ραγια γιατι τους άλλους δεν μπορούμε/θέλουμε να τους πιάσουμε. Υπάρχουν τρόποι αρκεί να κινηθεί το κράτος. Αλλά το κράτος δεν μπορεί να οργανώσει μηχανισμούς και απλά αρμέγει τους σίγουρους. Πάρτε όλο μας το εισόδημα και δώστε κουπόνια όπως σε κάποια άλλα χρόνια.
    Τα παιδιά θα τα βγάζουμε να βοσκάνε.
    Το λεω συνέχεια δεν μπορεί απλά να κοιτάει νούμερα. Άλλο το 24000 για 2 άτομα και άλλο το 24000 για 6 άτομα. Για 2 είναι πολλά, 6 δεν φτάνουν. Λίγο λογική. Απλά πράγματα.
    Ποσο μας αφήνεις να έχουμε κατα κεφαλή;
    300 το μήνα; (μακαρόνι κάθε μέρα)
    πόσους έχει η οικογένεια; 6.
    300Χ6Χ12=21600 αφορολογητο.
    Εσένα πόσα άτομα έχει η οικογένεια; 1
    300Χ1Χ12=3600 αφορολογητο.
    Και κοψε όλους τους άλλους φόρους. Δεν συζητάμε πια για φόρο εισοδήματος!! φόρο υπηκοοτητας δεν βάλαν ακόμη! μην βάζω ιδέες…

    Αν δεν μείνει κανεις να δούμε που θα πάει το ΑΕΠ και το χρεος σε σχέση με το ΑΕΠ.

  • 5 Ιουλίου 2013, 18:48 | Δημητρης

    Καλο θα ηταν να λαμβανατε μεριμνα (λιγοτερες περικοπες) για μονοσυνταξιουχες οικογενειες με παιδια που σπουδαζουν η δε μια συνταξη αποτελει και το μοναδικο εισοδημα στην οικογενεια . Να λαμβανεται υπ οψιν το οικογενειακο εισοδημα.

    Επισης θα πρεπει οπωσδηποτε να αντιμετωπισθει μεριδα επαγγελματιων που δεν εκδιδουν παραστατικα και δηλωνουν μηδαμινα εισοδηματα ,δεστε πως αντιμετωπιζονται παρομοιες περιπτωσεις στο εξωτερικο και εφαρμοστε τα! Βρεστε πως θα αναγκασθει ο ψυκτικος ή ο υδραυλικος π.χ να εκδοσει παραστατικο οταν ερθει στο σπιτι μου για επισκευη .

    Πιστευω οτι λαθος θα ειναι η καταργηση του μετρου της συλλογης αποδειξεων.Αφου τωρα που ισχυει γινεται παρτυ φοροδιαφυγης.

  • 5 Ιουλίου 2013, 14:43 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Με το νομοσχέδιο που πάτε να ψηφίσετε το μόνο που θα καταφέφετε είναι να ξεκληρήσετε την πολυτεκνη οικογένεια. Φυσικά θα το πετύχετε ισως, αλλά ας θυμηθούν όλοι οι πολύτεκνοι όταν έρθει η ώρα της ψήφου τα κατορθωματά σας.
    Πουθενά δεν υπάρχει κάποια έστω μικρή μέριμνα για την πολυτεκνία. Ο πόλεμος που απο 4 ετια έχετε ξεκινήσει θα σα έρθει μπούμερανγκ.
    Οι πολύτεκνοι με τις μεγάκες ανάγκες που έχουν στηρίζουν την Ελληνική οικονομία. Αυτοί ειναι οι μεγάλοι καταναλωτές, και εσεις αντι να τους προσέξετε τους στέλνετε μερα με τη μέρα στη εξαθλίωση.
    Γρήγορα θα πληρώσετε για όλα τα αντιπολυτεκνικά μέτρα που συνεχώς παίρνετε.

  • 5 Ιουλίου 2013, 09:18 | ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Δεν υπάρχουν μόνο οι προαναφερόμενες διακρίσεις εισοδημάτων. Υπάρχουν και τα αναγνωριζόμενα πάγια από την φορολογική νομοθεσία εισοδήματα που δεν μπορούν να καταταγούν αμιγώς και απόλυτα σε κάποιες από τις προαναφερόμενες κατηγορίες. Έτσι για παράδειγμα χιλιάδες νέοι καθημερινά κάνουν «δουλειές του ποδαριού» σε περιστασιακούς εργοδότες για μερικά δεκάδες ευρώ. Πληρώνονται με αποδείξεις δαπανών και τους παρακρατείται φόρος 20% και χαρτόσημο.
    Τα εισοδήματα αυτά δεν λογίζονται εισοδήματα από μισθωτή εργασία μολονότι υπάρχει απόλυτη σχέση εξάρτησης μεταξύ εργοδότη και απασχολουμένου. Επίσης δεν αποτελούν εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα ή επιχειρήσεις και αυτό είναι πολύ λογικό, γιατί αυτό το περιστασιακό που κάνουν (το οποίο μάλιστα έχει και διαφορετικη μορφή κάθε φορά) όποτε το κάνουν δεν συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την έναρξη και άσκηση ελεύθ. επαγγέλματος ή επιχείρησης, ανεξάρτητα αν παλαιότερα κάποιοι κατέτασσαν τα έσοδα αυτά στα έσοδα από «οιονεί ελευθέρια επαγγέλματα».
    Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια ρητή διάκριση και αυτής της μορφής των εσόδων, η οποία αναγνωρίζεται μέχρι τώρα στη φορολογική νομοθεσία και η οποία, σημειωτέον αντιμετωπίζεται αρκετά ικανοποιητικά από τον ΚΦΑΣ. Αν δεν γίνει σαφής διάκριση οι άνθρωποι που απασχολούνται περιστασιακά και βγάζουν 2000-3000 ευρώ τον χρόνο δεν θα μπορούν να υπαχθούν σε σωστή φορολογική αντιμετώπιση.
    Δεν είναισωστό να δημιουργήσει ο νέος ΚΦΕ τέτοιο κενό και να περιπλέξει καταστάσεις μόνο και μόνο επειδή του έχει διαφύγει να ασχοληθεί με την περίπτωση αυτή.
    Και μην νομίζετε πως είναι λίγοι όσοι δουλεύουν κατ’ αυτόν τον τρόπο (συνήθως νέοι). Την εποχή της κρίσης που ζούμε είναι πολλές χιλιάδες.

  • 5 Ιουλίου 2013, 01:19 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    Σε ολη την εκταση του ν/σ δεν φαινεται πουθενα η ενοια της πολυτεκνης οικογενειας, καταλυεται η συνταγματικη ενοια της πολυτεκνης οικογενειας . Το ν/σ δεν προτρεπει στην δημιουργεια οικογενειας , το αντιθετο υποβιβαζει τον θεσμο της οικογενειας
    εναι λυπηρο……πρεπει να γινουν διωρθωσεις , μην καταστρεφεται τον πυρηνα του εθνους που ειναι η οικογενεια και σεις που νομοθετειται ειστε παιδια μιας οικογενειας, πρεπει να υπαρξει δικαιοσυνη και μεριμνα οχι ισοπεδωση.
    Τα παιδια μας ειναι το εθνος μας ……..να γινουν διορθωσεις.

  • 4 Ιουλίου 2013, 22:15 | Δημήτριος

    Συμφωνώ απόλυτα με τους συμπολίτες μου. Γνωρίζω τετραμελή οικογένεια με τρεις μισθούς και άλλη πενταμελή με ένα μισθό. Γιατί αυτή η αδικία στη φορολόγηση με την ίδια κλίμακα;

  • 4 Ιουλίου 2013, 22:39 | Γιώργος Μ

    Η οικογένεια πρέπει να φορολογείται ενιαία, θα συμφωνήσω με τον Στυλιανό. Αλλιώς υπάρχει τεράστια αδικία και πληρώνει πολλαπλάσιο φόρο μια οικογένεια με έναν εργαζόμενο σύζυγο από μια άλλη με ίδιο συνολικό εισόδημα αλλά με 2 εργαζομένους. Κι ενώ έχουν τις ίδιες ανάγκες, καλείται η πρώτη να σηκώσει τεράστιο βάρος. Η δεύτερη έχει στο κάτω κάτω και το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης ασφάλειας (αν απολυθεί ο ένας).
    Πρέπει να αλλάξει άμεσα αυτό. Δεν συμβαδίζει με τη λογική ούτε με το σύνταγμα, βάσει του οποίου πρέπει να φορολογούμαστε ανάλογα με τις δυνατότητές μας.

  • 4 Ιουλίου 2013, 19:53 | Γεώργιος Σαββόπουλος

    Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα πρότεινα την ακόλουθη αλλαγή στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών: Πλήρης κατάργηση του ΦΠΑ, και θέσπιση στη θέση του αντίστοιχου φόρου εισοδήματος από το πρώτο ευρώ στο ποσοστό του ΦΠΑ (έστω εισοδηματικό ΦΠΑ, ΕΦΠΑ). Το εναπομείνον εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών μετά την αφαίρεση του ΕΦΠΑ θα μπορούσε ακολούθως να πάει στην κλίμακα (μισθωτών, επιχειρήσεων ή κάποια άλλη) ώστε να πληρώσουν και το φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί. Με άλλα λόγια, αντί για 20% φόρο προστιθέμενης αξίας σε κάθε συναλλαγή, θα μπορούσε ισοδύναμα να μπει 20% φόρος εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, ανεξαρτήτως ποσού.
    Θεωρώ πως μια τέτοια αλλαγή θα αντιμετωπίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή των επαγγελματιών μιας και οι υπηρεσίες τους δεν θα επιβαρύνονται πια με επιπλέον ποσά. Δυστυχώς, ο ΦΠΑ έχει εισαχθεί στην Ελλάδα χωρίς καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, με αποτέλεσμα να είναι υπεύθυνος για το σύνολο σχεδόν της φοροδιαφυγής στη χώρα. Με τον ΕΦΠΑ, οι επαγγελματίες θα αναγκαστούν να ενσωματώσουν το ΦΠΑ στις τιμές τους. Κάποιοι επαγγελματίες ενδέχεται να προσπαθήσουν να συνεχίσουν το σπορ, προσφέροντας έκπτωση αν δεν κοπεί απόδειξη, αλλά αλλάζει πλήρως η ψυχολογία της πράξης τους. Μέχρι τώρα είχαν τη δυνατότητα να κλέβουν και ταυτόχρονα να παρουσιάζονται ως ρομπέν των δασών που προστατεύουν τους φτωχούς πελάτες τους από το κακό κράτος που θέλει περισσότερα λεφτά. Μετά την αλλαγή αυτή θα χάσουν αυτό το πλεονέκτημα γιατί το κράτος δεν ζητά επιπλέον χρήματα. Όποιος από αυτούς παζαρεύει απόδειξη θα είναι πασιφανώς κλέφτης και ρισκάρει να χάσει πελάτες για αυτόν ακριβώς το λόγο.
    Τυπικά το κράτος θα μπορούσε να δώσει και κάποιο πρόσθετο κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων. Π.χ., στο τέλος της χρονιάς, μετά την κλήρωση του πρωτοχρονιάτικου λαχείου θα μπορούσε να επιστρέψει 2% του ποσού κάθε απόδειξης που έχει ίδιο λήγοντα με αυτόν του πρώτου λαχνού. Όταν οι πολίτες δουν τι ποσά μαζεύονται στο τέλος του έτους, η συλλογή αποδείξεων θα γίνει σπορ.
    Τυχόν αλλαγή της φορολογίας προς την κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να γίνει και σταδιακά για να διαπιστωθεί αν και πόσο η αντιμετώπιση αυτή μπορεί να βοηθήσει όπως πιστεύω. Π.χ., θα μπορούσε να εφαρμοστεί πιλοτικά μόνο σε μία ή δύο κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες δεν δηλώνουν σημαντικά εισοδήματα έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί ο προυπολογισμός μέχρι να φανεί αν λύνει το πρόβλημα και εντοπίζει το κρυμμένο εισοδημά τους. Αν δουλέψει, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες, μέχρι να τους καλύψει όλους.

  • 4 Ιουλίου 2013, 16:02 | ΤΑΚΗΣ Α

    Έχετε οργίσει πολύ κόσμο με αυτά που κάνετε…Και δεν δικαιολογείται άγνοια.Ξέρετε πολύ καλά τι κάνετε!!
    Αλλά εχει ο καιρός γυρίσματα.
    Μαζευτείτε και κοιτάξτε να βγάλετε ένα δίκαιο φορολογικό για τον λαό…Και αυτό δεν τον λέω ούτε απο την κομουνιστική πλευρά ουτε λαϊκίστικα.Ανήκω στην μεσαία τάξη,οικογενειάρχης με παιδιά,γυναίκα άνεργη αλλά με μικρές αποδοχές σε ενοίκια,μου χρωστάει ο ΕΟΠΠΥ 2,5 μηνιάτικα απο λογοθεραπείες παιδιού,σαν πολυτεκνος με κάτω απο 24.000€ ετήσιο δεν έχω δικαίωμα ουτε να πάρω επίδομα θέρμανσης,ουτε μειωμένο χαράτσι επειδή περνάω το τεράστιο ποσό των 190.000€ περιουσιακή (παλιά διαμερίσματα γονικές γονέων μας).Για 100€ μόλις που αυξάνεται το οικογενειακό μου εισόδημα προσθέτοντας το περσινό πολυτεκνικό βοήθημα,χάνω 600€ πολύτιμα απο επίδομα στήριξης τέκνων που θα με βοηθούσαν φέτος(πέρασε νύχτα απο την Βουλή)..Εχω ενα στατιον ΠΕΖΩ απο το 2004 αλλά επειδή ηταν 2λιτρο (δεν υπήρχε 1,8) πληρώνω έκτακτες εισφορές πολυτελούς διαβίωσης.Πληρώνω για την δωρεάν παιδείας μας σε φροντιστήρια,αναλώνω προηγούμενο εισόδημα που δεν πρόκειται να ξαναμαζέψω και στο τέλος θα κληθώ να δικαιολογήσω πόθεν ΖΩ…Σας καλώ να έρθετε να ζήσετε μαζί μου να δείτε το πώς ζώ!!!
    Πάρτε το έκτρωμα σας και κάντε το οτι θέλετε…Μην το βγάζετε σε διαβούλευση.Τι νόημα έχει;;

  • 4 Ιουλίου 2013, 14:17 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Δεν γίνετε καμια μέριμνα για την πολυτεκνη οικογενεια με 4 ανήλικα τέκνα και ανω. Πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει ενα αφορολόγιτο ποσο για καθε τέκνο για να μην φορολογούμαστε το ίδιο με κάποιον χωρις οικογένεια άρα και χωρίς επιπλέον έξοδα. Αρχίζω να πιστεύω οτι στις πλάτες των κάθε οικενειαρχων και δη περισσότερο των πολυτεκνων στηρίζετε την συνέχιση του ΕΘΝΟΥΣ, και για να τους διξετε οτι τους βοηθατε στο δίσκολο έργο τους ,τους στιβετε σαν λεμονοκουπες.

  • 4 Ιουλίου 2013, 13:26 | Ευάγγελος Νασίου

    Υ.Γ είναι επίγον και ο Φ.Π.Α να πέσει στο σε μονοψήφιο νούμερο και οι φορολογικοί συντελεστές να πέσουν στο 10% για φυσικά πρόσωπα και στο 8% για νομικά πρόσωπα για τους λόγους που άλοι σχολιαστέ εξήγησαν αναλυτικά.

  • 4 Ιουλίου 2013, 13:18 | Ευάγγελος Νασίου

    Συμφωνώ με τα περισσότερα σχόλια ενδεικτικά με τα σχόλια των : Αργύρης Στακιας, Νίκος Λέκκας, Παναγιώτης, ΓΛΥΚΕΡΙΑ κ.α. Με βάση όλα αυτά θα σας πρώτεινα να γίνουν οι εξής αλλαγές : 1 εκεί που λέει το ακάθαρτο εισόδημα να αλλάξει με τον όρο καθαρό εισόδημα, γιατί το ακάθαρτο περιλαμβάνει μέσα του εισφορές προς Ι.Κ.Α κλπ που οι απλοί εργαζόμενοι δεν τις παίρνουν καν στα χέρια τους. 2 Όλες οι πληρωμές προς ελεύθερους επαγγελματείες να γίνονται μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό που αυτοί θα δηλώσουν στην Δ.Ο.Υ ή ηλεκτρονικά μέσω taxis, και τον οποίο θα πιστοποιεί η τράπεζα στο Υπουργείο οικονομικών. Η δε κίνηση αυτού το λογαριασμού θα ελέγχεται απόλυτα απ’ το υπουργείο. Οι Α.Π.Υ θα κόβονται την ημέρα της κατάθεσης. Αν δεν κοπεί Α.Π.Υ ως Α.Π.Υ θα ισχύει για τον πολίτη η απόδειξη που έλαβε απ’ την τράπεζα για το ποσό της οποίας ο ελεύθερος επαγγελματίας θα υποχρεούται να καταβάλλει το ανάλογο Φ.Π.Α προσαυξημένο κατά 3% σε περίπτωση παρόδου τουλάχιστον ενός μηνός απ’ την ημέρα της κατάθεσης. Στις περιπτώσεις όπου πληρωμή μέσω τραπέζης δεν μπορεί να γίνει θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτική απ’ τον επαγγελματεία η χωρήγηση Α.Π.Υ. Για την παράβαση της πιο πάνω υποχρέωσης ο πολίτης θα δικαιούται να κάνει καταγγελεία στο Σ.Δ.Ο.Ε και αν και εφόσον διαπιστωθεί η παράβαση απ’ τον επαγγελματία της εν λόγω υποχρέωσής του αυτό να τιμωρείται με ανάκληση της άδειας άσκησης του επαγγέλματός του και αν ασκήσει αυτό παρά την ανάκληση με ποινή φιλάκησης 6 μηνών χωρίς δικαίωμα αναστολής.

  • 4 Ιουλίου 2013, 12:10 | Χατζηγρηγορίου Θεοχάρης, CICA, CRMA

    Οι στρεβλώσεις θα συνεχιστούν με βάση το παραπάνω.

    Α-ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

    1. Κάθε εισόδημα πρέπει να φορολογείται στην πηγή του και εκεί να σταματά.
    2. Ο ΦΠΑ πρέπει να κατέβει στο κάτω άκρο της καμπύλης λαφέρ, ήτοι στο 14,5% και να είναι το ανώτατο όριο φορολόγησης, επί της υπηρεσίας ή του αγαθού που προσφέρεται.
    3. Μισθωτοί αλλά γιατί όχι και όλοι οι υπόλοιποι, να πάψουν να συμπληρώνουν δηλώσεις κάθε χρόνο. Γιατί απλά είναι μόνο…δηλώσεις, δηλαδή είναι κατά δήλωση. Γνωρίζω πολύ καλά και λόγω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης, πως αν και μισθωτός, αν μέχρι πέρυσι έγραφα ότι ήθελα στις αποδοχές, δεν υπήρχε η δυνατότητα διασταύρωσης με τον εργοδότη.
    4. Σταματείστε ΠΛΗΡΩΣ το μέτρο των αποδείξεων (καταντά γελοίο εν έτει 2013) και φορολογείστε στην πηγή, την υπηρεσία ή την ΥΠΕΡΑΞΙΑ που παράγεται ως προστιθέμενη αξία στην υπηρεσία. Ο ΦΠΑ έχει πάψει να είναι φόρος προστιθέμενης αξίας προ πολλού.
    5. Αναγνωρίστε τις δαπάνες διαβίωσης (επιβίωσης) στην κλίμακα του φόρου, δηλ νερο-ρευμα-ασφαλιστικές εισφορές.

    Β- ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
    1. Για τους μικρομεσαίους αλλά και όλους τους επιχειρηματίες εμπόρους αλλά και σε ορισμένες υπηρεσίες, πάρτε τον φόρο από την πηγή, είτε ειναι φπα αυτό είτε άλλως. Θέλετε με φοροκάρτα, θέλετε με on line συνδεση, θέλετε με batch mode αν εβδομάδα?
    2. Καταργήστε ΠΛΗΡΩΣ την υποχρεωτικότητα των επιμελητηρίων. Είναι άχρηστα λεφτά και μη ανταποδοτικά.
    3. Αναγνωρίστε τις ασφαλιστικές εισφορές στην δαπάνη.
    4. Θεσπίστε ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ και καθαρίσατε με τον προσδιορισμο του ελάχιστου τεκμαρτου. Δεν μπορεί επαγγελματίας με 4 ακίνητα, 3 υποκαταστήμα, προσωπικά και φορτηγά να παρουσιάζει εισόδημα 30.000 ευρώ.
    5. Η μεγαλύτερη ΦΟΡΟΚΛΟΠΗ βρίσκεται σε δικηγόρους, γιατρούς και συνεργεία αυτοκινήτων. Με προσωπική μου εκτίμηση ένας μέτριος δικηγόρος κρύβει την εβδομάδα πάνω 2 χιλ ευρώ ένα καλό συνεργείο πάνω από 5. Για γιατρούς δεν γνωρίζω δεν εχω ασχοληθεί ποτέ, αλλά φαντάζομαι απ τα φακελάκια που δινουμε, πολλά περισσότερα. Και εκεί αντικειμενικά κριτήρια .
    6. Θέσατε επίσημα πια και την συνεπευθυνότητα του λογιστή.
    7. Αλλάξτε τον χρόνο υποβολής και να μην φτάνουμε Ιούνιο για τις τελικές δηλώσεις.
    8. Ορίστε ελάχιστο, κατώτατο όριο ποσοστού κέρδους με βάση τη ΛΟΓΙΚΗ ανά επιχειρηματική δραστηριότητα και προβείτε σε ελέγχους. Πχ δεν μπορεί μια επιχείρηση με δαπάνες (συνολικές δαπάνες+ασφαλιστικα) να έχει μηναία 3.000 και να μην έχει ενα περιθώριο κέρδους μεικτό τουλάχιστον 15 με 20%.
    9. Βάλτε πολλά αλλά όχι εξοντωτικά πρόστιμα.

    Γ- ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ Δ-ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
    1. Αφήστε κατά άκρην την αντικειμενική αξία στα ακίνητα και κάντε έλεγχο σε συμβολαιογράφους.
    2. Επενδύσεις σε ακίνητα στο εξωτερικό μέσω χρηματιστηριακών εταιριών και off shore- ακόμα και σημερα υπαρχουν χρηματιστηριακές και εταιρίες wealth management που το μονο που κάνουν είναι να βοηθούν κόσμο να βγάλει έξω τα λεφτά του.
    3. Μεγάλη προσοχή σε παράγωγα μετοχών, otc συναλλαγές και πλατφόρμες νομισμάτων ή μετοχών ή παραγώγων προιόντων, παίζοντε πολλά χρήματα καθημερινά τα οποία δεν φαίνονται πουθενά. Ξεσκονείστε, plus500, fxcm, eltoro, saxobank υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες και αφήστε τους μικροκαταθέτες στην ησυχία τους.
    4. Ενδο-ομιλικές συναλλαγές και transfer pricing, η μία στις 2 μγάλες εταιρίες (όμιλοι) φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν και στις μεγάλες εμπορικές πάει σύννεφο. Ενσωματώστε στις υπηρεσίες σας την επιτροπή ανταγωνισμού (και τα πρόστιμά της)
    5. Δώστε σε επιχειρήσεις πού εχουν ευρασιτεχνία ή R+D τμήματα στην Ελλάδα ένα επιπλεόν κίνητρο στην φορολογία.
    6. Ελε΄γξτε πλήρως όλους τους μεσίτες ασφαλίσεων και το ασφαλιστικό επάγγελμα- δώστε την είσπραξη στις εταιρίες και όχι στους διαμεσολαβούντες.

    Ευχαριστώ

  • 4 Ιουλίου 2013, 10:11 | Αργύρης Στακιας

    Σε τι χώρα ζούμε που κάθε χρόνο αλλάζει το φορολογικό.Καθιερώστε ένα δίκαιο και αποτελεσματικό, σύμφωνο πάντα με το σύνταγμα.Το σύνταγμα ορίζει ότι κάθε ένας συμμετέχει ανάλογα με τη φορολογική του δύναμη.Μην τα παίρνετε από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που είναι η εύκολη λύση.Δώστε αυξήσεις για να κινηθεί η αγορά και οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί.Δώστε φοροαπαλλαγές στις οικογένειες με παιδιά ώστε να μπορούν να γεννιούνται ελληνόπουλα για να «στρώσει» η αναλογία εργαζόμενου-συνταξιούχου.Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζονται οι πολυμελείς οικογένειες των οποίων οι ευεργετικές διατάξεις και τα επιδόματά τους περικόπτονται κάθε λίγο και λιγάκι.Μην οδηγείτε το μέλλον των νέων μας στην εξαθλίωση.Προλαβαίνουμε να σταματήσουμε την κατηφόρα και να αρχίσουν τα παιδιά μας να ελπίζουν.

  • 4 Ιουλίου 2013, 09:53 | Νίκος Λέκκας

    Κάθε φορά που γίνεται αλλαγή στην φορολογία κάποιοι έχουν μεγάλες ευθύνες γιατί κάνουν ασκήσεις επί χάρτου. Οι αποδείξεις μια έρχονται μια φεύγουν, τι θα ισχύει κάθε φορά κανένας δεν ξέρει μιας και ζούμε μόνο για το σήμερα και όχι για το αύριο των παιδιών μας αυτό να το ακούν οι ερασιτέχνες μάγοι… Γιατί να καταργηθούν οι αποδείξεις, ποιο θα είναι το όφελος…άρα δεν ζητώ απόδειξη γιατί μόνο ένα μικρό ποσοστό από τα μαγαζιά δίνει απόδειξη, στα περισσότερα την ζητάς

  • 4 Ιουλίου 2013, 09:14 | Παναγιώτης

    Προσωπικά θεωρώ ότι το φορολογητέο εισόδημα θα έπρεπε να είναι αυτό που προκύπτει από την αφαίρεση δύο ποσών. Δηλαδή έσοδα μείον έξοδα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό ΑΥΤΟ και μόνο να είναι το ποσό που μπορεί να τελεί υπό φορολόγηση. Θεωρώ τελείως παράλογο να φορολογούμε για χρήματα τα οποία μπορεί να μην διαθέτω διότι διατέθηκαν για την επιβίωσή μου.
    Και επειδή στην Ελλάδα ενδέχεται οι περισσότεροι να δηλώνουν ως έξοδα όλα τους τα έσοδα θα μπορούσε τα έξοδα να προκύπτουν από τα ηλεκτρονικά αρχεία των τραπεζών όπως ακριβώς γίνεται και με τους τόκους των καταθέσεων. Έτσι κανείς δεν θα μπορεί να δηλώσει ότι θέλει και αν κάποιος θέλει να φορολογείτε με το ισχύον σύστημα μπορεί να κάνει κανονικά τις αγορές του με μετρητά και έτσι ΟΛΟΙ κερδίζουν. Και αυτοί που θέλουν το ισχύον φορολογικό σύστημα και αυτοί που θέλουν το καινούργιο και το κράτος που πλέον δεν θα χρειάζεται να κυνηγάει την φοροδιαφυγή και τους επαγγελματίες για το αν έκοψαν απόδειξη ή όχι. Είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος, εύκολος στην υλοποίηση και κυρίως δεν κοστίζει τίποτα στο ελληνικό κράτος. Πολύ απλά οι τράπεζες θα στέλνουν τα στοιχεία των συνολικών χρεώσεων από πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες στην εφορία και αυτά θα λογίζονται ως έξοδα.

  • 3 Ιουλίου 2013, 23:37 | ΓΛΥΚΕΡΙΑ

    Αποδείξεις πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε και πρέπει να δώσετε ένα γενναίο κίνητρο.Η κατάργηση των αποδείξεων θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για τους νομιμους και δηλωμένους επαγγελματίες κυρίως της παροχής υπηρεσιών πχ.υδραυλικοι,ηλεκτρολογοι.Θα βγουν στην επιφάνεια οι αδήλωτοι τεχνικοί οι οποίοι δεν επιβαρύνονται με έξοδα διατήρησης καταστήματος,μηνιαίο λογιστή,ΦΠΑ,ελέγχους-εφόδους πρόστιμα ΣΔΟΕ-ΙΚΑ.
    ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΦΠΑ στο 5% και δωστε κίνητρα στον κόσμο να ζητάμε αποδείξεις και να στηρίζουμε τους επαγγελματίες.ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΧΤΥΠΗΘΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΦΥΓΗ.

  • 3 Ιουλίου 2013, 21:51 | Γεωργιάδης Στυλιανός

    Είναι ντροπή να φορολογείτε βάναυσα, ένα νοικοκυριό (2 σύζυγοι) στο οποίο εργάζεται μόνο ένας, και λαμβάνει ας πούμε 30.000, σε σχέση με ένα άλλο νοικοκυριό, που λαμβάνουν οι δύο σύζυγοι από 15.000 ευρώ. Θα δόσετε κάποια λύση ή απλά θα εξακολουθείτε να φορολογείτε βάναυσα το 1ο νοικοκυριό;
    Πρόταση: Αν σε ένα νοικοκυριό εργάζεται μόνο ένας από 2 συζύγους, να είναι διαφορετική η φορολογική κλίμακα. Να διπλασιάζονται τα κλιμάκια.

  • 3 Ιουλίου 2013, 21:16 | Χρήστος Καστώρης

    ΕΡΏΤΗΜΑ Τι ισχύει τελικά; τεκμήρια για μισθωτούς και συνταξιουχους και μάλιστα τόσο αυξημένα(ΑΠΌ 2011). Οι μισθοί και συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 35% ενώ τα τεκμήρια παραμένουν.Πρόσθετα η διαφορά εισοδήματος(σύνταξης –τεκμηρίων)θα φορολογείται με τουλάχιστον 26%.Μπράβο έτσι θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.Τότε προς τι όλη αυτή η οργάνωση με TAXIS ,χαρτογράφηση όλης της ακίνητης περιουσίας(σωστότατη πράξη) πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς κλπ κλπ.Κρίμα ένα Νομοσχέδιο που αναμένεται από το φθινόπωρο 2011,χρησιμοποιεί πάλι τα γνώριμα υποζύγια (συνταξιούχοι μισθωτοί) για σίγουρα έσοδα.

  • 3 Ιουλίου 2013, 19:22 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    θα ηθελα να πω οτι κακώς βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση το φορολογικό διότι μας το προσφέρανε άλλοι (ειναι ξενόφερτο) γίνεται για τα μάτια του κόσμου,στην Ελλάδα εγινε απλά η μετάφραφη του!ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ τη στιγμή που το τελευταίο φορολογικο ψηφίσθηκε τον περασμένο Ιανουάριο!!
    Αντι να δωσετε κινητρα για να ζηταμε επιμονα αποδειξεις απο ελευθερους επαγγελματιες εσεις τις καταργείτε.και μας βαλατε να μαλωνουμε με τους επιχειρηματιες ,ετσι για το τιποτα.ΤΩΡΑ ΕΓΩ ΠΟΙΟ ΟΦΕΛΟΣ ΘΑ ΕΧΩ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ;θα εκμεταλλευθω την εκπτωση και δεν θα παρω αποδειξη…..
    επισης να μας απαντησετε τι σκοπευετε να κανετε με τους οικογενειαρχες που εχουν παιδια γιατί μεχρι τωρα τους εξαθλιωσατε