Άρθρο 19: Μειώσεις φόρου για δωρεές

1. Το ποσό του φόρου μειώνεται κατά δέκα τοις εκατό (10%) επί των ποσών δωρεών στις παρακάτω περιπτώσεις, εφόσον οι δωρεές δεν υπερβαίνουν το ποσό των εκατό (100) ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) του φορολογητέου εισοδήματος.

2. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ορίζονται οι φορείς με έδρα την ημεδαπή ή άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε ή του ΕΟΧ που αναγνωρίζονται για τον σκοπό του προσδιορισμού της μείωσης φόρου επί του ποσού των χορηγούμενων σε αυτούς δωρεών σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, εφόσον τα ποσά των δωρεών κατατίθενται σε ειδικούς για τον σκοπό αυτό λογαριασμούς τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα σε κράτος μέλος της Ε.Ε ή του Ε.Ο.Χ.

  • 8 Ιουλίου 2013, 00:24 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΡΟΥΣΗΣ

    Όλες οι δωρεές για κοινωφελείς- φιλανθρωπικούς σκοπούς (και χωρίς κανένα περιοριστικό όριο ή κριτήριο) πρέπει να αφαιρούνται εξ ολοκλήρου από το προ φόρων εισόδημα, διότι τα ποσά αυτά διατίθενται προς αντιμετώπιση των αναγκών των πολιτών σε ευθεία συνεπικουρία της κρατικής μέριμνας.
    Σήμερα μάλιστα, που έχουν αυξηθεί οι εμπερίστατοι συμπολίτες μας, θα έπρεπε οι δωρητές να επιβραβεύονται και όχι να αποθαρρύνονται δια Νόμου.
    Δεν σας προβληματίζει ότι επί των ημερών μας δεν εμφανίστηκε κανένας Εθνικός Ευεργέτης παρά τη δύσκολη θέση της χώρας μας;

  • 7 Ιουλίου 2013, 21:52 | ΘΟΔΩΡΗΣ

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΟΒΟΛΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ» ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΕΡΥΣΙ. ΠΩΣ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΝ, ΑΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΣΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ;…

    ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΙΣΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΑ ΝΑ ΞΑΝΑΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΑΤΑΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΣΑ Η ΕΜΜΕΣΑ.

    ΕΠΙΣΗΣ, ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΛΙΓΟ. ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΨΗΛΑ, ΤΟΣΟ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΘΑ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ. ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΤΕ ΓΙΑ ΚΡΕΤΙΝΟΥΣ, ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ….

  • 7 Ιουλίου 2013, 21:29 | Λουκάς Καραδήμος

    Προσωπικά ντρέπομαι που οι εκπρόσωποι της χώρας μου αποφάσισαν τόσο ανοικτά και απροκάλυπτα να δημευσουν τις κινητές περιουσίες ελλήνων φορολογουμένων υπό τον μανδύα της «αναδιάρθρωσης χρέους». Στην πράξη, το κράτος αποφάσισε να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες του και να τις εκπληρώνει στο ακέραιο απέναντι σε κάποιες τράπεζες μεγαθήρια, υπό επαχθείς όρους. Πρόκειται για οικονομική εξόντωση των ελλήνων μικροομολογιούχων, ελλήνων φορολογουμένων που έχασαν τις οικονομίες τους με το «PSI+».

    Με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δίνεται η ευκαιρία στο νομοθέτη να διορθώσει μια κραυγαλέα αδικία και να εισάγει μειώσεις φόρου /φοροαπαλλάγες για τους θιγέντες ομολογιούχους.

  • 7 Ιουλίου 2013, 20:48 | Αγγελική Ντόση

    ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΕΤΗΣΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ «ΚΟΥΡΕΥΤΗΚΕ» ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΣΑΝ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ.

  • 7 Ιουλίου 2013, 20:50 | Στέλιος Μουχταριδης

    Η επιλεκτική οικονομική καταστροφή των ελλήνων μικροομολογιούχων είναι κατάφωρα άδικη και αντίκειται στην αρχή της εύλογης εμπιστοσύνης προς τη Διοίκηση. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχει μια ευκαιρία για τη διόρθωση αυτής της τεράστιας αδικίας, με την θέσπιση shmanik;vn μειώσεων φόρου για τους φορολογούμενους φυσικά πρόσωπα που υπέστησαν ζημιές με το PSI+.

  • 7 Ιουλίου 2013, 17:38 | Ανθή Καραγιάννη

    ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΩΝ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΩΡΑ. ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΦΟΡΟ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΡΠΑΞΑΤΕ! ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ, ΜΑΣ ΠΗΡΑΤΕ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ!

    ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΜΑΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΜΑΣ, ΕΣΤΩ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑ ΣΑΣ ΟΙ ΤΟΚΟΙ.

  • 7 Ιουλίου 2013, 17:31 | Ανδρέας

    Το Ελληνικό κράτος θα πρέπει να δημιουργήσει το κατάλληλο νομικό υπόβαθρο για να προσελκύσει δωρεές και χορηγίες, τόσο από φυσικά πρόσωπα όσο και από νομικά πρόσωπα. Επιπλέον, υπάρχουν καποιοι έλληνες πολίτες που υποχρεώθηκαν πέρυσι από το ελληνικό κράτος να χαρίσουν σημαντικά για εκείνους ποσά, πρόκειται για τους μικροομολογιούχους. Προτείνω τα ακόλουθα:

    α) Να υπάρξουν μεγαλύτερες εκπτώσεις για τις περιπτώσεις δωρεών και χορηγιών, κυρίως στους τομείς όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες περικοπές και όπου το ελληνικό κράτος αδυνατεί να καλύψει επαρκώς: στον πολιτισμό, στην πρόνοια, στην συντήρηση των υποδομών. Επιπλέον θα είναι σωστό να απλοποιηθεί το ισχύον πλαίσιο χορηγιών για να συντομευθούν οι διαδικασίες και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των πόρων που διατίθενται από εταιρείεςμ φορείς και φυσικά πρόσωπα για τον σκοπό αυτό.

    β) Ειδικά για την περίπτωση των φορολογουμένων (μικρο) ομολογιούχων που υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημιά με το λεγόμενο PSI + προτείνω τα ποσά που υποχρεώθηκαν να χαρίσοουν στο ελληνικό κράτος να υπολογιστούν και να λογιστούν ώς έκπτωση φόρου. Εκτός από τη διόρθωση μιας οφθαλμοφανούς αδικίας, στο μέλλον θα ξαναεμπιστευθούν το ελληνικό κράτος του οποίου πολίτες είναι, εξάλλου.

  • 7 Ιουλίου 2013, 16:39 | Kostas Dalianidis

    Δημεύσατε τα λεφτά του έντιμου κοσμάκη, του φουκαρά μισθωτού, του συνταξιούχου που αποταμιεύει για τα εγγόνια του, του οικογενειαρχή, της έντιμης νοικοκυράς με το PSI+ και τα δίνετε στους πάμπλουτους κοιλαράδες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πληρώνετε τους παχυλούς μισθούς των διαχειριστών hedge funds και των δεκάδων αναποτελεσματικών συμβούλων σε ταμεία αποκρατικοποιήσεων κ.λπ…..Γιατί δηλαδή δεν θεωρείτε ιδιώνυμο έγκλημα την εντιμότητα, την εμπιστοσύνη στο ελληνικό κράτος και την αποταμίευση;…

    ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΕΣΤΩ ΤΩΡΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΟΧΟΙ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ PSI+ ΠΕΡΥΣ!!!

  • 7 Ιουλίου 2013, 16:48 | Dimitra Lambropoulou

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΠΟΥ ΚΑΡΠΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ PSI+ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΥΚΑΡΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ.

  • 7 Ιουλίου 2013, 16:07 | Αλέξανδρος Μαυρογιάννης

    Υπάρχει μια κατηγορία φορολογουμένων που υποχρεώθηκε με νόμο να δωρίσει στο ελληνικό κράτος σημαντικά ποσά χρημάτων. Ήταν εύκολο για το κράτος, μάζεψε μετρητά που είχαν ήδη φορολογηθεί εκδίδοντας ομόλογα -δίνοντας την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει με τόκο τα χρήματα. Μετά βέβαια, με το PSI +, είπε απλά ότι δεν θα επιστρέψει τα χρήματα των εργατικών φορολογουμένων, γιατί απλάείναι πολύ πιο έυκολο να κλέβεις από έτοιμα παρά να κυνηγάς φοροφυγάδες.

    Επειδή το PSI + ήταν στην ουσία υποχρεωτική δωρεά χρημάτων συμπολιτών μας προς το αμαρτωλό δημόσιο, προτείνω να υπάρχει ρητή διάταξη έκπτωσης από τους φόρους των ποσών αυτών που το κράτος τους πήρε, γιατί απλά δεν είμαστε η «Ελληνική Πολιτεία» του κατοχικού δανείου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μήπως αυτό είμαστε;…

    Ας είμαστε καλύτερα σοβαροί και ας αποζημιώσουμε, έστω εκ των υστέρων, τους φουκαράδες συμπολίτες μας που πίστεψαν για μια στιγμή ότι υφίσταται ελληνικό κράτος.

  • 5 Ιουλίου 2013, 14:45 | ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Παίρνω αφορμή από την λέξη «δωρεές» και μόνο. Είναι γνωστό πως στην εποχή που ζούμε παιδιά βοηθούν αναξιοπαθούντες γονείς, γονείς και παπούδες βοηθούν άνεργα παιδιά κλπ. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε μεγάλη έκταση, έστω και αν τα εισοδήματα όλων είναι πολύ περιορισμένα. Χάρις στην αλληλεγγύη της οικογένειας προσπαθεί ο Έλληνας να επιβιώσει. Χάρις σε αυτήν έχει περιοριστεί και πιθανότητα έκρηξης της ελληνικής κοινωνίας.

    Η Εφορία βέβαια μέχρι τώρα όπου εντόπιζε ή όπου θα εντοπίσει τέτοιες περιπτώσεις τις αντιμετώπιζε ή θα τις αντιμετωπίσει πολύ στενόκαρδα και τυπικά ως άτυπες δωρεές, αξιώνοντας φόρο.

    Προτείνω στην ελληνική πολιτεία να πρωτοτυπήσει και να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό εντελώς διαφορετικά, δείχνοντας ένα άλλο κοινωνικό καιευαίσθητο πρόσωπο. Προτείνω και να το νομιμοποιήσει, απαλλάσσοντας το από φορολογία για χρηματικές μικροδωρεές μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού μέχρι κάποιο ποσό τον χρόνο π.χ. 2000 ευρώ. Έτσι θα μπορέσει να μειώσει και την επίπτωση του εντελώς ανήθικου τεκμηρίου διαβίωσης 3000 ευρώ που επιβάλλεται μόνο και μόνο επειδή κάποιος ζει (και υποφέρει) σήμερα στην Ελλάδα. Έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολο να εντοπιστούν τέτοιες περιπτώσεις οπότε δεν μπορεί να πει κανεις πως το κράτος χάνει έσοδα.

  • 4 Ιουλίου 2013, 14:08 | Γιωργος Νικολάου

    1. Το ποσό του φόρου μειώνεται κατά δέκα τοις εκατό (10%) επί των ποσών δωρεών στις παρακάτω περιπτώσεις, εφόσον οι δωρεές «δεν υπερβαίνουν» το ποσό των εκατό (100) ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) του φορολογητέου εισοδήματος

    Η φράση «δεν υπερβαίνουν» μάλλον έρεπε να είναι «υπερβαίνουν», δότι δεν έχει νόημα η διάταξη, για μέγιστο εκπιπτόμενο φόρο τα 10€.
    Επισης δεν αναφέρεται αν η διαταξη ισχύει και για της » Δαπάνες ρων επιχειρήσεων»

  • 3 Ιουλίου 2013, 11:53 | Παύλος

    Είναι όχι απλώς θεμιτό αλλά δίκαιο και οικονομικά ορθό να υπάρξει διάταξη η οποία θα ρυθμίζει τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών – φορολογουμένων που εμπιστεύτηκαν τις ήδη φορολογημένες περιουσίες τους στο Δημόσιο, τοποθετώντας σε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, και εισέπραξαν τεράστιες ζημιές με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου PSI + (2012).

    Πέρα από το στοιχείο της δικαιοσύνης, είναι οικονομικά ορθό διότι θα συμβάλλει, πιθανώς καθοριστικά, στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Διοίκηση ή των φορολογουμένων προς το κράτος.

    Μια πιθανή εκδοχή θα μπορούσε να είναι η προσθήκη της ακόλουθης παραγράφου:

    «3. Η χρεωστική διαφορά που προκύπτει σε βάρος των φυσικών προσώπων από την ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ή εταιρικών ομολόγων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, κατ` εφαρμογή του προγράμματος συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους 2012 (PSI+), εκπίπτει από το ποσό αναλογούντα φόρου σε ποσοστό 100%, σε δέκα ισόποσες ετήσιες δόσεις, αρχής γενόμενης από την επόμενη χρήση μέσα στην οποία έχει πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή των τίτλων.
    Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, ως χρεωστική διαφορά λαμβάνεται η διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας των τίτλων που εκδόθηκαν σε ανταλλαγή και του κόστους απόκτησης των αρχικών τίτλων με αναγωγή στο έτος λήξης.
    Για την εφαρμογή των παραπάνω, θα πρέπει να κατατεθεί στην οικεία ΔΟΥ όπου υπάγεται ο φορολογούμενος σχετική αίτηση μαζί με ειδική βεβαίωση η οποία θα εκδίδεται από το τραπεζικό ίδρυμα – θεματοφύλακα των τίτλων, καθώς και με τα αποδεικτικά στοιχεία αγοράς των τίτλων και αποτίμησής τους μετά την εφαρμογή του προγράμματος συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους 2012 (PSI+) . Όλα τα στοιχεία θα ελέγχονται από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών».