Άρθρο 17: Μειώσεις φόρου για εξαρτώμενα μέλη

Πρόσθετη μείωση φόρου ποσού διακοσίων (200) ευρώ προβλέπεται για τα ακόλουθα εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου:
α) πρόσωπα με τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) αναπηρία βάσει γνωμάτευσης του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή της Ανώτατης του Στρατού Υγειονομικής Υπηρεσίας (Α.Σ.Υ.Ε.)για την πιστοποίηση αναπηρίας, εφόσον δεν καλύπτονται από επαγγελματική ή αναπηρική ασφάλιση,
β) ανάπηροι αξιωματικοί και οπλίτες οι οποίοι έχουν αποστρατευτεί ή/και αξιωματικοί, οι οποίοι υπέστησαν τραύμα ή νόσημα που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο,
γ) θύματα πολέμου ή τρομοκρατικών ενεργειών που δικαιούνται να λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία, συμπεριλαμβανομένων μελών των οικογενειών αξιωματικών και οπλιτών που απεβίωσαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας, τα οποία δικαιούνται να λαμβάνουν σύνταξη από τον κρατικό προϋπολογισμό.
δ) πρόσωπα που δικαιούνται σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ως ανάπηροι ή θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου.

  • 8 Ιουλίου 2013, 01:35 | Papoulkas Xristos

    Επί του παρόντος 2 γενικά σχόλια, με την ελπίδα να επανέλθω και αύριο με περισσότερες παρατηρήσεις επί φορολογικών ζητημάτων.

    1)Ότι για ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο που υποτίθεται αποτελεί τη βάση άσκησης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερο διάστημα, που να αφορά είτε την διαδικασία της διαβούλευσης, είτε την επεξεργασία του και τελική διαμόρφωσή του, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

    2) Παρομοίως στα ζητήματα των πολυτέκνων υπάρχει μια γενική τάση μείωσης και περικοπών των ελάχιστα πλέον παροχών.
    Είναι πολύ βασικά όλα τα ζητήματα που έχουν βάλει οι συνάδελφοι παραπάνω(επιδόματα-φοιτητές-πολυτεκνικά αυτοκίνητα-τέλη κυκλοφορίας-εξαρτώμενα μέλη-ΔΕΗ-διορισμούς -απολύσεις…κλπ.κλπ.)
    Ένα πράγμα μόνο θα αναφέρω ότι η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας δεν μπορεί να γίνει χωρίς πολιτική ανθρωπογενούς ανάπτυξης.
    Οι πολύτεκνοι συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση και γι αυτό θεωρούνται οι πυλώνες του έθνους.
    Φανταστείτε την διαφορά στην αναπτυξιακή προοπτική που παρουσιάζουν 2 χωριά με ίδια γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια, αλλά διαφορετική πληθυσμιακή υποδομή πχ των 50 και 500 κατοίκων .
    Σαφώς καλύτερες προοπτικές έχει ο μεγαλύτερος οικισμός.
    Το ίδιο λοιπόν μπορεί να συμβεί και στην χώρα μας

  • 8 Ιουλίου 2013, 00:51 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΡΟΥΣΗΣ

    Με τον ισχύοντα φορολογικό συντελεστή μισθωτών συνταξιούχων ή έκπτωση φόρου 2.100€ για εισοδήματα κάτω των 21.000€ οδηγεί σε αφορολόγητο εισόδημα 9.545€ και δικαίως βεβαία να υπάρχει αυτό το αφορολόγητο, αφού ισούται πράγματι με το ελάχιστο κατά κεφαλήν όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης, που άλλωστε είναι φορολογημένο (σχεδόν με 23%) αφού αντιστοιχεί στις δαπάνες διαβιώσεως, που όλες τους εμπεριέχουν ΦΠΑ εισπραχθέντα ήδη από το κράτος.
    Ομοίως όταν και η σύζυγος είναι μισθωτή, έχει και αυτή το δικό της αφορολόγητο για την επιβίωσή της. Και οι δύο αυτές προβλέψεις είναι δίκαιες και επικροτούνται.
    Όμως δεν είναι καθόλου ΔΙΚΑΙΟ αλλά ούτε και ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ το υπόψιν Σ/Ν όταν θεσπίζει ότι το τμήμα εκείνο του εισοδήματος που αναλογεί στα παιδιά (και την μη εργαζόμενη σύζυγο) και δαπανάται γι’ αυτούς, να μην έχει καθόλου αφορολόγητο αλλά αντιθέτως να φορολογείται με τον ανώτατο συντελεστή 42% πέραν του ΦΠΑ που έχει καταβληθεί κατά την ανάλωσή του, αφού η επιμέλεια των παιδιών είναι όχι απλώς καθήκον αλλά και νομοθετημένη υποχρέωση των γονέων.
    Το οικογενειακό εισόδημα στην πράξη μοιράζεται εξίσου σε όλα τα μέλη της οικογενείας (φαγητό, σπίτι, φως, νερό, τηλέφωνο, αυτοκίνητο…όλα κοινόχρηστα). Επομένως και από πλευράς φορολογίας πρέπει το οικογενειακό εισόδημα να μοιράζεται σε τόσα μόρια όσα και τα μέλη και κάθε ένα μόριο να φορολογείται με τον ισχύοντα εκάστοτε τρόπο, τελικώς δε να αθροίζονται οι προκύπτοντες φόροι για τον προσδιορισμό του τελικού φόρου εισοδήματος της οικογένειας.
    Το ίδιο βέβαια πρέπει να ισχύσει και για τους μη μισθωτούς. Κάθε άλλος τρόπος φορολόγησης της οικογένειας είναι αντισυνταγματικός (ίση μεταχείριση, αναλογικότητα, αυτοτέλεια του ατόμου κλπ.) και οπωσδήποτε ΑΔΙΚΟΣ.

  • 7 Ιουλίου 2013, 23:15 | Κατερίνα Σπυροπούλου

    Τί είναι αυτά που θεσμοθετείτε για την οικογένεια που έχει ανάπηρο καθώς και την πολύτεκνη οικογένεια; Είναι δυνατόν να αφαιρείται μόνον 200 Ευρώ για τον ανάπηρο όταν αυτά δεν φτάνουν για τις πάνες ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες; Όταν έχετε περικόψει δραστικά τις παροχές για είδη διευκόλυνσης των αναπήρων;΄Οταν ουσιαστικά τους πετάτε στον Καιάδα; Για ποια ευρωπαϊκή πολιτική μας μιλάτε; Έχει τύχει να ζήσουμε σε ευρωπαϊκή χώρα και δή στην Γερμανία και γνωρίζουμε καλά το τί παρέχεται στον ανάπηρο και τί σεβασμός υπάρχει στην κοινωνία γι’ αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Προσπαθούν να τους ανακουφίσουν και όχι να εξευτελίσουν τη ζωή τους, όπως ποιεί το ελληνικό κράτος εδώ και δεκαετίες. Τώρα βρήκε πρόσχημα και την Τρόικα. Είστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο σας ζητούν οι τροϊκανοί; Ή μήπως κάποιοι ανάλγητοι συνέλληνες επεξεργάζονται όλους αυτούς τους δρακόντιους νόμους που στάζουν κυριολεκτικά αίμα για όλους τους ανήμπορους και αδύνατους συμπολίτες μας καθώς και για την πολύτεκνη οικογένεια που πράγματι έδωσε παιδιά στην σύγχρονη Ελλάδα και εκείνη δια μέσω των πεφωτισμένων αντιπροσώπων της τα καταβροχθίζει κυριολεκτικά; Θεωρείτε πλούσια μια οικογένεια με 18000 ή 20000 Ευρώ εισόδημα, που έχει 4 ή περισσότερα παιδιά; Παιδιά που πρέπει να θρέψει και να σπουδάσει; Δηλαδή μας καταδικάζετε να ζήσουμε εξευτελιστικά. Ουσιαστικά καταργείτε την ελευθερία μας αφού θα καταντήσουμε ζητιάνοι για να ζήσουμε. Και επι πλέον τα παιδιά που σπουδάσαμε με δικό μας προσωπικό αγώνα και χρήματα τα αφήσατε άνεργα καικατακρεουργήσατε και τις συντάξεις μας ώστε να μη μπορούμε να τα ενισχύσουμε έστω και μερικώς. Στη Γερμανία το επίδομα κάθε παιδιού είναι 200 Ευρώ μηνιαίως. Ξυπνήστε! κάποιοι προσπαθούν να μας αφανήσουν ως έθνος. Δυστυχώς οι φύλακες της πολιτείας δεν γρηγορούν για τους πολίτες, όπως θα ήθελε ο Πλάτωνας.
    Η γράφουσα δεν προέρχεται από κάποιον αντίπαλο πολιτικό χώρο αλλά έχω μείνει κατάπληκτη από όλη αυτή την αντιδημοκρατική και ανελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μου και αγωνιώ για την τύχη των δικών μου παιδιών και μερικών χιλιάδων ακόμη που δίδαξα επί 30 συναπτά έτη και τα έμαθα ν’αγαπούν την πατρίδα τους την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Μακάρι την τελευταία στιγμή να αναλογισθήτε το μέγεθος της κοινωνικής καταστροφής που θα συντελεσθεί στην πατρίδα μας τα αμέσως επόμενα χρόνια.
    Ελπίζουμε ότι ο Θεός της Ελλάδας δεν θα επιτρέψει να χαθεί το Γένος μας παρ΄όλη την ανικανότητα κάποιων αντιπροσώπων του.

  • 7 Ιουλίου 2013, 20:45 | Γ. Δ.

    ΠΡΟΣΟΧΗ. Το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να είναι ανάλογο με τον αριθμό των μελών της οικογένειας και των προστατευόμενων τέκνων έτσι ώστε όσο πιο πολλά είναι τα μέλη να αυξάνεται πολλαπλάσια, δηλαδή κλιμακούμενο. Αυτό είναι δίκαιο γιατί οι πολυμελείς οικογένειες συμμετέχουν στην φορολόγηση ενεργά, λόγω των αυξημένων αναγκών τους,άρα έμμεσα πληρώνουν περισσότερο φόρο.Δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση ο άγαμος και ο πολύτεκνος να συμμετέχουν το ίδιο στην φορολόγηση χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ο αριθμός των μελών!!!!

  • 7 Ιουλίου 2013, 17:45 | Panos

    Αυτά προβλέπει ένα καπιταλιστικό σύστημα.
    Και από τη στιγμή που το 48% των ψηφισθέντων σύμφώνησε με αυτή
    την πολιτική (ισοπέδωση της μεσαίας τάξης), άρα θα πρέπει να το σεβαστούμε.

  • 7 Ιουλίου 2013, 06:43 | Αννα Σουσου

    Έχουν εξαιρεθεί τα παιδιά από προστατευόμενα μέλη. Το θεωρώ. οξύμωρο και απαράδεκτο.Η οικογένεια πλήττεται από εσάς που είστε εκεί για να φροντιζετε το συμφέρον των Ελλήνων πολιτων .Είμαι μητερα δύο ανηλίκων παιδιών,μονογονεικη οικογένεια , ελεύθερος επαγγελματιας και νιώθω όχι μόνο απροστατευτη αλλά και βαλομενη . Σας καλώ να επιτελείται το έργο σας. Σταματηστε. πια να κάνετε προχειροτητες

  • 7 Ιουλίου 2013, 00:33 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

    κον Πρωθυπουργό,
    κον Υπουργό Οικονομικών
    Ως οικονομολόγος παρακολουθώ και ως πολύτεκνος ζω τις εξελίξεις στην πατρίδα μας.
    Με παρόμοιες προωθούμενες διατάξεις κατάργησης της φορολογικής προστασίας των τέκνων που σπουδάζουν, διευρύνεται τις αδικίες του φορολογικού συστήματος, που ήδη υπάρχουν πολλές όπως και πρόσφατα επισήμανε η τρόικα.Προφανώς επιδιώκεται οι νέοι να σπουδάζουν και παράλληλα να εργάζονται, ίσως γιατί έτσι θα αυξήσουν τα έσοδά τους τα Ασφαλιστικά Ταμεία.Ενδεχομένως κάποιοι νέοι κουρασθούν και εγκαταλείψουν και τις σπουδές τους, ώστε να μη δημιουργείτε συνωστισμός στα αμφιθέατρα.
    κε Υπουργέ, οι τεχνοκρατικές σας αντιλήψεις είναι κατανοητές και σεβαστές. Η κατάργηση όμως της προστασίας των νέων που σπουδάζουν είναι ακατανόητη και αντισυνταγματική.Υπάρχει ακόμη ο χρόνος να τροποποιήσετε την παρούσα διάταξη του νομοσχεδίου.
    Καθημερινά όλο και περισσότερο πείθομαι ότι τα νομοσχέδια όπως το παραπάνω, έρχονται έτοιμα συνταγμένα από τις Βρυξέλλες και εσείς απλώς τα προωθείται για δήθεν δημόσια διαβούλευση.
    Σε μία χώρα, στην οποία η οικονομική κρίση ανέδειξε όλες τις ενδογενείς αδυναμίες της και ο όρος Ανάπτυξη έγινε συνώνυμο λαϊκού άσματος,την σκυτάλη της αναπτυξιακής πολιτικής την ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών και όχι το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο υπάρχει το Υπουργείο Ανάπτυξης.Ίσως για να απαντήσει στο δίλημμα εάν πρέπει να εργαζόμαστε ή όχι τις Κυριακές.

  • 6 Ιουλίου 2013, 17:44 | atcola

    ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ
    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
    ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟΣΗ ΑΔΙΚΙΑ;

    γιατί στηρίζετε το εισόδημα των εργένηδων και γενικά των άτεκνων ??? ΜΆΛΛΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΝΥΧΤΑΔΙΚΑ….

    ΜΑΣ ΚΟΒΕΤΕ ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ….

    ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΗΣΥΧΙΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΣΦΑΓΗ ΜΑΣ…..

  • 6 Ιουλίου 2013, 14:20 | Καραμπάτσης Ευάγγελος

    κ. Υπουργέ,

    ως πρώην Εφοριακός Υπάλληλος, έχω εργαστεί στο τμήμα του Κώδικα του Υπουργείου Οικονομικών (οδός Καραγεώργη Σερβίας 10). Ως εκ τούτου έχω προσωπική εμπειρία λόγω προϋπηρεσίας μου στο υπό διαβούλευση αντικείμενο. Επίσης είμαι Οικονομολόγος (κάτοχος του MASTER OF ARTS IN ECONOMICS) και έχω διδάξει όλα τα είδη Λογιστικής (Γενική Ι και ΙΙ, Λογιστική Κόστους, Λογιστική Εταιρειών, Ξενοδοχειακή Λογιστική, κλπ) επί 25 έτη.
    Δυστυχώς ούτε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο λαμβάνετε καμία απολύτως μέριμνα υπέρ των πολύτεκνων οικογενειών. ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΕΠΕΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΣΟ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ, εσείς αντιθέτως, συνεχίζετε την οικονομική δολοφονία των πολύτεκνων οικογενειών από τις οποίες διασφαλίζεται το μέλλον της Πατρίδας μας και το ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας.
    Η πανομοιότυπη φορολόγηση των Ελλήνων ανεξαρτήτως αριθμού μελών οικογενείας είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία του Υπουργείου Οικονομικών. Σε καμμιά ευνομούμενη πολιτεία δεν φορορολογείται κατά τον ίδιο τρόπο ο εργένης και ο οικογενειάρχης με λίγα ή περισσότερα παιδιά. Η κατάργηση του αφορολόγητου των παιδιών συνιστά προσβολή που πλήττει καίρια την υπό δημογραφική κατάρρευση τελούσα ελληνική κοινωνία. Ανάπτυξη με δημογραφική συρρίκνωση δεν συμβιβάζεται.
    Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι ότι δεν υπάρχει κόστος αποκτήσεως και ανατροφής παιδιών, οπότε δε χρειάζεται καμμία φοροαπαλλαγή για τα παιδιά. Δηλαδή, ο νόμος προτρέπει να μην αποκτούν παιδιά οι Έλληνες!!!

    Κύριε Υπουργέ,

    Μετά από αυτή την πρωτοφανή (και άνευ προηγουμένου) «σφαγή» των πολύτεκνων, ποιος θα υπερασπιστεί την Πατρίδα μας;;;
    Όπως άριστα γνωρίζετε το δημογραφικό πρόβλημα έχει καταστεί για τη χώρα μας το υπ΄ αριθμ. 1 Εθνικό πρόβλημα και απειλεί με αφανισμό τον τόπο μας, αφού τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι υπερτερούν σταθερά των γεννήσεων.
    Επίσης, ας μη λησμονούμε ότι:
    1) Το άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «οι πολύτεκνες οικογένειες… δικαιούνται της ειδικής φροντίδας του Κράτους». Με τη διάταξη αυτή, η θέσπιση της οποίας αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Χώρας (βλ. Πρακτικά Βουλής επί του Συντάγματος Συνεδρίαση ΟΘ’/26-4-1975, σελ. 479, 486), παρέχεται μεν, κατ’ αρχή, υπόδειξη προς τον κοινό νομοθέτη για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων φροντίδας υπέρ των πολύτεκνων οικογενειών, εξυπακούεται, όμως, ταυτοχρόνως στοιχειώδης απαγορευτικός κανόνας, δεσμευτικός για τον κοινό νομοθέτη, σύμφωνα προς τον οποίο δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχόμενης στους πολύτεκνους ειδικής φροντίδας, άνευ αποχρώντος λόγου, στα πλαίσια της αυτής σχέσεως (βλ. ΣτΕ 2773, 2778, 2781/1991). Εν όψει δε της αδιαστίκτου διατυπώσεως της εν λόγω συνταγματικής διατάξεως αλλά και του προαναφερθέντος σκοπού της, η εξυπηρέτηση του οποίου συνιστά και λόγο γενικότερου δημοσίου συμφέροντος (βλ. ΣτΕ 2773/1991), δεν είναι, επίσης, συνταγματικώς ανεκτές, ρυθμίσεις με τις οποίες ορισμένες πολύτεκνες οικογένειες εξαιρούνται της ανωτέρω ειδικής κρατικής φροντίδας, αφού έτσι αναιρείται, ως προς αυτές, η αδιαστίκτως υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών επιβαλλομένη από το Σύνταγμα ειδική φροντίδα του Κράτους (βλ. έτσι ΣτΕ 1095/2001, Αρμ 2001, σ. 1081 = ΔΔΙΚΗ 2002, σ. 84 = ΕΔΚΑ 2001, σ. 346 = ΛΟΓΙΣΤΗΣ 2001, σ. 1242 = Αρχ Ν 2003, σ. 287). 2) Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, εν όψει του γεγονότος ότι η κατάσταση της υπογεννητικότητας στη χώρα μας έχει γίνει εφιαλτική και είναι άμεσος ο κίνδυνος να μεταβληθούμε σε μία κοινωνία γερόντων στο άρθρο 21 του Συντάγματος προτάθηκε και η παρ. 5 σύμφωνα με την οποία «ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του κράτους».

    Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

    Έχει υπολογιστεί ότι το 2030 τα άτομα στην Ελλάδα άνω των 60 ετών θα αποτελούν το 35% του πληθυσμού, τα μέχρι 20 ετών το 15% και οι εργαζόμενοι, όσοι δηλαδή θα είναι ενταγμένοι στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας θα είναι μόλις το 34% !
    Ένα Σουηδικό δημογραφικό Ινστιτούτο αποφάνθηκε τον Ιανουάριο του 2001, ύστερα από μελέτη για τις συνέπειες του δημογραφικού προβλήματος στις χώρες του Νότου της Ε.Ε. ότι ο Ελληνισμός σβήνει. Οι Σουηδοί επιστήμονες κάνοντας μαθηματική προβολή των δεδομένων (της χρονικής περιόδου 1991-2001) στο μέλλον με βάση τους δείκτες γεννητικότητας, γήρανσης και θνησιμότητας του πληθυσμού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 2100, αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς οι Έλληνες θα έχουμε περιοριστεί στο 20% του σημερινού πληθυσμού!
    Τα προβλήματα του πληθυσμού όπως έχει επισημάνει ο Γάλλος δημογράφος Alfred Sauvy, είναι “τόσο θεμελιώδη που εκδικούνται τρομερά εκείνους που τα αγνοούν και καμία χώρα δεν μπορεί να ζήσει αν δεν πιστεύει στη ζωή”.
    Προ ολίγων ετών το δημογραφικό χαρακτηριζόταν ως μία βραδυφλεγής βόμβα που βρισκόταν στα θεμέλια του Έθνους μας. Σήμερα όμως μετά την επιδείνωση όλων των δημογραφικών δεικτών παρομοιάζεται λίαν προσφυώς από τους δημογράφους και τους ασχολούμενους με το ζήτημα αυτό ως “απασφαλισμένη χειροβομβίδα”. Βεβαίως μετά την σφαγή των πολυτέκνων από τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα αναμένεται η έκρηξη της χειροβομβίδας. Σύμφωνα μάλιστα με άρθρο του κ. Βασίλειου Θεοτοκάτου στο περιοδικό ¨Ο Κόσμος των Πολυτέκνων (Τεύχος 52, Ιούλιος -Σεπτέμβριος 2012)”, η φορολογία των Πολυτέκνων έγινε 20-πλάσια, αφού αυξήθηκε κατά 2060%, δηλ. 20,5 φορές παραπάνω !!!

    Επομένως ΕΓΚΛΗΜΑΤΕΙΤΕ κ. Υπουργέ, επειδή σφαγιάζετε τους πολύτεκνους με το νέο σχέδιο νόμου, ενώ θα έπρεπε να πράξετε ακριβώς το αντίθετο.
    Συγκεκριμένα θα πρέπει να επαναφέρετε άμεσα το αφορολόγητο για την πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα (4) προστατευόμενα τέκνα, στο ποσό των είκοσι τριών χιλιάδων ευρώ (Ευρώ 23.000) – που είναι και το όριο της φτώχειας – προσαυξανόμενο κατά πέντε χιλιάδες (Ευρώ 5.000) για κάθε ένα επί πλέον προστατευόμενο τέκνο. Επίσης, τα παιδιά (που είναι φοιτητές) θα πρέπει να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη για όσο χρονικό διάστημα σπουδάζουν. Μόνο έτσι θα συμβάλετε στην αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την επίλυση του δημογραφικού της χώρας.

    Μετά τιμής
    Καραμπάτσης Ευάγγελος
    Οικονομολόγος, Μ.Α.
    κιν. 6975750111

  • 5 Ιουλίου 2013, 15:47 | Ευστάθιος

    Κύριε υπουργέ οικονομικών,

    Είναι προφανές πώς τα προστατευόμενα τρία ανήλικα τέκνα μου απαιτούν μεγαλύτερο ετήσιο κεφάλαιο συγκριτικά με οικογένειες δύο ή ενός τέκνων αντίστοιχα, γεγονός που δε λαμβάνεται καθόλου υπόψιν από εσάς και το επιτελείο σας.

  • 5 Ιουλίου 2013, 12:22 | ΓΙΑΝΝΗΣ Π

    αγαπητε κ.Υπουργέ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    σας γνωρίζω ότι έχω αναπηρία άνω του 70% με αποφαση ΚΕΠΑ και συνταξιοδοτούμαι με αναπηρικη συνταξη απο τον ΟΑΕΕ.
    Ταυτόχρονα έχω τρία παιδιά εκτων οποίων το πρώτο σπουδάζει στα ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ (με καθημερινη παρουσια λογω εργαστηριων κ.λ.π.)τα άλλα δύο είναι ανήλικα εκ των οποίων το τρίτο θα παει κρατικό παιδικό σταθμό (με προσθετα εξοδα)Βασει της νομοθεσίας χαρακτηρίζομαι πολυτεκνος

    θα ηθελα να με ενημερωσετε
    α) ποια προστασια ή ποια προνοια λαμβανει μεσα απο το φορολογικο η πολιτεία για τα παιδια αυτα και γενικοτερα για την οικογενεια μου

    β)που εξαντλειται η συνολικη προσφορα της πολιτείας

    προτείνω
    1) την επαναφορα του αφορολογητου οικογενειακου εισοδηματοσ με προσθετη αυξηση αναλογα με τα παιδια
    2) προσθετο αφορολογητο οικογενειακου εισοδηματοσ για ατομα με αναπηρια ανω του 67%
    και επειδη τελευταια μιλαμε πολυ που θα βρεθούν τα χρηματα αυτα
    υπαρχουν οικογενειες ανευ παιδιων, υπαρχουν εισοδηματα ανω των 60.000ευρω, υπαρχουν συνταξιουχοι των ευγενων ταμειων με συνταξεισ ανω των 2500ευρω που θα πρεπει να χρηματοδοτησουν την διαδικασια για υπαρχουν εισφορες ωστε να πληρωνονται οι συνταξεισ αυτεσ και αλλες πολλες κατηγοριες…..
    ***υστερογραφο***
    για τους κακοηθεις την αναπηρια την απεκτησα μετα 6μηνο απο την γεννηση του τριτου μου παιδιου

  • 5 Ιουλίου 2013, 11:17 | ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

    Σε μια χώρα που κινδυνεύει σε λίγα χρόνια να μήν έχει Ελληνες γεννημένους από Ελληνες γονείς και παπούδες,άρα να μην έχουν πονέσει αυτό που με αίμα έχτισαν και συντήρησαν οι οικογένειές τους για δεκαετίες,η δήθεν κοινωνική πολιτική της συν-κυβέρνησης μετατρέπει τους ζωντανούς σε πράγματα-αριθμούς, τα παιδιά σε βάρος και προτρέπει με αυτό το τρόπο τα νέα ζευγάρια – που σε πίσμα τους συνεχίζουν να κάνουν οικογένεια -να αποφεύγουν την γέννηση παιδιών,αφού δεν προσφέρει κανένα βοήθημα για την ανατροφή τους , μεταχειρίζοντας την οικογένεια με 4+ παιδιά,αυστηρότερα απο την οικογένεια με κανένα παιδί.Ισως δεν τους ενδιαφέρει πια η Ελληνική παραδοσιακή οικογένεια αλλά η ευκολότερα διαχειρίσιμη ημιπαράνομη εισαγώμενη .Το νομοσχέδιο ειναι για λύπηση καθώς και ο συντάκτης του!

  • 5 Ιουλίου 2013, 07:44 | ΣΥΜΕΩΝ ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ

    ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ
    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
    ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟΣΗ ΑΔΙΚΙΑ;
    ΔΕΝ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ;
    ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΛΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ;
    Ο ΘΕΟΣ ΕΙΠΕ:ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΕΛΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΕΜΕ.
    ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

  • 4 Ιουλίου 2013, 22:09 | Δημήτριος

    Αλίμονο αν εφαρμοστεί ως έχει η διάταξη. Τα «εξαρτώμενα» μέλη όπως κατάντησαν να τα ονομάζουν τα παιδιά μιας οικογένειας δεν θα πρέπει να τύχουν ευνοϊκότερης φορολογικής μεταχείρισης; Άλλες υποχρεώσεις έχει ένας άγαμος, άλλες μία τριμελής οικογένεια, άλλες μία εξαμελής κοκ. Νομίζω ότι και το ελληνικό Σύνταγμα επιβάλλει της πρέπουσας προστασίας την οικογένεια. Γιατί όχι και οι νόμοι του κράτους μας;

  • 4 Ιουλίου 2013, 22:34 | Γιώργος Προκοπίου

    Οι εγκέφαλοι του Υπουργείου έχουν ακούσει ποτέ τους όρους «ισοδύναμο μέγεθος νοικοκυριού» ή «ισοδύναμο διαθέσιμο ατομικό εισόδημα»; Αν όχι, ας ανατρέξουν στον ΟΟΣΑ, τη Eurostat ή τη «δική τους» Ελληνική Στατιστική Αρχή για να πληροφορηθούν.
    Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ελληνικού Συντάγματος, η φορολόγηση των πολιτών γίνεται ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα δηλ. με βάση το επίπεδο διαβίωσής τους που αντικειμενικά και μετρήσιμα απεικονίζεται από το «ισοδύναμο διαθέσιμο ατομικό εισόδημα».
    Εγώ έχω το 1/4 του «ισοδύναμου διαθέσιμου ατομικού εισοδήματος» από τον γείτονά μου αλλά πληρώνουμε τον ίδιο φόρο στο κράτος. Έχετε δει κύριοι του Υπουργείου τέτοιου είδους «φορολογική δικαιοσύνη» σε άλλο κράτος στον κόσμο; Αν ναι, πείτε μας να μην νοιώθουμε τουλάχιστον μόνοι…

  • 4 Ιουλίου 2013, 17:38 | Νίκος

    Οι περισσότεροι Έλληνες ζητούν :
    α) επαναφορά του αφορολόγητου για τα παιδιά, ως βασικό κίνητρο για το δημογραφικό
    β) διατήρηση της μείωσης του φόρου για ασφάλειες ζωής και προγραμμάτα υγείας, από τη στιγμή που υποβαθμίζεται η δημόσια υγεία και υπάρχει αδυναμία του κράτους να πληρώσει τις συντάξεις και την περίθαλψη των πολιτών
    Είναι επιεικώς απαράδεκτο να εξομοιώνεται ένας άγαμος με έναν έγγαμο με 3 ή 5 ή 10 ή 14 παιδιά.

  • 4 Ιουλίου 2013, 10:24 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

    Η προστασία της οικογένειας είναι θεσμοθέτημένη και από το Σύνταγμα , με ποιο τρόπο προστατεύεαι?
    Τα ίδια έξοδα έχει μια οικογένεια με 2-3 παιδιά και το ίδιο ένας άγαμος?΄ ίδια φοροδοτική ικανότητα έχουν?
    Νομίζω ότι είναι απαράδεκτο αυτό.

  • 4 Ιουλίου 2013, 09:13 | Τσακαλίδης Γεώργιος

    Η πανομοιότυπη φορολόγηση των Ελλήνων ανεξαρτήτως αριθμού μελών οικογενείας είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία του Υπουργείου Οικονομικών.Σε καμμιά ευνομούμενη πολιτεία δεν φορορολογείται κατά τον ίδιο τρόπο ο εργένης και ο οικογενειάρχης με λίγα ή περισσότερα παιδιά. Η κατάργηση του αφορολόγητου των παιδιών συνιστά προσβολή που πλήττει καίρια την υπό δημογραφική κατάρρευση τελούσα ελληνική κοινωνία. Ανάπτυξη με δημογραφική συρρίκνωση δεν συμβιβάζεται.

  • 4 Ιουλίου 2013, 07:54 | Μανώλης Χρυσόγελος

    Θα πρέπει να επανέλθει άμεσα το αφορολόγητο του παιδιού και προστατευόμενα να θεωρούνται τα παιδιά όσο σπουδάζουν… Δεν είμαστε Κίνα εδώ να πολεμάμε την οικογένεια με παιδιά. Το φορολογικό πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τον αριθμό μελών μιας οικογένειας.
    Το 1944 σε μία εποχή που όχι μόνο δεν υπήρχε δημογραφικό πρόβλημα, αλλά υπήρχε ο κίνδυνος του υπερπληθυσμού στη χώρα μας, έγινε ο περίφημος νόμος 1910 για την προστασία των πολυτέκνων οικογενειών, ο οποίος να σημειωθεί ισχύει ακόμη και σήμερα και θα έπρεπε σε ένα ευνομούμενο Κράτος όλοι οι μεταγενέστεροι εκδιδόμενοι νόμοι να στηρίζονται πάνω σε αυτόν για τη φορολόγηση των πολυτέκνων οικογενειών και ο οποίος αναφέρει:
    Ἄρθρο 8

    1. Οἱ πολύτεκνοι ἀπαλλάσσονται τοῦ φόρου τῆς ἰδιοκατοικουμένης μικροκατοικίας.
    2. Οἱ πολύτεκνοι δικαιοῦνται ν’ ἀπαλλάσσωνται τοῦ φόρου τῶν, διὰ τὰς ἰδίας των ἀνάγκας, χρησιμοποιουμένων προϊόντων αὐτῶν κατὰ τὰς ἑκάστοτε ἐκδιδομένας διαταγὰς τοῦ Ὑπουργοῦ τῶν Οἰκονομικῶν ὁρίζοντος τὸ ἐξαιρετέον τοῦ φόρου ποσόν.
    3. Πάντες οἱ πολύτεκνοι οἱ φορολογούμενοι ἐφοδιάζονται διὰ βιβλίου φορολογικοῦ ἐν ᾧ ἀναγράφονται οἱ πρὸς τὸ Δημόσιον ἐξ οἱασδήποτε αἰτίας βεβαιούμενοι φόροι ἑκάστου τῶν φόρων τούτων ἐξοφλουμένου δι’ ὁσωνδήποτε δόσεων ἐντὸς τῆς χρήσεως τοῦ οἰκονομικοῦ ἔτους ἀπὸ τῆς βεβαιώσεώς των, ἀναγραφομένων ἐν τῷ βιβλιαρίω τούτῳ τοῦ ἑκάστοτε καταβαλομένου πόσου.
    4. Φορολογικαὶ ἐλαφρύνσεις κατὰ ποσοστὸν παρέχονται εἰς τοὺς πολυτέκνους ἀναλόγως τῶν τέκνων των ὑπὸ τῶν Δήμων ἢ Κοινοτήτων δι’ ἀποφάσεως τῶν οἰκείων Συμβουλίων καὶ ὑπὸ τοῦ Δημοσίου δι’ ἀποφάσεως τοῦ Ὑπουργοῦ τῶν Οἰκονομικῶν.

    Επίσης:
    1. Όπως γνωρίζετε το Συμβούλιο της Επικρατείας με πληθώρα αποφάσεών του έχει αποφανθεί ότι:
    « ..Με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 21 του Συντάγματος του 1975, σύμφωνα με την οποία «η οικογένεια ως θεμέλιον της συντηρήσεως και προαγωγής του Έθνους, ως και ο γάμος, η μητρότης και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασίαν του Κράτους», διατυπώνεται κατ΄ αρχήν υπόδειξη προς τη νομοθετική εξουσία για τη λήψη μέτρων προστατευτικών του γάμου και της οικογένειας.
    Πέραν, όμως, της εν λόγω υποδείξεως, με την ίδια διάταξη, κατά την ορθή έννοια της, διατυπώνεται και θετικός κανόνας δικαίου, δεσμευτικός για τον κοινό νομοθέτη, σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή η καθιέρωση από το φορολογικό νόμο δυσμενέστερης φορολογικής μεταχειρίσεως των εγγάμων έναντι των αγάμων ως προς την υπαγωγή στο φόρο ή το ύψος του οφειλομένου φόρου, όταν τελούν υπό τις αυτές συνθήκες σε σχέση με το αντικείμενο της φορολογίας» (ΣτΕ 91019/94, 491219/87 κ.λπ.).

    2. Η Δ/νση επιστημονικών Μελετών της Βουλής στην έκθεσή της, επί του προηγούμενου Φορολογικού ν/σ, θεωρεί ότι δεν μπορεί να καταργούνται τα αφορολόγητα όρια για τα παιδιά και μάλιστα να φορολογούνται για εισοδήματα που βρίσκονται κατά πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας… αναφέροντας χαρακτηριστικά:
    «η κατάργηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος ή η θέσπιση αφορολόγητου ποσού εισοδήματος το οποίο είναι χαμηλότερο από το ελάχιστο όριο διαβίωσης του φορολογουμένου ενδεχομένως δεν είναι συμβατή με την αρχή της φορολόγησης με βάση τη φοροδοτική ικανότητα, τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την υποχρέωση προστασίας της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας.»

    Καταργώντας λοιπόν το Υπουργείο, το αφορολόγητο όριο της ελάχιστης δαπάνης διαβίωσης των μελών της οικογένειας, αγνοώντας την ύπαρξη τέκνων, εξισώνει τους πολυτέκνους με τους αγάμους, σε αντίθεση με όσα επιτάσσει το Σύνταγμα και αγνοώντας την αντισυνταγματικότητα που ρητά επισημαίνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Με τα ψηφισθέντα μέτρα του ν. 4110/2013 είναι σαν να εξωθεί κάθε πατέρα να προβεί σε πραγματικό ή εικονικό διαζύγιο και να δίνει τα ποσά των εξόδων των παιδιών του ως «ΔΙΑΤΡΟΦΗ», οπότε και τα ποσά αυτά θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα!.
    Πιστεύουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν επιθυμεί να πράττει αντίθετα με όσα το Σύνταγμα επιτάσσει, η δημογραφική πολιτική της χώρας επιβάλλει και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής επισημαίνει. Όμως δυστυχώς αυτό ακριβώς συνέβη και με τον ν. 4110/2013 που όλοι, ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης και αριθμού τέκνων, πληρώνουν για το ίδιο εισόδημα το ίδιο ποσό φόρου. Επίτευγμα λοιπόν του νέου φορολογικού νόμου είναι να πλήξει τους πολυτέκνους και γενικότερα τους έχοντες οικογένεια. Είναι αδιανόητο, άδικο και αντισυνταγματικό να πληρώνει μια δεκαμελής οικογένεια το ίδιο ποσό φόρου για ίσο ποσό εισοδήματος με φορολογούμενο χωρίς οικογένεια.
    Για αυτό θα πρέπει άμεσα, να επανέλθει το αφορολόγητο για την πολύτεκνη οικογένεια με (4) τέσσερα προστατευόμενα τέκνα στο ποσό των (23.000) είκοσι τριών χιλιάδων ευρώ, (που είναι και το όριο της φτώχειας), προσαυξανόμενο κατά (5.000) πέντε χιλιάδες ευρώ για κάθε ένα προστατευόμενο τέκνο.

    Ας σταματήσει επιτέλους αυτό το έγκλημα που κάνετε τα τελευταία τρία χρόνια με τις γεννήσεις νέων παιδιών… χώρα συνταξιούχων μετατρέψατε την Ελλάδα. Με ποια νιάτα θα έλθει κύριοι η πολυπόθητη ανάπτυξη που μας λέτε;

  • 3 Ιουλίου 2013, 21:16 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΖΩΗΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – Από τη στιγμή που επίσημα θεσμικά οικονομικά στελέχη της χώρας μας προτείνουν τη λύση της ιδιωτικής ασφάλισης ως ενισχυτικής της δημόσιας, έρχεστε και καταργείτε την μείωση φόρου από την καταβολή ασφαλίστρων ζωής αντί να δώσετε κίνητρο για την ενίσχυση όσων επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους.