Άρθρο 03: Υποκείμενα του φόρου

1. Ο φορολογούμενος που έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, ήτοι το παγκόσμιο εισόδημά του και αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος.

2. Ο φορολογούμενος που δεν έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος.

  • 7 Ιουλίου 2013, 15:52 | Λαμπρος Κριτσοβας

    Κυριοι σχετικα με τους αλλοδαπούς που ζουν νόμιμα ή παράνομα στην Ελλαδα
    και εξάγουν κεφάλαια στην χώρα καταγωγής των(εκτός ΕΕ),τα οποία προέρχονται,απο ανασφάλιστη εργασία,απο παραεμπόριο,ή απο εγκληματικές
    δραστηριότητες,κατα την συναλλαγή με τραπεζικά καταστήματα ,εαν δεν προσκομίζουν εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης,να παρακρατείται άμεσα το
    30% του ποσού κατάθεσης όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ.(η χώρα μας τους προσφέρει πρόνοια-υγεία κλπ επιβαρύνοντας τον κρατικό προυπολογισμό,η θέση μου δεν είναι ρατσιστική.
    Ευχαριστώ

  • 5 Ιουλίου 2013, 23:38 | Δρ Ηρακλής Γ. Μαυροματίδης

    Η ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους συνδέεται άμεσα με την μετανάστευση και το διεθνές εμπόριο και αυτό γιατί οι εθνικές οικονομικές πολιτικές τον ώθησαν να ψάξει στο εξωτερικό για λύση στο μόνιμο οικονομικό πρόβλημα του κράτους μας. Οι Έλληνες απο ιδρύσεως του ελληνικού κράτους μετά την τουρκοκρατία δούλευαν και δουλεύουν στο εξωτερικό σαν μισθωτοί οι είναι επιχειρηματίες και με τα έσοδα τους συντηρούν και στηρίζουν την ελληνική οικονομία μέσα από τα λεφτά που στέλνουν κάθε μήνα στις οικογένειες τους για να ζούνε στην Ελλάδα, να στηρίζουν τους συγγενείς τους στις δύσκολες ώρες, να επενδύουν σε ακίνητα και επιχειρήσεις με την ελπίδα κάποτε να γυρίσουν πίσω, να ξοδεύουν στις διακοπές τους, να αγοράζει ομόλογα του ελληνικού κράτους για να το στηρίζει όποτε του ζητήθηκε και μπορούσε. Σ΄αυτόν τον Έλληνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ανακοινώνεται ότι από σήμερα δεν θα πρέπει να κάνει τίποτα από τα παραπάνω. Δεν του εξασφαλίζεται δουλειά αλλά τον φορολογείται για τα λεφτά που βγάζει δουλεύοντας στο εξωτερικό. Καταλαβαίνω την Ελβετία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ να μας φορολογήσουν για τα έσοδα από την εργασία μας σ΄αυτά, αλλά η Ελλάδα γιατί να μας φορολογήσει? Επειδή μας υποχρέωσε να μεταναστεύσουμε αδυνατώντας να μας δώσει δουλειά εδώ? Επειδή αφήνουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σαν Έλληνες και να είναι υπερήφανοι γι΄αυτό και δεν τα παίρνουμε να φύγουμε όλοι? Πέστε μας ένα καλό λόγο γιατί θα πρέπει να δηλώσουμε τα έσοδα μας στο εξωτερικό και να φορολογηθούμε παράφορα ενώ δεν μας προσφέρετε τίποτα? Θα μου πείτε ότι η καψούρα πληρώνεται. Έτσι μόνο μπορεί να εξηγηθεί το φορολογικό νομοσχέδιο που αφορά τον εργαζόμενο Έλληνα του εξωτερικού. Δεν φορολογείται τους εφοπλιστές γιατί φέρνουν υποτίθεται συνάλλαγμα στον τόπο. Σας εγκαλώ να δείτε ξανά τα οικονομικά στοιχεία που έχετε στην διάθεση σας και θα δείτε ότι η συνεισφορά τους είναι πολλή μικρότερη και οικονομικά αλλά και εθνικά απο ότι ο μετανάστης και τώρα πλέον αποκαλούμενος παγκόσμιος πολίτης. Μήπως κάποιοι φοβούνται μην έρθουν κάποια σοβαρά ποσά για σοβαρές επενδύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και ψάχνουν τρόπους να τα εμποδίσουν να έρθουν για να μην χαλάσει η υπάρχουσα κατάσταση,που κάποιους ίσως εξυπηρετεί όπως έχει.
    Βάλτε ένα 5% για τα κεφάλαια που ήδη φορολογούνται στον τόπο νόμιμης κτήσεως και φορολόγησης τους και θα μείνετε έκθαμβοι με τα ποσά που θα έρθουν στον τόπο. Τον ίδιο φόρο να βάλετε όμως και στους εφοπλιστές, γιατί είπαμε η καψούρα πληρώνεται και αν δεν έχουν καψούρα με την Ελλάδα και δεν την πληρώνουν δεν τους χρειάζεστε.

  • 5 Ιουλίου 2013, 19:02 | Χριστος Γιαναρος

    Κύριοι,

    Είμαι κάτοικος ΗΠΑ. Εργάστηκα στις ΗΠΑ όλα μου τα χρόνια.
    Έχω έρθει και μένω στην Ελλάδα για μερικά χρόνια αλλά όχι όλο τον χρόνο. Έχω δύο ερωτήσεις:
    Έχω δύο διαβατήρια . Ελλαδος και ΗΠΑ

    1. Ποιος θα μετράει πόσες ημέρες μένω στην Ελλάδα? Ερχομαι στην Ελλάδα με το Ελληνικό διαβατήριο και δεν σφραγίζεται.
    2. Στις ΗΠΑ το εισόδημα μου είναι στην ανωτάτη κλίμακα. Στην Ελλάδα θα είμαι στο 45% οπότε θα πληρώνω καπου 65% του εισοδήματος μου σε περίπτωση πού έκανα το λάθος και μείνω στην Ελλάδα 180 ημέρες.

    Είναι σαν να μου λέτε οτι δεν σε θέλουμε να μένεις στην Ελλάδα, τη χώρα πού γεννήθηκα. Εάν είναι έτσι, κάνετε μια ανακοίνωση ανακοίνωση ότι θέλουμε μόνο ντόπιους Ελληνες στην Ελλάδα και όχι εσάς της «διασποράς».

    Θέλω να προσθέσω ότι κατά την παραμονή μου, 150-200 ημέρες, στην Ελλάδα ξοδεύω μεταξυ 20 – 25.000 Ευρο. Γιατι να μην παω στην Σουηδία?

  • 4 Ιουλίου 2013, 12:13 | Χατζηγρηγορίου Θεοχάρης, CICA, CRMA

    Συμφωνώ με το θέμα των συζύγων. Δεν υπάρχει λογική να έρχονται εις σάρκα μία και φορολογικά.
    Κατανοώ ότι υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα όπως το παιδι.

    Αυτό λύνεται εύκολα ως εξής

    Με βάση την δήλωση κατά την ληξιαρχική πράξη ένα πεδίο για τον πρωτεύοντα κηδεμόνα ή
    με βάση εκείνον που έχει το μεγαλύτερο φορολογητέο εισόδημα.

    Ευχαριστώ

  • 4 Ιουλίου 2013, 11:14 | Ευάγγελος Νασίου

    Υ.Γ

    Ζητώ συγνώμη δεν είχα δει πως υπήρχε ο ορισμός της φορολογικής κατοικείας, σε επόμενο άρθρο.

  • 4 Ιουλίου 2013, 11:06 | Ευάγγελος Νασίου

    Κακογραμμένο άρθρο 1 η φορολογική κατοικεία αν θυμάμαι καλά δεν ορίζεται στον νόμο, 2 δεν νομίζω να υπάρχει πουθενά αλλού ορισμός αυτής, αλλά ούτως ή αλλως αφού θα καταργηθεί με την ψήφιση του νόμου αυτού ο όποιος νόμος την ορίζει ( τουλάχιστον έτσι πρέπει να γίνει αφού επιδιόκεται η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας αν δεν κάνω λάθος ), θα πρέπει να μπεί ο εν λόγω ορισμός στο κείμενο του νόμου αυτού. 3 το ότι υποκείμενος σε φορολογία ορίζεται ο φορολογούμενος είναι σαν να λέμε πως μαθητής είναι αυτός που πάει κάθε πρωί σχολείο. Θα μπορούσατε να πείτε πως υποκείμενα σε φορολογία είναι τα φυσικά πρόσωπα άνω των 25 ( π.χ ) που έχουν την φορολογική κατοικεία τους στην Ελλάδα κλπ κλπ. Θα χρειαστεί βέβαια πολύ μεγάλη δουλειά όσων αφορά το κρητήριο φορολογίας των νομικών οντοτήτων διότη αυτές σύμφωνα με των ορισμό τους δεν έχουν έδρα, άρα πρέπει να υπάρξουν άλλα κρητήρια ( προτείνεται ξεχωριστό άρθρο γι’ αυτές).

  • 4 Ιουλίου 2013, 10:28 | Αργύρης Στακιας

    Σχετικά με την φορολόγηση ακινήτων.Να υπάρχει αφορολόγητο όριο και μάλιστα ανάλογο με τα προστατευόμενα μέλη.Ιδιαίτερα στις πολύτεκνες οικογένειες που πλήττονται σφοδρά αυτό το διάστημα,μειωμένοι συντελεστές ακόμα και πλήρη απαλλαγή στην ιδιοκατοικία.

  • 3 Ιουλίου 2013, 22:48 | axelsef

    Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα ο φόρος να βεβαιώνεται στον κάθε υποκείμενο ξεχωριστά. Δεν υπάρχει λογική να βεβαιώνεται ο φόρος της συζύγου στο Α.Φ.Μ. του συζύγου. Δημιουργεί πολλά προβλήματα στην είσπραξη, στην ρύθμιση οφειλών, στις περιπτώσεις διαζυγίων.
    Με ποιο δικαίωμα συμψηφίζεται η επιστροφή του ενός συζύγου με τον φόρο του άλλου;

  • 3 Ιουλίου 2013, 22:34 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Σχετικά με τους αλλοδαπούς που ζουν νόμιμα κι εργάζονται στην Ελλάδα θα μπορούσε -ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της παραμονής τους στη χώρα- να ελέγχεται κάθε χρόνο (πόθεν έσχες) η αποταμιευτική τους κατάσταση στα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας καταγωγής τους. Με αυτόν τον τρόπο θα ελεγχθεί αν υπήρξε μεταφορά κεφαλαίων από την Ελλάδα στο εξωτερικό και ιδιαίτερα κεφαλαίων που προέρχονται από ανασφάλιστη εργασία, από παρεμπόριο ή από εγκληματικές δραστηριότητες.

  • 3 Ιουλίου 2013, 18:52 | apostolis mosxovidis

    Σχετικά με την φορολόγιση ακινήτων.

    1. Είναι άδικο κάτοχος μικρού διαμερίσματος,άνεργος,να φορολογείται με τον ίδιο φορολογικό συντελεστή με κάποιον άλλον ιδιοκτήτη με πολλά ακίνητα και άλλα εισοδήματα απο άλλες πηγές.
    Πρόταση.
    Το εισόδημα απο ακίνητα να προστίθεται στα άλλα εισοδήματα του φυσικού προσώπου ή ενναλακτικά τα τελευταία να λαμμβάνονται υπ όψη στην φορολόγιση των εισοδημάτων απο ακίνητα. πχ φυσικό πρόσωπο που έχει εισοδήματα απο άλλη πηγή ύψους 5.000 και εισοδήματα απο ακίνητα 3.000 ευρώ να φορολογείται για τα τελευταία με συντελεστή πχ 5%, αν έχει εισοδήματα απο άλλη πηγή 20.000ευρώ να φορολογείται για τα εισοδήματα απο ακίνητα με συντελεστή 10% κλπ.
    Σε κάθε περίπτωση να φορολογούνται τα έσοδα απο ακίνητα σε συνάρτιση με τα έσοδα απο άλλη πηγή.
    2. Να δίνεται η δυνατότητα της δωρεάν παραχώρισης, χωρίς αυτή να υπολογίζεται ως εισόδημα και σε τρίτο βαθμό συγγένειας , απο παππού σε εγγονό.
    3. Καθιερώστε την λέξη «ΦΟΡΟΚΛΕΠΤΗΣ¨» και όχι φοροφυγάς, (το ειδικό ΄βάρος των λέξεων παιζει μεγάλη σημασία στην ψυχολογία των πολιτών).

    4. Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ΑΠΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ, αρκεί η πολιτεία να θέλει. α)Εφαρμόστε το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για όλους, αναμορφώστε την νομοθεσία ώστε με συνοπτικές διαδικασίες (μην ξεχνάτε ότι είμαστε σε περίοδο οικονομικού πολέμου, που είναι χειρότερος απο τον πραγματικό πόλεμο),αν κάποιος δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα υπάρχοντά του να ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ, και να πάει μετά ο φοροκλέπτης στο δικαστήριο να αποδείξει ότι αυτός νομίζει.
    β)Η μη έκδοση απόδειξης (απο ένα ποσό και πάνω) τιμωρείται με ΑΜΕΣΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ (του καταστήματος ή του ιδιώτη επαγγελματία) για 5 μήνες, και σε περίπτωση υποτροπής ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ. Χρειάζονται γενναία μέτρα. Αν δεν τα λάβετε τώρα ΠΟΤΕ δεν θα φτιάζουμε κράτος δικαίου και δημοκρατικό (γιατί σήμερα ΔΕΝ έχουμε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, γιατί κάποιος πληρώνει φόρους και κάποιος άλλος όχι, άρα δεν έχουμε ισοπολιτεία την αρχή της Δημοκρατίας).

    Ευχαριστώ πολύ.