Άρθρο 11: Εξαρτώμενα μέλη

1. Ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, θεωρούνται:
α) ο (η) σύζυγος, εφόσον δεν έχει ίδια φορολογητέα εισοδήματα οποιασδήποτε πηγής,
β) άγαμα τέκνα, εφόσον:
i) είναι ανήλικα έως 18 ετών ή ,
ii) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους,
γ) τα παρακάτω φυσικά πρόσωπα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία:
i) τέκνα του φορολογούμενου,
ii) αδελφοί και αδελφές των δύο συζύγων.
δ) ανιόντες,
ε) ανήλικα ορφανά από πατέρα και μητέρα που έχουν έως τρίτου βαθμού συγγένεια με το φορολογούμενο ή τον/τη σύζυγο.

2. Τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στις περιπτώσεις (β), (δ), και (ε) της παραγράφου 1 δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη, εάν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και εφόσον συνοικούν με το φορολογούμενο. Τα φυσικά πρόσωπα της περίπτωσης γ) της παραγράφου 1, δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη, εάν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ.

3. Κατά την εφαρμογή της παραγράφου 2, δεν λαμβάνονται υπόψη οι παρακάτω κατηγορίες εισοδήματος:
α) διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση ή με συμβολαιογραφική πράξη,
β) εξωϊδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος.

4. Το εισόδημα των ανήλικων τέκνων προστίθεται στα εισοδήματα και φορολογείται στο όνομα του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται για τις ακόλουθες κατηγορίες εισοδημάτων σχετικά με τα οποία το ανήλικο τέκνο υπέχει δική του φορολογική υποχρέωση:
α) το εισόδημα που αποκτά το ανήλικο από εργασιακή σχέση σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 12,
β) συντάξεις που περιήλθαν στο ανήλικο τέκνο λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του.

  • 8 Ιουλίου 2013, 07:08 | Βαγγέλης Βουρδουμπάκης

    Στην έως τώρα δηλώσεις, στο πίνακα 3, αναφέρεται ο αριθμός των παιδιών που δηλώνονται στον πίνακα 9 «Στοιχεία πρσώπων που συνοικούν με τους φορολογούμενους και τους βαρύνουν». Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δεν φαίνεται να υπάρχει αντίστοιχη πρόνοια και συνακόλουθες ελαφρύνσεις. Σε μία χώρα με εκρηκτικό δημογραφικό πρόβλημα αυτό φαίνεται ακατανόητο.
    Και επίσης τότε προς τι να αναφέρονται τα εξαρτώμενα μέλη;
    Αν αυτό θεραπευθεί θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια και για τον γονέα -συνήθως πατέρα- που ενώ πληρώνει διατροφή για τα παιδιά του και επιπλέον προβαίενι σε πρόσθετες δαπάνες για αυτά τις ημέρες που τα έχει -και πολλοί τα έχουν για πάνω από 100 ημέρες το έτος (Σαββατοκύριακα, γιορτές, διακοπές κλπ.) εντούτοις θεωρείται φορολογικά ότι εν τον βαρύνουν, ενώ παράλληλα δεν μπορεί να καρπωθεί τις αποδείξεις των δαπανών αυτών.
    Και είναι τόσο στρεβλό αυτό, που από γονέα με εισόδημα πχ. 15.000 και διατροφή προς τα παιδιά του .6.000, απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις, 25% επί των 15.000 και όχι επί των 9.000 (15.000-6.000).

  • 8 Ιουλίου 2013, 01:35 | Γιώργος

    Δηλαδή οι φοιτητές δεν θα περιλαμβάνονται στα προστατευόμενα τέκνα; Έχουν κάποιο επίδομα φοίτησης όπως σε άλλα κράτη της Ε.Ε. των εκατοντάδων ευρώ και δεν το γνωρίζω;

  • 7 Ιουλίου 2013, 23:59 | ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Το νομοσχέδιο αυτό είναι τελείως αντισυνταγματικό, διότι πολεμά την οικογένεια και κυρίως την πολύτεκνη και αποκλείει τους φοιτητές από τα «…εξαρτώμενα» μέλη της.
    Δηλαδή ακριβώς πάνω στην κρισιμότερη φάση της οικονομικής εξαντλήσεως μιας πολύτεκνης οικογένειας, που «στέγνωσε» οικονομικά από φροντιστήρια για να περάσει το παιδί τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, τώρα τους «εκδικείσθε».
    Εξωθείτε τους νέους στην απελπισία και γίνεσθε αιτία τα διογκώνεται η μεταναστευτική αιμορραγία των καλυτέρων «μυαλών» της Ελλάδος στο εξωτερικό.
    Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προστεθούν στα προστατευόμενα (και όχι εξαρτώμενα) και τα σπουδάζοντα τέκνα ανεξαρτήτως εισοδήματος.

    Επίσης έχω και μια απορία : Αν σε μια διαβούλευση όλα τα σχόλια είναι αρνητικά και παρά ταύτα το νομοσχέδιο ψηφίζεται ως έχει, τότε τί νόημα έχουν οι διαβουλεύσεις αυτές ;
    Μήπως πρέπει να τις καταργήσετε εν μια νυκτί -όπως την ΕΡΤ-, για να μην θυσιάζει ο πολίτης άδικα την ώρα του και τις ελπίδες του σε μια «Δημοκρατία» που θυμάται το Σύνταγμα μόνο όταν την βολεύει ;

    ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
    πατέρας 7 ανηλίκων παιδιών

  • 7 Ιουλίου 2013, 23:59 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΡΟΥΣΗΣ

    Τα παιδιά από προστατευόμενα έγιναν τώρα εξαρτώμενα μέλη. Προηγουμένως βέβαια κόπηκε το αφορολόγητο και το επίδομα τοκετού. Όμως η έκτρωση εξακολουθεί να θεωρείται νόσημα και να εκτελείται δωρεάν στα Δημόσια Νοσοκομεία.

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ!

    Το Υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση τον νέο Φορολογικό Κώδικα, ο οποίος προορίζεται να αντικαταστήσει τον μέχρι σήμερα ισχύοντα Φορολογικό Νόμο 2238/1994. Έχουμε συνηθίσει πια την τακτική του Υπουργείου κάθε χρόνο και, κάποτε, και δύο φορές το ίδιο έτος να τροποποιεί και να πειραματίζεται εις βάρος των πολιτών, στην προσπάθειά του να μαζέψει περισσότερα έσοδα. Όλες οι φορολογικές διατάξεις των τελευταίων πέντε ετών έχουν ως στόχο να εξαθλιώσουν τα φυσικά πρόσωπα, είτε είναι μισθωτοί, είτε συνταξιούχοι είτε επιτηδευματίες που ασκούν ατομική επιχείρηση και να ευνοήσει τις επιχειρήσεις. Ο νέος φορολογικός νόμος περιλαμβάνει μια σειρά από άρθρα που δίνουν φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις να συγχωνευθούν (τυχαία η χρονική περίοδος όπου είναι σε εξέλιξη μια σειρά συγχωνεύσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων;) και επιπλέον αντικαθιστά το άρθρο 31 του παλιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με το οποίο ορίζονταν συγκεκριμένες δαπάνες που εξέπιπταν από τα έσοδα των επιχειρήσεων και πλέον ορίζεται ότι όποια δαπάνη κρίνεται παραγωγική θα εκπίπτει του φορολογητέου εισοδήματος των επιχειρήσεων! Αυτά ορίζει για τις επιχειρήσεις και την ίδια στιγμή καταργεί κάθε έκπτωση δαπάνης που ίσχυε μέχρι το 2011 για τα φυσικά πρόσωπα!

    Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν ασκείται πια κοινωνική πολιτική αλλά επιχειρηματική πολιτική, με την οποία απροκάλυπτα το Κράτος εξαθλιώνει τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες όπως είναι οι συνταξιούχοι και οι πολύτεκνοι.

    Η Παράταξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» καταγγέλει την πολιτική αυτή της Κυβέρνησης που φαίνεται ότι οδηγεί σε γενοκτονία του Ελληνικού Έθνους, καθώς πλέον οι Ελληνικές οικογένειες αδυνατούν να γεννούν και να ανατρέφουν τα παιδιά τους! Είναι ντροπή για ένα Κράτος όχι μόνο να μην έχει στοιχειώδη μέριμνα για την προστασία της οικογένειας αλλά να τολμά να θέτει εισοδηματικά κριτήρια στις πολύτεκνες οικογένειες προκειμένου να λαμβάνουν τις μηδαμινές παροχές που δίνει!

    Η «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» καλεί την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών να αναγνωρίσει την μεγάλη συμβολή των πολυτέκνων στην Ελληνική κοινωνία και να επαναφέρει όλες τις παροχές που είχαν οι πολύτεκνες οικογένειες, ιδίως το πολυτεκνικό επίδομα, την ατέλεια στο λογαριασμό της ΔΕΗ και το πολυτεκνικό τιμολόγιο στο ρεύμα, ανεξαρτήτως εισοδήματος των οικογενειών αυτών. Καλούμε το Υπουργείο Οικονομικών, αντί να ευνοεί τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων να θεσπίσει μια σειρά από κίνητρα στους νέους μας να δημιουργήσουν την οικογένειά τους, στις νέες κοπέλες να γίνουν μητέρες και να μεγαλώνουν οι ίδιες τα παιδιά τους έχοντας οικονομική ενίσχυση από το Κράτος.

    Το μέλλον της Πατρίδος μας εξαρτάται άμεσα από την Ελληνική οικογένεια! Από τις Ελληνικές οικογένειες θα προκύψουν και οι αυριανοί μας ηγέτες, εκκλησιαστικοί, πολιτικοί, κοινωνικοί και εκπαιδευτικοί!

    Από το Γραφείο Τύπου
    της Πολιτικής Παρατάξεως «ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

  • 7 Ιουλίου 2013, 21:12 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΠΟΙΟΣ ΑΝΟΗΤΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΑΝΕΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50% ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ/Α ΣΤΑ 18 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΡΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΑΡΥΝΕΙ ? ??????????????????????????????????????????????????? ?????????????????

  • 7 Ιουλίου 2013, 19:04 | ευαγγελία πάππου

    Είμαι μητέρα τεσσάρων παιδιών, ηλικίας 6 – 13 χρόνων. Προαπαθούμε να τα μεγαλώσουμε με αξιοπρέπεια, αν ακαι με πολλές στερήσεις. Τα πολυτεκνικά επιδόματα, που κάποιοι υποστηρίζουν ότι βούλιαξαν το κράτος, ήταν πολύ χαμηλότερα από κάποια άλλα επιδόματα άλλων κατηγοριών. Ας είναι. Τώρα κόπηκαν και αυτά. Στη συγκεκρίμένη νομοθεσία έχω μιά απορία. Τα παιδιά μας παύουν να είναι παιδιά μας και να έχουν ανάγκη τη στήριξη και η φροντίδα μας όταν φτάσουν στα 18 χρόνια; Για τα περισσότερα παιδιά τότε ξεκινάει η εποχή που θα πρέπει να σπουδάσουν, να εφοδιάσουν τον εαυτό τους με γνώσεις και δεξιότητες ώστε να γίνουν χρήσιμοι πολίτες στην κοινωνία και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από οποιοδήποτε παιδί αυτή τη δυνατότητα. Οι γονείς λοιπόν είναι οι πρώτοι που θα σταθούν στο πλάι τους. Πώς θα γίνει αυτό όταν θα φορολογούνται περσσότερο και δεν θα λαμβάνονται υπόψη τα έξοδα στα οποία υποβάλλονται; Ή μήπως η πολιτεία θα βοηθήσει με άλλλους τρόπους την αγωγή και μόρφωση των νέων; Γιατί δεν θα πρέπει να λησμονούμε αυτό που οι πρόγονοί μας είχαν ως σύνθημα τους, ότι από τη σωστή εκπαίδευση θα προκύψουν οι άξιοι υπερασπιστές και κυβερνήτες της χώρας (πόλης).Τα οικονομικά της χώρας δε διορθώνονται όταν πελαγοδρομούμε από τις αλόγιστες σπατάλες στις ασφυκτικές περικοπές. Και το ένα και το άλλο είναι το ίδιο καταστροφικά. Αυτό που έλειπε και συνεχίζει να λείπει είναι η σωστή διαχείριση…

  • 7 Ιουλίου 2013, 17:33 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΕΚΝΗΣ ΚΑΙ ΜΗ

  • 7 Ιουλίου 2013, 17:25 | Νικόλαος τάτλης

    Ποιος είναι ο σκοπός της κατάργησης των φοιτητών χωρίς εισόδημα από τα μέλη μιας οικογένειας; Μετά την ουσιαστική κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά και την εξαφάνιση οποιασδήποτε πολιτικής προστασίας της οικογένιας, έρχεται ένα ακόμη «χτύπημα» για να τιμωρηθεί όποις έχει την αφέλεια να κάνει παι΄διά και να επενδύσει στο μέλλον της Ελλάδας.