Άρθρο 21: Κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα

1. Ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται το σύνολο των εσόδων από τις επιχειρηματικές συναλλαγές μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, των αποσβέσεων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις. Στα έσοδα από τις επιχειρηματικές συναλλαγές περιλαμβάνονται και τα έσοδα από την πώληση των στοιχείων του ενεργητικού της επιχείρησης, καθώς και το προϊόν της εκκαθάρισής της, όπως αυτά προκύπτουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους.

2. Το κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα προσδιορίζεται για κάθε φορολογικό έτος με βάση το λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσης, ο οποίος συντάσσεται σύμφωνα με το Ελληνικό Λογιστικό Σχέδιο και τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ), όπως ισχύει. Σε περίπτωση που η επιχείρηση εφαρμόζει Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, το κέρδος προσδιορίζεται αποκλειστικά σύμφωνα με τον πίνακα φορολογικών αποτελεσμάτων χρήσης.

3. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, ως «επιχειρηματική συναλλαγή» θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων. Σε περίπτωση συναλλαγών που αφορούν ακίνητα, η περίοδος του προηγούμενου εδαφίου είναι δύο (2) έτη.

  • 6 Ιουλίου 2013, 12:40 | Δημητρης

    Μα αφου ειναι βεβαιωμενη φοροδιαφυγη που φθανει και το 95%(νησια καλοκαιρινους μηνες)και δεν λαμβανονται μετρα αποτελεσματικα για την αντιμετωπιση του προβληματος.Πως θα φορολογηθουν τα διαφυγοντα κερδη και πως θα αποδοθει ο ΦΠΑ ο οποιος εισπραττεται αλλα δεν αποδιδεται αφου δεν εκδιδονται αποδειξεις είσπραξης? Με το τεκμαρτο εισοδημα?Υπαρχουν χιλιαδες «παραθυρακια»που τους επιτρεπουν να διαφευγουν.

    Προτεινω για να δηλωνονται τα πραγματικα κερδη απο τις επιχειρησεις, εκτος των αλλων θεσμικων μετρων,να αυξηθουν οι ελεγχοι κατα 100%,γιατι τωρα ειναι ανυπαρκτοι,να περιφερονται κλιμακια ελεγχου επι καθημερινης βασεως αυξανοντας το προσωπικο των ΣΔΟΕ αλλα και αλλων ελεκτικων μηχανισμων.Δεν κατανοω γιατι να διαφευγουν εκατομμυρια απο ΦΠΑ κτλ ενω υπαρχει τροπος να αντιμετωπισθει.Οι ποινες για φοροδιαφυγη να γινουν αυστηροτατες και οχι οπως ειναι τωρα για γελια, οι ποινες πρεπει να λειτουργουν αποτρεπτικα.

    Να μην καταργηθει η συλλογη των αποδειξεων αλλα αντιθετως να αμειβεται ο πολιτης για ορισμενες κατηγοριες αποδειξεων π.χ απο επισκευες ηλεκτρικων συσκευων,υδραυλικους κτλ .

    Φθασαμε σε σημειο επαγγελματιες να εμφανιζουν ψευδως εισοδημα πολυ χαμηλο και να επωφελουνται διαφορες κοινωνικες παροχες.

  • 3 Ιουλίου 2013, 22:06 | Π. Λ.

    Με τις διατάξεις τις παραγράφου 3 του άρθρου 48 του Ν. 2238/1994 λογίζεται ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων και προβλέπεται συγκεκριμένη αντιμετώπιση στην προσαύξηση της περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία. Θα υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη και στο νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος. Και για να γίνω πιο σαφής, θα έχουμε τη δυνατότητα σαν ελεγκτικός μηχανισμός, να καλούμε το φορολογούμενο να τεκμηριώσει το πόθεν έσχες της περιουσίας του (κινητής ή/και ακίνητης) όταν αυτή είναι δυσανάλογη των εισοδημάτων του διαχρονικά ή θα καλύπτεται πίσω από διαφόρων τύπων απαλλαγές του πόθεν έσχες που ίσχυαν κατά το παρελθόν (ίδρυση επιχειρήσεων, αγορά ακινήτων, αυξήσεις Μ.Κ. εταιρειών κλπ); Ευχαριστώ.