Άρθρο 20 – Οργανισμοί Επιμελητηρίων

1. Ο Οργανισμός κάθε Επιμελητηρίου που ορίζει τη διάρθρωση των υπηρεσιών, τις οργανικές θέσεις, τις θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και κάθε άλλη συναφή λεπτομέρεια συντάσσεται από το Διοικητικό συμβούλιο και εγκρίνεται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.

2. Στον οργανισμό κάθε Επιμελητηρίου πρέπει να περιλαμβάνει οργανική μονάδα επιπέδου τουλάχιστον Τμήματος, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων Γενικού Εμπορικού Μητρώου και Υπηρεσίας Μιας Στάσης. (Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ. και Υπηρεσιών Μιας Στάσης). Στον οργανισμό κάθε Επιμελητηρίου εντός του οποίου λειτουργεί Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων πρέπει να περιλαμβάνεται οργανική μονάδα επιπέδου τουλάχιστον Διεύθυνσης για την άσκηση των αρμοδιοτήτων Υποστήριξης Επιχειρήσεων, η οποία περιλαμβάνει τα υποκείμενες οργανικές μονάδες επιπέδου τουλάχιστον τμήματος με σκοπό:
α. την λειτουργία των Υπηρεσιών ΓΕΜΗ και των Υ.Μ.Σ. και την άσκηση των αρμοδιοτήτων που ορίζει το εκάστοτε θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τις καταχωρήσεις στο Γ.Ε.ΜΗ. ,.
β. την διεκπεραίωση των υποθέσεων που αναφέρονται στο άρθρο 5, παράγραφος 2 εδάφιο η του παρόντος.
γ. τη συμβουλευτική υποστήριξη επιχειρήσεων και την υποστήριξη με συμβουλές νομικού και οικονομικού χαρακτήρα των μελών καθώς και του Κέντρου Υποστήριξης Επιχειρήσεων του οικείου Επιμελητηρίου.

  • Στην παρ. 2: Το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσει σε επίπεδο Διεύθυνσης να λειτουργεί τουλάχιστον σε επίπεδο Τμήματος.

  • Σχετικα με την οργανωσητων Επιμελητηριων θεωρω οτι για την καλυτερη και πιο συγχρονη αποτελεσματικοτητα αυτων θα πρεπει να λειτουργουν 5 τμηματα.
    1)Τμημα Διοικ.Υπηρ.που θα ασχολειται με ΓΕΜΗ-Μητρωο-Αδειοδοτηση Επιχειρησεων-Πιστοποιηση Επαγγελματων-Διαιτησια,Διαμεσολαβηση-καθως και οι Νομικες συμβουλες (γενικου χαρακτηρα)
    2)Τμημα Υπηρ.μιας Στασης,που θα ασχολειται με την Επιχειρηματικοτητα και τις Νεες Επιχειρησεις. Εδω το Τμημα πρεπει να μπορει να υποστηριξει την προετοιμασια της Επιχειρηματικης Ιδεας,την δικτυωση αυτων,την αναπτυξη ενος
    προσοδοφορου επιχειρηματικου κλιματος,με στοχο την δημιουργια Δυναμικων Ανταγωνιστικων και Εξωστρεφων επιχειρησεων.
    3)Εξαγωγες -και γενικα Εξωστρεφεια.Εδω μιλαμε για την δημιουργια ενος τμηματος ως σταθμος πρωτης επαφης,πληροφορησης δικτυωσης και καταρτισης με στοχο την προωθηση και την δημιουργια εξαγωγικων εταιρειων.Το ανοιγμα Νεων αγορων στο Εξωτερικο ,η δρομολογηση συνεργασιων,οι οικονομικες αποστολες,η συμετοχη σε εκθεσεις ,πληροφορηση για Τελωνεια και γενικοτερα για καθε Νομικη και Διαδικαστικη για τις εξαγωγες οπως και Διεθνεις συνεργασιες.
    4)Τμημα Εκπαιδευσης-Καταρτισης,με στοχο την αναβαθμιση των Επαγγελματικων γνωσεων,προσοντων και δεξιοτητων,αλλα και την καλυτερη καταρτιση των Επιχειρηματιων.
    5)Τμημα Μαρκετινγκ-Καινοτομιας και Αναπτυξιακης Στρατηγικης οπου θα παρακολουθειται η οικονομικη,επιχειρηματικη και καινοτομικη δραστηριοτητα.
    Η στηριξη των Επιχειρησεων σε θεματα Οργανωσης.Διοικησης και Μαρκετινγκ