Άρθρο 47 Κλειστά Δίκτυα Διανομής – Προσθήκη άρθρου 131Α στον ν. 4001/2011 (άρθρο 38 Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944)

Μετά το άρθρο 131 του ν. 4001/2011 (Α’ 179), προστίθεται άρθρο 131Α ως εξής:
«Άρθρο 131Α
Κλειστά Δίκτυα Διανομής
1. Η ΡΑΕ δύναται, με απόφασή της, να κατατάσσει ένα δίκτυο, το οποίο διανέμει ηλεκτρική ενέργεια σε γεωγραφικά περιορισμένο βιομηχανικό ή εμπορικό ή κοινόχρηστο χώρο και το οποίο, με την επιφύλαξη της παρ. 4, δεν εφοδιάζει οικιακούς καταναλωτές, ως Κλειστό Δίκτυο Διανομής, εάν:
(α) οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις του εν λόγω δικτύου δεν εντάσσονται στο ΕΔΔΗΕ ή σε άλλο σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κατά την έννοια του άρθρου 2,
(β) για συγκεκριμένους τεχνικούς λόγους ή λόγους ασφαλείας, οι δραστηριότητες ή οι παραγωγικές διεργασίες των χρηστών του εν λόγω δικτύου είναι ενοποιημένες, ή
(γ) το εν λόγω δίκτυο διανέμει ηλεκτρική ενέργεια κατά κύριο λόγο στον κύριο ή τον φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ή στις συναφείς επιχειρήσεις.
2. Με την απόφαση της παρ. 1 καθορίζονται το πρόσωπο που διαχειρίζεται το Κλειστό Δίκτυο Διανομής (Διαχειριστής Κλειστού Δικτύου Διανομής), οι αρμοδιότητες, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του, καθώς και οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη ρύθμιση του τρόπου διαχείρισης του Κλειστού Δικτύου Διανομής, σε αναλογία προς τη δραστηριότητα διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ και λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Κλειστού Δικτύου Διανομής και των χρηστών που εξυπηρετεί. Σε κάθε περίπτωση δύναται να τα εξαιρεί από τις απαιτήσεις που αφορούν την προμήθεια υπηρεσιών ευελιξίας και την ανάπτυξη του δικτύου βάσει σχεδίου ανάπτυξης. Η εν λόγω απόφαση μπορεί να αφορά ταυτόχρονα την κατάταξη περισσότερων του ενός δικτύων ως Κλειστών Δικτύων Διανομής.
3. Ο Διαχειριστής Κλειστού Δικτύου Διανομής μπορεί, με απόφαση της ΡΑΕ η οποία εκδίδεται μετά από αίτησή του, να εξαιρείται από:
α) τις υποχρεώσεις των περ. ζ’ και θ’ της παρ. 3 του άρθρου 131Β,
β) τις υποχρεώσεις της περ. η’ της παρ. 3 του άρθρου 131Β,
γ) την υποχρέωση της παρ. 4 του άρθρου 134Β,
δ) την υποχρέωση του άρθρου 140, και

ε) την υποχρέωση της παρ. 1 του άρθρου 65 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), περί μη κατοχής, ανάπτυξης, διαχείρισης ή λειτουργίας εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας.
Στις περιπτώσεις ολικής ή μερικής ενεργοποίησης των ανωτέρω εξαιρέσεων, τα τιμολόγια του Διαχειριστή Κλειστού Δικτύου Διανομής ή οι μεθοδολογίες επί των οποίων στηρίζεται ο υπολογισμός αυτών, εξετάζονται και εγκρίνονται, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 140, ύστερα από υποβολή σχετικού αιτήματος χρήστη του Κλειστού Συστήματος Διανομής.
4. Η δυνατότητα κατάταξης ενός δικτύου ως Κλειστού Δικτύου Διανομής και εξαίρεσης του Διαχειριστή του κατά την παρ. 3 διατηρείται και αν το δίκτυο αυτό χρησιμοποιείται περιστασιακά από μικρό αριθμό οικιακών καταναλωτών, οι οποίοι έχουν εργασιακή ή παρόμοια σχέση με τον κύριο του εν λόγω δικτύου και βρίσκονται εντός της περιοχής την οποία αυτό εξυπηρετεί.».