Άρθρο 21 Σύμβαση σωρευτικής εκπροσώπησης – Προσθήκη άρθρου 48Β στον ν. 4001/2011 (άρθρο 13 Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944)

Στον ν. 4001/2011 (Α’ 179) προστίθεται άρθρο 48Β ως εξής:
«Άρθρο 48Β
Σύμβαση σωρευτικής εκπροσώπησης
1. Όλοι οι πελάτες είναι ελεύθεροι να αγοράζουν και να πωλούν υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της σωρευτικής εκπροσώπησης, εξαιρουμένης της προμήθειας, ανεξάρτητα από τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν συνάψει και από επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας της επιλογής τους, σύμφωνα με το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο.
2. Ο τελικός πελάτης δύναται να συνάπτει σύμβαση σωρευτικής εκπροσώπησης χωρίς τη συγκατάθεση του Προμηθευτή του. Οι συμμετέχοντες στην αγορά που δραστηριοποιούνται στη σωρευτική εκπροσώπηση ενημερώνουν πλήρως τους πελάτες για τους όρους και τις προϋποθέσεις των συμβάσεων που τους προσφέρουν, σύμφωνα με τον Κανονισμό για την άσκηση της δραστηριότητας εκπροσώπησης της παρ. 2 του άρθρου 13.
3. Οι τελικοί πελάτες δικαιούνται να λαμβάνουν όλα τα συναφή στοιχεία για την απόκριση ζήτησης ή στοιχεία για την παρεχόμενη και την πωλούμενη ηλεκτρική ενέργεια, δωρεάν, τουλάχιστον μια φορά σε κάθε περίοδο χρέωσης, κατόπιν αιτήματός τους, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της παρ. 2 του άρθρου 13.
4. Τα δικαιώματα που αναφέρονται στις παρ. 2 και 3 παρέχονται στους τελικούς πελάτες από τους Προμηθευτές τους χωρίς διακρίσεις ως προς το κόστος, τις τεχνικές και διοικητικές απαιτήσεις, τις διαδικασίες ή τον χρόνο, και χωρίς οι τελικοί πελάτες, οι οποίοι έχουν συνάψει σύμβαση με ανεξάρτητους φορείς σωρευτικής εκπροσώπησης, να υποβάλλονται σε τεχνικές και διοικητικές απαιτήσεις, χρεώσεις, κυρώσεις ή άλλον αδικαιολόγητο συμβατικό περιορισμό από τους προμηθευτές τους, σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες (Β’ 842/2013).».