ΜΕΡΟΣ ΣΤ’ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Άρθρο 59 Ειδική κατηγορία χρήσης γης «κατοικίας» – Τροποποίηση παρ. ΙΙ άρθρου 1 π.δ. 59/2018

Στο δεύτερο εδάφιο της περ. 1 της παρ. ΙΙ του άρθρου 1 του π.δ. 59/2018 (Α΄ 114), περί της κατ’ εξαίρεση χρησιμοποίησης της ειδικής κατηγορίας χρήσεων γης «κατοικίας», διευκρινίζεται ότι αυτή δεν αφορά μόνο τη μόνιμη κατοικία, και η περ. 1 της παρ. ΙΙ διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Κατοικία
Κατ’ εξαίρεση, χώροι της κατοικίας επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για άσκηση επαγγέλματος συμβατού προς την κύρια χρήση του κτιρίου όπως, ιατρού (που δεν διαθέτει νοσηλευτική κλίνη ή μονάδα εφαρμογής ισοτόπων ή ακτινολογικό εργαστήριο ή εγκαταστάσεις φυσικοθεραπείας), δικηγόρου, μηχανικού, λογιστή, οικονομολόγου, συγγραφέα, αναλυτή – προγραμματιστή Η/Υ, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και δημοσιογράφου. Η εξαίρεση αυτή ισχύει εφόσον η άσκηση επαγγέλματος είναι επιτρεπτή από τον κανονισμό του κτιρίου, δεν απαγορεύεται από ισχύουσες διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας και βρίσκεται εντός της κατοικίας αυτού που ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα.».

  • 22 Αυγούστου 2022, 15:35 | Αθηνά

    Στα προτεινόμενα επαγγέλματα να προστεθεί και το επάγγελμα του ψυχολόγου

  • 14 Αυγούστου 2022, 15:24 | Γιάννης

    Καλησπέρα.

    Εκτιμώ ότι θα πρέπει είτε κατά τη φάση έκδοσης του Νόμου είτε και εκ των υστέρων (μέσω διευκρινιστικών εγκυκλίων), να διευκρινιστεί το φορολογικό καθεστώς στο οποίο θα υπάγονται οι ελ. επαγγελματίες, που θα επιλέξουν μια τέτοια «λύση» (επαγ. δηλαδή έδρα, σε δευτερεύουσα κατοικία). Συνεπώς, θα πρέπει να διευκρινιστεί αν θα τους επιτρέπεται η συμμετοχή παγίων εξόδων κατά το 1/3 επί του συνόλου του ακινήτου (όπως δηλαδή, συμβαίνει και με τη δήλωση επαγγελματικής έδρας στον χώρο κυρίας κατοικίας) ή κάτι διαφορετικό.

    Ευχαριστώ.

  • Στα προτεινόμενα επαγγέλματα θα μπορούσε να προστεθεί και αυτό του Μεσίτη Αστικών Συμβάσεων, επάγγελμα καθαρά παροχής υπηρεσιών και χωρίς όχληση.

  • 8 Αυγούστου 2022, 12:13 | George Arctouros

    Ναι, γιατί ως γνωστόν, το να είσαι συγγραφέας θεωρείται και είναι επάγγελμα. Μόνο για εσάς στο υπουργείο, βέβαια.