ΜΕΡΟΣ Α’ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Άρθρο 1 Σκοπός

Σκοπός του παρόντος νόμου είναι:
α) ο εκσυγχρονισμός της εθνικής νομοθεσίας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η εναρμόνισή της με την αντίστοιχη ενωσιακή νομοθεσία,
β) η ομαλή μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών,
γ) η διασφάλιση οικονομικά προσιτών και διαφανών τιμών ενέργειας,
δ) η ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, καθώς και της θέσης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και
ε) η επέκταση των αρμοδιοτήτων φορέων και αρχών της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

  • 12 Αυγούστου 2022, 12:29 | ΣΚΕΥΗ ΕΡΙΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΣΚΥΛΑ ΚΑΙ Η ΧΑΡΥΒΔΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
    ===========================================================

    …ΑΧΑ Τι έχουμε εδώ ??…χμμ…άλλη μια κοιμισμένη διαβούλευση?? ..εν τω μέσω της αυγουστιάτικης καλοκαιρινής χαύνωσης ..όμως το πνεύμα της διαβούλευση παραμένει με ανοικτά τα μάτια ..ας ξυπνήσουμε λίγο λοιπόν την παρούσα διαβούλευση …τα ερωτήματα εγείrονται το ένα μετά το άλλο…ας εξάψουμε λοιπόν λίγο τα πνεύματα…

    α)τι συμβαίνει με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας ??… σε πιο βαθμό παράγεται ενέργεια για τις δικές μας ανάγκες και σε ποιό βαθμό για τις ανάγκες των Γερμανών, των Γάλλων κτλ

    β) τι συμβαίνει με το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ ΑΕ …που εισήχθη με νόμο του 2012 και ουσιαστικά παραδίδει το ηλιακό δυναμικό της χώρας στους Ευρωπαίους ??? ( ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΔΑΦΗ, ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΥΘΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΜΑΣ )

    γ) ποιά είναι τα ενεργειακά κλάσματα συμμετοχής από ΑΠΕ στην συνολική παραγωγή ενέργειας χμμ από αυτή που πραγματικά καταναλώνουν οι κάτοικοι της χώρας και ποια απο αυτή που πουλούν κάτω από το κόστος, στους ξενους ?

    δ) μπορεί μια χώρα να είναι υπερπαραγωγός της καταραμένης ηλεκτρικής ενέργειας που σακατεύει τους οίκους με το τρομερό κόστος το οικοκοινωνικο να το φορτώνονται οι ανυποψίααστοι πολίτες της ΑΛΛΑ η ίδια η χώρα να βρίσκεται σε ενεργειακή πενία μάλιστα εξαρτημένη από πανάκριβο φορτίο που εισάγει από άλλες χώρες ΑΚΌΜΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΈς μέσω του δικτύου καλωδιακής διασύνδεσης των χωρών …

    ε) τι σχέση έχουν οι εκτεταμένες καταστροφές δασών και δασικών εκτάσεων τα τελευταία χρόνια με την έλευση των ΑΠΕ???καταστρέφονται με επίσημα κρατικά σχέδια εμπρησμών τα δάση μας για να παραχθεί ενέργεια από ΑΠΕ που θα πουληθεί στους ξένους πάμφθηνα ?..χμ ..αυτό κι αν είναι η κατάρα της ηλεκτρικής εναλλακτικής ενέργειας

    οι ΑΠΕ και η εναλλακτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αυτές, θα αναδείξουν τον αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο τεχνολογικός πολιτισμός μας εξαιτίας της κατάρας που λέγεται ηλεκτρική ενέργεια και της λόγικης των δεκάδων μετατροπών της φυσικής ενέργεια για να την αναγκάσουμε να διοχετευτεί μέσα σε μεταλλικά σύρματα η νήματα ή τέλος σε ηλεκτρομαγητικές δέσμες και τελικά να καταλήξουν σε ηλεκτρονικά συστήματα συσκευών που λειτουργούν με καλώδια μεταλλικά και κυκλώματα που σαν σύνολο απο την παραγωγή ως την απόρριψη τους οδηγούν σε διαχειριστικά τέλματα κι αδιεξοδα …

    ΑΛΙΜΟΝΟ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΕΝΗΤΑΣ !!!

  • 10 Αυγούστου 2022, 10:35 | Κωνσταντινος Γριμπιλακος

    Να τονισω οτι μη αξιοπιστη παραγωγη και διανομη ενεργειας ειναι απολυτως κρισιμη για την ασφαλεια της χωρας.
    Κατα αυτον τον τροπο η εγκατεστημενη ισχυς παραγωγης της χωρας με αξιοπιστες μορφες παραγωγης ενεργειας (λιγνιτες-πετρελαιο-φυσικο αεριο) θα πρεπει να υπαρχει καθε φορα στο 100% της αναγκης καταναλωσης γιατι οι ΑΠΕ δεν ειναι ουτε σταθερες ουτε εξιοπιστες.
    Οι λιγνιτες πρεπει να αναβαθμιστουν και με την καταλληλη επεξεργασια-διυλιση να γινουν ενα πιο φιλικο καυσιμο για το περιβαλλον αλλα σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να καταργηθουν πριν βρεθει αλλη αντιστοιχα αξιοπιστη λυση αλλιως θα ειναι σαν να πυροβολουμε τα ποδια μας.
    Δεν θα σωσουμε εμεις με σκαρτα 10 εκατομμυρια πληθυσμο τη γη οταν χωρες με δισεκατομμυρια πληθυσμο δεν ακολουθουν αντιστοιχες πρακτικες.
    Ειναι αστειο.

  • 10 Αυγούστου 2022, 09:37 | Κωνσταντινος Γριμπιλακος

    Πρωτα απο ολα να ξεκαθαρισουμε κατι:
    Η παρουσα λειτουργια του συστηματος παραγωγης-διαθεσης μεταφορας -πωλησης ηλεκτρικης ενεργειας μπορει να εχει μονο ενα αποτελεσμα την καταρευση.

    Βγαινουν χρηματα απο το χρηματιστηριο ενεργειας αδικα και καταχρηστικα τα οποια στο τελος θα πληξουν πολυ ασχημα τις ιδιες τις παραγωγικες μοναδες.

    Η ενεργεια και ειδικα η ηλεκτρικη ειναι για τον συγχρονο τροπο ζωης βασικο αγαθο αναγκαιο ακομα και για την επιβιωση σε πολλες περιπτωσεις.

    Δεν ειναι δυνατον να διαφημιζει η κυβερνηση την πρασινη αναπτυξη και οταν καποιος παραγωγος με φωτοβολταικα θελει να παραξει πρασινη ενεργεια να πληρωνει τοσους φορους και εισφορες.

    Δεν ειναι δυνατον να διαφημιζει η κυβερνηση την πρασινη αναπτυξη και οταν καποιος θελει να κανει Net metering 6-10 λεπτα την κιλοβατωρα οταν ειναι εκτος ταυτοχρονισμου παραγωγης και καταναλωσης.

    Προτεινω λοιπον ειδικα για τα οικιακα φωτοβολταικα να υπαρχει συμψηφισμος των κιλοβατωρων και οι οικιακοι παραγωγοι να δινουν ενα σταθερο 10% σε κιλοβατωρες στο συστημα ως κοστος για την χρησιμοποιηση του δικτυου σαν συσωρευτη ενεργεια που θα αφαιρειται απο τον συμψηφισμο σε βαρος του παραγωγου. Ετσι ενα 10% θα εισερχεται στο δικτυο σαν δωρεαν πρασινη ενεργεια.
    Την ενεργεια που θα περισσευει θα μπορουν και θα δικαιουνται να χρησιμοποησουν χωρις επιπλεον κοστη σε καποιο βαθος χρονου.
    Ο συμψιφισμος να διατηρειται σε βαθος τριετιας και να υπαρχει ενα +/- ενεργειας που να μην χρεωνεται σε χρημα γυρω στις 10 μεγαβατωρες και να δινεται ετσι η δυνατοτητα στον οικιακο παραγωγο να καλυψει τη διαφορα μεγαλωνοντας το συστημα παραγωγης του.

    Αντιστοιχα αν στον συμψηφισμο μετα την αφαιρεση του 10% σε κιλοβατωρες υπαρχει ελλειψη παραγωγης σε σχεση με την καταναλωση να πληρωνεται αυτη οταν ξεπερνιεται καποιο λογικο ποσο κιλοβατωρων και φυσικα σε μια λογικη τιμη και οχι 50 λεπτα του ευρω ανα κιλοβατωρα αντιστοιχα αν υπαρχει περισευμα παραγωγης στο τελος του συμψιφισμου να εχει δικαιωμα ο οικιακος παραγωγος να εξαργυρωσει τις κιλοβατωρες ας πουμε στο 1/3 της τιμης χρεωσης εθελοντικα ομως. Ο λογος χρεωσης-πληρωμης πρεπει να ειναι σταθερος ωστε να μην εξαρτεται απο τιμολιγιακες πολιτικες παντα θα πρεπει να αναφερομαστε σε ενεργεια και σε κιλοβατωρες.

    Εαν εφαρμοστει ενα τετοιο συστημα θα υπαρξει απιστευτη αναπτυξη στην αυτοπαραγωγη θα γλυτωσουμε σαν Ελλαδα τεραστια ποσα σε εισαγγες ενεργειας φυσικου αεριου-πετρελαιου και θα μπορεσει να προχωρησει και ο εξηλεκτρισμος της αυτοκινησης γιατι δεν θα χρειαζεται τεραστια επενδυση σε αναπτυξη ισχυρου δικτυου διανομης ηλεκτρικης ενεργειας κατι που ειναι απιστευτη τροχοπεδη και αξεπεραστη με τον τροπο που εξαναγκαζεται αυτη τη στιγμη η μεταβαση στην ηλεκτροκινηση.

    Το σχολιο αυτο ειναι μια περιληψη ιδεων για λυσεις οι οποιες μπορουν να μας βγαλουν απο ενεργειακο αδιεξοδο.
    Αν θελετε επικοινωνηστε μαζι μου για περισσοτερες λεπτομερειες.
    Ευχαριστω

  • 7 Αυγούστου 2022, 13:17 | George Arctouros

    Ο θεός να μας φυλάει, Παναγία μου. Τί θα διαβάσουμε πάλι;