ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Άρθρο 36 Ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της δραστηριότητας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας – Τροποποίηση άρθρου 110 ν. 4001/2011 (άρθρο 43 Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944)

Στο άρθρο 110 του ν. 4001/2011 (Α’ 179) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) το εισαγωγικό εδάφιο της παρ. 1 αντικαθίσταται, β) οι υποπερ. (αα) και (ββ) της περ. (α), η περ. (β) και η περ. (γ) της παρ. 1 τροποποιούνται βα) ως προς την αντικατάσταση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς με τον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ, τον Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου ή τον ΕΣΜΗΕ και ββ) ως προς την απαλοιφή της ηλεκτρικής ενέργειας από το Σύστημα Μεταφοράς, γ) στην περ. (β) και στην περ. (γ) της παρ. 1 προστίθεται η αναφορά στα μέλη του εποπτικού συμβουλίου όσον αφορά την απαγόρευση διορισμού τους, δ) στην παρ. 2 δα) στην περ. (β) γίνεται αναφορά στα μέλη του εποπτικού συμβουλίου και δβ) η περ. (γ) τροποποιείται ως προς την αντικατάσταση της επιχείρησης ή του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με τον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ, ε) το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 επικαιροποιείται ως προς την αναφορά στην ενωσιακή νομοθεσία, στ) στην παρ. 4 το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αντικαθίσταται από τον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ, ζ) το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 τροποποιείται ως προς την αντικατάσταση του Διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τον διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ, η) η παρ. 6 τροποποιείται ηα) ως προς την προσθήκη του Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ και ηβ) ως προς την απαλοιφή των λέξεων «της Χώρας» σχετικά με τα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θ) η παρ. 7 αντικαθίσταται και το άρθρο 110 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 110
Ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της δραστηριότητας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
1. Από τον Διαχειριστή του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:
(α) Το ίδιο ή τα ίδια πρόσωπα δεν δικαιούνται:
(αα) να ασκούν άμεσα ή έμμεσα Έλεγχο επί επιχείρησης που εκτελεί οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες παραγωγής ή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή Φυσικού Αερίου και να ασκούν άμεσα ή έμμεσα Έλεγχο ή να ασκούν οποιοδήποτε δικαίωμα στον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ ή τον Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου ή επί του ΕΣΜΗΕ ή επί Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου ούτε
(ββ) να ασκούν άμεσα ή έμμεσα Έλεγχο στον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ ή τον Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου ή επί του ΕΣΜΗΕ ή επί Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και να ασκούν άμεσα ή έμμεσα Έλεγχο ή να ασκούν οποιοδήποτε δικαίωμα σε επιχείρηση που εκτελεί οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες παραγωγής ή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου,
(β) το ίδιο ή τα ίδια πρόσωπα δεν δικαιούνται να διορίζουν μέλη του εποπτικού συμβουλίου, του διοικητικού συμβουλίου ή οργάνων με εκπροσωπευτική εξουσία στον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ ή τον Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου ή επί του ΕΣΜΗΕ ή επί Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και να ασκούν άμεσα ή έμμεσα Έλεγχο ή να ασκούν οποιοδήποτε δικαίωμα σε επιχείρηση που εκτελεί οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες παραγωγής ή Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και Φυσικού Αερίου και
(γ) το ίδιο πρόσωπο δεν δικαιούται να είναι μέλος του εποπτικού συμβουλίου, του διοικητικού συμβουλίου ή οργάνων με εκπροσωπευτική εξουσία τόσο σε επιχείρηση που ασκεί οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες παραγωγής ή Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή Φυσικού Αερίου όσο και στον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ ή τον Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου ή επί του ΕΣΜΗΕ ή επί Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.
2. Τα δικαιώματα που αναφέρονται στην παρ. 1 περίπτωση α` και β`, περιλαμβάνουν ειδικότερα:
(α) την εξουσία άσκησης δικαιωμάτων ψήφου,
(β) την εξουσία διορισμού μελών του εποπτικού συμβουλίου, του διοικητικού συμβουλίου ή των οργάνων που εκπροσωπούν νόμιμα την επιχείρηση ή
(γ) την κατοχή πλειοψηφικού μεριδίου στο μετοχικό ή εταιρικό κεφάλαιο του Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ.
3. Η υποχρέωση που ορίζεται στην παράγραφο 1 θεωρείται ότι πληρούται όταν δύο ή περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν στην ιδιοκτησία τους Συστήματα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας έχουν συστήσει κοινοπραξία, η οποία ενεργεί ως διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε δύο ή περισσότερα κράτη – μέλη για τα εν λόγω συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ουδεμία άλλη επιχείρηση επιτρέπεται να συμμετέχει στην κοινοπραξία, εκτός εάν έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με το άρθρο 44 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 ως ανεξάρτητος διαχειριστής συστήματος ή αν έχει πιστοποιηθεί ως Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς για τους σκοπούς του Τμήματος 3 του Κεφαλαίου VI της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944.
4. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, εφόσον το πρόσωπο που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχεία α`, β` και γ`, είναι το Ελληνικό Δημόσιο ή άλλος φορέας, οργανισμός ή κρατικός λειτουργός του δημόσιου τομέα, τότε δύο διαφορετικοί φορείς του δημόσιου τομέα που ασκούν Έλεγχο αφ` ενός στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου ή τον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ και αφ` ετέρου σε επιχείρηση που ασκεί οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες παραγωγής ή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή Φυσικού Αερίου δεν θεωρούνται ότι είναι το ίδιο ή τα ίδια πρόσωπα.
5. Ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ και το Προσωπικό του υπόκεινται στις υποχρεώσεις εχεμύθειας ως προς τις εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες, οι οποίες περιέρχονται σε γνώση τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Οι εν λόγω πληροφορίες δεν διαβιβάζονται σε επιχειρήσεις που ασκούν οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες παραγωγής ή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή Φυσικού Αερίου.
6. Οι επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες παραγωγής ή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή Φυσικού Αερίου δεν δικαιούνται σε καμία περίπτωση να αποκτούν τον Έλεγχο ή να ασκούν οποιοδήποτε δικαίωμα άμεσα ή έμμεσα επί του Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ ή επί διαχωρισμένων διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας άλλων κρατών – μελών, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, με την επιφύλαξη του δικαιώματος λήψης μερισμάτων.
7. Ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ σε ουδεμία περίπτωση επιτρέπεται να παρεμποδίζεται να λάβει μέτρα για τη συμμόρφωσή του με τις διατάξεις του παρόντος.».