Άρθρο 10 Ενεργειακές υπηρεσίες

1. Η παροχή ενεργειακών υπηρεσιών υλοποιείται με τη σύναψη ΣΕΑ οι οποίες περιέχουν την αναγνώριση, επιλογή και εκτέλεση έργων εξοικονόμησης ενέργειας ή εφαρμογή συστημάτων ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ και τη μεθοδολογία υπολογισμού του ενεργειακού και οικο­νο­­μικού οφέλους. Η μέτρηση και η επιβεβαίωση του ενεργειακού και οικονομικού οφέ­λους γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα όπως προβλέπεται στη ΣΕΑ.

2. Τα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, μέσω της παροχής ενεργειακών υπη­ρε­σιών στο πλαίσιο μιας ΣΕΑ, πρέπει να περιέχουν μία ή περισσότερες από τις ακό­λου­θες κατηγορίες επεμβάσεων ή και υπηρεσιών:

α) βελτίωση απόδοσης μέσω αντικατάστασης ή ρύθμισης συνθηκών λειτουργίας ενερ­γει­ακού εξοπλισμού,

β) εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας και συ­στη­ματων ΑΠΕ,

γ) ενεργειακή αναβάθμιση, μερική ή ολική, κτιριακού κελύφους,

δ) εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων φωτισμού,

ε) εγκατάσταση και λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος ενεργειακής διαχείρισης.

3. Πρόσθετες υπηρεσίες των ΕΕΥ που δύναται να παρέχουν για την υλοποίηση ΣΕΑ είναι:

α) εκτενής ενεργειακή επιθεώρηση και έλεγχος,

β) παροχή συμβουλών για μέτρα βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης,

γ) συντήρηση του εξοπλισμού,

δ) εφαρμογή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης στους πελάτες ΣΕΑ (π.χ. κατά EN16001),

ε) δράσεις κατάρτισης και εκπαίδευσης των τελικών χρηστών σε θέματα ορθολογικής χρήσης ενέργειας και ενεργειακής διαχείρισης.

4. Η επιβεβαίωση της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης πρέπει να περιέχει τουλά­χιστον τα ακόλουθα στάδια εφαρμογής, τα οποία και θα περιγράφονται στη ΣΕΑ:

α) καθορισμός της βάσης αναφοράς για τη μέτρηση και ανάλυση της ενεργειακής κατά­νάλωσης,

β) ανάλυση και διάγνωση των προτεινόμενων παρεμβάσεων και του επιμέρους τεχνι­κο–οικονομικού οφέλους,

γ) εφαρμογή σχεδίου μέτρησης και επαλήθευσης της πραγματικής βελτίωσης της ενερ­γειακής απόδοσης που έχει προέλθει από την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών,

δ) παρακολούθηση της πορείας εφαρμογής των προτεινομένων παρεμβάσεων και των απο­τελεσμάτων που επιτυγχάνουν στο πλαίσιο της ΣΕΑ,

ε) σύνταξη συκαθλωεκθέσεων προόδου σε συμφωνημένα διαστήματα. Οι έκθεσεις πρέπει να πε­ρι­λαμβάνουν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με το επίπεδο βελτίωσης της ενερ­γει­α­κής απόδοσης και το οικονομικό όφελος που έχει επιτευχθεί σε σύγκριση με τα ορι­ζό­μενα στη ΣΕΑ.

  • 1 Απριλίου 2011, 15:11 | HELLASCERT

    παράγραφο ζ’

    Οι εταιρείες για τις οποίες εκτελούνται οι Ενεργειακές Υπηρεσίες / Ενεργειακά Έργα, θα πρέπει να πιστοποιούνται με το πρότυπο ΕΝ 16001 ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση και η βελτίωση των αποτελεσμάτων

  • 1 Απριλίου 2011, 15:55 | HELLASCERT

    παραγραφο στ’

    Κατά την εκτέλεση των Ενεργειακών Έργων θα πρέπει να επιβλέπεται η ορθή εκτέλεση από διαπιστευμένο Φορέα Επιθεώρησης και τέλος τα αποτελέσματα (Ενεργειακά Οφέλη) να επιβεβαιώνονται με αντίστοιχες μετρήσεις

  • 14 Μαρτίου 2011, 01:58 | ENGINEER

    ΕΛΠΙΖΩ ΟΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΧΑΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΗΡΑΝ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΑΛΛΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

  • 14 Μαρτίου 2011, 00:35 | Δεληστάθης Κωνσταντίνος

    Η παροχή των συμβουλευτικών προτάσεων να γίνεται σε όλη την γκάμα των εταιρειών είτε είναι βιομηχανικές είτε είναι εμπορικές εταιρίες.

  • 13 Μαρτίου 2011, 18:26 | Δημήτρης

    άρθρο 10, παρ. ε) σύνταξη συκαθλωεκθέσεων(;) προόδου…