Άρθρο 9 Προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να πληρούνται για την ορθή λειτουργία μια ΕΕΥ είναι οι ακόλουθες:

α) επάρκεια σε τεχνικό, διαχειριστικό και χρηματοδοτικό επίπεδο και

β) παροχή ενεργειακών υπηρεσιών με εγγυημένη απόδοση μέσω της υπογραφής ΣΕΑ με τη χρήση μέτρων και υπηρεσιών βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας, με ταυτό­χρο­νη ανάληψη τεχνικών και οικονομικών κινδύνων, για την επίτευξη των συμφω­νη­με­νων στόχων. Το είδος των οικονομικών και τεχνικών κιν­δύνων που δεν αναλαμβάνει η ΕΕΥ προσδιορίζεται ρητά μέσα στη ΣΕΑ.

  • 30 Μαρτίου 2011, 20:37 | Ιωάννης Ορφανός
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Π.Ε.Κ.Α,

    Στο πλαίσιο της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης, θα θέλαμε να συμβάλλουμε με το σχολιασμό μας ως μια συμβουλευτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στη χώρα και διεθνώς στον τομέα της διαχείρισης επενδύσεων σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακών εγκαταστάσεων.

    Η ομάδα της Green Value Associates διαθέτει γνώση και εμπειρία στη βιώσιμη διαχείριση ακίνητης περιουσίας, στις επενδύσεις κεφαλαίου στην πράσινη οικονομία και έχει έρθει σε άμεση επαφή με ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία έχουν ήδη δείξει προτίμηση σε επενδύσεις ανάλογου προσανατολισμού.

    Για το λόγο αυτό, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο τα διευθυντικά στελέχη των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) να έχουν γνώση και εμπειρία σε χρηματοοικονομικά (π.χ. ΙRR,EM,NPV,FCF κτλ) και χρηματοδοτικά (Project Finance, αναγκαιότητα μόχλευσης) θέματα, σε θέματα διαχείρισης επενδύσεων και περιουσίας (Asset Management), σε θέματα σύναψης συμβάσεων, διοίκησης έργου (Project Management) και διαχείρισης εγκαταστάσεων (Facilities Management).

    Με βάση τα παράπανω, δεν προσπαθούμε να πούμε ότι οι έταιροι της εταιρείας ή οι υπάλληλλοί της με εξαρτημένη σχέση απασχόλησης θα πρέπει να πιστοποιήσουν την επάρκειά τους στους προαναφερθέντες τομείς. Θέλουμε απλά να δείξουμε πόσο σημαντική είναι η στέλεχωση μιας εταιρείας ΕΕΥ και πόσο πολύπλευρες οι παρέχομενες υπηρεσίες της αν θέλει να επιτέλεσει ένα ποιοτικό έργο. Κι αυτό θεωρούμε ότι θα το κρίνει η αγορά .

    Για το λόγο αυτό, η έννοια της τεχνικής επάρκειας είναι μόνο μία παράμετρος και δεν πρέπει να θέτει περιορισμούς για τη σύσταση των ΕΕΥ. Δηλαδή αν κάποιος/οι που δε διαθέτει/ουν τα τυπικά προσόντα να παρακολουθήσει/ουν τα αντίστοιχα σεμινάρια πιστοποίησης του ΤΕΕ (για αποφυγή παρεξήγησεων, τυγχαίνει να μπορώ ως Διπλ. Πολ. Μηχανικος από το ΕΜΠ) αλλά αγαπάει και γνωρίζει το αντικείμενο, με βάση τις προς διαβούλευση προυποθέσεις τεχνικής επάρκειας, δε θα μπορεί να συστήσει/ουν ΕΕΥ ως ο/οι μοναδικος/οι έταιρος/οι.

    Οι προυποθέσεις, και μάλιστα αυστηρές, θα πρέπει να τίθονται στην εκπόνηση των ενεργειακών μελετών αναβάθμισης (εκεί χρειάζεται η τεχνική επάρκεια των μελετητών και η συμμετοχή των ενεργειακών επιθεωρητών)και στην σύναψη των ενεργειακών συμβάσεων (Energy Performance Contracting) όπου η ΕΕΥ αναλάμβανει όχι μόνο τεχνικό και διαχειριστικό αλλά και χρηματοοικονομικό κίνδυνο.

    Συμπερασματικά, η διαδικασία σύστασης ΕΕΥ οφείλει να έχει τις ελάχιστες αυτονόητες προυποθέσεις για να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν ενεργά. Η επάρκεια των υπηρεσιών θα κριθεί από την αγορά (τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα). Όσο για την τεχνική επάρκεια των προσφερόμενων υπηρεσίων, αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα από αποκλειστικές συνεργασίες (προυπόθεση) με πιστοποιημένες σχετικές μελετητικές εταιρείες.

    Με τιμή
    Για την Green Value Associates

    Ιωάννης Ορφανός
    Co-Founder
    ΜΕng, MSc, MBA

  • 18 Μαρτίου 2011, 08:15 | ΔΑΝΑΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Το άρθρο 9 δεν χρειάζεται καθόλου είναι αόριστο και δεν υπόκειται σε ποσοτικούς προσδιορισμούς . Οσα θέλει να επιτύχει αυτό το άρθρο τα κάνει απο μόνη της και με πολύ προσοχή η αγορά.

  • 13 Μαρτίου 2011, 22:30 | ENGINEER
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΄΄ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ΄΄
    ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ , ΜΕ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ, ΟΡΙΣΑΤΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΥΤΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΑΤΕ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΕΞΙΔΗΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ… ΕΤΣΙ ΒΕΒΑΙΑ ΓΕΛΙΟΠΟΙΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ….ΑΦΟΥ ΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΑΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ…
    ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ,ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΑΚΙ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ,ΚΑΙ ΤΙ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΛΛΑ.
    ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΑΥΤΑ ,ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ.
    ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΣΕ ΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΄΄ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥΣ΄΄ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ;;;;;;;;;;
    ΕΛΕΟΣ!!!!!