Άρθρο 6 – Απαιτούμενα Προσόντα Ενεργειακών Επιθεωρητών

1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών με σκοπό τη χορήγηση αντίστοιχης άδειας έχουν οι:

Α) Διπλωματούχοι μηχανικοί, απόφοιτοι Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ή της αλλοδαπής που χορηγούν πτυχία ισότιμα και αντίστοιχα της ημεδαπής,

Β) Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης,

εφόσον:

ι) Παρακολούθησαν και ολοκλήρωσαν επιτυχώς, κατόπιν εξετάσεων, εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 του παρόντος, το οποίο πραγματοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

ιι) Διαθέτουν τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη επαγγελματική ή/και επιστημονική εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού κτιρίων, συστημάτων ηλεκτρομηχανολογικών  εγκαταστάσεων κτιρίων,  ενεργειακού σχεδιασμού κτιρίων, ελέγχων ενεργειακών εγκαταστάσεων, καθώς και ενεργειακών επιθεωρήσεων.  Εφόσον ο ενδιαφερόμενος πληροί τους όρους της προηγούμενης παραγράφου (ι) και έχει ολοκληρώσει συναφείς μεταπτυχιακές σπουδές, τα έτη των σπουδών αυτών λαμβάνονται ως επαγγελματική εμπειρία.

2. Δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών έχουν επίσης:

α) Οι ενεργειακοί επιθεωρητές οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αποκτήσει ισοτιμία και αντιστοιχία των πτυχίων τους στην ημεδαπή ή/και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και έχουν αποδεδειγμένη πενταετή επαγγελματική ή και επιστημονική ως άνω εμπειρία. Οι εν λόγω ενεργειακοί επιθεωρητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν επιτυχώς, κατόπιν εξετάσεων, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της παραγράφου 1 του παρόντος.

β) Νομικά πρόσωπα της οποίας τα μέλη – εταίροι κατέχουν ατομική άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή, εγγεγραμμένα στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών.

3.    Οι πληρούντες τα προσόντα των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, και χορήγησης των αντίστοιχων αδειών, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 7 του παρόντος, ως εξής:

3.1 Διπλωματούχοι Μηχανικοί Πολυτεχνείων ή Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ή της αλλοδαπής που χορηγούν πτυχία ισότιμα και αντίστοιχα της ημεδαπής, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθούν άδειες Α’ ή/και Β’ τάξης και για τις τρεις κατηγορίες ενεργειακών επιθεωρήσεων (Ενεργειακού Επιθεωρητή κτιρίου, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού) και να ενταχθούν στα αντίστοιχα Μητρώα.

3.2 Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθούν άδειες Ενεργειακού Επιθεωρητή κτιρίου, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού μόνο Α’ τάξης και να ενταχθούν στα αντίστοιχα Μητρώα. Μετά από αποδεδειγμένη εμπειρία πέντε (5) ετών και τη διενέργεια ενδεικτικού αριθμού ενεργειακών επιθεωρήσεων, έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης των αδειών τους από Α’ σε Β’ τάξη, μετά από γνωμοδότηση της Γ.ΕΠ.Ε.Ε.

  • Ευτυχώς που υπάρχει και η .. διαβούλευση!!!
    Στο κάτω – κάτω το προτεινόμενο ΠΔ, σχέδιο είναι … μπορεί και να αλλάξει!

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν μπορεί το ΤΕΕ επ ουδενί να υποκαθιστά τον εκπαιδευτικό ρόλο των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πόσο μάλλον και να πιστοποιεί την αρτιότητα των μελλοντικών επιθεωρητών κτιρίων.
    Δεν γίνεται αυτό!
    Ας δούμε τον ρόλο του ΤΕΕ. Είναι κατά βάση ένα επιμελητήριο, ένας φορέας που επιμελείται για τα επαγγελματικά θέματα του κλάδου των Μηχανικών και μόνον. Μπορεί να διατηρεί και επιμορφωτικές δραστηριότητες μέσω σεμιναρίων όμως προς Θεού, όχι και να πιστοποιεί την επαγγελματική αρτιότητα των μελλοντικών επιθεωρητών κτιρίων.
    Υπάρχουν πολλές ειδικότητες που μπορούν να παράσχουν αυτή την υπηρεσία και που διεφάνησαν μέσα από τη διαβούλευση και μάλιστα καμμία σχέση δεν έχουν με τους μηχανικούς.
    Ας δεχτούμε την έννοια της ειδικότητας, ή κατ άλλους της εξειδίκευσης και επιτέλους … υπάρχουν σχετικοί Μελετητές πιστοποιημένοι με Πτυχία από το (πρώην) ΥΠΕΧΩΔΕ που έχουν την γνώση που χρειάζεται.
    Εδώ στην διαβούλευση έφτασε να γίνεται … σφαγή μεταξύ ειδικοτήτων. Θα μου πείτε πρώτη φορά είναι;
    Είπαμε και το δεχτήκαμε.. όλα χάλια είναι.. εμείς τα κάναμε έτσι και εμείς φταίμε… διοικούντες και διοικούμενοι σε αυτή τη χώρα.
    Τώρα πρέπει κάποιος να αρχίσει να διορθώνει και δυστυχώς πρέπει να διορθώνει υποδομές!
    Ξεκινάμε να συζητάμε ένα ΠΔ και το βασίζουμε σε λάθος υποδομές!!! Δίνουμε λάθος ρόλους σε λάθος φορείς, αντιστρέφουμε αξίες, δημιουργούμε συγκρούσεις επαγγελματικών ειδικοτήτων … τί γίνεται;;;;

    Αν και το θέμα δεν άπτεται άμεσα της ειδικότητάς μου, ψηφίζω ΟΧΙ στην σημερινή δομή του Άρθρου 6 του ΠΔ και προτείνω να ανασυνταχθεί εκ βάθρων μετά από το τέλος της διαβούλευσης, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των σχολίων που θα συγκεντρωθούν.

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία

    Δημητριάδης Κλεισθένης
    Γεωφυσικός M.Sc.
    Μελετητής

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 21:22 | Νεκτάριος Μωραΐτης

    Κα Υπουργέ

    Χαιρετίσματα απο το βροχερό Λονδίνο.

    Τις τελευταίες δυο μέρες διαβάζω τις λεπτομέρειες του ανανεωμένου ΚΕΝΑΚ και τα σχόλια πολιτών σ’αυτήν την ανοιχτή διαβούλευση. Σκέφτηκα λοιπόν να πώ κι εγώ τη γνώμη μου σαν μηχανικός που εργάζεται στο εξωτερικό και έχοντας συμβάλλει στην διαβούλευση για την εφαρμογή της ίδιας οδηγίας στην Αγγλία.

    Εργάζομαι σαν ενεργειακός επιθεωρητής σε πολυεθνική εταιρία συμβούλων περιβάλλοντος και είμαι πιστοποιημένος (έπειτα απο παρακολούθηση σεμιναρίων, συμπλήρωσης portfolio και εξετάσεων) να διενεργώ επιθεωρήσεις σε οικιακά, δημόσια και εμπορικά κτίρια κάθε είδους για την έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών(EPCs). Έχω κάνει εκατοντάδες επιθεωρήσεις, απο κτίρια γραφείων υψηλού προφίλ στο City μέχρι super markets, αποθήκες και σχολεία σε όλη την επικράτεια.

    Είμαι κάτοχος πτυχίων ΒΕng Συστημάτων Ελέγχου απο αγγλικό πανεπιστήμιο και ΜSc στα Βιώσιμα Ενεργειακά απο το Πολυτεχνείο της Σουηδίας. Επίσης είμαι εγγεγραμμένος στο Engineering Council UK σαν Chartered Engineer (CEng).

    Θα ήθελα να εκφράσω την δυσαρέσκεια μου περί του Άρθρου 6, Παράγραφος 2α του παρόντος για τα απαιτούμενα προσόντα ενεργειακών επιθεωρητών. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως:

    «Οι ενεργειακοί επιθεωρητές οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αποκτήσει ισοτιμία και αντιστοιχία των πτυχίων τους στην ημεδαπή ή/και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και έχουν αποδεδειγμένη πενταετή επαγγελματική ή και επιστημονική ως άνω εμπειρία. Οι εν λόγω ενεργειακοί επιθεωρητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν επιτυχώς, κατόπιν εξετάσεων, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της παραγράφου 1 του παρόντος. »

    Να σας υπενθυμίσω πως οι ενεργειακοί επιθεωρητές πιστοποιημένοι σε άλλες χώρες της ΕΕ έχουν ήδη εξεταστεί σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Energy Performance for Buildings Directive (EPBD) για να διενεργούν τις εν λόγω επιθεωρήσεις. Θα σας πρότεινα να υπάρξει ειδική τροπολογία όπου θα παρακολουθούνται σεμινάρια για την ενημέρωση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και οι εξετάσεις θα είναι με βάση αυτών.

    Επίσης γιατί να χρειάζεται και ισοτιμία και αντιστοιχία των πτυχίων? Η ισοτιμία δεν επαρκεί? Ίσως κάποιος να θέλει να εργαστεί χωρίς να θέλει και εγγραφή στο ΤΕΕ. Η λεπτομέρεια φανερώνει οτι το ΤΕΕ συνεχίζει να απαξιώνει κατα κόρον την έννοια του μηχανικού στην Ελλάδα.

    Όσο αναφορά την εργασιακή εμπειρία, γιατι να χρειάζονται 5 ολόκληρα χρόνια αποκλείωντας έτσι τους νέους μηχανικούς που έχουν κέφι για δουλειά και φέρνουν νέες ιδέες? Το αντικείμενο είναι σχετικά καινούργιο και ακόμη και οι έμπειροι επιθεωρητές στην Ελλάδα δεν έχουν γνώση της EPBD. Πιστεύω πως τα συγκερκιμένα χρόνια πρέπει να είναι 2 ή 3 μόνο εργασιακής και οχι επιστημονικής εμπειρίας. Η επιστημονική εμπειρία υποτίθεται πως πιστοποιείται μέσω των πτυχίων?

    Με προσωπική εμπειρία απο το εξωτερικό, να ξέρετε πως θα υπάρξει μεγάλο έλλειμα επιθεωρητών για να εφαρμοστεί η οδηγία επιτυχώς. Η γραφειοκρατία, ο καρκίνος του ελληνικού συστήματος, θα θριαμβεύσει και πάλι. Τα πράγματα είναι απλά αν κοιτάξουμε επιτυχή παραδείγματα εφαρμογής της συγκεκριμένης οδηγίας σε άλλα Κράτη-Μέλη (Αγγλία, Σουηδία, Γερμανία).

    Και για το Θεό, ας δημιουργηθεί ενας ενιαίος φορέας μηχανικών στην Ελλάδα επιτέλους βάζοντας τέλος στο παρακράτος του ΤΕΕ και ΕΜΠ. Ένας φορέας που θα αγκαλιάζει όλους τους μηχανικούς και θα τους κατηγοριοποιεί ανοιχτά και αξιοκρατικά. Ελπίζω το νέο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, που τόσο δυσχαιρένουν την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών, να γίνει γρήγορα πραγματικότητα για να γυρίσουμε κι εμείς κάποτε στην Ελλάδα.

    Με τιμή

    Νεκτάριος Μωραΐτης

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 20:38 | Μαρία Καραμήτσου

    Είμαι Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ. με Msc στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό και Μηχανική του University College London (UCL) (Environmental Design and Engineering). Η μετεκπαίδευση μου ήταν καθαρά πάνω σε σχεδιασμό βιοκλιματικών κατοικιών. Οποιοδήποτε σεμινάριο 60 ωρών δεν θα μου διδάξει καλύτερα ό,τι έμαθα σε έναν ολόκληρο χρόνο με καθημερινό διάβασμα και κόπο. Στον ενάμιση χρόνο που είμαι στην Ελλάδα όλο γίνονται σεμινάρια από διάφορους «πιστοποιημένους» φορείς που υπόσχονται ότι είναι αυτά που θα ζητηθούν από τον νόμο. Σαν όλους τους νέους που προσπαθούν να μαζέψουν «χαρτιά», όσα περισσότερα «χαρτιά» για να μπορέσουν να εμπλουτίσουν το CV τους και να εξασφαλίσουν το εργασιακό τους μέλλον σε μία χώρα στην οποία τα πάντα είναι αβέβαια, έκανα κάποια από αυτά τα σεμινάρια, παρά το Μεταπτυχιακό μου, μιας και μέχρι πρότινος δεν μεριμνούσε κανένας για τους έχοντες Msc πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Πλήρωσα κανονικότατα..Μετά απο διάστημα 4 μηνών έμαθα ότι τα σεμινάρια που έκανα με φορέα το ΤΕΕ Θεσσαλίας και τα οποία διενεργούνταν από ένα και μοναδικό άτομο δεν ήταν και τόσο χρήσιμα γιατί ξαφνικά κάποια άλλα σεμινάρια 150 ωρών και 3 κύκλων ήταν εκείνα τα οποία θα ζητούσε ο νόμος για να σε πιστοποιήσει. Το κόστος των εν λόγω σεμιναρίων…800 ευρώ. Εγώ δεν τα παρακολούθησα τα συγκεκριμένα. Υπήρχαν βέβαινα γνωστοί και φίλοι οι οποίοι τα έκαναν. Τώρα το Υπουργείο θα βγάλει άλλη σειρά σεμιναρίων που θα διενεργούνται από το ΤΕΕ; Και πόσα άλλα χρήματα θα μας κοστίσουν αυτά; Και τι θα γίνει ακριβώς με τους έχοντες Msc; Δεν τους αναγνωρίζεται; Το Msc που το ίδιο το κράτος μας το αναγνωρίζει μέσω ΔΟΑΤΑΠ τώρα απέχει;

    Επίσης θα ήθελα να πω ότι συμφωνώ απόλυτα με την συνάδελφο Κωνσταντίνα Ελευθεροπούλου. Με απόλυτο σεβασμό στους παλαιούς μηχανικούς και χωρίς να θίξω κανέναν (δεν είναι άλλωστε αυτός ο σκοπός που γράφω) πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί κάποια ευκαιρία στους νέους μηχανικούς να αποδείξουν πόσο μπορούν να δουλέψουν και την όρεξη που έχουν να το κάνουν. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που «βγήκαμε» και ‘μεις στην παραγωγικότητα, δώστε μας ένα κίνητρο να αποδείξουμε τι αξίζουμε, να εφαρμόσουμε τι διδαχθήκαμε.. Μία ευκαιρία να μπορέσουμε και εμείς να «σταθούμε» στα πόδια μας..Δώστε μας «κάτι» που να μας κρατήσει στην χώρα αυτή..»Κάτι»..Ναι, υπολειπόμαστε εμπειρίας αλλά όχι όρεξης. Είμαστε αυτοί που θα «σκύψουμε» το κεφάλι και θα ακούσουμε προσεκτικά και δεν θα προβάλλουμε την πολυετή μας εμπειρία ως κριτήριο ότι τα κάνουμε όλα σωστά. Αυτός ο τόπος ΘΕΛΕΙ καινούρια μυαλά και όρεξη από αυτά για δουλεία. Δώστε του μία ευκαιρία.

    Μαρία Καραμήτσου
    Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.
    Msc Environmental Design and Engineering UCL, LONDON

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 19:53 | Ηλίας

    Θεωρώ προκλητική και απαράδεκτη τη δυνατότητα που δίνεται στους απόφοιτους Τ.Ε.Ι. για επιθεωρήσεις σε κτίρια και εγκαταστάσεις, για τα οποία δεν έχουν ούτε την ικανότητα ούτε το νόμιμο δικαίωμα για μελέτη – επίβλεψη μελέτης. Πόσο μάλλον το δικαίωμα ελέγχου και πιστοποίησής τους.

    Ακόμα πιο απαράδεκτη η δυνατότητα αναβάθμισης της άδειας μετά από 5ετή εμπειρία δεδομένου ότι εμπειρία δεν σημαίνει περισσότερη γνώση και ικανότητα ούτε περισσότερα νόμιμα επαγγελματικά δικαιώματα. Απαιτείται ένα συγκεκριμένο υπόβαθρο για την αξιοποίηση της εμπειρίας.
    Αλλιώς δώστε και στους τεχνίτες με 10ετή εμπειρία το δικαίωμα να γίνουν Επιθεωρητές.

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 17:33 | Θανάσης Κουκουβάος

    κυρία Υπουργέ,
    αν είστε μέλος ή όχι του ΤΕΕ δεν μας αφορά. Την ιδιότητα αυτή πρέπει να την ξεχνάτε ασκώντας τα υπουργικά σας καθήκοντα. Είστε υπουργός κυβέρνησης εκλεγμένης από τον Ελληνικό λαό στο όνομα του οποίου ορκιστήκατε να υπηρετείτε τα συμφέροντά του.
    Και ο πιό ανυποψίαστος και καλοπροαίρετος πολίτης με μια απλή ανάγνωση του σχεδίου του ΚΑΝΑΚ που αναρτήσατε προς διαβούλευση,βλέπει ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετεί αυτό το ανοσιούργημα: Μια επαγγελματική ένωση Μηχανικών (ΤΕΕ) να εξετάζει και να πιστοποιεί Μηχ/κούς Ανώτατης Εκπαίδευσης άλλης επαγγελματικής ΄Ενωσης (ΕΕΤΕΜ). Δεν γνωρίζετε ότι την έχουν στου τουφεκιού την μπούκα, δεκαετίες τώρα,ώστε να λειτουργούν μονοπωλειακά περιφρουρώντας το κλειστό τους επάγγελμα (το 2010!) και εμποδίζοντας τον ελεύθερο ανταγωνισμό?
    Την πρωτοποριακή αυτήν πατέντα να την πείτε και στον Υπουργό Εξωτερικών: Να προτείνουμε διαιτητή στα Ελληνοτουρκικά τον Πρόεδρο του Ανώτατου Τουρκικού Δικαστηρίου. Πόσες πιθανότητες βάζετε να δικαιωθεί η δύστυχη Ελλάς απέναντι στις Τουρκικές διεκδικήσεις? Πόσες πιθανότητες βάζετε να πετύχει στις εξετάσεις του ΤΕΕ πτ/χος Μηχ/κός ΤΕ? Και πόσα λιγότερα γνωρίζει στα Ενεργειακά θέματα ένας Μηχανολόγος ή Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός ΤΕ από έναν Τοπογράφo ή Μεταλλειολόγο Μηχ/κό του ΕΜΠ? Αν ρωτήσετε ανθρώπους της αγοράς θα γελάνε.
    Το σχέδιο αυτό πρέπει να ξεκρεμαστεί από το διαδίκτυο. Θίγει την αξιοπρέπεια δεκάδων χιλιάδων ενεργών μελών της ΕΕΤΕΜ και την ηθική τους υπόσταση. Μεγάλο μέρος του Τεχνικού κόσμου βρίσκεται σε αναβρασμό. ΟΙ αντιδράσεις θα είναι απρόσμενες. Επαναλαμβάνω πως είμαστε πολυπλυθέστατη επαγγελματική ένωση και ποτέ δεν είχαμε στο παρελθόν θιγεί τόσο άγρια.
    Κουκουβάος Αθανάσιος
    Μηχανολόγος Μη/κός ΤΕ

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 14:40 | Γεωργίου Κώστας

    Γεία σας!
    Είμαι διπλωματούχος μηχανικός περιβάλλοντος και θα ήθελα να εκφράσω την δυσαρέσκειά μου για του συναδέλφους μηχανολόγους μηχανικούς που θέλουν να είναι μόνον αυτοί υπεύθυνοι για τις επιθεωρήσεις, αυτό είναι κατακριτέο καθώς υπάρχουν πολλές ειδικότητες που έχουν επιμορφωθεί πάνω στην ενεργειακή εξοικονόμηση των κτιρίων!
    Επίσης βρίσκω άδικο το να υπάρχει 5ετη εμπειρία ως προϋπόθεση, είναι αδιανόητο το ΜΕΚ να θέλει 3 χρόνια , το ΜΕΛ 4 και οι ενεργειακοί επιθεωρητές 5,απαράδεκτο, βάσει λογικής θα έπρεπε να υπάρχει το μέγιστο 1 χρόνος ή και καθόλου.
    Θα πρέπει επίσης να υπάρχει ασυμβίβαστο με τα ΜΕΛ κ ΜΕΚ, όπως ισχύει κ σήμερα. είναι αδιανόητο να θησαυρίσουν οι μεγαλο-εργολάβοι κ πάλι.Οι νέοι μηχανικοί είναι στα πρόθυρα οικονομικής εξόντωσης και είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή τους στον θεσμό των ενεργειακών επιθεωρητών για να μπορέσουν να ανασάνουν οικονομικά.
    κ. Υπουργέ, κ. Αλαβάνο είναι δυνατόν να αποκλείεται τα νέα παιδιά από την αγορά εργασίας, εμείς είμαστε το μέλλον του τόπου και εσείς μας απομονώνεται, εάν είναι έτσι να μην πληρώνουμε και εισφορές.Μονά ζυγά δικά σας τα θέλετε, ως εδώ!
    Κύριοι των ΑΤΕΙ μην τα ισοπεδώνετε όλα, περάσατε σε ένα τει με 13 και θέλετε τώρα να έχετε ίσα επαγγελματικά δικαιώματα, είναι άδικο για αυτούς που «έφτασαν» αίμα για να περάσουν και να τελειώσουν μία πολυτεχνική σχολή.

    ευχαριστώ πολύ

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 23:14 | ΠΕΡΙΚΛΗΣ

    Σ αυτη τη χωρα πρεπει καθε μερα να αποδεικνυουμε το αυτονόητο.
    Ειμαι ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ και εργάζομαι 25 χρόνια σε μελέτες, επιβέψεις και κατασκευες δημοσίων και ιδιωτικών έργων.
    Ειμαι γραμμένος στα ΜΕΚ Δ τάξη εδω και 13 χρόνια.
    Ο προυπολογισμός των έργων που έχω απασχοληθει ξεπερνάει το ενα δις ευρώ.
    Ξεπέρασα τα 50 και παρόλα αυτά η κυρία Μπιρμπίλη θέλει να με ξαναβάλλει στο θρανίο για να δώσω εξετάσεις ωστε να γινω ενεργειακός επιθεωρητής.

    Είναι τόσο δύσκολο να θεσπιστή με νομοθετκή ρύθμιση και να ελέγχεται απο την πολεοδομία η απο μια άλλη ερχη οπως είναι η Ρυθμιστικη Αρχη Ενέργειας , οπως γίνεται ο επανέλεγχος για την ΔΕΗ σε περίπτωση που γινεται ιδιοκτησιακη τροποποίηση του ακινήτου η νέα κατασκευή, οπως γίνεται απο την ΕΠΑ για το φυσικό αέριο,και απο την ΕΥΔΑΠ;

    Η όλη δουλειά για τον έλεγχο θα είναι η συμπληρωση ενός πίνακα με τα δεδομένα του κτιρίου, οπως οι εξετάσεις ενός ασθενούς που εισέρχεται για τσεκ-απ.

    Το μόνο που χρειάζεται είναι να οργανωθούν καλλυτερα τα μελετητικά γραφεία.

    Γιατί πρέπει να ξεσηκώνεται ο κόσμος και να τρέχουν ολοι οι μηχανικοί για να γίνουν επιθεωρητές ωστε να προλάβουν να εξασφαλίσουν οσο το δυνατον περισσότερα κατοστάρικα.

    Ολα αυτα δείχνουν ένα και μονο πράγμα, οτι «ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ».

    Να δουμε επιτέλους ποτε θα σοβαρευτούμε σ αυτο τον τόπο…

    Αυτές τις μέρες έδωσα στην εφορεία για ΦΠΑ και ΦΟΡΟΥΣ 25.000 ευρώ με συνολικά ετήσια καθαρά έσοδα περίπου 58.000 ευρώ.

    ΑΡΧΙΖΩ ΚΑΙ ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΥΠΕΡΕΤΩ Σ ΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗ ΖΩΗ ΜΕ ΤΙΜΙΩΤΗΤΑ..

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 22:53 | ΠΕΡΙΚΛΗΣ

    Σ αυτη τη χωρα πρεπει καθε μερα να αποδικνυουμε το αυτονόητο.
    Ειμαι ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ και εργάζομαι 25 χρόνια σε μελέτες, επιβέψεις και κατασκευες δημοσίων και ιδιωτικών έργων.
    Ειμαι γραμμένος στα ΜΕΚ Δ τάξη εδω και 13 χρόνια.
    Ο προυπολογισμός των έργων που έχω απασχοληθει ξεπερνάει το ενα δις ευρώ.
    Και παρόλα αυτά η κυρία Μπιρμπίλη θέλει να με ξαναβάλλει στο θρανίο για να δώσω εξετάσεις ωστε να γινω ενεργειακός επιθεωρητής.

    Είναι τόσο δύσκολο να θεσπιστή με νομοθετκή ρύθμιση και να ελέγχεται απο την πολεοδομία η απο ΄μια άλλη ερχη οπως είναι η Ρυθμιστικη Αρχη Ενέργειας , οπως γίνεται ο επανέλεγχος για την ΔΕΗ σε περίπτωση που γινεται ιδιοκτησιακη τροποποίηση του ακινήτου η νέα κατασκευή, οπως γίνεται απο την ΕΠΑ για το φυσικό αέριο,και απο την ΕΥΔΑΠ;

    Γιατί πρέπει να ξεσηκώνεται ο κόσμος και να τρέχουν ολοι οι μηχανικοί για να γίνουν επιθεωρητές ωστε να προλάβουν να εξασφαλήσουν οσο το δυνατον περισσότερα κατοστάρικα.

    Να δουμε επιτέλους ποτε θα σοβαρευτούμε σ αυτο τον τόπο…

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 22:44 | αναγνωστης μακινης

    Καταρχην συγχωρεστε με για το υφος του αρθρου μου αλλα ειμαι εξοργισμενος και συναμα απορημενος με το θρασος που διακατεχει ορισμενους συναδελφους (ναι τους θεωρω συναδελφους..)αποφοιτους των ΑΤΕΙ οι οποιοι ΑΠΑΙΤΟΥΝ ακριβως ιδια δικαιωματα ΚΑΙ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ κομματι των μελετων οπως εχω παρατηρησει οτι ζηταν και σε αλλες μελετες.

    Το προβλημα φυσικα ξεκινα απο τις κυβερνησεις οι οποιοι υποσχεθηκαν ανωτατοποιησεις με προφανης τους ψηφοθηρικους σκοπους σε αποφοιτους τεχνολογικων σχολων.
    Για το λογο αυτο δεν ψεγω τους αποφοιτους των ΑΤΕΙ. Αυτοι απλως βασει αυτων των…ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ…δημιουργησαν μια πολυ ουτοπικη εικονα στο μυαλο τους σχετικα με τις σπουδες τους,τα επαγγελματικα δικαιωματα που δικαιουνται και τη θεση τους στον εργασιακο χωρο.

    Κυριοι αποφοι των ΑΤΕΙ.Καταρχην η επιθεση σας στο ΤΕΕ θυμιζει επιθεση κουνουπιων σε εναν λεοντα. :)
    Ειναι προφανες οτι δεν εχετε αντιληφθει οτι το ΤΕΕ αυτη τη στιγμη αποτελει τον ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΥΤΗΣ!
    Δηλαδη κατα τη γνωμη σας το κρατος σε ποιον επρεπε να ορισει τον ρολο για τα σεμιναρια και τις εξετασεις;;Στον συλλογο καθαριστριων ;;Στο συλλογο κυνηγων;;Σε ενα θεμα που ειναι κατα βαση ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΦΟΡΕΑΣ Ο ΝΟ1 φορεας μηχανικων.
    Πως θα γινει δηλαδη θα αλλαξουμε τα μποσικα σε αυτη τη χωρα επειδη καποια «παιδακια παραπλανηθηκαν απο τις κυβερνησεις»;
    ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

    Κατα δευτερον. Τα δικαιωματα που σας δινονται ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΥ-ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΥΠΟΒΑΘΡΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ εναν αποφοιτο ΑΤΕΙ απο ΑΕΙ.
    Ειλικρινα με το συνεχες αυτο «κλαμα» δεν ξερω τι νομιζετε οτι μπορει να πετυχετε. Το σιγουρο ειναι ομως οτι ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΒΓΑΖΕΤΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΤΟ «ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ που σας διακατεχει.

    Σκεφτειτε μια φορα ανοιχτα,μην παραλογιζεστε….ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΧΩΝΕΨΤΟ ΤΟ

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 70 ΧΡΟΝΙΑ
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΕΜΕΙΣ ΒΓΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΒΓΗΚΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΤΕΙ.ΕΠΕΙΔΗ Θ Ε Λ Α Τ Ε ΑΛΛΑ ΔΕΝ Μ Π Ο Ρ Ε Σ Α Τ Ε ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 21:51 | ΤΖΙΟΜΠΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Προς τους κύριους Καλαφάντη και Κρητικό και σε σχέση με τα υποτιμητικά σχόλια τα οποία έκαναν για τους Πτυχιούχους ΤΕ θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
    1) Οι εγκληματίες μηχανικοί που υπέγραψαν την στατική μελέτη και έκαναν την επίβλεψη στο κτίριο της RICOMEX καθώς και ο μηχανικός της πολεοδομίας ο οποίος υπέγραψε την άδεια ήταν ΤΕ ή μήπως «Διπλωματούχοι»;
    2)Οι μηχανικοί της Κ/Ξ που εκτελεί το έργο στα ΤΈΜΠΗ οι οποίοι και προχώρησαν στην διάνοιξη των σηράγγων με φουρνέλα και προκάλεσαν τον χαμό ενός αθώου και το κόψιμο της χώρας στα δύο είναι ΤΕ ή μήπως «Διπλωματούχοι»;
    3)Τί έχουν να πουν για τις στρατιές των μηχανικών που έρχονται από τα Αγγλικά polytechnics με τέσσερα !!! χρόνια σπουδών και παίρνουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως «Διπλωματούχοι»;
    4) Το περίφημο ΤΕΕ (που ξεχειλίζει από δεοντολογία και που νομίζει ότι κατέχει το αλάθητο του πάπα) τι πειθαρχικές ποινές έχει «απονείμει» σε μέλη του τα οποία αποδεδειγμένα έχουν συμμετάσχει με την υπογραφή τους σε κακοτεχνείες Δημοσίων και ιδιωτικών έργων;
    Ας σοβαρευτούμε λοιπόν και ας προχωρήσει το σχέδιο του ΠΔ για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές με τις ειδικότητες των Ηλεκτρολόγων , Μηχανολόγων και Ενεργειακών Μηχανικών ΠΕ και ΤΕ και ΜΟΝΟΝ και να τελειώνουμε.
    Η’ παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς…
    ΤΖΙΟΜΠΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΕ

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 21:46 | αναγνωστης μακινης

    Οι αποφοιτοι των ΤΕΙ προφανως δεν καταλαβαν οτι οι προυποθεσεις i) και ii) στην 1 παραγραφο αφορουν και το Α) και το Β) γι αυτο και αντιδρουν εντονα στον διαλογο.

    Διορθωστε με αν κανω λαθος

  • ΔΕΝ είναι λογικό να είναι προαπαιτούμενο να έχει παρακολουθήσει κάποιος σεμιναρια.
    Εάν θέλετε να θεσπίσετε σοβαρές εξετάσεις και όποιος μπορεί να περάσει επιτυχώς να γίνεται επιθεωρητής. Για ποιό λόγω να με αναγκάζεις να παρακαλουθήσω σεμινάρια ?
    Ενας μηχανικός που έχει εμπείρία ή έχει 2 μεταπτυχιακά πρέπει να παρακολουθήσει σεμινάρια της πλάκας; Θεσπίστε σοβαρές και αδιάβλητες εξετάσεις και αφήστε τα σεμινάρια της πλάκας.
    Είναι σίγουρο ότι τα σεμινάρια θα είναι τυπικά, τις εξετάσεις των σεμιναρίων του ΤΕΕ θα τις περνά το 99% όσων τα παρακολούθησαν. Επίσης οι μισοί μέσα στα σεμινάρια θα κοιμούνται γιατί θα είναι κουρασμένοι από τη δουλεία (τα σεμινάρια θα γίνονται μάλλον απόγευμα).
    Βάλτε σοβαρές εξετάσεις και ας γίνουν όσα σεμινάρια θέλει το ΤΕΕ ή ας κανουν και φροντηστήριο ή και ιδιαίτερα στο σπίτι οι ενδιαφερόμενοι.
    ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ να απαιτείς από έναν μηχανολόγο-ηλεκτρολόγο μηχανικό που έχει τελειώσει πολυτεχνείο και έχει κανεί μια σειρά από έργα να τον αναγκάσεις να κάτσει στα ελεεινά σεμινάρια με άσχετους στο θέμα αρχιτέκτονες, ΤΕΙτζήδες και άλλους. Ο χρόνος μας είναι πολύτιμος, αφήστε μας να τον διαχειριστούμε όπως θέλουμε. Βαλτε σοβαρές εξετάσεις και όποιος είναι μάγκας ας περάσει.
    Βάλτε σοβαρές εξετάσεις και α΄φηστε τα γελοία υποχρεωτικά σεμινάρια.

    Είναι γελοίο για έναν καλό μηχανικό που έχει παρακολουθήσει πολύ δύσκολα μαθήματα να κατσει σε σεμινάρια θέατρο.

    Σοβαρευτείτε ΔΕΝ ειναι ΛΟΓΙΚΟ να είναι υποχρεωτικά τα σεμινάρια.

  • Μαλιστα….
    Δηλαδη ενας αρχιτεκτονας ας πουμε ξερει απο λεβητες???
    χα χα χα…
    Ενας πολιτικος μηχανικος ξερει απο ψυκτικες μοναδες και μπορει να υπολογισει απωλειες και να εκδοσει πιστοποιητικο???
    Εισαστε για τα πανυγηρια!!!
    Τα ρουχα δεν κανουν ποτε τον παπα!!
    ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΙ ΚΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ!!

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 19:03 | Πανος παπαδοπουλος

    ααα

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 18:48 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Χαίρομαι που ο ΚΕΝΑΚ βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση και που
    δίνεται η ευκαιρία σε απλούς πολίτες να τοποθετηθούν.
    Θα κάνω και εγώ το σχόλιό μου για να ενθαρρύνω την όλη προσπάθεια.

    Θα σας παρακαλούσα να ξανασκεφτείτε την προϋπόθεση της πενταετούς επαγγελματικής εμπειρίας για να γίνει κάποιος επιθεωρητής.

    Αν κάποιος νέος μηχανικός παρακολούθήσει τα σεμινάρια κατάρτισης και επιτύχει στις εξετάσεις γιατί να αποκλείεται από το να γίνει ενεργειακός επιθεωρητής;

    Οι νέοι μπορεί να υπολειπόμαστε σε εμπειρία αλλά έχουμε ορμή και όρεξη για δουλειά. Διακατεχόμαστε από περιβαλλοντική συνείδηση και πιστεύουμε στην ενεργειακή πολιτική. Γιατί η πολιτεία να μας αποκλείσει από την διαδικασία των ενεργειακών επιθεωρήσεων;

    Αν η πολιτεία προσπαθεί να κάνει μία τομή και μία νέα αρχή στο τρόπο που αντιμετωπίζεται το κτήριο, χρειάζεται να κάνει μετόχους τους νέους.

    Τα θετικά θα ήταν τα εξής:

    α) Σε μία εποχή που ένας νέος μηχανικός δυσκολευεται στο να βρει δουλειά, οι ενεργειακές επιθεωρήσεις θα μπορούσαν να δώσουν μία διέξοδο

    β) Οι νέοι ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι υπολείπονται σε εμπειρία θα συμμετεχούν στα σεμινάρια με όρεξη, ενεργητικά και όχι καταναγκαστικά (όπως υποθέτω κάποιος 55 άρης μηχανικός που θεωρεί ότι τα ξέρει όλα λόγω εμπειρίας).Άρα τα σεμινάρια που θα οργάνωνε η πολιτεία ή το ΤΕΕ θα γίνονταν αποδεκτά αφού θα αντιμετωπίζονταν σαν μία διδικασία εμπολουτισμού.

    Επειδή πιστεύω ότι είναι αρνητικό να αποκλείουμε αποιδήποτε κοινωνική ομάδα πόσο μάλλον τους νέους προτείνω το εξής:

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Να επιτρέπεται σε νέους κάτω της πενταετούς εμπειρίας να γίνονται ενεργειακοί επιθεωρητές με την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθήσουν σεμινάρια περισσότερης ύλης και με περισσότερη πρακτική άσκηση.

    Κυρία Μπιρμπίλε θυμηθείτε:

    Οι καινοτόμες πολιτικές για να πετύχουν χρειάζονται νέα μυαλά….

    Ευχαριστώ
    Κωνσταντίνα Ελευθεροπούλου
    Πολιτικός Μηχανικός (2007)

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 18:18 | Νικος Παπαγεωργιου

    Είμαι Ηλεκτρολόγος μηχανικός και διαβάζω τους Μηχανολόγους μηχανικούς να ωρύονται ότι μόνο αυτοί είναι οι «ειδικοί» και ερωτώ έχουν ιδέα οι υπόλοιπες σχολές τι κύκλο σπουδών έχουν, ξέρουν ο τομέας των ενεργειακών ηλεκτρολόγων μηχανικών ή οι μηχανικοί περιβάλλοντος ή οι πολιτικοί μηχανικοί τι μαθήματα διδάσκονται?? Αλλά ΑΠΟ ότι φαίνεται έχουν μαύρα μεσάνυχτα κ ίσως το σωστό είναι να αποκλειστούν γιατί είναι «επικίνδυνα» ανενημέρωτοι.
    Επί του θέματος θέλω να εκφράσω την λύπη μου που αποκλείονται οι νέοι μηχανικοί από τον θεσμό των ενεργειακών επιθεωρητών. Είναι επιεικώς απαράδεκτο, τι θα κάνουν οι νέοι μηχανικοί?. Η ανεργία στους νέους έχει χτυπήσει κόκκινο ,δεν έχουμε ούτε δουλεία ούτε λεφτά, βοηθήστε εμας τους νέους να αναπνεύσουν. Αφού θα γίνουν σεμινάρια επιμόρφωσης για όλους γιατί ζητάτε εμπειρία? Αφού θα εξετασθούν όλοι χωρίς εξαιρέσεις γιατί αποκλείεται τους νέους μηχανικούς? Προτείνω να γίνει και μία καινούργια κατηγορία για τους νέους μηχανικούς, να είναι 3 οι κατηγορίες!!

    Ευχαριστώ πολύ

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 18:30 | ΙΩΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ

    Ενεργειακοί επιθεωρητές:
    1.Προτείνω ενεργειακοί επιθεωρητές να είναι όσοι επιβλέπουν έργα κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
    2.Η καλύτερη θερμοσυμπεριφορά του κτιρίου δεν προέρχεται ΜΟΝΟ από τη μελέτη των ηλεκτρομηχανολογικών ενός κτιρίου, αλλά και από το σύνολο των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του.
    Παράδειγμα:
    »Τοποθετούμε διπλούς υαλοπίνακες στα κουφώματα. Εάν το κούφωμα έίναι συρόμενο και δεν είναι θερμοδιακοπτόμενο τότε υπάρχουν απώλειες θέρμανσης από λάθε κτίριο, αλλά τα κουφώματα με θερμοδιακοπή και όχι συρόμενα είναι τρεις φορές ακριβότερα από τα συμβατικά ακόμα και με διπλό υαλοπίνακα. Στην παραπάνω περίπτωση αν το κέλυφος του τοίχου που τοποθετήται είναι χωρίς μόνωση και με κακοτεχνίες τουβλάδων και σοβατζίδων, τότε και το καλύτερο κούφωμα να βάλεις οι απώλειες θερμότητσς είναι μεγάλες από το σύνολο του κριτίου.»
    Συμπεράσματα:
    1.Οτι και να κάνουν οι Ενεργειάκοί επιθεωρητέ, αν δεν ελεχθεί οι πορεία των κατασκευών ανά στάδιο σε κάθε κατασκευή, τότε κτίριο με καλή θερμοσυμπεριφορά δεν θα υπάρξει στην Ελλάδα, ούτε και στην Ευρώπη, ούτε και Παγκοσμίος.
    Προτάσεις:
    1.Δώστε επιδότηση στους συμπολίτες μας να χρησιμοποιούν καλύτερα υλικά στις οικοδομές τους και στις ανακαινίσεις 5ετίας. Χρησιμοποιήστε λογική ISO για ότι υλικό χρησιμοποιείτε στην κατασκευή, με υποχρεωτική απόδειξη χρήσης αυτών ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ, για να ελέγχονται τα υλικά που χρησιμοποιούνται από τους »επαγγελματίες». είτε μαστόρους, είτε μηχανικούς, είτε υπομηχανικούς, είτε υπεργολάβους.
    2.Δημιουργήστε πιστοποιητικό καλής θερμοσυμπεριφοράς των νέων κτιρίων ανά 5ετία με υποχρέωση του μηχανικού που ανέλαβε την αποπεράτωση, μετά το πέρας της κατασκευής.
    3.Με τα παραπάνω θα ανακάμψει και η οικοδομή.Οι μηχανικοί δεν θα βγάζουν μόνο άδειες, αλλά θα αποπερατώνουν με υπευθυνότητα κάθε κτίριο που σχεδιάζουν.Ταυτόχρονα οι εργολάβοι θα χρησιμοποιούν πιο εξειδικευμένο προσωπικό (δηλωμένο στα καταστατικά των ετειρειών τους κ.ο.κ.).
    ΤΈΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΕΧΕΙΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 17:11 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Αξιότιμη κ.Υπουργέ.
    Δυστυχώς με το σχέδιο που παρουσιάσατε για διαβούλευση δεν εκτεθήκατε μόνο εσείς αλλά εκθέσατε όλη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό(περιμένω την αντίδραση πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα του κ. Κακλαμάνη), αφού το σχέδιο που σίγουρα άλλοι ετοίμασαν ( βλέπε ΤΕΕ ) αλλά εσείς εκγρίνατε δεν διαφέρει σε τίποτα από την νοοτροπία των χουντοβασιλικών διαταγμάτων της δεκαετίας του 1930 που δυστυχώς ισχύουν ακόμα και σήμερα 80 χρόνια μετά.Γιατί ποιος λογικός και αμερόληπτος άνθρωπος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι Μηχανικοί που θα παρακολουθήσουν τα ίδια σεμινάρια και θα επιτύχουν στις ίδιες εξετάσεις θα χωριστούν κατόπιν σε διαφορετικές κατηγορίες(εξηγείστε μας παρακαλώ και την λογική των 1000 m2).Το φαιδρότερο βέβαια είναι ότι διδάσκων και αξιολογητής για όλους θα είναι το ΤΕΕ.Αν νομίζεται ότι αυτό είναι λογικό και ηθικό παρακαλώ δεχθείτε και εσείς στο τέλος της θητείας σας να αξιολογηθείτε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ,του ΚΚΕ,του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ και όχι από τον Ελληνικό Λαό (σίγουρα θα κριθείτε και πιο δίκαια
    από ότι οι Μηχανικοί ΤΕ από το ΤΕΕ).Αν θέλετε πράγματι ένα δίκαιο νομοσχέδιο ορίστε βάση προγραμμάτων σπουδών ποιες ειδικότητες Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν γνώσεις σχετικές με το θέμα των Ενεργειακών Επιθεωρήσεων. Αφήστε τα σχετικά τμήματα των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ να διοργανώνουν σοβαρά σεμινάρια μή υποχρεωτικά (υπάρχουν πολλοί με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο θέμα) και κατόπιν ΟΛΟΙ να δίνουν τις ίδιες ΑΔΙΑΒΛΗΤΕΣ εξετάσεις στο ΕΣΥΔ (για αυτό δεν έγινε αυτό το όργανο ? ) προκειμένου να λαμβάνουν την μία και ενιαία άδεια του Ενεργειακού Επιθεωρητή.Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Έτσι απλά και εύκολα μπορούν και οι Μηχανικοί των Πολυτεχνικών Σχολών να αποδείξουν την ανωτερώτητα τους ΣΕ ΟΛΑ που μόνο στα λόγια δείχνουν χωρίς ποτέ να την έχουν αποδείξει.Όσο για τους ευτυχώς λίγους σχετικά «κομπλεξικούς Διπλωματούχους» ας ρωτήσουν συναδέλφους τους που έχουν κάνει στο εξωτερικό μεταπτυχιακές σπουδές και έχουν πάρει πραγματικά Διπλώματα μαζί με Πτυχιούχους Μηχανικούς ΤΕ να τους πούν για την ποιότητα των σπουδών στα ΑΤΕΙ. Δέκαέξη χρόνια εργάζομαι στον Ιδιωτικό Τομέα σε Μελέτες και κατασκευές σαν Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ. Έχω συνεργαστεί άψογα με δεκάδες Διπλωματούχους Μηχανικούς, που με σέβονται και τους σέβομαι,γιατί έξω στην αγορά ισχύει ο Νόμος της πραγματικής γνώσης και όχι του ονόματος του Πτυχίου. Είμαι σίγουρος ότι όσοι λοιδωρούν τους Μηχανικούς ΤΕ είναι άτομα που δεν έχουν δουλέψει ποτέ σε πραγματικές συνθήκες του επαγγέλματος του Μηχανικού αφού θα είναι ή δημόσιοι υπάλληλοι ( ευτυχώς και εδώ όχι όλοι ) ή επαγγελματίες συνδικαλιστές αποκομένοι από την πραγματικότητα όπως οι συντάκτες αυτού του σχεδίου. Ευχαριστώ για το χρόνο σας (αν ποτέ διαβάσετε αυτά τα σχόλια).Δ.Γ.ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΕ σχσχεδίου .

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 14:35 | Κώστας Μ. Κάπος

    Θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να υπάρξει κάποιας μορφής ασυμβίβαστο μεταξύ των πιστοποιημένων ενεργειακών επιθεωρητών και των εταιρειών που θα αναλαμβάνουν τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ενός κτιρίου.

    ή παππάς, ή ζευγάς….

    Δεν νοείται να αφήσουμε παραθυράκια που θα επιτρέπουν σε διάφορους κατασκευαστές να συνεργάζονται με ενεργειακούς επιθεωρητές προκειμένου να τους «σπρώχνουν» δουλειές. Θα είναι ανεπίτρεπτο και θα προσβάλλει την επαγγελματική εικόνα του επιθεωρητή. Συνεπώς, προτείνεται το ασυμβίβαστο των πιστοποιημένων επιθεωρητών με τους κατόχους πτυχίων ΜΕΚ και η απαγόρευση κάθε συνεργασίας τους με κατασκευαστικές εταιρείες, επί ποινή ακύρωσης της αδείας τους και πειθαρχικών ποινών.

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 13:17 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΣ

    Θεωρώ ότι οι κάτοχοι Μελετητικών πτυχίων κατηγορίας 14 (Ενεργειακές Μελέτες) θα πρέπει να έχουν (αυτοδικαίως) το απεριόριστο δικαίωμα στην εκπόνηση ενεργειακών μελετών καθώς και να εγγράφονται αμέσως και χωρίς εξετάσεις στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών χωρίς περιορισμούς.
    Νομίζω ότι είναι αυτονόητο αυτό.

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 13:20 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΕΛΑΝΤΑΚΗΣ

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Συμμερίζομαι την αγανάκτηση των συναδέλφων των θετικών επιστημών, καθώς ο κλάδος μας έχει να επιδείξει θαυμαστά έργα που καταλήγουν να έχουν χρήση ως εγχειρίδια για την υλοποίηση του πολυπόθητου που είναι ο υπολογισμός σε πανελλήνια κλίμακα της πιο πράσινης ανάπτυξης από όλες που λέγεται εξοικονόμηση ενέργειας!!!!

    Αρκεί να αναφερθώ στους συνάδελφους φυσικούς που δουλεύουν στις ερευνητικές και άλλες ομάδες εργασίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών!!!!!

    Εφόσον επικαλείστε, καθώς το λένε και οι άλλοι, την αλλαγή, όχι μόνο με την επιλογή από τον πρωθυπουργό, του προσώπου σας στην θέση αυτή, σας παρακαλώ, προχωρήστε ένα βήμα παραπάνω και κάντε την ανατροπή!!!!

    Μην έρθει αυτή η αλλαγή να πλακωθεί από την επερχόμενη αγκύλωση της ελληνικής αγοράς και το περισσότερο κλείσιμο των μισο-ανοιχτών επαγγελμάτων!!!!

    Διακρίνεται τη νωθρότητα που υπάρχει ριζωμένη στους ίδιους σας τους συμβούλους (αποδεικνύεται με την μερική ανασύνταξη των κειμένων τους) και απελευθερώστε όλες τις άλλες δυνάμεις, μόνο όπως εσείς πιστεύεται ότι μπορεί να γίνει!!!

    Είμαι Χημικός με μεταπτυχιακό τίτλο στην Παραγωγή & Διαχείριση Ενέργειας με όρεξη για δουλεία!!!

    Ευχαριστώ για την ευκαιρία αυτή.

    Με εκτίμηση,
    Γιώργος.

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 12:56 | Βλαχογιάννης Μ.

    Πιστεύω ότι το ΤΕΕ δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει φορέα πιστοποίησης και εκπαίδευσης. Αυτό είναι απαράδεκτο. Έτσι καταργούνται όλοι οι φορείς εκπαίδευσης και πιστοποιήσης, (ΕΣΥΔ, ΕΛΟΤ), τα νεοιδρυθέντα ινστιτούτα δια βίου εκπαίδευσης των ΤΕΙ και ΑΕΙ, τα πιστοποιημένα ΚΕΚ, κ.α. Ως Μηχανολόγος Μηχανικός έχω ήδη υποστεί την 5ετή μου εκπαίδευση και έχω δώσει εξετάσεις σε ένα σωρό μαθήματα, τα οποία σχετίζονται με το αντικείμενο των Ενεργειακών επιθεωρητών. Για ποιο λόγο να ξαναδώσω εξετάσεις σε κάτι το οποίο με έχει εξετάσει το πολυτεχνείο αλλά και το ΤΕΕ. Για τις εξετάσεις του ΤΕΕ για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, θεωρώ ότι πρόκειται για μία γελοία διαδικασία, επομένως δεν τις λαμβάνω υπόψη. Απορώ πως θέλουν πάλι να μπλέξουν το ΤΕΕ σε κάτι που δεν είναι δικαιοδοσία του.
    Προτείνω να υπάρξει μία εκπαίδευση συγκεκριμένων ωρών από πιστοποιημένους φορείς. Οι εξετάσεις αποτελούν μία γελοιότητα.

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 12:55 | Γιώργος Σπύρου

    Κύριοι

    Το εν λόγω σχέδιο Π.Δ. αποτελεί πρόκληση για τον τόπο και την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Οι πτυχιούχοι μηχανικί ΤΕΙ αποκλείονται κατά τρόπο απαράδεκτο και το συμπέρασμα που προκύπτει είναι προφανές. Το εν λόγω Π.Δ. συντάχθηκε προφανώς από γνωστούς προβοκάτορες της συντεχνίας του ΤΕΕ και τα γιουσουφάκια τους στο Υπουργείο. Κάποιος κύριος παρακάτω αναφέρθηκε σε θέματα δεοντολογίας. Δυστυχώς αγαπητέ, όταν τα ΤΕΙ και οι απόφοιτοί τους δέχονται σφοδρές και συκοφαντικές επιθέσεις από έναν απαρχαιωμένο φορέα όπως είναι το ΤΕΕ, όταν επί 30 χρόνια παραμένουν χωρίς επ. δικαιώματα στην ίδια τη πατρίδα τους πάλι εξαιτίας του ΤΕΕ και όταν βλέπουμε τέτοια προκλητικά Π.Δ. που προσβάλλουν τις σπουδές και την επαγγελματική μας ταυτότητα η δεοντολογία και όλα τα σχετικά χάνονται. Πρόκειται για μια επίθεση επαγγελματικής εξόντωσης που έχετε εξαπολύσει ως ΤΕΕ εναντίον μας 30 χρόνια τώρα και οφείλουμε να απαντήσουμε.

    Ζητώ όπως και χιλιάδες κόσμος την άμεση απόσυρση του Π.Δ. και την τροποποίησή του με ισότιμη συμμετοχή των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕΙ με τους ίδιους όρους που συμμετέχουν όλοι οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις χώρες μέλη της Ε.Ε.

    Γιώργος Σπύρου
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΤΕ, MSc.

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 12:23 | Δημήτρης

    http://www.adip.gr/eks/009_TEI_CRETE_200811_GR.pdf

    Διαβάστε τη γράφουν στην ανωτέρω έκθεση αξιολόγησεις.

    Άκουσον άκουσον το ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ με το τμήμα μηχανολογίας παράγει Μηχανικούς πανεπιστημιακού επιπέδου.
    Εγώ μέχρι τώρα ήξερα ότι από τα ΤΕΙ βγαίνουν μαστοράντζες τεχνίτες χειριστές φωτοτυπικών μηχανημάτων, χειριστές γρασαδόρων άντε το πολύ πολύ τεχνολόγοι, και εφαρμοστές.

    Αχ και αυτοί οι ειδικοί αξιολογήσεις γιατί δεν πέρασαν πρώτα μια βόλτα από το ΤΕΕ να τους ‘’ενημερώσει κατάλληλα ‘’ να ξέρουν και αυτοί τη πρέπει να γράψουν στην έκθεση τους πάνε και αυτοί οι άμυαλοι και γράφουν της λεξη ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ για τα ΤΕΙ .
    Μάλλον στον υπόλοιπο κόσμο έχουν μείνει πίσω, δεν έχουν εξελιχθεί όπως εμείς εδώ στην Ελλάδα.

    Κυρία Μπιρμίλη το ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Παπανδρέου ψηφίσαμε για να μας κυβερνήσει, όχι το ΤΕΕ.

    Επίσης πρέπει να φρέσκαρε και τη μνήμη σας καθώς υπάρχει και ο νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ Ν.3549/07

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 12:36 | Καλαφάντης Νίκος

    Καλά θα μας τρελάνουν οι υπομηχανικοί! Θέλουν και δικαιώματα λέει στους ενεργεικούς! Αν ειναι δυνατόν να συγκρίνουμε ΤΕΙ με Πολυτεχνεία!!!! οι τεχτίτες των ΤΕΙ δεν κάνουν ουτε για βοηθοί των μηχανικών. Το ΤΕΕ για μια ακόμη φορά θα σας δείξει ποιοι είναι οι μοναδικοί μηχανικοι στην Ελλάδα. Το ΤΕΕ είναι ο μοναδικός πραγματικός γνώστης των πραγμάτων σε οτι αφορα τα τεχνικά εργα στην Ελλάδα. Αυτό μονο γνωρίζει τι πρέπει να γίνει κι αυτό μόνο κ. Υπουργέ πρέπει να αφήσετε να συντάξει το ΠΔ, εσείς ως πολιτικοί δεν το κατέχετε το θέμα.

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 04:17 | ΠΕΡΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ξεκινώ με 2 παρατηρήσεις. Η μία αφορά την δομή του site. Θα ήταν προτιμότερο όλα τα σχόλια να παρουσιάζονταν στο κεντρικό άρθρο έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ανοίγουμε 37 παράθυρα (για την συγκεκριμένη διαβούλευση) για την παρακολούθηση της. Παρατηρείτε δε και το φαινόμενο ύπαρξης των ίδιων post 2 και 3 φόρες στα επιμέρους άρθρα και είναι λογικό μιας και είναι ομοειδή.
    Η δεύτερη για την χαμηλή συμμετοχή από τους 95000 μηχανικούς του ΤΕΕ.

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη η ενεργειακή επιθεώρηση για τα νέα και παλιά κτήρια θα έπρεπε να αφόρα αποκλειστικά και μόνο μηχανολόγους μηχανικούς ΑΕΙ και ΤΕΙ μιας και το βασικό της αντικείμενο της που είναι η καταγραφή και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των, καθώς και η ενσωμάτωση τεχνολογιών ΑΠΕ είναι το βασικό αντικείμενο σπουδών τους.
    Το να συμπεριλαμβάνονται ΟΛΟΙ οι μηχανικοί, ανεξαρτήτου ειδικότητας ως υποψήφιοι ενεργειακοί επιθεωρητές πρέπει να μας οδηγήσει σε σκέψεις.
    Μήπως το μετρό θα μετατραπεί σε μια βιομηχανία πιστοποιητικών copy-paste όπως έχει γίνει και με τις παραδοσιακές πολεοδομικές μελέτες????
    Οι εταιρίες λογισμικού έχουν ήδη έτοιμα τα προγράμματα.
    Από την στιγμή που έχει εγκριθεί μελέτη θερμομόνωσης με συντελεστές από την πολεοδομία οι επιβλέποντες μηχανικοί έχουν ακεραία ευθύνη για την σωστή εφαρμογή της.
    Εξηγείστε μου λοιπόν γιατί σε ένα κτήριο θα πρέπει να ελεγχθεί το κελυφος και η θερμομονωση ξανα και ξανα? Μηπως θα μπαγιατεψει ή μήπως τα υλικά έχουν ημερομηνία λήξης?
    Ποιος λοιπόν ο ρόλος του πολιτικού μηχανικού??
    Μήπως ο αρχιτέκτονας θα αλλάξει τον προσανατολισμό και την εμφάνιση του υφιστάμενου κτηρίου για να το κάνει βιοκλιματικό?
    Άλλες ειδικότητες μηχανικών εντελώς άσχετες τι θα κάνουν?????
    Τι απομένει λοιπόν? Ο μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος μηχανικός για καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση, να ενσωματώσει τεχνολογίες ΑΠΕ, BMS και να αυξήσει την αποδοτικότητα των υπαρχόντων ΗΜ εγκαταστάσεων.
    Μήπως το όλο μέτρο θα πρέπει να το δούμε σαν την εκδίκηση των ηλεκτρομηχανολογων από την απαξίωση που αφιστάμεθα τόσα χρόνια στον χώρο της οικοδομής?
    Μήπως θα γκρινιάξουν οι υπόλοιποι αν εξαιρεθούν όλοι οι μη έχοντες σχέση με το αντικείμενο? Μήπως η πίτα είναι μεγάλη και πρέπει να μοιραστεί σε όλους????
    Μήπως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το κόστος θα οριστεί μεταξύ 1 και 2 ευρώ???? Δηλαδή μπορεί να γίνει μια αναλυτική έκθεση -επιθεώρηση σε μια κατοικία 100 τμ με 100 και 150 ευρώ???? Οικονομοτεχνικά μπορεί να γίνει με copy-paste γιατί αν θα χρειαστεί να πας 3 φορές στο κτήριο δεν θα καλύψεις ούτε την βενζίνη ούτε και το μεροκάματο σου με αυτή την αμοιβή.
    Συμπεριέλαβα δε και τους μηχανικούς των ΤΕΙ επειδή αν παραμείνει ως έχει το νομοσχέδιο θεωρώ απαράδεκτο να εξαιρούνται την στιγμή που συμπεριλαμβάνονται ένα κάρο άσχετες με το αντικείμενο ειδικότητες μηχανικών ΑΕΙ.
    Εν συντομία παραθέτω τις απόψεις μου σχετικά με τα επιμέρους άρθρα.
    1. Το όριο των 1000 τμ είναι παντελώς αυθαίρετο και δεν στέκει.
    2. Τα σεμινάρια του ΤΕΕ πρέπει να τα παρακολουθήσουν όλοι οι μηχανικοί ΑΕΙ-ΤΕΙ πριν δοθεί οποιαδήποτε άδεια έστω και προσωρινή.
    3. Για ποιον λόγο πρέπει να υπάρχουν ελεγκτές ενεργειακών επιθεωρητών? Αν ναι γιατί δεν ορίζονται και ελεγκτές επιθεωρητές μηχανικοί για τις απλές άδειες έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή της πολεοδομικής άδειας στο έργο???
    4. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές θα πρέπει ή όχι να καταγράφουν πολεοδομικές αυθαιρεσίες και παρεκκλίσεις από την αρχή άδεια του κτηρίου?
    5. Θεωρώ ότι το όλο μέτρο θα πρέπει να είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ για νέες κατοικίες και ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ για παλαιές έτσι ώστε το μετρό να μην χαρακτηριστεί σαν φοροαρπαγη. Για τα παλιά δε, σαν κίνητρο θα πρέπει να δοθούν απαλλαγές από διάφορα τέλη ΔΕΗ ή ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ή ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.
    6. Όλα τα δημόσια κτήρια πρέπει να επιθεωρηθούν από το ΤΕΕ δωρεάν για ευνόητους λόγους.
    7. Ενιαία συνοπτική και όχι αναλυτική επιθεώρηση σύμφωνα με αυτά που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες Γερμανία πχ. Ένα πιστοποιητικό ένας επιθεωρητής.

    Δεν θα ήθελα να κουράσω άλλο και ζήτω συγγνώμη αν στενοχώρησα φίλους μου μηχανικούς άλλων ειδικοτήτων αλλά έκαστος στο είδος του.

    ΥΓ. Η οικολογία είναι ιδέα και τρόπος ζωής δεν είναι πολιτική.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 23:00 | George Sp

    Να αποσυρθεί άμεσα το Π.Δ. για τους ενεργειακούς επιθεωρητές. Εξυπηρετεί μονάχα τα συμφέροντα μιας συντεχνίας, του ΤΕΕ και αποκλείει κατά προκλητικό τρόπο πτυχιούχους μηχανικούς ΤΕΙ και συναφείς ειδικότητες. Τέτοιο αντιευρωπαϊκό και άθλιο Π.Δ. μόνο το ΤΕΕ θα μπορούσε να συντάξει.

    Επιτέλους, είμαστε Ευρωπαϊκή χώρα ή όχι ? Για πόσο ακόμα θα κυβερνούν τον τόπο οι συντεχνίες ?

    Πτυχιούχοι ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) να συμμετάσχουν ισότιμα όπως συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 23:05 | ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ ΜΩΡΑΛΙΔΗΣ

    Την μελέτη ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου έχω την αίσθηση ότι μπορεί να την εκπονήσει Μηχανολόγος ή Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, καθώς περιέχει επι μέρους μελέτες (π.χ. Θέρμανσης ή ψύξης) που είναι αποκλειστικό αντικείμενο των Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Αν ισχύει αυτό, με βάση την απλή λογική ενεργειακοί επιθεωρητές θα πρέπει να γίνονται ΜΟΝΟ οι Μηχανολόγοι-Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί. Εκτός αν στην Ελλάδα του αύριο που οραματιζόμαστε όλοι μας, θεωρούμε λογικό στα σχολεία να έχουμε τον καθηγητή Φυσικής για να εξετάζει τα διαγωνίσματα της Ιστορίας, τον καθηγητή Μαθηματικών τις εκθέσεις ιδεών, τον Φιλόλογο να εξετάζει Χημεία κλπ.
    Αυτοί που έχουν την επιστημονική κατάρτηση να συντάξουν πλήρη μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτιρίου, κατά το φτωχό μου μυαλό, έχουν και την δυνατότητα να αξιολογήσουν την ενεργειακή απόδοση κτιρίου, και κατ’ επέκταση να την πιστοποιήσουν.
    Σαν μηχανικοί (οι Μηχανολόγοι-Ηλεκτρολόγοι) Μηχανικοί διδασκόμαστε αντοχή υλικών και δυναμική καταπόνηση των υλικών, ώστε να ήματε σε θέση να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε συσκευές διεργασιών και πολύπλοκους μηχανισμούς, με σύνθετες καταπονήσεις. Αλλά ΔΕΝ έχουμε το δικαίωμα υπογραφής μελέτης-επίβλεψης Στατικής αντοχής κτιρίων, ή μήπως πρόκειται στο άμεσο μέλλον να έχουμε όλοι οι μηχανικοί δικαίωμα υπογραφής σε όλες τις μελέτες?

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 23:39 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

    ΣΥΝΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ 15-1-2010 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ.
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΜΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ,ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ,ΟΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΙς ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΨΗΛΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΕΛΕΓΚΤΩΝ-ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ.ΟΧΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ,ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ.
    ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ,ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟ ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟ ΚΤΙΡΙΩΝ,ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΗΠΩΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΤΡΟΠΟ -ΚΑΡΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 22:24 | locale

    Μόνο κακόγουστο αστείο μπορεί να θεωρηθεί το αρθρo 6. Η μάλλον όλο το ΠΔ. Απλά αποδεικνύει την απόλυτη τραγικότητα του να σε σέρνει από την μύτη μια συντεχνία. Κάποτε είχαμε βασιλιάδες. Τώρα μας έχει απομείνει το ΤΕΕ. Αν και ο Βασιλιάς είναι γυμνός.
    1)Επιστήμονες μη μηχανικοί πχ Φυσικοί με μεταπτυχιακούς τίτλους και εξειδικεύσεις σε ενεργειακά αποκλείονται- Ακούτε Κα Μπιρμπίλη?
    2)Μηχανικοί Τ.Ε. με εμπειρία και μεταπτυχιακό επίσης αποκλείονται απo την κατηγορία Β’ γιατί «Αυτοί ξέρουν»
    3)ο διαχωρισμός σε κατηγορίες με βάσει τα 1000 m2. αποτελεί την απόλυτη γελοιότητα. Γιατί όχι 980 ή 1135 m2? Mε το κυβικό με την οκά με το δράμι το μοίρασμα πάλι ελέω ΤΕΕ. Φαίνεται έχουν συνηθίσει στα ήθη της δεκαετίας του 30…
    4) Απαράδεκτο το ότι μεταπτυχιακό-εξειδίκευση επί του γνωστικού αντικειμένου είναι το ίδιο με εμπειρία αντιστοίχου χρόνου. Όπως γίνεται και με την εμπειρία για την εξέλιξη του εργοληπτικού πτυχίου: νοικιάζω το πτυχίο κάπου και αυτό αναβαθμίζεται και εγώ αγοράζω αγρούς και χωράφια. Η πχ. βγάζω φωτοτυπίες σε τεχνικό γραφείο και μου κόβουν αποδείξεις παροχής=MSc. Το σεμινάριο 150 ωρών τους κάνει όλους ειδικούς? Ξέρουμε πως γίνονται τα σεμινάρια του ΤΕΕ και ποιοι τα παρακολουθούν. «Μπάρμαν» μηχανικός και άσχετης ειδικότητας και αρκούντως ετεροαπασχολούμενος με το σεμινάριο καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο που δεν κατέκτησε ποτέ μήπως και βγει στην γύρα για να μαζεύει φράγκα με το m2.. Η νοοτροπία του ΠΔ δεν αντικατοπτρίζει τις ανάγκες της χώρας αλλά τις ανάγκες κονόμας μερίδας επαγγελματιών. Ότι γίνεται δεκαετίες τώρα με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Ας μην καταντήσει κουρελόχαρτο σαν τον κανονισμό θερμομόνωσης . Χρόνια τώρα άθλιες αμόνωτες κακότεχνες κατασκευές σε ιδιωτικά και δημόσια έργα γεμίζουν τον τόπο με την ευθύνη και τη νοοτροπία των ίδιων που θα έρθουν να υπογράφουν τις ενεργειακές επιθεωρήσεις. Το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι κρίσιμο για να βγει στο σφυρί και αυτό, και να γίνει τυφλοσούρτης + πάτα το κουμπί στο πρόγραμμα=υπογραφή
    Βάλτε τέλος στην αλυσίδα παραοικονομίας από το νοίκιασμα πτυχίου υπογραφών κλπ..

    5)Οι διπλωματούχοι όλων των ειδικοτήτων τα κάνουν πάλι όλα -άσχετως γνωστικού αντικειμένου ειδικότητας -αφού γίνονται σαΐνια με το σεμινάριο 150h κτίριο ,Η/Μ/ κλπ. Οι μηχανικοί Τ.Ε. ανάλογα με ειδικότητα? η σύνταξη του κειμένου μάλλον πρόχειρη ή επίτηδες ασαφής? ..Προσεχώς και Δίπλωμα Πολυτεχνείου, πχ ροή σχετική Ενέργειας κλπσυντεχνίες =MSc, έτσι ευελπιστεί το ΤΕΕ..
    5) Απαράδεκτη η ανάδειξη του ΤΕΕ ως φορέα εξετάσεων και σεμιναρίων. Με την αυτή λογική, κάθε επαγγελματικός φορέας πρέπει να έχει τη δυνατότητα διενέργειας σεμιναρίων και εξετάσεων. Πχ Η ΕΕΤΕΜ για τους Πτυχιούχους Μηχανικούς Τ.Ε. Σε αντίθετη περίπτωση διενέργεια εξετάσεων μόνο από το ΑΣΕΠ η το ΕΣΥΔ αφού είναι γνωστή και δεδομένη η υπεροπτική και απαξιωτική συμπεριφορά) του ΤΕΕ απέναντι στους Μηχανικούς Τ.Ε. και σε επιστήμονες με Πανεπιστημιακό πτυχίο.
    To παρόν ΠΔ ως έχει εξυπηρετεί τη διανομή της οικονομικής πίττας και όχι τις ανάγκες της ενεργειακής επιθεώρησης. Τα κάνω όλα και με συμφέρει -αρκεί να είμαι μέλος ΤΕΕ.
    Πρέπει να ισχύουν τα ίδια κριτήρια για όλους Μηχανικούς, Πτυχιούχους και Διπλωματούχους και άλλους Επιστήμονες με εξειδίκευση και να υπάρχει πραγματικό αντίκρισμα στις μεταπτυχιακές σπουδές και στην αποδεδειγμένη εμπειρία στο αντικείμενο.
    6) Αναλογιστείτε το εξωτερικό κόστος (externalities) των ενεργειακών επιθεωρήσεων και την εμπλοκή των γνωστών πολεοδομικών προβλημάτων και αυθαιρεσιών στη διαδικασία της ενεργειακής επιθεώρησης. Χρόνια προβλήματα μεταφέρονται άλυτα και θα επηρεάσουν την ακρίβεια και αξιοπιστία της ενεργειακής επιθεώρησης.
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    1)Προσωρινός ορισμός ενεργειακών επιθεωρητών για τα επόμενα 2 χρόνια με επιλογή από ήδη κατέχοντες μεταπτυχιακό τίτλο στο αντικείμενο και πραγματική αποδεδειγμένη εμπειρία σε εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακές επιθεωρήσεις όχι μόνο με αποδείξεις παροχής αλλά με παρουσίαση συγκεκριμένων έργων και μελετών, ώστε να δοθεί χρόνος για την πραγματική εκπαίδευση κ αξιολόγηση μιας κρίσιμης μάζας επιθεωρητών. Ότι δεν έγινε δηλαδή τόσα χρόνια γιατί κάποιοι μηχανεύονταν τον καλύτερο? τρόπο για να κονομήσουν
    2)Κατάργηση οποιουδήποτε διαχωρισμού Διπλωματούχων, Πτυχιούχων μηχανικών και δικαίωμα συμμετοχής και άλλων Επιστημόνων με αντίστοιχη εξειδίκευση.
    3) Διακριτό προβάδισμα του μεταπτυχιακού τίτλου στο αντικείμενο της Ενέργειας, στην αξιολόγηση εμπειρίας και ρεαλιστική και όχι γραφειοκρατική αποτίμηση προσόντων.
    4)Σεμινάρια απευθείας από φορείς με εμπειρία στο αντικείμενο όπως : το ΚΑΠΕ και το Αστεροσκοπείο και τα εργαστήρια Πανεπιστημίων Πολυτεχνείων και ΤΕΙ που έχουν αντίστοιχη εμπειρία.
    5)Εξετάσεις ,εξετάσεις, εξετάσεις. Πραγματικές εξετάσεις Για το Α’ πτυχίο και για το Β’ πτυχίο. Συνεργαστείτε με το ΚΑΠΕ και το Αστεροσκοπείο και τα εργαστήρια Πανεπιστημίων Πολυτεχνείων και ΤΕΙ που έχουν αντίστοιχη εμπειρία. Αυτοί που ήδη συμμετείχαν σε σεμινάρια και»εξετάσεις»συντεχνίες πριν την έκδοση του Π.Δ. να περάσουν από εξετάσεις μαζί με όλους .Ο διαχωρισμός κατηγοριών με βάση ομαδoποίηση και κατηγοριοποίηση του κτιριακού αποθέματος με περιβαλλοντικά και πολεοδομικά κριτήρια και όχι των m2. Τέρμα στο μπακαλίκι.
    5)Πρακτική άσκηση με διενέργεια πραγματικών επιθεωρήσεων με την βοήθεια των παραπάνω φορέων
    6) Σύνδεση των ενεργειακών επιθεωρήσεων με τις αναμενόμενες πράσινες επιδοτήσεις και ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για τα προσόντα εταιριών που θα αναλαμβάνουν έργα εξοικονόμησης ενέργειας, με εθνικό πλαίσιο προδιαγραφών . Όχι και άλλο χρήμα χαμένο στη χύμα…
    Σ΄αυτό τον τόπο συνήθως κυνηγάμε τα βραχυπρόθεσμα οφέλη (την προσωπική κονόμα και σε βάρος άλλων ακόμα) και παραπέμπουμε το μακροπρόθεσμο (κοινό) συμφέρον στις ελληνικές καλένδες.Το ΠΔ και ο ΚΕΝΑΚ ας γίνει αφορμή να φύγουμε από το καθεστώς του «εργολάβου» της «μηχανικάντζας» ,της μίζας του λαδώματος.
    Και μια «άσχετη» ερώτηση Πως μπορεί πχ ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος όλων των Ελλήνων (με την υπόσταση του κράτους) –βλέπε ΤΕΕ- να είναι επαγγελματικός και συνδικαλιστικός φορέας μιας μερίδας μόνο πολιτών -βλέπε Διπλωματούχοι μηχανικοί? Κάπως έτσι σα να σου αναθέτω να κατασκευάσεις ένα δημόσιο έργο και σου αναθέτω επίσης να κάνεις και την επίβλεψη για λογαριασμό του δημοσίου? Και για την ενέργεια στο ΤΕΕ? Καλύτερα επιδοτείστε τους απευθείας όπως γίνεται 10ετίες τώρα με τα υπέρ ΤΣΜΕΔΕ,ΤΕΕ,ΕΜΠ κλπ και τα επιδόματα « αυξημένης» ευθύνης ή τα οδοιπορικά , πιο φθηνά θα μας έρθει.
    Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας?
    Κουνήστε τα νερά ! Το έλος στο χώρο των τεχνικών επαγγελμάτων που συντηρεί το ΤΕΕ, καταδικάζει την χώρα και μόνον υποθηκεύει το μέλλον. Η υποτιθέμενη αειφορία που ευαγγελίζεται το ΤΕΕ αφορά μόνο στο οικονομικό όφελος των μελών του (και όχι όλων).
    Οι εξελίξεις βέβαια τρέχουν και ο σφαλιάρες πέφτουν η μία μετά την άλλη… ΕUπρόστιμα και το γνωστό βάλτωμα της χώρας. Την επιστημονική και τεχνολογική υπεραξία πρέπει να την καρπώνονται όλοι οι πολίτες –άλλωστε αυτοί την πληρώνουν- όχι μόνο οι συντεχνίες και οι «επαΐοντες». Όχι άλλη μονοδιάστατη θεώρηση. Μας έχει φέρει χρόνια πίσω.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 21:53 | Μηχανικός Περιβάλλοντος

    Γεία σας κ. Υπουργέ.
    Είμαι μηχανικός περιβάλλοντος με μεταπτυχιακό στην διαχείριση ενεργειακών και περιβαλλοντικών συστημάτων.
    Θέλω να εκφράσω την γνώμη μου και να ζητήσω να βγει ο όρος για την 5ετή εμπειρία των μηχανικών ώστε και οι νέοι μηχανικοί να μπορούν να έχουν κάποια έσοδα κ όχι μόνο το ΤΕΕ να ζητάει εισφορές όταν δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε ένα ευρώ. Η ανεργία έχει ξεφύγει, δώστε δουλειά στους νέους, φτάνει πια να τα μαζεύουν όλα οι έχοντες, ως εδώ! Πάλι θα θησαυρίσουν οι μεγάλο-εργολάβοι και οι μεγάλο-μελετητές, ασυμβίβαστο με το ΜΕΛ και το ΜΕΚ άμεσα στο νομοσχέδιο!
    Επίσης θα ήθελα να πω ότι βγαίνουν και ζητάνε να γίνουν ενεργειακοί επιθεωρητές οι φυσικοί, κάποιες ειδικότητες από ΤΕΙ, εάν είναι έτσι να κλείσουμε τα πανεπιστήμια και να έχουμε όλοι ένα ενιαίο πτυχίο και να μπορούμε να είμαστε και δικηγόροι και δάσκαλοι και να χτίζουμε και οικοδομές.
    Θα πρέπει μόνο οι μηχανικοί που έχουν διδαχθεί κατά την διάρκεια των σπουδών τους συναφή μαθήματα, σε ένα ποσοστό 10% τουλάχιστον, να μπορούν να εγγραφούν στα μητρώα. Πρέπει επιτέλους σε αυτήν την χώρα να μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτά που μάθαμε και να σταματήσουμε να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των λίγων. Επίσης πρέπει και ένα σοβαρό μεταπτυχιακό να θεωρείται προσόν.
    Ευχαριστώ

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 20:34 | ΛΕΝΑ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΡΕΩΤΙΚΟ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ. Ο ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ 10ΕΤΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΚΑΘΩΣ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝ Η ΛΕΞΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 20:46 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΙΠΠΑΣ

    Με αφορμή την «επίθεση» που γίνεται από αποφοίτους των ΤΕΙ (πτ. ΤΕΙ) κατά κόρον, προς το ΤΕΕ για συντεχνιακές πρακτικές και αποκλει-σμό αλλων πτυχιουχων πιστεύω οτι:

    1.Το σημαντικότερο κριτήριο για την επιλογή των Ενεργειακών Επιθε-
    ωρητών (Ε.Π.) θα πρέπει να είναι οι ΑΔΙΑΒΛΗΤΕΣ και ΑΥΣΤΗΡΕΣ εξετάσεις.
    Οι ώρες των σεμιναρίων μπορεί να μειωθουν η και να μηδενισθούν ανα-
    λόγως των σπουδων και των μεταπτυχιακών στο συγκεκριμένο αντικείμενο,
    των υποψηφίων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα μπορούσαν να δοθούν πτυ-
    χία (Ε.Π.) χωρίς εξετάσεις (Ντοκτορά στο αντικείμενο ,μεγάλη εμπειρία
    κ.λ.π.).

    2. Δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός των πτ. ΤΕΙ από την δυνατότητα
    απόκτησης πτυχίου Ε.Π. απλά σε πρώτη φάση δίνει την Α΄Τάξη ( μέχρι
    1000 τ.μ.) και μετά από 5 χρόνια την Β΄Τάξη.
    Ουσιαστικά υπάρχει μία ελάχιστη «διάκριση» εις βάρος των πτ. ΤΕΙ
    η οποία σαφώς υπερσκελίζεται από την πραγματικά μεγαλύτερη αξία των
    πτυχίων ΑΕΙ (διάρκεια σπουδών , επίπεδο εκπαίδευσης κ.λ.π.).
    Για τους παραπάνω λόγους πιστεύω οτι το νομοσχέδιο γενικά κινείται
    πρός την σωστή κατεύθυνση και η επίθεση που γίνεταΙ στο ΤΕΕ είναι
    άδικη και υπερβολική.
    ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΕΜΠ

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 19:03 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

    Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη διαβούλευση να έχει επικεντρωθεί στο παρόν άρθρο από τους υποψήφιους επαγγελματίες του χώρου.

    Διαπιστώνω δε την πλήρη έλλειψη επαγγελματικής δεοντολογίας, ιδιαίτερα από τους συναδέλφους διπλωματούχους μηχανικούς, που αυτοί μόνοι, αυτή είναι η αλήθεια, υπόκεινται σε κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας και πειθαρχικό έλεγχο για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά, από το ΤΕΕ, που καθυβρίζουν οι υπόλοιποι.

    Αναφέρομαι ιδιαίτερα στις υπερβάσεις πέραν της ειδικότητος του κάθε διαβουλευομένου, κατά τις οποίες αντί να προβάλλεται η επαγγελματική ιδιότητα που κατέχει ο διαβουλευόμενος και η γνωστοποίηση των προσόντων της ή μη να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του Κανονισμού (στα βιομηχανικά κτίρια χημικών βιομηχανιών π.χ. τι ενεργειακή επιθεώρηση θα κάνετε ρε μάγκες που δεν μπορεί να την κάνει εξίσου καλά και κυρίως αυτοδύναμα με το κλειδί στο χέρι άλλη ειδικότητα διπλωματούχων μηχανικών, που δεν έχει αναφερθεί στη διαβούλευση, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τα προσόντα της στις απλές ενερειακές επιθεωρήσεις κτιρίων οιασδήποτε χρήσης!!!), αντίθετα, γίνονται κρίσεις για τα προσόντα των άλλων, μηχανικών-τεχνολόγων-επιστημόνων θετικής κατέυθυνσης- χωρίς βέβαια πλήρη γνώση ούτε των προσόντων των άλλων, ούτε όλων όσων έχουν τα ελάχιστα προσόντα, όπως χαρακτηριστικά γίνεται στο παράδειγμα που σας ανέφερα, και χωρίς βέβαια τήρηση του κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας.

    Κατανοητά βέβαια όλα αυτά και θα επανέλθω.

    Κρητικός Θεόδωρος,
    Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Ph.D MIT
    Μέλος Αντιπτροσωπείας ΤΕΕ

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 19:56 | ΜΑΜΦΡΕΔΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    Κα Υπουργέ,
    Μην επιδείξετε για ακόμη μια φορά τη δύναμη που ασκεί το παρακράτος του ΤΕΕ στην Ελληνική πραγματικότητα..
    Το ΠΔ αυτό είναι μια ευκαιρία να υπάρξει για μια φορά αξιοκρατία στην Ελλάδα…κάτι που εδώ και χρόνια …το ΤΕΕ και τα συμφέροντα του έχει κατασπηλώσει στο όνομα του ΚΕΡΔΟΥΣ.
    Οι μηχανικοί ΤΕ είναι απόλυτα καταρτισμένοι και δεν υπάρχει πιστεύω άλλο κράτος που να απαξιώνει τους ίδιους τους θεσμούς του(π.χ. ΑΤΕΙ)
    Δώστε ένα Τ Ε Λ Ο Σ.

    Με εκτίμηση,
    ΜΑΜΦΡΕΔΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
    ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 17:46 | Vs

    Κα Υπουργέ,

    Είμαι Μηχανικός ΤΕ. Αυτό το άθλιο ΠΔ πρέπει να αποσυρθεί αμέσως. Δεν πρέπει να γίνεται κανένας διαχωρισμός όσο αφορά τους ενεργειακούς επιθεωρητές σε Πτυχιούχους Πολυτεχνείου και μή (δεν ξέχασα το Διπλωματούχοι αλλά πρέπει να καταργηθεί αυτή η φάρσα με τον όρο δίπλωμα). Τα σεμινάρια και οι εξετάσεις θα πρέπει να διενεργούνται από ανεξάρτητο φορέα και όχι από συντεχνίες (το ΕΣΥΔ και η ΕΒΕΤΑΜ που είναι?).Εγώ σαν μηχανικός ΤΕΙ δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να συναγωνιστώ σε γνώσεις και ποιότητα τον απόφοιτο Πολυτεχνείου ή απόφοιτο φυσικού ή οποιονδήποτε άλλον ενεργειακό επιθεωρητή στα πλαίσια ενός υγιή ανταγωνισμού. Οι μηχανικοί Πολυτεχνείου τι φοβούνται? Το ΤΕΕ τι φοβάται? Συντεχνία που ρίχνει όλο και ποιο χαμηλά στον βωμό του χρήματος την ποιότητα των κατασκευών στην Ελλάδα είναι το ΤΕΕ. Θα προσβάλουμε νομικά το ΠΔ αν μείνει ως έχει. Οι μηχανικοί ΤΕΙ, οι φυσικοί και οι λοιποί επιστήμονες θα συστρατευθούν απέναντι στο παράλογο αυτό ΠΔ.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 16:55 | Δημήτρης Σαρηβασίλης

    Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών
    Μετά από Εξειδίκευση και Αδιάβλητη Πιστοποίηση Διπλωματούχων και Πτυχιούχων Μηχανικών της Ανωτάτης Εκπαίδευσης (Πολυτεχνείων και ΤΕΙ χωρίς διακρίσεις).
    Μπορεί μετά από όγκο Επιθεωρήσεων να γίνονται κάτοχοι μεγαλύτερης αδείας. Μετά από αδρανή περίοδο να αναστέλλεται η άδεια τους και να απαιτείται η επαναπιστοποίηση τους.
    Η όλη διαδικασία να μην αποτελεί ένα νέο εισπρακτικό μέσο για την πολιτεία που θα κάνει ακριβότερο το κόστος διαβίωσης των πολιτών και πλουσιότερους τους Επιθεωρητές

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 16:14 | Μηχανολόγος

    Εϊναι γεγονός που αν θέλουμε να είμαστε σωστοί και αντικειμενικοί η επιθεώρηση θα έπρεπε να γίνεται από συνεργασία Μηχανολόγου και Αρχιτέκτονα. Μόνο.
    Αν μας ενδιαφέρει μόνο να τα βάλουμε όλα σε ένα τσουβάλι για να μην γκρινιάζει κανείς, να βγάλουν όλοι από λίγα ευρουλάκια με γραφειοκρατικές και τυπικές συμπληρώσεις εντύπων τότε δώστε δικαιώματα σε όλες τις ειδικότητες, σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, βάλτε την εμπειρία για να εξυπηρητήσετε κάποιους και ένα σεμινάριο του ΤΕΕ και να είστε σίγουροι ότι με 100 ευρώ θα υπογράφονται έτοιμα πιστοποιητικά χωρίς καν επίσκεψη στο χώρο.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 15:53 | Alexis Chatzimpiros

    Σχετικά με τα προσόντα των ενεργειακών επιθεωρητών, δε θα έπρεπε να γίνεται τόση συζήτηση. Θα έπρεπε όποιος έχει σχετική ειδίκευση (είτε από πτυχίο/δίπλωμα, είτε από μεταπτυχιακό, είτε από εργασιακή εμπειρία, είτε από συνδυασμό των παραπάνω) να μπορεί να πάρει μέρος σε εξετάσεις και αν επιτύχει να γίνεται ενεργειακός επιθεωρητής.
    Αν το Υπουργείο δε θέλει να υπάρχουν εξετάσεις και το μητρώο των επιθεωρητών θα καταρτιστεί με μόνο κριτήριο τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων, τότε θα έπρεπε να γίνεται δεκτό οποιοδήποτε σχετικό πτυχίο/δίπλωμα. Υπάρχουν πτυχία/διπλώματα/M.Sc μη-Μηχανικών, πολύ πιο σχετικά με το αντικείμενο της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων από ορισμένες ειδικότητες Μηχανικών.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 14:59 | ΙνΚ

    Κα Υπουργέ,

    Στο χέρι σας είναι η απεμπλοκή του Υπουργείου από τον απαρχαιωμένο θεσμό που ονομάζεται ΤΕΕ.

    Τη στιγμή που καλείται το κράτος να προβεί σε κινήσεις για να ανοίξουν τα «κλειστά επαγγέλματα», εσείς προωθείτε από τη μεριά σας ρυθμίσεις που είναι τουλάχιστον δυσμενείς για χιλιάδες μηχανικούς.

    Αν δε, ευοδωθούν οι προσπάθειες του ΤΕΕ για άλλη μια φορά, θα επισφραγίσετε την ανοικτή διακυβέρνηση (και το opengov αντίστοιχα) ως ένα τεκμηριωμένο ηλεκτρονικά φιάσκο.

    Για να γλιτώσετε τις μελλοντικές συγκρούσεις στον κλάδο, συμβάλλετε το συντομότερο στη αφομοίωση των ΤΕΙ από τα Πολυτεχνεία.

    Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα συμπεράνετε.

    ΙνΚ.

    Μηχανολόγος Μηχανικός
    ΜΒΑ, ΜSc

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 14:31 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΙΟΜΠΡΑΣ

    Είναι φανερό ότι στην σύνταξη του Π.Δ. περί ενεργειακών επιθεωρητών έβαλε για τα καλά το «χεράκι» του το ΤΕΕ. Άλλωστε και η κυρία Υπουργός είναι μέλος της αν δεν απατώμαι.
    ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ και από τις δύο «αντιμαχόμενες» πλευρές (ΤΕΕ και ΕΕΤΕΜ) και θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το συμφέρον όλων των μηχανικών (είτε Διπλωματούχων είτε Πτυχιούχων) είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το ποιες ειδικότητες θα μπορούν να ασκούν ελέγχους και να εκδίδουν τα ανάλογα πιστοποιητικά και όχι με το αν θα είναι Διπλωματούχοι ή Πτυχιούχοι.
    Συνάδελφοι Διπλωματούχοι και Πτυχιούχοι αυτό το Π.Δ. είναι μια καλή ευκαιρία για να μειωθεί η ανεργεία στις ειδικότητες των Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων, Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας είτε ΠΕ είτε ΤΕ.Αυτές οι ειδικότητες είναι πολύ «ριγμένες» στην πιάτσα σε σχέση με τις κλασσικές ειδικότητες των Πολιτικών, Αρχιτεκτόνων, Τοπογράφων οι οποίες έχουν πολύ ευρύτερο πεδίο επαγγελματικής δράσης.
    Κοιτάξτε τι γίνεται στην αγορά εργασίας.Οι Ηλεκτρομηχανολόγοι ΠΕ και ΤΕ αμοίβονται με ψίχουλα από τις μελέτες Η/Μ των οικοδομικών αδειών. Και στο Δημόσιο σε όλες τις Υπηρεσίες οι Οργανισμοί Λειτουργίας των Υπηρεσιών έχουν ελάχιστες θέσεις για αυτές τις ειδικότητες. Δεν μιλάμε βέβαια για το κομμάτι των μισθωτών μηχανικών σε εργοληπτικές εταιρείες όπου στην κυριολεξία δεν κουνιέται φύλλο!!!
    Άρα ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη την γνωστή μας κόντρα και ας καταλάβουν οι παντογνώστες – φωστήρες του ΤΕΕ ότι οι Διπλωματούχοι των Πολυτεχνείων δεν είναι καταρτισμένοι για να ασκούν κάθε τεχνική Επιστήμη ανεξαρτήτου ειδικότητας. Όπως και να το κάνουμε ο Πολιτικός Μηχανικός και ο Τοπογράφος Μηχανικός το Πολυτεχνείου υστερεί σε επιστημονικό υπόβαθρο σε σχέση με τον Μηχανολόγο ή Ηλεκτρολόγο Μηχανικό ΤΕ για τα συγκεκριμένα θέματα ενεργειακής τεχνολογίας.
    Και επιτέλους αυτό το ΤΕΕ πρέπει χάρη σε αυτή την περίφημη ιδιότητα του ως : «Επιστημονικός σύμβουλος του κράτους» να ανακατεύεται στα πάντα; Από που και ως που να πιστοποιεί τους ενεργειακούς επιθεωρητές; Δηλαδή το Υπουργείο δεν έχει την τεχνογνωσία για να το κάνει;

    Γεώργιος Τζιόμπρας
    Πολ. Μηχανικός ΤΕ

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 14:58 | Παναγιώτης Κ.

    Μια σκοτεινή και αναχρονιστική συντεχνία που ακούει στο όνομα ΤΕΕ επιμένει στο να αποκλείσει όλους του άλλους πτυχιούχους και να δώσει απλόχερα δικαιώματα μόνο στα μέλη της.

    Κύριοι,

    Οι πτυχιούχοι μηχανικοί ΤΕΙ πρέπει να συμμετέχουν με τους ίδιους όρους καθότι είναι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης 4ετούς φοίτησης με μεγάλη πρακτική εμπειρία σε τέτοια θέματα. Κάποια δικαιώματα επίσης θα πρέπει να δοθούν και σε άλλες ειδικότητες με σχετικές σπουδές (π.χ. μεταπτυχιακά), όπως είναι οι Φυσικοί. Δυστυχώς όμως η συντεχνία του ΤΕΕ θέλει να τους αποκλείσει όλους (πτυχιούχους ΤΕΙ, Φυσικούς κλπ) και να δώσει δικαιώματα μόνο στα μέλη της.

    ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ. Να αποσυρθεί τώρα το άθλιο αυτό Π.Δ. Επίσης να ξεκινήσουν διαδικασίες για την διάλυση του ΤΕΕ το οποίο έχει παρεκτραπεί πλέον από το θεσμικό του ρόλο και λειτουργεί ως παρακρατικός μηχανισμός παρεμβάσεων υπερ συγκεκριμένων συμφερόντων.

    Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ?

    Τόσο εδώ όσο και στα σχέδια Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕΙ (που βρίσκονται εξ αιτίας του ΤΕΕ σε επ. ομηρία 30 χρόνια) όλος ο κόσμος φωνάζει «ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΕΕ». Ολος ο κόσμος, όλοι οι επιστήμονες της χώρας, βουλευτές, πτυχιούχοι ΤΕΙ, πτυχιούχοι Φυσικού, διακεκριμένοι άνθρωποι κοκ, φωνάζουν ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΕΕ. Δεν βλέπετε ότι όλοι επικεντρώνονται σε αυτό το μουσειακό απολίθωμα που ονομάζετε Τεχνικό Επιμελητήριο ?

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 13:20 | Παύλος

    Θα έρθω και εγώ να ενώσω την αγανάκτησή μου με πολλούς απο τους προλαλήσαντες.Είμαι και εγώ πτυχιούχος φυσικός με μεταπτυχιακό στην φυσική περιβάλλοντος και πλέον βρίσκομαι στην αναζήτηση εργασίας.Με λύπη μου διαπιστώνω καθημερινά πως στην Ελλάδα ο φυσικός είναι καταδικασμένος να ασχοληθεί με την εκπαίδευση(και μόνο), παρά τα αντίθετα λεγόμενα κατα την διάρκεια των σπουδών μας απο τους καθηγητές για το επίπεδο της γνώσης και επαγγελματικών δυνατοτήτων.

    Εν προκειμένω, σύμφωνα με το προσχέδιο του προεδρικού διατάγματος για τους ενεργειακούς επιθεωρητές στους φυσικούς (κατ’εξαίρεση) με την απαιτούμενη εξειδίκευση θα δινόταν η δυνατότητα της ενεργειακής επιθεώρησης.Με τον τρόπο αυτό θα είχαμε έστω κάποια απο τα επαγγελματικά δικαιώματα που θεσπίζονταν για νέο σώμα.Φαίνεται πως οι φωνές της συντεχνίας (δεν είναι τυχαία η επιλογή της λέξης) του ΤΕΕ έπιασαν τόπο και αποκλειστήκαμε και απο αυτόν τον τομέα (όπως επι της ουσίας έχουμε αποκλειστεί σιωπηρά και απο τις περιβαλλοντικές μελέτες,κατηγορία 27, παρότι θεωρητικά έχουμε την δυνατότητα εκπόνησής τους).

    Σε καμιά των περιπτώσεων δεν μπορώ να πειστώ οτι ο μηχανικός έχει το απαιτούμενο υπόβαθρο που δεν έχει ένας φυσικός.Η διαφορά ίσως έγκεται στο θεωρητικό και πρακτικό μέρος.Πως όμως περνάει κανείς στην πράξη αν δεν έχει προηγηθεί η θεωρία.Και γιατί να μην δίνεται η δυνατότητα στον κατέχοντα την θεωρία να εφαρμόσει τις γνώσεις του στην πράξη;Εφόσον προβλέπονται σεμινάρια και εξετάσεις για την απόκτηση του διπλώματος γιατί να μην έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν όλοι σε αυτήν την διαδικασία και να παίρνουν το δίπλωμα οι καλύτεροι;Εδώ βέβαια εγείρονται νέο ερωτήματα: Ποιός θα κάνει τα σεμινάρια αυτά και ποιός θα διενεργεί τις εξετάσεις?Αλλά το είδαμε ήδη…το TEE!!!

    Δυστυχώς γνωρίζω εκ των προτέρων πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στο προσχέδιο αυτό…Το μήνυμα αυτό το έγραψα καθαρά για να εκφράσω την αγανάκτησή μου, για…να τα βγάλω απο μέσα μου που λένε!Να χαίρεστε την Ελλάδα σας, εγώ πλέον θα ψάξω για δουλειά στο εξωτερικό!

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 13:07 | Γιαννούλης

    Ποιός το λέει αυτό? Που στον κόσμο ισχύουν αυτές οι ανακρίβειες?

    Λοιπον για να κοπεί η πλάκα: Οι σχολές υπομηχανικών καταργήθηκαν πρίν από 40 σχεδόν χρόνια. Επίσης τα ΚΑΤΕΕ καταργήθηκαν το έτος 1983 δυνάμει του Ν.1404/83. Άρα κάθε προσπάθεια εν έτη 2010 για παραπομπή σε αποφοίτους σχολών καταργημένων εδώ και 40 χρόνια είναι άθλια.

    Τώρα για να μάθουν μερικοί άσχετοι ένα έχω να πώ, ότι στα τεχνικά έργα υπάρχουν 4 κατηγορίες εργαζομένων που απασχολούνται και είναι:

    1. Οι Μηχανικοί αντίστοιχης με το έργο ειδικότητας
    2. Οι αδειούχοι Τεχνικοί
    3. Οι μαθητευόμενοι Τεχνικοί
    4. Εργατικό προσωπικό

    Κάθε προσπάθεια ταύτισης των Μηχανικών ΤΕ (Π.Δ 388/89 και Ν.3174/2003) με αποφοίτους σχολών που έχουν καταργηθεί εδώ και χρόνια θα λάβει απάντηση στα αστικά δικαστήρια με κατάθεση αγωγων για συκοφαντική δυσφήμιση.

    Δεν πρόκειται να ανεχτούμε από εδώ και στο εξής συκοφαντικές επιθέσεις από ΚΑΝΕΝΑΝ.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 13:00 | ΣΠΥΡΟΣ

    Συμπληρώνοντας το προηγούμενο σχόλιό μου θέλω να προσθέσω το εξής:
    Για μένα, πρέπει να υπάρχει ΕΝΑ μόνο μέτρο το οποίο, μαζί με την συνάφεια του βασικού τίτλου σπουδών (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΙ Η ΑΕΙ), θα πρέπει να υπάρχει για να διασφαλίζει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ την καταλληλότητα κάποιου να γίνει ενεργειακός επιθεωρητής και είναι το εξής:
    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΕ ΤΕΙ Η ΑΕΙ ΣΤΑ ΑΚΡΙΒΗ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ, ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ) ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΜΩΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ!!!!

    Με τον τρόπο αυτόν:
    1) Δεν αποκλείεις και δεν διαχωρίζεις του μηχανικούς σε ΤΕΙτζίδες και ΑΕΙτζίδες και άρεις τι όποιες διαφορές στη μόρφωσή του «νομίζεις» ότι υπάρχουν
    2) φιλτράρεις όλους τους ΑΕΡΙΤΖΙΔΕΣ που θέλουν να μπούν στον κλάδο αυτόν μόνο και μόνο για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και κρατάς αυτούς που πραγματικά το θέλουν
    3) Σου δίδεται η δυνατότητα να παρέχεις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία εκμεταλλευόμενος αυτούς που πραγματικά γνωρίζουν και ερευνούν το αντικείμενο σε ΤΕΙ και ΑΕΙ και όχι τους ΔΥΝΟΣΑΥΡΟΥΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΠΟΥ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΓΝΩΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ!!!!
    4) Αποκεντρώνεις την εκπαιδευτική διαδικασία των ενεργειακών επιθεωρητών σε όλα τα σχετικά ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας με όλα τα παρεπόμενα θετικά κοινονικοοικομικοδιαχειριστικά οφέλη για το κράτος και τις τοπικές κοινωνίες
    5) Δίνεις την εντύπωση ενός κράτους που θέλει να κάνει σοβαρή δουλειά επί του θέματος εστιάζοντας στην ουσία και όχι ενός κράτους που προσπαθεί να στήσει ένα σύστημα που θα βασίζεται σε πεπλεγμένους διαύλους και σχέσεις μεταξύ οργανισμών, υπηρεσιών ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ κέντρων εξουσίας

    ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΙΔΗ ΠΡΟΤΕΊΝΩ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ 2 ΜΟΝΟΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΟ:
    1) ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΑΡΧΙΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ
    2) ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΛΠ, ΜΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΦΥΣΙΚΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΟΤΙ ΠΑΝΤΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΔΥΣΚΟΛΙΑ.

    ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ? ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ? ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
    ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ? ΒΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΩΝ
    ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ? ΜΕΣΩ ΜΙΑΣ ΣΚΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ?
    ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΥΤΗ? ΜΑ ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ? ΣΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΤΕΕ!!!

    AS SIMPLE AS THAT, ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ!!!!

    ΤΑ ΠΟΛΥΠΛΟΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΑ ΔΙΑΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ: ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ, ΠΕΛΑΤΙΑΚΟ, ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!! ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ΤΑ GREEK STATISTICS ΠΟΥ ΜΑΣ ΞΕΦΤΙΛΙΣΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ!!!

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 12:59 | ΣΠΥΡΟΣ

    Είμαι απόφοιτος Μηχανολόγος μηχανικός ΤΕΙ και ΑΕΙ (έχω 2 πτυχία δηλαδή)
    και εργάζομαι στη βιομηχανία περίπου 7 έτη.
    Τα 7 αυτά έτη ασχολούμαι συνεχώς με διάφορα project (εγκαταστάσεις ΒΑΡΕΩΝ μηχανημάτων παραγωγής ΜΕΤΑΛΛΟΥ) στα οποία απαιτείται απαραιτήτως η πρόβλεψη, ο σχεδιασμός αλλά και επαλήθευση της απόδοσης συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και αναλώσιμων υλικών που εμμέσως μεν, σημαντικά δε, συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Πρόκειται για εργασία που όχι μόνον απαιτεί γνώσεις αλλά και εμβάθυνση σε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την εξοικονόμηση πόρων!

    Προφανώς τα συστήματα – μηχανήματα – τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας σε πολύπλοκους βιομηχανικούς οργανισμούς και projects είναι κλάσεις πολυπλοκότερα και δυσκολότερα από τα κουφώματα ή τους ηλιακούς θερμοσίφωνες μιας τυπικής ή έστω και μεγαλύτερης οικοδομής.

    ΠΩΣ ΟΜΩΣ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΤΑΙ Η ΕΠΤΑΧΡΟΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ, ΑΛΛΑ, ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ, ΠΩΣ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩ, ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ, ΣΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΛΥΣΕΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΘΕΡΜΟΣΥΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ????

    ΤΟ ΝΑ ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ, ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΌΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΚΛΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΤΟΜΑ ΠΟΛΥ ΙΚΑΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ!

    ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΕΙΠΟΘΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ, ΔΙΟΤΙ ΑΠΟΚΛΥΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΧΑΡΟΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΕ 800 €/μήνα ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ (ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΦΥΣΙΚΑ), ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΕΧΕΙΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΕ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ!!!!

    Προτείνω άρση της απαίτησης 5ετούς εμπειρίας για κοινωνικούς αλλά και τεχνικούς λόγους (οι κοινωνικοί είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΙ, οι τεχνικοί είναι η σχετική απλότητα του αντικειμένου όσο και αν κάποιοι για προσωπικούς λόγους το έχουν αναγάγει σε επιστήμη!!! Δεν είπαμε ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά αυτή ο οποιοσδήποτε, αλλά μην το αναγάγουμε και σε project εκτόξευσης διαστημοπλοίου. Το να ζητάς 5ετή εμπειρία είναι σαν να ΑΥΤΟΚΑΤΑΡΓΕΙΣ το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ θεωρώντας ότι κάποιος που βγαίνει από αυτό είναι ανίκανος να καταλάβει ότι ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι πιο ενεργειοβόρος από έναν ηλιακό!

    ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΔΕΝ ΜΕ ΣΥΜΦΑΙΡΕΙ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΔΙΠΛΩΜΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΘΕΩΡΩ ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ, ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΠΟΦΥΤΩΝ ΤΕΙ ΚΑΙ ΑΕΙ!

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 12:25 | SIMETRIDIS

    ένα επιτυχημένο σύστημα κατασκευών-εγκαταστάσεων προϋποθέτει την παρακάτω δομή:
    μηχανικός-υπομηχανικός-εργοδηγός-τεχνίτης-βοηθός κ.α.
    χρειάζονται όλοι…
    ο καθένας έχει επαγγελματικό δικαίωμα της κατηγορίας του (και προφανώς κάθε άλλης κατηγορίας που βρίσκεται προς τα κάτω του).
    Είναι θεμητό ο καθένας να θέλει να έχει τα δικαιώματα της ΕΠΟΜΕΝΗΣ κατηγορίας από αυτήν που ανήκει πλην όμως αυτό δεν ούτε δίκαιο ούτε ηθικό.
    ας κάνει λοιπόν ο καθένας την δουλειά για την οποία έχει σπουδάσει χωρίς να «στραβοκοιτάει» προς τα πάνω…
    εξάλλου όποιος θέλει παραπάνω δικαιώματα από αυτά που έχει σπουδάσει δεν έχει παρά να δώσει κατατακτήριες στην επόμενη βαθμίδα και τότε επάξια θα έχει και τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 12:45 | Μαρίνα Λάσκαρη

    Θα ήθελα να εκφράσω την αγανάκτηση μου για τους περιορισμούς που μου επιβάλλει μια μεμονωμένη ομάδα ατόμων, βλέπε ΤΕΕ, στην επαγγελματική μου εξέλιξη στον κτηριακό τομέα στην Ελλάδα. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής Αθήνας και κατέχω και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Environmental Design & Engineering.
    Η αγανάκτησή μου οφείλεται στο γεγονός ότι σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί ο οποιοδήποτε να γίνει μέλος αντίστοιχων επιστημονικών συνδέσμων (π.χ. CIBSE, IMechE) αλλά και ενεργειακός επιθεωρητής μετά από πολύχρονη και πολύπλευρη δοκιμασία, ενώ στην Ελλάδα ακόμη και κάποιες πολυτεχνικές σχολές αντιμετωπίζονται με ρατσισμό από το ΤΕΕ. Γιατί σε αυτή τη χώρα η «αυτονόητη» δουλειά για μένα να είναι τα ιδιαίτερα και μόνο κάποιοι λίγοι να έχουν τις πόρτες για την εκπλήρωση των ονείρων τους και της επιλογής καριέρας διάπλατα ανοικτές? Έχω δουλέψει σε πολύ μεγάλη συμβουλευτική εταιρεία στο εξωτερικό δίπλα σε άτομα από όλoυς τους επιστημονικούς κλάδους και σας πληροφορώ ότι η ποιότητα της δουλειάς μας ήταν πολύ καλύτερη αυτής που γίνεται στην Ελλάδα, στην οποία η ενεργειακές μελέτες και οτιδήποτε σχετικό με τη συμβουλευτική σε κτήρια αντιμετωπίζονται μονόπλευρα από άτομα με μετρημένες στα δάκτυλα ειδικότητες (μηχανολόγος μηχανικός, ηλεκτρολόγος μηχανικός κλπ).
    Ναι, μπορεί ο μηχανολόγος να κάνει μια επίβλεψη σε λέβητα ή σε κλιματιστικό καλύτερα από εμένα, αλλά μπορεί να κατανοήσει καλύτερα από εμένα και να βρει λύσεις σε θέματα απώλειας θερμότητας από κτήρια, θερμικής άνεσης και γενικότερα θέματα ποιότητας εσωτερικού (αλλά και γιατί όχι εξωτερικού) περιβάλλοντος? Μπορεί στην αρχή της καριέρας να μην μπορούμε να κατανοήσουμε ο ένας τα πράγματα που αφορούν στη σπουδή του άλλου. αλλά θεωρώ ότι όλες οι ειδικότητες αλληλοσυμπληρώνονται και η πολύπλευρη γνώση ενός αντικειμένου αποκτάται με τον καιρό.
    Θεωρώ λοιπόν ότι σε θέματα του ΚΕΝΑΚ υπάρχει χώρος για άτομα από όλες τις ειδικότητες. Δεν ξέρω τι έχει να πει η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που και η ίδια είναι κατά βάση Φυσικός.
    Θα ήθελα να κλείσω με την περιγραφή ενός πρόσφατου περιστατικού που μου συνέβηκε. Έτυχε σε μια ημερίδα να παρακολουθήσω την παρουσίαση από εκπροσώπους μιας εταιρείας που κάνει μετρήσεις με θερμική κάμερα και σχετικές μελέτες. Στο τέλος της παρουσίασης προσέγγισα έναν απ΄τους ομιλητές και από περιέργεια τον ρώτησα για το υπόβαθρο των ατόμων που δουλεύουν για την συγκεκριμένη εταιρεία. Αυτός μου είτε ότι κατά βάση τα μέλη της εταιρείας (όπως και ο ίδιος) είναι πολιτικοί μηχανικοί. Εγώ του απάντησα πως περίμενα να έχουν και κάποιους φυσικούς στην ομάδα και η απάντηση που μου έδωσε ήταν η εξής: «Τα μαθαίνεις μωρέ στην πορεία!»
    Ήθελα να ‘ξερα αν χρειάζεται να είσαι μόνο απόφοιτος σχολής πολιτικών, μηχανολόγων κλπ σχολών για να μάθεις κάποια πράγματα στην πορεία.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 11:04 | Jorgio P.

    Ίσως αν σε κάθε ενεργειακή επιθεώρηση χρειαζόταν δύο υπογραφές, ενός διπλωματούχου ΠΕ (που κατέχει το θεωρητικό υπόβαθρο) και ενός πτυχιούχου ΤΕ (που κατέχει πρακτικές γνώσεις), θα είχαμε καλύτερη αποτύπωση της ενεργειακής μελέτης.

    Η γνώση δεν μπορεί να περιοριστεί!

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 11:44 | @n

    Ένας απόφοιτος Θετικών Επιστημών, για την ακρίβεια ένας απόφοιτος τμήματος Φυσικής, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην αντίστοιχη ειδικότητα και εργασιακή εμπειρία σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα, γιατί δεν μπορεί να έχει δικαίωμα στην ένταξή του στο μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών??????

    Κύριοι αρμόδιοι του υπουργείου, δεν έχετε προφανώς κατανοήσει το αυτονόητο: ο ΚΕΝΑΚ όπως και η ενεργειακή επιθεώρηση στα κτίρια είναι ένα θέμα πολύπλευρο, το οποίου η εφαρμογή θα έχει θετικά αποτελέσματα όταν υπάρχει ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (την γνωρίζετε αυτή τη λέξη άραγε?) μεταξύ ΟΛΩΝ των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων.

    Τα θερμά μου συγχαρητήρια σε εσάς και τα τσιφλίκια σας!!!!!