6. Διαδικασίες φόρτισης των συσσωρευτών των ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Είναι φανερό ότι όλες οι κατηγορίες Η/Ο έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό που είναι η απαίτηση της ολικής ή μερικής φόρτισης των συσσωρευτών τους με ηλεκτρική ενέργεια που θα χρησιμοποιείται για την κίνησή τους. Αυτή η διαδικασία χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και αρκετές ιδιαιτερότητες που αποτελούν τη βασική και κρισιμότερη προϋπόθεση για να επιτευχθεί η ευρεία διείσδυσή τους στο μέλλον. Ένας σταθμός φόρτισης των συσσωρευτών των Η/Ο θα πρέπει να διαθέτει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά σε αναλογία με τους σταθμούς ανεφοδιασμού των συμβατικών οχημάτων (ICE):
– εύκολη πρόσβαση που σημαίνει διαθεσιμότητα σταθμών διάσπαρτων κατά μήκος του οδικού δικτύου
– ταχεία διαδικασία φόρτισης στην ίδια κλίμακα χρόνου με αυτήν των συμβατικών οχημάτων (ιδανική περίπτωση).
Η ανάπτυξη ενός δικτύου σημείων (σταθμών) φόρτισης με τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα προκαλούσε τη μικρότερη μεταβολή στα χαρακτηριστικά οδήγησης του μέσου οδηγού και θα μπορούσε να δράσει καταλυτικά για την επιπρόσθετη στάθμη διείσδυσης των Η/Ο.

Η ένταση φόρτισης των συσσωρευτών καθορίζεται από διεθνή πρότυπα οργανισμών όπως είναι, για παράδειγμα, η International Electrotechnical Committee (ΙΕC). Στο σχετικό πρότυπό της έχουν καθορισθεί οι ακόλουθοι τέσσερις τρόποι φόρτισης (modes) [16, 17]:
1. Απλή φόρτιση από μία συμβατική πρίζα (μονοφασική ή τριφασική).
2. Απλή φόρτιση από μία συμβατική πρίζα που είναι εξοπλισμένη με μία ειδική διάταξη προστασίας των Η/Ο.
3. Απλή φόρτιση ή ταχεία φόρτιση με χρήση ειδικού βύσματος για φόρτιση Η/Ο με πολλούς ακροδέκτες (Multi pin).
4. Ταχεία φόρτιση με χρήση ειδικής τεχνολογίας φόρτισης.

Είναι φανερό ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ του χρόνου φόρτισης και της απαιτούμενης ισχύος των σταθμών φόρτισης. Οι ακόλουθες απαιτήσεις ισχύουν για την παροχή εναλλασσομένου ρεύματος στις αντίστοιχες συσκευές φόρτισης των συσσωρευτών των Η/Ο που ευρίσκονται τοποθετημένοι σε αυτά:
 Διάρκεια φόρτισης 6 – 8 ώρες με μονοφασική παροχή: Τάση 230V, Ρεύμα 16A, Ισχύς 3kW.
 Διάρκεια φόρτισης 4 – 6 ώρες με μονοφασική παροχή: Τάση 230V, Ρεύμα 32A, Ισχύς 7kW.
 Διάρκεια φόρτισης 2 – 4 ώρες με τριφασική παροχή: Τάση 400V, Ρεύμα 16A, Ισχύς 11kW.
 Διάρκεια φόρτισης 1 – 2 ώρες με τριφασική παροχή: Τάση 400V, Ρεύμα 32A, Ισχύς 22kW.
 Διάρκεια φόρτισης 20 – 30 λεπτά ώρας με τριφασική παροχή: Τάση 400V, Ρεύμα 63A, Ισχύς 43kW.

Έχει αναπτυχθεί μία εναλλακτική μέθοδος φόρτισης με χρήση συνεχούς ρεύματος η οποία είναι ένα σύστημα ταχείας φόρτισης με την ονομασία CHAdeMO (CHArge de MOve). Οι σχετικές συσκευές δεν αποτελούν απλά τερματικά ηλεκτρικής παροχής στα οποία συνδέεται η υπάρχουσα επί του οχήματος συσκευή φόρτισης. Αντίθετα, είναι πλήρεις και αυτόνομες, εκτός των Η/Ο, συσκευές φόρτισης μεγάλης ισχύος οι οποίες παρέχουν συνεχές ρεύμα υψηλής έντασης απευθείας στο συσσωρευτή τους παρακάμπτοντας την υπάρχουσα συσκευή φόρτισης. Είναι αυτονόητο ότι τα για να χρησιμοποιηθεί αυτή τη διαδικασία φόρτισης, τα Η/Ο θα πρέπει να διαθέτουν μία κατάλληλη ηλεκτρική σύνδεση με την αναγκαία υποδοχή και το κατάλληλο ηλεκτρικό κύκλωμα. Η σχεδίαση ενός φορτιστή CHAdeMO εμπεριέχει τη χρήση ενός ελεγκτή ο οποίος λαμβάνει εντολές από το Η/Ο μέσω διαύλου CAN (CAN bus) με συγκεκριμένο πρωτόκολλο επικοινωνίας και ο φορτιστής ρυθμίζει το ρεύμα φόρτισης ώστε να ανταποκρίνεται στην τιμή αναφοράς από το Η/Ο. Με το μηχανισμό αυτό επιτυγχάνεται ταχεία και βέλτιστη διαδικασία φόρτισης σε συνάρτηση με την κατάσταση λειτουργίας του συσσωρευτή και το περιβάλλον χρήσης του ενώ προλαμβάνονται ενδεχόμενες ζημίες στο συσσωρευτή από υπερθέρμανση ή άλλα αίτια. Το σύστημα CHAdeMO είναι αρκετά διαδεδομένο και έχει προταθεί ως διεθνές βιομηχανικό πρότυπο ενώ η διαδικασία φόρτισης με χρήση συνεχούς ρεύματος αποτελεί αντικείμενο προς προτυποποίηση από διεθνείς οργανισμούς (π.χ. πρότυπο IEC 61296-3).

Οι σταθμοί φόρτισης με φορτιστές τύπου CHAdeMO συνήθως εγκαθίστανται κατά μήκος οδικών αξόνων ή σε άλλα σημεία στα οποία η ανάγκη φόρτισης των Η/Ο πρέπει να ικανοποιηθεί στο συντομότερο χρονικό διάστημα (συνήθως σε 20 έως 30 λεπτά). Κατασκευαστές Η/Ο της Ιαπωνίας έχουν ήδη ιδρύσει μία ανοικτή σύμπραξη ενδιαφερομένων εταιρειών και αρκετά Ιαπωνικά μοντέλα Η/Ο είναι κατασκευασμένα ώστε να χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα ταχείας φόρτισης. Τα Η/Ο των Ευρωπαίων κατασκευαστών χρησιμοποιούν έως τώρα τη σχετικά ταχεία φόρτιση με παροχή εναλλασσομένου ρεύματος με ισχύ 21 kW, όπως αναφέρεται παραπάνω, η οποία συνδέεται με την υπάρχουσα συσκευή φόρτισης των Η/Ο αλλά δεν αποκλείεται μελλοντικά να χρησιμοποιήσουν την απευθείας φόρτιση με συνεχές ρεύμα. Ένα τέτοιο σημάδι είναι η αποδοχή του προτύπου IEC 62196 – 3 (Combo-System) το οποίο προβλέπει επαφές στις υποδοχές και τους ακροσυνδέσμους που είναι κατάλληλες για φόρτιση με συνεχές ρεύμα υψηλής έντασης.

Στο Σχήμα 18 παρουσιάζεται μία μικτή συσκευή ταχείας φόρτισης η οποία χρησιμοποιεί το σύστημα CHAdeMO με ισχύ 45 kW – 65kW και, εναλλακτικά, τη τριφασική παροχή εναλλασσομένου ρεύματος με ισχύ 21 kW. Με τον τρόπο αυτό, τα Ευρωπαϊκά Η/Ο που δεν διαθέτουν υποδοχή του συστήματος CHAdeMO μπορούν να συνδέονται για τη διαδικασία φόρτισής τους. Αυτές οι συσκευές έχουν τα ακόλουθα τεχνικά χαρακτηριστικά:
 Τύποι και υποδοχές ακροσυνδέσμων: Υπάρχει προσαρτημένο καλώδιο φόρτισης με ακροσύνδεσμο τύπου CHAdeMO για την ταχεία φόρτιση με συνεχές ρεύμα, όσων Η/Ο διαθέτουν την αντίστοιχη υποδοχή, το αντίστοιχο κύκλωμα και το σχετικό πρωτόκολλο επικοινωνίας για τον συνεχή έλεγχο και την αυτόματη ρύθμιση της φόρτισης. Επιπρόσθετα, υπάρχουν δύο υποδοχές (τύπου IEC 62196 – 2) για τη τριφασική σύνδεση εναλλασσομένου ρεύματος με ισχύ 21 kW για κάθε μία.
 Αριθμός αγωγών ανά υποδοχή (τύπου IEC 62196 – 2): Πέντε αγωγοί ισχύος και δύο αγωγοί δεδομένων.
 Πρόσβαση: Με προπληρωμένη κάρτα ή οποιοδήποτε άλλο σύστημα ελέγχου της πρόσβασης και αυτόματης χρέωσης.

Σχήμα 18. Μικτή συσκευή ταχείας φόρτισης με εναλλασσόμενο και συνεχές ρεύμα

Τα παραπάνω τεχνικά χαρακτηριστικά των σταθμών φόρτισης φαίνονται παραστατικά στα ραβδογράμματα του Σχήματος 19 μαζί με τα ραβδογράμματα για τις αντίστοιχες αποστάσεις αυτονομίας των ηλεκτρικών οχημάτων που επιτυγχάνονται υποθέτοντας μία ώρα φόρτισης. Σημειώνεται ότι αυτές οι τιμές αφορούν την πλήρη διαδικασία επαναφόρτισης των συσσωρευτών ενώ μειωμένοι χρόνοι φόρτισης θα απαιτούνται για τη διαδικασία μερικής επαναφόρτισής τους (π.χ. κατά 85%). Από τις παραπάνω αναφερόμενες τιμές και το Σχήμα 19 φαίνεται ότι η μείωση του χρόνου φόρτισης ισοδυναμεί με σημαντικές απαιτήσεις ισχύος που σημαίνει ότι απαιτούνται πιο ακριβές υποδομές (εγκαταστάσεις παροχής, φορτιστές).

Σχήμα 19. Τεχνικά χαρακτηριστικά των σταθμών φόρτισης και αντίστοιχες αποστάσεις αυτονομίας των ηλεκτρικών οχημάτων που επιτυγχάνονται υποθέτοντας μία ώρα φόρτισης

Επίσης, σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη σταθμών φόρτισης που εφαρμόζουν μία διαφορετική διαδικασία φόρτισης με συνεχές ρεύμα η οποία επιτρέπει τη δυνατότητα άμεσης έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας με σημαντική τιμή ισχύος από εξωτερικό σύστημα συσσωρευτών που φορτίζονται με ξεχωριστό τρόπο. Αυτή η νέα διαδικασία φόρτισης έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:
– Δυνατότητα αυτόνομης τροφοδότησης που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται υποδομές εναλλασσομένου ρεύματος με παροχές μεγάλων τιμών ηλεκτρικής ισχύος.
– Δυνατότητα χρήσης φωτοβολταϊκών συστημάτων για τη φόρτιση του εξωτερικού συστήματος συσσωρευτών έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης αυτονομία του σχετικού σταθμού φόρτισης όσον αφορά την τοποθέτηση του.

Το ολοκληρωμένο σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στα Η/Ο και των σταθμών φόρτισής τους αποτελούν ένα κρίσιμο τεχνολογικό αντικείμενο που μπορεί να αναπτυχθεί κατάλληλα σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα που δεν διαθέτουν βιομηχανίες κατασκευής οχημάτων. Προγραμματικές συμφωνίες του Κράτους και επιχειρήσεων με μεγάλες εταιρείες κατασκευής Η/Ο μπορούν να επιτευχθούν οι οποίες θα αφορούν την προμήθεια υλικών και εξαρτημάτων για τα Η/Ο αλλά και την παροχή υπηρεσιών. Νέες επιχειρήσεις αναμένεται να αναπτυχθούν για την τεχνική υποστήριξη της λειτουργίας των Η/Ο και η τεχνολογική εξειδίκευσή τους θα είναι σημαντική διότι οι νέες τεχνολογίες των Η/Ο θα απαιτούν επιπρόσθετα στελέχη και τεχνικό προσωπικό με γνώσεις στα σχετικά αντικείμενα.

Όπως αναφέρθηκε προηγούμενα, η διαδικασία φόρτισης των συσσωρευτών των Η/Ο μπορεί να υλοποιηθεί με τους ενσωματωμένους φορτιστές τους. Στα πρώτα χρόνια χρησιμοποίησης των Η/Ο, αναμένεται ότι η διαδικασία φόρτισής τους θα πραγματοποιείται από ιδιωτικούς σταθμούς φόρτισης που θα ευρίσκονται στις οικίες των κατόχων τους κατά τη διάρκεια της νύκτας ή στους χώρους εργασίας τους κατά τη διάρκεια της ημερήσιας απασχόλησής τους. Επομένως, οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις αυτών των χώρων θα πρέπει να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν κατάλληλα έτσι ώστε να επιτρέψουν την ομαλή παροχή της απαιτούμενης ηλεκτρικής ισχύος σε συσχέτιση με τις αντίστοιχες απαιτήσεις ισχύος των υφιστάμενων συσκευών (π.χ. κλιματιστικά, κουζίνα, θερμοσίφωνας, άλλες συσκευές κίνησης, κλπ).

Για την εκτίμηση της ημερήσιας καμπύλης φόρτισης των Η/Ο είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί ο αριθμός των Η/Ο που θα φορτίζονται κατά τη διάρκεια όλων των ωρών του εικοσιτετραώρου στα διαθέσιμα σημεία φόρτισης τους. Σχετικές δημοσκοπικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες (π.χ. Ιταλία) έχουν δείξει ότι ένα βασικό κριτήριο αγοράς των Η/Ο είναι η ιδιοκτησία χώρου στάθμευσης στις κατοικίες διότι η φόρτιση των Η/Ο θα είναι εύκολη κατά τη διάρκεια της νύκτας όταν τα οχήματα δεν θα χρειάζονται και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να είναι μικρότερο [18]. Αυτά τα αποτελέσματα φαίνονται παραστατικά στο ραβδόγραμμα του Σχήματος 20 το οποίο δείχνει ότι το 64% των οχημάτων αναμένεται να φορτίζεται κατά τη διάρκεια των ωρών της νύκτας (8 βράδυ έως 8 πρωί) όταν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων έχουν επιστρέψει στις οικίες τους και παραμένουν σε αυτές μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας. Επίσης, ένα σημαντικό μέρος των οχημάτων (περίπου 26%) αναμένεται να φορτίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας (από 10 πρωί έως 5 απόγευμα) σε άλλα σημεία φόρτισης που μπορεί να είναι κοινόχρηστα σημεία φόρτισης ή άλλα σημεία φόρτισης (π.χ. οικίες, χώροι εργασίας, κλπ.).

Σχήμα 20. Ωριαία κατανομή φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων κατά την διάρκεια ενός τυπικού εικοσιτετράωρου ως εκατοστιαίο ποσοστό του συνολικού αριθμού τους

Είναι φανερό ότι δημιουργείται άμεσα η ανάγκη ανάπτυξης δικτύων κοινοχρήστων σταθμών ηλεκτρικής παροχής στους οποίους θα μπορεί να πραγματοποιείται η φόρτιση των συσσωρευτών των Η/Ο. Αυτά τα δίκτυα είναι απαραίτητα για να αυξηθεί η απόσταση αυτονομίας της χρησιμοποίησης των Η/Ο και σε αρκετές χώρες έχει ξεκινήσει ένας μηχανισμός υλοποίησης τέτοιων δικτύων. Η ανάπτυξη αυτής της υποδομής υποστήριξης των Η/Ο θα πραγματοποιείται σταδιακά και θα επιτείνει τις επιχειρηματικές δράσεις. Αυτοί οι σταθμοί φόρτισης θα μπορούν να ανήκουν σε φορείς με δημόσιο χαρακτήρα (π.χ. ΟΤΑ), σε επιχειρηματικούς φορείς με αντικείμενο εργασίας την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας ή καυσίμων (πρατήρια) ή σε νέους επιχειρηματικούς φορείς που θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν (π.χ. εμπορικά κέντρα, υπεραγορές, κλπ). Το Σχήμα 21 δείχνει παραστατικά τις διάφορες ενδεχόμενες θέσεις των σταθμών φόρτισης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των σχετικών περιοχών. Είναι φανερό ότι νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν με αρκετά εξειδικευμένο υπόβαθρο τεχνικών γνώσεων.

Σχήμα 21. Διάφορες θέσεις των σταθμών φόρτισης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά

Στα πλαίσια της διερεύνησης των θεμάτων ίδρυσης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων φόρτισης των Η/Ο, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι υπάρχει έλλειψη κανονιστικού πλαισίου διότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ που προβλέπεται στο άρθρο 1, παρ. 2 του Ν.Δ. 511/1970 (ΦΕΚ Α’ 91) όπως ισχύει μετά την αντικατάσταση του από τη διάταξη του άρθρου 23 του Ν.3185/2003 που σχετίζεται με την ίδρυση και λειτουργία των εγκαταστάσεων φόρτισης Η/Ο σε πρατήρια καυσίμων και χώρους στάθμευσης οχημάτων. Για την κάλυψη αυτής της συγκεκριμένης έλλειψης αλλά και, γενικότερα, για τη διευθέτηση όλων των σχετικών τεχνικών θεμάτων, προτείνεται να εκδοθούν οι κατάλληλες νομοθετικές και κανονιστικές πράξεις με την άμεση συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΚΑ οι οποίες να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
 Όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να γίνει για αυτές τις εγκαταστάσεις που ευρίσκονται σε χώρους με άδειες για άλλες χρήσεις (π.χ. πρατήρια καυσίμων, χώροι στάθμευσης, κλπ).
 Όροι και προϋποθέσεις που αφορούν τη διαχείριση των ιδιωτικών και των δημόσιων εγκαταστάσεων φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Κατάλληλες μετρητικές διατάξεις θα πρέπει να εγκατασταθούν οι οποίες θα επιτρέπουν την ακριβή μέτρηση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται ξεχωριστά για τη φόρτιση των Η/Ο σε ωριαία χρονικά διαστήματα. Αυτά τα δεδομένα θα χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς όπως είναι τα εφαρμοζόμενα τιμολόγια, οι επιπτώσεις στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κλπ.
 Απαιτούμενα μοντέλα εμπορικής λειτουργίας και τρόποι προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε εγκαταστάσεις φόρτισης των Η/Ο.
 Τρόποι επικοινωνίας των σταθμών φόρτισης με το απαραίτητο σύστημα επιτήρησης και διαχείρισης της λειτουργίας τους.
Σημειώνεται ότι αυτές διατάξεις θα πρέπει να στοχεύουν στη βελτιστοποίηση των όρων και των συνθηκών με κύριο άξονα την εξυπηρέτηση των κατόχων και χρηστών Η/Ο. Επίσης, θα πρέπει να εφαρμόζεται η υφιστάμενη Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις μέσης και χαμηλής τάσης όπως ρυθμίζονται κυρίως από το πρότυπο ΕΛΟΤ HD384 που αφορά τις “Απαιτήσεις για ηλεκτρικές εγκαταστάσεις”, 2η έκδοση, 2004. Για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διάθεσης ή μίσθωσης συσσωρευτών των Η/Ο (πλήρως ή μερικώς φορτισμένων με ηλεκτρική ενέργεια) θα πρέπει να εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία.

Στο Σχήμα 22 φαίνεται παραστατικά ένα μοντέλο σταθμών φόρτισης με τρία τερματικά φόρτισης στα οποία συνδέονται τα καλώδια σύνδεσης με τα Η/Ο, η εγκατάσταση παροχής ηλεκτρικής ισχύος και το πληροφοριακό σύστημα επικοινωνίας με απομεμακρυσμένο σύστημα επιτήρησης και διαχείρισης της λειτουργίας τους. Για το σκοπό αυτό ένα σχετικό πρότυπο ευρίσκεται σε κατάσταση συγγραφής για τους τρόπους επικοινωνίας μεταξύ των συνδεδεμένων Η/Ο και του δικτύου ηλεκτρικής παροχής.

Σχήμα 22. Μοντέλο σταθμών φόρτισης με τρία τερματικά φόρτισης, εγκατάσταση παροχής ηλεκτρικής ισχύος και σύστημα επικοινωνίας
Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Προμήθειας Ενέργειας (ΦΕΚ Β’ 270/15.03.2001), μόνο ο κάτοχοι άδειας προμήθειας μπορούν να εμπορεύονται την ηλεκτρική ενέργεια (αγορά και πώληση). Επομένως, οι ιδιοκτήτες των σταθμών φόρτισης Η/Ο θα μπορούν να εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια μετά από τη λήψη της σχετικής άδειας. Για το σκοπό αυτό απαιτείται μία σχετική διαδικασία που έχει διάφορα στάδια περιλαμβάνοντας την υποβολή αίτησης, την αξιολόγηση και την έγκριση σύμφωνα με τα κριτήρια που τίθενται στο άρθρο 134 του πρόσφατου Νόμου 4001/2011 (ΦΕΚ Α’ 179/22.08.2011).

Έχουν προταθεί και εφαρμόζονται διαφορετικά μοντέλα εμπορικής λειτουργίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθμούς φόρτισης Η/Ο. Για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο μοντέλο έχει προταθεί που προϋποθέτει τη σύναψη σύμβασης προμήθειας μεταξύ κάθε ιδιοκτήτη του σταθμού φόρτισης με ένα προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση θα πρέπει να συνδέεται στην κεντρική παροχή που θα διαθέτει ένα κεντρικό μετρητή και σε όλες τις διατάξεις φόρτισης (φορτιστές) Η/Ο με ξεχωριστές γραμμές διαμέσου ενός ενδιάμεσου μετρητή. Για τη χρήση του φορτιστή Η/Ο από ένα χρήστη, θα απαιτείται η έκδοση μίας προπληρωμένης κάρτας η οποία θα εισάγεται με κατάλληλο τρόπο στη συσκευή του φορτιστή. Η προπληρωμένη κάρτα θα εκδίδεται από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και θα χρησιμοποιείται σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση που θα έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών (προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιοκτήτης σταθμού φόρτισης). Οι χρήστες των Η/Ο θα μπορούν να προμηθεύονται τη σχετική κάρτα από διάφορα σημεία πώλησης όπως είναι το ταμείο του συγκεκριμένου σταθμού φόρτισης, τα ταμεία του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και οποιαδήποτε άλλα σημεία πώλησης καθοριστούν από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειώνεται ότι κάθε χρήστης θα μπορεί να κάνει χρήση πολλαπλών καρτών από διαφορετικούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αλλά τη χρήση της κάρτας ενός μόνο συγκεκριμένου προμηθευτή σε οποιοδήποτε σημείο φόρτισης υπάρχει σύμβαση προμήθειας με τον ιδιοκτήτη του.

Η “αγοραζόμενη” ηλεκτρική ενέργεια από κάθε χρήστη Η/Ο για τη φόρτιση του συσσωρευτή του διαμέσου της χρήσης της προπληρωμένης κάρτας, θα πρέπει να αφαιρείται από την καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια που τιμολογείται από τον αντίστοιχο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας προς τον ιδιοκτήτη της συνολικής εγκατάστασης λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά δεδομένα των καταναλώσεων που καταγράφονται στους αντίστοιχους μετρητές. Για την ορθή απεικόνιση της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τους φορτιστές των Η/Ο διαμέσου της χρήσης προπληρωμένων καρτών, απαιτείται η λήψη των μετρητικών δεδομένων από τον προμηθευτή όπως καθορίζεται στον σχετικό κώδικα διαχείρισης των δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης.

Αυτό το μοντέλο της χρήσης προπληρωμένων καρτών αποτελεί ένα τρόπο αποδεκτής εμπορικής λειτουργίας των σταθμών φόρτισης των Η/Ο και θα μπορούσε να εφαρμοσθεί με σχετική ευκολία στην Ελλάδα διότι υπερβαίνει τα εμπόδια του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε να τεθεί σύντομα σε εφαρμογή εφόσον επιλυθούν μερικά υφιστάμενα προβλήματα τεχνικής φύσης. Όμως, σημειώνεται ότι η διαδικασία υλοποίησης του εμπλέκει ένα σχετικά μικρό αριθμό επιχειρηματικών φορέων (προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας) και δεν είναι αρκετά γενική έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε ένα ευρύτερο φάσμα επιχειρηματικών φορέων για την ανάπτυξη ανταγωνιστικής αγοράς και ενός αρκετά εκτεταμένου και αυξημένης χρηστικότητας δικτύου σημείων φόρτισης. Είναι φανερό ότι αυτές οι διαδικασίες πρέπει να αξιολογηθούν σοβαρά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να ευρεθούν οι βέλτιστες λύσεις.

Η χρησιμοποίηση των Η/Ο θα αυξήσει σταδιακά την ετήσια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας του Ελληνικού συστήματος η οποία θα καλυφθεί από τους σταθμούς παραγωγής που χρησιμοποιούν διάφορες μορφές ΑΠΕ (υδροηλεκτρικά, αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά συστήματα, κλπ) και φυσικό αέριο έτσι ώστε να μειώνονται σημαντικά οι συνολικές ποσότητες των αερίων ρύπων. Επιπρόσθετα, μπορεί να αυξηθεί η ισοδύναμη στάθμη διείσδυσης των αιολικών πάρκων στο Ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα εξαρτάται από τη συσχέτιση των χρονικών περιόδων φόρτισης των Η/Ο και της αιολικής παραγωγής.

Τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα θα πρέπει να αναβαθμιστούν κατάλληλα έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες που αφορούν την υποστήριξη της διαδικασίας φόρτισης των συσσωρευτών των Η/Ο. Θα απαιτηθούν βελτιωμένες δομές των δικτύων, αύξηση της δυνατότητας τους να τροφοδοτήσουν τα αυξημένα φορτία των σταθμών φόρτισης, δημιουργία μικροδικτύων που θα ενσωματώνουν εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και εφαρμογή έξυπνων συστημάτων παρακολούθησης και διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρησιμοποίηση προηγμένων ηλεκτρονικών συσκευών και λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πρέπει να τονιστεί ότι η δυνατότητα γειτνίασης των σταθμών φόρτισης με εγκαταστάσεις ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκών σταθμών) θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα με τη σημαντική μείωση των επιπτώσεων της αυξημένης ζήτησης φορτίου τους. Είναι φανερό ότι ο ρόλος του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής θα είναι αρκετά σημαντικός έτσι ώστε να διασφαλίζει τη βέλτιστη σύνδεση των σταθμών φόρτισης και την ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές οι ενέργειες θα επιτρέψουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την εκπαίδευση εξειδικευμένων στελεχών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με κατάλληλο τρόπο στο μέλλον στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Είναι φανερό ότι απαιτείται να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο Δίκτυο Ηλεκτρικής Κινητικότητας (E-Mobility) στην Ελλάδα που θα αφορά τη φόρτιση των συσσωρευτών των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και το οποίο θα επιτρέψει την αύξηση της στάθμης διείσδυσής τους με την αυξημένη απόσταση αυτονομίας τους. Αυτό το Δίκτυο θα συμπεριλαμβάνει αρχικά τους απλούς σταθμούς φόρτισης σε οικιακούς χώρους στάθμευσης οι οποίες, όμως, θα χρειασθούν επιπρόσθετες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, σύγχρονες μετρητικές διατάξεις και ρυθμιστικές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο που θα αφορούν την πρόσβαση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και την εφαρμογή των σχετικών τιμολογίων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογα με τη χρονική περίοδο φόρτισης. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει άμεσο ενδιαφέρον από επιχειρηματικούς φορείς για τη δημιουργία κοινόχρηστων σταθμών φόρτισης που θα παρέχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες στους κατόχους των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Όπως αναφέρθηκε προηγούμενα, για τις εγκαταστάσεις αυτές θα απαιτηθούν κατάλληλες νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις που θα αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας τους, την ασφαλή λειτουργία του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και των μετρητικών διατάξεων αλλά και ρυθμιστικού περιεχομένου που θα αφορούν τη δυνατότητα συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας με τους αντίστοιχους καταναλωτές και τον καθορισμό των σχετικών εύλογων τιμών πώλησής τους. Πιστεύεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι αρκετά γενικές έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών φορέων με άμεσο αποτέλεσμα το σχετικό δίκτυο των σημείων φόρτισης που θα αναπτυχθεί να είναι αρκετά εκτεταμένο και να διαθέτει αυξημένη χρηστικότητα. Σημειώνεται ότι οι ρυθμιστικές διατάξεις των συναλλαγών στο Δίκτυο Ηλεκτρικής Κινητικότητας θα αποσκοπούν στην εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας των δραστηριοτήτων σχετικά με τη διαφάνεια, την αποφυγή διακρίσεων και την ανταγωνιστικότητα χρησιμοποιώντας κατάλληλες μεθόδους ελέγχου και παρακολούθησης. Όλα τα παραπάνω θέματα παρουσιάζονται αναλυτικά στο Κεφάλαιο 8 της παρούσας Τεχνικής Έκθεσης.

  • 10 Φεβρουαρίου 2012, 01:53 | Ι.Μάρης

    Είναι σαφές ότι θα πρέπει να δίδεται η δυνατότητα στον οποιονδήποτε ιδιωτικό χρήστη, να μπορεί (αφού τηρεί τις προδιαγραφές ηλεκτρολογικού δικτύου και συνδεσμολογίας) να αγοράζει ένα φορτιστή 220V – 16Α, τον οποίο και θα χρησιμοποιεί για την φόρτιση του/των αυτοκινήτων του. Το πρόβλημα της έλλειψης ιδιωτικών χώρων στάθμευσης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μελλοντικά αναμένεται μεγάλος αριθμός ηλεκτρικών οχημάτων, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανόν να υπάρξουν συμφωνίες μεταξύ ιδιωτών για χρήση του ίδιου φορτιστή από διαφορετικά οχήματα. Για παράδειγμα ο κάτοχος του φορτιστή θα μπορεί όταν φεύγει από το parking του σπιτιού του να παραχωρεί την χρήση του φορτιστή του σε κάποιον ο οποίος δεν διαθέτει φορτιστή. Αντίστοιχα γίνεται και στις μαρίνες, όπου τα σκάφη που φιλοξενούνται συνδέονται με το ηλεκτρικό δίκτυο της μαρίνας, και πληρώνουν αντίτιμο στον διαχειριστή.
    Συμφωνούμε ότι για την εμπορία του ρεύματος δεν θα πρέπει να εμπλέκονται μόνον εταιρείες προμήθειας, διότι είναι εξαιρετικά μικρός ο αριθμός των επιχειρήσεων.
    Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον Ν.4001.2011, η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας επιτρέπεται σε όσους έχει χορηγηθεί άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Ως εκ τούτου, η αναφορά στο κείμενο ότι μόνον οι κάτοχοι άδειας προμήθειας μπορούν να εμπορεύονται την ηλεκτρική ενέργεια είναι ελλιπώς διατυπωμένη.
    Η πρόταση είναι αφού οριστικοποιηθούν οι τεχνικές προδιαγραφές όλων των τύπων των φορτιστών και της συνδεσμολογίας τους, να είναι δυνατόν ο κάτοχος του φορτιστή να επιλέξει τον προμηθευτή του ρεύματος που θα χρησιμοποιήσει για φόρτιση οχημάτων, αλλά να του δίνεται και η δυνατότητα να χρεώνει τον οποιονδήποτε χρησιμοποιεί τον σταθμό του.
    Τέλος διαφορετική αντιμετώπιση θα πρέπει να έχουν και οι αυτόνομες εγκαταστάσεις με φωτοβολταϊκά, που θα χρησιμοποιούνται για φόρτιση Η/Ο, χωρίς να έχουν συνδεθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο.

  • 9 Φεβρουαρίου 2012, 19:37 | ILIOFOS O.E.

    Αξιότιμε κε Λαδά

    Οι μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανάι είναι συγκεκριμένων προδιαγραφών και τεχνολογικής σχεδίασης για να μην συμβαίνουν τέτοια παρατράγουδα. Αλλα τα παρατράγουδα υφίστανται και είναι εύκολο να γίνουν πραγματικότητα αν οποιοσδήποτε λανσάρει το οποιοδήποτε προιόν χωρις φυσικά να συμπεριλαμβάνω μεγάλες εταιρείες οι οποίες παίρνουν έγκριση τύπου για οποιοδήποτε υλικό χρησιμοποιούν. Ποτέ δεν μιλήσαμε για μπαταρίες μολύβδου. Ισα ισα που χρησιμοποιούμε τις καλύτερες μαπαταρίες λιθίου της αγοράς.
    Παρακαλώ διαβάστε καλύτερα τα βιβλία που αναφέρονται στην τεχνολογία των μπαταριων λιθίου και θα σας λυθούν όλες οι απορίες…..

  • 5 Φεβρουαρίου 2012, 10:07 | ΛΑΔΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    «Ως γνωστόν οι μπαταρίες λιθίου εκρύγνηνται»…= σκόπιμες ανακρίβειες.
    Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων Nissan Leaf, Opel Ampera, Citroen Zero, Mitsubishi i-Miev, Tesla, eSmart, τα νεα υβριδικα ΤΟΥΟΤΑ κ.α χρησιμοποιούν ΜΟΝΟ μπαταρίες Λιθίου γιατί έχουν τουλάχιστον τριπλάσιο αριθμό κύκλων φόρτισης,τριπλάσια ενέργεια / βάρος άρα καλύτερς επιδόσεις και ασύγκριτη οικονομία συγκριτικά με τις παλαιότερης τεχνολογίας μολύβδου οι οποίες θέλουν αντικατάσταση ανά 6-12000 χιλιόμετρα για μια ανώτερη έως άριστη (& ακριβή) ποιότητα.Οι μπαταρίες μολύβδου είναι καλές για χαμηλότερων απαιτήσεων εφαρμογές.

  • 3 Φεβρουαρίου 2012, 00:39 | ILIOFOS O.E.

    Ήδη κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά σταθμοί φόρτισης Η/Ο που δεν έχουν καμία μα απολύτως καμία δέσμευση απο την ΔΕΗ και η παραγωγή ενέργειας γίνεται με αποκλειστικα δικά τοςυ μέσα , μέσω φωτοβολταικών ή ανεμογεννήτριας.
    Σε περίπτωση όμως που το σύστημα αδυνατεί να παράξει την απαιτούμενη ενέργεια τότε έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί και με το σύστημα της ΔΕΗ και να λάβει έξτρα ενέργεια προκειμένου να ικανοποίησει τους πελάτες του.
    Τέτοια συστήματα προωθεί στην εγχώρια αγορά κα η ετιαρεία μας και τα οποί μπορείτε να τα δείτε εδώ.
    Είναι ήδη τοποθετημένα σε εργοστάσια μεγάλων αυτοκινητοπαραγωγών προκειμένου να τονίσουν την λύση στο υποτιθέμενο πρόβλημα της φόρτισης και της αυξημένης ζήτησης.
    Μπορείτε να λάβετε γνώση εδώ
    http://www.iliofos.gr/estore/product_info.php?cPath=69&products_id=139
    Επίσης θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψην σας την δυνατότητα αλλαγής της μπαταρίας των Η/Ο στους σταθμούς φόρτισης προκειμένου να αποφευχθεί το φανόμανο της δημιουργίας ατελείωτων ουρών έξω ή μέσα στους σταθμούς φόρτισης.
    Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ο σταθμός φόρτισης χρησιμοποιηθεί για την εκ προϊμίου φόρτιση της μπαταρίας και την τοποθέτηση της στο όχημα κρατώντας την άδεια. Κάτι τέτοιο θα κόστιζε περίπου 20€ θα είχε χρονικό κόστος 5-10 λεπτά και θα μειώνε κατά πολύ την παραμονή του πελάτη στο σταθμό φόρτισης.
    Προκειμένου να συμβεί αυτό θα έπρεπε να υπάρξει διάταξη η οποία να προβλέπει τους τύπους μπαταρίας τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους αλλά και τις ποινές για όσους δεν ακολουθούν το νόμο και χρησιμοποιούν επικύνδυνα υλικά.
    Ως γνωστόν οι μπαταρίες λιθίου εκρύγνηνται και κανείς δεν θα ήθελε να βλέπει ανθρώπους να πεθαίνουν απο την παράνομη κυκλοφορία και τη «νόθευση» της αγοράς από κάκιστης ποιότητας μπαταρίες.
    Θα πρέπει να ληφθεί υπόψην η ύπαρξη των αυτοκινούμενων οχημάτων που φέρουν στοιχεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία είτε απο κακή χρήση είτε από βλάβη είτε απο κακή εκτίμηση του ιδιοκτήτη τους, «στέρεψαν¨απο ενέργεια κατά μήκος των εθνικών οδών, ούτως ώστε να αποφεύγεται η παρακόληση της κυκλοφορίας, αλλά και να υπάρχει η έμπρακτη βοήθεια πρός τον οδηγό ο οποίος κοινώς «ξέμεινε».
    Επίσης θα πρέπει να υπάρξει διάταξη η οποία θα επιβάλει στις πολυκατοικίες που ανεγείρονται την τοποθέτηση συστημάτων φόρτισης ίσο με το 50% των διαμερισματων προκειμένου να αυτοεξυπηρετούνται, με κατάλληλο χώρο στάθμευσης αυτόν του parking.

  • Για την εκδοσή η την ανανέωση αδείας ταχυφαγίου (Everest ,goodys ,… ) πάνω στης εθνικές οδούς να είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση ενός τουλάχιστον ταχύ-φορτιστή 400V 63A

  • 30 Ιανουαρίου 2012, 09:21 | Παύλος Ποταμιάνος

    «στο ραβδόγραμμα του Σχήματος 20 το οποίο δείχνει ότι το 64% των οχημάτων αναμένεται να φορτίζεται κατά τη διάρκεια των ωρών της νύκτας (8 βράδυ έως 8 πρωί) όταν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων έχουν επιστρέψει στις οικίες τους και παραμένουν σε αυτές μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας.»

    Στα αστικά κέντρα οι περισσότεροι κατοικούν σε πολυκατοικίες χωρίς πυλωτή ή υπόγεια στάθμευση. Πού και πώς θα γίνει η υποδομή φόρτισης;

    «Οι σταθμοί φόρτισης με φορτιστές τύπου CHAdeMO συνήθως εγκαθίστανται κατά μήκος οδικών αξόνων ή σε άλλα σημεία στα οποία η ανάγκη φόρτισης των Η/Ο πρέπει να ικανοποιηθεί στο συντομότερο χρονικό διάστημα (συνήθως σε 20 έως 30 λεπτά).»

    Φόρτιση σε σταθμούς καθ’οδόν θα διμιουργεί ατελείωτες ουρές. Καλύτερη λύση η αντικατάσταση του συσσωρευτή. Ισραηλινή εταιρεία δοκιμάζει ήδη αυτοματοποιημένους (ρομποτικούς) σταθμούς αντικατάστασης, με το συσσωρευτή από κάτω.

    «Τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα θα πρέπει να αναβαθμιστούν κατάλληλα έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες που αφορούν την υποστήριξη της διαδικασίας φόρτισης των συσσωρευτών των Η/Ο.»

    Προέχει η απεξάρτηση της ΔΕΗ από τη ΓΕΝΟΠ. Πώς θα φορτίζονται τα αυτοκίνητα όταν κάθε τόσο έχουμε διακοπές παροχής; Η βενζίνη μας εξασφαλίζει, καθώς δεν απαιτεί καθημερινό ανεφοδιασμό επί ώρες.