Άρθρο 05:Μεθοδολογία κατανομής αυτούσιου βιοντίζελ

1. Η Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου, υπολογίζει τις κατανεμόμενες ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ ανά εταιρεία, σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:
Κi = { [0,60 * ΕΛ1i / (Σύνολο ΕΛ1i) + [0,025 * ΕΛ2i / (Σύνολο ΕΛ2i)]+ [0,125 * ΕΛ3i / (Σύνολο ΕΛ3i)] + [0,1875 * Ai / (Σύνολο Ai)] [0,0625 * Ei / (Σύνολο Ei)] } *ποσότητα βιοντίζελ προς κατανομή,
όπου:
i = η εξεταζόμενη εταιρεία,
Κi = κατανεμόμενη ποσότητα αυτούσιου βιοντίζελ έτους, σε χιλιόλιτρα,
ΕΛ1i = χιλιόλιτρα αυτούσιου βιοντίζελ, παραγόμενα από πρώτες ύλες που προέρχονται από συμβολαιοποιημένες εκτάσεις, σύμφωνα με τη βεβαίωση του άρθρου 3 εδάφιο 1.Α.η, λαμβάνοντας ως απόδοση αυτούσιου βιοντίζελ ανά τόνο πρώτης ύλης, τις τιμές του παρακάτω πίνακα.

ΕΙΔΟΣ ΕΛΑΙΟΥΧΟΥ ΣΠΟΡΟΥ

ΑΠΟΔΟΣΗ

(ΧΙΛΙΟΛΙΤΡΑ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ/ΤΟΝΟ ΣΠΟΡΟΥ)

ΗΛΙΑΝΘΟΣ

0,390

ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗ

0,390

ΣΟΓΙΑ

0,200

Σε περίπτωση που στη βεβαίωση του άρθρου 3 εδάφιο 1. Α.η περιλαμβάνονται πρώτες ύλες ενεργειακών καλλιεργειών που δεν αναφέρονται στον ανωτέρω πίνακα, οι αντίστοιχες τιμές απόδοσης σε βιοντίζελ, που λαμβάνει υπόψη η Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου για τον υπολογισμό του ΕΛ1i, προσδιορίζονται από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Εάν η συνολική ποσότητα παραληφθέντων ελαιούχων σπόρων ανά είδος καλλιέργειας, σύμφωνα με τη βεβαίωση του άρθρου 3 εδάφιο 1. Α.η, αντιστοιχεί σε στρεμματική απόδοση που υπερβαίνει τις κατωτέρω μέγιστες στρεμματικές αποδόσεις, οι ποσότητες ελαιούχων σπόρων που λαμβάνει υπόψη η Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου για τον υπολογισμό του ΕΛ1i, μειώνονται αναλογικά με τρόπο ώστε η στρεμματική απόδοση ανά είδος καλλιέργειας να μην υπερβαίνει τις τιμές του κατωτέρω πίνακα.,

ΕΙΔΟΣ ΕΛΑΙΟΥΧΟΥ ΣΠΟΡΟΥ

ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

(ΚΙΛΑ ΣΠΟΡΟΥ/ΣΤΡΕΜΜΑ)

ΗΛΙΑΝΘΟΣ

350

ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗ

350

ΣΟΓΙΑ

240

Σε περίπτωση που στα στοιχεία του ΟΣΔΕ περιλαμβάνονται πρώτες ύλες ενεργειακών καλλιεργειών που δεν αναφέρονται στον ανωτέρω πίνακα, οι αντίστοιχες τιμές μέγιστης στρεμματικής απόδοσης που λαμβάνει υπόψη η Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου, προσδιορίζονται από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
ΕΛ2i = χιλιόλιτρα αυτούσιου βιοντίζελ, παραγόμενα από την ποσότητα του βαμβακόσπορου, που δηλώνεται στην αίτηση του άρθρου 3 εδάφιο 1.Α.α, θεωρώντας ότι παράγονται 0,14 χιλιόλιτρα αυτούσιου βιοντίζελ ανά τόνο βαμβακόσπορου,
ΕΛ3i = χιλιόλιτρα αυτούσιου βιοντίζελ, παραγόμενα από τις ποσότητες των χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων, τηγανελαίων και ζωικών λιπών, που δηλώνονται στην αίτηση του άρθρου 3 εδάφιο 1.Α.α, θεωρώντας ότι παράγονται 0,95 χιλιόλιτρα αυτούσιου βιοντίζελ ανά μετρικό τόνο πρώτης ύλης,
Ai = αιτούμενη ποσότητα αυτούσιου βιοντίζελ, σε χιλιόλιτρα, κατά το άρθρο 2 εδάφιο β,
Ei = δείκτης υπολογιζόμενος βάσει των υποβληθέντων κατά το άρθρο 2 εδάφιο γ δικαιολογητικών, ίσος με ένα (1) για διαπίστωση πλήρωσης των αναφερομένων προϋποθέσεων ή μηδέν (0) για διαπίστωση μη πλήρωσής τους.

2. Σε περίπτωση που οι προκύπτουσες από τα δικαιολογητικά ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ που αντιστοιχούν σε ποσότητες πρώτων υλών που προέρχονται από συμβολαιοποιημένες εκτάσεις ενεργειακών καλλιεργειών, βαμβακόσπορο, καθώς και χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια, τηγανέλαια και ζωικά λίπη, κατά το άρθρο 2 εδάφια α1, α2 και α3, υπερβαίνουν τις ποσότητες που αναλογούν στους συντελεστές βαρύτητας των ΕΛ1i, ΕΛ2i και ΕΛ3i, αντίστοιχα, αυτές κατανέμονται στο σύνολο τους στις αιτούσες εταιρείες και μειώνονται αναλογικά οι συντελεστές βαρύτητας των λοιπών κριτηρίων. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση των συντελεστών βαρύτητας των ΕΛ1i, ΕΛ2i και ΕΛ3i δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της αρχικής τους τιμής.
3. Σε περίπτωση που οι προκύπτουσες από τα δικαιολογητικά ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ που αντιστοιχούν σε ποσότητες πρώτων υλών που προέρχονται από συμβολαιοποιημένες εκτάσεις ενεργειακών καλλιεργειών, βαμβακόσπορο, καθώς και χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια, τηγανέλαια και ζωικά λίπη, κατά το άρθρο 2 εδάφια α1, α2 και α3, υπολείπονται των ποσοτήτων που αναλογούν στους συντελεστές βαρύτητας των ΕΛ1i, ΕΛ2i και ΕΛ3i, αντίστοιχα, αυξάνονται αναλογικά οι συντελεστές βαρύτητας των λοιπών κριτηρίων.
4. Σε περίπτωση που για κάποιο από τα παραπάνω κριτήρια, είτε δεν υποβληθούν σχετικά δικαιολογητικά από καμία από τις αιτούσες εταιρείες, είτε το σύνολο των υποβληθέντων δικαιολογητικών δεν γίνουν αποδεκτά από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου, ο συντελεστής βαρύτητας του εν λόγω κριτηρίου κατανέμεται αναλογικά στα λοιπά κριτήρια.

  • 5 Νοεμβρίου 2012, 15:15 | ΤΗΛΑΒΕΡΙΔΗΣ ΧΡΟΝΗΣ – ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ – ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

    ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ – ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Α.Φ.Μ. 099761674 – Δ.Ο.Υ. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

    ΕΔΡΑ : ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ 50 – ΚΟΜΟΤΗΝΗ – Τ.Κ. 69100

    ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ : ΚΟΥΤΣΟ Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ

    ΤΗΛ. 2541096641 – 2541096671

    ΦΑΞ. 2541096694

    e-mail: petsas-ginning@kom.forthnet.gr

    ΘΕΜΑ : ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝ – ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΩΝ
    ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣΠΟΡΟΥ :
    Σχετικά με το Άρθρο 5 της υπό διαβούλευσης Υπουργικής απόφασης και συγκεκριμένα τη μεθοδολογία κατανομής αυτούσιου Βιοντίζελ προτείνεται η αύξηση του συντελεστή βαρύτητας βαμβακοσπόρου εγχώριας προέλευσης στον τύπο υπολογισμού της κατανεμόμενης ποσότητας ανά αιτούμενη εταιρία από 0,025 τουλάχιστον σε 0,10 με αναλογική μείωση των συντελεστών των δύο κριτηρίων α) της αιτούμενης ποσότητας Αυτούσιου Βιοντίζελ και β) Οι συμβάσεις συνεργασίας με πανεπιστημιακά ιδρύματα .
    Στην Ελλάδα σήμερα καλλιεργούνται πάνω από 2.850.000 στρέμματα , που σημαίνει πάνω από 450.000.000 κιλά βαμβακόσπορου που παράγονται σε όλη την Ελλάδα. Με την ενίσχυση του ποσοστού του κριτηρίου του βαμβακόσπορου θα επιτευχθεί τόσο να μην εξάγεται καθόλου βαμβακόσπορος , αλλά με το λιώσιμό του στα Σπορελαιουργεία της Ελλάδος θα ανεβάσει την αξία του βαμβακόσπορου πράγμα που θα λειτουργήσει στην αύξηση της τιμής του Σύσπορου Βαμβακιού τουλάχιστον κατά 0,03 με 0,05 €/κιλό , δηλαδή θα αυξηθεί το εισόδημα των αγροτών. Επίσης το παραπροϊόν που παράγεται και ονομάζεται βαμβακόπιτα και πωλείται στους κτηνοτρόφους όλης της χώρας σε πολύ καλύτερη τιμή σε σχέση με άλλες ζωοτροφές οι οποίες εισάγονται και τέλος θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που τόσο ανάγκη έχει όλη η χώρα.
    Ο βαμβακόσπορος στις προηγούμενες κατανομές είχε ένα ποσοστό της τάξης του 5 % , στη σημερινή διαβούλευση του δίνεται ένα ποσοστό 2,5 %, αν παρατηρήσουμε τις ποσότητες Βαμβακόσπορου που διακινήθηκαν και παρήχθησαν τα έτη 2010 και 2011 θα καταλάβουμε ότι το ποσοστό του 10% που προτείνουμε ίσως να είναι λίγο.

    ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΩ ΦΥΤΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝ – ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΩΝ

    Άρθρο 3, Παράγραφος 1, Εδάφιο Α, παράγραφος θi

    Λόγω του ότι η τελευταία φορά που καταθέσαμε φακέλους για την πρόσκληση της κατανομής Αυτούσιου Βιοντίζελ ήταν αρχές ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 , θα πρέπει τα Τιμολόγια Αγορας Βαμβακόσπορου , οι αποθήκες Παραγωγής Βαμβακόσπορου , τα Τιμολόγια Αγοράς Βαμβακελαίου και τα Τιμολόγια Αγοράς Χρησιμοποιημένων Φυτικών Ελαίων – Τηγανελαίων που θα ληφθού υπ΄ όψι για την κατανομή Αυτούσιου Βιοντίζελ για το έτος 2013 να έχουν ημερομηνία έκδοσης από την 1η ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 έως και την ημερομηνία της Κ.Υ.Α. έκδοσης πρόσκλησης της κατανομής Αυτούσιου Βιοντίζελ για το έτος 2013. Καθώς έχει δημιουργηθεί ένα κενό μεσοδιάστημα από 1/7/2011 έως και 31/12/2011 στο οποίο οι ποσότητες αυτές των πρώτων υλών που αγοράσθηκαν από τους Έλληνες Παραγωγούς Βιοντίζελ δεν θα έχουν ληφθεί υπόψη σε καμία κατανομή. Είναι λοιπόν επιβεβλημένο να λογιστούν υπ΄ όψιν όλες οι ποσότητες από Βαμβακόσπορο και Χρησιμοποιημένα Φυτικά Έλαια – Τηγανέλαια που είναι αγορασμένες από την 1/7/2011 μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της Κ.Υ.Α. πρόσκλησης της κατανομής του 2013. Προτείνεται η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης των συμμετεχόντων στην κατανομή για το συγκεκριμένο κριτήριο, στην οποία θα δηλώνεται υπεύθυνα ότι οι ποσότητες αυτές δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες κατανομές.

    ΧΡΟΝΗΣ ΤΗΛΑΒΕΡΙΔΗΣ

  • Με αφορμή το σχέδιο ΚΥΑ για τον καθορισμό κριτηρίων και μεθοδολογίας κατανομής αυτούσιου βιοντίζελ σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 15Α του ν. 3054/2002 όπως ισχύει, που έχει τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τις ακόλουθες παρατηρήσεις:

    4. Άρθρο 5, Μεθοδολογία κατανομής αυτούσιου βιοντίζελ
    4.1. Η Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου, υπολογίζει τις κατανεμόμενες ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ ανά εταιρεία, σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:

    Κi = { [0,575 * ΕΛ1i / (Σύνολο ΕΛ1i) + [0,10 * ΕΛ2i / (Σύνολο ΕΛ2i)]+ [0,10 * ΕΛ3i / (Σύνολο ΕΛ3i)] + [0,225 * Ai / (Σύνολο Ai)] } * ποσότητα βιοντίζελ προς κατανομή,

    όπου:
    i = η εξεταζόμενη εταιρεία
    Κi = κατανεμόμενη ποσότητα αυτούσιου βιοντίζελ έτους, σε χιλιόλιτρα,
    ΕΛ1i = χιλιόλιτρα αυτούσιου βιοντίζελ, παραγόμενα από πρώτες ύλες που προέρχονται από συμβολαιοποιημένες εκτάσεις, σύμφωνα με τη βεβαίωση του άρθρου 3 εδάφιο 1.Α.η, λαμβάνοντας ως απόδοση αυτούσιου βιοντίζελ ανά τόνο πρώτης ύλης, τις τιμές του παρακάτω πίνακα.

    ΕΙΔΟΣ ΕΛΑΙΟΥΧΟΥ ΣΠΟΡΟΥ ΑΠΟΔΟΣΗ
    (ΧΙΛΙΟΛΙΤΡΑ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ/ΤΟΝΟ ΣΠΟΡΟΥ)
    ΗΛΙΑΝΘΟΣ 0,390
    ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗ 0,390
    ΣΟΓΙΑ 0,200
    Σε περίπτωση που στη βεβαίωση του άρθρου 3 εδάφιο 1. Α.η περιλαμβάνονται πρώτες ύλες ενεργειακών καλλιεργειών που δεν αναφέρονται στον ανωτέρω πίνακα, οι αντίστοιχες τιμές απόδοσης σε βιοντίζελ, που λαμβάνει υπόψη η Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου για τον υπολογισμό του ΕΛ1i, προσδιορίζονται από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
    Εάν η συνολική ποσότητα παραληφθέντων ελαιούχων σπόρων ανά είδος καλλιέργειας, σύμφωνα με τη βεβαίωση του άρθρου 3 εδάφιο 1. Α.η, αντιστοιχεί σε στρεμματική απόδοση που υπερβαίνει τις κατωτέρω μέγιστες στρεμματικές αποδόσεις, οι ποσότητες ελαιούχων σπόρων που λαμβάνει υπόψη η Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου για τον υπολογισμό του ΕΛ1i, μειώνονται αναλογικά με τρόπο ώστε η στρεμματική απόδοση ανά είδος καλλιέργειας να μην υπερβαίνει τις τιμές του κατωτέρω πίνακα.,
    ΕΙΔΟΣ ΕΛΑΙΟΥΧΟΥ ΣΠΟΡΟΥ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΠΟΔΟΣΗ
    (ΚΙΛΑ ΣΠΟΡΟΥ/ΣΤΡΕΜΜΑ)
    ΗΛΙΑΝΘΟΣ 350
    ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗ 350
    ΣΟΓΙΑ 240

    Σε περίπτωση που στα στοιχεία του ΟΣΔΕ περιλαμβάνονται πρώτες ύλες ενεργειακών καλλιεργειών που δεν αναφέρονται στον ανωτέρω πίνακα, οι αντίστοιχες τιμές μέγιστης στρεμματικής απόδοσης που λαμβάνει υπόψη η Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου, προσδιορίζονται από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής
    του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    ΕΛ2i = χιλιόλιτρα αυτούσιου βιοντίζελ, παραγόμενα από την ποσότητα του βαμβακόσπορου, που δηλώνεται στην αίτηση του άρθρου 3 εδάφιο 1.Α.α, θεωρώντας ότι παράγονται 0,14 χιλιόλιτρα αυτούσιου βιοντίζελ ανά τόνο βαμβακόσπορου,

    ΕΛ3i = χιλιόλιτρα αυτούσιου βιοντίζελ, παραγόμενα από τις ποσότητες των χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων, τηγανελαίων και ζωικών λιπών, που δηλώνονται στην αίτηση του άρθρου 3 εδάφιο 1.Α.α, θεωρώντας ότι παράγονται 0,95 χιλιόλιτρα αυτούσιου βιοντίζελ ανά μετρικό τόνο πρώτης ύλης

    Ai = αιτούμενη ποσότητα αυτούσιου βιοντίζελ, σε χιλιόλιτρα, κατά το άρθρο 2 εδάφιο β,

    4.2. Σε περίπτωση που οι προκύπτουσες από τα δικαιολογητικά ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ που αντιστοιχούν σε ποσότητες πρώτων υλών που προέρχονται από συμβολαιοποιημένες εκτάσεις ενεργειακών καλλιεργειών, κατά το άρθρο 2 εδάφιο α1, υπερβαίνουν τις ποσότητες που αναλογούν στους συντελεστές βαρύτητας του ΕΛ1i, αυτές κατανέμονται στο σύνολο τους στις αιτούσες εταιρείες και μειώνονται αναλογικά οι συντελεστές βαρύτητας των λοιπών κριτηρίων. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του συντελεστή βαρύτητας του ΕΛ1i δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% της αρχικής του τιμής.
    4.3. Σε περίπτωση που οι προκύπτουσες από τα δικαιολογητικά ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ που αντιστοιχούν σε ποσότητες πρώτων υλών που προέρχονται από συμβολαιοποιημένες εκτάσεις ενεργειακών καλλιεργειών, βαμβακόσπορο, καθώς και χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια, τηγανέλαια και ζωικά λίπη, κατά το άρθρο 2 εδάφια α1, α2 και α3, υπολείπονται των ποσοτήτων που αναλογούν στους συντελεστές βαρύτητας των ΕΛ1i, ΕΛ2i και ΕΛ3i, αντίστοιχα, αυξάνονται αναλογικά οι συντελεστές βαρύτητας των λοιπών κριτηρίων.

    4.4. Σε περίπτωση που για κάποιο από τα παραπάνω κριτήρια, είτε δεν υποβληθούν σχετικά δικαιολογητικά από καμία από τις αιτούσες εταιρείες, είτε το σύνολο των υποβληθέντων δικαιολογητικών δεν γίνουν αποδεκτά από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου, ο συντελεστής βαρύτητας του εν λόγω κριτηρίου κατανέμεται αναλογικά στα λοιπά κριτήρια.

    Σχόλια για τον προτεινόμενο τύπο υπολογισμού των κατανεμόμενων ποσοτήτων ανά εταιρεία:

    Σημαντικό πρόβλημα στις μέχρι τώρα κατανομές είναι το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής των ενεργειακών καλλιεργειών που σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις των παραγωγών βιοντίζελ έφτασε το 57% περίπου για το 2010 και το 90% περίπου για το 2011. Αυτό έχει σαν συνέπεια να αποτελεί στην ουσία το μοναδικό κριτήριο για την κατανομή και να αφαιρεί σημαντικές ποσότητες από τις άλλες πρώτες ύλες και τα υπόλοιπα κριτήρια κατανομής, με αποτέλεσμα την υπερβολική αύξηση τιμής του ελληνικού βιοντίζελ και την επιβάρυνση του τελικού καταναλωτή. Κι αυτό γιατί μέχρι τώρα «σε περίπτωση που οι παραγόμενες ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ προερχόμενες από συμβάσεις ενεργειακών καλλιεργειών υπερβαίνουν την ποσότητα που αντιστοιχεί στον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας αυτές κατανέμονται στο σύνολο τους στους αιτούντες και αναπροσαρμόζονται αναλογικά οι συντελεστές βαρύτητας των λοιπών κριτηρίων».
    Η μέχρι τώρα διατύπωση του κριτηρίου αυτού έδινε την δυνατότητα σε μερικές εταιρείες δικαιούχους με ανακριβείς δηλώσεις εκτάσεων ενεργειακών καλλιεργειών οι οποίες στην ουσία δεν μπορούσαν να ελεγχθούν, να αποκομίσουν παράνομα και ατιμώρητα μεγαλύτερες ποσότητες κατανομής σε βάρος των άλλων δικαιούχων. Αν και από το νόμο προβλέπεται ανακατανομή ποσοτήτων που τυχόν αφαιρούνται από δικαιούχο της κατανομής αυτή δεν έχει γίνει ποτέ εμπρόθεσμα και με βάση τις πραγματικές ποσότητες βιοντίζελ που παρήγαγε η κάθε βιομηχανία από τους τελικά αγορασθέντες ελαιούχους σπόρους.
    Αναμένεται βέβαια μείωση του παραπάνω υψηλού ποσοστού συμμετοχής των ενεργειακών καλλιεργειών αν εφαρμοστεί η προτεινόμενη κατανομή με βάση τα τιμολόγια των ελαιούχων σπόρων που κάθε βιομηχανία πραγματικά αγόρασε από τους παραγωγούς.

    Για τους λόγους αυτό προτείνεται ποσοστό 57,5% για το συγκεκριμένο κριτήριο (συντελεστής βαρύτητας 0,575).
    Προτείνεται επίσης η αύξηση του συντελεστή βαρύτητας του κριτήριου που αφορά τις ποσότητες βαμβακόσπορου εγχώριας προέλευσης που προορίζονται για την παραγωγή αυτούσιου βιοντίζελ στο 0,10 (μέγιστη τιμή), για ευνόητους λόγους ενίσχυσης του ρόλου της εγχώριας βαμβακοπαραγωγής και δυνατότητα αύξησης και σταθεροποίησης του εισοδήματος των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών.

    Ο συντελεστής βαρύτητας του κριτήριου που αφορά τις ποσότητες των χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων, τηγανελαίων και ζωικών λιπών προτείνεται στο 0,10 (μέγιστη τιμή) και τέλος προτείνεται η αύξηση του συντελεστή της αιτούμενης ποσότητας βιοντίζελ στο 0,225.

    4.4.1. Προτείνεται η κατάργηση του κριτήριου των συμβάσεων συνεργασίας με πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα και φορείς που εδρεύουν στην Ελλάδα για ερευνητικά προγράμματα ή έργα σχετικά με την παραγωγή βιοκαυσίμων, βιορευστών ή βιοαερίου. Από τις περισσότερες εταιρείες εμφανίζονται εικονικές συμβάσεις συνεργασίας χωρίς να έχει γίνει (ή να υπάρχει η δυνατότητα να γίνει) μέχρι σήμερα ο παραμικρός έλεγχος και να έχουν επιβληθεί οι ανάλογες κυρώσεις

    4.4.2. Έτσι, με βάση τα παραπάνω, για τα κριτήρια κατανομής προτείνονται συγκεντρωτικά τα εξής:
    • Κριτήριο ποσοτήτων ενεργειακών προϊόντων: ποσοστό 57,5% (συντελεστής βαρύτητας 0,575)
    • Κριτήριο για βαμβακόσπορο/βαμβακέλαιο: μέγιστο ποσοστό 10% (συντελεστής βαρύτητας 0,10)
    • Κριτήριο για τηγανέλαια, χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια και ζωικά λίπη ελληνικής προέλευσης: μέγιστο ποσοστό 10% (συντελεστής βαρύτητας 0,10)
    • Κριτήριο αιτούμενης ποσότητας: 22,5% (συντελεστής βαρύτητας 0,225)

  • 5 Νοεμβρίου 2012, 14:32 | MOTOΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ)

    Από τον τύπο υπολογισμού των κατανεμημένων ποσοτήτων έχουν απαλειφθεί οι εξής δείκτες
    Τ, προσφερόμενο μέγιστο υπερτίμημα
    Ι, πιστοποιητικό ISO
    Π, σύνολο παραδόσεων προηγούμενης κατανομής
    ΠΚ, δείκτης συνέπειας
    Ενώ αντίστοιχα έχουν αυξηθεί οι συντελεστές βαρύτητας των δεικτών ΕΛ1 & ΕΛ3.
    Διαπιστώνουμε ότι βάσει αυτού του επιμερισμού, δίδεται προβάδισμα στους παραγωγούς βιοντήζελ εντός του Ελλαδικού χώρου, ενώ μειώνεται αντίστοιχα η δυνατότητα διεκδίκησης ποσοστού στην κατανομή από εισαγωγείς. Επίσης, εάν λάβουμε υπ’ όψη και το Άρθρο 1, Παραγράφους 4 & 5, για το οποίο έχουμε σχολιάσει παραπάνω, τότε γίνεται σαφές ότι υπάρχει μία συντονισμένη προσπάθεια μείωσης της συμμετοχής των εισαγωγέων στην κατανομή.

  • 5 Νοεμβρίου 2012, 14:18 | Βάσω Γιανναρά

    Με έκπληξη μου διαπιστώνω ότι μεταξύ των πρώτων υλών που πριμοδοτούνται από την κατανομή ως κατάλληλες για την παραγωγή βιοντίζελ περιλαμβάνεται ο βαμβακόσπορος.
    Ο βαμβακόσπορος δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των πρώτων υλών παραγωγής της Οδηγίας 28/2009 , ούτε υπάρχει καμία μελέτη ως προς την μείωση ρύπων από βαμβακόσπορο, από όργανο που αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (π.χ. JRC) που να προσδιορίζει τις προκαθορισμένες τιμές οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους παραγωγούς βιοντίζελ κατά την παράδοση βιοντίζελ ούτε βέβαια η μείωση ρύπων μπορεί να υπολογισθεί σύμφωνα με το εργαλείο του Biograce καθώς δεν περιλαμβάνεται σε αυτό.
    Επιπλέον, κανένα από τα εθελοντικά σχήματα για πιστοποίηση αειφορίας δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τον βαμβακόσπορο (π.χ. 2BSvs, ISCC-System.org) τα οποία έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
    Συνεπώς η υιοθέτηση του βαμβακόσπορου βάλει στην καρδιά της αειφορίας που αποτελεί την πεμπτουσία των βιοκαυσίμων και συνεπώς δεν πρέπει να περιλαμβάνεται μεταξύ των συνιστώμενων πρώτων υλών, το δε ποσοστό πριμοδότησης κρίνεται καταχρηστικό ως μη ανταποκρινόμενο στην ανάπτυξη καλλιεργειών που στοχεύουν στο μέλλον.
    B. Γιανναρά – Γεωπόνος

  • 5 Νοεμβρίου 2012, 14:19 | STAFF COLOUR – ENERGY A.B.E.E.

    Με τη Δημόσια Διαβούλευση για το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Καθορισμός κριτηρίων και μεθοδολογίας κατανομής αυτούσιου βιοντίζελ, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 15Α του ν. 3054/2002, όπως ισχύει», ο κλάδος του βιοντίζελ επέρχεται σε μια σχετική εξομάλυνση μετά από αρκετό διάστημα. Θεωρούμε πως έχουν δημιουργηθεί κάποιες προϋποθέσεις για το λειτουργικό τρόπο λειτουργίας του κλάδου του βιοντίζελ μετά από τόσα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν. Δυστυχώς όμως, οι υπάρχουσες ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Η προσπάθεια για την επιβίωση των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι διαρκής και δύσκολη.
    Με την ετήσια κατανεμόμενη ποσότητα να έχει υποστεί μείωση τουλάχιστον 37% τα τελευταία 2 έτη και σε συνδυασμό με την εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού νέων επιχειρήσεων, έχει μειωθεί δραματικά η ποσότητα που αντιστοιχεί στην εκάστοτε επιχείρηση. Αυτό το γεγονός, έχει εκτροχιάσει τον αρχικό προγραμματισμό των επιχειρήσεων που η δημιουργία τους βασιζόταν σε διαφορετικά δεδομένα από ότι τα σημερινά, οδηγώντας πολλές ελληνικές επιχειρήσεις στα πρόθυρα του ¨λουκέτου¨ καθώς λόγω ιδιαίτερα μικρών ποσοτήτων που έχουν να παράγουν, αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους όπως είναι τα δάνεια ενώ παρουσιάζονται καθυστερήσεις ακόμα και στην καταβολή των μισθών του προσωπικού.
    Για αυτό το λόγο, η εταιρεία μας, αναλογιζόμενη την προστασία των παραγωγών βιοντίζελ αλλά κυρίως τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στη χώρα μας προτείνει τη δημιουργία ενός συντελεστή βιωσιμότητας των παραγωγικών επιχειρήσεων εγκατεστημένων στην Ελληνική επικράτεια. Ο συγκεκριμένος συντελεστής θα αποτελεί μια ξεχωριστή σταθερά στον τύπο κατανομής και θα ισούται με 1.500m3 βιοντίζελ για κάθε εταιρεία που παράγει βιοντίζελ στην Ελληνική επικράτεια ενώ συμμετέχει αυτή τουλάχιστον 2 έτη και παραδίδει βιοντίζελ στην κατανομή.
    Φυσικά, δεν υφίσταται κανένα θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς στην πραγματικότητα, το κράτος ενισχύει την προστασία των μονάδων στον Ελλαδικό χώρο και των θέσεων εργασίας αυτών που αυτή τη στιγμή κρέμονται από μια κλωστή, αλλά παράλληλα προσελκύει και αποτελεί κίνητρο για νέες επενδύσεις καθώς αυτές οι μονάδες θα έχουν τη δυνατότητα με το πέρας 2 ετών να έχουν εξασφαλίσει μια επαρκή ποσότητα για τη λειτουργία τους.
    Είναι ξεκάθαρο, πως η επιβίωση των παραγωγικών επιχειρήσεων στον Ελλαδικό χώρο είναι στα χέρια των στελεχών των Υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας. Η εξασφάλιση και προστασία των θέσεων εργασίας στη χώρα μας που την πλήττει η ανεργία, πρέπει να αποτελεί την πρώτη γραμμή και τον κύριο αγώνα της κυβέρνησης και είμαστε σίγουροι πως η παραπάνω πρόταση μας θα εφαρμοστεί προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας.

    Ρώμνιου Βασιλική

  • 5 Νοεμβρίου 2012, 14:14 | Σ.ΒΙ.Β.Ε.

    ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΑΡΘΡΟ 5

    Στο συγκεκριμένο άρθρο παραμένοντας πιστοί στις προτάσεις που κατ’εξακολούθηση προτείνουμε η μεθοδολογία υπολογισμού κατανομής αυτούσιου βιοντίζελ για το 90% να είναι η παρακάτω:

    Κi = { [0,40 * ΕΛ1i / (Σύνολο ΕΛ1i) + [0,05 * ΕΛ2i / (Σύνολο ΕΛ2i)]+ [0,125 * ΕΛ3i / (Σύνολο ΕΛ3i)] + [0,20 * Ai / (Σύνολο Ai)] [0,1 * EΠi / (Σύνολο Ei)] +[0,12,5 * Πi / (Σύνολο Πi)] } *ποσότητα βιοντίζελ προς κατανομή

    Όπου Πi : Παραδόσεις 2 τελευταίων ετών
    όπου ΕΠi: Έρευνα και περιβαλλοντική προστασία. Συντελεστής 1 για εταιρία που διαθέτει ISO Περιβαλλοντικής διαχείρισης 14001 και ενεργή σύμβαση με ερευνητικό ίδρυμα και 0 για όποια δεν διαθέτει και τα 2
    Στο Άρθρο 5 στον πρώτο πίνακα, η απόδοση χιλιόλιτρα βιοντίζελ/τόνο σπόρου να αποδοθεί στην ελαιοκράμβη και τον ηλίανθο στο 0,40

    ΣΧΟΛΙΟ ΣΒΙΒΕ

    Ο ΣΒΙΒΕ θεωρεί ότι ο τρόπος υπολογισμού κι εφαρμογής του κριτηρίου ΕΛi μέχρι σήμερα ήταν επιτυχημένος. Ο τρόπος που το ΥΠΕΚΑ προτείνει να εφαρμόζεται από εδώ και πέρα θέτοντας μέγιστη απόδοση υπολογισμού ανοίγει την πόρτα για εισαγωγές σπόρων που θα βαφτίζονται “ελληνικοί” και θα υπολογίζονται στην κατανομή

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΒΙΒΕ

    Σε ότι αφορά το σημείο που μπαίνει μέγιστη απόδοση προτείνουμε να παραμείνει όπως ήταν διατυπωμένο στη πρόσκληση κατανομής του 2011 «Η συνολική ποσότητα παραληφθέντων ελαιούχων σπόρων ανά είδος καλλιέργειας, μετά τον ανωτέρω έλεγχο, δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 80% της μέσης θεωρητικής στρεμματικής απόδοσης, η οποία για ηλίανθο και ελαιοκράμβη λαμβάνεται 265 κιλά ανά στρέμμα και για σόγια 200 κιλά ανά στρέμμα. Σε διαφορετική περίπτωση, οι αντίστοιχες εκτάσεις ενεργειακών καλλιεργειών μειώνονται αναλογικά με τρόπο ώστε να πληρείται η ανωτέρω υποχρέωση. Εφόσον υπάρξουν και άλλα είδη καλλιέργειας, η μέση θεωρητική στρεμματική απόδοσή τους καθορίζεται με την κοινή υπουργική απόφαση ετήσιας κατανομής αυτούσιου βιοντίζελ που εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 15Α παρ. 7 του ν. 3054/2002 όπως ισχύει.»

    ΣΧΟΛΙΟ ΣΒΙΒΕ

    Το σημειο που αναφέρει την κατ’αναλογία μείωση των ελληνικών α’ υλών σε περίπτωση που δεν συμπληρώνουν τα ποσοστά αποτελεί ουσιαστικό αντικίνητρο για την επένδυση σε τέτοιες α’ ύλες κάτι που είναι ενάντια στα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών και της Εθνικής οικονομίας

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΒΙΒΕ

    Οι ποσότητες που προκύπτουν από το κριτήριο ΕΛ1i εφόσον υπερβαίνουν το ποσοστό που τους αναλογεί κατανέμονται κατά προτεραιότητα αυξάνοντας τη βαρύτητα του συγκεκριμένου κριτηρίου, μειώνοντας ταυτόχρονα αναλογικά τη βαρύτητα των κριτηρίων που δεν αντιστοιχούν σε ελληνικές α’ ύλες δηλ. Αi, Πi και ΕΠi. Σε κάθε περίπτωση η βαρύτητα του συγκεκριμένου κριτηρίου δεν μπορεί να ξεπερνάει το 72,5%.

    Να διαγραφεί η παράγραφος 3 του Άρθρου 5 «Σε περίπτωση που οι προκύπτουσες από τα δικαιολογητικά ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ που αντιστοιχούν σε ποσότητες πρώτων υλών που προέρχονται από συμβολαιοποιημένες εκτάσεις ενεργειακών καλλιεργειών, βαμβακόσπορο, καθώς και χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια, τηγανέλαια και ζωικά λίπη, κατά το άρθρο 2 εδάφια α1, α2 και α3, υπολείπονται των ποσοτήτων που αναλογούν στους συντελεστές βαρύτητας των ΕΛ1i, ΕΛ2i και ΕΛ3i, αντίστοιχα, αυξάνονται αναλογικά οι συντελεστές βαρύτητας των λοιπών κριτηρίων.»

  • 5 Νοεμβρίου 2012, 14:51 | Ελίν Βιοκαύσιμα

    Άρθρο 5, 1:

    Η μέγιστη απόδοση, (350 kgr ηλίανθου ή ελαιοκράμβης ανά στρέμμα), είναι υπερβολική. Στις κατανομές του 2011 η μέση απόδοση ήταν 202kgr/στρέμμα για τον ηλίανθο και 162 για την ελαιοκράμβη. Η πρόβλεψη για 350 kgr αποτελεί ένα ισχυρότατο κίνητρο για απάτη, αφού θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη εισαγωγή σπόρων και εμφάνισή τους σαν ελληνικούς.

    Οι συντελεστές 0.60, 0.025 και 0.125 δεν έχουν έννοια αφού σε κάθε περίπτωση οι ποσότητες βιοντήζελ προκύπτουν ευθέως από τις ποσότητες πρώτων υλών και όχι από το ποσοστό. Θα έπρεπε από τους αναφερόμενους συντελεστές να προκύπτει η ελάχιστη ποσότητα κατανομής κάθε κριτηρίου.

    Ειδικά για τα τηγανέλαια κλπ, δεδομένου του δυναμικού ανάπτυξης της συλλογής θα έπρεπε το όριο να είναι 20% και όχι 15% που προκύπτει στυο παρόν σχέδιο από τον συντελεστή 0.125 +20%. Επίσης, θα πρέπει να ισχύει σαν ελάχιστο το 15% ιδίως αν η περίοδος περιορισθεί στους 12 μήνες.

    Επισημαίνουμε ότι οι οδηγίες 28 και 30 επιβάλλουν την υποστήριξη στην χρήση βιοντήζελ από απόβλητα, σε αντίθεση με την χρήση βιοντήζελ από βρώσιμα λάδια, (ηλιέλαιο, κραμβέλαιο, τηγανέλαιο κλπ) η οποία δεν αποτυπώνεται καθόλου στο παρόν σχέδιο ΚΥΑ.

    Η θεώρηση ότι από έναν μετρικό τόνο τηγανελαίου παράγονται 0.95 χιλιόλιτρα βιοντήζελ είναι λάθος. Η απόδοση έιναι πράγματι από 0.95 ως 0.97 αλλά κατά βάρος. Δηλαδή ένας μετρικός τόνος τηγανελαίου αποδίδει 0.95 – 0.97 μετρικούς τόνους βιοντήζελ που ισούνται με 1.08 ως 1.10 χιλιόλιτρα βιοντήζελ.

  • 5 Νοεμβρίου 2012, 13:38 | AGROINVEST AEBE

    1.Σημείο ΕΛ1i του τύπου = χιλιόλιτρα αυτούσιου βιοντίζελ ,παραγόμενα από πρώτες υλες που προέρχονται από συμβολαιοποιημένες εκτάσεις :
    Η προσδιοριζόμενη στο άρθρο απόδοση των ελαιούχων σπόρων σε βιοντίζελ- 0,390 χιλιόλιτρα / τόνο σπόρου ηλίανθου και ελαιοκράμβης – δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς υπολείπεται σημαντικά της σημερινής πραγματικής απόδοσης των ελληνικών ελαιούχων σπόρων σε βιοντίζελ , που ανέρχεται τουλάχιστον σε: 0,470 χιλιόλιτρα βιοντίζελ ανά τόνο σπόρου ηλίανθου και ελαιοκράμβης . Η μείωση στο άρθρο της απόδοσης κατά 0,08 (0,47 – 0,39) σημαίνει 80 χιλιόλιτρα βιοντίζελ ανά τόνο σπόρου λιγότερα. Η μείωση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να μην πιάνονται οι προκαθορισμένες τιμές μείωσης ρύπων της οδηγίας 28/2009 και οι ελληνικοί ελαιούχοι σπόροι να μην θεωρούνται αειφόροι ενώ στην πραγματικότητα οι ελληνικοί ελαιούχοι σπόροι, είναι αειφόροι και λόγω του ότι ξηραίνονται στο χωράφι (υγρασία μικρότερη του 8%) παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση ρύπων από αυτούς που προκαθορίζονται στην οδηγία.
    Για τον προσδιορισμό της απόδοσης πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα σημερινά πραγματικά στοιχεία τα οποία διαφέρουν σημαντικά από τα αντίστοιχα στοιχεία των πρώτων χρόνων καλλιέργειας των ελαιούχων σπόρων στην Ελλάδα καθώς οι καλλιεργητές έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην καλλιέργεια ηλίανθου και ελαιοκράμβης με αποτέλεσμα ποιοτικότερους σπόρους οι οποίοι παρουσιάζουν σήμερα αποδόσεις 0,47.
    Οι προτεινόμενες στο σχέδιο αποδόσεις βιοντίζελ (0,390 χιλιόλιτρα / τόνο σπόρου ηλίανθου και ελαιοκράμβης), προκύπτουν επειδή ελήφθη υπόψη κατά τον υπολογισμό ελαιούχος σπόρος με περιεκτικότητα σε λάδι 37,1% και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα λιπαρά οξέα. Όμως η απόδοση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική περιεκτικότητα σε λάδι των ελληνικών ελαιούχων σπόρων για τα έτη 2007, 2008 και 2009 . Σύμφωνα με τα επίσημα θεωρημένα βιβλία αποθήκης και τα δελτία απόδοσης του Γενικού Χημείου του Κράτους, στην μονάδα παραγωγής βιοντίζελ της AGROINVEST AEBE οι αποδόσεις ήσαν αντίστοιχα :0,439, 0,438, και 0,423 συμπεριλαμβανομένων δε και των λιπαρών οξέων η ποσοστιαία απόδοση αυξάνεται σε 0,455, 0455 και 0,440 αντίστοιχα, που σημαίνει ότι οι αποδόσεις είναι για τον ηλίανθο και ελαιοκράμβη 0,44 – 0,46 χιλιόλιτρα βιοντίζελ.
    Μελλοντικά αναμένονται ακόμη πιο μεγάλες αποδόσεις καθώς οι καλλιέργειες ελαιοκράμβης και ηλιάνθου θα παράγουν ακόμη πιο ποιοτικούς σπόρους δηλαδή σπόρους που θα περιέχουν περισσότερο λάδι. Οι καλλιέργειες ελαιούχων σπόρων το 2012 απέδωσαν σπόρους με περιεκτικότητα σε λάδι από 43 – 45 %. Συνεπώς θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ο σημερινός πραγματικός συντελεστής απόδοσης του ηλιάνθου και της ελαιοκράμβης σε βιοντίζελ που ανέρχεται σε 0,470 χιλιόλιτρα βιοντίζελ ανά τόνο σπόρου ηλίανθου και ελαιοκράμβης.

    Στο συντελεστή ΕΛ3i να συνυπολογίζονται και τα λιπαρά οξέα με ίδιο συντελεστή απόδοσης ήτοι 0,95 χιλιόλιτρα αυτούσιου βιοντίζελ ανά μετρικό τόνο πρώτης ύλης.

    Σημείο Αi του τύπου: Με την πρόβλεψη που γίνεται στο σημείο αυτό, γίνεται ή πλασματική παραδοχή ότι στην ελληνική επικράτεια δεν υπάρχουν μονάδες βιοντίζελ των οποίων η δυναμικότητα υπερβαίνει την κατανεμόμενη ποσότητα. Η αιτούμενη ποσότητα, που δεν μπορεί να υπερβαίνει την προς κατανομή ποσότητα, με την πρόβλεψη του άρθρου, εξισώνεται με την δυναμικότητα γεγονός που άλλες εταιρείες αδικεί και άλλες ευνοεί. Προτείνεται η κατανομή ως προς το κριτήριο της δυναμικότητας να γίνει με την αδειοδότημενη δυναμικότητα . Επιβάλλεται όμως μελλοντικά να ελεγχθούν οι δυναμικότητες των μονάδων παραγωγής βιοντίζελ ώστε το κριτήριο αυτό να αποκτήσει ουσιαστική βάση.
    Για τους εισαγωγείς να αναγνωρίζεται σύμβαση με μια μονάδα εγκατεστημένη σε χώρα της ΕΚ και να επιτρέπει εναλλακτικά οι εισαγωγείς, να έχουν την δυνατότητα να συμβάλλονται και με ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής, εφόσον με τις παρούσες συνθήκες δεν καλύπτεται η δυναμικότητα τους από την κατανομή που τυχαίνουν.
    3. Στο σημείο αυτό γίνεται πρόβλεψη για μείωση των αρχικά προβλεπομένων ποσοστών συμμετοχής βάσει του τύπου. Έτσι αν ληφθεί υπ’ όψιν η προτεινόμενη με το σχέδιο μείωση και για τις ενεργειακές καλλιέργειες – με τα σημερινά δεδομένα- ενώ ο αρχικά ΕΛ1i προβλεπόμενος δείκτης συμμετοχής των πρώτων υλών από ενεργειακές καλλιέργειες ανέρχεται σε 60%, με την πρόβλεψη μείωσης της παρ 3 του άρθρου 5 , με τα σημερινά δεδομένα , το ποσοστό συμμετοχής των ενεργειακών θα υποβαθμιστεί σε 27,5%, ενώ αντίστοιχα ,θα αναβαθμιστεί ο δείκτης της δυναμικότητας από το αρχικά προβλεπόμενο ποσοστό 18,75% σε 44%, δηλαδή σε ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό των ενεργειακών πρώτων υλών. Προτείνεται οι πρώτες ύλες που προέρχονται από ελληνικές συμβολαιοποιημένες ενεργειακές καλλιέργειες να εξαιρεθούν από την πρόβλεψη μείωσης του άρθρου 5 παρ 3.
    Η εξαίρεση αυτή κρίνεται απαραίτητη εφόσον είναι επιθυμητή η συνέχιση της συμβολαιοποιημένης καλλιέργειας που έχει δώσει σημαντική ώθηση στις ενεργειακές καλλιέργειες. Η μονάδα παραγωγής που επιλέγει να συμμετάσχει στο κριτήριο των πρώτων υλών από ενεργειακές αναλαμβάνει σημαντικό ρίσκο και μεγάλη προκαταρκτική δέσμευση κεφαλαίων, καθόσον εκταμιεύει ποσά για πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσει σε πολύ μεταγενέστερο χρόνο, επιβαρυνόμενη τόσο με την δέσμευση των πιστωτικών της ορίων, όσο και με την επιβάρυνση τόκων και του ρίσκο της διακύμανσης της τιμής των πρώτων υλών που έχει προμηθευτεί. Η επιβάρυνση αυτή δεν ισχύει για τις άλλες πρώτες ύλες που λαμβάνονται υπ’όψιν καθόσον αυτές αγοράζονται σταδιακά καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου με ελεύθερη διαπράγματευση της τιμής που δεν είναι προσυμφωνημένη.
    Επιβάλλεται συνεπώς η διατήρηση του ποσοστού των πρώτων υλών του σημείου ΕΛ1i, στο αρχικά προβλεπόμενο ποσοστό χωρίς αυτό να υπόκειται στην μείωση που προβλέπει η παρ. 3 του άρθρου 5.

    AGROINVEST AEBE
    Αργύριος Φαββατάς
    Διευθυντής Εργοστασίου

  • 5 Νοεμβρίου 2012, 13:35 | ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΩΝ & ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΣ

    Προς:
    Τους Αξιότιμους Κυρίους Υπουργούς και Υφυπουργούς
    Οικονομικών,
    Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,
    Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    Από
    Α)Διακλαδική Οργάνωση Βάμβακος,
    Β)Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών & Εξαγωγέων Βάμβακος

    Θέμα: «Συμμετοχή βαμβακοσπόρου στον τύπο υπολογισμού της κατανεμόμενης ποσότητας αυτούσιου Βιοντίζελ»

    Σχετικά με το Άρθρο 5 της υπό διαβούλευσης Υπουργικής απόφασης και συγκεκριμένα τη μεθοδολογία κατανομής αυτούσιου Βιοντίζελ προτείνεται η αύξηση του συντελεστή βαρύτητας βαμβακοσπόρου εγχώριας προέλευσης στον τύπο υπολογισμού της κατανεμόμενης ποσότητας ανά αιτούμενη εταιρία από 0,025 τουλάχιστον σε 0,1-0,15 με αναλογική μείωση των συντελεστών των λοιπών παραμέτρων που συμβάλλουν στο υπολογισμό της κατανομής ή εξ’ ολοκλήρου αντίστοιχη μείωση του συντελεστή της παραμέτρου Αi.

    Το προτεινόμενο μέτρο κρίνεται ως το ελάχιστο δυνατό για τη στήριξη της κατανάλωσης του εγχώρια παραγόμενου βαμβακοσπόρου στα πλαίσια των γενικότερων στόχων της εθνικής πολιτικής παραγωγής βιοκαυσίμων περί απορρόφησης των ενεργειακών καλλιεργειών και της μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης του εθνικού αγροτικού και μεταποιητικού τομέα.

    Πιο συγκεκριμένα, μέσω του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι δημιουργούνται θετικές προϋποθέσεις για τη διάθεση του εγχώρια παραγόμενου βαμβακοσπόρου και συνεπώς της βελτίωσης της τιμής του, προς άμεσο όφελος των τιμών που λαμβάνουν οι βαμβακοπαραγωγοί. Παράλληλα δημιουργούνται θετικές προϋποθέσεις για τα λειτουργία του μεταποιητικού κλάδου των σποροελαιουργιών βαμβακοσπόρου λόγω της ζήτησης που δημιουργείται για παραγωγή φυτικών ελαίων (βαμβακέλαιου) για τη παραγωγή βιοντίζελ.

    Σε εθνικό επίπεδο υπολογίζεται ότι παράγονται ανά καλλιεργητική περίοδο περίπου 350 με 400 χιλιάδες τόνοι βαμβακοσπόρου οι οποίοι υπό την πίεση της διάθεσης της παραγωγής πωλούνται στην καλύτερη περίπτωση σε αγορές του εξωτερικού (Ισπανία, Ιταλία, Σαουδική Αραβία κ.α.) σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που θα μπορούσαν να διακινηθούν. Μικρότερες ποσότητες διατίθενται πλέον στο εσωτερικό στα τοπικά ελαιουργία βάμβακος λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων διάθεσης των παραγόμενων ελαίων αλλά και της βαμβακόπιτας ως ζωοτροφή. Υπολογίζεται ότι η τιμή του προϊόντος σε περιόδους πίεσης κυμαίνεται από 150 έως 170 €/τόνο ενώ σε περιόδους εξομάλυνσης της ζήτησης μπορεί να ανέλθει στα επίπεδα των 230 έως και 270€/τόνο. Η αναγωγή της βελτιωμένης τιμής βαμβακοσπόρου στις τιμές που θα ελάμβαναν οι παραγωγοί οδηγούν σε βελτίωση της τιμής του συσπόρου βάμβακος έως και 12,5% ή με τα σημερινά δεδομένα περίπου στα 5€c/kg.

    Σε κάθε περίπτωση μέσω του μέτρου αυτού δημιουργείται μια ελάχιστη έμμεση στήριξη της καλλιέργειας βάμβακος στην Ελλάδα, της μακροβιότερης εκτατικής καλλιέργειας στη χώρα με παράδοση και τεχνογνωσία αναγνωρισμένη ευρέως στις αγορές του εξωτερικού, της λιγότερο ενεργοβόρας και υδροβόρας καλλιέργειας σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές που απευθύνονται σε αρδευόμενες εκτάσεις. Σημειώνεται ότι η αγορά του βάμβακος δίνει απασχόληση σε περισσότερο από 100.000 ανθρώπους στην ύπαιθρο όχι μόνο αγρότες αλλά και επαγγελματίες, εμπόρους και άλλους εργαζόμενους στην παραγωγή, επεξεργασία και την διακίνησή του. Αυτό που την καθιστά ιδιαίτερη σημαντική στις δυσοίωνες περιόδους ύφεσης και μειωμένης ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας είναι ο εξαγωγικός προσανατολισμός του προϊόντος ο οποίος συνεισφέρει αισθητά στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας. Υπολογίζεται ότι την περίοδο 2011-2012 το 85-90% του προϊόντος εξήχθη δημιουργώντας εισροή συναλλάγματος για τη χώρα ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων χωρίς να υπολογίζονται τα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας -μακράν το αποδοτικότερο ελληνικό αγροτικό προϊόν σε επίπεδο εξαγωγών.

    Με τιμή
    Ο Πρόεδρος της
    ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
    Νικόλαος Σκοπιανός

    Ο Πρόεδρος της
    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΩΝ & ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
    Απόστολος Δοντάς

  • 5 Νοεμβρίου 2012, 13:33 | ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΩΝ & ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΣ

    Προς:
    Τους Αξιότιμους Κυρίους Υπουργούς και Υφυπουργούς
    Οικονομικών,
    Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,
    Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    Από
    Α)Διακλαδική Οργάνωση Βάμβακος,
    Β)Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών & Εξαγωγέων Βάμβακος

    Θέμα: «Συμμετοχή βαμβακοσπόρου στον τύπο υπολογισμού της κατανεμόμενης ποσότητας αυτούσιου Βιοντίζελ»

    Σχετικά με το Άρθρο 5 της υπό διαβούλευσης Υπουργικής απόφασης και συγκεκριμένα τη μεθοδολογία κατανομής αυτούσιου Βιοντίζελ προτείνεται η αύξηση του συντελεστή βαρύτητας βαμβακοσπόρου εγχώριας προέλευσης στον τύπο υπολογισμού της κατανεμόμενης ποσότητας ανά αιτούμενη εταιρία από 0,025 τουλάχιστον σε 0,1-0,15 με αναλογική μείωση των συντελεστών των λοιπών παραμέτρων που συμβάλλουν στο υπολογισμό της κατανομής ή εξ’ ολοκλήρου αντίστοιχη μείωση του συντελεστή της παραμέτρου Αi.

    Το προτεινόμενο μέτρο κρίνεται ως το ελάχιστο δυνατό για τη στήριξη της κατανάλωσης του εγχώρια παραγόμενου βαμβακοσπόρου στα πλαίσια των γενικότερων στόχων της εθνικής πολιτικής παραγωγής βιοκαυσίμων περί απορρόφησης των ενεργειακών καλλιεργειών και της μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης του εθνικού αγροτικού και μεταποιητικού τομέα.

    Πιο συγκεκριμένα, μέσω του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι δημιουργούνται θετικές προϋποθέσεις για τη διάθεση του εγχώρια παραγόμενου βαμβακοσπόρου και συνεπώς της βελτίωσης της τιμής του, προς άμεσο όφελος των τιμών που λαμβάνουν οι βαμβακοπαραγωγοί. Παράλληλα δημιουργούνται θετικές προϋποθέσεις για τα λειτουργία του μεταποιητικού κλάδου των σποροελαιουργιών βαμβακοσπόρου λόγω της ζήτησης που δημιουργείται για παραγωγή φυτικών ελαίων (βαμβακέλαιου) για τη παραγωγή βιοντίζελ.

    Σε εθνικό επίπεδο υπολογίζεται ότι παράγονται ανά καλλιεργητική περίοδο περίπου 350 με 400 χιλιάδες τόνοι βαμβακοσπόρου οι οποίοι υπό την πίεση της διάθεσης της παραγωγής πωλούνται στην καλύτερη περίπτωση σε αγορές του εξωτερικού (Ισπανία, Ιταλία, Σαουδική Αραβία κ.α.) σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που θα μπορούσαν να διακινηθούν. Μικρότερες ποσότητες διατίθενται πλέον στο εσωτερικό στα τοπικά ελαιουργία βάμβακος λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων διάθεσης των παραγόμενων ελαίων αλλά και της βαμβακόπιτας ως ζωοτροφή. Υπολογίζεται ότι η τιμή του προϊόντος σε περιόδους πίεσης κυμαίνεται από 150 έως 170 €/τόνο ενώ σε περιόδους εξομάλυνσης της ζήτησης μπορεί να ανέλθει στα επίπεδα των 230 έως και 270€/τόνο. Η αναγωγή της βελτιωμένης τιμής βαμβακοσπόρου στις τιμές που θα ελάμβαναν οι παραγωγοί οδηγούν σε βελτίωση της τιμής του συσπόρου βάμβακος έως και 12,5% ή με τα σημερινά δεδομένα περίπου στα 5€c/kg.

    Σε κάθε περίπτωση μέσω του μέτρου αυτού δημιουργείται μια ελάχιστη έμμεση στήριξη της καλλιέργειας βάμβακος στην Ελλάδα, της μακροβιότερης εκτατικής καλλιέργειας στη χώρα με παράδοση και τεχνογνωσία αναγνωρισμένη ευρέως στις αγορές του εξωτερικού, της λιγότερο ενεργοβόρας και υδροβόρας καλλιέργειας σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές που απευθύνονται σε αρδευόμενες εκτάσεις. Σημειώνεται ότι η αγορά του βάμβακος δίνει απασχόληση σε περισσότερο από 100.000 ανθρώπους στην ύπαιθρο όχι μόνο αγρότες αλλά και επαγγελματίες, εμπόρους και άλλους εργαζόμενους στην παραγωγή, επεξεργασία και την διακίνησή του. Αυτό που την καθιστά ιδιαίτερη σημαντική στις δυσοίωνες περιόδους ύφεσης και μειωμένης ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας είναι ο εξαγωγικός προσανατολισμός του προϊόντος ο οποίος συνεισφέρει αισθητά στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας. Υπολογίζεται ότι την περίοδο 2011-2012 το 85-90% του προϊόντος εξήχθη δημιουργώντας εισροή συναλλάγματος για τη χώρα ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων χωρίς να υπολογίζονται τα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας -μακράν το αποδοτικότερο ελληνικό αγροτικό προϊόν σε επίπεδο εξαγωγών.

    Με τιμή

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ
    ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
    Νικόλαος Σκοπιανός

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ
    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΩΝ & ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
    Απόστολος Δοντάς

  • 5 Νοεμβρίου 2012, 12:23 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας λαμβάνουν χώρα μεγάλες καλλιέργειες βαμβακιού, στις οποίες δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στον τομέα της μεταποίησης του σύσπορου βαμβακιού. Τα τελευταία χρόνια λόγω των διακυμάνσεων των διεθνών τιμών το βαμβακιού, ο βαμβακόσπορος που παράγεται τείνει να εξελιχθεί στο κύριο προϊόν της καλλιέργειας (και όχι σε υποπροϊόν) λόγω της μετατροπής του σε βιοντίζελ και ζωοτροφές. Από τη διαβούλευση της παρούσης Κ.Υ.Α. παρατηρούμε ότι γίνεται μια προσπάθεια «εξασθένισης» του κριτηρίου του βαμβακόσπορου από τις Ελληνικές πρώτες ύλες.
    Σας επισημαίνουμε τη σημασία του πιο πάνω προϊόντος για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής τόσο σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα, όσο και σε επίπεδο μεταποίησης. Σας ζητούμε να ενισχύσετε τη βαρύτητα του εν λόγω κριτηρίου, με δεδομένο ότι εξασφαλίζει απασχόληση σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων, σε μια περίοδο που η απασχόληση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ανάπτυξης που τόσο επιθυμούμε όλοι μας.
    Γιώργος Κεπενός
    Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής
    Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος

  • 5 Νοεμβρίου 2012, 12:10 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας λαμβάνουν χώρα μεγάλες καλλιέργειες βαμβακιού, στις οποίες δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στον τομέα της μεταποίησης του σύσπορου βαμβακιού. Τα τελευταία χρόνια λόγω των διακυμάνσεων των διεθνών τιμών το βαμβακιού, ο βαμβακόσπορος που παράγεται τείνει να εξελιχθεί στο κύριο προϊόν της καλλιέργειας (και όχι σε υποπροϊόν) λόγω της μετατροπής του σε βιοντίζελ και ζωοτροφές. Από τη διαβούλευση της παρούσης Κ.Υ.Α. παρατηρούμε ότι γίνεται μια προσπάθεια «εξασθένισης» του κριτηρίου του βαμβακόσπορου από τις Ελληνικές πρώτες ύλες.
    Σας επισημαίνουμε τη σημασία του πιο πάνω προϊόντος για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής τόσο σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα, όσο και σε επίπεδο μεταποίησης. Σας ζητούμε να ενισχύσετε τη βαρύτητα του εν λόγω κριτηρίου, με δεδομένο ότι εξασφαλίζει απασχόληση σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων, σε μια περίοδο που η απασχόληση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ανάπτυξης που τόσο επιθυμούμε όλοι μας.
    Γιώργος Κεπενός
    Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής
    Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος

  • 5 Νοεμβρίου 2012, 11:53 | ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

    Ονομάζομαι Καλπακίδης Θεμιστοκλής και καλλιεργώ σόγια στο νομό Καβάλας, συγκεκριμένα στην ΤΕΝΑΓΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ.

    Διαβάζοντας το προσχέδιο καθορισμού κριτηρίων και κατανομής αυτούσιου βιοντίζελ με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι

    στο άρθρο 5 ορίζετε ότι η μέγιστη στρεμματική απόδοση για την καλλιέργεια σόγιας είναι τα 240 κιλά. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι από την εμπειρία μου ως καλλιεργητής σόγιας, και όχι μόνο (αποδεικτικός αγρός το 2006
    και 2010 με πασίγνωστη εταιρία σπόρων) η μέγιστη στρεμματική απόδοση είναι τα 500 κιλά /στρέμμα. Βρίσκομαι στη διάθεσή σας για την παροχή στοιχείων (τιμολόγια πώλησης, δελτία ποσοτικής παραλαβής, αποδεικτικά
    πειραμάτων για απόδοση 460 κιλών, τα οποία θα ήταν πολύ περισσότερα, αν είχαμε και τον κατάλληλο μηχανικό εξοπλισμό).

    Σήμερα, μετά από επτά χρόνια αγώνα για την αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού και χωρίς τη βοήθεια κανενός, βρήκαμε
    μια λύση απέναντι στη μονοκαλλιέργεια του καλαμποκιού που είχε επικρατήσει μετά το κλείσιμο της Ε.Β.ΖΑΧΑΡΗΣ, ενός
    οικονομικού πνεύμονα για την περιοχή. Θεωρούμε πως η σόγια είναι μία καλλιέργεια με μέλλον, λόγω της ιδιομορφίας των χωραφιών μας στα Τενάγη και της
    ποικιλίας που καλλιεργούμε, μιας και το προϊόν που καλλιεργείται και αποδίδει στην ΕΛΛΑΔΑ είναι μη γενετικά
    τροποποιημένο, σε αντίθεση με το αντίστοιχο αποκλειστικά εισαγόμενο προϊόν. Εάν η στρεμματική απόδοση παραμείνει ως έχει θα οδηγήσετε τις εταιρείες παραγωγής βιοντίζελ στην απαξίωση της
    καλλιέργειας, αφού η ποσότητα κατανομής βιοντίζελ που προκύπτει από την καλλιέργεια σόγιας θα’ ναι πολύ μικρότερη
    σε σχέση με την καλλιέργεια των άλλων ενεργειακών φυτών, με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές σόγιας θα οδηγηθούμε σε
    αδιέξοδο. Παρακαλώ όπως διορθωθεί η μέγιστη στρεμματική απόδοση της σόγιας από τα 240 στα – πραγματικά- 500 κιλά. Στη διάθεσή σας για περισσότερα στοιχεία και σχόλια.Με εκτίμηση -Καλπακίδης Θεμιστοκλής Διοικητικό μέλος Αγροτικού συλλόγου Καβάλας

  • ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

    Βρισκόμαστε ήδη στην τέταρτη προσπάθεια (από το 2005) εξορθολογισμού και εξέλιξης του Νομοθετικού Πλαισίου που διέπει την αγορά βιοκαυσίμων, με απώτερο στόχο την εφαρμογή των κριτηρίων αειφορίας και την μετατροπή της συγκεκριμένης αγοράς σε ένα αποδοτικό (παραγωγικά και φοροδοτικά) μηχανισμό για την Ελληνική Οικονομία. Αν’ αυτού παρατηρούμε ότι τα προβλήματα διογκώνονται και ουσιαστικά το ίδιο το νομοθετικό σύστημα προσπαθεί να παρασύρει και να αποβάλλει τους ήδη οικονομικά εξαντλημένους επιχειρηματίες που τόλμησαν να επενδύσουν στο χώρο, πιστεύοντας στις προ ετών εξαγγελίες για ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ και ειδικότερα των βιοκαυσίμων.
    Με τη νέα Κ.Υ.Α. κατανομής αυτούσιου βιοντίζελ, δεκάδες χιλιάδες χιλιόλιτρα βιοντίζελ θα εισάγονται κάθε χρόνο στη χώρα από κράτη στα οποία έχει ήδη επιβληθεί anti dumping ή βρίσκονται σε διαδικασίες υλοποίησής του. Αντί λοιπόν να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τις ήδη πολυπάθεις Ελληνικές εταιρίες παραγωγής βιοντίζελ, αντ’ αυτού παραχωρούμε σε άδειες διάθεσης, συρρικνώνοντας παράλληλα το εγχώριο προϊόν και τις θέσεις εργασίας. Οι εισαγωγικές εταιρίες δε που συμμετέχουν στην κατανομή είναι εταιρίες καθαρά εμπορικού και όχι παραγωγικού προφίλ. Αντίθετα, οι Ελληνικές εταιρίες παραγωγής έχουν επενδύσει σε επιστημονικό προσωπικό, παραγωγικούς εξοπλισμούς και μηχανισμούς περισυλλογής πρώτων υλών με χιλιάδες προμηθευτές, αποδίδοντας παράλληλα φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στην Ελληνική Οικονομία. Θα ήταν χρήσιμη μια σύγκριση των οικονομικών αποτελεσμάτων των Ελλήνων παραγωγών και των εισαγωγικών εταιριών. Από εκεί θα παρατηρήσουμε εύκολα ποσό πιο προσοδοφόρο είναι να είναι κανείς εισαγωγέας αντί παραγωγός βιοκαυσίμων. Το ερώτημα λοιπόν που εγείρεται είναι το εξής: Επιθυμούμε τελικά την ανύψωση της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση του παραγωγικού και μεταποιητικού ιστού της χώρας ή τη μετατροπή της σε ένα εισαγωγικό – εμπορικό μηχανισμό; Προτείνουμε λοιπόν η κατανομή να διεξαχθεί μόνο μεταξύ Ευρωπαίων παραγωγών και όχι εισαγωγέων.

    Με τεραστία έκπληξη παρατηρούμε φέτος την εκ νέου μείωση της στάθμισης του κριτηρίου της κατανομής που αναφέρεται στον Ελληνικό Βαμβακόσπορο. Η εταιρία μας, όντας η δεύτερη εταιρία παραγωγής βιοκαυσίμων που λειτούργησε στην Ελλάδα το 2006, επένδυσε (και συνεχίζει να επενδύει) τόσο παραγωγικά, όσο και στο χώρο της περισυλλογής και μεταποίησης του βαμβακόσπορου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, μόνο στο κομμάτι που αφορά τον βαμβακόσπορο, δημιούργησε 30 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες πλέον τελούν υπό καθεστώς κατάργησης. Ας μην ξεχνάμε ότι ο βαμβακόσπορος (σύμφωνα με τα κριτήρια αειφορίας) αποτελεί πρώτη υλη πολύ πιο αειφόρα σε σχέση με τους ελαιούχους σπόρους που προέρχονται από ενεργειακές καλλιέργειες. Για το λόγο αυτό ζητούμε την ενίσχυση του συγκεκριμένου κριτήριου και όχι τη μείωσή του.

    Παρατηρούμε ότι το κριτήριο των παραδόσεων των προηγούμενων ετών δεν υφίσταται πλέον, διότι προφανώς κρίνεται ότι η αγορά είναι ώριμη. Το κριτήριο αυτό ουσιαστικά είναι το μόνο που αποτελεί επιβράβευση αυτών που είχαν μεγάλη συμμέτοχη στα κριτήρια των Ελληνικών πρώτων υλών (ενεργειακές καλλιέργειες, βαμβακόσπορος, χρησιμοποιημένα ελαία). Αντ’ αυτού τιμωρούμε τους συγκεκριμένους Έλληνες παραγωγούς και δίνουμε το ποσοστό του κριτηρίου σε αυτούς που θα εισάγουν βιοντίζελ από τρίτες χώρες, κατέχοντας μόνον μια άδεια διάθεσης, ένα γραφείο, ένα τηλέφωνο και ένα φορολογικό εκπρόσωπο. Ζητάμε την άμεση επαναφορά του κριτηρίου με την ιδία βαρύτητα που είχε στην προηγούμενη Κ.Υ.Α.

    Σχετικά με το κριτήριο των ερευνητικών προγραμμάτων με Ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να μειωθεί η υψηλή στάθμισή του στην κατανομή διότι όλες οι εταιρίες παραγωγής βιοντίζελ είναι σε θέση να υποστηρίζουν μια τέτοια έρευνα, καθότι υπάρχει από όλες το επιστημονικό ενδιαφέρον να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους προγράμματα. Συνεπώς για το κριτήριο αυτό που ενδιαφέρει όλες τις εταιρίες, δεν θα πρέπει η βαρύτητά του να ξεπερνά το 2%, ενώ η διαφορά του ποσοστού του θα μπορούσε να απορροφηθεί από τα κριτήρια του βαμβακόσπορου και των παραδόσεων των προηγούμενων ετών.

    ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

    Άρθρο 1, Παράγραφος 5
    Να γίνει σαφές ότι θα παραλαμβάνονται κατά προτεραιότητα από τους δικαιούχους οι κατανεμηθείσες ποσότητες βιοντίζελ στην περίπτωση που υπάρχει μείωση κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης έως 20%.

    Άρθρο 3, Παράγραφος 1, Εδάφιο Α, παράγραφος η
    Για την αποφυγή γραφειοκρατικών διαδικασιών, εφόσον τα στοιχεία των ενεργειακών καλλιεργειών διαβιβάζονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς το ΥΠΕΚΑ, να αποφεύγεται η προσκόμιση βεβαιώσεων από πλευράς δικαιούχων για τις ποσότητες ελαιούχων σπόρων και τις συμβολαιοποιημένες εκτάσεις.

    Άρθρο 3, Παράγραφος 1, Εδάφιο Α, παράγραφος θi
    Επειδή τα δελτία αποστολής & τα τιμολόγια προμήθειας βαμβακόσπορου, χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων, τηγανελαίων και ζωικών λιπών που θα ληφθούν υπόψη στην επικείμενη κατανομή θα πρέπει να έχουν εκδοθεί από 1/1/2012, υπάρχει ένα κενό μεσοδιάστημα από 1/9/2011 έως και 31/12/2011 στο οποίο οι ποσότητες αυτές των πρώτων υλών δεν θα έχουν ληφθεί υπόψη σε καμία κατανομή. Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν, ορισμένες αιτούσες εταιρίες να πουλήσουν τις ποσότητες αυτές και να τις επαναγοράσουν μέσα στο έτος 2012. Προτείνεται η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης των συμμετεχόντων στην κατανομή για το συγκεκριμένο κριτήριο, στην οποία θα δηλώνεται υπεύθυνα (επί ποινή τιμωρίας) ότι οι ποσότητες αυτές (για το εν λόγω χρονικό διάστημα) δεν έχουν πουληθεί και επαναγοραστεί.

    Άρθρο 3, Παράγραφος 1, Εδάφιο Α, παράγραφος θii
    Για την περίπτωση των χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων, τηγανελαίων και ζωικών λιπών που προέρχονται από βιομηχανίες τροφίμων (οι οποίες έχουν υποχρέωση τήρησης θεωρημένων βιβλίων αποθήκης και παραγωγής) και πωλούνται απευθείας σε μονάδες παραγωγής βιοντίζελ (οι οποίες επίσης υποχρεούνται να τηρούν θεωρημένα βιβλία αποθήκης και παραγωγής) χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων (αδειοδοτημένων εταιριών συλλογής), να ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία, εφόσον ο όποιος έλεγχος είναι πολύ εύκολος και εφικτός ανά πάσα στιγμή.

    Άρθρο 5, Παράγραφος 1
    Επειδή κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των φορέων στη διαμόρφωση του πλαισίου είχαμε τη διαβεβαίωση ότι η βαρύτητα των κριτήριων ΕΛ1i, ΕΛ2i θα ήταν τέτοια ώστε να περιελάμβανε όλες τις ποσότητες των Ελληνικών πρώτων υλών (ενεργειακών και βαμβακόσπορου – βαμβακελαίου), με έκπληξη παρατηρούμε ότι στον προτεινόμενο τύπο υπολογισμού των ποσοτήτων η βαρύτητα του βαμβακόσπορου από 5%, έχει μειωθεί στο 2,5% και αυτό διότι εκ παραδρομής δεν έχει συμπεριληφθεί το ισοδύναμο βαμβακέλαιο το οποίο με τους νέους υπολογισμούς θα μετατραπεί σε βαμβακόσπορο, συμφώνα και με τα κριτήρια αειφορίας. Μελετώντας προσεκτικά τις ποσότητες βαμβακόσπορου, βαμβακελαίου και χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων που υποβλήθηκαν τα δυο τελευταία έτη, διαπιστώνουμε ότι η σχέση του βαμβακόσπορου – βαμβακελαίου και των χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων – τηγανελαίων ήταν 40/60. Συνεπώς, πρέπει να αρθεί άμεσα η αδικία και να διατηρηθεί η σχετική αναλογία επί του συνολικού ποσοστού του κριτηρίου. Σε κάθε περίπτωση η βαρύτητα του βαμβακόσπορου δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη του 8%.
    Σχετικά με τον πίνακα απόδοσης αυτούσιου βιοντίζελ ανά τόνο πρώτης ύλης, δεν συμφωνούμε με τις τιμές των χιλιόλιτρων βιοντίζελ ανά τόνο σπόρου και έχουμε αποστείλει στην υπηρεσία επιστημονικά και βιβλιογραφικά δεδομένα, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο σχετικός πίνακας που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ χρειάζεται ανανέωση. Σε καμιά περίπτωση η απόδοση αυτή για τον ηλιόσπορο και την ελαιοκράμβη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 0,46 χιλιόλιτρα ανά τόνο σπόρου.
    Προτείνουμε επίσης οι συντελεστές βαρύτητας των κριτηρίων του τύπου της κατανομής να μεταβληθούν ως εξής:

    Ποσότητες προερχόμενες από ενεργειακές καλλιέργειες → 50%
    Ποσότητες προερχόμενες από Ελληνικό βαμβακόσπορο → 8%
    Ποσότητες προερχόμενες από χρησ. έλαια, τηγανέλαια, ζωικά λίπη → 12%
    Παραδόσεις προηγουμένων ετών → 15%
    Ερευνητικά προγράμματα → 2%
    Αιτούμενη ποσότητα → 13%

    Από την συνολικά κατανεμόμενη ποσότητα το 90% να προέρχεται από συμμετέχοντες στην κατανομή, το δε υπόλοιπο 10% να αποτελεί προϊόν ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ των συμμετεχόντων.

    Όλες οι Ελληνικές πρώτες ύλες (ενεργειακές καλλιέργειες, βαμβακόσπορος, χρησιμοποιημένα έλαια, τηγανέλαια και ζωικά λίπη) όταν ξεπερνούν το ποσοστό της βαρύτητας του εκάστοτε κριτηρίου τους, να εξασφαλίζεται η προτεραιότητά τους αναπροσαρμόζοντας τη βαρύτητα των υπόλοιπων κριτηρίων.

    Άρθρο 8, Παράγραφος 4
    Να επαναδιατυπωθεί με σαφήνεια, ώστε να είναι ξεκάθαρο στις αιτούσες εταιρίες, ότι οι ποσότητες πρώτων υλών των κριτήριων με δείκτες ΕΛ1i, ΕΛ2i και ΕΛ3i του άρθρου 5 οι οποίες δεν θα ληφθούν υπόψη στην κατανομή, θα απελευθερώνονται άμεσα μετά την έκδοση της απόφασης.

    Με Εκτίμηση,

    Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος
    Υπεύθυνος Παραγωγής Μονάδας Βιοκαυσίμων

  • 5 Νοεμβρίου 2012, 09:52 | Ε.Α.Σ. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

    Λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια συμμετοχής στη μεθοδολογία κατανομής του αυτούσιου βιοντίζελ και των αντίστοιχων συντελεστών βαρύτητας τους, κρίνουμε σκόπιμο να ζητήσουμε τον επαναπροσδιορισμό του συντελεστή βαρύτητας του βαμβακόσπορου (2,5%) και πιο συγκεκριμένα την αύξηση του τουλάχιστον κατά 7,5% διότι είναι το μόνο προϊόν που κάνει βιώσιμη την καλλιέργεια του βαμβακιού σήμερα δεδομένου της μειωμένης τιμής του. Επιπλέον, η αύξηση του εν λόγω συντελεστή κρίνεται επιτακτική προκειμένου να διατηρηθούν υψηλά τα κίνητρα αμειψισποράς στις ίδιες καλλιεργούμενες εκτάσεις (ετήσια εναλλακτική σπορά μεταξύ βαμβακιού, ηλίανθου κ.λ.π.) χωρίς να επηρεάζονται οι καλλιέργειες των λοιπών εκτάσεων και κυρίως αυτών των οποίων τα παραγόμενα προϊόντα προορίζονται προς βρώση.

    Ο Πρόεδρος

    Καμπρούδης Αξιώτης

  • 4 Νοεμβρίου 2012, 21:10 | ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΘΩΜΑΣ

    Ονομάζομε Καραστεργίου Θωμάς και είμαι καλλιεργητής σόγιας στον νομό Καβάλας, και στην περιοχή τεναγών Φιλίππων. Η περιοχή αυτή λόγο της ιδιαιτερότητας της (τύρφη) μας αποκλείει από πολλές καλλιέργειες και η μόνη που ευδοκιμεί τα τελευταία χρόνια είναι η σόγια. Διαβάζοντας το προσχέδιο καθορισμού κριτηρίων και κατανομής αυτούσιου βιοντίζελ με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι στο άρθρο 5 ορίζετε ότι η μέγιστη στρεμματική απόδοση για σόγια είναι 240 κιλά. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι από την εμπειρία μου ως καλλιεργητής σόγιας η μέγιστη στρεμματική απόδοση είναι τα 500 κιλά στο στρέμμα. Βρίσκομαι στην διάθεσή σας για την παροχή στοιχείων(τιμολόγια πώλησης, δελτία ποσοτικής παραλαβής) που δικαιολογούν τον ισχυρισμό μου. Εάν η στρεμματική απόδοση παραμένει ως έχει θα οδηγήσετε τις εταιρείες παραγωγής βιοντίζελ στην απαξίωση της καλλιέργειας αφού η ποσότητα κατανομής βιοντίζελ που προκύπτει από την καλλιέργεια σόγιας θα ναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την καλλιέργεια των άλλων ενεργειακών φυτών.
    Έτσι οι καλλιεργητές σόγιας θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο, παρακαλώ όπως διορθωθεί η μέγιστη στρεμματική απόδοση για την σόγια από τα 240 κιλά στα πραγματικά 500 κιλά.

    Με εκτίμηση

    Αντιπρόεδρος ΤΟΕΒ Φιλίππων
    Καραστεργίου Θωμάς

  • 4 Νοεμβρίου 2012, 13:37 | Θεοφάνης Γέμτος

    Στον Πίνακα με τις μέγιστες αποδόσεις των καλλιεργειών που παράγουν εαλιούχους σπόρους νομίζω ότι έχετε χαληλές τιμές. Σε πειράματα που έγιναν στη Θεσσσαλία το 2007 και 2008 καλλιεργήθηκε ποτιστικός ηλίανθος. Σε πείραμμα σύγκρισης ποικιλιών στη Καρδίτσα η παραγωγή έφτασε στα 600 κιλά/στρέμμα ενώ σε πολλές ποικιλίες ήταν πάνω από 500 κιλά/στρέμμα. Φέτοςς σε πείραμα στο πλαίσιο προγράμμματοςς Θαλής καλλιεργτήθηκε επίσπορα σόγια μετά από σιτάρι. Η απόδοση με συμβατική κατεργασία έφτασε τα 420 κιλά/στρέμμα.
    Εάν ενδιαφέρεστε μπορώ να σας στείλω τα αποτελέσματα των σχετικών πειραμάτων.

  • 3 Νοεμβρίου 2012, 09:23 | Ε.Α.Σ. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

    Σχετικά με τη μεθοδολογία κατανομής αυτούσιου βιοντίζελ, κρίνουμε ότι ο συντελεστής βαρύτητας των ενεργειακών καλλιεργειών που αντιστοιχεί στο 60% της κατανεμημένης ποσότητας βιοντίζελ κινείται στη σωστή βάση γιατί προάγει την ενασχόληση του αγροτικού κόσμου με το συγκεκριμένο ενεργειακό προϊόν και εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές εισόδημα που θα επιτρέπει τη διατήρηση των αγροτών στη καλλιέργεια της γης. Ωστόσο, διαφωνούμε κάθετα με το χαμηλό συντελεστή βαρύτητας της τάξεως του 2,5% της κατανεμημένης ποσότητας βιοντίζελ παραγόμενο από βαμβακόσπορο διότι λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλή τιμή του βαμβακιού είναι το μοναδικό προϊόν που κάνει κερδοφόρα την εν λόγω καλλιέργεια σήμερα. Επίσης, δεδομένου ότι η παραγωγή βιοντίζελ από βαμβακόσπορο έχει χαρακτηριστεί αειφόρα με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία και βαρύτητα και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η καλλιέργεια του ηλίανθου ή σόγιας και του βαμβακιού εναλλάσσει ετησίως η μία την άλλη χωρίς να καταλαμβάνεται χώρος από καλλιεργούμενες εκτάσεις για χρήση τροφίμων συμπεραίνουμε ότι κρίνεται αναγκαία η αναπροσαρμογή του εν λόγω συντελεστή βαρύτητας του βαμβακόσπορου από το 2,5% στο 10%.

    Ο Πρόεδρος

    Λυμπερίδης Νικόλαος