Άρθρο 10:Τελικές και Μεταβατικές διατάξεις – Έναρξη ισχύος – Δημοσίευση

1. α) Μέχρι και την πάροδο 3 μηνών από τη δημοσίευση της συμπλήρωσης του Κανονισμού Αδειών του άρθρου 14 του ν.3054/2002 για την χορήγηση Άδειας Διάθεσης Βιοκαυσίμων, επιτρέπεται αντί της υποβολής της Άδειας Διάθεσης Βιοκαυσίμων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 3 παράγραφοι 1.Α.γ., η υποβολή των κατωτέρω δικαιολογητικών, επί ποινή αποκλεισμού:
i) Στην περίπτωση μονάδων παραγωγής αυτούσιου βιοντίζελ που είναι εγκατεστημένες εντός της ελληνικής επικράτειας: άδεια λειτουργίας, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του ν. 3325/2005 όπως ισχύει. Εφόσον στην άδεια λειτουργίας δεν αναγράφεται η δυναμικότητα της μονάδας παραγωγής, προσκομίζεται συμπληρωματικά η άδεια εγκατάστασης ή η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, βάσει των οποίων χορηγήθηκε η ισχύουσα άδεια λειτουργίας, όποια εκ των δύο αναγράφει τη δυναμικότητα.
ii) Στην περίπτωση μονάδων παραγωγής αυτούσιου βιοντίζελ που είναι εγκατεστημένες σε άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η αντίστοιχη, για το οικείο δίκαιο του εν λόγω κράτους, άδεια λειτουργίας. Εφόσον στην άδεια λειτουργίας δεν αναγράφεται η δυναμικότητα της μονάδας παραγωγής, προσκομίζονται συμπληρωματικά επίσημα έγγραφα από αρμόδια αρχή, κατά το οικείο δίκαιο του κράτους, που να βεβαιώνουν τη δυναμικότητα.
iii) Εφόσον στα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά των σημείων (i) και (ii) δεν αναγράφεται η ετήσια δυναμικότητα της μονάδας παραγωγής αυτούσιου βιοντίζελ, αυτή υπολογίζεται ως εξής:
(Ημερήσια δυναμικότητα) * (Ημέρες λειτουργίας ανά έτος) ή
(Ωριαία δυναμικότητα) * (Ώρες λειτουργίας ανά ημέρα) * (Ημέρες λειτουργίας ανά έτος).
Σε περίπτωση που στα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά δεν αναφέρονται οι ημέρες λειτουργίας ανά έτος ή/και οι ώρες λειτουργίας ανά ημέρα, για τον υπολογισμό της ετήσιας δυναμικότητας αυτές θεωρούνται ίσες με 330 και 24, αντίστοιχα.
Εφόσον απαιτείται, για τη μετατροπή της δυναμικότητας, η πυκνότητα του αυτούσιου βιοντίζελ θεωρείται ίση με 0,88 κιλά/λίτρο.
β) Μέχρι και την πάροδο 3 μηνών από την συμπλήρωση του Κανονισμού Αδειών του άρθρου 14 του ν.3054/2002 για την χορήγηση Άδειας Διάθεσης Βιοκαυσίμων, δεν απαιτείται η υποβολή της Άδειας Διάθεσης Βιοκαυσίμων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1.Β. γ.
2. Μέχρι και την πάροδο 3 μηνών από τη δημοσίευση της συμπλήρωσης του Κανονισμού Αδειών του άρθρου 14 του ν.3054/2002 για την χορήγηση Άδειας Διάθεσης Βιοκαυσίμων, και εφόσον δεν έχει υποβληθεί η Άδεια Διάθεσης Βιοκαυσίμων κατά το στάδιο υποβολής αίτησης για συμμετοχή στην κατανομή, σύμφωνα με το άρθρο 3, υποβάλλονται επιπλέον των δικαιολογητικών του άρθρου 6 και εντός των προθεσμιών που τίθενται με την απόφαση κατανομής, τα κατωτέρω δικαιολογητικά:

i) Όλοι οι δικαιούχοι οφείλουν να προσκομίσουν τα ακόλουθα:
α) Αντίγραφα των φύλλων Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) σύστασης της εταιρείας, καθώς και πλήρη κατάλογο των τροποποιήσεων του καταστατικού της εταιρείας και τα ΦΕΚ όπου αυτές έχουν δημοσιευθεί.
β) Επικυρωμένο αντίγραφο του κωδικοποιημένου καταστατικού της εταιρείας.
ii) α) Για τους δικαιούχους των οποίων η έδρα βρίσκεται εντός Ελλάδας, γίνεται αυτεπάγγελτη αναζήτηση των πιστοποιητικών περί μη πτώχευσης, μη υποβολής αίτησης για κήρυξη σε πτώχευση, εκκαθάριση, αναγκαστική διαχείριση ή πτωχευτικό συμβιβασμό της εταιρείας.
β) Οι λοιποί δικαιούχοι οφείλουν να προσκομίσουν στην αρμόδια Υπηρεσία τα πιστοποιητικά περί μη πτώχευσης, μη υποβολής αίτησης για κήρυξη σε πτώχευση, εκκαθάριση, αναγκαστική διαχείριση ή πτωχευτικό συμβιβασμό της εταιρείας, τα οποία να έχουν εκδοθεί το πολύ πριν από τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες.
iii) Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται, εντός των προθεσμιών που τίθενται με την απόφαση κατανομής, κάποιο από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986, στην οποία ο δικαιούχος δηλώνει ότι έχει κάνει αίτηση στην αρμόδια αρχή για την έκδοσή του και ότι θα το προσκομίσει εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την παραλαβή του.

Σε κάθε περίπτωση η προσκόμιση των ανωτέρω δικαιολογητικών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 ημερολογιακές ημέρες από την έκδοση της απόφασης κατανομής. Μετά την πάροδο του χρόνου αυτού αυτοδίκαια ανακαλείται η συμμετοχή του δικαιούχου στην κατανομή.
3. Σε περίπτωση ανάκλησης της Άδειας Διάθεσης Βιοκαυσίμων ή της έγκρισης του άρθρου 8 παρ. 2 του ν. 3423/2005 (ΦΕΚ Α΄304) για συμμετοχή στην κατανομή αυτούσιου βιοντίζελ, κατά τη διάρκεια του έτους κατανομής, ανακαλείται αυτοδίκαια η συμμετοχή του δικαιούχου στην κατανομή.

4. Για τους σκοπούς της παρούσας, το σύνολο της ποσότητας του αυτούσιου βιοντίζελ πρέπει να πληροί τα κριτήρια αειφορίας που καθορίζονται με τις διατάξεις των άρθρων 20, 21 και 22 του ν. 4062/2012 (ΦΕΚ Α΄70) και των κατ΄ εξουσιοδότηση των διατάξεων αυτών κανονιστικών αποφάσεων.

5. Τα Παραρτήματα 1, 2, 3 και 4 προσαρτώνται στην παρούσα απόφαση και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής.
6. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

7. Η απόφαση αυτή να αναρτηθεί και να είναι διαθέσιμη στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (http://www.ypeka.gr).

8. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

  • 5 Νοεμβρίου 2012, 14:44 | Ελίν Βιοκαύσιμα

    Τέλος επισημαίνουμε ότι ο περιορισμός του ποσοστού ανάμειξης στο 6.5% αντί 7 %, αποτελεί Ελληνική πρωτοτυπία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και δεν έχει καμιά απολύτως λογική αιτιολόγηση. Στην απόφαση πρόσκλησης για την κατανομή θα πρέπει να καθιερωθεί επί τέλους το 7%.