Άρθρο 7 – Άλλες διατάξεις

1. Κάθε διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος διατάγματος καταργείται.
2. Στις περιοχές που για οποιονδήποτε λόγο διέπονται από τη δασική νομοθεσία, εφαρμόζονται παράλληλα οι ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας αυτής.
3. Σε όλες τις ζώνες του παρόντος απαγορεύεται η θήρα.
4. Σε όλες τις ζώνες του παρόντος απαγορεύεται η ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων.
5. Σε όλες τις ζώνες του παρόντος τα νέα κτίρια πρέπει να πληρούν βιοκλιματικούς όρους κατασκευής.
6. Εντός των ζωνών Β, Γ, Δ και Ε επιτρέπεται η εκτέλεση των αναγκαίων έργων τεχνικής υποδομής και ιδίως έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και ενέργειας για την εξυπηρέτηση νομίμως υφισταμένων εγκαταστάσεων.
7. Εντός των ανωτέρω ζωνών οριοθετείται ζώνη Α ως καθορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 του παρόντος. Η ζώνη αυτή καταλαμβάνει πλάτος 50 μ. εκατέρωθεν του άξονα των σημαντικότερων ρεμάτων του ορεινού όγκου, όπως απεικονίζονται στα σχετικά διαγράμματα του άρθρου 1 του παρόντος. Τα όριο αυτό, προσαρμόζεται αυτομάτως επί του οριοθετούμενου άξονα και για το αντίστοιχο τμήμα της ζώνης Α, κάθε φορά που δημοσιεύεται σε ΦΕΚ η κατά νόμο οριοθέτηση των ρεμάτων αυτών.
8. Τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια και εγκαταστάσεις διδακτηρίων, νοσοκομείων, θεραπευτηρίων, ορφανοτροφείων, ασύλων, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών εκδηλώσεων, ιερών μονών, ναών και νεκροταφείων, των οποίων η χρήση δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, είναι δυνατόν να παραμένουν στα γήπεδα στα οποία βρίσκονται και να υφίστανται επισκευαστικές παρεμβάσεις, χωρίς καμία δυνατότητα επεκτάσεως.
9. Όλες οι οικοδομικές άδειες εντός των ζωνών προστασίας εκδίδονται από τις αρμόδιες Δ/νσεις Πολεοδομίας, ύστερα από γνωμοδότηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας.
10. Για όλα τα επιτρεπόμενα έργα και δραστηριότητες εκτός Ζώνης Α, τα οποία εμπίπτουν στις κατηγορίες της υπ’ αριθμ. 15393/2332 (ΦΕΚ Β’/1022/5.8.2002) κοινής υπουργικής απόφασης, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία υπάγονται, απαιτείται η εκπόνηση και έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 1650/1986 και η εγκατάστασή τους είναι δυνατή εφόσον δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διατήρηση του προστατευτέου αντικειμένου και κυρίως των οικοτόπων και ειδών χαρακτηρισμού της περιοχής ως Ειδικής Ζώνης Διατήρησης.
11. Για την προστασία όσων νέων αρχαιολογικών θέσεων εντοπιστούν μετά τη δημοσίευση του παρόντος, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού δύναται να επιβάλει ειδικότερους περιορισμούς και ρυθμίσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
12. Με τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, καταργούνται: α) το από 31.8.78 προεδρικό διάταγμα ‘’περί καθορισμού, ρυθμίσεως και προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού’’ (Δ’ 544/78) και οι μεταγενέστερες τροποποιήσεις αυτού, όπως κατά περίπτωση ισχύουν.
13. Με τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, παύει η ισχύς της υπ. αριθμ. 7528/18.03.2010 απόφασης της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις Ζώνες Α, Β, Γ και Ε.

  • Ti ιδιότητες πρέπει να έχει ένα όν για να του οφείλουμε ηθικές υποχρεώσεις ;
    Αν ψάξουμε όλα τα κριτήρια μέχρι σήμερα όλα ήταν ανθρωποκεντρικά και οδηγηθήκαμε ότι δεν υφίστανται ηθικές υποχρεώσεις προς τα άλλα όντα !!!
    Τα ανθρωποκεντρικά αυτά κριτήρια ποια ήταν ; Η ψυχή το συναίσθημα , η αίσθηση ύπαρξης συμφερόντων ,η αυτοσυνείδηση . όλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία για να καταδείξουν ότι επειδή δεν κατέχονται από τα ζώα δεν τα οφείλουμε και ηθικές υποχρεώσεις !!!.
    Το ότι δεν υπάρχει η ορθολογικότητα στα ζώα ,σημαίνει ότι δεν υφίσταται καμία υποχρέωση για ηθική συμπεριφορά απέναντί τους .!!!

    Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι ναι υφίσταται το κριτήριο της ορθολογικότητας και στα ζώα :
    Υπάρχουν άνθρωποι που δεν κατέχουν το κριτήριο της ορθολογικότητας ή όλα τα πιο πάνω κριτήρια ! τι σημαίνει όμως αυτό ! .κανένας δεν διανοείται να πει ότι δεν είναι άνθρωποι και ότι δεν οφείλουμε μια ηθική συμπεριφορά απέναντί τους
    Για σκεφτείτε πόσο λάθος είναι το κριτήριο της ορθολογικότητας για τα ΑμΕΑ , για τις ευπαθείς ομάδες ,για τις ευάλωτες πνευματικά και κοινωνικά ομάδες για τα βρέφη .
    Μπορούμε να κάνουμε πειραματόζωα όλες αυτές τις ομάδες !!! όπως πολλοί ασυνείδητοι ι κάνουν τα ζώα . Σαφώς ΌΧΙ

    Κάθε προσπάθεια για ζωή δίπλα μας αξίζει τον σεβασμό μας . Έχουν και τα ζώα δικαιώματα
    .
    Να απαγορευτεί το κυνήγι σε όλη την χώρα . Γιατί μονο στον Υμηττό ;

    Το κυνήγι εθίζει στη βία , υιοθετεί την πιο ανέντιμη συμπεριφορά το καρτέρι .!! Για σκεφτείτε την ώρα που πίνεις νερό ή τρως κάτι να κινδυνεύεις να θανατωθείς . Λιγάκι το νοιώσαμε με τις διατροφικές κρίσεις BSA , GMOs , όταν χάσαμε την εμπιστοσύνη στη διατροφή ως καταναλωτές και τρομάξαμε .

    Δεν έχει κανένα στοιχείο σπόρ το κυνήγι !!
    Μπορεί να γνωρίσει κάποιος την ελληνική φύση μέσα από τον αγροτουρισμό και τον οικοτουρισμό .Δεν είναι απαραίτητο να ζωθεί την φονική καραμπίνα σαν άλλοθι . Διεκδικούμε ως ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ το δικαίωμα μας να απολαμβάνουμε και να έχουμε μια άλλη σχέση με τα ζώα του δάσους (φωτογραφίες , μελέτη , παρατήρηση πτηνών κλπ)
    Με ποια λογική διεκδικούνε οι κυνηγοί να αφαιρούνε τα ζώα από το βιοτόπό τους για μια «διασκέδαση» που υιοθετεί τη βία . Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια διασκέδαση που εδράζεται στη βία της φονικής επαναληπτικής καραμπίνας απέναντι σε ανίσχυρα όντα που αισθάνονται το φόβο και τον πόνο .
    Απαξιώστε ιδεολογικά το κυνήγι .Αντιπαρατεθείτε ιδεολογικά στο κυνήγι .
    Μπορεί σήμερα μια σοβαρή κοπέλα να φορέσει γούνα ! Είναι απαξιωμένη από όλους .Μόνο κάτι « ψωνάρες » θα δείτε με γούνα .
    Αυτό είναι αποτέλεσμα των οικολογικών οργανώσεων στον κόσμο .
    Προσδοκούμε σε λίγο και οι τύποι με τις καραμπίνες στα δάση να είναι το πιο απαξιωμένο πρότυπο εκείνου που δηλώνει ότι θέλει να γνωρίσει την φύση!!! .
    Διεκδικούμε να απολαμβάνουμε την φύση με περίπατο και μελέτη . Οι φονικές καραμπίνες ας σιγάσουν στον Υμηττό και σ όλη την Ελλάδα .
    Δ.Π

  • 27 Απριλίου 2010, 14:19 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    Ενα μεγαλο λαθος που γινετε στην ελλαδα ειναι η δαιμονοποιηση του κυνηγιου.Χωρες πολυ πιο μπροστα απο την ελλαδα αποδεχονται το κυνηγι
    ως μια συμβατη δραστηριοτητα προς το περιβαλλον.Μην απαγορευεται αλλες περιοχες,ο κυνηγος αγαπαει ,ζει ,και σεβεται το περιβαλλον.Συνεργασια
    ωςτε ο κυνηγος να γινει τα ματια της πολιτειας στα δαση και στης πεδιαδες της χωρας μας.Ολοι θα βγουμε κερδισμενοι.
    Ευχαριστω.

  • 27 Απριλίου 2010, 14:48 | Σωτήριος Λυκοσκούφης

    Καλημέρα.

    Το κυνήγι ως γνωστόν αποτελεί μια καθ’όλα νόμιμη δραστηριότητα που διέπεται από διεθνείς νόμους και κανόνες ,ιδιαίτερα αυστηρούς στην περίπτωση της χώρας μας.
    Δραστηριότητα σε παράλληλο δρόμο φυσικά με αυτόν της επιστήμης της θηραματολογίας όπου με υγιή τρόπο κάνει ορθολογιστική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ,όπως τόσες άλλες ως δικαίωμα του κάθε Ευρωπαίου πολίτη.
    Δραστηριότητα και αυτή που επιδρά θετικά ακόμα και σε αυτόν τον ψυχισμό του ανθρώπου όπως και κάθε υγιής επαφή με το περιβάλλον..
    Οι προσπάθειες των κυνηγών -οργανώσεων υπέρ της φύσης της αειφορίας και η διάθεση συνεργασίας είναι γνωστές.
    Δραστηριότητα συμβατή με το φυσικό περιβάλλον και απόλυτα αντίθετη με όποια μορφή εξέλιξης αλλοιώνει το αρχικό φυσικό πολύτιμο περιβάλλον.
    Με βάση τα παραπάνω ,με παράπονο και απορία τολμώ να ρωτήσω:

    Γιατί η δραστηριότητα στον τελευταίο εναπομείναντα χώρο πλησίον της τσιμεντούπολης που απέμεινε πρέπει να βρεθεί πάλι στο επίκεντρο του συνήθους ανηλεούς διωγμού;;
    Ποια αιτιολογία πλην αυθαιρεσίας μπορεί να δικαιολογήσει κάτι τέτοιο υπερκαλύπτοντας για μια ακόμη φορά το συναίσθημα της αδικίας απέναντι στην κοινωνική αυτή ομάδα που προσφέρει τα μέγιστα στην φύση και σε άλλους τομείς προς το συμφέρον της πατρίδας;;;;;;

  • 27 Απριλίου 2010, 14:37 | ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΤΟΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η απαγορευση της θήρας στον Υμηττό.Σας χαλανε τα σχεδια οι κυνηγοι κυριοι του Υπουργείου δεν θα περασει η οικολογικητρομοκρατια κυρία Μπιρμπίλη

  • 27 Απριλίου 2010, 13:58 | lamaras sotiris

    ΜΑΣ ΑΠΟΞΕΝΟΣΑΤΕ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ Μ.Μ.Ε
    ΜΑΣ ΑΠΟΚΟΨΑΤΕ ΑΠ’ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΕ ΣΙΚΕ ΣΚΑΝΔΑΛΑ
    ΜΑΣ ΔΙΑΛΥΣΑΤΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕΤΟ ΞΕΛΟΓΙΑΣΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΑΠΟΜΕΝΕΙ?
    ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΜΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΤΕΛΕΤΑΙΑ
    ΔΙΕΞΟΔΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΑΝΑΤΑΣΗΣ

  • 27 Απριλίου 2010, 13:17 | Ν. Πολυμενάκος

    Χωρίς ουσία και κανένα νόημα η κατάργηση του κυνηγιού.
    Γενικότερα για το κυνήγι θα συμφωνήσω κι εγώ με όλους τους παραπάνω και θέλω να προσθέσω:
    Δεν έχετε παρατηρήσει ότι όπου γίνονται απαγορεύσεις – οργιάζουν παρανομίες παντός είδους; Οι κυνηγοί είναι αυτοί που περισσότερο από όλους επιθυμούν την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείρηση των φυσικών μας πόρων γιατί μέσα σε αυτούς αισθάνονται ότι ‘ζουν’ και ‘αναπνέουν’ από αυτούς.

  • 27 Απριλίου 2010, 13:06 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Δεν θα επαναλαβω τιποτα απ’οσα γραφτηκαν παραπανω – συμφωνω στα περισσοτερα.

    Ελπιζω να επικρατησει η λογικη και η δικαιοσυνη στο τελος και το ολο θεμα περι κυνηγιου να αντιμετωπιζεται αμεροπλητα.

  • 27 Απριλίου 2010, 13:26 | ΓΡΙΒΑ Σ ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ

    καταργηση της παραγραφου 3 του Αρθρου 7

  • 27 Απριλίου 2010, 13:33 | nikos

    ΑΝ ΟΝΤΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤ’ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΤΕ ΠΡΙΝ ΑΠΑΓΟΡΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΘΗΡΑ ΨΑΧΤΕ ΚΑΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΖΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΑΥΤΩΝ. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΡΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ .ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ, ΟΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ ΧΟΡΟΥ,ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!! ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΤΙΡΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΤΕΤΟ! ΤΟ ΕΠΙΣΤΙΜΟΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΚΣΕ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΥΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ.

  • 27 Απριλίου 2010, 13:58 | leftospatras

    Ενα μεγαλο ευγε στον Κωνσταντινο για την τεκμηριωμενη απαντηση στην δολια προταση

  • 27 Απριλίου 2010, 10:50 | Θεοφάνης Καραμπατζάκης

    Θέλω να μάθω ένα και μόνο λόγο, επιστημονικά τεκμηριωμένο όμως με αριθμητικά στοιχεία, που να υπαγορεύει την απαγόρευση της θήρας σ’ όλο τον Ανατολικό Υμηττό. Πιστεύω ότι η θέση αυτή της καθολικής απαγόρευσης του κυνηγιού στην περιοχή εκπορεύεται από την πολιτική άποψη «Δεν μας αρέσει το κυνήγι» η οποία εκφράζεται από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και μια μικρή μερίδα πολιτών ενταγμένων σε ΜΚΟ και ως πολιτική άποψη και πρακτική είναι άκρως αντιδημοκρατική.
    Πιστεύω πως το κυνήγι πρέπει να συνεχίσει να επιτρέπεται στις περιοχές που επιτρέπεται και σήμερα, έχοντας πλήρη γνώση πως το αίτημα αυτό είναι απόλυτα σύμφωνο με τους σκοπούς που έχουν τεθεί στο συγκεκριμένο σχέδιο προεδρικού διατάγματος. Η άσκηση της θήρας αποτελεί δραστηριότητα απόλυτα συμβατή με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και κάθε διαφορετική χωρίς τεκμήρια προσέγγιση δημιουργεί έντονη ανησυχία για την αντικειμενικότητα και τις προθέσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ αλλά και την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων που λαμβάνει.
    Θυμίζω:
     Η ΕΕ έχει αναθέσει στις κυνηγετικές οργανώσεις της Ευρώπης, με πρωτόκολλο που υπογράφηκε μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκής Κυνηγετικής Ομοσπονδίας (FACE), την διάδοση της σημασίας του δικτύου Νατούρα 2000 για την μείωση της απώλειας της φυσικής βιοποικιλότητας.
     Οι κυνηγετικές οργανώσεις παράγουν το μεγαλύτερο έργο στην πράξη, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη οικολογική οργάνωση, προς όφελος του περιβάλλοντος, χρηματοδοτώντας το οι ίδιες.
    Ευχαριστώ πολύ
    Θεοφάνης Καραμπατζάκης
    Δασολόγος & Δ. Μηχανολόγος Μηχανικός
    Καθηγητής στη Δημόσια Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση
     Οι κυνηγετικές οργανώσεις προσφέρουν στον ελληνικό λαό την φύλαξη του περιβάλλοντος με την θηροφυλακή τους την οποία φυσικά χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι κυνηγοί χωρίς καμία κρατική ή Ευρωπαϊκή επιχορήγηση.
     Το κυνήγι ως δραστηριότητα είναι άρρηκτα δεμένη με τις ρίζες μας βαθειά στους αιώνες, πράγμα το οποίο φαίνεται από τη μελέτη της αρχαιοελληνικής μυθολογίας και των αρχαίων ποιητών και συγγραφέων (Ομηρος, Ξενοφών, Οππιανός, κ.α.). Κάθε λοιπόν αντικυνηγετική διαστρέβλωση της ιστορίας αποτελεί ύβρη προς τον Ελληνικό πολιτισμό.
     Το κυνήγι στη χώρα μας σήμερα ασκείται από πολίτες χαμηλών και μέσων εισοδημάτων και αποτελεί λαϊκή δραστηριότητα. Διέπεται δε από το αυστηρότερο και συνάμα δημοκρατικότερο νομικό πλαίσιο συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, αφού τουλάχιστον το θήραμα θεωρείται δημόσιο αγαθό και όχι ιδιωτικό περιουσιακό στοιχείο. Κάθε περιστολή του κυνηγιού χωρίς λόγο αποτελεί αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό μέτρο.
    κ. Πρωθυπουργέ,
    στις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη, ο Ελληνικός λαός σας εξουσιοδότησε να κυβερνήσετε αυτή τη χώρα αυτοδύναμα δίνοντάς σας ένα ποσοστό ψήφων που δεν το περιμένατε. Δεν σας εξουσιοδότησε όμως, να προτείνετε σε στέλεχος κόμματος, που η ίδια λαϊκή ετοιμηγορία δεν επέτρεψε να περάσει το κατώφλι του Ελληνικού κοινοβουλίου, την ανάληψη του ΥΠΕΚΑ (πράγμα που τελικά δεν έγινε αποδεκτό από τον ίδιο), ούτε να αναθέσετε την υπουργική αυτή θέση σε μη εκλεγμένο πρόσωπο, το οποίο δε συζητά με τα θεσμικά όργανα για τα περιβαλλοντικά και κυνηγετικά θέματα, παρά με ορισμένες ΜΚΟ τις οποίες δε γνωρίζουμε με τι κριτήρια επέλεξε. Λυπάμαι, αλλά η επιλογή αυτή, όχι μόνο δε συνιστά διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά αντιθέτως καταδεικνύει δημοκρατικό έλλειμμα. Θεωρώ ότι σε τέτοιο ατόπημα δεν θα υπέπεπτε ούτε ο πατέρας σας, αλλά ούτε και ο παππούς σας (ο Γέρος της Δημοκρατίας) του οποίου το όνομα φέρετε.

  • 27 Απριλίου 2010, 10:55 | Παπαχρήστος Αθανάσιος

    Οι ορθές και βιώσιμες λύσεις δίνονται μέσα από τεκμηριωμένες επιστημονικά μελέτες αυτών που έχουν βαθιά γνώση του αντικειμένου.Ποια είναι λοιπόν η μελέτη που τεκμηριώνει αυτή σας την απόφαση; Αναρωτηθήκατε μήπως έτσι επιβαρυνθούν οι γειτονικές περιοχές;
    Τι προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία; Αντιμετωπίστε τους κυνηγούς ως συνεργάτες και οικονομικούς αρωγούς των περιβαλλοντικών σας σχεδιασμών και όχι ως μέρος του προβλήματος.

  • 27 Απριλίου 2010, 10:47 | Στέργιος Πελέχρας

    Η χωρίς προηγούμενη μελέτη απαγόρευση της θήρας στην περιοχή, είναι παντελώς αυθαίρετη διότι έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Το υπουργείο, εάν θέλει να αυθαιρετήσει, ας μας εξηγήσει τους λόγους που το κάνει.

  • 27 Απριλίου 2010, 09:41 | αντωνης

    πρεπει να καταλαβετε οτι οι εποχες εχουν αλλαξει και υπαρχει τωρα ποια κυνηγετικη παιδεια.

  • 27 Απριλίου 2010, 09:28 | Πάσχος Νικόλαος

    Κυρίες και Κύριοι του Υπουργείου,

    Τυχαίνει να είμαι κάτοικος της ανατολικής πλευράς του Υμηττού και να επισκέπτομαι τακτικά το βουνό. Θα ήθελα να σας απευθύνω μερικά ερωτήματα.
    1. Γιατί αφήσατε τα σπίτια να φτάσουν έως την κορυφή από την δυτική πλευρά του Υμηττού;
    2. Γιατί κλείνετε τα μάτια σας στα αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται στις πλαγίες του;
    3. Τι είδους πουλιά θα προστατεύσετε με την απαγόρευση θήρας;
    4. Γιατί τα τελευταία χρόνια απευθύνονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς για την προστασία του Υμηττού στους κυνηγούς;
    5. Γιατί κατά την περίοδο του κυνηγίου οι φωτιές μειώνονται δραματικά;

    Λυπάμαι πολύ γιατί είμαι σίγουρος ότι θα κωφεύσετε στα ερωτήματα μου.
    Λυπάμαι πολύ γιατί είμαι σίγουρος ότι θα κλείσετε τα μάτια σας στις αυθαιρεσίες.
    Λυπάμαι πολύ γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να απαγορεύσετε την Θήρα στο ορεινό όγκο του Υμηττού και θα συνεχίζετε να εθελοτυφλείτε στα αυθαίρετα κτίσματα.
    Λυπάμαι πολύ γιατί το μόνο που θέλετε είναι να απαγορεύσετε στους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΕΣ τους κυνηγούς να βρίσκονται στον Υμηττό.

    Μετά τιμής
    Πάσχος Νικόλαος

  • Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    Εκτιμώ πως θα ήταν χρήσιμο, πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε απαγόρευση, να υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση της απόφασής σας. Θα ήταν αρκετά χρήσιμο να μάθουν οι Έλληνες κυνηγοί αλλά και όλοι οι πολίτες , τα πραγματικά οφέλη –αν υπάρχουν – που θα προκύψουν από την απαγόρευση της παρουσίας τους στην περιοχή του Υμηττού. Η δύναμη της πειθούς είναι σαφώς ισχυρότερη από την δύναμη της επιβολής.

    Οι απαγορεύσεις του κυνηγίου αποτελούν πάντα την εύκολη λύση. Προωθούνται δε, πολλές φορές από άγνοια, για λόγους επικοινωνιακού εντυπωσιασμού ή ακόμα και για να ικανοποιηθούν προσωπικά αντι-κυνηγετικά αισθήματα. Δεδομένου της διάθεσής σας για έργο, τίποτα από τα παραπάνω δεν πιστεύουμε ότι σας αντιπροσωπεύει.

    Το κυνήγι είναι ένας τρόπος επαφής του ανθρώπου με την φύση. Τον ευαισθητοποιεί και τον κάνει να πάρει ενεργή θέση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον. Ως εκ τούτου η παρουσία του κυνηγού στο δάσος λειτουργεί επιπλέον ως αποτρεπτικός παράγοντας πολλών παράνομων δραστηριοτήτων (εμπρησμοί, καταπατήσεις, ρύπανση κλπ). Φανταστείτε λοιπόν τους κυνηγούς ως φύλακες αυτής της ευαίσθητης περιοχής και όχι ως πρόβλημα.

    Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ως Υπουργός όλων των Ελλήνων, με ευαισθησία για το περιβάλλον και ρεαλιστική διάθεση για έργο, θα λάβετε υπ’ όψιν σας τα παραπάνω και θα επανεξετάσετε την απαγόρευση του κυνηγίου στο Υμηττό. Μπορεί να μην σας ψήφισαν όλοι οι Έλληνες, ωστόσο όλοι περιμένουν από την νέα κυβέρνησή και προπαντός Εσάς κάτι πολύ πιο υπεύθυνο, σύγχρονο και καλύτερο. Σας παρακαλούμε μην μας απογοητεύσετε.

    Με εκτίμηση
    Γιάννης Ναυπλιώτης

  • 27 Απριλίου 2010, 07:50 | Γιώργος

    Δεν θα γράψω πολλά αφού λίγο πολύ τα προηγούμενα σχόλια με έχουν καλύψει. Σε ένα κράτος της Ε.Ε. που κατέχει την πρώτη θέση στην διαφθορά και την αναξιοκρατία, η απαγόρευση του κυνηγιού μόνο αθώα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Γιατί άραγε μόνο η Ελλάδα έχει τέτοιες αντικυνηγετικές αντιλήψεις; Ποια συμφέροντα θέλει να εξυπηρετήσει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ; Η χώρα μέρα με την μέρα βουλιάζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα φαντάζει η δραστηριότητα της θήρας. κ.Πρωθυπουργέ είναι πολύ απογοητευτική η στάση του ΥΠΕΚΑ. Σας πίστεψα, σας ψήφισα, για μια επιτέλους καλύτερη Ελλάδα. ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ !

  • 27 Απριλίου 2010, 07:51 | Δημήτρης Δίελας

    Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του κ. Μάρκου Σωφρονά

  • 27 Απριλίου 2010, 01:28 | Aνδρεας

    Θεωρώ την απαγόρευση του κυνηγίου ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ καταπατωντας τα δικαιώματα των πολίτων σε ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ .
    Η φράση ΄΄ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΘΗΡΑ ¨¨ χωρίς αιτιολόγιση με υπαρκτές ΑΔΙΑΒΛΗΤΕΣ επιστημονικές μελέτες ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΕΛΙΑ, γιατί σε μία χώρα με κορυφαία θέση στην διαφθορά πολλά γίνονται εν μία νυκτί,εξυπυρετεί άλλους σκοπούς.

  • 26 Απριλίου 2010, 22:59 | ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ

    ΘΕΩΡΩ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΒΟΥΝΟ, ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΤΗΝ ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ.
    ΔΙΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΥΝΗΓΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ.
    ΚΑΜΙΑ ΦΩΤΙΑ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΚΥΝΗΓΟΥΣ, ΚΑΝΕΝΑ ΑΥΘΕΡΕΤΟ Η ΒΙΛΛΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟ ΒΟΥΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΕΡΑΙΕΣ, ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.
    ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΙΣ ΕΟΚ, ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΕΝΙΚΑ, Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ , Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΝ ΤΟΝ ΥΜΗΤΟ, ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ, ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΗ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΚΑΘΙΣΟΥΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ.
    ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ ΑΥΤΑ ΟΛΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ.

  • 26 Απριλίου 2010, 21:32 | IOANNOY IOANNIS

    ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΒΟΥΝΟ? ΕΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ -ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ-ΕΜΠΡΙΣΤΕΣ ΚΛΠ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ.ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΕΝΑ ΒΟΥΝΟ ΧΩΡΙΣ ΔΕΝΔΡΑ, ΠΟΣΟ ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ? ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ? ΠΕΤΡΕΣ? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.ΕΝΩ ΕΝΑ ΒΟΥΝΟ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΥΝΗΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΔΑΣΟΣ, Α Λ Λ Α ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ, ΚΑΤΙ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ. ΚΑΙ ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ.ΚΑΙ ΟΝΤΩΣ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΛΛΗΝΗΚΟ ΚΡΑΤΟΣ(ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ Α Π Ο Λ Υ Τ Ω Σ ΥΠΕΥΘΗΝΟΙ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ-ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΑΝ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΗΘΕΛΕ, ΚΑΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ.ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ F-4 (ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΤΗΣ Π Α)ΘΑ ΤΟ ΕΛΥΝΕ.(ΜΙΑ ΦΩΤΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΤΑ,ΚΑΤΑ ΤΑΚΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΜΕΝΟ.ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΗΜΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΘΕ ΑΥΘΕΡΕΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΧΡΗΜΑΤΑ,ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΤΙΣΩ ΚΑΙ ΓΩ ΕΝΑ ΑΥΘΕΡΕΤΟ,ΑΦΟΥ ΚΑΨΩ Η ΕΚΧΕΡΣΩΣΩ ΤΟ ΒΟΥΝΟ? ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΕ ΠΙΑΣΕΙ? ΠΙΑΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ? ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΕΣΕΙΣ.ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΤΙ!!.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΜΕΡΕΣ,ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΧΕΙ ΠΑΡΘΕΙ.(ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΦΟΒΑΜΕ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ,ΚΑΤ»ΕΣΑΣ ΑΥΘΑΔΙΑ ΜΟΥ) ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 26 Απριλίου 2010, 21:25 | Σταύρος Μαραγκός

    Σήμερα απαγορεύτηκε ο Υμητός αύριο θα απαγορευθεί κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδος και πάει λέγοντας…κοιτάμε το δένδρο αλλά δεν βλέπουμε το Δάσος…το μέλλον για το κυνήγι που αγαπάμε θα περάσει δύσκολες μέρες (μήνες…) αν εμείς οι 250.000 κυνηγοί (ψήφοι) δεν δώσουμε να καταλάβουν κάποιοι ότι είμαστε παρόν τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας…!!!!!!

  • 26 Απριλίου 2010, 21:08 | ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Δυστυχως για αλλη μια φορα ειμαστε στο ιδιο εργο θεατες.Για αλλη μια φορα το κυνηγι αποτελει το εξιλαστηριο θυμα της υποθεσης.Το νεο Π/Δ που απαγορευει τη θηρα ουσιαστικα στερει απο τον Υμηττο τη παρουσια χιλιαδων νομοταγων Ελληνων πολιτων κυνηγων που και μονο η παρουσια τους αποτελει τροχοπεδη για καθε παρανομη ενεργεια.Χωρις καμια επιστημονικη τεκμηριωση παρα με το γνωστο ‘αποφασιζουμε και διαταζουμε’.Η επιτροπη περιβαλλοντος της Ε.Ε. με τις οδηγιες της για τα ζητηματα περιβαλλοντος πουθενα,σε κανενα ζητημα και καμια οδηγια δεν περιλαμβανει το κυνηγι στα προβληματα του περιβαλλοντος.Αντιθετα αναγνωριζει πως το νομιμο κυνηγι ειναι μια απολυτα συμβατη με το περιβαλλον δραστηριοτητα.Δυστυχως με στειρες απαγορευσεις δε λυνονται τα προβληματα του περιβαλλοντος παρα μονο ενισχυεται το αισθημα αδικιας και αγανακτησης των πολιτων.Το κυνηγι ειναι μερος της λυσης του προβληματος,και η κυνηγετικη κοινοτητα ειναι ο μοναδικος κοινωνικος εταιρος που θα σταθει αρωγος σε καθε προσπαθεια πραγματικης διαχειρησης και προστασιας του περιβαλλοντος.Ελπιζω πως θα αναγνωρισετε την αναιτια δαιμονοποιηση της κυνηγετικης δραστηριοτητας στη περιοχη και την αδικια κατα των συμπολιτων σας,και θα αφαιρεσετε την αποφαση για την απαγορευση του κυνηγιου.

  • 26 Απριλίου 2010, 20:49 | leftospatras

    να απαγορευτει το κυνηγι μετα απο τις εξης προυποθεσεις 1) να φυγουν ολες οι κεραιες απο τον Υμηττο. 2) να γκρεμιστουν ολα τα αυθαιρετα 3) να συλληφθουν οσοι δημιουργουν χωματερες 4) να απαγορευτει η εξορυξη αδρανων υλικων 5) το υπουργειο να ενδιαφερθει και για την πισω πλευρα του βουνου και οχι μονο αυτο που φαινεται απο την Αθηνα 6) και τελος αν θελουν να σεβονται τους εαυτους τους στο Υπουργειο και το μισθο που πληρωνονται απο τον ελληνικο λαο να λυσουν ολα τα παραπανω προβληματα και μετα ας απαγορευσουν και το κυνηγι. Εαν επιμενουν μονο στην απαγορευση του κυνηγιου υποτιμουν την νοημοσυνη των κυνηγων,τους οποιους θα βρουν σιγουρα μπροστα τους.Διοτι οι κυνηγοι εκτος απο το να κυνηγουν σιγα σιγα θα μαθουν και να ψηφιζουν.

  • 26 Απριλίου 2010, 18:21 | ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

    Είμαι απλό μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κορωπίου και φίλος του φύσης,του δάσους και υπέρ της οικολογικής διαχείρισης του όρους Υμητού σε θέματα χλωρίδας και πανίδας.
    Τελευταία πληροφορήθηκα ότι ετοιμάζεται από το Υπουργείο σας σχέδιο Προεδρικού Δ/τος για την Πλήρη Απαγόρευση της Θήρας στον Υμητό με σκοπό «την οικολογική διαχείριση και διατήρηση των οικοτόπων,των ειδών χλωρίδας και πανίδας ,την ανάπτυξη των σημαντικών οικολογικών λειτουργιών του για το λεκανοπέδιο της Αττικής,την προστασία του τοπίου και τον έλεγχο της δόμησης».
    Πρέπει να γνωρίζετε ότι στον Υμητό το μόνο είδος ενδημικού θηράματος και άγριας ζωής είναι ο λαγός και η αλεπού από τα θηλαστικά και από τα πτηνά η καρακάξα και το γεράκι.
    Οσον αφορά το λαγό του οποίου το κυνήγι είναι και το πιο διαδεδομένο σας πληροφορώ ( και μπορείτε να το διαπιστώσετε εύκολα κάνοντας μία μελέτη ή ρωτώντας την Κυνηγετική Ομοσπονδία ) ότι άν και κυνηγιέται 60 χρόνια από το 1950 μέχρι σήμερα , αντί να μειωθεί ο πληθυσμός του έχει αυξηθεί.Και εύκολα κανείς θα διαρωτηθεί το γιατί; Ο Κυνηγετικός σύλλογος Κορωπίου καθώς και οι άλλοι Κυνεγητικοί Σύλλογοι πέριξ του Υμητού βοηθούν κάθε χρόνο την σωστή αναπαραγωγή του λαγού κάνοτας σπορές σε διάφορα σημεία στους πρόποδες του Υμητού και εμπλουτίζουν κάθε χρόνο τον Υμητό με απελευθερώσεις θηραμάτων.
    Όσον αφορά τα υπόλοιπα ενδημικά θηράματα δηλ. την αλεπού σας πληροφορώ ότι η αλεπού άν και επιτρέπεται το κυνήγι της κανένας δεν ασχολείται με την θηρευσή της .Ετσι ο πληθυσμός είναι μεγάλος.
    Από τα πτηνά τώρα, το κυνήγι της καρακάξας (επιβλαβές θήραμα) επιτρέπεται.Παρόλο που προκαλεί ζημιές σε μη επιβλαβή θηράματα και στην Γεωργία (Αμυγδαλιές ,φυστικιές και συκιές) και έπρεπε κανονικά να αμοίβονται οι κυνηγοί για το κυνήγι της , δεν κυνηγιέται παρά μόνο περιστασιακά και ο πληθυσμός της παραμένει πολύ μεγάλος.Αυτό μπορείται να το διαπιστώσετε κάνοντας μία βόλτα στη πλευρά του Υμητού προς το Κορωπί.
    Όσον αφορά τέλος το Γεράκι δεν τίθεται λόγος απαγόρευσης του κυνηγίου για την προστασία του αφού ήδη απογορεύεται σε όλη την Ελλάδα από την Δασική Νομοθεσία και κατά τη γνώμη αφού ασκώ την κυνηγετική Δραστηριότητα εδώ και 20 χρόνια νομίζω ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος.
    Αν θέλετε παρά πολύ να προστατεύσετε τη χλωρίδα και την πανίδα του Υμητού πάρτε μέτρα για την σωστή διαχείριση των φυτοφαρμάκων στην Γεωργία που είναι η πρώτη απειλή της χλωρίδας και της Πανίδας του όρους Υμητού.
    Αν θέλετε παρά πολύ να προστατεύσετε τη χλωρίδα και την πανίδα του Υμητού ενεργοποιήστε μηχανισμούς για την ομαλή διαχείριση των απορριμάτων και απομακρύνετε τις χωματερές που μολύνουν και υποβαθμίζουν το περιβάλλον και τον Υμητό.
    Αν θέλετε παρά πολύ να προστατεύσετε τη χλωρίδα και την πανίδα του Υμητού περιορίστε την ανεξέλεγκτη δράση των γιδοπροβάτων που καταστρέφουν ανεπανόρθωτα την χλωρίδα και κατά συνέπεια και την πανίδα του Υμητού.
    Όσον αφορά τώρα τα αποδημητικά πουλιά ,τα καλοκαιρινά αποδημητικά δεν μπορούν να κηνηγηθούν αφού το κυνήγι στις ζώνες Υμητού επιτρέπεται μετά την 15 Σεπτεμβρίου όπου τα περισσότερα αποδημητικά πουλιά έχουν αποδημήσει για τις χώρες της Αφρικής.Από τα χειμωνιάτικα αποδημητικά που μεταναστεύουν το χειμώνα από την Βόρεια Ευρώπη στη χώρα μας και κατά συνέπεια και στον Υμητό
    συναντούμαι κυρίως τις τσίχλες και τα κοτσύφια τα οποία επιτρέπεται να κυνηγηθούν σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία.Ο πληθυσμός της τσίχλας σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες που έχουν γίνει στην Ευρώπη παρουσιάζει αυξητική τάση.
    Τα υπόλοιπα που επιτρέπεται να κυνηγηθούν δεν τα συναντούμαι στην περιοχή μας.Τα υπόλοιπα πτηνά τα οποία συναντούμαι στην περιοχή μας κυρίως μικρότερου μεγέθους δεν επιτρέπεται να κυνηγηθούν.
    Επιπροσθέτως κανένα είδος από όλα τα θηράματα και πτηνά που είναι ενδημικά και αποδημούν στον Υμητό δεν κινδυνεύει από το κυνηγι διότι είναι σπάνιο αφού τα ίδια τα συναντούμαι στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο σε μεγάλο αριθμό.Ούτε υπάρχει κάποιο είδος που έχει γίνει σπάνιο στον Υμητό από την Κυνηγετική Δραστηρότητα.
    Από τα παραπάνω συμπαιρένουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος απαγόρευσης του Κυνηγίου στον Υμητό και στη ευρύτερη περιοχή αφού τα θηράματα τα οποία κυνηγιούνται δεν παρουσιάζουν καμμία έλλειψη αλλά αντίθετα αύξηση.
    Κάτι το οποίο πρέπει να σας προβληματίσει είναι γιατί το τμήμα του Υμητού προς την πλευρά του Κορωπίου και της Παιανίας δεν έχει καεί ποτέ και το τμήμα του Υμητού προς την πλευρά της Αθήνας καίγεται συνεχώς.Αυτό συμβαίνει διότι στο Ανατολικό τμήμα προς την πλευρά του Κορωπίου Δραστηριοποιούνται οι Κυνηγοί.Είτε καθαρά με την Κυνηγετική Δραστηριότητα,είτε το χρόνο που απαγορεύεται στο Κυνήγι με την Εκπαίδευση των Σκύλων τους είτε το Καλοκαίρι με Πυροφυλάκια και συνεχείς Περιπολίες από Εθελοντές Άμισθους Κυνηγούς των Κυνηγετικών Συλλόγων.Ποιός θα τολμήσει να βάλει φωτιά άν ξέρει ότι υπάρχει συνεχής παρουσία των Κυνηγών.
    Οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι για την Προστασία του Οικολογικού συστήματος του Υμητού είναι οι Κυνηγοί και πρέπει να το καταλάβουμε.Άν δεν υπάρχει δάσος ,δεν θα υπάρχει και θήραμα για να κυνηγηθεί.Άρα εσείς σαν Υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να συνεργαστείτε με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους και με τους Κυνηγούς και όχι να είστε απέναντι τους.
    Πρέπει να τους αφήσετε να παραθέσουν τα επιχειρήματα τους και εσείς τα δικά σας από την άλλη πλευρά για να βρεθεί μία λύση προς το συμφέρον της Φύσης και μην να ακούτε μόνο τις απόψεις των «οικολογούντων» Οικολογικών Οργανώσεων .
    Κάτι άλλο που πρέπει να αναφέρω είναι η έκταση των Ζωνών Υμητού.
    Οι Ζώνες Υμητού δεν έχουν καμμία σχέση με το Πυρήνα του Υμητού αλλά με Καθαρά Γεωργικές Καλλιεργήσιμες εκτάσεις που εσείς αναφέρετε ώς Ζώνη Α’ και στην οποία σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου απαγορεύεται η Γεωργία.Αυτό είναι απαράδεκτο.Με μία εύκολη ματιά από Αεροφωτογραφίες φαίνεται ότι σημαντικό τμήμα της Ζώνης Α’ που εσείς αναφέρετε είναι Καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
    Εξάλλου τη σχέση μπορεί αν έχει ο Υμητός και το Οικοσύστημα του με το όρος-Θέση ‘’Μαυροβούνι, Προφήτη Ηλία, Ραψανά, Ντούσια, Καλύβιζες, Χατζήρια ,Κουλουμάντζι’’ καθώς και τις περιοχές ‘’Αγ. Νικόλαος ,Κόντρες ,Λάκιζες ,Φουβάγια και άλλες πολλές που είναι σε απόσταση 500μ. και μικρότερη από το όριο σχεδίου πόλεως Κορωπίου.

  • 26 Απριλίου 2010, 18:18 | ΝΑΣΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    ΝΑΣΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
    ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.
    ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.

    email: nasosan@hotmail.com

    Καλό θα ήταν γενικά να αλλάξει η έννοια του «απαγορεύεται» με την έννοια του «δεν επιτρέπεται». Θυμίζει άλλες εποχές. Άλλωστε τα χωροταξικά Διατάγματα έχουν την έννοια της προτροπής, της προστασίας, της συνειδητοποίησης και όχι του πειθαναγκασμού. Ειδικα στην περιοδο που ζουμε ηχουν ασχημα.

    Ευχαριστώ πολύ.

  • 26 Απριλίου 2010, 17:17 | taraxh

    απο την πειρα που εχω ως ελληνας πολιτης και ως κυνηγος ξερω οτι το πρωτο βημα για καταπατηση μιας περιοχης ειναι η απαγορευση του κυνηγιου

  • 26 Απριλίου 2010, 17:39 | Νικήτας Κυπρίδημος

    Το κυνήγι βασίζεται σε ένα υγιές περιβάλλον και αντίστροφα.

    Σε άλλα κράτη το κυνήγι είναι μοχλός που οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν για την διατήρηση και βελτίωση του περιβάλλοντος. Στην Ελλάδα έχουμε μπλέξει τις έννοιες και υποκύπτουμε σε ιδεολοηψίες.

    Ο ίδιος ο Υμηττός είναι παράδειγμα των παραπάνω. Η βόρεια πλευρά όπου επιτρέπεται το κυνήγι δεν έχει υποστεί την υποβάθμιση της νότιοδυτικής πλευράς όπου απαγορεύεται από τον καιρό της χούντας.

    Είναι λανθασμένη η πρόταση για απαγόρευση του κυνηγίου στον Υμηττό.

    Νικήτας Κυπρίδημος

    Δημοσιογράφος

  • Επειδή στην πρότασή σας για απαγόρευση της θήρας στο παρόν άρθρο 7 παρ 3 ΔΕΝ αναφέρεστε σε καμία έγκυρη μελέτη που να δείχνει οτι η θήρα θέτει σε κίνδυνο οποιοδήποτε είδος της άγριας πανίδας του Υμηττού..
    Επειδή επίσης ΔΕΝ προκύπτει από πουθενά οτι έχετε λάβει υπ’οψη, ούτε καν έχετε ζητήσει έως σήμερα την γνώμη των αμέσως ενδιαφερομένων πολυπληθών κυνηγετικών οραγανώσεων της περιοχής, ούτε βέβαια αυτή της οικείας Κ.Ομοσπονδίας ούτε καν της Κ.Σ.Ελλάδος που εκπροσωπούν χιλιάδες πολίτες αυτής της χώρας.
    Επειδή με την προτεινόμενη απαγόρευση, αποκόπτετε τελείως αναίτια, από χιλιάδες συμπολίτες μας την πρόσβαση στην ύπαιθρο και από την άσκηση μιας παραδοσιακής δραστηριότητας που συντελεί στην αναβάθμιση πρωτίστως του περιβάλλοντος αλλά και της προσωπικής μας ζωής.

    Σας ζητώ να αφαιρέσετε την παραπάνω παράγραφο ως αντίθετη με κάθε έννοια δημοκρατικής διακυβέρνησης που εύλογα εγώ πίστεψα οτι επαγγέλεσθε και σας ψήφισα.
    Ελπίζοντας η παρούσα ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ να ΜΗΝ είναι προσχηματική,
    ΔΗΛΩΝΩ κατηγορηματικά οτι: Εάν προχωρήσετε και ψηφίσετε την καθολική απαγόρευση του κυνηγίου στην περιοχή του Υμηττού, χωρίς να την δικαιολογήσετε με τις παραπάνω δικαιολογημένες επισημάνσεις μου, ΔΕΝ πρόκειται να ξαναδείτε από μένα και την οικογένειά μου ΠΟΤΕ ξανά ψήφο!
    Και οσονούπω, θα πάρετε την «δυσάρεστη» πρώτη δόση στις επερχόμενες σημαντικές για όλους μας εκλογές για την διευρυμένη εξουσία που θα δίνει ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»..

  • 26 Απριλίου 2010, 17:45 | Περικλης

    ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΒΑΛΟΝΤΟΣ
    ΚΥΡΙΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΣΑΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΓΕΙ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΤΛ)

  • Δ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αθήνα, 26 – 4 – 2010
    ———————————–
    ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
    ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
    & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Αρ. πρωτ.: φ1400/906
    Αρ. σχεδ.: 646
    ————————————
    ΜΕΛΟΣ
    ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
    ΟΔΟΣ: ΕΡΜΟΥ & ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 ΑΘΗΝΑ- Τ.Κ. 10563
    ΤΗΛ: 2103231212 – 2103232616 FAX: 2103257593
    http://www.dkose.gr e-mail: info@dkose.gr

    ΠΡΟΣ: Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

    Κείμενο θέσης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του Υ.Π.Ε.Κ.Α. με θέμα: ‘‘Προστασία ορεινού όγκου Υμηττού’’, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

    Εισαγωγή
    Το παρόν κείμενο θέσης διατυπώνει τις ενστάσεις της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας και των Κυνηγετικών Συλλόγων μελών της επί του σχεδίου Π.Δ. του Υ.Π.Ε.Κ.Α., το οποίο αφορά την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού, αντικαθιστώντας το υφιστάμενο Π.Δ. (31.8/2010/1978 – Φ.Ε.Κ. 544/Β/1978).
    Η Κυνηγετική Ομοσπονδία εκπροσωπεί 68.000 κυνηγούς της Στερεάς Ελλάδας, εκ των οποίων οι 45.000 είναι κάτοικοι του λεκανοπεδίου της Αττικής και ασκούν εντός της περιφέρειας Αττικής θηρευτική δραστηριότητα το μεγαλύτερο διάστημα του κυνηγετικού έτους.
    Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας, στα πλαίσια της σχετικής διαβούλευσης, τονίζει ότι η προώθηση της απαγόρευσης του κυνηγίου σε όλη την έκταση στην οποία πρόκειται να εφαρμοστεί το Π.Δ., που περιλαμβάνει όλο τον ορεινό όγκο του Υμηττού και εκτεταμένη περιφερειακή ζώνη αυτού, είναι ατεκμηρίωτη, δεν εκπορεύεται από καμία επιστημονική μελέτη και δεν εξυπηρετεί κανένα λόγο προστασίας. Το μόνο που επιτυγχάνει είναι, εξορίζοντας τους κυνηγούς, να μείνει το πεδίο ελεύθερο σε εμπρηστές, καταπατητές, λαθροθήρες και κάθε είδους παρανόμους.
    Η Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. στα πλαίσια της διαβούλευσης προτείνει όπως αφαιρεθεί από το Άρθρο 7 του Π.Δ. η παράγραφος 3 ώστε το κυνηγετικό καθεστώς να διατηρηθεί όπως ισχύει.

    Κυνηγετική αξία του Υμηττού
    Ο Υμηττός αποτελεί από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους τον εγκύτερο κυνηγότοπο της πρωτεύουσας. Χιλιάδες κυνηγετικές εξορμήσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με στόχο τη θήρευση ορτυκιών, κιχλίδων, λαγού και πέρδικας. Τα δύο τελευταία επιδημητικά είδη έχουν συγκροτήσει ικανοποιητικούς πληθυσμούς μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες εμπλουτισμού των κυνηγετικών οργανώσεων. Το ενδιαφέρον των κυνηγών για την ορθολογική διαχείριση του κυνηγίου χρονολογείται από το 1926 όπου μετά από πρόταση του Κυνηγετικού Συνδέσμου Αθηνών εφαρμόζεται απαγορευτική διάταξη. Έκτοτε με την ίδρυση και λειτουργία του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής (Π.Δ. 91/24-1-1974 – Φ.Ε.Κ. 31/Α/6-2-1974) του Καταφυγίου Άγριας Ζωής (Υ.Α. 38070/19772/6-5-1976 – Φ.Ε.Κ. 683/Β/24-5-1976) και με την έκδοση εκτεταμένης απαγορευτικής διάταξης θήρας (υπ’ αριθμ. πρωτ. 6404/4312/7-9-2001 του Δασαρχείου Πεντέλης), στο μισό Υμηττό απαγορεύεται το κυνήγι. Ενώ λειτουργούν και δύο Ζώνες Εκγύμνασης σκύλων, με εξαίρεση τους μήνες αναπαραγωγής, κατ’ εφαρμογή της περί θήρας νομοθεσίας (υπ’ αριθμ. πρωτ. 6395/14-7-2006 του Δασαρχείου Πεντέλης). Η επισκεψιμότητα των ζωνών αυτών είναι ιδιαίτερα αυξημένη, καλύπτοντας τις ανάγκες των κυνόφιλων της Αττικής.
    Οι εμπλεκόμενες κυνηγετικές οργανώσεις εφαρμόζουν κάθε χρόνο εκτεταμένα φιλοθηραματικά έργα στον Υμηττό, όπως: βελτίωση βιοτόπων με σπορές και φυτεύσεις, εκτεταμένες αναδασώσεις μετά τις πυρκαγιές, εγκατάσταση ομβροδεξαμενών και ποτιστρών για τα είδη της άγριας πανίδας, μαζική δραστηριοποίηση των κυνηγών μελών για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών και τέλος ενισχυμένη θηροφύλαξη. Οι ανάγκες θηροφύλαξης στην περιοχή καλύπτονται από πέντε μόνιμους θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων, οι οποίοι την τελευταία μόνο πενταετία στην ευρύτερη περιοχή έχουν πραγματοποιήσει 1.500 ελέγχους και έχουν υποβάλει 22 μηνύσεις για διάφορες παραβάσεις.
    Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι το κυνήγι στον Υμηττό ασκείται με ορθολογικό τρόπο όπως επιβάλλει η κοινοτική και εθνική νομοθεσία. Η μεγαλύτερη όμως απόδειξη της συμβατότητας του κυνηγίου με την προστασία των σημαντικών ειδών και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στον Υμηττό είναι το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα ενδιαιτούνται πληθυσμοί μη θηρευσίμων ειδών. Οι εύρωστοι αυτοί πληθυσμοί απαντώνται επειδή ακριβώς αυτά τα είδη είναι απαραγνώριστα, δεν εμφανίζουν κανένα θηραματικό ενδιαφέρον και δεν οχλούνται από την κυνηγετική δραστηριότητα, πολύ περισσότερο όταν το μεγαλύτερο πλήθος αυτών κατά τη διάρκεια του κυνηγίου (από το Σεπτέμβριο έως το Φλεβάρη) εγκαταλείπουν τον Υμηττό και εγκαθίστανται σε θέσεις διαχείμανσης.
    Σε ό,τι αφορά την ασυμβατότητα της κυνηγετικής δραστηριότητας με τις υπόλοιπες μορφές αναψυχής, η πρακτική των τελευταίων 200 ετών καταδεικνύει ότι δεν υφίσταται. Διότι, στην έκταση που σήμερα διεξάγεται το κυνήγι, τόσο το έντονο ανάγλυφο του εδάφους, όσο και η μορφολογία του, δεν παρουσιάζει κανένα ‘‘θεματικό’’ ενδιαφέρον για άλλου είδους ψυχαγωγικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο.
    Για αυτό ακριβώς άλλωστε, ποτέ μέχρι σήμερα στον Υμηττό δεν υπήρξαν συγκρουσιακές σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών χρηστών της γης και των διαφορετικών ‘‘ομάδων’’ που δραστηριοποιούνται στην υπαίθρια αναψυχή.
    Σε ό,τι αφορά την χαρακτηρισμένη περιοχή NATURA (GR3000006) που καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της έκτασης του ορεινού όγκου του Υμηττού, η οποία αναγνωρίστηκε ως τόπος κοινοτικής σημασίας, για τους τύπους οικοτόπων που εμφανίζονται καθώς και για δύο είδη νυχτερίδας, δύο είδη χελώνας και ένα είδος φιδιού που ενδιαιτούνται σε αυτήν την περιοχή, παρόλο που στα 2/3 της εν λόγω περιοχής NATURA απαγορεύεται το κυνήγι, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει άνθρωπος με επιστημονική και οικολογική υπόσταση που να πιστεύει ότι αυτά τα είδη απειλούνται από τους κυνηγούς.

    Εν κατακλείδι
    – Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. ζητά την απαλοιφή από το Π.Δ. της παραγράφου 3 του άρθρου 7
    – Την διατήρηση του υφιστάμενου κυνηγετικού καθεστώτος στον Υμηττό
    – Την λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας του Υμηττού από τις γνωστές σε όλες ανθρωπογενείς ζημιογόνες δραστηριότητες ώστε να διατηρηθεί ή να προστατευθεί ο πληθυσμός όλων των ειδών που διαβιούν σε αυτό σε ένα επίπεδο που να ανταποκρίνεται ιδιαίτερα στις οικολογικές, επιστημονικές και μορφωτικές απαιτήσεις λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τις οικονομικές και ψυχαγωγικές απαιτήσεις (μία από αυτές είναι και η θήρα), όπως άλλωστε προβλέπεται από την κοινοτική οδηγίας 79/409/ΕΟΚ (2009/147/ΕΚ.) και το Ελληνικό Σύνταγμα.
    – Συμμετοχή των κυνηγετικών οργανώσεων στο φορέα Διαχείρισης του Υμηττού.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    Ν. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Φ. ΤΡΑΚΑΚΗΣ

  • 26 Απριλίου 2010, 15:17 | Δημήτρης Κιούσης

    Κύριοι
    Μετά λύπης μου βλέπω ότι στο Π.Δ. για τον Υμηττό, αναπαράγετε και εσείς το ίδιο κεφαλαιώδες λάθος που έκαναν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων για τις προστατευόμενες περιοχές.
    Αντί να προσπαθείτε δηλαδή να αξιοποιήσετε τουw χιλιάδες κυνηγούς ως μία πολύτιμη κοινωνική εφεδρεία για την υπεράσπισή της φύσης και της Άγριας Ζωής, αναλώνεστε σε ανούσιους αποκλεισμούς που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην προστασία του Υμηττού.
    Δεν ξέρω αν αυτό γίνεται σκόπιμα ή από άγνοια. Τίποτα από τα δύο όμως δεν δικαιολογείται από ένα Υπουργείο που θέλει να είναι του Περιβάλλοντος.
    Αυτή τη στιγμή κάποιοι θέλουν τον Υμηττό οικόπεδα, κάποιοι θέλουν τον Υμηττό καντίνες, άλλοι θέλουν στον Υμηττό ιδιωτικές νοσοκομειακές κλινικές, στρατόπεδα της αεροπορίας, κεραίες της ψηφιακής τηλεόρασης ή τέλος πάντων ένα ημερωμένο βουνό γεμάτο δρόμους που θα σπάνε την ανία τους πεζοπορώντας.
    Απέναντι σε αυτά τα συμφέροντα, το συμφέρον του κυνηγού (δεν το κρύβω) είναι ένα βουνό όσο γίνεται πιο άγριο, πιο γνήσιο, πιο φυσικό, που να διατηρεί τα χαρακτηριστικά και την αυταξία του.
    Εσείς πως ακριβώς το θέλετε το βουνό (γιατί ακόμα δεν το έχω καταλάβει);
    Η εξορία των κυνηγών από τον Υμηττό είναι ένα μέγα λάθος. Αν η Πολιτεία ήξερε να αξιοποιήσει την εθελοντική δύναμη και τα μέσα που διαθέτουν οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι, θα ξανάδινε στο βουνό την όψη που του αξίζει, χωρίς έτσι να χρειαστεί να επιβαρύνει και τον κρατικό προϋπολογισμό.
    Σε όλες τις άλλες προηγμένες χώρες της Ευρώπης αυτό ακριβώς κάνουν. Μόνο εδώ εξαντλούμαστε σε ευχολόγια απαγορεύσεων κυνηγιού.

    Δημήτρης Κιούσης, Δασοπόνος

  • 26 Απριλίου 2010, 15:57 | kaliakouda.blogspot.com

    Είναι γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, από την ημέρα που της ανατέθηκε αυτό το ευαίσθητο κομμάτι του κυνηγίου υπό την «σκεπή» της, δεν έχασε καθόλου χρόνο για να αποδείξει ότι δεν της είναι καθόλου συμπαθές! Οι μεγάλες κουβέντες της τάξης της διαβούλευσης σε ότι έχει να κάνει με αυτό (το κυνήγι) στην οποία θα λάμβαναν μέρος οι ίδιοι οι κυνηγοί, έμειναν μόνο στα λόγια, αφού δεν χάνει ευκαιρία (το ΥΠΕΚΑ) να εξοφλεί επιταγές στις φίλιες προς την κ. Μπιρμπίλη κρατικοδίαιτες ΜκΟ. Πιστεύω ότι αν είχε το θάρρος και την ικανότητα να ακούσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους για την φύση, που δεν είναι άλλοι από τους κυνηγούς και τους ψαράδες, και γενικά όλους αυτούς που πραγματικά η φύση είναι το σπίτι τους. Το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνει για να ζητήσει συγγνώμη για την σωρεία των λαθών αυτού του κυβερνητικού παραλογισμού του τελευταίου 6μηνου, θα ήταν να παραιτηθεί! Η πολιτική που ακολουθεί φέρνει στο μυαλό, όλων αυτών που την έζησαν, την περίοδο της 7ετιας και την τακτική του αποφασίζουμε και διατάσουμε! Ας επισκεφτεί επιτέλους η κ. Μπιρμίλη την ύπαιθρο, τον χώρο που ουσιαστικά διοικεί, και ας δει τι προσφέρουν πραγματικά οι κυνηγοί για αυτόν και τι οι υπόλοιποι. Με την τακτική που ακολουθεί μας εμφυτεύει στο μυαλό ότι όλα αυτά γίνονται με την υστεροβουλία του κέρδους. Γιατί πως αλλιώς να σκεφτούμε όλοι εμείς, όταν προσπαθεί να απομονώσει τόσα ζευγάρια μάτια παρατηρητών – φυλάκων της υπαίθρου, της άγριας ζωής και της φύσης γενικότερα!

  • 26 Απριλίου 2010, 13:44 | ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Διαμαρτύρομαι εντονότατα για το Προεδρικό διάταγμα που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ειδικά για το άρθρο 7 παρ. 3 που αφορά τον Υμηττό και που απαγορεύει αυθαίρετα το κυνήγι αντίθετα στους κανόνες της Ελλάδος και της Ευρωπαικής Ενωσης.Θα πρέπει επιτέλους η υπουργός να συνεργαστεί με τις Κυνηγετικές Οργανώσεις (οχι μόνο με τις οικολογικές στις οποίες ανήκει και οι οποίες τροφοδοτούνται με επιδοτήσεις χωρίς να παράγουν έργο) που προσφέρουν τόσα στο περιβάλλον η εάν δεν κάνει αυτό κάποιος πρέπει να της βάλει μυαλό και μάλλον ο πρωθυπουργός ο οποίος την επέλεξε.

  • 26 Απριλίου 2010, 13:44 | Χριστοδούλου Γεώργιος

    Το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα απόλυτα συμβατή με το περιβάλλον και η απαγόρευσή του μόνο ως διαχειριστικό μέτρο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί .
    Δεν μπορεί να γίνονται απαγορεύσεις θήρας χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος και ειδικότερα της θηραματοπανίδας. Η ουσιαστική προστασία αυτών επέρχεται μόνο με την χρήση των κανόνων της επιστήμης της θηραματοπονίας και όχι με τις στείρες απαγορεύσεις που αποτέλεσμα έχουν μόνο την ικανοποίηση των αντικυνηγετικών απόψεων και ορέξεων ορισμένων όψιμων ‘’ οικολόγων’’.
    Επομένως ζητώ την επιστημονική προσέγγιση του θέματος της απαγόρευσης της θήρας και όχι τον εξοστρακισμό των κυνηγών από την φύση !!!!
    Χριστοδούλου Γεώργιος – Δασοπόνος

  • 26 Απριλίου 2010, 12:51 | Βαρνάβα Μαίρη

    Kα Υπουργέ,
    είμαι μια γυναίκα η οποία ασχολείται με το κυνήγι .
    Η απόφαση σας να διακοπεί το κυνήγι αλλά και η εκπαίδευση στην περιοχή του Υμηττού με βρίσκει αντίθετη για πάρα πολλούς λόγους. Αρχικά θα πρέπει να έρθετε στην περιοχή του Ανατολικού τμήματος του Υμηττού και να δείτε το μεγάλο έργο που γίνεται από όλη την κυνηγετική οικογένεια EΘΕΛΟΝΤΙΚΑ πάντα πάνω σε θέματα πυρασφάλειας, αναφορά σε καταπατησείς περιοχών και πέταμα μπαζών. Θεωρώ τον εαυτό μου Ευρωπαίο πολίτη ο οποίος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες κυνηγοί. Αυτό που διαπιστώνω σήμερα όμως είναι ότι δυστυχώς εγώ δεν κατοικώ στην Ευρώπη αλλά κάπου αλλού.
    Διαβάστε παρακάτω γιατί οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι σας έχουν αντίθετη γνώμη από σας και τι πιστεύουν για το κυνήγι.

    2010 Διεθνές Έτος της βιοποικιλότητας
    Το έτος 2010 αρχίζει στις Βρυξέλλες με μια νέα Επιτροπή της ΕΕ. και η νέα εστίαση, σε όλη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, υπάρχει μια αναγνώριση της αδυναμίας να σταματήσει τη συνεχιζόμενη απώλεια της βιοποικιλότητας. Αυτό που ειπώθηκε είναι ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτό το γεγονός και παρά τη συνεχιζόμενη απώλεια της βιοποικιλότητας ένα σημαντικό ποσό της διατήρησης της φύσης λαμβάνει χώρα.
    Το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού τοπίου αυτό συνεπάγεται την διατήρηση των κυνηγών που εργάζονται με άλλους ενδιαφερόμενους για τη διατήρηση της φύσης. Κυνηγοί στην προστασία της φύσης δεν είναι μόνο για να κυνηγήσουν, αλλά λόγω της βαθιά ριζωμένης σύνδεσή τους με πάθος και για τη φύση.

    Βελτίωση των γνώσεων των ειδών θηραμάτων στην Ε.Ε. Μια συντονισμένη συλλογή στατιστικών στοιχείων από το κυνήγι μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της Ε.Ε, της φύσης και της πολιτικής για τη βιοποικιλότητα. Αυτό είναι ένα από τα βασικά μηνύματα από ένα συνέδριο που διοργάνωσε η σουηδική University of Agricultural Sciences (SLU), στις 15 και 16 του Δεκέμβρη, σε συνεργασία με τη σουηδική προεδρία της Ε.Ε. (φθινόπωρο 2009), η οποία αποσκοπεί στην καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των εθνικών προγραμμάτων παρακολούθησης κυνηγίου. Το συνέδριο με θέμα «η παροχή μιας βάσης γνώσεων για το αειφόρο κυνήγι και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας – Εξορθολογισμός των στατιστικών κάρπωσης κυνηγιού στην Ε.Ε» που πραγματοποιήθηκε στην Ουψάλα, Σουηδία, συμμετείχαν περίπου 40 εκπρόσωποι των οργανώσεων, ερευνητές και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων.
    Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι είμαστε η χώρα με τις περισσότερες απαγορεύσεις σε θέματα θήρας στην Ε.Ε.
    Δίπλα μας υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν καταφέρει να αναπτύξουν τον κυνηγετικό τουρισμό και να προσελκύσουν αρκετούς συμπατριώτες μας να τις επισκεφθούν
    κάθε χρόνο και να τις ενισχύσουν οικονομικά. Κατά την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία το κυνήγι είναι δραστηριότητα απόλυτα συμβατή με το περιβάλλον και προωθείται η αειφορική ανάπτυξή του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας το πολυποίκιλο έργο των κυνηγών, συνεργάζεται μαζί τους ενισχύοντας το ρόλο τους. – «οι κυνηγοί αποτελούν μέρος της λύσης του προβλήματος του περιβάλλοντος».Αλήθεια για ποιόν λόγο στην Ελλάδα αυτό δεν μπορεί να γίνει;

  • 26 Απριλίου 2010, 12:59 | Στεργιος

    Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής.

    «3. Σε όλες τις ζώνες του παρόντος απαγορεύεται η θήρα»
    Βάση ποίου σκεπτικού προτείνετε κάτι τέτοιο;

    Από αυτά που γνωρίζουμε όλοι μας , δεν υπάρχει επίσημη μελέτη που να αποδεικνύει ότι στη περιοχή του ΥΜΗΤΤΟΥ που θέλετε να απαγορευτεί το κυνήγι υπάρχουν θήραμα, το οποία μπορούν να υποστούν αρνητικές συνέπειες από το κυνήγι.
    Με ποιο σκεπτικό και αυθαίρετες διαδικασίες θα απαγορεύσετε το κυνήγι.
    Ο Ελληνικός λαός σας ψήφισε για να δημιουργήσετε και όχι να κατακρεουργήσετε ότι δεν είναι αρεστό σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ομάδες ανθρώπων δήθεν φιλοζωικούς.

  • 26 Απριλίου 2010, 11:32 | ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Όχι κυρία Μπιρμπίλη, δεν θα γίνει έτσι. Δεν θα απαγορέψετε το κυνήγι, λίγο – λίγο με απαγορεύσεις και διατάξεις κρυμμένες μέσα σε σχετικούς ή άσχετους νόμους και διατάγματα.

    Φαίνεται πως η «Πρόταση για ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της βιοποικιλότητας» ή αλλιώς «πρόταση των 10 πλουσιότερα επιχορηγούμενων», καθώς και όποια άλλη πρόταση σας έφερε οποιοσδήποτε αυτόκλητος και αυτοδιορισμένος «σωτήρας του περιβάλλοντος», βρήκε άμεσα θέση στο τραπέζι του δήθεν διαλόγου και της τάχα διαβούλευσης σας. Τη στιγμή όμως που στις προτάσεις αυτές θίγονται θέματα που έχουν να κάνουν με το κυνήγι, και προκειμένου να φύγουν τα «τάχα» και τα «δήθεν» και να υπάρξει πραγματικός διάλογος, πρέπει να εκπροσωπηθούν αληθινά και εξ ίσου και οι κυνηγοί, να ληφθούν εξ ίσου υπ΄όψιν και οι δικές τους θέσεις και προτάσεις. Έτσι δεν γίνεται ο διάλογος στις δημοκρατίες;

    Οι WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, έχουν θέση πάνω και δίπλα στο τραπέζι σας. Επίσης έχουν θέση οι προτάσεις και οι θέσεις ανύπαρκτων στην πράξη σφραγιδοσωματείων των 3 και 4 ενεργών μελών. Η Κ.Σ.Ε. και οι 250.000 ταμειακώς τακτοποιημένοι Έλληνες πολίτες που αντιπροσωπεύει, δεν πρέπει να εκπροσωπηθούν εξ ίσου; Έτσι δεν γίνονται οι διαβουλεύσεις στις δημοκρατίες;

    Ξέρουμε ότι διακαής προσωπικός σας πόθος, καθώς και των φίλων και συνοδοιπόρων σας -είτε αυτοί είναι οι επαγγελματίες των “ΜΚ”Ο, είτε οι παραπληροφορημένοι άνθρωποι των «οικολογικών» οργανώσεων, συνιστωσών και κινημάτων- είναι η απαγόρευση του κυνηγιού, στην κατά το δυνατόν μεγαλύτερη κλίμακα. Όμως δεν γίνεται έτσι στις δημοκρατίες.

    Είστε υπουργός πλέον, κυρία. Υπουργός όλων των Ελλήνων! Φερθείτε ανάλογα.

    Δεν είστε πια η «green Tina» ΤΟΥΣ, είστε η Υπουργός ΜΑΣ. Νομοθετείτε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων και όχι εξ ονόματος των φίλων σας. Τις προσωπικές σας απόψεις, συμπάθειες ή αντιπάθειες κρατήστε τις για όταν ξαναγίνετε κυρία του εαυτού σας. Τώρα δεν είστε. Τώρα ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ τον Ελληνικό λαό, που ένα μεγάλο, ζωηρό κομμάτι του είναι και οι κυνηγοί.

    Περίπου 300.000 είναι οι Έλληνες πολίτες που εκδίδουν κάθε χρόνο άδεια κυνηγίου.

    Άλλοι τόσοι, τουλάχιστον, είναι αυτοί που δεν εκδίδουν άδεια, είτε επειδή είναι μικροί στην ηλικία, είτε γιατί είναι υπερήλικες, κάποιοι γιατί υπηρετούν στο στρατό, σπουδάζουν, είναι άνεργοι ή δεν τους φτάνουν τα 400 ή 700 ευρώ του μισθού τους για να εξασκήσουν νόμιμα την αγαπημένη τους δραστηριότητα. Κυνηγοί όμως δεν έπαψαν, ούτε θα πάψουν να είναι.

    Αν σε αυτούς συνυπολογίσετε τα μέλη των οικογενειών μας, τους επαγγελματίες του χώρου μας αλλά και τους χιλιάδες επαγγελματιών της επαρχίας (ξενοδόχους, εστιάτορες, αρτοποιούς, βενζινάδες κ.λ.π.), που κατά τη «νεκρή» χειμερινή περίοδο και όχι μόνον, στηρίζουν, σε μεγάλο ποσοστό, την επιβίωση των επιχειρήσεών τους στην μετακίνηση των κυνηγών από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο, θα αθροίσετε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του λαού του οποίου είστε Υπουργός.

    Ένα μεγάλο κομμάτι του λαού ΣΑΣ κυρία Υπουργέ, του οποίου τη φωνή δεν ακούτε, δε θέλετε να ακούσετε ή περιφρονείτε απ΄ότι δείχνει η μέχρι τώρα συμπεριφορά σας.

    Ένα μεγάλο κομμάτι, του οποίου η φωνή δεν έχει καμιά ελπίδα να ακουστεί σε όλη της την ένταση, σε καμία «ηλεκτρονική διαβούλευση» ή «ανοιχτή διακυβέρνηση» μέσω διαδικτύου και το ξέρετε. Είναι πάρα πολλοί, είναι δυσανάλογα πολλοί οι αντικυνηγοί στο internet κυρία Υπουργέ και είναι ελάχιστοι οι κυνηγοί. Ο λόγος είναι απλός: όταν οι φίλοι σας δικτυώνονται και διαδικτυώνονται στις αντικυνηγετικές σελίδες, εμείς είμαστε στα βουνά και στα λαγκάδια. κυνηγάμε, εκπαιδεύουμε ή απλά βγάζουμε βόλτα τα σκυλιά μας, φυτεύουμε δέντρα, επανδρώνουμε πυροφυλάκια, σβήνουμε φωτιές. Άλλες φορές ποτίζουμε δέντρα που κάποιοι «σωτήρες» του περιβάλλοντος φύτεψαν, παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, αλλά μόλις κλείσανε οι κάμερες και σβήσαν οι προβολείς, φύγανε κι οι «ευαισθητοποιημένοι» χωρίς κανείς τους να γυρίσει να ρίξει μια ματιά πίσω του. Βλέπετε, έχουμε πολλά να κάνουμε εκεί έξω, δεν μας μένει πολύς χρόνος για διαδικτυακή οργάνωση και «ιντερνετικές» μάχες.

    Έτσι η οποιαδήποτε ηλεκτρονική διαβούλευση, σχετικά με το κυνήγι, θα εξελιχθεί (το έχουν ήδη οργανώσει) σε μια διαδικτυακή αναμέτρηση μεταξύ κυνηγών και αντικυνηγών, της οποίας το αποτέλεσμα καμία σχέση δε θα έχει με την κοινωνική πραγματικότητα. Είναι σαν να βάζετε 4 λύκους κι 1 πρόβατο, να ψηφίσουν για το τι θα φάνε το βράδυ.

    Αν σας ενδιαφέρει η πραγματική αποτύπωση της κοινής γνώμης, σχετικά με το κυνήγι, ρωτήστε τους Νομάρχες και τους Δημάρχους, όσο υπάρχουν ακόμα, ζητήστε τη γνώμη των επαγγελματικών επιμελητηρίων και συλλόγων της περιφέρειας.

    Συνεργαστείτε –έτσι όπως κάνουν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, επιτυγχάνοντας άριστα αποτελέσματα και προσφέροντας πραγματικές υπηρεσίες στο περιβάλλον- με τις κυνηγετικές οργανώσεις που εκπροσωπούν ανθρώπους οι οποίοι νοιάζονται πραγματικά για τη φύση, που ζουν στη φύση, που γνωρίζουν τη φύση.

    Οι ψευτοοικολόγοι της μόδας, που «σώζουν» το περιβάλλον από την πολυθρόνα του σαλονιού τους και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή τους, χωρίς να έχουν δει ποτέ τους φωλιά ορτυκιού ή μωρό λαγού, που νομίζουν πως άλλο ζώο είναι το αρνί κι άλλο το πρόβατο, μπορούν να εμπλουτίσουν με επιτυχία οποιαδήποτε ηλεκτρονική διαβούλευση, μπορούν –και το κάνουν χρόνια τώρα και με μεγάλη επιτυχία- να βρίσουν, να λασπολογήσουν, να συκοφαντήσουν τους κυνηγούς, μπορούν να σας βολέψουν «νομιμοποιώντας» άδικες αποφάσεις στηριγμένες πάνω σε κατευθυνόμενες εισηγήσεις, αλλά δεν έχουν να προσφέρουν απολύτως τίποτα στη φύση. Και να θέλουν, δεν ξέρουν πώς να το κάνουν.

    Είναι στημένο το παιχνίδι και το ξέρουμε. Αλλά πλέον ξέρουμε και ότι είμαστε οι πιο στερημένοι κυνηγοί – πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κυνήγι στην Ελλάδα υπόκειται στις περισσότερες απαγορεύσεις και περιορισμούς (ως προς τη διάρκεια, το χώρο, τα θηρεύσιμα είδη, τους τρόπους και τα μέσα θήρευσης) από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Και όχι μόνο δεν πρόκειται να δεχτούμε οποιονδήποτε παραπέρα περιορισμό ή απαγόρευση, όχι μόνο δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε ούτε μια σπιθαμή κυνηγότοπου, ούτε μια μέρα απ΄την κυνηγετική περίοδο, αλλά έχουμε σκοπό να διεκδικήσουμε περισσότερες ελευθερίες, με όλους τους τρόπους και τα μέσα που προσφέρουν σε μας οι κοινοτικές αρχές περί ισονομίας και ισοπολιτείας. Για να μη χαθεί ότι με κόπο και αγώνα πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Για να κρατήσουμε τους Έλληνες κυνηγούς νόμιμους και συνειδητοποιημένους, τη στιγμή που εσείς θέλετε να τους κάνετε λαθροθήρες. Γιατί αυτό θα γίνει αν επιβάλλετε κι άλλες απαγορεύσεις. Καμιά θηροφυλακή και καμιά αστυνομία περιβάλλοντος δε θα μπορέσει να ελέγξει την αγανάκτηση και την οργή του κόσμου. Χώρια που όπως πάει η οικονομική κατρακύλα της επαρχίας, σε λίγο ο καθένας θα βγαίνει να κυνηγήσει για να βάλει κρέας στο τραπέζι του. Κι όταν γεμίσουν τα δικαστήρια με κατηγορούμενους για λαθροθηρία, οι ίδιοι οι δικαστές θα σας πουν πως νόμος που στέλνει πολύ κόσμο στο σκαμνί, είναι κακός νόμος. Θα γυρίσουμε εκεί που ήμασταν πριν 50 χρόνια, θα ζήσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αφού δεν μπορεί κάθε χωριό να έχει κι ένα θηροφύλακα, κάθε βουνό κι ένα δασοφύλακα.

    Δώσαμε μάχη κυρία Υπουργέ για να ξεφύγουμε από κεί. Όταν, οι «σωτήρες του περιβάλλοντος» που σας γυροφέρνουν σήμερα και ζητούν περιορισμούς και απαγορεύσεις της κυνηγετικής δραστηριότητας κάθονταν στα ζεστά τους γραφεία, κακοποιώντας μέχρι και τα παιδικά παραμύθια, προκειμένου να εμφανίσουν στην κοινή γνώμη τους κυνηγούς σαν αιμοδιψή τέρατα, κάποιοι από μας δέρνονταν με τους λαθροθήρες εκεί έξω. Ματώσαμε εκεί έξω κυρία, έχουμε τραυματίες και νεκρούς στη μάχη κατά της λαθροθηρίας. Έχουμε ξοδέψει δισεκατομμύρια, από τα δικά μας χρήματα, χωρίς καμία κρατική ή κοινοτική επιχορήγηση για την πάταξή της. Ξέρετε κάποιον άλλο που να την πολέμησε «στο πεδίο», όπως λένε και οι «ακτιβιστές» φίλοι σας;

    Παρ΄όλο που κάποιοι, λίγοι ευτυχώς, από τους εκπροσώπους μας στέκονται παγωμένοι, άβουλοι και άτολμοι, θεωρώντας την υπαγωγή του κυνηγιού στο ΥΠΕΚΑ άσχημη συγκυρία και την τοποθέτησή σας ως Υπουργού, σχεδόν καταστροφή, η μεγάλη πλειοψηφία των κυνηγών δεν το βλέπει έτσι. Δεν μας τρομάζουν πιά οι δράκοι του παραμυθιού. Και όποιος θελήσει να παίξει μαζί μας, θα αναγκαστεί να παίξει κυνηγητό, όχι κρυφτό, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Σκοπεύουμε να προσφύγουμε όπου χρειαστεί και να διεκδικήσουμε ότι δικαιούμαστε.

    Εσείς απ΄την πλευρά σας, δείξτε σε όλους ότι είστε μια πραγματική Υπουργός, μιάς αληθινά δημοκρατικής κυβέρνησης και χειριστείτε το θέμα με αληθινά αμερόληπτο τρόπο, χωρίς προσωπικές εμπάθειες και αφορισμούς. Δεν υπάρχει στον κόσμο, ούτε μία μελέτη πανεπιστημίου ή άλλου αξιόπιστου και αμερόληπτου φορέα, που να λέει ότι το κυνήγι κάνει κακό στο περιβάλλον. Τα ψέματα αυτά τα επινόησαν και τα διασπείρουν, μέσα από αναπόδεικτες copy – paste μελέτες, κάποιοι ψεύτικοι ή βαμμένοι «επιστήμονες» και κάποιοι φανατικοί, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται μέσα από θολές και παράξενες διαδικασίες στο στενό σας περιβάλλον σήμερα και καθώς φαίνεται επηρεάζουν τις αποφάσεις σας. Αλλά, διαχρονικά, οι όποιου είδους φανατικοί μόνο κακό έχουν κάνει στην ανθρωπότητα.

    Δεν ξέρω, δεν μπορώ να ξέρω, κυρία Υπουργέ, αν η τοποθέτησή σας στο συγκεκριμένο Υπουργείο, είναι, όπως ακούγεται, αποτέλεσμα μεθοδεύσεων κάποιων οικονομικών συμφερόντων μεγαλοεπιχειρηματιών που θέλουν να περιορίσουν ή να καταργήσουν το ελεύθερο, παραδοσιακό κυνήγι για να στήσουν κυνηγετικά πάρκα και ρεζέρβες με σκοπό το κέρδος

    ή αν απλά είστε ένα ακόμη παιδί της πόλης, παραπλανημένο, από την καλοστημένη και πολύ καλά διαδεδομένη, ελλείψει αντιλόγου, αντικυνηγετική προπαγάνδα.

    Αν συμβαίνει το πρώτο, δεν μπορώ να κάνω τίποτα, φοβάμαι πως θα καταντήσω να κυνηγώ παράνομα, γιατί όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται υποχρέωση.

    Αν συμβαίνει το δεύτερο, είναι εύκολο να καταλάβετε την απάτη: ψάξτε τα πρωτότυπα των παραμυθιών, πριν τα «επεξεργαστούν» οι «φίλοι» σας. Εκεί, ο κυνηγός είναι που σώζει την κοκκινοσκουφίτσα και τα κατσικάκια απ΄τα δόντια του κακού λύκου.

    Ζητώ την κατανόηση και την επιείκειά σας όσον αφορά το μακροσκελές της επιστολής μου, αλλά παίζεται η ζωή μου εδώ, δεν μπορούσα να είμαι συντομότερος.

  • 26 Απριλίου 2010, 10:59 | Στάθης Γεωργίου

    Παράγραφος 3

    Η άσκηση της θήρας αποτελεί δραστηριότητα απόλυτα συμβατή με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ως εκ τούτου απόλυτα σύμφωνη με τους σκοπούς του συγκεκριμένου ΣΠΔ, στο οποίο δεν παρέχεται τεκμηρίωση για το αντίθετο.

    Προτείνουμε λοιπόν να συνεχίσει να επιτρέπεται το κυνήγι στις περιοχές του Υμηττού που επιτρέπεται και σήμερα,

    Με εκτίμηση,

    ΣΓ

  • 26 Απριλίου 2010, 10:52 | ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

    να συνεχίσει να επιτρέπεται το κυνήγι στις περιοχές που επιτρέπεται και σήμερα

  • 26 Απριλίου 2010, 10:29 | Δημητριος Μαγδαληνος

    Αγαπητοι κυριοι,

    με εκπληξη ειδα στο υπο διαβουλευση νομοσχεδιο την προθεση σας για συνολικη απαγορευση της θυρας στον Υμηττο. Χωρις καμια αναφορα σε καποια επιστημονικη μελετη ή την παραθεση καποιων επιχειρηματων δηλωνετε οτι στο πλαισιο της προστασιας του βουνου θα απαγορευτει συνολικα το κυνηγι.
    Δεν λαβατε δε υπ’ οψιν σας το θετικο ρολο που μπορει να διαδραματισει το κυνηγι σαν δραστηριοτητα μεσω της ασκσησης του αλλα και των επισκεψεων πολλων απο εμας για εκπαιδευση αλλα και βολτα για να χαρουμε τη φυση με τα σκυλια και τις οικογενειες μας. Αυξανοντας την επισκεψιμοτητα του Υμηττου, επιτρεποντας (με ελεγχο) και οχι απαγορευοντας δραστηριοτητες ουσιαστικα δημιουργειτε ενα δικτυο προστασιας για το οικοσυστημα. Εαν δε, συνοδευτει απο αλλες δρασεις πχ στην συγκεκριμενη περιπτωση συνεργασια με τους αρμοδιους φορεις (κυνηγετικους συλλογους, θυροφυλακη κλπ), ενημερωση των κυνηγων αλλα και ολων των πολιτων που επισκεπτονται το βουνο θα υπαρχει μια πηγη πληροφορησης που θα επιτρεπει τον ελεγχο, αστυνομευση και αμεση δραση σε αυτους που προσπαθουν να υπονομευσουν το οικοσυστημα του.
    Ελπιζω να λαβετε υπ’οψιν σας σοβαρα τη διαβουλευση και να λειτουργησετε με γνωμονα την αντικειμενικη προστασια του Υμηττου χωρις παρωπιδες.

    Με εκτιμηση

  • 26 Απριλίου 2010, 10:18 | ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

    ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΥΜΜΗΤΟΥ(ΒΛΕΠΕ ΚΑΡΕΑΣ,ΤΕΡΨΙΘΕΑ ΚΤΛ)ΤΟΤΕ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ
    ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ
    ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ.ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ(15/9) ΣΤΟΝ ΥΜΜΗΤΟ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ;
    ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΜΩΣ…

  • Είναι άδικο, επειδή δεν είστε κυνηγοί και δεν γνωρίζετε απο κυνήγι, να το κατηγορείτε και να θέλετε να το περιορίσετε όσο μπορείτε περισσότερο. Οι κυνηγοί, είναι φυσιολάτρες, γνωρίζουν και προστατεύουν το περιβάλλον και λυπούνται πιο πολύ απο οποιονδήποτε άλλον για την υποβάθμισή του, είτε αυτή συμβαίνει με πυρκαγιές, είτε με άναρχη και παράνομη δόμηση. Σε ενα δάσος άραγε, ποιά είναι η μεγαλύτερη καταστροφή; Το συνεχές κυνήγι σε ενα δάσος που υπάρχει και θα υπάρχει πάντα, ή μερικά αυθαίρετα, τα οποία αυτόματα θα κόψουν, θα ξεριζώσουν και θα εξαφανίσουν αρκετές δεκάδες εως εκατοντάδες δέντρα για πάντα επίσης; Το κυνήγι δεν σταματάει, ούτε αρχίζει στον πυροβολισμό. Το κυνήγι, είναι παράδοση της Ελλάδας μας, τρόπος ζωής και ζωοδότης παράγοντας του περιβάλλοντος. Δεν είναι καθόλου βάρβαρο όπως θέλουν να πιστεύουν πολλοί,που φορούν δερμάτινα παπούτσια και ρούχα, τρώνε κρέας και ψάρι, και χρησιμοποιούν καθημερινά, καλλυντικά. Όλα είναι μέρος της ζωής μας. Το θέμα είναι, να υπάρχει ισορροπία. Σε αυτή στηρίζεται η φύση και αυτή υποστηρίζουν οι κυνηγοί.

  • 26 Απριλίου 2010, 09:12 | maria

    http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fdocs.google.com%2FDoc%3Fdocid%3D0AePhb7vywh0qZGczOTdwNjdfMTd3NXF3Ymhkcw%26hl%3Del&h=56713

    h apagoreush 8uras einai ntrwph kai aparadekti.

  • 26 Απριλίου 2010, 09:17 | Θεοχάρης Κουτσούμπας

    Για μια ακόμη φορά,λαμβάνοντας υπ’οψην σας εισηγήσεις,χωρίς προτάσεις,χωρίς λύσεις στηριγμένες απλά και μόνο σε δήθεν «οικολογικά» προφίλ προβαίνεται στην περιθωριοποίηση και φίμωση μιας μεγάλης κοινωνικής ομάδας συνεχίζοντας έτσι την απαξιωτική συμπεριφορά σας απ’εναντι σε 300.000 περίπου σύνομους Έλληνες πολίτες.
    Πρώτα απ’όλα.αφαιρείται σε εσάς,αλλά και στους υπόλοιπους συμπολίτες μας,μια σωστή και πλήρης ενημέρωση,την οποία μπορούν να σας προσφέρουν οι Κυν/κες Οργανώσεις και τα αρμόδια οργανά τους,στηριζόμενη σε μελέτες και στατιστικές εκειδικευμένων επιστημώνων,τις οποίες μάλιστα χρηματοδοτεί και στηρίζει ο Έλληνας κυνηγός.
    Οι Κοινοτικές οδηγίες για κάθε αλλαγή στον τρόπο,χρόνο και τόπο θήρας προυποθέτουν τον διάλογο μεταξύ κράτους και κυνηγετικών οργανώσεων πρην την απόφαση και λήψη οποιούδηποτε πρόσθετου μέτρου.
    Θε’ωρω απαράδεκτο και αδιανόητο,να ζώ σε μια Δημοκρατική χώρα και να στερούμε χωρίς διάλογο,έστω και ένα εκατοστό Εθνικής γης,ειδίκα χωρίς να υπαρχεί μελέτη,πρόγραμμα και συγκεκριμένος στόχος.
    Οπουδήποτε έγινε απαγόρευση της άσκησης θήρας,διαπιστώθηκαν αποτελέσματα άκρως αντίθετα με τους αρχικούς στόχους και φιλοδοξίες.
    Οι κυνηγοί,καθώς και οι Οργανώσεις τους,είναι αυτοί που ασκούν προληπτική πυροπροστασία(δωρέες σε πυροφυλάκεια,σε δεξαμενές,περιοπολίες υπό την σκέπη της Π.Υ),βοηθούν στις κατασβέσεις,διώκουν και παραδίδουν στην Δικαιοσύνη λαθροθήρες,χρηματοδοτούν μελέτες και στατιστικές,εμπλουτίζουν και όλα αυτά..ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ..
    Και σας θυμίζω ότι:’Η ΦΥΣΗ ΒΙΩΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΣΤΗΡΩΝΕΤΑΙ»…..

  • 26 Απριλίου 2010, 09:45 | ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

    Καλό θα είναι πρώτα να ξεμπερδέψεται τη χώρα απο εκεί που την οδηγήσατε ολοι εσείς οι πολιτικοί???…εννοώ το Δ.Ν.Τ και μετά να ασχοληθείται με θέματα οπως το κυνήγι που ουτε τα γνωρίζεται και που δεν μπορεί να γίνουν ερήμην των κυνηγών.

  • 26 Απριλίου 2010, 08:59 | Βικοπουλος Στελιος

    Αληθεια κυρια Μπιρμπιλη γνωριζει αραγε ο συμπαθεστατος σε εμενα κυριος Παπανδρεου οτι η αιτια της επομενης εκλογικης σας ηττας δεν θα ειναι ουτε η ανασυγκροτηση της δεξιας στην Ελλαδα ουτε το ΔΝΤ ουτε τα χιλιαδες προβληματα των Ελληνων αλλα οι απολυταρχικου τυπου απαγορευσεις στο χωρο του κυνηγιου?
    Θα μου πειτε ..ευτελης προβληματισμος και επιχειρηματολογια…τοτε αν ειναι ετσι γιατι απαγορευετε χωρις να αποδειξεις?
    Γιατι γινεστε «ομηρος» των «αδελφων» οικολογων ψυχων.
    Να φροντισετε τοτε απο τωρα να σας εκλεξουν οι οικολογοι την αλλη φορα.
    Βλεπετε οτι υπογραφω με πληρες ονοματεπωνυμο γιατι εγω εχω το θαρρος της γνωμης μου ,δεν κρυβομαι πισω απο ψευδοοικολογικες -μκο-επιδοτουμενες ανησυχιες.
    Σας ευχαριστω
    Στελλιος Βικοπουλος
    Φαρμακοποιος

  • 26 Απριλίου 2010, 08:47 | ΝΟΥΤΣΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΓΟΡΕΥΤΕΙ ‘η Ν ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΜΟΡΦΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΘΡΙΟ ΛΑΘΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΘΡΟΥ!!! ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ (και οι αντικυνηγοι)ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΛΛΑ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΜΕ ΤΑ ΤΟΣΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ!!!

  • 26 Απριλίου 2010, 08:28 | Σπύρος Κωνσταντέλλος

    Θα ήθελα να σχολιάσω την παράγραφο 3 του άρθρου 7.
    Απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ σχετική μελέτη που να υποδεικνύει απαγόρευση θήρας στην συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης θα σας υπενθυμίσω σχετική με την θήρα οδηγία της Ε. Ε. η οποία αναφέρει: «…η αειφόρος θήρα μπορεί να αποβεί επωφελής σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των ενδιαιτημάτων μέσα στις περιοχές και γύρω από αυτές…»
    Κατά συνέπεια θεωρώ την οποιαδήποτε απαγόρευση στην συγκεκριμένη περιοχή αυθαίρετη και καταχρηστική και παντελώς αντίθετη με το πνεύμα της Ε. Ε.
    Ευχαριστώ πολύ.
    Σπύρος Κωνσταντέλλος
    Βιολόγος

  • 26 Απριλίου 2010, 08:55 | Κωνσταντίνος Σ.

    Βάσει ποιας λογικής απαγορεύεται γενικά η θήρα; Η θήρα μπορεί να λειτουργήσει θετικά και ευεργετικά για τους πληθυσμούς αρκετών πτηνών εφόσον γίνει με ορθές μεθόδους.

    Δεν υπάρχει επιστημονική βάση για την απαγόρευση της θήρας, άλλωστε η οδηγία της ΕΕ για τα πτηνά αναφέρει ξεκάθαρα πως το κυνήγι μπορεί να συνδιαστεί με την αειφορία των πληθυσμών.