Άρθρο 7 – Άλλες διατάξεις

1. Κάθε διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος διατάγματος καταργείται.
2. Στις περιοχές που για οποιονδήποτε λόγο διέπονται από τη δασική νομοθεσία, εφαρμόζονται παράλληλα οι ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας αυτής.
3. Σε όλες τις ζώνες του παρόντος απαγορεύεται η θήρα.
4. Σε όλες τις ζώνες του παρόντος απαγορεύεται η ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων.
5. Σε όλες τις ζώνες του παρόντος τα νέα κτίρια πρέπει να πληρούν βιοκλιματικούς όρους κατασκευής.
6. Εντός των ζωνών Β, Γ, Δ και Ε επιτρέπεται η εκτέλεση των αναγκαίων έργων τεχνικής υποδομής και ιδίως έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και ενέργειας για την εξυπηρέτηση νομίμως υφισταμένων εγκαταστάσεων.
7. Εντός των ανωτέρω ζωνών οριοθετείται ζώνη Α ως καθορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 του παρόντος. Η ζώνη αυτή καταλαμβάνει πλάτος 50 μ. εκατέρωθεν του άξονα των σημαντικότερων ρεμάτων του ορεινού όγκου, όπως απεικονίζονται στα σχετικά διαγράμματα του άρθρου 1 του παρόντος. Τα όριο αυτό, προσαρμόζεται αυτομάτως επί του οριοθετούμενου άξονα και για το αντίστοιχο τμήμα της ζώνης Α, κάθε φορά που δημοσιεύεται σε ΦΕΚ η κατά νόμο οριοθέτηση των ρεμάτων αυτών.
8. Τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια και εγκαταστάσεις διδακτηρίων, νοσοκομείων, θεραπευτηρίων, ορφανοτροφείων, ασύλων, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών εκδηλώσεων, ιερών μονών, ναών και νεκροταφείων, των οποίων η χρήση δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, είναι δυνατόν να παραμένουν στα γήπεδα στα οποία βρίσκονται και να υφίστανται επισκευαστικές παρεμβάσεις, χωρίς καμία δυνατότητα επεκτάσεως.
9. Όλες οι οικοδομικές άδειες εντός των ζωνών προστασίας εκδίδονται από τις αρμόδιες Δ/νσεις Πολεοδομίας, ύστερα από γνωμοδότηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας.
10. Για όλα τα επιτρεπόμενα έργα και δραστηριότητες εκτός Ζώνης Α, τα οποία εμπίπτουν στις κατηγορίες της υπ’ αριθμ. 15393/2332 (ΦΕΚ Β’/1022/5.8.2002) κοινής υπουργικής απόφασης, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία υπάγονται, απαιτείται η εκπόνηση και έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 1650/1986 και η εγκατάστασή τους είναι δυνατή εφόσον δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διατήρηση του προστατευτέου αντικειμένου και κυρίως των οικοτόπων και ειδών χαρακτηρισμού της περιοχής ως Ειδικής Ζώνης Διατήρησης.
11. Για την προστασία όσων νέων αρχαιολογικών θέσεων εντοπιστούν μετά τη δημοσίευση του παρόντος, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού δύναται να επιβάλει ειδικότερους περιορισμούς και ρυθμίσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
12. Με τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, καταργούνται: α) το από 31.8.78 προεδρικό διάταγμα ‘’περί καθορισμού, ρυθμίσεως και προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού’’ (Δ’ 544/78) και οι μεταγενέστερες τροποποιήσεις αυτού, όπως κατά περίπτωση ισχύουν.
13. Με τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, παύει η ισχύς της υπ. αριθμ. 7528/18.03.2010 απόφασης της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις Ζώνες Α, Β, Γ και Ε.

  • 29 Απριλίου 2010, 15:25 | xenitop

    Καλησπέρα.

    Στον Υμηττό ανήκουμε εμείς και όχι ο Υμηττός σε μας.
    Στον Υμηττό ανήκει η ζωή.
    …Και όχι ο θάνατος, οι πυρκαγίες, οι καταπατήσεις, η παράνομη ή ένομη θήρα, η απόρριψη σκουπιδιών και άλλες ενέργειες που ζημιώνουν το περιβάλλον και είναι από ανθρώπου χέρι.
    Η φύλαξη του περιβάλλοντος χώρου μπορει να πραγματοποιηθει και μονο με την απολυτη απουσια του ανθρωπου.
    Ή με την παρουσία του κάτω απο εννοιες όπως ηθική και σεβασμός στην ιερότητα του χώρου και της φυσης.
    Και κατά την άποψή μου το κυνήγι ούτε ηθική ούτε σεβασμό ούτε ιερότητα περιέχει.

  • 29 Απριλίου 2010, 14:15 | Θανάσης

    Το κυνήγι δημιουργεί θέσεις εργασίας, και γενικώς είναι δραστηριότητα που φέρνει χρήμα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το δουλεμπόριο, το εμπόριο ναρκωτικών, και οι πόλεμοι. Πολλές μορφές έχει το κακό που φέρνει λεφτά. Και φέρνει περισσότερα απ ότι το μη κακό.

  • 29 Απριλίου 2010, 14:44 | Ιωαννα Υφαντιδου

    Είμαι κάθετα κατά του κυνηγιού, όχι μόνο γιατι σκοτώνονται αθώα πλάσματα, όχι μόνο γιατί πολλοι από εσάς το έχετε σαν χόμπυ (που ακουστηκε χόμπυ ο θανατος;;), αλλά γιατί ολα εκει εξω ειναι μια ΑΛΥΣΙΔΑ. Το κάθε ζώο προσφέρει κάτι στο περιβάλλον, σκοτώνοντας τα αποδυναμώνεται την πανίδα και την χλωρίδα. Αν είστε τοσο σκληρόπετσοι ωστε να μη σκέφτεστε καθολου τα χωντανα, σκεφτειτε τα ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ. Πως θα ζήσουν σε ένα περιβάλλον τόσο βλαβερό, και οποιος θεωρει οτι το κνηγι δεν κανει κακο στο περιβαλλον μάλλον εθελοτυφλεί. Σεβαστειτε ολους εμας που δε θέλουμε άλλο αίμα απλά για να ευχαριστιουνται κάποιοι. Αλλιως σεβαστείτε τον εαυτό σας. Μόνο κακό κάνετε, ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΛΟ.

  • 29 Απριλίου 2010, 14:39 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΡΝΤΙΝΙ

    α)- Οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί της θήρας είναι επιβεβλημένοι μόνο στην περίπτωση που κάποια είδη, είτε ενδημικά είτε αποδημητικά, απειλούνται από το κυνήγι. Κατά συνέπεια το μέτρο της απαγόρευσης της θήρας, θα πρέπει πρώτα να τεκμηριωθεί από μελέτες ειδικών επιστημόνων, όπως δασολόγων, θηραματολόγων και περιβαλλοντολόγων. Μόνο με αυτές τις προϋπόθεσης μπορεί να ξεκινήσει ένας αποδοτικός και δημοκρατικός δημόσιος διάλογος. Οι κατευθύνσεις της Κοινοτικής Οδηγίας της 21 Μαΐου 1992/43/ΕΟΚ «Για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας», είναι επαρκείς, αρκεί να εφαρμοστούν .
    β)-Στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, ορθώς ¨απαγορεύεται η ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων¨, διότι θεωρείται ότι υποβαθμίζουν αισθητικά το περιβάλλον. Με την ίδια λογική, ρητώς πρέπει να απαγορεύονται και οι ανεμογεννήτριες, οι οποίες επί προσθέτως γίνονται αιτία να σκοτώνονται χιλιάδες προστατευόμενα πτερωτά που δεν είναι θηρεύσιμα (αετοί, γεράκια κλπ). Υπάρχουν σχετικές στατιστικές μελέτες Ευρωπαϊκών χωρών.
    γ)-Η εφαρμογή της παραγράφου 5 υπό τις παρούσες συνθήκες είναι σχεδόν αδύνατη. Κατά πρώτο λόγο γιατί δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να προδιαγράφει τις ιδιότητες των βιοκλιματικών κτιρίων. Κατά δεύτερο λόγο γιατί δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα ελεγκτικά όργανα που θα κρίνουν την ¨βιοκλιματική επάρκεια¨ των κτιρίων.

  • 29 Απριλίου 2010, 14:44 | Νίκος Μάντζαρης

    Συγχαρητήρια στην κ. υπουργό και τους συνεργάτες της που αποφάσισαν να απαγορεύσουν το κυνήγι στον Υμηττό.

    Δεδομένης της εντυπωσιακής ομολογουμένως οργάνωσης των κυνηγών στην κατεύθυνση της πολιτικής πίεσης για την προώθηση των δικών τους προτεραιοτήτων, και της διαρκούς απειλητικής επίκλησης του αριθμού τους, μια τέτοια απόφαση δεν ήταν εύκολη.

    Παρόλα αυτά, μια προσεκτικότερη ανάγνωση δείχνει ότι η απόφαση του ΥΠΕΚΑ δεν είναι πρωτίστως γενναία. Είναι κυρίως έξυπνη και ταυτοχρόνως δημοκρατική, καθώς πέραν των 230.000 ή 250.000 ή 300.000 κυνηγών στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι πολίτες οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα σε μια αρμονική σχέση με το περιβάλλον, σε μια σχέση όπου κανείς δε σκοτώνει κανέναν από σπορ. Είναι επίσης βέβαιο ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων υποστηρίζουμε κάτι τέτοιο, δε διακατέχεται από κανένα φετίχ, ούτε στοχοποιεί κατηγορίες ανθρώπων, όπως αρέσκεται να παρουσιάζεται από τους κυνηγούς. Είμαστε απλά εξοπλισμένοι με την κοινή λογική.

    Και σε μια δημοκρατία πρέπει να εκφράζεται, πέραν της κοινής λογικής και η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου. Να είστε βέβαιοι στο ΥΠΕΚΑ ότι όλοι οι πολίτες με τέτοιες απόψεις δεν βρίσκονται μόνο μέσα σε οργανώσεις και ότι η μη οργάνωση σε κάποια ομάδα δεν ισοδυναμεί με λιγότερη αγανάκτηση από την παρατήρηση της σημερινής κατάστασης, ούτε με μειωμένη συμμετοχή στις εθνικές εκλογές.

    Ελπίζω και προτρέπω προς μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του κυνηγίου στη χώρα από το ΥΠΕΚΑ. Είναι πάρα πολλά τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Μέσα από το διάλογο όμως, μπορούμε να βελτιώσουμε την πραγματικά ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα.

    Συγχαρητήρια και πάλι για το θετικό βήμα!

  • Κείμενο θέσης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του Υ.Π.Ε.Κ.Α. με θέμα: ‘‘Προστασία ορεινού όγκου Υμηττού’’, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

    Εισαγωγή
    Το παρόν κείμενο θέσης διατυπώνει τις ενστάσεις της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας και των Κυνηγετικών Συλλόγων μελών της επί του σχεδίου Π.Δ. του Υ.Π.Ε.Κ.Α., το οποίο αφορά την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού, αντικαθιστώντας το υφιστάμενο Π.Δ. (31.8/2010/1978 – Φ.Ε.Κ. 544/Β/1978).
    Η Κυνηγετική Ομοσπονδία εκπροσωπεί 68.000 κυνηγούς της Στερεάς Ελλάδας, εκ των οποίων οι 45.000 είναι κάτοικοι του λεκανοπεδίου της Αττικής και ασκούν εντός της περιφέρειας Αττικής θηρευτική δραστηριότητα το μεγαλύτερο διάστημα του κυνηγετικού έτους.
    Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας, στα πλαίσια της σχετικής διαβούλευσης, τονίζει ότι η προώθηση της απαγόρευσης του κυνηγίου σε όλη την έκταση στην οποία πρόκειται να εφαρμοστεί το Π.Δ., που περιλαμβάνει όλο τον ορεινό όγκο του Υμηττού και εκτεταμένη περιφερειακή ζώνη αυτού, είναι ατεκμηρίωτη, δεν εκπορεύεται από καμία επιστημονική μελέτη και δεν εξυπηρετεί κανένα λόγο προστασίας. Το μόνο που επιτυγχάνει είναι, εξορίζοντας τους κυνηγούς, να μείνει το πεδίο ελεύθερο σε εμπρηστές, καταπατητές, λαθροθήρες και κάθε είδους παρανόμους.
    Η Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. στα πλαίσια της διαβούλευσης προτείνει όπως αφαιρεθεί από το Άρθρο 7 του Π.Δ. η παράγραφος 3 ώστε το κυνηγετικό καθεστώς να διατηρηθεί όπως ισχύει.

    Κυνηγετική αξία του Υμηττού
    Ο Υμηττός αποτελεί από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους τον εγκύτερο κυνηγότοπο της πρωτεύουσας. Χιλιάδες κυνηγετικές εξορμήσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με στόχο τη θήρευση ορτυκιών, κιχλίδων, λαγού και πέρδικας. Τα δύο τελευταία επιδημητικά είδη έχουν συγκροτήσει ικανοποιητικούς πληθυσμούς μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες εμπλουτισμού των κυνηγετικών οργανώσεων. Το ενδιαφέρον των κυνηγών για την ορθολογική διαχείριση του κυνηγίου χρονολογείται από το 1926 όπου μετά από πρόταση του Κυνηγετικού Συνδέσμου Αθηνών εφαρμόζεται απαγορευτική διάταξη. Έκτοτε με την ίδρυση και λειτουργία του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής (Π.Δ. 91/24-1-1974 – Φ.Ε.Κ. 31/Α/6-2-1974) του Καταφυγίου Άγριας Ζωής (Υ.Α. 38070/19772/6-5-1976 – Φ.Ε.Κ. 683/Β/24-5-1976) και με την έκδοση εκτεταμένης απαγορευτικής διάταξης θήρας (υπ’ αριθμ. πρωτ. 6404/4312/7-9-2001 του Δασαρχείου Πεντέλης), στο μισό Υμηττό απαγορεύεται το κυνήγι. Ενώ λειτουργούν και δύο Ζώνες Εκγύμνασης σκύλων, με εξαίρεση τους μήνες αναπαραγωγής, κατ’ εφαρμογή της περί θήρας νομοθεσίας (υπ’ αριθμ. πρωτ. 6395/14-7-2006 του Δασαρχείου Πεντέλης). Η επισκεψιμότητα των ζωνών αυτών είναι ιδιαίτερα αυξημένη, καλύπτοντας τις ανάγκες των κυνόφιλων της Αττικής.
    Οι εμπλεκόμενες κυνηγετικές οργανώσεις εφαρμόζουν κάθε χρόνο εκτεταμένα φιλοθηραματικά έργα στον Υμηττό, όπως: βελτίωση βιοτόπων με σπορές και φυτεύσεις, εκτεταμένες αναδασώσεις μετά τις πυρκαγιές, εγκατάσταση ομβροδεξαμενών και ποτιστρών για τα είδη της άγριας πανίδας, μαζική δραστηριοποίηση των κυνηγών μελών για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών και τέλος ενισχυμένη θηροφύλαξη. Οι ανάγκες θηροφύλαξης στην περιοχή καλύπτονται από πέντε μόνιμους θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων, οι οποίοι την τελευταία μόνο πενταετία στην ευρύτερη περιοχή έχουν πραγματοποιήσει 1.500 ελέγχους και έχουν υποβάλει 22 μηνύσεις για διάφορες παραβάσεις.
    Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι το κυνήγι στον Υμηττό ασκείται με ορθολογικό τρόπο όπως επιβάλλει η κοινοτική και εθνική νομοθεσία. Η μεγαλύτερη όμως απόδειξη της συμβατότητας του κυνηγίου με την προστασία των σημαντικών ειδών και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στον Υμηττό είναι το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα ενδιαιτούνται πληθυσμοί μη θηρευσίμων ειδών. Οι εύρωστοι αυτοί πληθυσμοί απαντώνται επειδή ακριβώς αυτά τα είδη είναι απαραγνώριστα, δεν εμφανίζουν κανένα θηραματικό ενδιαφέρον και δεν οχλούνται από την κυνηγετική δραστηριότητα, πολύ περισσότερο όταν το μεγαλύτερο πλήθος αυτών κατά τη διάρκεια του κυνηγίου (από το Σεπτέμβριο έως το Φλεβάρη) εγκαταλείπουν τον Υμηττό και εγκαθίστανται σε θέσεις διαχείμανσης.
    Σε ό,τι αφορά την ασυμβατότητα της κυνηγετικής δραστηριότητας με τις υπόλοιπες μορφές αναψυχής, η πρακτική των τελευταίων 200 ετών καταδεικνύει ότι δεν υφίσταται. Διότι, στην έκταση που σήμερα διεξάγεται το κυνήγι, τόσο το έντονο ανάγλυφο του εδάφους, όσο και η μορφολογία του, δεν παρουσιάζει κανένα ‘‘θεματικό’’ ενδιαφέρον για άλλου είδους ψυχαγωγικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο.
    Για αυτό ακριβώς άλλωστε, ποτέ μέχρι σήμερα στον Υμηττό δεν υπήρξαν συγκρουσιακές σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών χρηστών της γης και των διαφορετικών ‘‘ομάδων’’ που δραστηριοποιούνται στην υπαίθρια αναψυχή.
    Σε ό,τι αφορά την χαρακτηρισμένη περιοχή NATURA (GR3000006) που καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της έκτασης του ορεινού όγκου του Υμηττού, η οποία αναγνωρίστηκε ως τόπος κοινοτικής σημασίας, για τους τύπους οικοτόπων που εμφανίζονται καθώς και για δύο είδη νυχτερίδας, δύο είδη χελώνας και ένα είδος φιδιού που ενδιαιτούνται σε αυτήν την περιοχή, παρόλο που στα 2/3 της εν λόγω περιοχής NATURA απαγορεύεται το κυνήγι, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει άνθρωπος με επιστημονική και οικολογική υπόσταση που να πιστεύει ότι αυτά τα είδη απειλούνται από τους κυνηγούς.

    Εν κατακλείδι
    – Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. ζητά την απαλοιφή από το Π.Δ. της παραγράφου 3 του άρθρου 7
    – Την διατήρηση του υφιστάμενου κυνηγετικού καθεστώτος στον Υμηττό
    – Την λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας του Υμηττού από τις γνωστές σε όλες ανθρωπογενείς ζημιογόνες δραστηριότητες ώστε να διατηρηθεί ή να προστατευθεί ο πληθυσμός όλων των ειδών που διαβιούν σε αυτό σε ένα επίπεδο που να ανταποκρίνεται ιδιαίτερα στις οικολογικές, επιστημονικές και μορφωτικές απαιτήσεις λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τις οικονομικές και ψυχαγωγικές απαιτήσεις (μία από αυτές είναι και η θήρα), όπως άλλωστε προβλέπεται από την κοινοτική οδηγίας 79/409/ΕΟΚ (2009/147/ΕΚ.) και το Ελληνικό Σύνταγμα.
    – Συμμετοχή των κυνηγετικών οργανώσεων στο φορέα Διαχείρισης του Υμηττού.

  • 29 Απριλίου 2010, 14:37 | MARIA HOUSTOULAKI

    Συγχαρτηρια για την γενναια πρωτοβουλια σας ,προκειμενου να προστατευθει το περιβαλλον που οφειλομε αλοβητο να παραδωσουμε στις επομενες γενιες,διοτι αποτελει την ιδια την Ζωη μας!
    Εαν καποιοι δεν ενδιαφερονται για την ζωη και το μελλον της ,αυτο αφορα τους ιδιους και οχι εμας και τις επομενες γενιες.
    Ειμαστε στην Ευρωπη και οφειλομε να συμμορφωνομαστε,αν και χωρις παιδεια της πλειοψηφιας ,σε τροπους και αξιες ζωης που αρμοζουν στον πραγματικο Ελληνα.!(με αξιες οπως μας διδαξαν οι αρχαιοι προγονοι μας..).
    ευχαριστουμε για την δυναμικη θεση σας!
    μαρια χουστουλακη

  • 29 Απριλίου 2010, 14:57 | ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    Όχι κυρία Μπιρμπίλη, δεν θα γίνει έτσι. Δεν θα απαγορέψετε το κυνήγι, λίγο – λίγο με απαγορεύσεις και διατάξεις κρυμμένες μέσα σε σχετικούς ή άσχετους νόμους και διατάγματα.

    Φαίνεται πως η «Πρόταση για ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της βιοποικιλότητας» ή αλλιώς «πρόταση των 10 πλουσιότερα επιχορηγούμενων», καθώς και όποια άλλη πρόταση σας έφερε οποιοσδήποτε αυτόκλητος και αυτοδιορισμένος «σωτήρας του περιβάλλοντος», βρήκε άμεσα θέση στο τραπέζι του δήθεν διαλόγου και της τάχα διαβούλευσης σας. Τη στιγμή όμως που στις προτάσεις αυτές θίγονται θέματα που έχουν να κάνουν με το κυνήγι, και προκειμένου να φύγουν τα «τάχα» και τα «δήθεν» και να υπάρξει πραγματικός διάλογος, πρέπει να εκπροσωπηθούν αληθινά και εξ ίσου και οι κυνηγοί, να ληφθούν εξ ίσου υπ΄όψιν και οι δικές τους θέσεις και προτάσεις. Έτσι δεν γίνεται ο διάλογος στις δημοκρατίες;

    Οι WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, έχουν θέση πάνω και δίπλα στο τραπέζι σας. Επίσης έχουν θέση οι προτάσεις και οι θέσεις ανύπαρκτων στην πράξη σφραγιδοσωματείων των 3 και 4 ενεργών μελών. Η Κ.Σ.Ε. και οι 250.000 ταμειακώς τακτοποιημένοι Έλληνες πολίτες που αντιπροσωπεύει, δεν πρέπει να εκπροσωπηθούν εξ ίσου; Έτσι δεν γίνονται οι διαβουλεύσεις στις δημοκρατίες;

    Ξέρουμε ότι διακαής προσωπικός σας πόθος, καθώς και των φίλων και συνοδοιπόρων σας -είτε αυτοί είναι οι επαγγελματίες των “ΜΚ”Ο, είτε οι παραπληροφορημένοι άνθρωποι των «οικολογικών» οργανώσεων, συνιστωσών και κινημάτων- είναι η απαγόρευση του κυνηγιού, στην κατά το δυνατόν μεγαλύτερη κλίμακα. Όμως δεν γίνεται έτσι στις δημοκρατίες.

    Είστε υπουργός πλέον, κυρία. Υπουργός όλων των Ελλήνων! Φερθείτε ανάλογα.

    Δεν είστε πια η «green Tina» ΤΟΥΣ, είστε η Υπουργός ΜΑΣ. Νομοθετείτε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων και όχι εξ ονόματος των φίλων σας. Τις προσωπικές σας απόψεις, συμπάθειες ή αντιπάθειες κρατήστε τις για όταν ξαναγίνετε κυρία του εαυτού σας. Τώρα δεν είστε. Τώρα ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ τον Ελληνικό λαό, που ένα μεγάλο, ζωηρό κομμάτι του είναι και οι κυνηγοί.

    Περίπου 300.000 είναι οι Έλληνες πολίτες που εκδίδουν κάθε χρόνο άδεια κυνηγίου.

    Άλλοι τόσοι, τουλάχιστον, είναι αυτοί που δεν εκδίδουν άδεια, είτε επειδή είναι μικροί στην ηλικία, είτε γιατί είναι υπερήλικες, κάποιοι γιατί υπηρετούν στο στρατό, σπουδάζουν, είναι άνεργοι ή δεν τους φτάνουν τα 400 ή 700 ευρώ του μισθού τους για να εξασκήσουν νόμιμα την αγαπημένη τους δραστηριότητα. Κυνηγοί όμως δεν έπαψαν, ούτε θα πάψουν να είναι.

    Αν σε αυτούς συνυπολογίσετε τα μέλη των οικογενειών μας, τους επαγγελματίες του χώρου μας αλλά και τους χιλιάδες επαγγελματιών της επαρχίας (ξενοδόχους, εστιάτορες, αρτοποιούς, βενζινάδες κ.λ.π.), που κατά τη «νεκρή» χειμερινή περίοδο και όχι μόνον, στηρίζουν, σε μεγάλο ποσοστό, την επιβίωση των επιχειρήσεών τους στην μετακίνηση των κυνηγών από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο, θα αθροίσετε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του λαού του οποίου είστε Υπουργός.

    Ένα μεγάλο κομμάτι του λαού ΣΑΣ κυρία Υπουργέ, του οποίου τη φωνή δεν ακούτε, δε θέλετε να ακούσετε ή περιφρονείτε απ΄ότι δείχνει η μέχρι τώρα συμπεριφορά σας.

    Ένα μεγάλο κομμάτι, του οποίου η φωνή δεν έχει καμιά ελπίδα να ακουστεί σε όλη της την ένταση, σε καμία «ηλεκτρονική διαβούλευση» ή «ανοιχτή διακυβέρνηση» μέσω διαδικτύου και το ξέρετε. Είναι πάρα πολλοί, είναι δυσανάλογα πολλοί οι αντικυνηγοί στο internet κυρία Υπουργέ και είναι ελάχιστοι οι κυνηγοί. Ο λόγος είναι απλός: όταν οι φίλοι σας δικτυώνονται και διαδικτυώνονται στις αντικυνηγετικές σελίδες, εμείς είμαστε στα βουνά και στα λαγκάδια. κυνηγάμε, εκπαιδεύουμε ή απλά βγάζουμε βόλτα τα σκυλιά μας, φυτεύουμε δέντρα, επανδρώνουμε πυροφυλάκια, σβήνουμε φωτιές. Άλλες φορές ποτίζουμε δέντρα που κάποιοι «σωτήρες» του περιβάλλοντος φύτεψαν, παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, αλλά μόλις κλείσανε οι κάμερες και σβήσαν οι προβολείς, φύγανε κι οι «ευαισθητοποιημένοι» χωρίς κανείς τους να γυρίσει να ρίξει μια ματιά πίσω του. Βλέπετε, έχουμε πολλά να κάνουμε εκεί έξω, δεν μας μένει πολύς χρόνος για διαδικτυακή οργάνωση και «ιντερνετικές» μάχες.

    Έτσι η οποιαδήποτε ηλεκτρονική διαβούλευση, σχετικά με το κυνήγι, θα εξελιχθεί (το έχουν ήδη οργανώσει) σε μια διαδικτυακή αναμέτρηση μεταξύ κυνηγών και αντικυνηγών, της οποίας το αποτέλεσμα καμία σχέση δε θα έχει με την κοινωνική πραγματικότητα. Είναι σαν να βάζετε 4 λύκους κι 1 πρόβατο, να ψηφίσουν για το τι θα φάνε το βράδυ.

    Αν σας ενδιαφέρει η πραγματική αποτύπωση της κοινής γνώμης, σχετικά με το κυνήγι, ρωτήστε τους Νομάρχες και τους Δημάρχους, όσο υπάρχουν ακόμα, ζητήστε τη γνώμη των επαγγελματικών επιμελητηρίων και συλλόγων της περιφέρειας.

    Συνεργαστείτε –έτσι όπως κάνουν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, επιτυγχάνοντας άριστα αποτελέσματα και προσφέροντας πραγματικές υπηρεσίες στο περιβάλλον- με τις κυνηγετικές οργανώσεις που εκπροσωπούν ανθρώπους οι οποίοι νοιάζονται πραγματικά για τη φύση, που ζουν στη φύση, που γνωρίζουν τη φύση.

    Οι ψευτοοικολόγοι της μόδας, που «σώζουν» το περιβάλλον από την πολυθρόνα του σαλονιού τους και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή τους, χωρίς να έχουν δει ποτέ τους φωλιά ορτυκιού ή μωρό λαγού, που νομίζουν πως άλλο ζώο είναι το αρνί κι άλλο το πρόβατο, μπορούν να εμπλουτίσουν με επιτυχία οποιαδήποτε ηλεκτρονική διαβούλευση, μπορούν –και το κάνουν χρόνια τώρα και με μεγάλη επιτυχία- να βρίσουν, να λασπολογήσουν, να συκοφαντήσουν τους κυνηγούς, μπορούν να σας βολέψουν «νομιμοποιώντας» άδικες αποφάσεις στηριγμένες πάνω σε κατευθυνόμενες εισηγήσεις, αλλά δεν έχουν να προσφέρουν απολύτως τίποτα στη φύση. Και να θέλουν, δεν ξέρουν πώς να το κάνουν.

    Είναι στημένο το παιχνίδι και το ξέρουμε. Αλλά πλέον ξέρουμε και ότι είμαστε οι πιο στερημένοι κυνηγοί – πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κυνήγι στην Ελλάδα υπόκειται στις περισσότερες απαγορεύσεις και περιορισμούς (ως προς τη διάρκεια, το χώρο, τα θηρεύσιμα είδη, τους τρόπους και τα μέσα θήρευσης) από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Και όχι μόνο δεν πρόκειται να δεχτούμε οποιονδήποτε παραπέρα περιορισμό ή απαγόρευση, όχι μόνο δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε ούτε μια σπιθαμή κυνηγότοπου, ούτε μια μέρα απ΄την κυνηγετική περίοδο, αλλά έχουμε σκοπό να διεκδικήσουμε περισσότερες ελευθερίες, με όλους τους τρόπους και τα μέσα που προσφέρουν σε μας οι κοινοτικές αρχές περί ισονομίας και ισοπολιτείας. Για να μη χαθεί ότι με κόπο και αγώνα πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Για να κρατήσουμε τους Έλληνες κυνηγούς νόμιμους και συνειδητοποιημένους, τη στιγμή που εσείς θέλετε να τους κάνετε λαθροθήρες. Γιατί αυτό θα γίνει αν επιβάλλετε κι άλλες απαγορεύσεις. Καμιά θηροφυλακή και καμιά αστυνομία περιβάλλοντος δε θα μπορέσει να ελέγξει την αγανάκτηση και την οργή του κόσμου. Χώρια που όπως πάει η οικονομική κατρακύλα της επαρχίας, σε λίγο ο καθένας θα βγαίνει να κυνηγήσει για να βάλει κρέας στο τραπέζι του. Κι όταν γεμίσουν τα δικαστήρια με κατηγορούμενους για λαθροθηρία, οι ίδιοι οι δικαστές θα σας πουν πως νόμος που στέλνει πολύ κόσμο στο σκαμνί, είναι κακός νόμος. Θα γυρίσουμε εκεί που ήμασταν πριν 50 χρόνια, θα ζήσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αφού δεν μπορεί κάθε χωριό να έχει κι ένα θηροφύλακα, κάθε βουνό κι ένα δασοφύλακα.

    Δώσαμε μάχη κυρία Υπουργέ για να ξεφύγουμε από κεί. Όταν, οι «σωτήρες του περιβάλλοντος» που σας γυροφέρνουν σήμερα και ζητούν περιορισμούς και απαγορεύσεις της κυνηγετικής δραστηριότητας κάθονταν στα ζεστά τους γραφεία, κακοποιώντας μέχρι και τα παιδικά παραμύθια, προκειμένου να εμφανίσουν στην κοινή γνώμη τους κυνηγούς σαν αιμοδιψή τέρατα, κάποιοι από μας δέρνονταν με τους λαθροθήρες εκεί έξω. Ματώσαμε εκεί έξω κυρία, έχουμε τραυματίες και νεκρούς στη μάχη κατά της λαθροθηρίας. Έχουμε ξοδέψει δισεκατομμύρια, από τα δικά μας χρήματα, χωρίς καμία κρατική ή κοινοτική επιχορήγηση για την πάταξή της. Ξέρετε κάποιον άλλο που να την πολέμησε «στο πεδίο», όπως λένε και οι «ακτιβιστές» φίλοι σας;

    Παρ΄όλο που κάποιοι, λίγοι ευτυχώς, από τους εκπροσώπους μας στέκονται παγωμένοι, άβουλοι και άτολμοι, θεωρώντας την υπαγωγή του κυνηγιού στο ΥΠΕΚΑ άσχημη συγκυρία και την τοποθέτησή σας ως Υπουργού, σχεδόν καταστροφή, η μεγάλη πλειοψηφία των κυνηγών δεν το βλέπει έτσι. Δεν μας τρομάζουν πιά οι δράκοι του παραμυθιού. Και όποιος θελήσει να παίξει μαζί μας, θα αναγκαστεί να παίξει κυνηγητό, όχι κρυφτό, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Σκοπεύουμε να προσφύγουμε όπου χρειαστεί και να διεκδικήσουμε ότι δικαιούμαστε.

    Εσείς απ΄την πλευρά σας, δείξτε σε όλους ότι είστε μια πραγματική Υπουργός, μιάς αληθινά δημοκρατικής κυβέρνησης και χειριστείτε το θέμα με αληθινά αμερόληπτο τρόπο, χωρίς προσωπικές εμπάθειες και αφορισμούς. Δεν υπάρχει στον κόσμο, ούτε μία μελέτη πανεπιστημίου ή άλλου αξιόπιστου και αμερόληπτου φορέα, που να λέει ότι το κυνήγι κάνει κακό στο περιβάλλον. Τα ψέματα αυτά τα επινόησαν και τα διασπείρουν, μέσα από αναπόδεικτες copy – paste μελέτες, κάποιοι ψεύτικοι ή βαμμένοι «επιστήμονες» και κάποιοι φανατικοί, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται μέσα από θολές και παράξενες διαδικασίες στο στενό σας περιβάλλον σήμερα και καθώς φαίνεται επηρεάζουν τις αποφάσεις σας. Αλλά, διαχρονικά, οι όποιου είδους φανατικοί μόνο κακό έχουν κάνει στην ανθρωπότητα.

    Δεν ξέρω, δεν μπορώ να ξέρω, κυρία Υπουργέ, αν η τοποθέτησή σας στο συγκεκριμένο Υπουργείο, είναι, όπως ακούγεται, αποτέλεσμα μεθοδεύσεων κάποιων οικονομικών συμφερόντων μεγαλοεπιχειρηματιών που θέλουν να περιορίσουν ή να καταργήσουν το ελεύθερο, παραδοσιακό κυνήγι για να στήσουν κυνηγετικά πάρκα και ρεζέρβες με σκοπό το κέρδος

    ή αν απλά είστε ένα ακόμη παιδί της πόλης, παραπλανημένο, από την καλοστημένη και πολύ καλά διαδεδομένη, ελλείψει αντιλόγου, αντικυνηγετική προπαγάνδα.

    Αν συμβαίνει το πρώτο, δεν μπορώ να κάνω τίποτα, φοβάμαι πως θα καταντήσω να κυνηγώ παράνομα, γιατί όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται υποχρέωση.

    Αν συμβαίνει το δεύτερο, είναι εύκολο να καταλάβετε την απάτη: ψάξτε τα πρωτότυπα των παραμυθιών, πριν τα «επεξεργαστούν» οι «φίλοι» σας. Εκεί, ο κυνηγός είναι που σώζει την κοκκινοσκουφίτσα και τα κατσικάκια απ΄τα δόντια του κακού λύκου.

    Ζητώ την κατανόηση και την επιείκειά σας όσον αφορά το μακροσκελές της επιστολής μου, αλλά παίζεται η ζωή μου εδώ, δεν μπορούσα να είμαι συντομότερος.

    Μπορω να ρωτησω γιατι διεγραφη το παρακατω σχολιο ?

    σταθερός σύνδεσμος

  • 29 Απριλίου 2010, 14:12 | ΒΑΣΩ ΒΕΛΟΥΔΑΚΗ

    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ .

  • 29 Απριλίου 2010, 14:54 | ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΚΛΑΙΡΗ

    Είμαι γυναίκα που προέρχεται από κυνηγετική οικογένεια. Μεγάλωσα στην Ελληνική επαρχία με αρχές και αξίες παραδοσιακές και δημοκρατικές. Μπορεί σαν γυναίκα να μην ήμουν ενεργή στην συγκεκριμένη δραστηριότητα αλλά πολλές φορές διαμέσου του πατέρα μου, το κυνήγι έγινε αφορμή να βιώσω την φύση από πολύ κοντά. Θυμάμαι μοναδικές εικόνες που είχα σαν παιδί, ενώ άλλα παιδιά της ηλικίας μου είχαν μόνο από ντοκυμαντέρ στην τηλεόραση.
    Ζώντας στην επαρχία, είδα αεροπλάνα να ψεκάζουν χωράφια, είδα δάση να καίγονται, είδα ψόφια ψάρια στο ποτάμι και δίπλα τους πεταμένα μπουκάλια που επάνω είχαν σχεδιασμένες νεκροκεφαλές (φυτοφάρμακα), φουγάρα να βγάζουν μαύρο καπνό κτλ κτλ. Για αυτό που είμαι σίγουρη είναι ότι όλα αυτά δεν τα έκαναν κυνηγοί.
    Σε δύο μέρες παντρευομαι και η ζωή τα έφερε έτσι ώστε ο άντρας μου να είναι κυνηγός. Αν με αξιώσει ο θεός να αποκτήσω γιο, θα ήθελα και αυτός υπό την καθοδήγηση του πατέρα του και με οδηγό την νομιμότητα και τον σεβασμό στην φύση, να ασχοληθεί με την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Προτιμώ το κυνήγι και το ψάρεμα από άλλες ασχολίες που μπορεί να έχει κάποιος έφηβος στις μέρες μας. Θα ήθελα να σας προτείνω αντί να στρέφετε τα βέλη σας προς τον εύκολο στόχο του κυνηγίου, να συνδράμετε στην σωστή κυνηγετική παιδεία και την προστασία της υπαίθρου από τους πραγματικούς εχθρούς της.

  • 29 Απριλίου 2010, 13:33 | Τσομπανούδης Σωτήρης

    Διαβάζω μερικά σχόλια απαξιωτικά των κυνηγών και εκπλήσσομαι. Αν είναι δυνατόν να γράφονται τέτοιου είδους πράγματα σε μια χώρα σαν τη δική μας.

    Και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν ένα ζήτημα που αποτελεί αποκλειστικά αρμοδιότητα θηραματολόγων και βιολόγων να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης κυνηγών-αντικυνηγών.

    Υπάρχει κάποια μελέτη που να πιστοποιεί ή έστω να προβλέπει βλάβη στο θηραματικό κεφάλαιο από την κυνηγετική δραστηριότητα;

    Αν δεν υπάρχει, περιορίζουμε αναίτια και αδικαιολόγητα μια δραστηριότητα και δημιουργούμε κοινωνικές αναταράξεις σε μια κοινωνία που ήδη βράζει.

    Μετατρέπουμε λοιπόν ένα βιολογικό ζήτημα σε κοινωνικό και δυστυχώς βλέπω ότι το Υπουργείο έχει καταφέρει μέχρι στιγμής ακριβώς αυτό σε αρκετά ζητήματα αρμοδιότητάς του. Λυπάμαι.

    Ασφαλώς και θα πρέπει να επιτρέπεται το κυνήγι σε συγκεκριμένες ζώνες.

  • 29 Απριλίου 2010, 13:10 | ΓΚΙΝΟΣ ΜΗΝΑΣ

    Απαντηση προς Κυρια Όλγα Κήκου – — 29 Απριλίου 2010 @ 09:46

    Προ λιγων Μηνών, 90 οικολογικα σωματεια οργανωσατε μια συγκεντρωση διαμαρτυριας στην πλατεια συνταγματος κατα του κυνηγιου.
    δεν μαζευτηκαν σε συνολο παραπανω απο 50 ατομα!!!!!!!!!!!!
    υπαρχουν φωτογραφιες που αποδεικνυουν την μηδαμινη ανταποκριση.
    που ειναι λοιπον τα εκατομμυρια των πολιτων που επικαλειστε οτι επιθυμουν την παυση του κυνηγιου?
    Μηπως εννοειτε τον στενο ΄΄οικολογικο σας κυκλο΄΄ των 50-100 ατομων και τους βαφτιζετε εκατομμυρια?
    Η κυρια Υπουργος και το κομμα της θα καταλαβουν ποια ειναι τα εκατομμυρια των πολιτων στις αμεσως επομενες εκλογες.

  • 29 Απριλίου 2010, 13:56 | ΚΟΝΤΟΜΙΧΑΛΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

    Και έχει αργήσει κατά πολύ η αππαγορευση του κυνηγιού στην χώρα μας. Πρέπει να κάνουμε ποδήλατο, ποδηλασία χωρίς να φοβόμαστε σε κάθε μπαλοθιά. Το κυνήγι είναι παλαιολιθικό κατάλοιπο, σε όσους αρέσουν τα όπλα να πηγαίνουν στα ΣΚΟΠΕΥΤΉΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΌΓΟΥΣ. Μην συνεχίσω για τα κακοποιημένα ΄ζωα, σκυλιά, αρκούδες, ελάφια και ότι άλλο σε θύραμα πτηνό, λαγός που όταν δεν βρίσκουν να μαζεψουν το παρατάνε.
    Σεβασμός στην φύση = σεβασμός στον άνθρωπο.

  • 29 Απριλίου 2010, 13:52 | ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

    Κύριες και Κύριοι,
    οι του Υπουργείου και επιδοτούμενοι οικολόγοι (πάντα μη κυβερνητικές οργανώσεις)

    Απ΄ ότι διαβάζω σε όλα ανεξαιρέτως τα άρθρα σας, το μόνο που συμπεραίνω είναι μια οργανωμένη επίθεση εναντίον του κυνηγετικού κόσμου και μόνο.
    Δεν πιστεύω να σας απασχολεί το περιβάλλων, αλλά η απομάκρυνση των ελλήνων πολιτών από τις δασικές περιοχές της πατρίδος μας, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι ΈΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ οι οποίοι με την συγκεκριμένη δραστηριότητα, σχεδόν όλες τις ημέρες του χρόνου περιφέρονται στα δάση της πατρίδας μας είτε ως θηρευτές είτε ως πραγματικοί οικολόγοι για τον απλούστατο λόγο ότι αν δεν απελευθερώσουν θηράματα δεν θα απελευθερώσει το αρμόδιο ταμείο θήρας του κράτους μας, αν δεν καλλιεργήσουμε δημητριακά δεν θα βρουν να φάνε τίποτα τα άγρια ζώα που τόσο αγαπάτε και προστατεύεται άλλα που εμείς πληρώνουμε , αν δεν τοποθετήσουμε δεξαμενές νερού δεν θα υπάρξει ούτε σταγόνα για ποιούν τα ανυπεράσπιστα ζώα που εμείς οι κακοί κυνηγοί σκοτώνουμε, άλλα ούτε σταγόνα για να σταματήσει μια φωτιά στο πρώτο στάδιο και όλα αυτά με λεφτά δικά μας, γιατί το ταμείο θήρας έχει μερικές δεκαετίες να διάθεση τα χρήματα για τον σκοπό που τα εισπράττει σε αντίθεση με τις οικολογικές μελέτες που έγιναν πολύ οργανωμένες και πυκνές από τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου και μετά.
    Η μεγάλη διάφορα με τους κυνηγούς και τις οικολογικές οργανώσεις είναι ότι οι κυνηγοί υπήρχαν και πάντα πλήρωναν ενώ οι οικολογικές οργανώσεις παρουσιάσθηκαν μαζί με τα ευρωπαϊκά πακέτα για περιβαντολογικη διαχείριση και πάντα επιδοτούνται με διάφορα λογιστικά κυβερνητικά τερτίπια.
    Αν αγαπάτε το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα γιατί δεν αποσύρεται όλα τα αστικά λεωφορεία από την κυκλοφορία; γιατί δεν τιμωρείται ορισμένους τεχνικούς των ΚΤΕΟ που στο βωμό του χρήματος εγκρίνουν την κυκλοφορία ακατάλληλων για το περιβάλλον οχημάτων; γιατί δεν κατεβαίνετε στο λιμάνι του Πειραιά να μετρήσετε την ατμοσφαιρική ρύπανση των πλοίων; γιατί δεν τελειοποιείται την λειτουργία της Ψυτάλλειας που όταν έχει Βόρεια οι αναθυμιάσεις των λυμάτων έρχονται στην Αίγινα; γιατί δεν επιβάλετε απαγόρευση της αλιείας αφού χιλιάδες τόνοι γόνων ψαριών πετιόνται στην θάλασσα γιατί δεν είναι εμπορεύσιμα; μήπως όλοι αυτοί οι λόγοι που ανάφερα δεν προσφέρονται για οικοπεδοποίηση;
    Υ.Γ.
    Η ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΡΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ.

  • 29 Απριλίου 2010, 13:12 | Ηλίας Στραχίνης

    Είναι αστείο σήμερα να ασχολούμαστε ακόμα με όπλα και κυνήγι όταν το περιβάλλον έχει υποστεί τέτοια υποβάθμιση, όταν όλα τα ζώα έχουν μειωθεί τραγικά, όταν κάποια είδη κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση και κάποια έχουν ήδη εξαφανιστεί από περιοχές.

    Είναι ακόμα πιο αστείο όταν ακούγεται ότι οι κυνηγοί προστατεύουν το περιβάλλον επειδή ταΐζουν τα πτηνά και επειδή απελευθερώνουν θηράματα μαζικά (κάτι το εντελώς αντι-οικολογικό και επιπόλαιο όταν δεν υπάρχει σοβαρή περιβαλλοντική μελέτη, που διαταράσει την ισορροπία του οικοσυστήματος) μόνο και μόνο για να τα σκοτώσουν σε μερικούς μήνες. Η φύση σαφώς και δεν χρειάζεται το κυνήγι και τους κυνηγούς, αντιθέτως πλήτεται από αυτό το «χόμπυ».

    Σήμερα ο Υμηττός, αλλά και όλα τα δάση χρειάζονται πραγματική δασοφύλαξη και οργανωμένη πυρόσβεση και απαγόρευση του κυνηγιού και όλων των άλλων επιβλαβών δραστηριοτήτων. Δεν μπορεί να ακούγεται σήμερα ότι ο κυνηγός παίζει τον ρόλο του οικολόγου, του πυροσβέστη, του περβαλλοντολόγου, του δασολόγου. Δεν μπορεί ο κάθε ένας που φέρει ένα όπλο να παίζει τον ρόλο του επιστήμονα και του ρυθμιστή της φύσης.

    Τέρμα στα όπλα και στους πυροβολισμούς, αφήστε τα τελευταία άγρια ζώα που μας έμειναν να ησυχάσουν από αυτό το ατελείωτο και βασανιστηκό κυνηγητό που υφίστανται. Η πανίδα είναι κληρονομιά όλων μας και πρέπει να την κληροδοτήσουμε σώα και πλούσια στα παιδιά μας.

  • 29 Απριλίου 2010, 13:45 | βατιστας βαγγελης

    ΔΕΝ ειμαι κυνηγος,ηταν ομως ο παππους μου και ο πατερας μου και εχω μια αποψη που ελπιζω να ακουσθει.
    Κυνηγι σαν γραστηριοτητα σε ολα τα βουνα της πατριδας μας υπηρχε και θα υπαρχει ειτε αυτο γινεται ελεγχομενα ειτε ανεξελεγτα.
    Αν σταματησουν την προσελευση τους οι κυνηγοι καθως και οι υπολοιποι τροφοσυλλεκτες(χορτων,σαλιγκαριων,μανιταριων κλπ)τοτε θα βρουν προσφορο εδαφος οι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ λαθροθηρες,λαθρουλοτομοι,κ.α να εξαφανισουν με αθορηβα παρανομα και πολυ πιο αποτελεσματικα μεσα την λεια τους και να την μοσχοπουλουν στα διαφορα εστιατορια θυσαυριζοντας και πινοντας στην υγεια της Υπουργου.
    Και κατι αλλο,ολα τα ζωντανα πλασματα στην Γη εχουν δικαιομα να διαλεγουν την τροφη τους.Γιατι να μην εχει και ο ανθρωπος αυτο το δικαιομα της αποκομησης τροφης απο την φυση ειτε ειναι φυτικης ειτε ζωικης προελευσης?Δεν γουσταρω να τρωω τις μ…… που θελουν να με ταιζουν ουτε θελω να να γινω χορτοφαγος.
    Ποτε πια δεν θα φαω λαγο απο τον Υμμητο που μου εφερνε ο φιλος μου ο Σταμος απο το κορωπι,μονο κατι παλικαρια ματσωμενα θα τους γευονται σε κατι εστιατορια απο Παιανια μερια.
    Εγω παντως με MC DONALDS δεν την βγαζω.Ότι και να μου λετε το DNA μου αλλα λεει….

  • 29 Απριλίου 2010, 12:32 | ΣΜΥΡΝΗ Α

    Το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχωράει, με επιμονή και σύστημα, σε συνεχείς περιορισμούς για το κυνήγι, μέχρι, σιγά-σιγά, να καταργηθεί το κυνήγι σε όλη την Ελλάδα.

    Έτσι με Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί, επιβάλει την γενική απαγόρευση του κυνηγίου σε όλη την ανατολική πλευρά του Υμηττού. Χωρίς κανένα λόγο, καμιά μελέτη που να αποδεικνύει ότι το κυνήγι έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

    Πρόκειται για αυθαίρετη απόφαση που πήρε το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μετά από υπόδειξη των αντικυνηγετικών Οργανώσεων που αποτελούν πλέον τους μόνιμους και αποκλειστικούς συνομιλητές του Υπουργείου.

    Μετά τον Υμηττό, έρχεται η σειρά και άλλων αντιστοιχών περιπτώσεων σε όλη την Ελλάδα όπου με τη μορφή και το πρόσχημα διάφορων περιοχών προστασίας, με τη μέθοδο του σαλαμιού, θα απαγορευθεί παντού το κυνήγι.

    Πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους ότι στην σημερινή δύσκολη περίοδο που περνούν οι πολίτες αυτής της χώρας οι αυθαίρετες ενέργειες που προέρχονται από συναισθηματικούς λόγους των αντικυνηγών είναι ανεπίτρεπτη πράξη. Όχι μόνο γιατί η κυνηγετική δραστηριότητα δημιουργεί, χιλιάδες θέσεις εργασίας και βοηθάει την οικονομία σε όλη την Ελλάδα και κυρίως την περιφέρεια, αλλά γιατί, ταυτόχρονα, αποτελεί μια δραστηριότητα συμβατή με το περιβάλλον η οποία φέρνει σε επαφή με τη φύση 250.000 κυνηγούς-πολίτες για τους οποίους αυτή η επαφή αποτελεί τρόπο ζωής έχω μεγαλώσει σε μια μεγάλη κυνηγετική οικογένεια και ξέρω πως διενεργείται το κυνήγι στην Ελλάδα

  • 29 Απριλίου 2010, 12:12 | Vegan

    Το κυνήγι βλάπτει την πανίδα. Πως γίνεται να μην την βλάπτει αφού την σκοτώνει? Θα πρέπει τα σταματήσουμε να μετράμε τα ζώα με ποσότητες και να τους αποδώσουμε ταυτότητα. Τέλος το μη-κυνήγι είναι δικαίωμα του κάθε ζώου αυτού του πλανήτη. Το κυνήγι ανήκει στην παλαιολιθική εποχή και πρέπει να ξεπεραστεί. Όσοι κόπτονται για την φύλαξη των δασών ας τα φυλάξουν δεν αναιρεί το ένα το άλλο.

  • Καλημέρα σας

    Στην εποχή που ζούμε το κυνήγι δεν έχει πια θέση. Η εποχή που ο άνθρωπος κυνηγούσε για να συμπληρώσει τη διατροφή του έχει παρέλθει εδώ και αιώνες. Το να έχει κάποιος σήμερα για «χόμπι» να σκοτώνει ζωντανά πλάσματα, ακούγεται πλέον παράλογο και ανήθικο. Αντίθετα, είναι πια αναγκαίο να καλλιεργηθεί μια νέα ηθική στους ανθρώπους: Να πάψουν να βλέπουν τη φύση ως ιδιοκτησία τους. Να αντιληφθούν ότι όλος ο πλανήτης είναι ένα αλληλένδετο οικοσύστημα, όπου ο άνθρωπος είναι υποχρεωμένος να αναλάβει το ρόλο του ισορροπιστή.

    Ξέρω τι θα μου πείτε, στη φύση τα ζώα τρώνε το ένα το άλλο, άρα το κυνήγι είναι μια φυσική δραστηριότητα. Μόνο που κανένας ανώτερος θηρευτής δεν έχει φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια πληθυσμού, εκτός από τον άνθρωπο.

    Θα μου πείτε επίσης ότι είναι μια «παραδοσιακή» δραστηριότα. Ναι, αλλά το 1960 υπήρχαν μόνο 3 δις άνθρωποι στον πλανήτη, ενώ το 1821 μόνο 1 δις. Επίσης, παλιά κυνηγούσαν με γκράδες και πήγαιναν με τα μουλάρια, ενώ σήμερα πάνε με 4Χ4 και έχουν πολυβόλα. Το να μεταφέρουμε λοιπόν συμπεριφορές του παρελθόντος αυτούσιες στο σήμερα, δείχνει ότι δεν έχουμε καταλάβει τι συμβαίνει στον μικρό μας πλανήτη.

    Ανάλογες ξεπερασμένες νοοτροπίες οδήγησαν την Ελλάδα στα χάλια που είναι σήμερα. Εξακολουθούμε να υπονομεύουμε κάθε άνθρωπο που προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τη χώρα και να βάλει μια τάξη στο χάος, την αυθαιρεσία και τον πρωτογονισμό που κυριαρχούν. Όλα εδώ πληρώνονται, αλλά δυστυχώς όχι μόνο από αυτούς που τα προκάλεσαν.

    Φιλικά
    Λεωνίδας Μανιάτης

  • 29 Απριλίου 2010, 12:12 | Περδίκη Εβίνα

    Είναι σκανδαλώδες να επιτρέπεται το κυνήγι σε δήμους που έχουν υποστεί τόσο καταστροφικές πυρκαγιές. Με την ελπίδα πως απαγορευτεί το κυνήγι σε όλη την Ελλάδα μιά μέρα προς το παρόν ας προστατευτούν οι περιοχές που έχουν πληγεί. Δάση δεν είναι μόνο τα δέντρα. Και βέβαια δεν είναι δυνατόν να προστατεύονται από εκείνους που δολοφονούν ζώα γιά λόγους αναψυχής.

  • 29 Απριλίου 2010, 12:47 | Άλκηστις Χατζηαγγελή

    Οι νόμοι έχουν φτιαχτεί από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους και ποτέ για τα υπόλοιπα είδη που κατοικούν σε αυτόν τον κατακαημένο πλανήτη. Είναι φτιαγμένοι για να βάζουν το μέτρο στον άνθρωπο μιας και ο άνθρωπος αχαλίνωτος καταστρέφει τα πάντα. Ο άνθρωπος δεν έχει κανένα δικαίωμα να σκοτώνει οτιδήποτε επειδή βαριέται, επειδή θέλει να περάσει η ώρα του. Οι μοναδικοί κυνηγοί που σέβονται το θήραμά τους είναι εκείνοι που κυνηγούν για να έχει η οικογένειά τους φαγητό για να επιβιώσουν. Στην Ελλάδα του 2010 ποιος είναι αυτός ο κυνηγός που εξαρτάται από το κυνήγι για να ζήσει; Ποιανού κυνηγού το σπίτι δεν έχει φαγητό να φάει; Και αυτή η δικαιολογία ότι φυλάνε τα δάση. Από ποιον τα φυλάνε διότι υπάρχουν άφθονοι λαθροκυνηγοί και κυνηγοί που σκοτώνουν αβέρτα ότι βρίσκεται μπροστά τους και με τι περηφάνια φωτογραφίζονται μπροστά στα άψυχα σώματα των θυμάτων τους. Τα κέντρα διάσωσης αγριών ζώων είναι γεμάτα από την υποτιθέμενη «προστατευτική» δράση των κυνηγών. Από την άλλη ο άνθρωπος θέλει να πηγαίνει παντού. Γιατί; Επειδή είναι ο παντοδύναμος άνθρωπος και όπου γουστάρει να πηγαίνει θα πηγαίνει. Όχι! Επιτέλους να φτιαχτούν εθνικοί δρυμοί όπου να μην μπορεί κανένας να μπαίνει μέσα. Υπάρχουν και οι άνθρωποι που λατρεύουν το δάσος και δεν πηγαίνουν από το φόβο μην τους την ανάψει κανένας κυνηγός. Και οι κυνηγοί πρώτα να μάθουν να προστατεύουν και να σέβονται τους σκύλους τους και μετά να μιλάνε για προστασία του δάσους και της άγριας φύσης. Γιατί όταν πηγαίνουν για κυνήγι έχουν τους σκύλους σε μικρά κουτιά στο έξω πίσω μέρος του αυτοκινήτου τους ή σε μικρά κλουβιά σε τρέϊλερ που τραβάει το αυτοκίνητό τους και βαράει από πάνω ο ήλιος, η βροχή ή οτιδήποτε καιρός είναι ή στο πορτμπαγκάζ και μετά θέλουν κάτω από αυτές τις συνθήκες να βγουν καλά κυνηγόσκυλα, γιατί τα εγκαταλείπουν όταν έχουν κροτοφοβία, γιατί τα εγκαταλείπουν όταν αρρωσταίνουν, γιατί τα κρεμάνε αν φάνε το θήραμα, γιατί τα ταίζουν ψωμί και νερό, γιατί τα αφήνουν δεμένα σε θάμνους να μην τα δει κανένας για να πεθάνουν από ασιτία και έλλειψη νερού; Οι κυνηγοί που κατηγορούν αριστερά δεξιά χρόνια τώρα χωρίς ποτέ να παρουσιάσουν αποδείξεις πως οι οικολόγοι αφήνουν φίδια ή λυκοειδή για να υπεραμυνθούν της δικαιολογίας της ανελέητης δολοφονίας χιλιάδων ειδών δήθεν στο βωμό της προστασίας του περιβάλλοντος. Έχουν αναλογιστεί ποτέ πόσοι άνθρωποι έχουν αγοράσει φίδια και αφού τα βαρεθούν τα αφήνουν ελεύθερα; Πολλά είδη φιδιών που δεν ανήκουν στην πανίδα της Ελλάδας. Αν αυτό που ψάχνουν είναι διασκέδαση γιατί βαριούνται την καθημερινότητα της ζωής τους, τότε ας βρουν ένα χόμπυ διότι το κυνήγι είναι εκ προμελέτης δολοφονία άλλου είδους.

  • 29 Απριλίου 2010, 12:06 | Αλεξιάννα Τσότσου

    Καλησπέρα σας!

    Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη να διαβάζω ότι θα απαγορευτεί το κυνήγι στον Υμηττό και φρίττω όταν διαβάζω σχόλια άλλων ανθρώπων, οι οποίοι δήθεν κόπτονται για το περιβάλλον, να υποστηρίζουν ότι το κυνήγι ζώων προστατεύει την πανίδα και τη χλωρίδα. Άκουσον, άκουσον, κυνηγοί που σκοτώνουν ζώα για χόμπυ, ζώα που ούτε τα τρώνε μετά, αφού συχνά τα καημένα είναι μικρά πουλάκια, να λένε ότι διασώζουν και το δάσος!!
    Συγχαρητήρια κ. Μπιρμπίλη για το μεγάλο σας βήμα και εύχομαι να βρείτε το κουράγιο να απαγορεύσετε συνολικά το κυνήγι σε όλη την Ελλάδα. Όλοι οι πραγματικά φιλόζωοι θα σταθούμε δίπλα σας.

  • 29 Απριλίου 2010, 11:46 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

    Από μια πρόσφατη και εκ του προχείρου αναζήτηση στο διαδίκτυο, συνέλεξα τα ακόουθα:

    «Πυρκαγιές–Εμπρησμοί».

    -Οι πυρκαγιές στον Υμηττό τα τελευταία 25 χρόνια είναι πολύ συχνές και μερικές ιδιαίτερα καταστροφικές, όπως το 1995, το 1998 και κάποιες άλλες πυρκαγιές. Θεωρείται βέβαιο ότι ένα μεγάλο μέρος από τις πυρκαγιές αυτές οφείλονται σε εμπρησμούς και όχι σε τυχαία γεγονότα. Ιδιαίτερα, τόσο οι δύο μεγάλες φετινές πυρκαγιές, όσο και οι δεκάδες μικρότερες που ακολούθησαν, οφείλονται σε συνειδητούς εμπρηστές, οι οποίοι υποτίθεται ότι αναζητούνται…

    «Καταπατήσεις».

    -Ο Υμηττός θεωρείται στο σύνολό του δημόσιος δασικός χώρος. Εκτός από κάποια τμήματά του, που έχουν παραχωρηθεί νομότυπα σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς κατά κυριότητα ή κατά χρήση, υπάρχουν και κάποιες διακατεχόμενες εκτάσεις τις οποίες διεκδικούν ή έχουν σφετεριστεί διάφοροι ιδιώτες. Σε κάποιες περιοχές (Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Βύρωνας, Καισαριανή, Παπάγου, Χολαργός) το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο και θεωρείται αναγκαίο να ξεκαθαριστεί άμεσα το δασικό κτηματολόγιο, προκειμένου να αποτραπούν εκτεταμένες καταπατήσεις δημόσιων δασικών χώρων, από ιδιώτες και την Εκκλησία, η οποία διεκδικεί πάνω από 14.000 στρέμματα στον Υμηττό.

    «Αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων – οικιστικές επεκτάσεις – «κοινωφελείς» εγκαταστάσεις».

    -Πέραν των εγκεκριμένων Σχεδίων Πόλεων των Δήμων που περιβάλλουν τον Υμηττό, μέσα από μια σειρά διοικητικές πράξεις π.χ. τοπικά Ρυμοτομικά Σχέδια κ.λ.π., προωθούνται από δημόσιους φορείς, αλλά και από Δήμους της περιοχής οικιστικές επεκτάσεις σε διάφορες δασικές περιοχές του Υμηττού, εντός της Β΄ Ζώνης προστασίας, με στόχο τη δημιουργία «κοινωφελών» κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως π.χ. τα Κέντρα Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ, εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, εκπαιδευτικά συγκροτήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις κ.α.
    Παράλληλα, επεκτείνονται νομότυπα ή παράνομα Νεκροταφεία (Ζωγράφου, Παπάγου, Χολαργός κ.α.), σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων, γκαράζ απορριμματοφόρων και λοιπών οχημάτων των Δήμων κ.λπ. Για όλα τα παραπάνω, συνήθως εξασφαλίζονται από το αρμόδιο Δασαρχείο οι αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των δασικών χαρακτηριστικών από εκτεταμένα τμήματα του Υμηττού, με ό,τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται.

    Στο πρόσφατο παρελθόν, ο «Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, {ο Σ.Π.Α.Υ.}, ως όργανο των 15 Δήμων γύρω από τον Υμηττό, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις απαιτήσεις της Εκκλησίας να επεκτείνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Μονής Αγ. Ιωάννη Προδρόμου, «…εκφράζει για άλλη μια φορά την πάγια και διαχρονική θέση του για απαγόρευση ανέγερσης οιουδήποτε κτίσματος στη δασική ζώνη του Υμηττού…».

    «Δασαρχεία, Περιφέρειες, Δήμαρχοι, συμφέροντα, διαπλέκονται και έχουν φέρει αυτά τα αποτελέσματα…»

    -Η Αθήνα επεκτείνεται προς κάθε κατεύθυνση «σκαρφαλώνοντας» στους γύρω ορεινούς όγκους (Πεντέλη, Πάρνηθα, Υμηττός, Ποικίλο Όρος).
    Ο μισός πληθυσμός της χώρας συγκεντρώνεται στην Αττική.
    Η οικονομική ζωή δεν αποκεντρώνεται, αντίθετα συγκεντρώνεται στην Αθήνα. Το δε κυρίαρχο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, ειδικά σήμερα την εποχή της κλιματικής αλλαγής και της τεράστιας οικολογικής κρίσης , θυσιάζεται στο βωμό της «ανάπτυξης», που καμία σχέση δεν έχει με την βιωσιμότητα και την αειφορία.
    Το λεκανοπέδιο της Αθήνας «ξεχείλισε προς το Θριάσιο και τα Μεσόγεια. Το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα επιφέρει ανακατατάξεις στις χρήσεις γης. Συνέπεια αυτού έντονη οικιστική επέκταση και ανάγκη νέων αυτοκινητοδρόμων, ώστε να συνδεθούν οδικά τα νότια προάστια της Αθήνας- αεροδρόμιο Ελληνικού με τα Σπάτα.
    Ο Υμηττός είναι ένα φυσικό εμπόδιο για την επέκταση της Αθήνας ανατολικά και τη συνένωσή της με το χώρο του αεροδρομίου των Σπάτων.
    Οι νέοι οδικοί άξονες στον Υμηττό, που περιλαμβάνονται στο έργο «Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής», αυτό ακριβώς εξυπηρετούν. Οι συνέπειες όμως εάν τελικά αν γίνουν οι δρόμοι δεν θα είναι μόνο περιβαλλοντικές, θα είναι και πολεοδομικές, οικονομικές, κοινωνικές, χωροταξικές.
    Σε περίοδο έντονης οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης, ο Πολεοδομικός σχεδιασμός, η οργάνωση του χώρου, το σοβαρό θέμα των επεκτάσεων στην Πρωτεύουσα, αλλά και τα συγκοινωνιακά προβλήματα αντιμετωπίζονται με τους κανόνες προσφοράς και ζήτησης. Στην πολιτική αυτή της αντιπαροχής εντάσσονται και τα οδικά έργα του Υμηττού, με το σύστημα συμβάσεων παραχώρησης (ΣΔΙΤ).
    Προηγούνται και με τα δικά τους κριτήρια καθορίζουν τελικά τον σχεδιασμό. Επεκτάσεις στα Μεσόγεια,, με ταυτόχρονη απαξίωση αγροτικής γης, οικιστικές πιέσεις στον Υμηττό, δημιουργία μεγάλων υπερτοπικών εμπορικών χρήσεων( π.χ. Καμπάς) και βέβαια διαιώνιση του αδιέξοδου μοντέλου χρήσης του ΙΧ.
    Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι με επίσημα στοιχεία το 2000-2008 σε μια ζώνη πλάτους 1,5 χλμ και από τις δύο πλευρές της Αττικής Οδού, ο αριθμός των κατοικιών αυξήθηκε κατά 68%,ο πληθυσμός κατά 67% και ο αριθμός των αυτοκινήτων κατά 93%.
    Το μοντέλο μεταφορών με βάση το Ι.Χ. σε βάρος των ΜΜΜ που προωθείται, μοντέλο που έχει απορριφθεί από μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αντί να λύνει το πρόβλημα το επιδεινώνει. Λειτουργεί σαν κίνητρο για αγορά καινούργιων αυτοκινήτων. Ας μη ξεχνάμε τι μας έλεγαν πριν την κατασκευή της Αττικής Οδού και της Λ. Κηφισού. Η μεν πρώτη έχει έρθει σε σημείο κορεσμού σε 5 χρόνια, η δε δεύτερη σε ένα μόλις χρόνο.
    Επίσης οι νέοι αυτοκινητόδρομοι θα προκαλέσουν σοβαρή ηχορύπανση στις περιοχές που διασχίζουν, ενώ συγχρόνως οι αυξημένες εκπομπές καυσαερίων από τα αυτοκίνητα, θα επιδεινώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στο λεκανοπέδιο, θα αυξηθεί η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, τη στιγμή που η χώρα μας προσπαθεί να επιτύχει τη μείωσή τους (διεθνείς δεσμεύσεις).
    Σύμφωνα με το νέο Π.Δ, ορίζονται «όροι δόμησης» σε εκτεταμένες , προστατευόμενες δασικές και γεωργικές εκτάσεις εντός της Β1, Β2, και Β3 Ζώνης, κυρίως στην νοτιοανατολική πλευρά του Υμηττού (Bάρη- Κορωπί- Παιανία) και παραδίδονται προς «αξιοποίηση» για να κατασκευαστούν ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (Κολέγια κλπ), νοσοκομεία και κλινικές, πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα.
    Η Διαδημοτική μάλισα προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που υπογράφτηκε στις 24-8-09 και αφορά την συνολική της αντίθεση στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των «Νέων Οδικών Αξόνων Αττικής», και, η προσφυγή κατατέθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2009, ενω είναι γνωστή και η υπόθεση «ΣΑΚΕΤΤΑ», μιας και το ΣτΕ σταμάτησε την (εκεί) ανέγερση των οικημάτων…

    -Σε εισήγηση που έγινε από τον κ. Λευτέρη Σταύρακα, μέλος της «Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας» στη «Συνάντηση για τον Υμηττό» της 2ης Δεκεμβρίου 2007, διαβάζουμε τα ακόλουθα:

    «…Μία από τις σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας είναι και το όρος Υμηττός. Με βάση αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιήσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια εκτεταμένες παρακολουθήσεις της ορνιθοπανίδας του Υμηττού και καταγραφή του πληθυσμού του και έτσι έχουμε μια συγκεκριμένη αυτή τη στιγμή άποψη για το συμβαίνει στον Υμηττό όσον αφορά τα πουλιά και κυρίως τις απειλές που δέχονται και θα συνεχίζουν να δέχονται για τα υπόλοιπα χρόνια.
    Ένα συνοπτικό είναι ότι αυτή τη στιγμή στον Υμηττό έχουν καταγραφεί 134 είδη, είναι ένας πολύ καλός αριθμός, αναλογιζόμενοι ότι ο συνολικός αριθμός των ειδών είναι 435, ας πούμε, δηλαδή από το ¼ των ειδών που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα, έχουν παρατηρηθεί και στον Υμηττό. Απ’ αυτά τα 134 είδη, τα 53 φωλιάζουν, δηλαδή κάνουν φωλιές και παραμένουν είτε όλο το χρόνο στον Υμηττό, είτε για την καλοκαιρινή περίοδο και απ’ αυτά τα 134, τα 55 είναι είδη, τα λέμε SPEC, (species of European concern), δηλαδή ήδη Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, είναι κάποια ήδη τα οποία είτε λόγω της περιορισμένης εξάπλωσής τους πανευρωπαϊκά ή και παγκόσμια, είτε λόγω της μειωμένης, τού καθεστώτος στο οποίο βρίσκονται αυτή τη στιγμή, δηλαδή είναι σπάνια και απειλούμενα, έχουν τεθεί υπό την προστασία – σε εισαγωγικά και χωρίς εισαγωγικά – της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή ουσιαστικά ένα στα τρία είδη, περίπου, είναι είδος που ενδιαφέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατευτεί.
    Κατ’ αρχήν, ας πάμε από τα πιο απλά είδη, το πιο εύκολο που μπορούμε να δούμε και το πιο πολυάριθμο στον Υμηττό, που δεν είναι τίποτε άλλο από το Σπίνο. Ο Σπίνος ή αλλιώς Σπουργίτη του δάσους, είναι πραγματικά το πιο πολυάριθμο είδος αυτή τη στιγμή στον Υμηττό, φωλιάζει σε εκατοντάδες ζευγάρια, μην πούμε και χιλιάδες, αλλά εν πάση περιπτώσει φωλιάζει σε πολύ μεγάλους αριθμούς σε όλο το πευκοδάσος του Υμηττού, από την Αγία Παρασκευή μέχρι και το Νότιο Υμηττό, όπου υπάρχουν πεύκα. Το χειμώνα δε, ο πληθυσμός τους αυξάνεται κατακόρυφα από επισκέπτες από τις Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες. Είναι το πουλί που μπορούμε πολύ πιο εύκολα να δούμε και να ακούσουμε στον Υμηττό.
    Θα πάμε τώρα στον αντίποδα, στο πιο σπάνιο είδος που έχουμε παρατηρήσει αυτή τη στιγμή στον Υμηττό, που είναι ο Στικταετός. Βέβαια, η οθόνη δεν μας βοηθάει πολύ να καταλάβουμε ακριβώς τα χαρακτηριστικά του, αλλά ο Στικταετός είναι ένα είδος αετού, μεγάλου αετού, ο οποίος είναι πάρα πολύ σπάνιος στον Ελλαδικό χώρο, κυρίως το χειμώνα εμφανίζεται. Στον Υμηττό είναι πολύ σποραδική βέβαια η καταγραφή του, παρόλα αυτά όμως μας δείχνει να καταλάβουμε ότι ο Υμηττός κρατάει ακόμη την αξία του σαν άγριος βιότοπος και όχι απλά σαν ένα περιαστικό πάρκο.
    Εφ’ όσον είδαμε βέβαια αυτά τα δύο τελείως διαφορετικά σε καθεστώς είδη, το πιο κοινό και το πιο σπάνιο, ας προχωρήσουμε σε ένα άλλο είδος, το οποίο μπορεί να μην το έχει δει πολύς κόσμος, παρόλα αυτά είναι από τα πλέον κοινά είδη, από τα είδη που εξαρτώνται από την παρουσία ώριμου, υγιούς δάσους και είναι ο Σταχτομυγοχάφτης. Ο Σταχτομυγοχάφτης φωλιάζει σε κουφάλες δένδρων, δεν φτιάχνει δηλαδή μόνος του τη φωλιά, εξαρτάται από την παρουσία μεγάλων δένδρων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Υμηττού, πεύκων κυρίως, και έρχεται συνήθως τον Απρίλιο και κάθεται μέχρι τον Οκτώβριο. Είναι μεταναστευτικό είδος που έρχεται από την Αφρική για να φωλιάσει στον Υμηττό και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας.
    Ένα άλλο είδος, το οποίο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια κοινό, ιδιαίτερα στην περιοχή της Καισαριανής, είναι η Κίσσα. Η Κίσσα παρόλο που είναι ένα γενικώς κοινό πουλί στην Ελλάδα, στον Υμηττό δεν παρουσιαζόταν όλο το χρόνο, παρά μόνο σποραδικά, μέχρι το 1998, όπου ένας μικρός αριθμός στην αρχή εμφανίστηκε στην Καισαριανή να φωλιάζει και από εκείνη τη στιγμή και μετά εξαπλώθηκε και στις βορειότερες περιοχές.
    Εικάζουμε ότι ο πυρήνας του πληθυσμού αποτελείται από πουλιά που έφυγαν από την Πεντέλη μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Είναι ένα πουλί το οποίο θέλει πολύ βελανιδιά για να ζήσει. Ευτυχώς, όμως, στον Υμηττό υπάρχουν μεγάλα πουρνάρια, ειδικά στην περιοχή της Καισαριανής και πιο πάνω, τα οποία παρέχουν τα απαραίτητα βελανίδια.
    Ένα άλλο χαρακτηριστικό είδος των πευκοδασών και γενικώς των δασών είναι και το Ξεφτέρι, ένα μικρού μεγέθους αρπακτικό, το οποίο φωλιάζει συνήθως σε πεύκα και γενικότερα σε μεγάλα δένδρα και στον Υμηττό, ενώ παλιότερα είχαμε την άποψη ότι μόνο ξεχειμωνιάζει, δηλαδή κάθεται τους χειμερινούς μήνες, τελικά ανακαλύφθηκε ότι φωλιάζει και αυτό σε ένα μικρό αριθμό ζευγαριών, τρία με τέσσερα, κυρίως στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του. Είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά αρπακτικά που μπορούμε να δούμε στον Υμηττό και αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός του, εν πάση περιπτώσει, είναι σταθερός, διότι δεν απειλείται τόσο άμεσα, καθώς φωλιάζει κυρίως στα πιο ψηλά μέρη του βουνού, αυτά που βρίσκονται δηλαδή πιο απρόσβλητα από τις τυχόν επεμβάσεις.
    Φεύγοντας από το κλειστό πευκοδάσος και προχωρώντας προς τις πιο ανοιχτές εκτάσεις, συναντάμε τον τσαλαπετεινό, ένα πουλί το οποίο τα τελευταία χρόνια και αυτό έχει δείξει ότι ο πληθυσμός του έχει ανακάμψει από τις παλιότερες μειώσεις τους. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο ότι σταμάτησε το εαρινό κυνήγι του Τρυγονιού, στο οποίο κατά τη διάρκεια ενός μήνα, δηλαδή από τον Απρίλιο ως τον Μάιο, πολλές φορές θηρεύονταν, παράνομα βέβαια, αλλά παρόλα αυτά, θηρεύονταν. Επίσης, αρχίζει και δεν φοβάται τόσο πολύ τον άνθρωπο και το βλέπουμε να πλησιάζει όλο και πιο κοντά.
    Ο Υμηττός είναι ένα από τα σημεία πλέον, ιδιαίτερα οι ανοικτές εκτάσεις, όχι τόσο το κλειστό πευκοδάσος, οι εκτάσεις που συνορεύουν δηλαδή με φρύγανα και με θάμνους, είναι ένα σημείο που μπορούμε να δούμε άνετα τον τσαλαπετεινό, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο.
    Και συζητώντας τώρα για τις ανοικτές εκτάσεις, να υπενθυμίσουμε ότι ό,τι δεν είναι δάσος και απλά το θεωρούμε ξεροβούνι με φρύγανα και θάμνους, μπορεί να είναι μια πολύ σημαντική περιοχή, όχι μόνο για τα πουλιά, αλλά και γενικότερα για την πανίδα και τη χλωρίδα, δηλαδή οι εκτάσεις του Υμηττού που βρίσκονται στον Καρέα και πιο κάτω, στην Αργυρούπολη, στην Ηλιούπολη, στη Γλυφάδα, όλες αυτές είναι θησαυροί από βιοποικιλότητας και δεν πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε σαν απλά γυμνές εκτάσεις.
    Ένα χαρακτηριστικό είδος που βρίσκεται σ’ αυτές τις γυμνές εκτάσεις είναι και η Αετογερακίνα. Η Αετογερακίνα είναι ένα αρπακτικό το οποίο ενώ είχε εξαφανιστεί από την ευρύτερη περιοχή του Υμηττού από το ’94 και μετά, τα τελευταία χρόνια, ίσως λόγω της συστηματικότερης καταγραφής μας, εμφανίστηκε ένα ζευγάρι και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Η Αετογερακίνα φωλιάζει σε βράχια, όχι σε δένδρα, και τρέφεται σε ανοικτές εκτάσεις. Η δε έκταση που χρειάζεται ένα τέτοιο πουλί υπερβαίνει βεβαίως την έκταση του Υμηττού, οπότε η συστηματικότερη και αποτελεσματικότερη προστασία όλων των ελεύθερων εκτάσεων της Αττικής, όπως είναι οι καλλιεργήσιμες περιοχές γης πέριξ του αεροδρομίου ή όλες οι υπόλοιπες περιοχές που αυτή τη στιγμή παραδίδονται στην οικοδόμηση για να φτιάξουμε όλοι τα εξοχικά μας ή εν πάση περιπτώσει να φτιάξουμε δρόμους, βίλες ή ό,τι θέλουμε να κάνουμε, είναι περιοχές στις οποίες εξαρτάται η ύπαρξη της Αετογερακίνας και όχι μόνο της Αετογερακίνας, όλων των μεγάλων αρπακτικών.
    Μιλώντας για επανεμφανίσεις, ένα άλλο είδος το οποίο με χαρά το υποδεχτήκαμε ξανά στον Υμηττό, είναι ο Κόρακας. Η τελευταία γνωστή φωλιά του ήταν το ’92 στην περιοχή του Καρέα, έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του, δείχνει όμως ότι γενικότερα αρχίζει και εμφανίζεται πάλι σαν είδος, κυρίως λόγω του ότι σταμάτησαν να το διώκουν πια οι άνθρωποι, γιατί παλιότερα είχε αυτή τη φήμη και το κυνηγούσαν όπου έβρισκαν, αυτή τη στιγμή το έχουν αφήσει κάπως στην ησυχία του και στην Αττική και ιδιαίτερα και στον Υμηττό, έχουμε δει πάλι ένα ζευγάρι να φωλιάζει και να κάνει και οικογένειες που μεγαλώνουν κανονικά και να εξαπλώνονται περαιτέρω.
    Αυτά από τα μεγάλα πουλιά και αυτά που μπορούμε εύκολα να δούμε. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα πουλιά, τα οποία μπορεί να μην τα δούμε ποτέ μας, όσοι δεν ασχοληθούμε ενεργά με την παρατήρηση πουλιών, αλλά είναι οι αιτίες οι οποίες δημιούργησαν το καθεστώς του Υμηττού σαν σημαντική περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδας, τουλάχιστον σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Ένα απ’ αυτά είναι ο Αιγαιοτσιροβάκος. Είναι ένα μικρό πουλάκι, στο μέγεθος σπουργιτιού. Πολύ δύσκολα το βλέπουμε, γιατί κρύβεται πάντα σε θάμνους. Η μόνη ευκαιρία για να το εντοπίσουμε είναι την άνοιξη, όπου τα αρσενικά επιδίδονται σε τραγούδι καθόμενα πάνω στις κορυφές των θάμνων. Είναι ένα από τα πλέον κοινά πουλιά του Υμηττού. Είναι ένα πουλί με πολύ περιορισμένη παγκόσμια κατανομή, ούτε καν Ευρωπαϊκή, συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε η μοναδική χώρα που φωλιάζει και ο δεύτερος μεγάλος πληθυσμός βρίσκεται στην Τουρκία.
    Έρχεται από τον Μάρτιο και φεύγει γύρω στον Σεπτέμβριο και είναι ένας από τους λόγους, επαναλαμβάνω, όπου ο Υμηττός καθιερώθηκε σαν σημαντική περιοχή για τα πουλιά. Ο πληθυσμός του αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ καλή κατάσταση, παρ’ όλες τις πυρκαγιές που κάψανε σημαντικό μέρος του βιοτόπου του, το ’98, ευτυχώς τα κομμάτια που κάηκαν και που δεν ήταν πεύκα και ήταν θάμνοι, όπως πουρνάρια, επανέκαμψαν πολύ γρήγορα, στα επόμενα πέντε χρόνια, και αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός του είναι σε πολύ καλή κατάσταση.
    Δυστυχώς, το ίδιο δεν συμβαίνει με ένα άλλο είδος, για το οποίο ορίστηκε ο Υμηττός σημαντική περιοχή, το οποίο είναι ο Αμπελουργός ή αν κάποιοι το ξέρουν αλλιώς, το Κρασοπούλι. Το Κρασοπούλι είναι ένα μικρό πουλί, μεταναστευτικό κι αυτό, το οποίο έρχεται από την Ινδία κάθε Μάιο για να φωλιάσει σε ανοικτές εκτάσεις, κυρίως αμπελώνες, αλλά και άλλες γεωργικές εκτάσεις, επίσης και σε θαμνοτόπους.
    Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ικανοί να πούμε το καθεστώς το ακριβές, διότι από τη χρονιά που ορίστηκε ο Υμηττός προστατευόμενη περιοχή, δυστυχώς το είδος δεν έχει αποδειχτεί αν φωλιάζει πλέον. Και αυτό είναι ένα μεγάλο κρίμα, ας πούμε, διότι το πουλί αυτό παλιότερα ήταν ένα από τα πιο κοινά πουλιά της Ελληνικής υπαίθρου, δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του, ειδικά στις αναπτυσσόμενες περιοχές της Αττικής έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Ελπίζουμε να υπάρχει ένα έστω μικρό κομμάτι πληθυσμού που να επιβιώνει ίσως σε κάποια περιοχή στο Κορωπί ή στους πρόποδες του Υμηττού. Αυτή τη στιγμή όμως δεν έχουμε καμία τέτοια απόδειξη. Είναι ένα από τα είδη τα οποία ουσιαστικά θα εξαφανίσει η περαιτέρω ανάπτυξη της Αττικής, με τον τρόπο που γίνεται βέβαια.
    Για τις απειλές ξέρω ότι σας είπαν πολλά πράγματα, δεν θέλω κι εγώ να αρχίσω να λέω συγκεκριμένα θεωρητικά, ας πούμε, πρακτικά για τα πουλιά έχουμε να κάνουμε με τις εξής:
    Πρώτα απ’ όλα και η κυριότερη απειλή είναι η απώλεια ή η υποβάθμιση των βιοτόπων.
    Απώλεια είναι όταν καταστρέφεται τελείως ο βιότοπος ενός είδους. Υποβάθμιση όμως μπορεί να συμβεί και αν απλά φτιαχτεί ένα οίκημα σε ένα μεγάλο κομμάτι γης, γιατί κάποια πουλιά δεν ανέχονται την παρουσία του ανθρώπου, όπως τα μεγάλα αρπακτικά. Κάποια άλλα την ανέχονται, κάποια άλλα δεν την ανέχονται.
    Οπότε, κατά κύριο λόγο, ας πούμε, οι πυρκαγιές βέβαια καταστρέφουν ολοκληρωτικά τον βιότοπο για κάποια είδη, όπως είπαμε η Κίσσα, όπως είπαμε ο Μυγοχάφτης, αλλά και άλλα, το Ξεφτέρι, και τα διώχνουν τελείως αν δεν σκοτωθούν βέβαια κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Επίσης, οι κατασκευές των μεγάλων έργων, των υποδομών, εκτοπίζουν τα πουλιά και περιορίζουν το ζωτικό τους χώρο, το οποίο για κάποια είδη, όπως είδαμε την Αετογερακίνα, αλλά και άλλα αρπακτικά, ουσιαστικά τα εξωθεί στο να φύγουν από την περιοχή, γιατί δεν μπορούν να βρουν πια κατάλληλες συνθήκες, όπως είναι ασφάλεια κατά το φώλιασμα, ηρεμία και μεγάλους χώρους για να μπορέσουν να τραφούν.
    Ένα τρίτο είναι η διαρκής οικοπεδοποίηση που υφίσταται η Αττική αυτή τη στιγμή, για τους ίδιους λόγους, όπως η κατασκευή υποδομών, ακόμη και ένα μικρό σπίτι εξοχικό μπορεί να καταστρέψει ουσιαστικά την ισορροπία της περιοχής και δεν εξισώνονται αν απλά θα βάλουμε έναν ωραίο κήπο, να πούμε: «εντάξει το ίδιο πράγμα είναι, θάμνοι ήταν, δεν τρέχει τίποτε», αυτό είναι μεγάλο λάθος.
    Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι το παράνομο κυνήγι και όταν λέμε παράνομο κυνήγι, λέμε κυρίως για διάφορους οπλοφόρους, δεν μπορώ να τους χαρακτηρίσω κυνηγούς, οι οποίοι απλά βαράνε ό,τι βρούνε.
    Δεν κατηγορώ κυνηγούς αυτή τη στιγμή, κατηγορώ τους λαθροθήρες. Δυστυχώς, ενώ στην πλευρά του λεκανοπεδίου του Υμηττού το φαινόμενο έχει σχεδόν εξαλειφθεί, διορθώστε με αν κάνω λάθος, στην Ανατολική πλευρά του Υμηττού, στην αθέατη πλευρά του Υμηττού, δυστυχώς, συνεχίζει να υφίσταται και θα συνεχίζει μέχρι να πάρουμε κάποια δραστικά μέτρα.
    Επίσης συνεχίζει να υφίσταται και η σύλληψη των μικρών πουλιών κυρίως, όπως είναι τα διάφορα στρουθιόμορφα, δηλαδή οι Καρδερίνες, οι Σπίνοι, οι Φλώροι, τα Μπανέτα, τα οποία τα συλλαμβάνουμε με ξόβεργες ή με δίκτυα, κυρίως για να τα διατηρούν σε κλουβιά, μερικοί κιόλας για να τα φάνε και το πρόβλημα με αυτή την τακτική είναι ότι γίνεται επιλεκτική σύλληψη, δηλαδή οι ξοβεργάδες, ας πούμε, κυρίως πιάνουν αρσενικά πουλιά, γιατί αυτά τραγουδάνε. Τα θηλυκά πουλιά είτε τα απελευθερώνουν, οι καλοί, είτε τα σκοτώνουν επί τόπου για να μην χαλάσουν την ξόβεργα…»

    Συνοψίζοντας λοιπόν έχουμε:
    «Πυρκαγιές ακουσίως ή εκουσίως, καταπατήσεις, εκχερσώσεις, αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων, οικιστικές επεκτάσεις, «κοινωφελείς» εγκαταστάσεις, Δασαρχεία, Περιφέρειες, Δήμαρχοι, ποικιλώνυμα εμπλεκόμενα συμφέροντα, επεκτάσεις στα Μεσόγεια με ταυτόχρονη απαξίωση της αγροτικής γης, οικιστικές πιέσεις στον Υμηττό, δημιουργία μεγάλων υπερτοπικών εμπορικών χρήσεων( π.χ. Καμπάς), Δάση κεραιών ΜΜΕ, Κέντρα Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ, εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, εκπαιδευτικά συγκροτήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, επέκταση νομότυπα ή παράνομα Νεκροταφείων (Ζωγράφου, Παπάγου, Χολαργός κ.α.), σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων, γκαράζ απορριμματοφόρων και λοιπών οχημάτων των όμορων Δήμων, Εκκλησία, η οποία διεκδικεί πάνω από 14.000 στρέμματα στον Υμηττό (και άλλα 10.000 στρεμ. στο απέναντι και δυτικά Ποικίλο όρος), ανάγκη κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων, ώστε να συνδεθούν οδικά τα νότια προάστια της Αθήνας-πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού με τα Σπάτα, οπότε σαν απόρροια θα έχουμε σοβαρή ηχορύπανση στις περιοχές που διασχίζουν, ενώ συγχρόνως οι αυξημένες εκπομπές καυσαερίων από τα αυτοκίνητα, θα επιδεινώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στο λεκανοπέδιο και θα αυξηθεί η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου…»
    Όλες λοιπόν οι παραπάνω αθροιστικά συνέπειες της ανθρώπινης αμετροέπειας και της έκνομης ή και ηθικής -πλην όμως όχι και νόμιμης δραστηριότητας- που αντικειμενικά προέκυψαν προκύπτουν από την αστικοποίηση και τη διεύρυνση των οικιστικών ιστών, έχουν βλάψει και εξακολουθούν να βλάπτουν σοβαρά τον Υμηττό, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, φοβούμαι ό,τι δεν είναι ανατάξιμη η διαταραχθείσα περιβαλλοντική και οικολογική ευταξία και ισορροπία και η οποιαδήποτε σημερινή «επέμβαση», καλείται να «ισορροπήσει» μεταξύ αυτών που απωλέσθηκαν «εν τω Υμηττώ» και αυτών που πρέπει να «διασωθούν» πάση θυσία…
    Στην παραπάνω ενδελεχή ανάλυση της ΕΟΕ απαριθμούνται είδη πουλιών τα οποία όχι μόνο δεν θηρεύονται αλλά ανήκουν σε προστατευόμενα είδη, στην επιμέτρηση δε των αρνητικών παραγόντων που δημιουργούν πρόβλημα επιβίωσης στην πανίδα, ο πλέον σημαντικός και πρώτος στην σειρά κατάταξης είναι ποιος άλλος;
    Η απώλεια ή η υποβάθμιση των βιοτόπων…

    Από την άλλη η Οδηγία 79/409/ΕΟΚ του Συµβουλίου περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών (η αποκαλούµενη «Οδηγία για τα Πτηνά») παρέχει ένα κοινό πλαίσιο για τη διατήρηση των πτηνών που ζουν εκ φύσεως σε άγρια κατάσταση και των ενδιαιτηµάτων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απαρχή της Οδηγίας έγκειται στο γεγονός ό,τι τα άγρια πτηνά, τα οποία είναι κυρίως αποδηµητικά, αποτελούν κοινή κληρονοµιά των κρατών µελών, η αποτελεσµατική προστασία της οποίας αποτελεί τυπικό διασυνοριακό πρόβληµα που συνεπάγεται κοινές ευθύνες.
    Στην οδηγία για τα Πτηνά αναγνωρίζεται πλήρως η νοµιµότητα της θήρας αγρίων πτηνών ως µορφή βιώσιµης χρήσης. Η θήρα αποτελεί δραστηριότητα που αποφέρει σηµαντικά κοινωνικά, µορφωτικά, οικονοµικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε διάφορες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αριθµός των ειδών, των οποίων επιτρέπεται η θήρα, είναι περιορισµένος και περιλαµβάνεται στην Οδηγία, όπου καθορίζεται και µία σειρά οικολογικών αρχών και νοµικών υποχρεώσεων σχετικών µε την εν λόγω δραστηριότητα, τις οποίες τα κράτη µέλη οφείλουν να εφαρµόζουν µέσω της νοµοθεσίας τους.
    Τα προαναφερθέντα παρέχουν το πλαίσιο διαχείρισης της θήρας.
    Το κυνήγι δεν μπορεί να αποκλείεται από τις ζώνες προστασίας, παρά μόνον εφόσον αυτό αποδεικνύεται από μελέτες κ.τ.λ., και όχι a priori και αυτόματα, όπως δυστυχώς οι ελληνικές αρχές θέλουν να εφαρμόζουν. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό θέμα, γιατί μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει ότι μια περιοχή που επρόκειτο να μπει είτε στο δίκτυο Natura είτε οπουδήποτε αλλού, το πρώτο πράγμα ήταν να εκδιωχθούν οι κυνηγοί. Αυτό επισήμως και με υπογραφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της B.L.I, δεν αποτελεί συνεπακόλουθο για την ένταξη μιας περιοχής στο «δίκτυο ζωνών προστασίας».
    Η B.L.I αναγνώρισε, επισήμως, ότι ο Ερμηνευτικός Οδηγός τη δεσμεύει και αυτόν θα ακολουθεί από εδώ και πέρα στις δικές της ενέργειες.
    Αναγνώρισε μάλιστα τη συμμετοχή των Κ.Ο, σαν αδήριτη ανάγκη, στην εκπόνηση προγραμμάτων, μετρήσεων και επιπτώσεων που υπάρχουν από τη θηραματική δραστηριότητα στα πάσης φύσεως θέματα, τα οποία θέτει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

    Με την απόφαση 1526/1218 της Ολομέλειας της Βουλής (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τ. Α΄, φ. 49 της 25.2.2005) συστάθηκε «Ειδική Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος», η δε σχετική διάταξη ενσωματώθηκε στο άρθρο 43Α με τις αναγκαίες προσαρμογές του.
    Αποστολή της ήταν να παρακολουθεί και να αξιολογεί την κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα μας και τις συνέπειες των διαφόρων δράσεων για το περιβάλλον. Η Επιτροπή, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι των κομμάτων του Κοινοβουλίου ανάλογα με τη δύναμή τους, συμβάλλει επίσης συμβουλευτικά στη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για την προστασία του περιβάλλοντος.
    Η Επιτροπή εκφράζει επίσης γνώμη για την ετήσια έκθεση σχετικά με την κατάσταση του περιβάλλοντος αλλά και για άλλες εκθέσεις που κατατίθενται στη Βουλή, όπως λ.χ. για τη στρατηγική σχετικά με τη μείωση εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, τη στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών και των διεθνών συμβάσεων κ.λπ.
    Στη σχετική απόφαση της Βουλής προβλέπονται, τέλος, τα μέσα που μπορεί να επιστρατεύει για την εκπλήρωση της αποστολής της.

    Αναρωτιούμαστε λοιπόν όλοι εμείς που οι γονείς, οι παππούδες οι συγγενείς, μας κληροδότησαν την αγάπη για το κυνήγι και την πραγματική επαφή με τη φύση, όλοι εμείς που καλώς ή κακώς έτυχε να σπουδάσουμε και να έχουμε πιο εξειδικευμένη αντίληψη των δρωμένων και των τεκταινομένων γιατί ο περιορισμός του κυνηγιού να αποτελεί το (διαχρονικό» άλλοθι και τη συνήθη «ομολογία» αδυναμίας της εκτελεστικής εξουσίας …
    Που «αδυνατώντας» ή «υστερώντας» στην δημιουργία μηχανισμών ικανών και αποτελεσματικών που θα περιορίσουν την υποβάθμιση και τον αφανισμό των βιοτόπων, σήμερα στους περιαστικούς ορεινούς όγκους της Αττικής, ή την επαύριο και σε άλλους, εξ αιτίας όλων των παραπάνω αναλυτικά εκτεθέντων…
    Προβαίνει σε «διαγωνισμούς αντικυνηγετικών επιδείξεων», απευθυνόμενη στο «οικολογικό συναίσθημα», με νομοθετικές κινήσεις και διοικητικές ρυθμίσεις, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την κοινή λογική, τη θηραματολογική επιστημονική προσέγγιση, την αρχή της αειφορικής διαχείρισης των οικοσυστημάτων, τα οποία σταθερά «απομειούνται» τόσο εκτατικά όσο και σε «ποιοτική υφή» στην χώρα μας, με «υποδειγματικά παραδείγματα» την Πάρνηθα και τον Υμηττό…
    Όπου, αντιλαμβανόεμνοι ή μεθερμηνεύοντας τη «βούληση και πρόθεση του νομοθέτη», ατο κυνήγι, αφ΄εαυτού και εξ ολοκλήρου, επέφερε «καίρια πλήγματα» στα οικοσυστήματα, στην πανίδα και χλωρίδα…
    Και του οποίου η πλήρης-οσονούπω- κατάργηση, σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ.3 του νομοθετήματος, θα συμβάλλει άμεσα και καθοριστικά, στην «ανάρρωση» και στη «θεραπεία των πληγών», που έχουν προξενήσει οι κυνηγοί και η δραστηριότητα τους, σε πολύ συγκεκριμένη και περιορισμένη έκταση και για ελάχιστοό αριθμό θηρευσίμων ειδών πουλιών κυρίως αποδημητικών εκεί…
    Η δύναμη της υπερβολής και η υπέρβαση κάθε επιστημονικής προσέγγισης με διάστικτη, την πλήρη απουσία της πρόσκλησης, έστω «για τα μάτια», των Κ.Ο, να (συν)εισφέρουν στο διάλογο με την κατάθεση μελετών, σκέψεων, προτάσεων…
    Ειλικρινά, είναι έντονη η πικρία όλων των ελλήνων κυνηγών και περισσότερο «των εν τη Αττική διαβιούντων», που βλέπουν τις εκ του νόμου (ν.δ 86/69) θεσμικά κατοχυρωμένες και «συνεργαζόμενες με το αρμόδιο Υπουργείο Κυνηγετικές Οργανώσεις», να απουσιάζουν και να μην προσκαλούνται στη διαβούλευση πριν τη λήψη απαγορευτικών μέτρων ή την ψήφιση και εφαρμογή κάθε είδους περιοριστικών μέτρων για τη θήρα, εν αντιθέσει με πολλές ΜκΟ και το «ευήκοον ους» που τείνετε προς αυτές…
    Ανατέμνοντας λοιπόν εν κατακλείδι, τα πάσης φύσεως προβλήματα του Υμηττού, εύκολα θα διαπιστωθεί ότι αυτά δεν σχετίζονται με την άσκηση της ούτως ή αλλως περιορισμένης σήμερα κυνηγετικής δραστηριότητας ούτε δε και όταν αυτή επιτρέπονταν σε μεγαλύτερο βαθμό στο παρελθόν, μαις και η θήρα ούτως ή άλλως, προϋπήρχε κάθε επαίσχυντης ανθρωπογενούς και καταστροφικής για το περιβάλλον, «αξιοποίησης» του, μέσω της οικιστικής ανάπτυξης και της παράδοσης σημαντικών εκτάσεων, «βορά», στην ανέγερση κατοικιών και την ανάπτυξη παραλλήλων υποδομών…
    Όταν θέλεις (να νομοθετήσεις αντικειμενικά), ψάχνεις τρόπους…
    Όταν δεν θέλεις, ψάχνεις αιτίες…!
    Και σώφρον θα ήταν, κύριοι του ΥΠΕΚΑ, να ληφΘεί υπόψη αρμοδίως και το: «audiatur et altera pars», μτφρ: ακούστε (επιτέλους) και την άλλη πλευρά (έχει πολλά να σας πει και αποδείξει)…
    Την πρώτη φορά υποθέταμε ότι οι αντικυνηγετικές ρυθμίσεις, για μια καθ’όλα νόμιμη δραστηριότητα ήταν «τυχαίες», τη δεύτερη φορά ό,τι ήταν «συμπτωματικές», από την τρίτη όμως και πέρα, που έχουν γίνει θεσμός οι αντικυνηγετικές επιβουλές, μόνο σαν «εχθρικές ενέργειες» μπορούν να εκληφθούν, προς 300.000 έλληνες πολίτες, μιας και στοχεύουν, στη «σαλαμοποίηση» του κυνηγιού και στην με κάθε τρόπο «κοινωνική απόρριψη», «περιθωριοποίηση» και απαξίωση του …
    Λυπούμαστε πολύ, αλλά θα διαφωνήσουμε πλήρως και ηχηρά, για την προτεινόιεμνη, σχετική διάταξη του άρθρου 7, για καθολική απαγόρευση της θήρας στον Υμηττό, η οποία στηρίζεται, μάλλον σε ψευδεπίγραφα «οικολογικά και αντικυνηγετικά φετίχ» και προκαταλήψεις, παρά σε τεκμηριωμένη επιστημονικά και επαγωγικά αιτιολόγηση, τι λοιπόν θα υποστηριχθεί, βάσιμα, στην αντίστοιχη αιτιολογική έκθεση του νομοθετήματος; ότι το κυνήγι έβλαψε ή θα βλάψει -και εφεξής- σοβαρά τον Υμηττό, άρα …
    «Alea jacta est», το κυνήγι στο «πύρ το εξώτερον»…
    Ελπίζουμε λοιπόν και ευελπιστούμε, παρά την κυνηγετική μας πικρία, ότι ο Υμηττός θα επανέλθει, «εκεί» όπου ήταν, προς τέρψη και όλων εκείνων των συνελλήνων «αντικυνηγών» που μετέχουν στην παρούσα διαβούλευση, οι οποίοι θα «διαγνώσουν» από όλα τα προαναφερθέντα, το κυνήγι, ως αιτία μετατροπής (και) του Υμηττού, σε «διεκεκαυμένη ζώνη»…
    Οψόμεθα και να το διαπιστώσουμε…

    Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

  • 29 Απριλίου 2010, 11:49 | Βαγγελης

    Ειναι πολυ σημαντικη αποφαση η απαγορευση του κυνηγιου και την επικροτω. .Εκτός του Υμηττού,θα πρέπει το κυνήγι να απαγορευτεί σε ολη την επικράτεια για μερικα χρόνια , ωστε να ανανεωθει η πανιδα του τοπου μας.

  • 29 Απριλίου 2010, 11:02 | MARIOS

    θα συμφωνησω με την παρακατω θεση :Η οδηγία της ΕΕ για τα άγρια πτηνά την οποία αναφέρετε και στο εισαγωγικό σας σημείωμα, θεωρεί το κυνήγι συμβατή δραστηριότητα με το περιβάλλον η οποία μπορεί τελικά να αποβεί και επωφελής για τη διατήρηση ενδιαιτημάτων. Οι κυνηγοί προστατεύουν το περιβάλλον καλύτερα από κάθε άλλον αφού καθημερινά βρίσκονται στα βουνά, τις περισσότερες φορές όχι για να κυνηγήσουν αλλά για να εκπαιδεύσουν τους σκύλους τους.
    Τα καταφύγια θηραμάτων έχουν γίνει μετά από προτάσεις των κυνηγών και είναι οι πρώτοι που τα προστατεύουν μέσω της ομοσπονδιακής θηροφυλακής.
    Η απαγόρευση του κυνηγίου σε μια περιοχή πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονικές μελέτες, να έχει συγκεκριμένους στόχους και οφέλη για το περιβάλλον, την πανίδα και την χλωρίδα.
    Η αυθαίρετη απαγόρευση τελικά μπορεί να υποβαθμίσει όχι μόνο την συγκεκριμένη περιοχή, ανοίγοντας την όρεξη σε οικοπεδοφάγους και λαθροθήρες, αλλά και γειτονικές περιοχές στις οποίες επιτρέπεται το κυνήγι λόγω της αύξησης της πίεσης από τους κυνηγούς.
    Ζητούμε τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος στην περιοχή ως προς την κυνηγετική δραστηριότητα.
    Οποιαδήποτε απαγόρευση είναι αυθαίρετη, δεν έχει καμμία επιστημονική λογική, δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό και δεν θα αποφέρει κανένα απολύτως όφελος!

  • 29 Απριλίου 2010, 11:56 | Ηλίας Κυριακόπουλος

    Μπράβο στη νέα Υπουργό που τόλμησε να τα βάλει με τα κατεστημένα συμφέροντα των κυνηγών και απαγόρευσε το κυνήγι στον Υμηττό. Ο Υμηττός αποτελεί ένα περιαστικό δάσος για να το χαίρνοται οι πολίτες για ποδηλασία, πεζοπορία, εκδρομές με τα παιδιά τους. Είναι το τελευταίο καταφύγιο για πουλιά που απέμεινε στην Αττική μετά τις καταστροφικές πυρκαιές των τελευταίων χρόνων.
    Σίγουρα θα ασκηθούν πιέσεις και από το ΠΑΣΟΚ για να αποσυρθεί η διάταξη, αφού οι κυνηγοί έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους και στα 2 κόμματα εξουσίας. Ας ελπίσουμε ότι η Υπουργός δεν θα κάνει πίσω!!

  • 29 Απριλίου 2010, 11:20 | ΑΓΙΑΝΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ

    Θεωρώ ότι η απαγόρευση του κυνηγιού στον Υμηττό δεν αποτελεί λύση για την προστασία του ορεινού όγκου αλλά μια προσβολή στα πρόσωπα 300000 κυνηγών.
    Θεωρώ ότι είναι ανεύθυνο και άκομψο να νομίζουν μερικοί ότι οι κυνηγοί είναι μέρος του προβλήματος.
    Οι κυνηγοί συνεισφέρουν τα μέγιστα για την προστασία του Υμηττού.
    Είναι κυνηγοί, συνεισφέρουν στην πυρασφάλεια του όγκου, βοηθάνε στην θηροφυλακή.
    Η αναφορά σας στην αρχική σελίδα ότι »η οικολογική σημασία του Υμηττού, δεν έγκειται μόνο στην πολύ αξιόλογη βιοποικιλότητα που φιλοξενεί, ειδικά όσον αφορά τη χλωρίδα και την ορνιθοπανίδα, αλλά και στην κεντρική θέση του όρους με όλες τις κρίσιμης σημασίας οικολογικές υπηρεσίες που προσφέρει στην Αττική.»
    Οι πολιτικές των τελευταίων 4 δεκαετιών οδήγησαν τον Υμηττό σε αυτό το χάλι. Το κράτος ήταν, είναι και θα είναι υπεύθυνο για την προστασία του.
    Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προστασία ενός ορεινού όγκου σημαίνει αυτούσια φύλαξη επί 24ώρο, συνεχής παρακολούθηση και άμεση επέμβαση σε οποιονδήποτε συναγερμό. Η απαγόρευση δεν έχει επιστημονική βάση, δεν έχει κοινωνικό όφελος, δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα. Αντιλαμβάνομαι την πληθώρα κυνηγών που επισκέπτονται το βουνό, και την ραγδαία αύξηση της λαθροθηρίας στο συγκεκριμένο ορεινό όγκο.
    Αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε όλοι μας για τον Υμηττό:
    Προτείνω:
    1. Την μη απαγόρευση του κυνηγιού για τον ορεινό όγκο, με την προϋπόθεση η διαχείριση του να γίνεται από το υπουργείο και την ΚΣΕ. (πόσοι έξοδοι;, ποιές ημέρες), και αν χρειαστεί μερική απαγόρευση μόνο κάτω από την επίβλεψη του υπουργείου με την ΚΣΕ.
    2. Να χρησιμοποιηθούν οι κυνηγοί σε θέματα πυρασφάλειας, λαθροθηρίας, ελέγχου.
    3. Συνεχής παρακολούθηση του ορεινού όγκου από τις αρμόδιες υπηρεσίες ( η πολεοδομία για την ανέγερση παράνομων κατοικιών, η ΚΣΕ για τον έλεγχο του κυνηγιού, το δασαρχείο για την βιοποικιλότητα του βουνού ).
    4. Οποιοδήποτε νομοσχέδιο αφορά το υπουργείο σας θα πρέπει να στοιχειοθετείτε από μελέτες. Όταν απαγορεύετε κάτι είσαστε υποχρεωμένοι σαν πολιτεία να αναφέρετε τους λόγους που οδηγούν στην απαγόρευση. Αν οι λόγοι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένοι και αναγκαίοι τότε να απαγορευτεί το κυνήγι. Διαφάνεια σημαίνει – τεκμηριώνω άποψη και όχι -επιβάλλω.
    Πιστεύω να υπάρχει σύνεση και να καταργηθεί η διάταξη 3 του παρόντος άρθρου.
    Με εκτίμηση
    Αγιαννιτόπουλος Αλέξιος

  • 29 Απριλίου 2010, 11:58 | Μιαούλης Μιχάλης

    Θεωρώ απαράδεκτη και τελείως αντιδημοκρατική την πρόταση ολικής απαγόρευσης άσκησης θήρας στον Υμηττό χωρίς καμία τεκμηρίωση και χωρίς καμία μελέτη. Αγνοώντας 250.000 Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν προσφέρει πολλά μέχρι τώρα στην πυρασφάλεια , στην αναδάσωση, στη φύλαξη κλπ. Χωρίς να επιβαρύνουν οικονομικά τον κρατικό προϋπολογισμό, αντιθέτως κάθε χρόνο προσφέρουν πολλές χιλιάδες ευρώ στο ταμείο του εκάστοτε Υπουργείου. Η όποια απαγόρευση έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία συνιστά συνεργασία με τους χρήστες δηλαδή τους κυνηγούς!
    Παρακαλώ να αποσύρετε την ολική απαγόρευση θήρας και ζητώ τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος στην περιοχή ως προς την κυνηγετική δραστηριότητα.

    Με εκτίμηση
    Μ. Μιαούλης

  • 29 Απριλίου 2010, 10:05 | G. Kouloumpiotis

    Βρίσκω τις προτάσεις σας σωστές και απαραίτητες, απαραίτητη είναι όμως και η οργανωμένη αναδάσωση και διαχείριση του δάσους. Τί θα κάνετε για να δούμε πάλι πράσινο τον Υμηττό;

    Είμαι κάτοικος της Καισαριανής και τακτικά έκανα περιπάτους στον Υμηττό, πριν την φωτιά. Δεν είχα όμως όπλο μαζί μου. Βοήθησα στην πυρόσβεση, δεν είχα όμως όπλο μαζί μου. Αν είναι δυνατόν στην σύγχρονη Ευρώπη, δίπλα σε μια μητρόπολη όπως η Αθήνα κάποιοι να το θεωρούν αυτονόητο πως μπορούν να πάρουνε μια καραμπίνα και να βαράνε ότι πετάει και περπατάει και να διαλαλούνε οτι είναι και οικολόγοι και προστάτες του δάσους. Το δάσος είναι μια ισορροπία που μπορεί να επιβιώσει χωρίς τις υπηρεσίες τους

  • 29 Απριλίου 2010, 10:47 | Κώστας

    Οι αξιότιμοι (sic) φίλοι (sic!!) κυνηγοί προσπαθούν να οργανωθούν (βλέπε http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2010/ymittos.htm) προκειμένου να περάσουν μέσα απο τα σχόλια σε αυτό εδώ το νομοσχέδιο μια διαφορετική εικόνα απο αυτή που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπολιτών μας σχετικά με το κυνήγι, στρεβλώνοντας έτσι την έννοια της δημοκρατίας.

    Η κατάργηση του κυνηγιού είναι κάτι που πρέπει να θεωρείται αυτονόητο στις μέρες μας, δεδομένου ότι κανείς δεν ζει από αυτό (και αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, είναι μάλλον απίθανο να συμβαίνει στις περιοχές γύρω από τον Υμηττό).

    Επίσης, είναι εντελώς αμφίβολο το κατά πόσον δεν είναι οι ίδιοι υπαίτιοι για πυρκαγιές με τα ΠΥΡΟβόλα όπλα τους και ίσως κάποιο τσιγαράκι που κάνουν όσο περιμένουν στα καρτέρια. Αν θελει ας μας απαντήσει κάποιος από αυτούς με ποιο δικαίωμα και ποιο σκεπτικό έχουν φτιάξει παράνομη καλύβα με ηλεκτροκολλημένο φράχτη σε δασικό δρόμο στην περιοχή του Κορωπίου, και με ποιο σκεπτικό απαγορεύουν την πρόσβαση σε αυτούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το δρόμο αυτό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (μόνο το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαν τουλάχιστον 2 περιστατικά στα οποία ήρθε και η αστυνομία).

    Όπως επίσης είναι εντελώς αμφίβολο το κατά πόσον κόπτονται πραγματικά για την οικολογία και την προστασία της φύσης, δεδομένου ότι σχεδόν κανείς τους δεν μαζεύει τα φυσίγγια που χρησιμοποιεί, τα οποία μολύνουν το περιβάλλον με βαρέα και τοξικά μέταλλα. Αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για την πανίδα, και δη συγκεκριμένα είδη αυτής, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αυτών που φέρονται βάναυσα στα σκυλιά τους.

    Είναι προφανές ότι η προσπάθειά τους αυτή να συνεχίσουν μια βάρβαρη και αιματηρή διαστηριότητα πρέπει να τελειώσει εδώ. Ελπίζω μόνο μέτρα αντίστοιχης προστασίας με τον Υμηττό να ισχύσουν και όλους τους υπόλοιπους ορεινούς όγκους της Ελλάδας.

  • 29 Απριλίου 2010, 10:19 | ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΜΜΑΜΟΥΗΛ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΟ.ΕΙΜΑΙ 20 ΕΤΩΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΝ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ, ΤΑ 2 ΑΥΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΥΤΕ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΑ ΒΟΗΘΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΠΟΥ ΜΕΝΩ ΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ….(ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ)

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 29 Απριλίου 2010, 10:24 | ΜΥΓΔΑΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    Πιστεύω ότι είναι απαραδεκτό να απαγορευτεί το κυνηγή σε όλες τις ζώνες του Υμμητου όπως αναφέρρεται στο άρθρο 7 και συγκεκριμένα στη παράγραφό 3.

  • 29 Απριλίου 2010, 09:53 | Γεωργία Μιχαλά

    Καλημέρα σας,

    Είμαι γυναίκα που προέρχεται από κυνηγετική οικογένεια. Μεγάλωσα στην Ελληνική επαρχία με αρχές και αξίες παραδοσιακές και δημοκρατικές. Μπορεί σαν γυναίκα να μην ήμουν ενεργή στην συγκεκριμένη δραστηριότητα αλλά πολλές φορές διαμέσου του πατέρα μου, το κυνήγι έγινε αφορμή να βιώσω την φύση από πολύ κοντά. Θυμάμαι μοναδικές εικόνες που είχα σαν παιδί, ενώ άλλα παιδιά της ηλικίας μου είχαν μόνο από ντοκυμαντέρ στην τηλεόραση.
    Ζώντας στην επαρχία, είδα αεροπλάνα να ψεκάζουν χωράφια, είδα δάση να καίγονται, είδα ψόφια ψάρια στο ποτάμι και δίπλα τους πεταμένα μπουκάλια που επάνω είχαν σχεδιασμένες νεκροκεφαλές (φυτοφάρμακα), φουγάρα να βγάζουν μαύρο καπνό κτλ κτλ. Για αυτό που είμαι σίγουρη είναι ότι όλα αυτά δεν τα έκαναν κυνηγοί.
    Σε δύο μέρες παντρευομαι και η ζωή τα έφερε έτσι ώστε ο άντρας μου να είναι κυνηγός. Αν με αξιώσει ο θεός να αποκτήσω γιο, θα ήθελα και αυτός υπό την καθοδήγηση του πατέρα του και με οδηγό την νομιμότητα και τον σεβασμό στην φύση, να ασχοληθεί με την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Προτιμώ το κυνήγι και το ψάρεμα από άλλες ασχολίες που μπορεί να έχει κάποιος έφηβος στις μέρες μας. Θα ήθελα να σας προτείνω αντί να στρέφετε τα βέλη σας προς τον εύκολο στόχο του κυνηγίου, να συνδράμετε στην σωστή κυνηγετική παιδεία και την προστασία της υπαίθρου από τους πραγματικούς εχθρούς της.

  • 29 Απριλίου 2010, 09:53 | Όλγα Κήκου

    Στηρίζουμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής όσον αφορά την απαγόρευση του κυνηγιού στον Υμηττό. Οι Έλληνες πολίτες και ψηφοφόροι οι οποίοι δεν στηρίζουν το κυνήγι είναι κατά εκατομμύρια περισσότεροι των 230.000 κυνηγών. Και αυτά τα εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να απολαμβάνουν το φυσικό τους περιβάλλον χωρίς τη βία που εμπεριέχεται στην «ψυχαγωγική» δραστηριότητα του κυνηγιού.

    Αν όντως οι κυνηγοί αγαπούν τη φύση, ας αφήσουν τα όπλα τους και ας βρουν άλλους τρόπους «επαφής» με τη φύση και όχι μέσω των όπλων.

    ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΟΤΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

  • 29 Απριλίου 2010, 09:42 | ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

    ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΔΙΑΤΥΠΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ, ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ.
    ΜΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΙΑ ΓΡΑΦΙΚΟ
    ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ. ΓΙΑΤΙ ;;;;;;;;;;;;;;;
    ΕΤΣΙ ΑΓΟΓΓΥΣΤΑ, ΑΤΕΚΜΗΡΙΩΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΟΛΑΙΑ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ¨Η ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΑΣ.
    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΣΑΣ, ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΟΠΩΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ.
    ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.
    ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΧΘΡΟΥΣ

  • 29 Απριλίου 2010, 09:10 | ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7 ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΟ.ΕΧΩ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ {ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ}………..ΠΡΟΚΑΛΩ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΕΠΕΙΧΗΡΗΜΑΤΑ.

  • 29 Απριλίου 2010, 09:27 | Καρατζα Ευαγγελια

    Το κυνηγι ειναι ενα αγριο <>που καποιοι ασυνηδητοι χαιρονται με το να μαθαινουν και τα παιδια τους να σκορπανε το θανατο…ελεος….τουλαχιστον επρεπε να απαγορευτει το κυνηγι μετα απο τις φωτιες.Ειναι αμαρτια μεγαλη αυτο που γινετε!!!!!ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ!!!!

  • 29 Απριλίου 2010, 09:34 | Κων/νος Μ.

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.
    Για άλλη μια φορά η ανικανότητα των υπευθύνων οδηγεί στην εύκολη και ανέξοδη «Απαγόρευση Θήρας». Λες και με μια απαγόρευση τέτοιου τύπου θα σωθεί το βουνό. Λες και η Πάρνηθα που είναι «Εθνικός Δρυμός» δεν καίγεται κάθε χρόνο, δεν γίνεται χωματερή, δεν χτίζονται βίλλες δεν, δεν, δεν…
    ΔΕΝ χρειαζόμαστε άλλους Νόμους και άλλες απαγορεύσεις. Νόμους έχουμε. Η ΜΗ εφαρμογή αυτών είναι το πρόβλημα.
    Πότε θα καταλάβετε ότι το κυνήγι δεν αποτελεί μέρος του περιβαλλοντικού προβλήματος, αλλά, μέρος της λύσης του;

  • Το να έχεις χόμπυ σου τον θάνατο, ειναι σημάδι σοβαρής ψυχολογικής διαταραχής. ΣΤΟΠ στο κυνήγι επιτέλους.

  • 29 Απριλίου 2010, 08:46 | Μανώλης Βλάχος

    Κυρία Υπουργέ,

    Θεωρώ ότι η απαγόρευση του κυνηγιού είναι μια λανθασμένη απόφαση, τη φύση δεν την καταστρέφουν οι κυνηγοί και ούτε θα λυθούν τα προβλήματα της υπαίθρου με αυτόν τον τρόπο.
    Οι κυνηγοί βοηθούν στην διατήρηση της φύσης αφού χωρίς αυτή δεν θα υπάρχει κυνήγι.

  • 29 Απριλίου 2010, 08:37 | Θεοδωρος Γαβριλης

    Βλεποντας την παραγραφο »3. Σε όλες τις ζώνες του παρόντος απαγορεύεται η θήρα» αναρωτιεμαι αν 250,000 πολιτες ,οι κυνηγοι,ειμαστε πολιτες δευτερης κατηγοριας.Να μας το πειτε να το ξερουμε να πραξουμε αναλογα.Υμαρτον πια!.Κατηγοριες απο παντου χωρις να μας προστατευει το κρατος που ειναι υποχρεωση του και δεν ειναι μονο να τριβει τα χερια του οταν περνει τα λεφτα απο τις αδειες μας,απαγορευσεις χωρις βαση,στοχος η εξοντωση μας.Η άσκηση της θήρας αποτελεί δραστηριότητα απόλυτα συμβατή με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.Δεν θα δεχθουμε συρικνωση του κυνηγιου σε καμια περιπτωση.

  • 29 Απριλίου 2010, 08:54 | ΣΙΛΙΒΙΣΤΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ετών 66, μέλος 3ου Κ.Σ.Αθηνων.

    Η απαγόρευση του κυνηγιού στον Υμηττό έχει απώτερο σκοπό την παράδοση του βουνού στα εργολαβικά συμφέροντα και στο τσιμέντο. Καλό θα είναι όλοι οι σωτήρες του Υμηττού, πριν μιλήσουν πρώτα να βουτούν την γλώσσα τους στο μυαλό τους. Δυστυχώς η σημερινή Σοσιαλιστική (!) ηγεσία του Υ.ΠΕ.Κ.Α δείχνει να ταυτίζεται απόλυτα με απόψεις όπως εκείνες του κ.Κυριάκου Μητσοτάκη περί εθνικού δρυμού Υμηττού, ο οποίος θα έπρεπε πρώτα να σώσει τα βουνά της Κρήτης από τα κατσίκια που σύμφωνα με παλιότερη συνέντευξη του είναι αρμόδια για την καταστροφή τους.
    ΜΑΚΡΥΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟΥΣ.

  • 29 Απριλίου 2010, 07:39 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Κ.ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΓΗ ΠΟΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!ΕΠΙΣΕΙΣ ΘΑ ΔΩΣΕΤΕ «ΕΝΑ ΧΕΡΑΚΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ» ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΘΥΡΕΣ,ΤΟΥΣ ΕΜΠΡΙΣΤΕΣ Κ.Α.ΜΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΕΙΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΡΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΓΑΠΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΖΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ!!

  • 29 Απριλίου 2010, 06:40 | ΔΗΜ.ΠΑΠΑΚΩΝ/ΝΟΥ

    Όχι κυρία Μπιρμπίλη, δεν θα γίνει έτσι. Δεν θα απαγορέψετε το κυνήγι, λίγο – λίγο με απαγορεύσεις και διατάξεις κρυμμένες μέσα σε σχετικούς ή άσχετους νόμους και διατάγματα.

    Φαίνεται πως η «Πρόταση για ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της βιοποικιλότητας» ή αλλιώς «πρόταση των 10 πλουσιότερα επιχορηγούμενων», καθώς και όποια άλλη πρόταση σας έφερε οποιοσδήποτε αυτόκλητος και αυτοδιορισμένος «σωτήρας του περιβάλλοντος», βρήκε άμεσα θέση στο τραπέζι του δήθεν διαλόγου και της τάχα διαβούλευσης σας. Τη στιγμή όμως που στις προτάσεις αυτές θίγονται θέματα που έχουν να κάνουν με το κυνήγι, και προκειμένου να φύγουν τα «τάχα» και τα «δήθεν» και να υπάρξει πραγματικός διάλογος, πρέπει να εκπροσωπηθούν αληθινά και εξ ίσου και οι κυνηγοί, να ληφθούν εξ ίσου υπ΄όψιν και οι δικές τους θέσεις και προτάσεις. Έτσι δεν γίνεται ο διάλογος στις δημοκρατίες;

    Οι WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, έχουν θέση πάνω και δίπλα στο τραπέζι σας. Επίσης έχουν θέση οι προτάσεις και οι θέσεις ανύπαρκτων στην πράξη σφραγιδοσωματείων των 3 και 4 ενεργών μελών. Η Κ.Σ.Ε. και οι 250.000 ταμειακώς τακτοποιημένοι Έλληνες πολίτες που αντιπροσωπεύει, δεν πρέπει να εκπροσωπηθούν εξ ίσου; Έτσι δεν γίνονται οι διαβουλεύσεις στις δημοκρατίες;

    Ξέρουμε ότι διακαής προσωπικός σας πόθος, καθώς και των φίλων και συνοδοιπόρων σας -είτε αυτοί είναι οι επαγγελματίες των “ΜΚ”Ο, είτε οι παραπληροφορημένοι άνθρωποι των «οικολογικών» οργανώσεων, συνιστωσών και κινημάτων- είναι η απαγόρευση του κυνηγιού, στην κατά το δυνατόν μεγαλύτερη κλίμακα. Όμως δεν γίνεται έτσι στις δημοκρατίες.

    Είστε υπουργός πλέον, κυρία. Υπουργός όλων των Ελλήνων! Φερθείτε ανάλογα.

    Δεν είστε πια η «green Tina» ΤΟΥΣ, είστε η Υπουργός ΜΑΣ. Νομοθετείτε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων και όχι εξ ονόματος των φίλων σας. Τις προσωπικές σας απόψεις, συμπάθειες ή αντιπάθειες κρατήστε τις για όταν ξαναγίνετε κυρία του εαυτού σας. Τώρα δεν είστε. Τώρα ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ τον Ελληνικό λαό, που ένα μεγάλο, ζωηρό κομμάτι του είναι και οι κυνηγοί.

    Περίπου 300.000 είναι οι Έλληνες πολίτες που εκδίδουν κάθε χρόνο άδεια κυνηγίου.

    Άλλοι τόσοι, τουλάχιστον, είναι αυτοί που δεν εκδίδουν άδεια, είτε επειδή είναι μικροί στην ηλικία, είτε γιατί είναι υπερήλικες, κάποιοι γιατί υπηρετούν στο στρατό, σπουδάζουν, είναι άνεργοι ή δεν τους φτάνουν τα 400 ή 700 ευρώ του μισθού τους για να εξασκήσουν νόμιμα την αγαπημένη τους δραστηριότητα. Κυνηγοί όμως δεν έπαψαν, ούτε θα πάψουν να είναι.

    Αν σε αυτούς συνυπολογίσετε τα μέλη των οικογενειών μας, τους επαγγελματίες του χώρου μας αλλά και τους χιλιάδες επαγγελματιών της επαρχίας (ξενοδόχους, εστιάτορες, αρτοποιούς, βενζινάδες κ.λ.π.), που κατά τη «νεκρή» χειμερινή περίοδο και όχι μόνον, στηρίζουν, σε μεγάλο ποσοστό, την επιβίωση των επιχειρήσεών τους στην μετακίνηση των κυνηγών από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο, θα αθροίσετε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του λαού του οποίου είστε Υπουργός.

    Ένα μεγάλο κομμάτι του λαού ΣΑΣ κυρία Υπουργέ, του οποίου τη φωνή δεν ακούτε, δε θέλετε να ακούσετε ή περιφρονείτε απ΄ότι δείχνει η μέχρι τώρα συμπεριφορά σας.

    Ένα μεγάλο κομμάτι, του οποίου η φωνή δεν έχει καμιά ελπίδα να ακουστεί σε όλη της την ένταση, σε καμία «ηλεκτρονική διαβούλευση» ή «ανοιχτή διακυβέρνηση» μέσω διαδικτύου και το ξέρετε. Είναι πάρα πολλοί, είναι δυσανάλογα πολλοί οι αντικυνηγοί στο internet κυρία Υπουργέ και είναι ελάχιστοι οι κυνηγοί. Ο λόγος είναι απλός: όταν οι φίλοι σας δικτυώνονται και διαδικτυώνονται στις αντικυνηγετικές σελίδες, εμείς είμαστε στα βουνά και στα λαγκάδια. κυνηγάμε, εκπαιδεύουμε ή απλά βγάζουμε βόλτα τα σκυλιά μας, φυτεύουμε δέντρα, επανδρώνουμε πυροφυλάκια, σβήνουμε φωτιές. Άλλες φορές ποτίζουμε δέντρα που κάποιοι «σωτήρες» του περιβάλλοντος φύτεψαν, παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, αλλά μόλις κλείσανε οι κάμερες και σβήσαν οι προβολείς, φύγανε κι οι «ευαισθητοποιημένοι» χωρίς κανείς τους να γυρίσει να ρίξει μια ματιά πίσω του. Βλέπετε, έχουμε πολλά να κάνουμε εκεί έξω, δεν μας μένει πολύς χρόνος για διαδικτυακή οργάνωση και «ιντερνετικές» μάχες.

    Έτσι η οποιαδήποτε ηλεκτρονική διαβούλευση, σχετικά με το κυνήγι, θα εξελιχθεί (το έχουν ήδη οργανώσει) σε μια διαδικτυακή αναμέτρηση μεταξύ κυνηγών και αντικυνηγών, της οποίας το αποτέλεσμα καμία σχέση δε θα έχει με την κοινωνική πραγματικότητα. Είναι σαν να βάζετε 4 λύκους κι 1 πρόβατο, να ψηφίσουν για το τι θα φάνε το βράδυ.

    Αν σας ενδιαφέρει η πραγματική αποτύπωση της κοινής γνώμης, σχετικά με το κυνήγι, ρωτήστε τους Νομάρχες και τους Δημάρχους, όσο υπάρχουν ακόμα, ζητήστε τη γνώμη των επαγγελματικών επιμελητηρίων και συλλόγων της περιφέρειας.

    Συνεργαστείτε –έτσι όπως κάνουν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, επιτυγχάνοντας άριστα αποτελέσματα και προσφέροντας πραγματικές υπηρεσίες στο περιβάλλον- με τις κυνηγετικές οργανώσεις που εκπροσωπούν ανθρώπους οι οποίοι νοιάζονται πραγματικά για τη φύση, που ζουν στη φύση, που γνωρίζουν τη φύση.

    Οι ψευτοοικολόγοι της μόδας, που «σώζουν» το περιβάλλον από την πολυθρόνα του σαλονιού τους και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή τους, χωρίς να έχουν δει ποτέ τους φωλιά ορτυκιού ή μωρό λαγού, που νομίζουν πως άλλο ζώο είναι το αρνί κι άλλο το πρόβατο, μπορούν να εμπλουτίσουν με επιτυχία οποιαδήποτε ηλεκτρονική διαβούλευση, μπορούν –και το κάνουν χρόνια τώρα και με μεγάλη επιτυχία- να βρίσουν, να λασπολογήσουν, να συκοφαντήσουν τους κυνηγούς, μπορούν να σας βολέψουν «νομιμοποιώντας» άδικες αποφάσεις στηριγμένες πάνω σε κατευθυνόμενες εισηγήσεις, αλλά δεν έχουν να προσφέρουν απολύτως τίποτα στη φύση. Και να θέλουν, δεν ξέρουν πώς να το κάνουν.

    Είναι στημένο το παιχνίδι και το ξέρουμε. Αλλά πλέον ξέρουμε και ότι είμαστε οι πιο στερημένοι κυνηγοί – πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κυνήγι στην Ελλάδα υπόκειται στις περισσότερες απαγορεύσεις και περιορισμούς (ως προς τη διάρκεια, το χώρο, τα θηρεύσιμα είδη, τους τρόπους και τα μέσα θήρευσης) από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Και όχι μόνο δεν πρόκειται να δεχτούμε οποιονδήποτε παραπέρα περιορισμό ή απαγόρευση, όχι μόνο δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε ούτε μια σπιθαμή κυνηγότοπου, ούτε μια μέρα απ΄την κυνηγετική περίοδο, αλλά έχουμε σκοπό να διεκδικήσουμε περισσότερες ελευθερίες, με όλους τους τρόπους και τα μέσα που προσφέρουν σε μας οι κοινοτικές αρχές περί ισονομίας και ισοπολιτείας. Για να μη χαθεί ότι με κόπο και αγώνα πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Για να κρατήσουμε τους Έλληνες κυνηγούς νόμιμους και συνειδητοποιημένους, τη στιγμή που εσείς θέλετε να τους κάνετε λαθροθήρες. Γιατί αυτό θα γίνει αν επιβάλλετε κι άλλες απαγορεύσεις. Καμιά θηροφυλακή και καμιά αστυνομία περιβάλλοντος δε θα μπορέσει να ελέγξει την αγανάκτηση και την οργή του κόσμου. Χώρια που όπως πάει η οικονομική κατρακύλα της επαρχίας, σε λίγο ο καθένας θα βγαίνει να κυνηγήσει για να βάλει κρέας στο τραπέζι του. Κι όταν γεμίσουν τα δικαστήρια με κατηγορούμενους για λαθροθηρία, οι ίδιοι οι δικαστές θα σας πουν πως νόμος που στέλνει πολύ κόσμο στο σκαμνί, είναι κακός νόμος. Θα γυρίσουμε εκεί που ήμασταν πριν 50 χρόνια, θα ζήσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αφού δεν μπορεί κάθε χωριό να έχει κι ένα θηροφύλακα, κάθε βουνό κι ένα δασοφύλακα.

    Δώσαμε μάχη κυρία Υπουργέ για να ξεφύγουμε από κεί. Όταν, οι «σωτήρες του περιβάλλοντος» που σας γυροφέρνουν σήμερα και ζητούν περιορισμούς και απαγορεύσεις της κυνηγετικής δραστηριότητας κάθονταν στα ζεστά τους γραφεία, κακοποιώντας μέχρι και τα παιδικά παραμύθια, προκειμένου να εμφανίσουν στην κοινή γνώμη τους κυνηγούς σαν αιμοδιψή τέρατα, κάποιοι από μας δέρνονταν με τους λαθροθήρες εκεί έξω. Ματώσαμε εκεί έξω κυρία, έχουμε τραυματίες και νεκρούς στη μάχη κατά της λαθροθηρίας. Έχουμε ξοδέψει δισεκατομμύρια, από τα δικά μας χρήματα, χωρίς καμία κρατική ή κοινοτική επιχορήγηση για την πάταξή της. Ξέρετε κάποιον άλλο που να την πολέμησε «στο πεδίο», όπως λένε και οι «ακτιβιστές» φίλοι σας;

    Παρ΄όλο που κάποιοι, λίγοι ευτυχώς, από τους εκπροσώπους μας στέκονται παγωμένοι, άβουλοι και άτολμοι, θεωρώντας την υπαγωγή του κυνηγιού στο ΥΠΕΚΑ άσχημη συγκυρία και την τοποθέτησή σας ως Υπουργού, σχεδόν καταστροφή, η μεγάλη πλειοψηφία των κυνηγών δεν το βλέπει έτσι. Δεν μας τρομάζουν πιά οι δράκοι του παραμυθιού. Και όποιος θελήσει να παίξει μαζί μας, θα αναγκαστεί να παίξει κυνηγητό, όχι κρυφτό, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Σκοπεύουμε να προσφύγουμε όπου χρειαστεί και να διεκδικήσουμε ότι δικαιούμαστε.

    Εσείς απ΄την πλευρά σας, δείξτε σε όλους ότι είστε μια πραγματική Υπουργός, μιάς αληθινά δημοκρατικής κυβέρνησης και χειριστείτε το θέμα με αληθινά αμερόληπτο τρόπο, χωρίς προσωπικές εμπάθειες και αφορισμούς. Δεν υπάρχει στον κόσμο, ούτε μία μελέτη πανεπιστημίου ή άλλου αξιόπιστου και αμερόληπτου φορέα, που να λέει ότι το κυνήγι κάνει κακό στο περιβάλλον. Τα ψέματα αυτά τα επινόησαν και τα διασπείρουν, μέσα από αναπόδεικτες copy – paste μελέτες, κάποιοι ψεύτικοι ή βαμμένοι «επιστήμονες» και κάποιοι φανατικοί, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται μέσα από θολές και παράξενες διαδικασίες στο στενό σας περιβάλλον σήμερα και καθώς φαίνεται επηρεάζουν τις αποφάσεις σας. Αλλά, διαχρονικά, οι όποιου είδους φανατικοί μόνο κακό έχουν κάνει στην ανθρωπότητα.

    Δεν ξέρω, δεν μπορώ να ξέρω, κυρία Υπουργέ, αν η τοποθέτησή σας στο συγκεκριμένο Υπουργείο, είναι, όπως ακούγεται, αποτέλεσμα μεθοδεύσεων κάποιων οικονομικών συμφερόντων μεγαλοεπιχειρηματιών που θέλουν να περιορίσουν ή να καταργήσουν το ελεύθερο, παραδοσιακό κυνήγι για να στήσουν κυνηγετικά πάρκα και ρεζέρβες με σκοπό το κέρδος

    ή αν απλά είστε ένα ακόμη παιδί της πόλης, παραπλανημένο, από την καλοστημένη και πολύ καλά διαδεδομένη, ελλείψει αντιλόγου, αντικυνηγετική προπαγάνδα.

    Αν συμβαίνει το πρώτο, δεν μπορώ να κάνω τίποτα, φοβάμαι πως θα καταντήσω να κυνηγώ παράνομα, γιατί όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται υποχρέωση.

    Αν συμβαίνει το δεύτερο, είναι εύκολο να καταλάβετε την απάτη: ψάξτε τα πρωτότυπα των παραμυθιών, πριν τα «επεξεργαστούν» οι «φίλοι» σας. Εκεί, ο κυνηγός είναι που σώζει την κοκκινοσκουφίτσα και τα κατσικάκια απ΄τα δόντια του κακού λύκου.

    Ζητώ την κατανόηση και την επιείκειά σας όσον αφορά το μακροσκελές της επιστολής μου, αλλά παίζεται η ζωή μου εδώ, δεν μπορούσα να είμαι συντομότερος.

    Μπορω να ρωτησω γιατι διεγραφη το παρακατω σχολιο ?

  • Όχι κυρία Μπιρμπίλη, δεν θα γίνει έτσι. Δεν θα απαγορέψετε το κυνήγι, λίγο – λίγο με απαγορεύσεις και διατάξεις κρυμμένες μέσα σε σχετικούς ή άσχετους νόμους και διατάγματα.

    Φαίνεται πως η «Πρόταση για ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της βιοποικιλότητας» ή αλλιώς «πρόταση των 10 πλουσιότερα επιχορηγούμενων», καθώς και όποια άλλη πρόταση σας έφερε οποιοσδήποτε αυτόκλητος και αυτοδιορισμένος «σωτήρας του περιβάλλοντος», βρήκε άμεσα θέση στο τραπέζι του δήθεν διαλόγου και της τάχα διαβούλευσης σας. Τη στιγμή όμως που στις προτάσεις αυτές θίγονται θέματα που έχουν να κάνουν με το κυνήγι, και προκειμένου να φύγουν τα «τάχα» και τα «δήθεν» και να υπάρξει πραγματικός διάλογος, πρέπει να εκπροσωπηθούν αληθινά και εξ ίσου και οι κυνηγοί, να ληφθούν εξ ίσου υπ΄όψιν και οι δικές τους θέσεις και προτάσεις. Έτσι δεν γίνεται ο διάλογος στις δημοκρατίες;

    Οι WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, έχουν θέση πάνω και δίπλα στο τραπέζι σας. Επίσης έχουν θέση οι προτάσεις και οι θέσεις ανύπαρκτων στην πράξη σφραγιδοσωματείων των 3 και 4 ενεργών μελών. Η Κ.Σ.Ε. και οι 250.000 ταμειακώς τακτοποιημένοι Έλληνες πολίτες που αντιπροσωπεύει, δεν πρέπει να εκπροσωπηθούν εξ ίσου; Έτσι δεν γίνονται οι διαβουλεύσεις στις δημοκρατίες;

    Ξέρουμε ότι διακαής προσωπικός σας πόθος, καθώς και των φίλων και συνοδοιπόρων σας -είτε αυτοί είναι οι επαγγελματίες των “ΜΚ”Ο, είτε οι παραπληροφορημένοι άνθρωποι των «οικολογικών» οργανώσεων, συνιστωσών και κινημάτων- είναι η απαγόρευση του κυνηγιού, στην κατά το δυνατόν μεγαλύτερη κλίμακα. Όμως δεν γίνεται έτσι στις δημοκρατίες.

    Είστε υπουργός πλέον, κυρία. Υπουργός όλων των Ελλήνων! Φερθείτε ανάλογα.

    Δεν είστε πια η «green Tina» ΤΟΥΣ, είστε η Υπουργός ΜΑΣ. Νομοθετείτε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων και όχι εξ ονόματος των φίλων σας. Τις προσωπικές σας απόψεις, συμπάθειες ή αντιπάθειες κρατήστε τις για όταν ξαναγίνετε κυρία του εαυτού σας. Τώρα δεν είστε. Τώρα ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ τον Ελληνικό λαό, που ένα μεγάλο, ζωηρό κομμάτι του είναι και οι κυνηγοί.

    Περίπου 300.000 είναι οι Έλληνες πολίτες που εκδίδουν κάθε χρόνο άδεια κυνηγίου.

    Άλλοι τόσοι, τουλάχιστον, είναι αυτοί που δεν εκδίδουν άδεια, είτε επειδή είναι μικροί στην ηλικία, είτε γιατί είναι υπερήλικες, κάποιοι γιατί υπηρετούν στο στρατό, σπουδάζουν, είναι άνεργοι ή δεν τους φτάνουν τα 400 ή 700 ευρώ του μισθού τους για να εξασκήσουν νόμιμα την αγαπημένη τους δραστηριότητα. Κυνηγοί όμως δεν έπαψαν, ούτε θα πάψουν να είναι.

    Αν σε αυτούς συνυπολογίσετε τα μέλη των οικογενειών μας, τους επαγγελματίες του χώρου μας αλλά και τους χιλιάδες επαγγελματιών της επαρχίας (ξενοδόχους, εστιάτορες, αρτοποιούς, βενζινάδες κ.λ.π.), που κατά τη «νεκρή» χειμερινή περίοδο και όχι μόνον, στηρίζουν, σε μεγάλο ποσοστό, την επιβίωση των επιχειρήσεών τους στην μετακίνηση των κυνηγών από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο, θα αθροίσετε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του λαού του οποίου είστε Υπουργός.

    Ένα μεγάλο κομμάτι του λαού ΣΑΣ κυρία Υπουργέ, του οποίου τη φωνή δεν ακούτε, δε θέλετε να ακούσετε ή περιφρονείτε απ΄ότι δείχνει η μέχρι τώρα συμπεριφορά σας.

    Ένα μεγάλο κομμάτι, του οποίου η φωνή δεν έχει καμιά ελπίδα να ακουστεί σε όλη της την ένταση, σε καμία «ηλεκτρονική διαβούλευση» ή «ανοιχτή διακυβέρνηση» μέσω διαδικτύου και το ξέρετε. Είναι πάρα πολλοί, είναι δυσανάλογα πολλοί οι αντικυνηγοί στο internet κυρία Υπουργέ και είναι ελάχιστοι οι κυνηγοί. Ο λόγος είναι απλός: όταν οι φίλοι σας δικτυώνονται και διαδικτυώνονται στις αντικυνηγετικές σελίδες, εμείς είμαστε στα βουνά και στα λαγκάδια. κυνηγάμε, εκπαιδεύουμε ή απλά βγάζουμε βόλτα τα σκυλιά μας, φυτεύουμε δέντρα, επανδρώνουμε πυροφυλάκια, σβήνουμε φωτιές. Άλλες φορές ποτίζουμε δέντρα που κάποιοι «σωτήρες» του περιβάλλοντος φύτεψαν, παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, αλλά μόλις κλείσανε οι κάμερες και σβήσαν οι προβολείς, φύγανε κι οι «ευαισθητοποιημένοι» χωρίς κανείς τους να γυρίσει να ρίξει μια ματιά πίσω του. Βλέπετε, έχουμε πολλά να κάνουμε εκεί έξω, δεν μας μένει πολύς χρόνος για διαδικτυακή οργάνωση και «ιντερνετικές» μάχες.

    Έτσι η οποιαδήποτε ηλεκτρονική διαβούλευση, σχετικά με το κυνήγι, θα εξελιχθεί (το έχουν ήδη οργανώσει) σε μια διαδικτυακή αναμέτρηση μεταξύ κυνηγών και αντικυνηγών, της οποίας το αποτέλεσμα καμία σχέση δε θα έχει με την κοινωνική πραγματικότητα. Είναι σαν να βάζετε 4 λύκους κι 1 πρόβατο, να ψηφίσουν για το τι θα φάνε το βράδυ.

    Αν σας ενδιαφέρει η πραγματική αποτύπωση της κοινής γνώμης, σχετικά με το κυνήγι, ρωτήστε τους Νομάρχες και τους Δημάρχους, όσο υπάρχουν ακόμα, ζητήστε τη γνώμη των επαγγελματικών επιμελητηρίων και συλλόγων της περιφέρειας.

    Συνεργαστείτε –έτσι όπως κάνουν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, επιτυγχάνοντας άριστα αποτελέσματα και προσφέροντας πραγματικές υπηρεσίες στο περιβάλλον- με τις κυνηγετικές οργανώσεις που εκπροσωπούν ανθρώπους οι οποίοι νοιάζονται πραγματικά για τη φύση, που ζουν στη φύση, που γνωρίζουν τη φύση.

    Οι ψευτοοικολόγοι της μόδας, που «σώζουν» το περιβάλλον από την πολυθρόνα του σαλονιού τους και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή τους, χωρίς να έχουν δει ποτέ τους φωλιά ορτυκιού ή μωρό λαγού, που νομίζουν πως άλλο ζώο είναι το αρνί κι άλλο το πρόβατο, μπορούν να εμπλουτίσουν με επιτυχία οποιαδήποτε ηλεκτρονική διαβούλευση, μπορούν –και το κάνουν χρόνια τώρα και με μεγάλη επιτυχία- να βρίσουν, να λασπολογήσουν, να συκοφαντήσουν τους κυνηγούς, μπορούν να σας βολέψουν «νομιμοποιώντας» άδικες αποφάσεις στηριγμένες πάνω σε κατευθυνόμενες εισηγήσεις, αλλά δεν έχουν να προσφέρουν απολύτως τίποτα στη φύση. Και να θέλουν, δεν ξέρουν πώς να το κάνουν.

    Είναι στημένο το παιχνίδι και το ξέρουμε. Αλλά πλέον ξέρουμε και ότι είμαστε οι πιο στερημένοι κυνηγοί – πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κυνήγι στην Ελλάδα υπόκειται στις περισσότερες απαγορεύσεις και περιορισμούς (ως προς τη διάρκεια, το χώρο, τα θηρεύσιμα είδη, τους τρόπους και τα μέσα θήρευσης) από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Και όχι μόνο δεν πρόκειται να δεχτούμε οποιονδήποτε παραπέρα περιορισμό ή απαγόρευση, όχι μόνο δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε ούτε μια σπιθαμή κυνηγότοπου, ούτε μια μέρα απ΄την κυνηγετική περίοδο, αλλά έχουμε σκοπό να διεκδικήσουμε περισσότερες ελευθερίες, με όλους τους τρόπους και τα μέσα που προσφέρουν σε μας οι κοινοτικές αρχές περί ισονομίας και ισοπολιτείας. Για να μη χαθεί ότι με κόπο και αγώνα πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Για να κρατήσουμε τους Έλληνες κυνηγούς νόμιμους και συνειδητοποιημένους, τη στιγμή που εσείς θέλετε να τους κάνετε λαθροθήρες. Γιατί αυτό θα γίνει αν επιβάλλετε κι άλλες απαγορεύσεις. Καμιά θηροφυλακή και καμιά αστυνομία περιβάλλοντος δε θα μπορέσει να ελέγξει την αγανάκτηση και την οργή του κόσμου. Χώρια που όπως πάει η οικονομική κατρακύλα της επαρχίας, σε λίγο ο καθένας θα βγαίνει να κυνηγήσει για να βάλει κρέας στο τραπέζι του. Κι όταν γεμίσουν τα δικαστήρια με κατηγορούμενους για λαθροθηρία, οι ίδιοι οι δικαστές θα σας πουν πως νόμος που στέλνει πολύ κόσμο στο σκαμνί, είναι κακός νόμος. Θα γυρίσουμε εκεί που ήμασταν πριν 50 χρόνια, θα ζήσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αφού δεν μπορεί κάθε χωριό να έχει κι ένα θηροφύλακα, κάθε βουνό κι ένα δασοφύλακα.

    Δώσαμε μάχη κυρία Υπουργέ για να ξεφύγουμε από κεί. Όταν, οι «σωτήρες του περιβάλλοντος» που σας γυροφέρνουν σήμερα και ζητούν περιορισμούς και απαγορεύσεις της κυνηγετικής δραστηριότητας κάθονταν στα ζεστά τους γραφεία, κακοποιώντας μέχρι και τα παιδικά παραμύθια, προκειμένου να εμφανίσουν στην κοινή γνώμη τους κυνηγούς σαν αιμοδιψή τέρατα, κάποιοι από μας δέρνονταν με τους λαθροθήρες εκεί έξω. Ματώσαμε εκεί έξω κυρία, έχουμε τραυματίες και νεκρούς στη μάχη κατά της λαθροθηρίας. Έχουμε ξοδέψει δισεκατομμύρια, από τα δικά μας χρήματα, χωρίς καμία κρατική ή κοινοτική επιχορήγηση για την πάταξή της. Ξέρετε κάποιον άλλο που να την πολέμησε «στο πεδίο», όπως λένε και οι «ακτιβιστές» φίλοι σας;

    Παρ΄όλο που κάποιοι, λίγοι ευτυχώς, από τους εκπροσώπους μας στέκονται παγωμένοι, άβουλοι και άτολμοι, θεωρώντας την υπαγωγή του κυνηγιού στο ΥΠΕΚΑ άσχημη συγκυρία και την τοποθέτησή σας ως Υπουργού, σχεδόν καταστροφή, η μεγάλη πλειοψηφία των κυνηγών δεν το βλέπει έτσι. Δεν μας τρομάζουν πιά οι δράκοι του παραμυθιού. Και όποιος θελήσει να παίξει μαζί μας, θα αναγκαστεί να παίξει κυνηγητό, όχι κρυφτό, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Σκοπεύουμε να προσφύγουμε όπου χρειαστεί και να διεκδικήσουμε ότι δικαιούμαστε.

    Εσείς απ΄την πλευρά σας, δείξτε σε όλους ότι είστε μια πραγματική Υπουργός, μιάς αληθινά δημοκρατικής κυβέρνησης και χειριστείτε το θέμα με αληθινά αμερόληπτο τρόπο, χωρίς προσωπικές εμπάθειες και αφορισμούς. Δεν υπάρχει στον κόσμο, ούτε μία μελέτη πανεπιστημίου ή άλλου αξιόπιστου και αμερόληπτου φορέα, που να λέει ότι το κυνήγι κάνει κακό στο περιβάλλον. Τα ψέματα αυτά τα επινόησαν και τα διασπείρουν, μέσα από αναπόδεικτες copy – paste μελέτες, κάποιοι ψεύτικοι ή βαμμένοι «επιστήμονες» και κάποιοι φανατικοί, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται μέσα από θολές και παράξενες διαδικασίες στο στενό σας περιβάλλον σήμερα και καθώς φαίνεται επηρεάζουν τις αποφάσεις σας. Αλλά, διαχρονικά, οι όποιου είδους φανατικοί μόνο κακό έχουν κάνει στην ανθρωπότητα.

    Δεν ξέρω, δεν μπορώ να ξέρω, κυρία Υπουργέ, αν η τοποθέτησή σας στο συγκεκριμένο Υπουργείο, είναι, όπως ακούγεται, αποτέλεσμα μεθοδεύσεων κάποιων οικονομικών συμφερόντων μεγαλοεπιχειρηματιών που θέλουν να περιορίσουν ή να καταργήσουν το ελεύθερο, παραδοσιακό κυνήγι για να στήσουν κυνηγετικά πάρκα και ρεζέρβες με σκοπό το κέρδος

    ή αν απλά είστε ένα ακόμη παιδί της πόλης, παραπλανημένο, από την καλοστημένη και πολύ καλά διαδεδομένη, ελλείψει αντιλόγου, αντικυνηγετική προπαγάνδα.

    Αν συμβαίνει το πρώτο, δεν μπορώ να κάνω τίποτα, φοβάμαι πως θα καταντήσω να κυνηγώ παράνομα, γιατί όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται υποχρέωση.

    Αν συμβαίνει το δεύτερο, είναι εύκολο να καταλάβετε την απάτη: ψάξτε τα πρωτότυπα των παραμυθιών, πριν τα «επεξεργαστούν» οι «φίλοι» σας. Εκεί, ο κυνηγός είναι που σώζει την κοκκινοσκουφίτσα και τα κατσικάκια απ΄τα δόντια του κακού λύκου.

    Ζητώ την κατανόηση και την επιείκειά σας όσον αφορά το μακροσκελές της επιστολής μου, αλλά παίζεται η ζωή μου εδώ, δεν μπορούσα να είμαι συντομότερος.

  • 29 Απριλίου 2010, 05:28 | Κυριάκος Σιμιτζής

    Κυρία Υπουργέ,

    Πήρατε την λανθασμένη απόφαση να απαγορεύσετε το κυνήγι στον ορεινό όγκο του Υμηττού, χωρίς νωρίτερα να έχει υπάρξει κάποια επιστημονική έρευνα σχετικά με την πανίδα της περιοχής. Χωρίς να έχετε έρθει σε συνενόηση με τους άμεσα εμπλεκόμενους της συγκεκριμένης νόμιμης δραστηριότητας, δηλαδή τους ίδιους τους κυνηγούς, τους κυνηγητικούς συλλόγους και την ΚΣΕ. Χωρίς να έχετε λάβει υπόψη σας την Ελληνική παράδοση και ιστορία που είναι άρηκτα συνδεδεμένη με το κυνήγι.Το κυνήγι είναι τρόπος ζωής και ο κυνηγός ένας αδικημένος φυσιολάτρης…Να είστε σίγουρη ότι κανένας απο εμάς που ανήκουμε στην κυνηγετική οικογένεια δεν θα έκανε κάτι το οποίο θα έβλαπτε το περιβάλλον…εν αντιθέση με τους εμπριστές και τους καταπατητές που τους βολεύει η απουσία των κυνηγών ωστε να δρουν ανενόχλητοι και χωρίς να γίνονται αντιληπτοι…Εμείς ζούμε την φύση και περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας μέσα σε αυτήν…Το κυνήγι το κληρονομήσαμε και το διδακτίκαμε από τους παππούδες μας και τους πατεράδες μας και το φρόνιμο είναι να το μεταβιβάσουμε και στα παιδιά μας,ωστε να τα απομακρύνουμε από τους ατελείωτους κινδύνους και πειρασμούς της εποχής και να τα μάθουμε να ζουν έναν τρόπο ζωής που έχει πολλά καλά να τους προσφέρει!

  • 29 Απριλίου 2010, 00:02 | ΔΡΕΠΑΝΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Κυρία υπουργέ θεωρώ επιτακτική σας υποχρέωση πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση κατα του κυνηγετικού κλαδου να έλθετε στον κυνηγετικο σύλογο κορωπιου να ακούσετε επιτέλους και εμάς και μαζι μας να περπατησετε βλεποντας τα έργα του συλλόγου μας,τα τεραστια προβλήματα της άναρχης δόμησης και της τεράστιας μόλυνσης του υδροφόρου οριζοντα λογω μη υπαρξης στον εικοστό αιώνα άκουσον άκουσον αποχετευτικού συστήματος.Τα εργοστάσια και εκατονταδες σπιτια ριχνουν αποβλητα στα πηγαδια.Τα οπωροκηπευτικα που τρωνε τα παιδια μας είναι γεμάτα εξασθενές χρωμιο.
    Παρ’ολα αυτα εσεις ασχολειστε με τους αιώνιους απόντες οικολογούντες,που μοναδικός τους στοχος ειναι η δημιουργια δεκάδων μη κυβερνητικων οργανώσεων προς εισπραξη κονδυλίων.
    ΕΛΕΟΣ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΙΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ.

  • 28 Απριλίου 2010, 22:58 | Ισαάκ Ε. Ιωάννης

    …Ζήτω στην Οικoφεουδαρχία…
    Ζήτω στην Υπουργό που καταργεί με διαβουλεύσεις ολιγομελών κρατικοδίαιτων ομάδων, που βαφτίσουν τον εαυτό τους ως περιβαλλοντικές, κάθε έννοια δημοκρατίας, παραχωρώντας την διαχείριση περιοχών της πατρίδας μας σε ατόμων και οργανώσεις αλλότριων προσωπικών συμφερόντων και εκφραστές των πιο ακραίων αριστερίστικων αντιδημοκρατικών αντιλήψεων.
    …όπου οι αντίθετες φωνές των τοπικών κοινωνιών θα συνθλίβονται κάτω από την χειραγώγηση που θα επιβάλουν κάποια ελεγχόμενα και χρηματοδοτούμενα μέσα ενημέρωσης και οι γι αυτό το σκοπό επιδοτούμενοι πεφωτισμένοι.
    …Ζήτω στην πράσινη…όχι λόγο χρώματος του κυβερνώντος κόμματος….. Οικοφεουδαρχία …όπου τον ρόλο των Ευγενών Φεουδαρχών καταλαμβάνουν αποτυχόντες αριστεριστές…που αφού η κοινωνία δεν «κατάλαβε» τους πολυσπούδαστους και ευγενικούς προβληματισμούς τους και τους έθεσε στο περιθώριο, βρήκαν έμμεσο τρόπο να εκδικηθούν και να αναρριχηθούν στην εξουσία…
    …το λόμπινγκ «Lobbing» σε όλον το κόσμο είναι καταδικαστέο από τις κοινωνίες γιατί ασκείτε από εξωθερμικούς παράγοντες που αποσκοπούν αντιδημοκρατικά να επιβάλουν τις οικονόμοπολιτικές τους αντιλήψεις…
    ….στην Ελλάδα όταν αυτό ασκείτε από οικονομικούς παράγον είναι κατακριτέο … όταν ασκείτε από αυτοχαρακτηρισμένους περιβάλλωντοικολόγους…επικροτείται και αμείβετε πλουσιοπάροχα…
    …Ζήτω λοιπόν στον οικοφασισμό σας κ.κ. υπουργέ ..
    …. ζήτω στην πράσινη ανάπτυξη σας κύριε Πρωθυπουργέ της χώρας μας …μια ανάπτυξη που έτσι όπως τη επιβάλλεται…θα ερημώσει την ελληνική ύπαιθρο για να έρθουν ύστερα κάποιοι ημέτεροι, μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων να την καταληστέψουν…
    …..έτσι φτάσαμε στο σημείο ένα δίκλινο το Πάσχα σε γνωστό ορεινό προορισμό της χώρας μας , την ημέρα να κοστίζει διακόσια ευρώ .. .ώστε να μπορεί να απολαύσει την ελληνική φύση …κάθε απλός Έλληνας πολίτης..αυτός που σας ενδιαφέρει περισσότερο απ όλους γιατί είστε ένας λαϊκός ηγέτης από παραδοσιακή πολιτική οικογένεια του λαϊκού χώρου….
    Κύριε πρωθυπουργέ μου… ξεχνάτε ως φαίνεται φυσικά, πως ο μέσος Έλληνας ζει ,με λίγο πολύ 1500 ευρώ τον μήνα…
    …Ζήτω στον σοσιαλισμό μας λοιπόν κύριε πρωθυπουργέ μου…
    …μεταξύ σοσιαλισμού ή βαρβαρότητας … αφήνετε άλλους να διαλέξουν για σας πολύ σωστά και αξιοκρατικά…βαρβαρότητα…..

  • Κυρία Μπιρμπίλη,ειμαι ενας καλος κυνυγός και στο κυνηγη δεν εχω κανει καθολου παρανομα πραγματα επισης και δεν εχω κανει ουτε λαθροθυρια τη νυχτα ή και την ημερα.Αλλά στο αρθρο 7 με την παραγραφο 3 δεν συμφωνο καθολου!Επειδή και εμεις οι κυνηγοί εχουμε μονο το κυνήγι,για να μαθουμε τα σκυλια μας να κυνηγαν χρειαζομαστε πολλους εξοδους και πολλα έξοδα.Εαν ομως κλεισεται το κυνηγι σε ολα το κρατος θα εχει οικονομικη πτωσει!Ενας κυνηγος για να γινει κυνηγος χρειαζεται να αγορασει οπλο να αγορασει(φτιάξει)σκυλι,να αγορασει φυσιγγεια και ακομα πολλα αλλα.Το κυνηγι να μην απαγορευτει αλλα να υπαρχει απαγορευμενα μερη για τα θυραματα για να μπορουναι να πολαπλασιαστουναι.Και αν γινεται μολις κλυσει το κυνηγετικο σεζόν σε ολα τα οπλα να μπαινουνε ασφαλειες απο το συλλογο της περιοχης μας,επισης με την θεωρηση της αδειας μας να αφερουνται οι κλειδαρειες των οπλων.Ετσι πιστευω θα εχουμε μεγαλη επητυχεια στην αυξηση τον αγριων ζωων διοτι ετσι θα εχουμε εμποδισει την λαθροθυρια.
    Ευχαριστω παρα πολυ για την καλοσυνη που μας εχεται δωσει λογο για να λεμε τα παραπονα μας…

  • 28 Απριλίου 2010, 22:18 | ΓΚΙΝΟΣ ΜΗΝΑΣ

    θα πρεπει να θυμισουμε στην Κυρια Υπουργο οτι ειναι ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ, δεν εχει νομιμοποιηθει με την ψηφο του ελληνικου λαου για να μπορει ετσιθελικα και δικτατορικα, να προχωρησει σε απαγορευση της κυνηγετικης δραστηριοτητας στην περιοχη του Υμηττου.
    Ως εκ τουτου σε αυτην την »δημοκρατικη δημοσια διαβουλευση» θα πρεπει να λαβει σοβαρα υποψιν της, τις ευαισθησιες 250.000 κυνηγων.
    Οι οποιοι ειναι νομιμοι και οργανωμενοι σε κυνηγετικους συλλογους, σε αντιθεση με τα δεκαδες »οικολογικα» κρατικοδιαιτα σωματεια των 20-30 ατομων.
    Καλο θα ηταν επισης να γνωριζαμε τα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ που επιβαλουν αυτην την προταση απαγορευσης.
    Μιας και παρατηρειται το φαινομενο σε ολα τα συγχρονα κρατη η κυνηγετικη δραστηριοτητα να συμβαδιζει με την επιστημη της οικολογιας και να θεωρειται συμβατη δραστηριοτητα προς το περιβαλλον, αλλα στην χωρας μας να επικρατει μια στειρα αρνηση και αποδοχη αυτης της καθ’ολα νομιμης και αποδεκτης δραστηριοτητας.
    Θερμη παρακληση προς τον Κυριο Διαχειριστη της Δημοσιας Διαβουλευσης, για την οσο το δυνατον Δημοκρατικοτερη επιλογη των σχολιων, μιας και μετα λυπης παρατηρω οτι »ΚΑΤΕΒΑΣΑΤΕ» το σχολιο του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ενω συνεχιζετε να διατηρειται το υβριστικο σχολιο του

    Kwstas Anagnwstopoulos – — 27 Απριλίου 2010 @ 18:10
    το οποιο αποκαλει ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ και ΡΑΜΠΟ 250.000 Ελληνες Κυνηγους.