Άρθρο 05: Εμπορικές χρήσεις

Επιτρέπεται στις Α.Ε.Π. η εγκατάσταση συνοδών χρήσεων των αθλητικών δραστηριοτήτων με τους αντίστοιχους κλειστούς διαδρόμους, καθώς και εμπορικές δραστηριότητες με τους αντίστοιχους κλειστούς διαδρόμους (ενδεικτικά αναψυκτήρια – café, εστιατόρια, μαγειρεία, εμπορικά καταστήματα, ένα συνεδριακό κέντρο έως 300 θέσεις, ένας κινηματογράφος έως 300 θέσεις, χώροι ψυχαγωγίας και αναψυχής κλπ). Οι σύνοδες χρήσεις και οι εμπορικές δραστηριότητες δεν μπορούν να υπερβαίνουν σε κάθε περίπτωση ως ποσοστό το 15% του συνολικού ποσοστού υλοποιημένης δόμησης των Α.Ε.Π. Οι ως άνω χρήσεις επιτρέπονται καθ’ υπέρβαση των επιτρεπομένων χρήσεων γης του οικοπέδου – οικοδομικού τετραγώνου και της περιοχής που βρίσκονται οι Α.Ε.Π. Κατά τα λοιπά για τις απαιτούμενες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις εφαρμόζεται η υπ΄αριθμ.31252/22-7-09 ΦΕΚ 396/ΑΑΠ/13-8-09 Υπουργική απόφαση.

  • 5 Φεβρουαρίου 2014, 03:22 | μαρια χρυσικοπούλου

    ειναι τραγικο λάθος να ρυθμίζονται με οριζόντιο τρόπο θέματα χρήσεων γης που θα ανατρεψουν -χωρίς καμία εκτίμηση των επιπτώσεων- το καθεστώς χρήσεων και το αστικο περιβάλλον μιας περιοχής στην οποία έτυχε να υπάρχει ένα γήπεδο. Η νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να προβλέπει την δυνατότητα απόδοσης συμπληρωματικών χρήσεων αλλά αυτό θα πρέπει να ελέγχεται κατά τη στιγμη της συγκεκριμένης ρυθμισης ανά περιοχή,μετα από μελέτη, όπου θα εκτιμηθεί πχ η εξυπηρέτηση της περιοχής από δημόσια συγκοινωνία, η ανάπτυξη συμπληρωματικών/ ανταγωνιστικών χρήσεων στην περιοχή κλπ.
    ας απλουστευτεί και αποκεντρωθεί η διαδικασία ρύθμισης, ώστε να μην είναι χρονοβόρα, αλλά όχι και να καταργηθεί κάθε έννοια σχεδιασμού, και μάλιστα από ΣΝ που υποβάλλεται από το ΥΠΕΚΑ.
    το ίδιο ισχύει και για το αρθρο με τα κίνητρα.

  • 28 Ιανουαρίου 2014, 12:16 | αντωνης

    σε επεκτασεις σχεδιων πολεων ισχυουν απο παλια (πχ το 1978) ειδικα διαταγματα με ορους δομησης ,τα οποια προβλεπουν ως χρησεις γης σε δημοτικους δρομους που διερχονται μεσα απο τις πολεις -εθνικους (δευτερευον -τριτευον δικτυο κλπ) ,ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ η ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΒΕΝΖΙΝΗΣ.
    ομως στην πραξη στα ισογεια των οικοδομων λειτουργουν καταστηματα .
    Παραλληλα με θεσμοθετημενα με ΠΔ για ΓΠΣ η χρηση γης προβλεπεται γενικη κατοικια με αποτελεσμα να επιτρεπεται η χρηση του καταστηματος.
    Οπως καταλαβαινετε εχει δημιουργηθει τεραστιο κοινωνικο προβλημα αφενος στους ιδιοκτητες οι οποιοι λειτουργουν παρανομα τα καταστηματα τους κι αφετερου στην αναπτυξη των πολεων αφου δεν ειναι ξεκαθαρο στους επιχειρηματιες και στις υπηρεσιες το καθεστως των χρησεων γης.παρακαλω να λαβετε σοβαρα υποψιν το θεμα αυτο και να προβλεφθει ειδικη διαταξη για την επιλυση αυτου του προβληματος