YA2 – Άρθρο 4 Μέθοδοι υπολογισμού – αντιμετώπιση αβεβαιότητας

1. Υπολογισμοί «από την κορυφή προς τα κάτω»

α. Μέθοδος υπολογισμού όπου η ποσότητα εξοικονόμησης ενέργειας υπολογίζεται χρησιμοποιώντας ως αφετηρία τα εθνικά ή μεγάλης κλίμακας συγκεντρωτικά απότελέσματα εξοικονόμησης ενέργειας στους επιμέρους τομείς της τελικής κατανάλωσης. Εν συνεχεία, γίνεται εξομάλυνση των μετρήσεων των ετήσιων δεδομένων λαμβάνοντας υπόψη εξωγενείς παράγοντες, όπως οι βαθμοημέρες θέρμανσης/ψύξης, οι διαρθρωτικές αλλαγές στους τομείς οικονομικής δραστηριότητας κ.λπ., για τον καθορισμό του μέτρου που θα δίνει ικανοποιητική ένδειξη της συνολικής βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Η ως άνω εξομάλυνση περιγράφεται στην παρ. 1 του παραρτήματος ΙΙ της παρούσας.

β. Με την ως άνω μέθοδο προκύπτουν γενικές μόνον μετρήσεις που συνδυάζονται εμμέσως με την αξιολόγηση των μέτρων βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης ως και της προκύπτουσας από αυτά εξοικονόμησης ενέργειας και συχνά εκφράζεται με τη χρήση δεικτών ενεργειακής απόδοσης. Η ανάπτυξη της ως άνω μεθοδολογίας για την επίτευξη των σκοπών της παρούσας θα βασιστεί στο πρότυπο ODEX (Πρότυπο αναπτυγμένο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου ODYSSEE – MURE, του Προγράμματος Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη 2008).

2. Υπολογισμοί «από τη βάση στην κορυφή»

α. Μέθοδος υπολογισμού όπου η ποσότητα εξοικονόμησης ενέργειας που προκύπτει από την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου μέτρου βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, μετράται σε κιλοβατώρες (kWh) ή σε (J) ή σε Τόννους Ισοδυνάμου Πετρελαίου (toe, ΤΙΠ). Η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας υπολογίζεται από το άθροισμα των επιμέ¬ρους ποσών εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία προκύπτουν από την εφαρμογή των μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στην τελική κατανάλωση.

Κατά την εφαρμογή της ως άνω μεθοδολογίας θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι δεν συνυπολογίζεται δύο φορές η εξοικονόμηση ενέργειας που τυχόν προκύπτει από το συνδυασμό μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Για τη μέθοδο υπολογισμού «από τη βάση στην κορυφή», μπορούν να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα και οι μέθοδοι που περιγράφονται στις υποπαρ. 2.1 και 2.2. του παραρτήματος ΙΙ της παρούσας.

β. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναπτύσσει πρότυπο μεθόδου υπολογισμού «από τη βάση προς την κορυφή» το οποίο σταδιακά θα καλύψει το σύνολο της ετήσιας τελικής εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας σε τομείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 2006/32/ΕΚ και του ν. 3855/2010. Το παραπάνω πρότυπο λαμβάνεται υπόψη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 3855/2010 με την επιφύλαξη της συνεκτίμησης των ακολούθων παραμέτρων:

αα) την αποκτηθείσα εμπειρία από το πρώτο έτος εφαρμογής του μοντέλου εναρμονισμένων υπολογισμών,

ββ) τη δυνητική αύξηση της ακρίβειας των υπολογισμών λόγω της αυξανόμενης χρήσης των υπολογισμών «από τη βάση στην κορυφή» και

γγ) το εκτιμώμενο δυνητικό πρόσθετο κόστος.

γ. Στους τομείς για τους οποίους δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα δεδομένα για την εφαρμογή της μεθόδου υπολογισμού «από τη βάση στην κορυφή», θα χρησιμοποιείται είτε η μέθοδος υπολογισμού «από την κορυφή προς τα κάτω» είτε μεικτή μέθοδος υπολογισμού «από την κορυφή προς τα κάτω και από τη βάση στην κορυφή». Η εφαρμογή της μεθόδου υπολογισμού «από την κορυφή προς τα κάτω» είναι αναγκαία για την αποτίμηση της επίδρασης των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά το 1995 και τα οποία συνεχίζουν μέχρι σήμερα να παράγουν αποτελέσματα ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας.

3. Οι παραπάνω μέθοδοι υπολογισμού ενέχουν κάποιο βαθμό αβεβαιότητας κατά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων τους. Με σκοπό την ελαχιστοποίηση του βαθμού αβεβαιότητας εφαρμόζονται κριτήρια στατιστικού ελέγχου για την ακρίβεια και αξιοπιστία των δεδομένων. Τα κριτήρια αυτά επιλέγονται με γνώμονα τη σχέση κόστους/οφέλους ως προς τον υπολογισμό της εξοικονόμησης ενέργειας.

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 19:25 | ΓΣ

    Για τον υπολογισμό της εξοικονομούμενης ενέργειας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι τιμές πώλησης( Πχ. για την βενζίνη τι διαφορά θα υπήρχε στην κατανάλωση εάν η τιμή ήταν στο 1 ευρώ/ανα λίτρο ή 2ευρώ/ανα λίτρο) , το μέσο εισόδημα(π.χ. για το πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο με κοινόχρηστα σε μια πολυκατοικία 500τ.μ. στα Πατήσια και 500τ.μ στο Κολωνάκι) η ανάπτυξη (πχ για την ηλεκτρική ενέργεια30% αύξηση βιομηχανικών παραγγελιών)κ.τ.λ. Με άλλα λόγια να δοθεί μεγαλύτερη βάση στα οικονομικά στοιχεία.