ΥΑ1 – Άρθρο 2 Ορισμοί

  1. Οι ορισμοί που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση έχουν το περιεχόμενο και έννοια με αυτά που αναγράφονται στο άρθρο 3 του ν. 3855/2010 και στο άρθρο 3 του ν. 3054/2002.
  2. Ειδικότερα, κατά την εφαρμογή της παρούσας απόφασης ισχύουν επιπλέον και οι ακό­λουθοι ορισμοί και ακρωνύμια:

α)  Υ.Π.Ε.Κ.Α.: Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

β)  ΔΑΧΕΕ: Η Διεύθυνση Αποδοτικής Χρήσης και Εξοικονόμησης Ενέργειας της Γενικής Γραμ­ματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Υπουρ­γεί­ου Περιβάλλοντος, Ενέρ­γειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία είναι η αρ­μό­­δια υπη­ρεσία για την εφαρ­μογή των διατάξεων της παρούσας απόφασης.

γ)  Μητρώο Φορέων Παροχής Στοιχείων Τελικής Ενεργειακής Χρήσης (Μητρώο Φο­ρέ­ων): το μητρώο, που τηρείται στη ΔΑΧΕΕ, στο οποίο καταχωρούνται τα στοι­χεία που περι­γράφονται στο άρθρο 4 της παρούσας. Στο μητρώο αυτό εγγράφονται όλοι οι φορείς που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 3855/2010, συμ­περι­λαμ­βανομένων και όσων ζητούν την εξαίρεση τους από την υποβολή στοιχείων, βάσει της παρ.4 του άρθρου 9 του ν. 3855/2010.

δ)  Μητρώο Στοιχείων Τελικής Ενεργειακής Χρήσης (Μητρώο Στοιχείων): το μητρώο που τηρείται στη ΔΑΧΕΕ, στο οποίο καταχωρούνται τα στοιχεία που υποβάλλουν οι υπόχρεοι φορείς και τα οποία περιγράφονται στο άρθρο 7 της παρούσας.

ε)  Αριθμός Μητρώου Φορέα Παροχής Στοιχείων Τελικής Ενεργειακής Χρήσης (Αριθμός Μητρώου), είναι ο μοναδικός αριθμός που αποδίδεται από τη ΔΑΧΕΕ σε κάθε φορέα που εγγράφεται στο Μητρώο Φορέων.

στ) Φορείς Παροχής Στοιχείων Τελικής Ενεργειακής Χρήσης: είναι οι διανομείς ενέρ­γει­ας, οι διαχειριστές δικτύων διανομής και οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ενέργειας, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 3855/2010.

ζ)  Υπόχρεοι Φορείς: είναι οι διανομείς ενέργειας, οι διαχειριστές δικτύων διανομής και οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ενέργειας, οι οποίοι υποχρεούνται να παρέχουν στοιχεία, όπως ορίζεται στο άρθρο 9 του ν. 3855/2010.

η)  Εξαιρούμενοι Φορείς: τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διανέμουν ή πωλούν ενέργεια σε τελικούς καταναλωτές λιγότερη από το ισοδύναμο των 75 γιγαβατωρών (GWh) ενέργειας ετησίως ή απασχολούν λιγότερο από δέκα άτομα ή των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή ο ετήσιος ισολογισμός δεν υπερβαίνει τα δύο εκατομ­μύρια (2.000.000) ευρώ.

θ)  Πληροφοριακό Σύστημα Φορέων και Στοιχείων Τελικής Ενεργειακής Χρήσης: είναι το πληροφοριακό σύστημα στο οποίο καταχωρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία από τους υπόχρεους φορείς, σύμφωνα με τη διαδικασίες που περιγράφονται στα άρθρα 7 και 8 της παρούσας απόφασης.

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 14:09 | Ευγενία

    Πιστεύω ότι θα έπρεπε το κράτος να πλησιάσει πιο πολύ τους πολίτες και να τους ευαισθητοποιήσει όσον αφορά την πρόοδο της χώρας μας στην πρα΄σινη ανάπτυξη. Αυτό που χρειάζεται το κράτος μας είναι άλλα πακέτα τιμών για να μπορέσουν οι πολίτες να «αγοράσουν» κ να «εκμεταλλευτούν» τα αγαθά που μας προσφέρει η φύση. Για παράδειγμα η Ολλανδία που σπάνια βλέπει ήλιο σαν κράτος κρατάει πρωτιά στους ηλακούς συλλέκτες, αφού η ίδια η χώρα τους παρέχει άλλα πακέτα για την αγορά και αξιοποίησει της ηλιακής ενέργειας. Δεν είναι άδικο λοιπόν αυτή η ευλογημένη χώρα που ζούμε που παρέχει από όλα τα αγαθά των φυσικών πόρων να μην εκμεταλλευτούν για το καλό κ των πολιτών της; Το διατυπώνω όσο πιο απλά μπορώ γιατί είναι απορία πολλών πολιτών που ακούω και ελπίζω ότι θα δράσετε έξυπνα και δημιουργικά.
    Θα ήταν υπέροχο η χώρα μας να κράταγε κ μία πρωτιά σε κάτι καλό!
    Θα ήταν υπέροχο αυτή η χώρα να παραδειγμάτιζε τις υπόλοιπες με την ανάπτυξη του περιβάλλοντος και των υσικών τοπίων της!
    Σας ευχαριστώ πολύ!