ΥΑ1 – Άρθρο 5 Διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Φορέων

  1. Τόσο οι Υπόχρεοι Φορείς όσο και οι Εξαιρούμενοι Φορείς υποχρεούνται να εγγραφούν στο Μητρώο Φορέων. Η εγγραφή γίνεται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας προκειμένου για υφιστάμενους φορείς, για δε φορείς με έναρξη δραστη­ρι­ότητας μεταγενέστερη της έναρξης ισχύος της παρούσας, εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη δραστηριότητας.
  2. Η αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Φορέων γίνεται από τον φορέα, ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού χώρου του Υ.Π.Ε.Κ.Α..
  3. Ο φορέας οφείλει να αποστείλει ταχυδρομικά προς τη ΔΑΧΕΕ υπογεγραμμένη την εκτύπωση του ηλεκτρονικού εντύπου εγγραφής, μέσα σε 10 ημερολογιακές ημέρες από την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής εγγραφής στο Μητρώο Φορέων.
  4. Η ΔΑΧΕΕ ελέγχει και διασταυρώνει την εγκυρότητα των υποβληθέντων στοιχείων. Στο πλαίσιο αυτό δύναται να ζητεί πρόσθετες πληροφορίες από τους φορείς, διαφυλάσ­σον­τας το απόρρητο των ευαίσθητων δεδομένων.
  5. Μετά τον έλεγχο των στοιχείων και την εγγραφή στο Μητρώο Φορέων, η ΔΑΧΕΕ από­στέλ­λει ηλεκτρονικώς στον φορέα βεβαίωση ένταξής του στους υπόχρεους υποβολής στοιχείων (ΥπόχρεουςΦορείς), ή στους εξαιρουμένους από την υποχρέωση αυτή (Εξαιρούμενους Φορείς), ανάλογα με την περίπτωση. Η βεβαίωση περιλαμβάνει τον μονα­δικό Αριθμό Μητρώου που χορηγήθηκε στον φορέα κατά την εγγραφή του.
  6. Η ΔΑΧΕΕ γνωστοποιεί ηλεκτρονικά στους φορείς κωδικό χρήσης και πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα.
  7. Σε περίπτωση μεταβολής ενός ή περισσοτέρων από τους όρους εξαίρεσης υποβολής στοιχείων του άρθρου 7, οι φορείς οφείλουν να δηλώνουν στη ΔΑΧΕΕ τη μεταβολή αυτή, έτσι ώστε να είναι δυνατός ο επανέλεγχος της κατάταξής τους σε υπόχρεους ή εξαιρούμενους. Η παράλειψη γνωστοποίησης της εν λόγω μεταβολής επιφέρει κυρώσεις ανάλογες με εκείνες για την υποβολή ψευδών στοιχείων στο Μητρώο Φορέων.
  8. Τυχόν αλλαγές ή διορθώσεις στοιχείων του Μητρώου Φορέων που κρίνονται απαραίτητες γίνονται μετά από επικοινωνία του φορέα με τη ΔΑΧΕΕ.
  9. Για τη σωστή χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος κατά τη διαδικασία εγγραφής φορέα αναρτάται στην ιστοσελίδα του διαδικτυακού χώρου του Υ.Π.Ε.Κ.Α. οδηγός χρήσης.