ΥΑ1 – Άρθρο 8 Διαδικασία περιοδικής υποβολής στο Μητρώο Στοιχείων

  1. Η υποβολή από τους Υπόχρεους Φορείς των στοιχείων τελικής ενεργειακής χρήσης καθώς και άλλων πληροφοριών στο Μητρώο Στοιχείων γίνεται ηλεκτρονικά σε ετήσια βάση και ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους ορίζεται η 31η Μαρτίου του επό­με­νου έτους στο οποίο τα στοιχεία αυτά αναφέρονται. Μέχρι την ως άνω καταληκτική ημερομηνία υποβολής στοιχείων, ο φορέας έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί τα υπο­βλη­θέντα από αυτόν στοιχεία.
  2. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής είναι δυνατή η κατά­χώρηση στο Μητρώο Στοιχείων μόνο μετά από υποβολή αιτήματος από τον φορέα προς ΔΑΧΕΕ και ύστερα από σχετική έγκρισή της.
  3. Η εκπρόθεσμή υποβολή στοιχείων καθώς και η υποβολή ψευδών στοιχείων επιφέρει κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 της παρούσας.
  4. Οι φορείς έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ακρίβεια των στοιχείων που κατά­χω­ρούν στο Μητρώο Στοιχείων. Επίσης υποχρεούνται να διατηρούν επί τρία έτη απο­δεικ­τικά στοιχεία για όποια πληροφορία εισάγουν ηλεκτρονικά στο Μητρώο Στοιχείων, ώστε να μπορούν να διατεθούν για έλεγχο εάν αυτό τους ζητηθεί από τη ΔΑΧΕΕ.
  5. Η δωδεκάμηνη περίοδος αναφοράς που περιλαμβάνει η ετήσια υποβολή των ανωτέρω στοιχείων αναλύεται σε:

α)  τέσσερις τριμηνιαίες καταχωρήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια και

β)  σε δώδεκα μηνιαίες καταχωρήσεις για όλα τα υπόλοιπα ενεργειακά προϊόντα.

  1. Για τη σωστή χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος κατά τη διαδικασία καταχώρησης από τους φορείς στοιχείων τελικής ενεργειακής χρήσης αναρτάται στην ιστοσελίδα του διαδικτυακού χώρου του Υ.Π.Ε.Κ.Α. οδηγός χρήσης.