YA2 – Άρθρο 3 Μέτρηση της εξοικονόμησης ενέργειας

1. Για τη μέτρηση της πραγματοποιηθείσας εξοικονόμησης ενέργειας κατά τα οριζόμενα στο άρ¬θρο 4 του ν. 3855/2010, με σκοπό να προσδιορισθεί η συνολική βελτίωση της ενερ¬γει¬α¬κής απόδοσης και να εξακριβωθεί η αποτελεσματικότητα των επιμέρους μέτρων όπως αυ¬τά περιγράφονται στο πρώτο Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΔΕΑ), χρη¬σι¬μο¬ποι¬είται πρότυπη μεθοδολογία υπολογισμού. Για τον υπολογισμό αυτό χρη¬σι¬μο¬ποι¬ούνται προσεγγιστικές μέθοδοι προκειμένου να μετράται η εξοικονόμηση ενέργειας από την εφαρμογή μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε ετήσια βάση σύμφω¬να με τα οριζόμενα στην παρ.1 άρθρ. 6 του ν. 3855/2010.

2. Για την ανάπτυξη και εφαρμογή της πρότυπης μεθοδολογίας υπολογισμού χρησι¬μο¬ποι¬ούνται δεδομένα προερχόμενα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), την Eurostat και άλλους φορείς που διαθέτουν αξιόπιστα δεδομένα.

3. Η πρότυπη μεθοδολογία υπολογισμού συμπεριλαμβάνει τις προσεγγιστικές μεθόδους «από την κορυφή προς τα κάτω » και «από τη βάση στην κορυφή».

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 14:40 | fd

    πριμοδοτήσεις για την αποδεδειγμένη εξοικονόμηση ενέργειας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις (φυσικά να υπολογιστεί ότι θα συμφέρει το κράτος)

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 14:09 | ΓΚ

    κάντε μια οικονομική μελέτη που να δείχνει αν συμφέρει να ιδρύσετε ένα όργανο από επιστήμονες που θα έχουν υπό την εποπτεία τους συγκεκριμένες περιοχές και θα παρακολουθούν ενεργειακά την πορεία των περιοχών αυτών, θα επισκέπτονται τα σπίτια και τις επιχειρήσεις και θα διαγιγνώσκουν προβλήματα και θα προτείνουν λύσεις για την ενεργειακή βελτίωσή τους (πχ θα μεσολαβούν για την παραγγελία μεγάλου αριθμού οικολογικών λαμπτήρων με μεγάλες εκπτώσεις) και αν το κόστος για αυτό το όργανο θα δικαιολογεί το όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας κτλ

    ταυτόχρονα αυτό το όργανο θα ανιχνεύει ποια σπίτια είναι υπερβολικά ενεργοβόρα και θα εκπαιδεύει και θα βοηθά τα άτομα αυτών των σπιτιών να λειτουργούν πιο σωστά (ώστε να κάνουν την προβλεπόμενη ενεργειακή κατανάλωση και όχι την υπερβολική)

    γίνεται τα δάπεδα των πολυκαταστημάτων και των εργοστασίων κτλ να είναι ταυτόχρονα συλλέκτες του φωτός, έτσι ώστε για όσες ώρες την ημέρα καίνε οι λάμπες, το φως που πέφτει στο έδαφος να συλλέγεται και να φορτίζει μπαταρίες?

    είναι όλη η χαρτούρα των επιχειρήσεων οικολογική? μπορείτε να εκπαιδεύσετε τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν το λεγόμενο paperless office, που θα έχει ελάχιστα αναλώσιμα και που θα λειτουργεί με ηλεκτρονικά αρχεία κτλ που έχουν μικρή κατανάλωση ρεύματος?

    γιατί τα φωτοβολταϊκά είναι τόσο ακριβά? μπορεί το κράτος να κάνει δικό του εργοστάσιο και να παράγει φωτοβολταϊκά και να τα διαθέτει φτηνά, ώστε να γεμίσει η Ελλάδα φωτοβολταϊκά σε κάθε ταράτσα?

    τα πανεπιστήμια περιβάλλοντος κάνουν καμιά πρακτική έρευνα για να βρουν τρόπους οικολογικής παραγωγής ενέργειας και εξοικονόμησης αυτής, ή μόνο θεωρητικά ασχολούνται? πρέπει να περιμένει το υπουργείο χειροπιαστές προτάσεις από αυτούς

    μπορείτε να δημοσιεύετε ενεργειακές πληροφορίες για την Ελλάδα? πόσα καίνε τα νοικοκυριά, πώς μπορούμε να κάνουμε οικονομία, ποια τα τελευταία νέα της τεχνολογίας που μας βοηθούν σε αυτό?

    μπαίνουν όροι οικολογικοί σε κάθε σύμβαση του δημοσίου? όταν παίρνει αναλώσιμα, χαρτούρα κτλ? όταν αγοράζει υπολογιστές, λαμβάνει υπόψη την ενεργειακή κατανάλωση αυτών? ή το leasing να έχει ως όρο, την αντικατάσταση του hardware με νέο, όταν αυτό είναι πιο οικολογικό? πχ των οθονών με νέου τύπου LED οθόνες που καίνε μόνο 1 watt

    ξέρετε ότι με ένα απλό δωρεάν προγραμματάκι, μπορείτε να κάνετε τον υπολογιστή σας να εξοικονομεί ενέργεια, χωρίς καμία έκπτωση στην απόδοσή του? είναι καθαρά θέμα κατασκευής των επεξεργαστών και δεν έχει καμία παρενέργεια:
    http://forum.notebookreview.com/hardware-components-aftermarket-upgrades/235824-undervolting-guide.html
    πόσο λεφτά θα εξοικονομηθούν αν όλοι οι υπολογιστές του δημοσίου και μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων χρησιμοποιήσουν αυτό (ή όποιο άλλο αντίστοιχο) προγραμματάκι?

    πόσα λεφτά θα εξοικονομηθούν αν η επιλογή να κλείνει η οθόνη μετά από 15 λεπτά μη χρήσης του Η/Υ, γίνει 5 λεπτά σε όλους τους Η/Υ του δημοσίου?

    δεν ξέρω πού πάνε τα λεφτά από τα τέλη ταξινόμησης των αυτοκινήτων και γενικά τους φόρους που πληρώνει ο πολίτης όταν αγοράζει αυτοκίνητο, οι οποίοι νομίζω είναι πολύ μεγάλοι, αλλά θα μπορούν να αφαιρούνται όταν αγοράσει δεύτερο αυτοκίνητο μετά από κάποια χρόνια με αποδεδειγμένα μειωμένη κατανάλωση βενζίνης? γενικά κίνητρα για να αγοράζει νέα αυτοκίνητα ο κόσμος και να πετάει τα παλιά

    μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ενέργεια των κυμάτων στα νησιά μας και των ποταμών? τα έργα των μελετών να τα αναλάβουν πανεπιστημιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες, όχι εταιρίες που χρεώνουν ένα κάρο λεφτά

    είναι τα σχολικά βιβλία και τα πανεπιστημιακά συγγράμματα από οικολογικό χαρτί?

    ενεργειακή παιδεία στα σχολεία, ενεργειακή ευαισθητοποίηση των πολιτών, κίνητρα για εξοικονόμηση ενέγειας, τηλεφωνικό κέντρο που να δέχεται προτάσεις και καταγγελίες για οικολογικά θέματα, για θέματα σπατάλης και εξοικονόμησης ενέργειας, κτλ

    ο κώδικας πολεοδομίας (ή όπως τον λένε), έχει θέματα για ενεργειακή λειτουργικότητα των νέων κτιρίων?