Άρθρο 42: Αναπτυξιακά κίνητρα

  1. Οι Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας (ΔΑ.Σ.Ε.), οι Κοινοπραξίες τους (ΚΟ.ΔΑ.Σ.Ε.) καθώς και οι Ενώσεις Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας (Ε.ΔΑ.Σ.Ε.) δύνανται να ενισχύονται από το Πράσινο Ταμείο του Υ.Π.ΕΝ. προκειμένης της προώθησης από αυτούς, επί τη βάσει σχετικών προγραμμάτων, των ακόλουθων δραστηριοτήτων:

α) Του εφοδιασμού των πρωτοβάθμιων δασικών  συνεταιριστικών οργανώσεων με μέσα (μηχανικό εξοπλισμό, ζώα μεταφοράς και σύρσης δασικών προϊόντων και λοιπά μέσα) και υλικά παραγωγής και της συντήρησης αυτών, τα οποία είναι απαραίτητα στις δασικές εργασίες, στον πρωτογενή ή δευτερογενή τομέα.

β) Της διαφήμισης, διακίνησης και εμπορίας των δασικών προϊόντων.

γ) Της ίδρυσης και διεύθυνσης μονάδων επεξεργασίας και μεταποίησης των προϊόντων αυτών.

δ) Της επιμόρφωσης των μελών τους με κύκλους σεμιναρίων ή με την ίδρυση και λειτουργία κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης σε θέματα συνεργατισμού ή με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Οι ΔΑ.Σ.Ε. και ΚΟ.ΔΑ.Σ.Ε. δύνανται να ενισχύονται για τις δραστηριότητές  τους που συμβάλλουν στην προστασία των δασών από πυρκαγιές.

  1. Με Κοινές Αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των κατά περίπτωση αρμόδιων υπουργών μπορεί να καθορίζονται κίνητρα για τη συγχώνευση καθώς και την ανάπτυξη των δασικών συνεταιριστικών οργανώσεων, και να ορίζεται η σχετική διαδικασία, τα απαραίτητα δικαιολογητικά και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
  2. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κάθε άλλου συναρμόδιου υπουργού καθορίζονται τα κριτήρια χορήγησης, τα απαραίτητα δικαιολογητικά και η σχετική διαδικασία για την απόκτηση αδειών κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως (Φ.Ι.Χ.) της κατηγορίας «αγροτικές», για τα οχήματα των ΔΑ.Σ.Ο. και των φυσικών προσώπων – μελών των πρωτοβάθμιων δασικών συνεταιρισμών που χρησιμοποιούνται στις δραστηριότητές τους.
  3. Οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις δεν υποχρεούνται να εγγράφονται στα Εμπορικά Επιμελητήρια της χώρας.
  • 10 Φεβρουαρίου 2016, 13:12 | Ρ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

    Στο άρθρο 42: Αναπτυξιακά κίνητρα στην παράγραφο 1 να προστεθούν:

    η) πιστοποίηση ΔΑΣΟ κατά πρότυπο αειφορικής δασικής διαχείρισης

  • 10 Φεβρουαρίου 2016, 13:15 | Ρ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

    Στο άρθρο 42: Αναπτυξιακά κίνητρα στην παράγραφο 1 να προστεθούν:

    ε) για την αναδάσωση από ιδιώτες με τη σύμπραξη των ΔΑΣΟ. πχ κίνητρα σε ιδιώτες για μακροχρόνια μίσθωση με υποχρέωση και ευθύνη την αναδάσωση (καλλιέργεια και αραίωση)
    στ) θέσπιση προγραμμάτων ανέργων ΟΑΕΔ για αναδασώσεις
    ζ) παραχώρηση έκτασης για καλλιέργεια δασικής ύλης με συμβολαιακή καλλιέργεια στα πρότυπα των αγροτικών καλλιεργειών με το δευτερογενή τομέα