Άρθρο 16 Διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας – Προσθήκη άρθρου 28Δ στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167) προστίθεται άρθρο 28Δ ως εξής:
«Άρθρο 28Δ
Διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας
Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι υπόχρεοι της παρ. 1 του άρθρου 28Α προέβησαν σε διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας δεν προσμετράται για τον υπολογισμό της προσαύξησης της υποπερ. αα) της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 28Α και για τα χρονικά διαστήματα της παρ. 1 του άρθρου 28Γ.».

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:31 | ΜΑΡΙΑ Κ

    Απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου .’Oχι στα οριζόντια μέτρα.
    Σύνταξη νέου νομοσχεδίου μετά από συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών σωματείων που θίγονται .

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 13:15 | Αλετρά Ειρήνη

    Απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου .
    Σύνταξη νέου μετά από συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών σωματείων που θίγονται .

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 17:45 | Γεώργιος Μάτσος

    Η μόνη πραγματικά «χρήσιμη» διάταξη του νομοσχεδίου: Οι συντάκτες του δεν ξέρω κατά πόσο αντιλαμβάνονται ότι εξωθούν τους επαγγελματίες σε μαζικές διακοπές εργασιών στις Δ.Ο.Υ. και είτε σε συνέχιση της δραστηριότητας «μαύρα» είτε σε μετανάστευση.

    Κάπου διάβασα ότι ήδη έχουν ληφθεί υπόψη οι επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα από τις διακοπές εργασιών. Τους συγχαίρω εάν είναι τόσο οργανωμένοι! Αλλά πραγματικά, έλαβαν υπόψη τους τις επιπτώσεις από τις διακοπές εργασιών στα δημόσια έσοδα και δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη διάβρωση της φορολογικής συνείδησης που φέρνει η ΟΛΙΚΗ εξώθηση στην παραοικονομία ενός επαγγελματία που απλώς φοροδιέφευγε σε έναν βαθμό και πλήρωνε και ένα τέλος επιτηδεύματος.

    Δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις επιπτώσεις από την αιμορραγία της νέας γενιάς προς το εξωτερικό, που δεν θα αντιστραφεί ΠΟΤΕ όσο η χώρα αυτή εμπνέεται να εκπονεί τέτοια φορολογικά νομοσχέδια-λαιμητόμο;

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 13:09 | ΕΛΕΝΑ

    Καταρχάς να επισημάνω την έκπληξη μου για ένα νομοσχέδιο με το οποίο αποκαλείται ΚΛΕΦΤΕΣ ένα μεγάλο τμήμα του ενεργού πληθυσμού και τον απαράδεκτο και παράνομο ΕΚΒΙΑΣΜΟ και ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟ της ψήφισης ενός νομοσχεδίου με ανδρομική ισχύ.
    2.Γ. Πόσο νόμιμο είναι να συγκρίνουμε τις επιχειρήσεις και τα κέρδη μεταξύ τους ; Συγκρίνουμε τα μικρά γραφεία με τους μεγάλους. Καθόλου νόμιμο και άδικο σε ένα νομοσχέδιο που προκρίνει την «φορολογική ισότητα». Πείτε ξεκάθαρα ότι θέλετε να κλείσουμε όλοι τις μικρές μας επιχειρήσεις και να γίνουμε υπάλληλοι των 780€.
    Στις πλάτες όμως των μικρών μηχανικών έχετε στηριχτεί 10 + χρόνια τώρα να σας κάνουν την «λάτζα» της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, εκεί που το κράτος με τους δημοσίους υπαλλήλους απέτυχε 50 χρόνια τώρα να βάλει τάξη και να εισπράξετε εκατομμύρια.

    3. οι δημόσιες υπηρεσίες δεν δέχονται καμία αμφισβήτηση των θέσφατων αποφάσεων τους, γι αυτό όλα τα διοικητικά δικαστήρια είναι γεμάτα αγωγές και αμφισβητήσεις αποφάσεων του δημοσίου, οι οποίες για να τελεσιδικήσουν θέλουν 10 χρόνια. Η παράγραφος αυτή αποτελεί ξεκάθαρο ΕΜΠΑΙΓΜΟ.

    Μας αντιμετωπίζεται σαν υπαλλήλους ενώ δεν είμαστε. Δεν έχουμε ούτε τα ίδια δικαιώματα ούτε την ίδια αντιμετώπιση από το κράτος. Με ποιο δικαίωμα μας αποκαλείτε κλέφτες ενώ έχουμε ματώσει τόσα χρόνια να διατηρηθούμε όρθιοι; Τί προτιμάτε δλδ , να τα κλείσουμε όλοι και να μας ζει το κράτος όπως τόσους άλλους ;
    Μας φορολογείται σαν υπαλλήλους αλλά δεν διαγράφεται το τέλος επιτηδεύματος. Τί είμαστε τελικά ; Υπάλληλοι ή κλέφτες επιχειρηματίες ;;;
    Ο υπουργός ρώτησε πως ζούμε ;;; Δεν ντρέπεστε καθόλου ;;;

    Πως ζούν όσοι δουλεύουν part time ; Πως ζούν οι ιδιοκτήτες βίλας με εισόδημα στο όριο της φτώχειας; Πως ζουν όσοι δουλεύουν μαύρα χωρίς καν έναρξη εργασίας, μόνο από τα επιδόματα που τους δίνετε ; Πως ζουν οι μακροχρόνια άνεργοι; Πως ζούν πλουσιοπάροχα συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι με την δεύτερη απογευματινή δουλειά;
    Πως ζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες με τους τεράστιους τζίρους; Βάλτε κόφτη στις δαπάνες των ΚΑΔ. Ελέξτε τις δαπάνες, τώρα μπορείτε με όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα.

    Αν θέλετε να βάλει τάξη στον τεχνικο κόσμο εφαρμόστε την υποχρεωτική ένταξη στον ΕΦΚΑ όλων των εργαζόμενων στα οικοδομικά έργα. Τί πάει να πει ημερομίσθιο ΙΚΑ την σημερινή εποχή; Όλοι στον ΕΦΚΑ, εφόσον θέλετε όπως λέτε να πληρώνουν όλοι τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 15:38 | Antonis

    Σύμφωνα με το προτεινόμενο άρθρο 28Α παρ.3 του ΚΦΕ, για τον υπολογισμό του ελάχιστου τεκμαιρόμενου ετήσιου κέρδους δεν λαμβάνεται υπόψη, πέραν του χρονικού διαστήματος διακοπής εργασιών της ατομικής επιχείρησης, και το χρονικό διάστημα πραγματικής αδυναμίας άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας . Κατά λογική ακολουθία το ίδιο αυτό χρονικό διάστημα πρέπει να μην λαμβάνεται υπόψη και κατά τον υπολογισμό της προσαύξησης της υποπερ. αα) της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 28Α και για τα χρονικά διαστήματα της παρ. 1 του άρθρου 28Γ. Επομένως για λόγους συνοχής με τα ανωτέρω, το προτεινόμενο άρθρο 28Δ πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής:

    Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι υπόχρεοι της παρ. 1 του άρθρου 28Α προέβησαν σε διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας “ ή απέδειξαν αδυναμία άσκησης αυτής, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 28Α,” δεν προσμετράται για τον υπολογισμό της προσαύξησης της υποπερ. αα) της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 28Α και για τα χρονικά διαστήματα της παρ. 1 του άρθρου 28Γ.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 11:46 | Φανή

    Αναφορικά με το υπό δημόσια διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο, θα ήθελα εισαγωγικά να σημειώσω ότι έρχεται σε πλήρη και κάθετη αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης. Ακολούθως, θα πρέπει η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να λάβουν υπόψη τους, ότι η τάξη η οποία θα υποστεί τις δυσμενέστατες συνέπειες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, είναι αυτή που στηρίζει το σύνολο των πράξεων από τις οποίες αποκομίζει κάθε χρόνο τα μέγιστα εισοδήματα το κράτος. Περαιτέρω, επί της ουσίας του νέου νομοσχεδίου, αυτό στην ουσία θεωρεί ως απατεώνες τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν κάνει έναν επαγγελματικό σχεδιασμό, ο οποίος θα έχει ως στόχο την αύξηση της δραστηριότητας, δεδομένου ότι στην ουσία δεν θα αναγνωρίζει τα έξοδα τα οποία θα εμφανίσει ο εκάστοτε φορολογούμενος τα οποία θα άπτονται τόσο της άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας όσο και τις δαπάνες για την ενδεχόμενη αγορά ενός επαγγελματικού ακινήτου και άλλες παρόμοιες επαγγελματικές δαπάνες. Επιπρόσθετα, η άνω θέσπιση της αναγνώρισης τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος μέσω του συντελεστή που θα προκύπτει από τον μέσο όρο των όμοιων ΚΑΔ, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται (ανεργία, μείωση φόρων κλπ), δεδομένου ότι το Υπουργείο δεν θα αναγνωρίζει τα όποια έξοδα θα εμφανίσει ο εκάστοτε επαγγελματίας, ενώ η άλλη παράμετρος θα συνίσταται στην αύξηση της φοροδιαφυγή, δεδομένου ότι ουδείς δεν θα αιτείται την λήψη τιμολογίου, το οποίο εν τέλει δεν θα χρησιμεύει σε τίποτα! Αυτό θα έχει ως συνέπεια την έλλειψη εμφανών συναλλακτικών πράξεων, την μη είσπραξη φόρων και ΦΠΑ. Σε κάθε περίπτωση η νέα φορολογία ακυρώνει την προσωποποιημένη φορολόγηση αλλά και την ισότητα των φορολογουμένων, οι οποίοι θα τσουβαλιάζονται στον «μέσο όρο». Κλείνοντας τις παρατηρήσεις μου, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οι ιθύνοντες θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η επαγγελματική ομάδα, η οποία πρόκειται να ζημιωθεί τα μέγιστα, έχει δεσμούς οικογενειακούς και ευρύ κύκλο, μνήμη και δύναμη και θα κάνει αυτό που πρέπει, όπως το έπραξε σε μια άλλη κυβέρνηση, η οποία είχε στραγγαλίσει τη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτό το σχόλιο το κάνει μια καθ’ έξιν δεξιά μέχρι πρότινος ψηφοφόρος!!

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 16:52 | Νικόλαος Σταυρακάκης

    Προτείνω στα εισοδήματα που μειώνουν το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας να προστεθούν όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή και εάν προέρχονται (όχι μόνο από μισθωτή εργασία, σύνταξη και αγροτική δραστηριότητα), π.χ. εισοδήματα από άσκηση οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας εκτός της ατομικής