Άρθρο 2 Αντικείμενο

Αντικείμενο του παρόντος είναι: α) η τροποποίηση ιδίως του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α΄ 265) και του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4987/2022, Α΄ 206) για τη διεύρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, β) η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και η αναδιαμόρφωση, κυρίως, του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τον προσδιορισμό του εισοδήματος και την καθιέρωση τεκμαρτού ετήσιου κέρδους για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, γ) η υπαγωγή δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε καθεστώς Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, δ) η τροποποίηση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας για την απλοποίηση των διαδικασιών για τα ειδικότερα καθεστώτα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, και ε) η θέσπιση φορολογικών διατάξεων συμπληρωματικά προς τους σκοπούς του άρθρου 1 για την αντιμετώπιση ειδικότερων ζητημάτων.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 21:28 | Θείος

    Χαίρετε!
    Πώς τα απλά γίνονται από δύσκολα έως πολύ δύσκολα και προπαντός ΎΠΟΠΤΑ…!
    Για να είναι συνταγματική η φορολογία θα πρέπει η φορολόγηση:
    1. να είναι καθολική και
    2. να είναι δίκαια αναλογική.
    Για να ισχύουν τα παραπάνω κ. περισπούδαστοι νομοθέτες θα πρέπει:
    1. Να ισχύουν οι κλίμακες, που θα καθοριστούν από την εκάστοτε κυβέρνηση ανάλογα με την πολιτική της, για όλους από όλες ανεξαιρέτως τις πηγές εισοδήματος (π.χ. χωρίς εξαιρέσεις ενοικίων κ.λ.π.) και
    2. Να συνδεθούν όλες οι βάσεις δεδομένων της πολιτείας ώστε, με ισχύουσα απαγόρευση νομισματικών συναλλαγών άνω των 200 €, να διασταυρώνονται σε πραγματικό χρόνο οι συναλλαγές ενός εκάστου φορολογούμενου.
    Τόσο απλά, διότι ουδείς θα μπορέσει να διαφύγει πλούτο πέραν της υπερβολικής τροφής ή της αποταμίευσης σε σεντούκια που όμως κάποια στιγμή θα χρειαστεί να αποκαλύψει…
    Για να ισχύσει όμως το τελευταίο θα πρέπει να ΜΗΝ υπάρχουν ύποπτα χρονικά όρια ελέγχου!

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:32 | Σπύρος

    Θεωρώ ότι υπάρχει κενό
    (να μην το χαρακτηρίσουμε λάθος η φορομπηχτική πολιτική)
    στην περίπτωση που ιδιοκτήτης με ιδιοκατοίκηση πρώτης κατοικίας,
    αναγκάζεται να μετακομίσει με ενοίκιο σε άλλη, είτε μεγαλύτερη ή σε άλλη γεωγραφική περιοχή.
    Σε περίπτωση που ενοικιάσει την κενή πλέον δική του,
    φορολογείται ως αυτή να του προσδίδει επιπλέον εισόδημα, ενώ πληρώνει ήδη ενοίκιο, που δεν πλήρωνε πριν.

    Στις δύο αυτές περιπτώσεις, ή και σε άλλες παρόμοιες,
    θα πρέπει τα ενοίκια να συμψηφίζονται και να φορολογείται μόνον το επιπλέον ενοίκιο της ιδιόκτητης κατοικίας,
    στην περίπτωση που αυτό είναι μεγαλύτερο από το ενοίκιο της ενοικιαζόμενης πρώτης κατοικίας.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:05 | Υάκινθος

    Δυστυχώς τα μετρά κατά της φοροδιαφυγής είναι αποσπασματικά και αναποτελεσματικά, και δεν βοηθούν ουσιαστικά τους επιχειρηματίες, αλλά ούτε τους πολίτες και έχουν κυρίως εισπρακτικό χαρακτήρα. Αν δεν εξυγιανθεί το κομματικό κράτος και δεν πεισθούν οι πολίτες ότι οι φόροι τους πιάνουν τόπο, δεν θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 12:23 | Δ

    Να αυξηθούν τα όρια της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του νόμου 4172/2013 κατά 20% καθώς είναι το ποοσοστό αύξησης των τιμών των αυτοκινήτων από το 2020 μέχρι σήμερα βάση της Στατιστικής Υπηρεσίας.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 21:28 | Δήμητρα Μπουκουβάλα-Δικηγόρος ΔΣ Θεσσαλονίκης

    Από το έτος 2010 υποφέρουν όλες οι επιχειρήσεις. Αντί να θεσπιστούν νέα μέτρα φοροαπαλλαγής για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, επιβάλλετε σε αυτές τεκμαρτό-ψεύτικο εισόδημα.
    Μην απορείτε γιατί αυτή η χώρα δεν θα σηκώσει ποτέ κεφάλι!

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 18:32 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Κ. ΠΕΣΙΝΗΣ

    Επειδή ο φόρος εισοδήματος που καταβάλαμε εγώ και η σύζυγός μου ως συνταξιούχοι για το 2022, ήταν 4.190 ευρώ,
    Επειδή οι δαπάνες μας για το 2023 μέχρι σήμερα, με κάρτες και e-banking όπως αυτές καταγράφονται, ανά κατηγορία (για τη σύζυγο: Super Market 39% , καύσιμα 13%, φαρμακεία 4% κλπ) από την τράπεζα ως ηλεκτρονικές συναλλαγές ανέρχονται συνολικά σε 8.295 ευρώ. Οι σχετικοί πίνακες είναι στη διάθεσή σας.
    Επειδή βλέπω ελεύθερους επαγγελματίες : γιατρό, υδραυλικό, ηλεκτρολόγο, ταξιτζή κλπ να πληρώνουν πάντα με μετρητά στο super market, στο πρατήριο καυσίμων κλπ. , και φυσικά να παίρνουν οι περισσότεροι εξ αυτών, τα επιδόματα θέρμανσης κλπ
    Επειδή είναι ανεπίτρεπτα προκλητικό, να πληρώνεται με μετρητά, ιατρός ιδιώτης που συνταγογραφεί, ενώ στη συνταγή αναγράφεται το ΑΜΚΑ του.
    Επειδή όλοι εμείς που καταβάλουμε κανονικά τους φόρους μας, είμαστε μπιπ, που λέει και ο Πορτοσάλτε, χωρίς να εξαιρεί και τον εαυτό του !
    Θα πρέπει επιτέλους να απαγορευτούν οι πληρωμές με μετρητά, για αγαθά και υπηρεσίες παντού. Και να γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική συναλλαγή με κάρτες κλπ. Με άμεση εφαρμογή στα πρατήρια καυσίμων, τα καταστήματα ανταλλακτικών, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα φαγάδικα, τα super market, τα χρωματοπωλεία, τα καταστήματα ειδών υγιεινής, υδραυλικών, τα ιατρεία κλπ κλπ.
    Επειδή ακόμα και ανώνυμες εταιρείες παρέχουν υπηρεσίες και αγαθά χωρίς παραστατικά, θα πρέπει τα πρόστιμα και οι ποινές να είναι περίπου εξοντωτικού χαρακτήρα και οι καταγγέλλοντες να έχουν υψηλό κίνητρο και να ανταμείβονται ανάλογα.
    Επειδή, αντί να μας ενημερώνετε και να μας τρομάζετε κάθε τόσο για : «Βουνό τα χρέη προς το Δημόσιο» και για «Σαφάρι από την ΑΑΔΕ για την είσπραξή τους» : θα πρέπει επιτέλους να φροντίσετε ώστε να παρακρατείται κάθε φορά, ένα μικρό ποσό, 5%, 10% έως 20 % ,ανάλογα με την οφειλή κλπ., από όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, την ίδια στιγμή που αυτό τους καταβάλλει μισθούς, συντάξεις, αλλά και τα πάσης φύσεως επιδόματα που δίνονται δικαίως ή αδίκως. Ώστε και τα χρέη τους να μειώνονται, αλλά κυρίως, να μην τα φορτώνονται οι συνεπείς.
    Ιδέες για την περιστολή της φοροδιαφυγής και των οφειλών προς το Δημόσιο υπάρχουν. Ακούει κανείς; Εσείς ειδικά αξιότιμοι υπουργοί κύριε Χατζηδάκη και κύριε Θεοχάρη θα μας αφήσετε στο έλεος των φοροφυγάδων και των στρατηγικών κακοπληρωτών; Καλές είναι οι φορολοταρίες, αλλά καλύτεροι είναι οι συγκεκριμένοι Νόμοι και η εφαρμογή τους.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 16:39 | Γεώργιος Μάτσος

    Ακατανόητη η ανάγκη ύπαρξης ενός άρθρου που να αναφέρει ειδκώς τους ‘σκοπούς’ ενός νομοσχεδίου. Πολύ φοβάμαι ότι οι νομοπαρασκευαστικές υπηρεσίες των υπουργείων συγχέουν αυτό που είναι εσωτερική επικοινωνία μεταξύ διαφόρων κρατικών υπηρεσιών για να διαβιβαστεί το νομοπαρασκευαστικό έργο από τη μία τέτοια υπηρεσία στην άλλη, με το περιεχόμενο αυτού του ίδιου του νόμου, δηλαδή με τους κανόνες δικαίου του νόμου. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να αυξάνεται σε όγκο ο κάθε νόμος με ειδικά άρθρα για τον σκοπό και για το αντικείμενο του νόμου.

    Τέτοιες λεπτομέρειες, αν και δεν έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο του νόμου, είναι εύγλωττες για την ποιότητα των νομοπαρασκευαστικών εργασιών.

    Δράττομαι της ευκαιρίας, όμως, να σημειώσω, αφού δεν υπάρχει άλλο άρθρο για να το σημειώσω, τον υποκριτικό χαρακτήρα αυτής της διαβούλευσης. Η διαβούλευση υποτίθεται ότι διαρκεί μέχρι τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου. Ο αρμόδιος υπουργός, όμως, εξήγγειλε ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου θα γίνει την Τρίτη, 28 Νοεμβρίου. Θα προλάβετε να λάβετε υπόψη σας όλα τα σχόλια της διαβούλευσης; Ή έχετε ήδη προαποφασίσει τι θα αλλάξετε και τι όχι ασχέτως της διαβούλευσης; Επίσης, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ήδη ότι το νομοσχέδιο δεν θα αλλάξει στον βασικό του σχεδιασμό, αλλά θα γίνουν μόνον επιμέρους «βελτιώσεις». Και αυτό δεν καθιστά υποκριτική τη διαβούλευση για ένα νομοσχέδιο που έχει διχάσει την κοινωνία στον πυρήνα του και όχι στα επιμέρους σημεία του;

    Τέλος, στην ίδια κατεύθυνηση, βλέπουμε ότι έχουν ήδη περιληφθεί στο σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού 2024 τα προσδοκώμενα έσοδα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και μάλιστα με ακρίβεια εκατομμυριου του ευρώ, δηλαδή πολύ-πολύ συγκεκριμένη για τα μεγέθη του προϋπολογισμού. Να υποθέσουμε λοιπόν ότι και οι «βελτιώσεις» είναι ήδη προαποφασισμένες και άσχετες διαβούλευσης;

    Εν πάση περιπτώσει, προσωπικά αποφάσισα να συμμετέχω στη διαβούλευση, παρά τον εμφανώς υποκριτικό χαρακτήρα της, έτσι ώστε να παραμείνουν στο δημόσιο αυτό αρχείο και οι δικές μου παρατηρήσεις, μαζί με αυτές των άλλων πολιτών που σχολιάζουν το νομοσχέδιο.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 16:10 | gr dikaios

    Επειδή τελευταία αναφέρεστε πολύ στο ότι δεν γίνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας να βγάζει πιο λίγα από τον υπάλληλο του να λάβετε υπόψιν αυτούς που δεν απασχολούν υπαλλήλους και τα βγάζουν πέρα οριακά μόνοι τους. Δεν γίνεται να τους βάζετε στο ίδιο τσουβάλι με αυτούς που διατηρούν προσωπικό. Ήταν επιλογή τους να απασχολούνται μόνοι τους στην επιχείρηση τους προφανώς γιατί οι εισπράξεις τους δεν ήταν για να έχουν υπαλλήλους. Γίνεται πολύς λόγος τελευταία με αυτήν την καραμέλα που δεν λέει όμως να λιώσει.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 16:53 | Γιώργος

    Ατομική επιχείρηση με 30 χρόνια λειτουργίας, θα φορολογηθεί με 10 τριετιες; κάτι δεν πάει καλά σε αυτό.

    Οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν κέρδη κάποιες χρονιές και ζημιές κάποιες άλλες. Μακάρι να είχαν κέρδη πάντα.

    Επιχείρηση ελαιοτριβείο, πέρυσι είχε δουλειά λόγω καλής χρονιάς των ελαιοδεντρων. Φέτος όμως δεν έχει. Πως θα φορολογηθεί;

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 15:23 | ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

    ΘΕΜΑ: «Σχετικά με το νέο σχέδιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών»

    Αρχικώς θα θέλαμε να σας διευκρινίσουμε ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών είναι υπέρ την ισότιμης φορολόγησης όλων των Ελλήνων και ιδιαίτερα της κατανομής των φορολογικών βαρών ισοβαρώς και απαραιτήτως στα υψηλά εισοδήματα, είναι δε ενάντια στις πρακτικές της φοροδιαφυγής.
    Ο Π.Σ.Φ. θα ήθελε να θέσει δημόσια τα ερωτήματα που εγείρονται μετά την ανακοίνωση της Κυβέρνησης για την αύξηση της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων και των φυσικοθεραπευτών.
    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κυβέρνησης, με το πέρασμα των χρόνων, το ποσό της ελάχιστης αμοιβής, που προσδιορίζεται στα 10.920,00€ μετά από έξι χρόνια δραστηριότητας , προσαυξάνεται και κατά 10% για κάθε 3 χρόνια εργασίας, μετά τη πρώτη τριετία και έως 30% για τρείς τριετίες, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται, μετά από 12 άσκησης ενός επαγγέλματος, στα 14.196,00€.
    Το παραπάνω ποσό αυξάνεται περαιτέρω, ανάλογα με τις αμοιβές των εργαζόμενων και αναλόγως με τον μέσο όρο του τζίρου του επαγγελματία, σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ του επαγγέλματος.
    Όσον αφορά τον παραπάνω σχεδιασμό, σας καταθέτουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις που αφορούν τον κλάδο των φυσικοθεραπευτών:

    1. Υπάρχουν φυσικοθεραπευτές που δηλώνουν φορολογική έδρα το σπίτι τους.

    Ορισμένοι εξ αυτών συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ για να παρέχουν θεραπείες κατ’ οίκον στους ασφαλισμένους και αμείβονται με την τιμή αποζημίωσης που προβλέπεται από τον Οργανισμό, ενώ ορισμένοι, δεν συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ και εξυπηρετούν τους ασθενείς ιδιωτικά κατ΄οίκον.
    Αυτή η κατηγορία των φυσικοθεραπευτών, εκ τοις πράγμασι, δεν δύναται να παρέχει φυσικοθεραπευτικές υπηρεσίες σε μεγάλο αριθμό ασθενών και κάθε χρόνο επαυξανόμενα, διότι εργάζεται από σπίτι σε σπίτι και κάθε φορά σε έναν ασθενή.
    Συνεπώς, η «επιχειρηματική δραστηριότητα» τους είναι χαμηλή και σταθερή με το πέρασμα των ετών και το εισόδημά τους, δεν μπορεί να τους κατηγοριοποιήσει στην κατηγορία των «επιχειρηματιών», όπως αυτό αναφέρεται στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών.
    Επιπρόσθετα θα πρέπει να αναφερθεί ότι η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ είναι σταθερή από τη δημιουργία του (2012).
    Οι φυσικοθεραπευτές που υπάγονται στην παραπάνω κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών, παρέχουν ανελλιπώς τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο.
    Τα νέα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί θα τους οδηγήσουν είτε στην ανεργία (άρα στην κρατική επιδοματική πολιτική), είτε στην οικονομική μετανάστευση (άρα στην απώλεια των νέων επιστημόνων και στην αύξηση του “brain drain”).
    Η συγκεκριμένη κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών, με φορολογική έδρα το σπίτι τους, πρέπει να εξαιρεθεί από τα νέα φορολογικά μέτρα.

    2. Υπάρχουν 2.500 εργαστήρια φυσικοθεραπείας που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και σταθερή τιμή αμοιβής από το 2013, η οποία υπόκειται clawback & rebate.
    Τα 2.500 εργαστήρια φυσικοθεραπείας, που έχουν προσχωρήσει στη συλλογική σύμβαση που έχει συνάψει ο Π.Σ.Φ με τον ΕΟΠΥΥ, για την παροχή φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους, έχουν σταθερή τιμή αποζημίωσης για κάθε συνεδρία φυσικοθεραπείας από το 2013.
    Σε αυτές τις παγωμένες και πολύ χαμηλές τιμές αποζημίωσης, επέρχεται περαιτέρω μείωση της τιμής αποζημίωσης κάθε χρόνο (λόγω των μέτρων clawback & rebate).
    Όσο αυξάνεται ο αριθμός των ασφαλισμένων που χρήζουν φυσικοθεραπεία, τόσο αυξάνεται το ποσοστό του clawback (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ) και του rebate (ΕΚΠΤΩΣΗ ΟΓΚΟΥ) και αντίστοιχα μειώνεται το ποσό αποζημίωσης στους φυσικοθεραπευτές.
    Αυτό διότι ο κρατικός προϋπολογισμός για την υγεία είναι υποχρηματοδοτούμενος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι υγειονομικές ανάγκες των ασφαλισμένων και αυτό οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων, στην αποζημίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ (μείωση).
    Αναφέρουμε χαρακτηριστικά για τα έτη 2016, 2017, 2018, 2019, 2021, 2022, ανά έτος, το συνολικό ύψος υπηρεσιών που παρασχέθηκαν (σε ευρώ), βάση της συμφωνημένης τιμής αποζημίωσης των 15 ευρώ ανά συνεδρία φυσικοθεραπείας και το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε τελικά από τον ΕΟΠΥΥ, μετά τις υποχρεωτικές εκπτώσεις:
    2022: Παρασχέθηκαν 97.459.000 ευρώ και καταβλήθηκαν 73.995.000 ευρώ, 23.464.000 ευρώ υποχρεωτική έκπτωση
    2021 : Παρασχέθηκαν 91.224.000 ευρώ και καταβλήθηκαν 73.995.000 ευρώ, 17.229.000 ευρώ υποχρεωτική έκπτωση
    2019: Παρασχέθηκαν 83.098.000 ευρώ και καταβλήθηκαν 71.000.000 ευρώ, 12.088.000 ευρώ υποχρεωτική έκπτωση
    2018: Παρασχέθηκαν 98.685.000 ευρώ και καταβλήθηκαν 69.000.000 ευρώ, 29.685.000 ευρώ υποχρεωτική έκπτωση
    2017: Παρασχέθηκαν 93.472.000 ευρώ και καταβλήθηκαν 68.000.000 ευρώ, 25.472.000 ευρώ υποχρεωτική έκπτωση
    2016: Παρασχέθηκαν 93.697.000 ευρώ και καταβλήθηκαν 62.000.000 ευρώ, 31.697.000 ευρώ υποχρεωτική έκπτωση.

    ΣΥΝΟΛΟ 139.635.000 ευρώ για τα έτη 2016, 2017, 2018, 2019, 2021 και 2022 ήτοι κατά μέσο όρο 23.272.000 ευρώ, κάθε έτος.

    Δηλαδή κάθε συμβεβλημένος φυσικοθεραπευτής με τον ΕΟΠΥΥ, συνεισφέρει κάθε έτος στην Ελληνική οικονομία, κατά μέσο όρο 9.308 ευρώ, ξεχωριστά από το φόρο εισοδήματος που καταβάλει.

    Με το νέο σχέδιο φορολόγησης που προωθείται από την Κυβέρνηση, η φορολόγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές, θα γίνεται στο τεκμαρτό εισόδημα, δηλαδή σε εισόδημα που δεν έχει αποκτηθεί και το οποίο είναι μεγαλύτερο από αυτό που δηλώνεται και με το οποίο αποζημιώνονται, όταν οι τιμές αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ είναι παγωμένες για πολλά χρόνια.
    Η λογική της αύξησης του εισοδήματος κατά 10% κάθε χρόνο θα έπρεπε να συνοδεύεται με αντίστοιχη παράλληλη αύξηση κατά 10% της τιμής αποζημίωσης των 15 ευρώ, ανά συνεδρία, από το Κράτος κάθε χρόνο.
    Αυτό όμως δεν συμβαίνει και αυτονόητα θα πρέπει αυτή η κατηγορία ελευθεροεπαγγελματιών, συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ να εξαιρεθεί.

    3. Ψηφιακό πελατολόγιο

    Η διαδικασία της τήρησης ψηφιακού πελατολογίου, παρόλο που δεν αποτελεί πρόβλεψη του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, επειδή έχει εξαγγελθεί ως ειλημμένη απόφαση, θα πρέπει αυτονόητα από την τήρηση του να εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι που προσέρχονται με παραπεμπτικό, καθώς αυτοί υποχρεωτικά καταχωρούνται στα μητρώα του ΕΟΠΥΥ.

    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ελπίζει ότι θα γίνει επανεξέταση του νέου σχεδίου φορολόγησης, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του Συλλόγου για τις κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών που αναφέρονται παραπάνω.
    Τέλος, κατά τις εξαγγελίες των νέων μέτρων φορολόγησης, προβλέπεται ότι η πρόσθετη φορολόγηση θα αποφέρει το επιπλέον ποσό των 600 εκατομμύριων ευρώ κάθε έτος, ένα ποσό εκ των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της Υγείας.
    Θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρξει μέριμνα στο σχεδιασμό της διάθεσης των επιπλέον φορολογικών εσόδων, ώστε να χρησιμοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος αυτών για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, διότι όπως είναι γνωστόν, οι συμβεβλημένοι πάροχοι υπηρεσιών υγείας με τον ΕΟΠΥΥ, τα τελευταία 10 έτη βιώνουν τα ληστρικά μνημονιακά μέτρα του clawback & rebate, λόγω της υποχρηματοδότησης της Υγείας και του ΕΟΠΥΥ και υπόκεινται, όπως αναφέρουμε παραπάνω, μειώσεις στις συμφωνημένες τιμές αποζημίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών κατά 20-30%

    Με εκτίμηση,

    ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 19:54 | ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ_ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ

    η αγορά δεν είναι ούτε δύο (2) ταχυτήτων ούτε τριών(3).Είναι πολλών διαφορετικών επιπέδων γιατί ακριβώς αυτό ειναι η μια αληθινή αγορά:εφευρετική, ποικίλη , διαφορετική,ανομοιογενής.
    Γι αυτό και η φορολόγηση θα είναι δίκαιη εάν έχει ποικιλία αντιμετώπισης.
    Κάθε επάγγελμα έχει τα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.Μόνο αν δείτε αυτές τις ιδιαιτερότητες θα είστε δίκαιοι.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 16:28 | Δημήτριος

    Είναι προφανές ότι πρέπει η σύνδεση του τζίρου να αφαιρεθεί, 2ον είναι προφανές ότι για τους δικηγόρους πρέπει να υπάρξει διαφορετική ρύθμιση διότι δίνουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος και άρα τζίρος υπάρχει όμως υπάρχουν και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ ΈΞΟΔΑ όπως ασφαλιστικές εισφορές ένσημα ενοίκια γραφική ύλη και υπολογιστές νομικές βάσεις δεδομένων βιβλία κλπ. Άρα εκεί πρέπει να γίνουν σεβαστά τα έσοδα ΈΞΟΔΑ. Δεν είναι μπαρ ούτε καφέ ούτε μαγαζιά. Είναι ΑΜΙΣΘΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ . Μην συγχέετε ανόμοιες περιπτώσεις διότι οι αντιδράσεις θα είναι τέτοιες που θα οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Άλλο υδραυλικός αλλο σχολικό κυλικείο αλλο ιατρός αλλο δικηγόρος

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 08:15 | Athanasios Papadopoulos

    Το ότι ξέρουμε από τώρα επακριβώς τον φόρο που θα πληρώσουμε μέχρι το τελευταίο λεπτό του ευρώ για όλο το 23 δείχνει πόσο αισχρό και παρανοϊκό είναι το νομοσχέδιο.
    Δεν φορολογουμαστε βάσει εισοδήματος.
    Η αντισυνταγματικοτητα στην αποθέωση της

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 23:30 | ΜΑΡΙΑ

    Ο ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΕΚΜΑΙΡΟΜΕΝΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΑΣΤΟΧΙΑ.
    ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 14:54 | Θεόδωρος

    Θα πρέπει να δοθεί απαλλαγή στα χωριά μέχρι 3000 κατοίκους και όχι μόνο σε αυτά των 500 κατοίκων. Θα κλείσουν όλα τα παντοπωλεία και τα καφενεία των χωριών.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 09:20 | ΗΛΙΑΣ ΜΠΟΥΝΟΒΑΣ

    Καλημέρα το συγκεκριμένο φορονομοσχέδιο στερείται φορολογικής λογικής και θα έχει σαν αποτέλεσμα τη περαταίρω συμπίεση των φορολογικών εσόδων.Κανείς δεν θα αποδίδει φπα πια αν ξέρει ότι θα φορολογηθεί ου΄τως η άλλως τεκμαρτά. Δεν αποπνέει δικαιοσύνη α) διότι ο ελεύθερος επαγγελματίας ειδικά με προσωπικό αποδίδει πολλά περισσότερα σε φόρους από ένα κοινό μισθωτό που λέγεται ‘οτι είναι ο αδικημένος και β) δεν υπάρχει αναταποδοτικότητα σε βασικούς τομείς όπως υγεία ,παιδεία που παρατηρείται πλήρη διάλυση, οπότε γεννάτε το ερώτημα γιατί να πληρώνει κανείς φόρους.
    Η θέσπιση δε του μπόνους κατάδοσης γυρνάει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω ,σε περιόδους που δεν περιποιούν τιμή στη χώρα.
    Το μακροχρόνιο αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που θέλει η κυβέρνηση ,να γίνουμε δηλαδή σαν τη Γερμανία ,με χαμηλό ποσσοστό αυτοααπασχολούμενων και μεγάλο υπαλλήλων. Αυτό που θα συμβεί είναι να φύγουν και όσοι νέοι έχουν απομείνει διότι ,πάρτε το χαμπάρι με αυτόυς του μισθούς και βιωτικό επίπεδο ΔΕΝ ζεις πια. Οπότε το μοντέλο που πάει να ακολουθηθεί θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα ανεύρεσης προσωπικού ,κάτι που ήδη παρατηρείται σε απλές μάλιστα δουλειές.
    Αν ο στόχος είναι να γίνουμε μια φτηνή χώρα για το κεφάλαιο , να ξέρετε ότι αυτό θα επιφέρει το πραγματικό τέλος της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να ξανασκεφτεί η κυβέρνηση το παρόν νομοσχέδιο γιατί είναι σε τραγικά λα΄θος δρόμο.
    Ευχαριστώ

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 22:00 | Νικόλαος

    Θα ήθελα να προτείνω την υποχρεωτική χρήση POS στις Λαϊκές αγορές
    και ιδιαίτερα στους πάγκους με τα ψάρια , εκεί που τα ποσά μεγαλώνουν.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 22:37 | Νικόλαος

    Θα ήθελα να προτείνω την υποχρεωτική χρήση των POS στις Λαϊκές αγορές
    και ιδιαίτερα στους πάγκους με τα ψάρια όπου τα ποσά μεγαλώνουν αρκετά.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 22:30 | Νικόλαος

    Θα σας παρακαλούσα να θεσμοθετήσετε την υποχρεωτική χρήση των POS
    στις Λαϊκές αγορές και ιδιαίτερα στους πάγκους με τα ψάρια όπου τα
    ποσά μεγαλώνουν ιδιαίτερα .

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 21:10 | ΜΙΧΑΗΛ ΠΕΤΡΟΥ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ.ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΩΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ(ΕΝΟΙΚΙΟ-ΠΑΓΙΑ-ΜΙΣΘΟΥΣ-ΚΤΛ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΖΗΜΙΕΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΛΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗΣ ΚΑΘ’ΟΤΙ ΠΡΙΜΟΔΟΤΕΙ ΟΣΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΣΟ ΠΙΟ ΛΙΓΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ 45% ΑΝ ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 50%!!!!!!!ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΔΗΛΩΣΩ 50.000 ΕΥΡΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ 33.750 ΕΥΡΩ!!!!!!!!ΑΝ ΔΗΛΩΣΩ 9.000ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ 1.350ΕΥΡΩ.ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΛΙΓΑ!!!
    ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ:
    -ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
    -ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟ
    ΤΖΙΡΟ(ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΡΟΦΑΝΩΣ 5 ΚΑΦΕΔΕΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ
    ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΤΟ ΟΙΚΗΜΑ).
    -ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ,ΔΗΛΑΔΗ:ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ
    ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΙΑΒΙΩΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΟΓΟ,ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ 40-
    50%.ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΛΙΓΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ.
    -ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΟΡΟΥ(ΔΕ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΣΕ 1 ΧΡΟΝΟ!!)
    -ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ Φ.Π.Α. ΚΑΘ’ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 1/4 ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ!!!!!ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ
    ΣΤΟ 15% ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΟ.
    -ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ(ΦΟΡΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ?????)
    -ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ Φ.Π.Α.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 19:32 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΗΓΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ.ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΓΩ ΕΧΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ(42.000 ΕΥΡΩ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ(25.000,00 ΕΥΡΩ) ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ Φ.Ε. ΔΗΛ.44%.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 19:18 | Γιώργος

    Παρακαλώ να σκεφτείτε και να θεσμοθετήσετε την απαγόρευση συναλλαγών άνω των 20€ με μετρητά, σε καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών και σε supermarket. Όλοι οι πολίτες τώρα έχουν πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 10:35 | ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΓΙΑΚΟΥΜΙΔΟΥ

    Ο ΤΖΙΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ .ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΚΙΝΗΤΑ ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΓΥΗΣΗ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΝΑ ΧΡΕΩΘΕΙ ΤΑ ΑΝΤΑΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΚΟΒΕΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΟΣΟ .ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΔΕΝ Η ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝ ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΓΥΗΣΗ

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 09:33 | ΙΣΑΑΚ_ΜΠΕΝΒΕΝΙΣΤΕ_

    Προφανώς θέλουμε να γίνουμε ένα σύγχρονο κράτος ,ελκυστικό οικονομικά για την αγορά και τους επιχειρηματίες.Οι αυτοματοποιήσεις και οι ψηφιακός εκσυγχρονισμός είναι κομάτι αυτής της διαδικασίας.
    Εκτιμώ ότι ο μεγάλος στόχος αυτός είναι.Απλοποιημένες διαδικασίες ,ελκυστική φορολογία.
    Επίσης είναι ξεκάθαρο το όριο που μπορεί να φτάσει ακόμα και σε παραβατικότητα κάποιος με βάση τη γεωγραφική του θέση (για τις περισσότερες ατομικές επιχειρήσεις ο πληθυσμός της έδρας προσδιορίζει συνήθως το βαθμό κερδοφορίας του).
    Το αρχικό άκουσμα των πρώτων ιδεών σχετικά με το φορολογικό παρέπεμπε στην ιδέα: «κλείστε τους μικρούς ,μας ενοχλούν, κλείστε τα μαγαζιά στην επαρχία ,δεν μας νοιάζει «.
    Εάν στόχος υγιής είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής από επαγγελματίες που δεν παρουσιάζουν τα έσοδα που θα έπρεπε ,είναι σίγουρο ότι με κάποιες βελτιώσεις και χωρίς ποινικοποίηση το νομοσχέδιο μπορεί να αποδώσει καρπούς αλλά με τροποποιήσεις όπως:
    Παράμετρος 1: γεωγραφική σημείο έδρας και πληθυσμός.
    2.Ιδιαιτερότητα επαγγέλματος ΚΑΔ.
    3.Συνδυασμός αγορών ΙΧ και Ακινήτων με κέρδη που δηλώνονται.
    Τελευταίος στόχος: όχι εκφοβισμός στους επιχειρηματίες.Απλοποίηση και ας δούμε πχ το παράδειγμα της Ρουμανίας με οριζόντια φορολόγηση 1% ή 2 % για τζίρο ως 1 εκατ. ευρώ.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 07:51 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΧΤΙΔΗΣ

    Απορώ με την επιμονή σας να κυνηγάτε φαντάσματα….εφαρμόστε ένα σύστημα φορολόγησης τύπου διαφοράς εσόδων-εξόδων ή αναγκάστε τους μισθωτούς και συνταξιούχους να προβαίνουν σε ηλεκτρονικές δαπάνες για το 60-70% των εσόδων τους! Πόσο δύσκολο?