Άρθρο 46 Δικαιούχοι και ωφελούμενοι της Δράσης με τον τίτλο «Δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός επιχειρήσεων» – Ελάχιστες προϋποθέσεις ένταξης

 

1. Δικαιούχοι της Δράσης με τον τίτλο «Δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός επιχειρήσεων» («Δράση») είναι:
α) Κάθε ιδιωτική επιχείρηση – εργοδότης του ιδιωτικού τομέα, που ασκεί τακτική οικονομική δραστηριότητα και απασχολεί, με οποιοδήποτε συμβατικό καθεστώς, τουλάχιστον εκατό (100) άτομα ή στην εγκατάσταση της οποίας απασχολούνται, με οποιοδήποτε συμβατικό καθεστώς, τουλάχιστον εκατό (100) άτομα.
β) Περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα στους χώρους μιας ευρύτερης εγκατάστασης, εντός της οποίας απασχολούνται, με οποιοδήποτε συμβατικό καθεστώς, τουλάχιστον εκατό (100) άτομα.
2. Ελάχιστες προϋποθέσεις ένταξης των επιχειρήσεων της παρ. 1 στη Δράση είναι οι εξής:
α) Η επιχείρηση να κατατάσσεται στην Γ΄ Κατηγορία (χαμηλής) επικινδυνότητας σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων (Κ.Ν.Υ.Α.Ε., ν. 3850/2010, Α΄ 84).
Επιχείρηση που κατατάσσεται στη Β΄ ή Α΄ Κατηγορία (μεσαίας ή υψηλής επικινδυνότητας) του ανωτέρω Κώδικα ή, παρότι ανήκει στην Γ΄ Κατηγορία, περιλαμβάνει επιμέρους εργασίες και εκμεταλλεύσεις υψηλότερης επικινδυνότητας, δύναται να ενταχθεί στη Δράση, εφόσον ο χώρος φύλαξης λειτουργεί σε εγκατάσταση που δεν επηρεάζεται από την παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης και είναι απαλλαγμένος, σύμφωνα με την έκθεση επαγγελματικού κινδύνου, από έκθεση σε φυσικούς, χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες. Εάν πρόκειται για βιομηχανία/βιοτεχνία, δύναται να ενταχθεί στη Δράση εφόσον, πέραν των ανωτέρω, δεν υφίσταται σε απόσταση πεντακοσίων (500) μέτρων άλλη βιομηχανική ή βιοτεχνική εγκατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση εξαιρούνται από την ένταξη στην Δράση επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στις διατάξεις της υπ’ αρ. 172058/11.2.2016 κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υγείας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β΄ 354), περί του καθορισμού κανόνων, μέτρων και όρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης σε εγκαταστάσεις ή μονάδες, λόγω της ύπαρξης επικίνδυνων ουσιών.
β) Η επιχείρηση να τηρεί τη νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και, ιδίως, τις διατάξεις του Κ.Ν.Υ.Α.Ε., καθώς και των αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του, και να μην έχει επιβληθεί σε βάρος της οποιαδήποτε κύρωση για παράβαση της ανωτέρω νομοθεσίας για δύο (2) τουλάχιστον έτη πριν από την υποβολή της αίτησης για ένταξη στη Δράση.
γ) Η επιχείρηση να έχει σε ισχύ όλες τις άδειες που απαιτούνται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για τη νόμιμη άσκηση της δραστηριότητάς της και για τη λειτουργία της εγκατάστασης στην οποία πρόκειται να δημιουργηθεί ο χώρος φύλαξης.
δ) Ο χώρος φύλαξης να πληροί τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο παρόν, στις αποφάσεις που εκδίδονται κατ΄ εξουσιοδότησή του και στους όρους της σχετικής Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
Οι προϋποθέσεις των περ. α) έως δ) πρέπει να πληρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της Δράσης.
3. Ωφελούμενοι της Δράσης είναι γονείς παιδιού, ηλικίας από έξι (6) μηνών έως δύο (2) ετών και έξι (6) μηνών, που απασχολούνται με οποιοδήποτε συμβατικό καθεστώς, στην εγκατάσταση, στην οποία δημιουργείται ο χώρος φύλαξης, ανεξάρτητα από λοιπές παροχές που δικαιούνται να λάβουν ή λαμβάνουν από τον εργοδότη για τη φροντίδα του παιδιού.
Η χρήση των υπηρεσιών του χώρου φύλαξης από τους ωφελούμενους γονείς δεν εμπίπτει στις παροχές του εργοδότη που συνυπολογίζονται για τον καθορισμό της αμοιβής τους.
4. Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδίδει δημόσια Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και εργοδότες να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής.

  • 29 Μαρτίου 2022, 15:42 | ΠΟΣΙΠΣ-Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών

    Ο νομοθέτης δεν κάνει αναφορά ως προς τη στελέχωση των «χώρων φύλαξης» ή για τις πρόνοιες, φροντίδας, σίτισης, ασφάλειας τροφίμων, καθαριότητας κλπ. παραπέμποντας ουσιαστικά, και τα ζητήματα αυτά (που κάθε άλλο παρά «λεπτομερειακά» είναι), στην εκδοθησόμενη ΚΥΑ και στις «υποδείξεις και οδηγίες του γονέα». Παρατηρείται ότι οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στη δράση δεν έχουν σχέση με τη φροντίδα βρεφών. Συνεπώς η στελέχωση θα πρέπει να πλήρης και να εξασφαλίζεται η εποπτεία του προσωπικού, χωρίς να απασχολείται το λοιπό προσωπικό της επιχείρησης.